arnold7 25.03.06, 14:33 Z jakich okolic przybyliscie (lub wasi przodkowie) do Gliwic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Tell Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.freesurf.ch 25.03.06, 14:49 To Ty jestes elementen nalanym Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 15:07 arnold7 napisał: > Z jakich okolic przybyliscie (lub wasi przodkowie) do Gliwic? Zdefiniuj pojecie 'element naplywowy'? Jakie znaczenie maja przodkowie? Jak daleko siegac w przeszlosc? W tym sensie tez jestes elementem naplywowym, mam na mysli Slask naturalnie. Chociaz w samych Gliwicach jestes elementem naplywowym przy okazji przejazdu, czy pobytu czasowego. Codzienne uzywanie A4 powoduje, ze jestes rownoczesnie elementem naplywowym i odplywowym:) IMHO, w swej masie forumowicze tu piszacy nie przybyli, ale urodzili sie w Gliwicach, ewentualnie na Slasku. To jest ich ziemia. Masz co do tego jakies watpliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 15:27 OK, chodzi mi o forumowiczow, ktorych zwiazki ze Slaskiem i z Gliwicami datuja sie nie wczesniej jak od 1945 roku i ktorzy nie maja autochtonow wsrod przodkow. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 15:50 W dalszym ciagu bede podnosil fakt urodzenia i zamieszkania. Mam w zwiazku z tym dwie hipotetyczne relacje zwiazane z okresleniem 'element naplywowy' i pytania. Czy Turek, urodzony w trzecim pokoleniu w Berlinie jest w stosunku do mieszkanca Kolonii, ktory dopiero co przybyl do Berlina i nie ma autochtonow wsrod przodkow elementem naplywowym? Kim wiec jest Niemiec z Kolonii? Czy ja, mieszkajac ponad dwukrotnie dluzej w moim doroslym zyciu w Pennsylvanii, niz w Polsce jestem elementem naplywowym w kontrze do wlasnie przybylego mieszkanca NJ, ktory kupil tu dom, ale nie urodzil sie i nigdy w Pennsylvanii nie mieszkal, ani nie ma przodkow-autochtonow? Kim wiec jest Amerykanin z NJ? Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 16:22 Jak nazwać element w postaci arnold7 , który ze Śląskiem komunikuje się za pomocą internetowych Forum ? Przecież element arnold7 nie jest mieszkańcem Śląska, a nawet Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 18:08 liza1000 napisała: > Jak nazwać element w postaci arnold7 , który ze Śląskiem komunikuje się za > pomocą internetowych Forum ? > Przecież element arnold7 nie jest mieszkańcem Śląska, a nawet Polski. Oczywiscie, Katowice to nie Polska, ale na pewno Slask:) Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 18:14 arnold7 napisał: > liza1000 napisała: > > > Jak nazwać element w postaci arnold7 , który ze Śląskiem komunikuje się z > a > > pomocą internetowych Forum ? > > Przecież element arnold7 nie jest mieszkańcem Śląska, a nawet Polski. > > Oczywiscie, Katowice to nie Polska, ale na pewno Slask:) > > Trafiłam ! Ty chłopcze cierpisz na nie tyle megalomanię co na chorobliwą nienawiść do otaczającej Ciebie rzeczywistości. Trudno ale można to jesze wyleczyć jeżeli jestes młody , jeżeli nie jesteś to mozna Ciebie spisac na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 18:45 Bredzisz, a moze po prostu za duzo wypilas? Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 00:39 arnold7 napisał: > Bredzisz, a moze po prostu za duzo wypilas? > > Proszę o wyłuszczenie zarzutu pełnym zdaniem albo przyjmyjemy za pewnik , że jest Pan obarczony kompleksami uniemożliwiającymi prowadzenie normalnego , cywilizowanego dyskursu nt Pańskiej klasyfikowanej przez medycynę przypadłości , potocznie w naszych warunkach nazywanej "przypie..niem się do wszystkiego co polskie". Życze wnikliwej autoanalizy swoich dotychczasowych wystapien na forum. Każdą (podobno nawet Panską) chorobę uda się wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 18:06 Trzymajmy sie mojej definicji w odniesieniu do Gliwic. Ty za daleko mieszkasz Some i gynau nie piszemy tu na temat autochtonicznosci czy naplywowosci mieszkancow Pennsylwanii. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 19:16 A gdzie ja pisalem Arni o Pennsylvanii, gdzie wspomnialem o Turku w Berlinie, o Niemcu z Kolonii, przybyszu z NJ, gdzie mowilem o Berlinie? Nigdzie. Pisalem o symetrii. Stchorzyles Arni, jak zwykle:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 19:33 A ja Some wcale nie uwazam, ze element naplywowy jest gorszy od mieszanego czy autochtonicznego. Jest po prostu inny, w duzym stopniu asymiloejbyl i poza tym chcialem sie dowiedziec, skad przybyl. Walnij sie piwko Some, jes uikynd. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:32 A ja Arni uwazam, ze sa u sia:) Nie przybyli znikad, urodzili sie tu, to jest ich ziemia, ze sie powtorze. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 00:30 somepoint210 napisał: > A ja Arni uwazam, ze sa u sia:) Nie przybyli znikad, urodzili sie tu, to jest > ich ziemia, ze sie powtorze. A jest ta ziemia gdzie Pan mieszka,Pana i pańskiego narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 00:45 rico-chorzow napisał: > somepoint210 napisał: > > > A ja Arni uwazam, ze sa u sia:) Nie przybyli znikad, urodzili sie tu, to > jest > > ich ziemia, ze sie powtorze. > > A jest ta ziemia gdzie Pan mieszka,Pana i pańskiego narodu? A czy ja sie na tej ziemi obecnego pobytu urodzilem? Ech, logika Rico, ze sie powtorze:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 00:49 somepoint210 napisał: > rico-chorzow napisał: > > > somepoint210 napisał: > > > > > A ja Arni uwazam, ze sa u sia:) Nie przybyli znikad, urodzili sie t > u, to > > jest > > > ich ziemia, ze sie powtorze. > > > > A jest ta ziemia gdzie Pan mieszka,Pana i pańskiego narodu? > > A czy ja sie na tej ziemi obecnego pobytu urodzilem? > Ech, logika Rico, ze sie powtorze:) Logika?,a co powiedzę pańskie dzieci,Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 00:57 Hamerykany:) Przeciez sie tu urodzili, sa u sia, ze sie znowu powtorze:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 00:59 Pańskie dzieci też,są Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:05 Jakie to ma znaczenie w sytuacji ich tutejszego urodzenia?:) Rico, zebys w alogice nie zabrnal za daleko, male ulatwienie; tutaj stosowane jest prawo ziemii, troche inaczej niz w Niemczech:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:10 Może Polacy zabrnęli za daleko w alogice?,na pańskie dziecko nie otrzymałem odpowiedzi,jest pańskie dziecko Polakiem i stąpa po polskiej ziemi?,jest w końcu tam urodzone,w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:14 Alez drogi Rico, odpowiedz uzyskales, nie chcesz jej tylko przyjac do wiadomosci:) Oto ona raz jeszcze; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=39172441&a=39308602 "Hamerykany:) Przeciez sie tu urodzili, sa u sia, ze sie znowu powtorze:)" Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:18 Więc Pan spłodził Amerykanina?,a już myślałem że Polaka.:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:25 To o to ci Rico chodzilo w tej wymianie zdan?:))) To trzeba bylo tak od razu, a nie o lekcjach logiki, na drugi raz zaplacisz podwojnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:32 Chcesz jeszcze raz od poczatku, dla utrwalenia?:) Twoje pierwsze pytanie do mnie w tym watku; "A jest ta ziemia gdzie Pan mieszka,Pana i pańskiego narodu?" I moja odpowiedz; "A czy ja sie na tej ziemi obecnego pobytu urodzilem? Ech, logika Rico, ze sie powtorze:)" Jak bedziesz gotow, to walimy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:35 Pytałem o dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 01:39 To bylo pozniej i musialem sie powtarzac, mam to zrobic po raz trzeci?:) Nie moge Rico, i tak nie wyrobimy normy Ballesta:) PS; Milo mi bylo pogadac, ale wylogowuje mnie co 2 minuty, chyba odpuszcze. Pozdrawiam Rico i milej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Ps. 28.03.06, 01:32 ja nigdzie o logice nie pisałem,sprawdzimy kto? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Ps. 28.03.06, 01:36 rico-chorzow napisał: > ja nigdzie o logice nie pisałem,sprawdzimy kto? Zgadza sie, nie tylko nie pisales, ale tez nie uzyles:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ps. 28.03.06, 01:40 Widzę poddajemy się,bo zbaczamy z tematu,więc co jest z tymi dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Ps. 28.03.06, 01:42 rico-chorzow napisał: > Widzę poddajemy się,bo zbaczamy z tematu,więc co jest z tymi dziećmi? Juz odpowiedzialem dwa razy, patrz wyzej:) Milej nocy Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Nie, 28.03.06, 01:46 Pan nie odpowiedział,Pan się boi odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 01:05 Zwiezle, bo zwiezle, ale odpowiedzialem. Nic nie poradze, ze nie chcesz zrozumiec. Moze poddam nastepna podpowiedz, sformuluj pytanie tak, by postawic mnie pod sciana, probujac tym samym zmusic mnie do odpowiedzi, ktorej oczekujesz, by zakrzyknac 'aha, tu cie mam' i przypuscic frontalny, wykanczajacy atak. Trzymam kciuki:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie, 29.03.06, 01:13 Nie należę do "tych" z frontalnym na tych pod ścianą,satysfakcjonuje mnie właśnie "ta" pańska odpowiedź,jest dostatecznie wymowna. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 01:19 A jak byla tresc tej odpowiedzi, ze zabrzmiala az tak wymownie? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie, 29.03.06, 01:25 Treść?,treści właściwie nie podał Pan,i wiem że nie poda.Chyba pierwsze -Nie-. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 01:33 No to jeszcze raz dla przypomnienia:) rico-chorzow napisał: > A jest ta ziemia gdzie Pan mieszka,Pana i pańskiego narodu? somepoint210 odpowiedzial: > A czy ja sie na tej ziemi obecnego pobytu urodzilem? > Ech, logika Rico, ze sie powtorze:) Czy moze chodzilo o dzieciaki?; rico-chorzow napisał: > Pańskie dzieci też,są Polakami? somepoint210 odpowiedzial: > Hamerykany:) Przeciez sie tu urodzili, sa u sia, ze sie znowu powtorze:) Ktore z tych odpowiedzi zabrzmialy bardzo wymownie w kontrascie ze stwierdzeniem; "Obecni Gliwiczanie sa u sia, to ich ziemia:)" Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie, 29.03.06, 01:40 Więc proste,pańskie dzieci są Amerykanami. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie, 29.03.06, 01:43 Teraz hipotetycznie,tylko co zrobią te dzieci jak w zasięg ich zamieszkałej ziemi przyjdzie Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 01:49 rico-chorzow napisał: > Teraz hipotetycznie,tylko co zrobią te dzieci jak w zasięg ich zamieszkałej > ziemi przyjdzie Polska? Prosze sprecyzowac pytanie, jezeli pytasz w korelacji z sytuacja powrotu Polski na Slask po II WS. Wszak ziemie obecnie zamieszkane przez moje dzieci nigdy do Polski nie nalezaly. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie, 29.03.06, 02:09 Mam ja użyć waszych sloganów -nie zrozumiałeś,nie potrafisz czytać słowa pisanego-,chyba napisałem "hipotetycznie",więc w zasięgu miejsca zamieszkania pańskich dzieci zjawia się Polska,one potrafią po polsku?,przepraszam głupie pytanie,więc co dzieje się z Amerykanami-dziećmi pańskimi,a założymy jeszcze że cała miejscowość jest zamieszkana przez podobnych,sądzę,Pan wie do czego zmierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 06:24 Alez zrozumialem Rico, jestem wyznawca doktryny dyskursywizmu, hipoteza, by miala sens, musi opierac sie na mozliwych, przypuszczalnych fundamentach, a nie na abstrakcji. Hipoteza to nic innego, jak zalozenie oparte na prawdopodobienstwie, a tego brak w pojawieniu sie Polski w obecnym miejscu zamieszkania moich latorosli. Hipostazujesz, ot co. Chyba musze po raz kolejny wyciagnac pomocna dlon i podpowiedziec po raz trzeci; czesc rodziny pochodzi z Kurlandii, teraz na pewno bedzie latwiej:) PS; Poniewaz wiem do czego zmierzasz, nie moge ulatwic Ci zadania zbyt dalece... Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Nie, 29.03.06, 01:44 Aha, dokladnie tak samo, jak urodzeni na Slasku Gliwiczanie sa Gliwiczanami, Slazakami, Polakami. Ech, ze tez musialem Rico az trzy razy powtarzac:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 18:32 Niejeden urodzil sie w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 18:58 W mysl "ius soli" moze to byc samolot, statek morski, a nawet placowka dyplomatyczna, bier sie Arni do roboty, zwlaszcza, ze jastrzebie republikanskie naciskaja na zmiane i stosowanie "ius sanguinis":) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 19:06 Nie podwazam prawa, kazde prawo ma za to swoje smieszne oblicza. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 28.03.06, 19:39 Zgadzam sie, ech te niemieckie prawo nafaszerowane sprzecznosciami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.06, 20:39 odpowiedz jest bardzo prosta. Zarowno Turek jak i Kolonczyk sa na terenie B/BRB obcymi. Autochtonami staja sie dopiero po asymilacji, co oznacza przejecie kultury autochtonow. w przypadku elementu naplywowego na Slask po 1921 lub 1945 ta asymilacja nastapila w bardzo niewielu przypadkach. A raczej to polska i polacy zaczeli narzucac autochtonom swoja "kulture". Dlatego tez nalezaloby raczej mowic o okupacji slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 20:53 POLSKA I POLACY PISZEMY Z DUZEJ LITERY. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 04:13 arnold7 napisał: > POLSKA I POLACY PISZEMY Z DUZEJ LITERY. > > jak na patriotę przystało. :) tylko po co ten ryk... na puszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sztift Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:27 Dobrze, irzes'ciy ta "kultura" wziyni we cudze suowja! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:10 Heh, uoni tego ny docyniajom:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:37 arnold7 napisał: > Heh, uoni tego ny docyniajom:) To prawie jak Ty Arni, nie doceniasz naszej goscinnosci na FG. Pamietaj, ze jestes tu elementem naplywowym:) A o "kulturze" niektorych Twoich pobratymcow dyplomatycznie przemilcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:40 A o twoich to wogole zapomnijmy. Nie ten poziom Some, dajesz sie wciongnonc? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:45 Dlatego milcze i Ty zamilcz tez. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:12 Buhahahahahha:-))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:30 Gość portalu: Derreck napisał(a): > odpowiedz jest bardzo prosta. Zarowno Turek jak i Kolonczyk sa na terenie >B/BRB obcymi. Autochtonami staja sie dopiero po asymilacji, co oznacza >przejecie kultury autochtonow. Dla celow dydaktycznych przyjmijmy, ze po opuszczeniu Polski i Slaska jestes mieszkancem Monachium i Bawarii. Czyli kolego Derreck w miejscu obecnego miejsca zamieszkania, po poddaniu sie asymilacji stales sie autochtonem bawarskim i przestales byc Slazakiem, w tym sensie Twoja produkcja na forach slaskich traci racje bytu:) Jezeli nie ulegles jeszcze asymilacji, wniosek narzuca sie sam, jestes elementem naplywowym, obcym i probujesz narzucac swoja "kulture" autochtonom, tak? Juz nawet nie chce wnioskowac, ze okupujesz Bawarie:) Wychodzi wiec na to, by byc w zgodzie z logika, wszyscy Slazacy, ktorzy opuscili Polske i Slask, przenoszac sie do Niemiec i poddajac sie asymilacji, stali sie tamtejszymi autochtonami, przestali wiec byc Slazakami (czemu wiec wylewaja gorzkie lzy na forach slaskich?:), lub tez ciagle (tu przypominam, gdyby przyszlo Ci do glowy uzyc argumentu Slaska jako czesci Niemiec, casus Kolonczyka, na ktory tak latwo dales sie zlapac:), sa elementem naplywowym, de facto wiec sa Gorolami w miejscu swojego obecnego pobytu. Dzieki, ze to potwierdziles, od dawna to podejrzewalem:) PS; Arniemu nie dorastasz do piet, on wyczul podpuche na kilometr:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:36 Tyle ze widzisz Some, Slazacy nie opuscili Slaska dlo podpuchy:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 22:43 Dla pieniedzy? Bo nie powiesz mi przeciez, ze Slazacy wyjezdzajacy w latach 70-tych, a szczegolnie 80-tych kierowali sie innymi przeslankami. Nie uwierze:) To byla czysta emigracja ekonomiczna, do koryta. I wcale ich nie potepiam, ale pieprzenie teraz o przywiazaniu do ziemi brzmi bardzo falszywie. Zupelnie inna sprawa ma sie z tymi, co zdecydowali sie zostac. Oni maja mandat do krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 23:01 Ty zoatales. Zostal tez Slezan, Eichendorf, Herman5, Sett, Bartoszcze i wielu innych. Zostalo Was 173 tys. Dlatego zawsze z uwaga wsluchuje sie w Wasza krytyke panstwa polskiego i Polakow. Bo w przeciwienstwie do niektorych dupkow z Niemiec, podkreslam niektorych, zarzuty brzmia niejednokrotnie logicznie i zgadzam sie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 23:10 Wiysz cio Some - Twoje Zdrowko:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 25.03.06, 23:45 Zdrowie. Wracam teraz do podatkow. Parafrazujac slowa Linekera, ze pilka nozna to taka gra, w ktorej i tak zawsze zwyciezaja Niemcy, moje dysputy niezaleznie od tematu i tak koncza sie na podatkach:) Na strony RAS nie planuje dzisiaj zagladac, a i mam wrazenie, ze Ty jestes daleki od nynania:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 01:33 somepoint210 napisał: > Ty zoatales. Zostal tez Slezan, Eichendorf, Herman5, Sett, Bartoszcze i wielu > innych. Zostalo Was 173 tys. Dlatego zawsze z uwaga wsluchuje sie w Wasza > krytyke panstwa polskiego i Polakow. Bo w przeciwienstwie do niektorych dupkow > z Niemiec, podkreslam niektorych, zarzuty brzmia niejednokrotnie logicznie > i zgadzam sie z nimi. Komentarz miał być inny. Ale po przemyśleniu powyższego tekstu ogarnął mnie smutek który stłumił złość. Wyżej wymienieni nie są przecież jedynymi słusznymi krytykami naszego państwa. Tyle że im idzie o coś innego , innego niż "nieślązakom". Nie sa nawet ich szpicą. To My , obywatele RP mamy najwięcej do zarzucenia naszemu panstwu i robimy to od lat gremialnie , poprzez teksty w mediach , lokalne sprzeciwy w sprawach drobnych może , ale dotyczących nas obywateli , którym chce sie narzucić niekonsultowane z nami dyrektywy ustalane w magistratach bez udziału lokalnych środowisk ; kończąc na nieuczestniczeniu w wyborach co jest chyba najlepszym dowodem na brak zaufania do panstwa. Ale to przecież coś zupełnie innego od jawnej nienawiści do panstwa polskiego deklarowanej w mniej czy bardziej czytelny sposób przez wielu z odwiedzających ten portal internautów z gembami nafutrowanymi banialukami o tradycyjnej śląskiej uczciwości , pracowitości i tolerancji jakby te walory zarezerwowane były jedynie dla mitycznej nacji ślaskiej! Sam tytuł wątka eliminuje element tradycyjnej śląskiej tolerancji>>> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Obserwator Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: 196.40.31.* 26.03.06, 01:54 Impreza sie nie udala? Chlopak rzucil? Alkoholu zabraklo? Wodka byla za ciepla? Zagrycha byla nieswieza? a moze "ciotka" wlasnie przyjechala? Dlaczego kobieto jestes tak upierdliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 03:24 Gość portalu: niezorientowany płciowo na zicher Obserwator napisał(a): > Dlaczego kobieto jestes tak upierdliwa? Zdziwiony kiedy uzyjesz jego "sposobu na jestestwo w sieci" ? Pozwole sobie użyc Waszego nibysląskiego powiedzonka - "Wal sie na ryj ciulu" . Albo - "Całuj mie w rzić tandemie". Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 15:32 Spokojnie Lizo. Mowilismy o Slazakach, ktorzy sa obywatelami polskimi, choc nie czuja sie Polakami. Jako wazny fakt, ktory Ci umknal dodam, ze nie czuja sie takze Niemcami. Jako obywatele polscy maja prawo do krytyki, tak jak kazdy inny obywatel polski, w sumie niezaleznie od wyznawanej tozsamosci. Przeciez nie napisalem, ze my Polacy nie krytykujemy panstwa polskiego w ogole. Robimy to znacznie czesciej w kazdej mozliwej formie. Glos obywatela polskiego o innej tozsamosci jest jednak zawsze akcentowany i widoczny mocniej, niz krytyka padajaca z ust przecietnego Polaka. Natomiast zgadzam sie, ze zarzuty obywateli polskich z tozsamoscia inna, niz polska sa czesto nienaturalnie krzykliwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anty-jankes Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.racsa.co.cr 26.03.06, 17:11 Brawo Liza:) Co jankesi wiedza o Slasku? Ten Somepoint to taki specjalista od wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 20:02 somepoint210 napisał: > Ty zoatales. Zostal tez Slezan, Eichendorf, Herman5, Sett, Bartoszcze Jo jes generalnie Gorol:)) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 23:30 Tys jes Gorol pasowany na Slonzoka:) Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 23:48 Co ty sie tak podlizujesz? A moze Bartoszcze nie chce byc Slazakiem z nadania? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Pytanie do elementu nalywowego 27.03.06, 00:07 A zaraz tam podlizuje:) co to ja miszcz jestem? O ścisłość jeno dbam, a nabywanej śląskości się nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pytanie do elementu nalywowego 27.03.06, 09:02 Fakt, juz byla mowa o trzech paszportach:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 27.03.06, 01:25 bartoszcze napisał: > Jo jes generalnie Gorol:)) Ulegles silenizacji:) A Arni mowi, ze tylko polonizacja i polonizacja, a tu prosze. Chyba trzeba bedzie protesty jakies wzniecic przeciwko silenizacji Slaska (sic!:) Odpowiedz Link Zgłoś
liza1000 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 00:54 arnold7 napisał: > My zostalismy Some. > > Dopiero co czytałam że Pan nie mieszka w Polsce. Pan ma powazne problemy z akceptacją rzeczywistości. To się udaje wyleczyć. Naprawdę powinien Pan spróbować , to nie kosztuje więcej niż permanentna trauma jaką Pan dotąd przeżywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 04:12 jezuuu, ales się nagadała lisa... tak czy siak, miło cię znowu widzieć. podobno z zimowych pieleszy wyłażą śpiochy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 10:19 zakladajac, ze mieszkam jako Slazak czy tez Kolonczyk w Bawarii i nie asymiluje sie z bawarska kultura pozostane Slazakiem lub tez Kolonczykiem - i wcale nie chce nikomu poza Slaskiem mojej kultury narzucac. Okupantem tez nie jestem, bo jestem czescia tego samego narodu :), a jezeli wrocimy do przykladu bawarii, to my slazacy powinnismy byc wdzieczny dzielnym chlopakom z FK Oberland, ktorzy wspierali nas w ciezkich chwilach w naszym Heimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 11:49 Gość portalu: Derreck napisał(a): > > jestem czescia tego samego narodu :), a jezeli wrocimy do przykladu bawarii, to > > my slazacy gdybyś miał szacunek o jakim trąbisz ,to dla przypomnienia Ślązacy piszemy z dużej literki.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 12:10 jezeli dla Ciebie o szacunku decyduje ortografia, to zal mi ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 12:11 szczegolnie, jezeli uwzglednic fakt, ze jezyk ktorego tutaj uzywam jest dla mnie jezykiem obcym. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 13:15 Gość portalu: derreck napisał(a): > szczegolnie, jezeli uwzglednic fakt, ze jezyk ktorego tutaj uzywam jest dla mni > e > jezykiem obcym. A to dopiero dowcip dnia :-)).... Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 12:21 Gość portalu: derreck napisał(a): > jezeli dla Ciebie o szacunku decyduje ortografia, to zal mi ciebie. ...może mam więcej szacunku dla Śląska i Ślązaków niż Ty....żal , nie jest konieczny, mam sie całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 12:29 moji polscy kumple z piaskownicy ze starych czasow mowili: "morze jest glebokie i szerokie". I mieli racje, ja tego szacunku jakos nie zauwazam. Moze okazujesz go tylko tzw. "polskim Slazakom", ale czy to jeszcze Slazacy? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 12:33 Gość portalu: dereck napisał(a): > moji polscy kumple z piaskownicy ze starych czasow mowili: "morze jest glebokie > i szerokie". I mieli racje, ja tego szacunku jakos nie zauwazam. Moze okazujesz > go tylko tzw. "polskim Slazakom", ale czy to jeszcze Slazacy? hehehe...najlepiej pieprzyć z de. o wielkiej miłości do Śląska ... No i ta nieznośna maniera bycia "lepszym Ślązakiem"...to takie znajome ..prawie jak .... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 12:35 a jaki ma kolega przekaz do zakomunikowania bo jak dotąd nie chwytam? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 12:38 a kto mowi o lepszych i gorszych Slazakach? to ktos z twojej grupy powiedzial, ze Turek i Kolonczyk w Berlinie nie sa automatycznie Berlinczykami. To samo dotyczy naplywowych na Slasku, ktory na Slasku kultywuja nie slaska ale polska kulture. To samo dotyczy Slazakow, ktorzy przestali kultywowac swoja kulture. Te obydwie grupy sa po prostu obiektywnie Polakami na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 12:42 uhmm, poza tym wszystko gra? co rano słońce wstaje na wschodzie, kawa ma ten sam smak, a samotność nie doskwiera bardziej niż zwykle? jestem dziwnie spokojny... jak czytam takie pieniackie posty, to wiem, że się wykańczacie sami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 15:14 a w ktorym miejscu sie ze mna nie zgadzasz? i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 12:44 Gość portalu: dereck napisał(a): > a kto mowi o lepszych i gorszych Slazakach? to ktos z twojej grupy powiedzial, > ze Turek i Kolonczyk w Berlinie nie sa automatycznie Berlinczykami. To samo > dotyczy naplywowych na Slasku, ktory na Slasku kultywuja nie slaska ale polska > kulture. To samo dotyczy Slazakow, ktorzy przestali kultywowac swoja kulture. > Te obydwie grupy sa po prostu obiektywnie Polakami na Slasku. widzę kłopoty z pamięcią ...a może własnego tekstu też nie rozumiesz ??? Re: Pytanie do elementu nalywowego Autor: Gość: dereck Data: 26.03.06, 12:29 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- moji polscy kumple z piaskownicy ze starych czasow mowili: "morze jest glebokie i szerokie". I mieli racje, ja tego szacunku jakos nie zauwazam. Moze okazujesz go tylko tzw. "polskim Slazakom", ale czy to jeszcze Slazacy? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 15:19 Gość portalu: Derreck napisał(a): > zakladajac, ze mieszkam jako Slazak czy tez Kolonczyk w Bawarii i nie asymiluje > > sie z bawarska kultura pozostane Slazakiem lub tez Kolonczykiem - i wcale nie > chce nikomu poza Slaskiem mojej kultury narzucac. Okupantem tez nie jestem, bo > jestem czescia tego samego narodu Jestes elementem naplywowym, obcym w miejscu obecnego zamieszkania, nie wazne czy to Berlin, czy Bawaria, wlasciwie upraszczajac, jestes imigrantem:) Obecni mieszkancy Slaska nie sa obcymi, bo sie tu urodzili, to ich ziemia. Sa czescia narodu. Swoja droga dwa posty wyzej Kolonczyk byl obcym, by pozniej zmaterializowac sie jako czesc narodu:))) Nie zmienia to faktu, ze Slazacy opcji niemieckiej, szczegolnie emigracja (nazywam ja emigracja korytowa:) z lat 70-tych i 80-tych jest emigracja sricte ekonomiczna. Jestes po prostu Gastarbeiter:) Czescia narodu i ewentualnie Bawarczykami, Berlinczykami, Kolonczykami itp. moze zostana Twoje pociechy:) A na razie pracuj nad integracja:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... 26.03.06, 16:10 Some: "Czescia narodu i ewentualnie Bawarczykami, Berlinczykami, Kolonczykami itp. moze zostana Twoje pociechy:) A na razie pracuj nad integracja:)" Some!Nie w sensie prawnym.Pociechy beda sie nazywaly emigrantami drugiego pokolenia.Dopiero pociechy tych pociech beda mogly byc 'rodowitymi' Bawarczykami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 16:28 i tu sie mylisz. albo sie stana (nawet w pierwszym pokoleniu) albo nigdy. To przeciez proste. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alois Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... IP: *.dedicated.hosteurope.de 26.03.06, 16:48 Gość portalu: dereck napisał(a): > i tu sie mylisz. albo sie stana (nawet w pierwszym pokoleniu) albo nigdy. To > przeciez proste. masz racje derrick, ale czy oni to zrozumieja? sam moglbym tutaj rzucic pare przykladow z NRW. Jezeli Ausländer lub Aussiedler (juz tutaj maja nasi przyjaciele z polskich Gliwice problemy w rozumieniu) obracaja sie w kregu np. polonii, to trzeba naprawde wielu pokolen, by sie z tzw. Leitkultur zasymilowac. W innych przypadkach nastepuje to o wiele szybciej. Czesto w przypadku Aussiedlerjuz w 1-szym pokoleniu. Ja np. od momentu opuszczenia Slaska ZE WZGLEDOW POLITYCZNYCH (a troche czasu juz uplynelo) na terenie Niemiec jeszcze nigdy nie spotkalem Polaka lub osoby mowiacej po polsku. Bo moze takich kontaktow nigdy nie szukalem, albo nigdy w moim otoczeniu Polak nie przelecial mi przez droge. Niewazne. od czasu do czasu tutaj na tym forum sprawdzam, czy jezyk ten jeszcze znam. Tak jak czynie to z moim francuskim i angielskim. Nistety wielu Polakow czyni z jezyka polskiego kryterium bycia rodakiem. A to jest jawny przerost formy nad trescia. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... 26.03.06, 16:44 Witaj Aka, dlatego uzylem trybu warunkowo-zyczeniowego "moze zostana":) A w ogole to interesujacy temat. Temat integracji imigrantow ze spoleczenstwem przyjmujacym. Mozna dostrzec rozne koncepcje integracji imigrantow w panstwach europejskich. Ha, na przyklad Szwecja:) Szwedzi od 1975 roku prowadza polityke wielokulturowosci (czyli przeciwnie do Niemcow, zwlaszcza ostatnio), ktora zastapila wczesniejsza polityke asymilacji. Struktury opiekuncze calkowicie kontroluja proces integracji. Podstawowymi czynnikami polityki integracyjnej w Szwecji sa; rownosc (np; do opieki socjalnej), wolnosc wyboru (np; tozsamosci kulturowej i narodowej-znow stoi to w kontrascie z Niemcami), wspolpartnerstwo (rozumiane jako np; wlaczanie w struktury polityczne panstwa). No i do tego dochodzi liberalna polityka nadawania obywatelstwa (zupelnie inaczej, niz Niemcy pietrzacy coraz wiecej biurokratycznych wymogow). Problemem jest brak poparcia spoleczenstwa dla polityki wielokulturowosci, ale to mozna zaobserwowac w kazdym panstwie europejskim, polityka mieszkaniowa i tworzenie ghett narodowosciowych (tu znam to na przykladzie Danii i Kurdow), bezrobocie i zbyt wielka ilosc uchodzcow wsrod imigrantow, slabiej integrujacych sie ze spoleczenstwem przyjmujacym. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 16:50 czy ty naprawde wierzysz w to co napisales? jezeli tak, to wyrazy wspolczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... 26.03.06, 16:56 Ja takze ci wspolczuje, ale coz wymagac od fanatyka slasko-niemieckiego i do tego bedacego elementem naplywowym, obcym w miejscu obecnego pobytu. Frustracja? PS;Radze poczytac o polityce wielokulturowosci prowadzonej przez Szwecje, nie zaszkodzi inny punkt widzenia. Na szczescie Niemcy nie tworza polityki integracyjnej w Szwecji) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:01 a co powiesz o Niemcach w Polsce, ktorzy sa na swoim i sa ciagle przesladowani? czy to wypedzenia, pozbawianie mienia, zakaz poslugiwania sie jezykiem niemieckim (czego nie bylo w odniesieniu do polskiego nawet za Bismarcka i do 1942 na Annabegu). Czy Polska troszczyla sie kiedykolwiek o tych swoich "innych" obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... 26.03.06, 17:10 Gość portalu: derreck napisał(a): > a co powiesz o Niemcach w Polsce, ktorzy sa na swoim i sa ciagle przesladowani? A co mnie obchodza Niemcy w Polsce? I gdzie sa przesladowani, maja dwoch poslow w Sejmie, czyzbys sugerowal, ze ich reprezentanci przesladuja swoja wlasna mniejszosc?:) Dobre. Super. Co za gbur z tego Krolla:) > czy to wypedzenia, pozbawianie mienia, zakaz poslugiwania sie jezykiem > niemieckim (czego nie bylo w odniesieniu do polskiego nawet za Bismarcka i do > 1942 na Annabegu). Czy Polska troszczyla sie kiedykolwiek o tych swoich "innych obywateli? Ble, ble, ble. Typowy placz sfrustrowanego dupka:) Mowimy o terazniejszej integracji, gdybys nie zauwazal. Chcesz, zeby Polska zaczela integrowac mniejszosc niemiecka, prowadzac polityke asymilacji stosowana przez Niemcy? Ja sie calkowicie zgadzam:))) Brawo:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:25 ty nadal nic nie rozumiesz/ nie chcesz rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego.Some... 26.03.06, 17:31 Kolejne ble, ble, ble:) Jak nie masz nic do dodania, to wroc na grilla:) I tak niczego nie zrozumiesz, swiat nie kreci sie wokol Aldika:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck some, czego ja nie rozumie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:31 sa pewne fakty, o ktorych ja tu pisze, ale i o ktorych inni juz czesto pisali. Dlaczego ty (i tobie podobni) nie chcesz tych faktow po prostu przyjac do wiadomosci i o nich dyskutowac? czyzby byly one dla ciebie za niewygodne i dlatego jedna twoja argumentacja jest ich osmieszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: some, czego ja nie rozumie 26.03.06, 17:41 Gość portalu: derreck napisał(a): > sa pewne fakty, o ktorych ja tu pisze, ale i o ktorych inni juz czesto pisali. > Dlaczego ty (i tobie podobni) nie chcesz tych faktow po prostu przyjac do > wiadomosci i o nich dyskutowac? czyzby byly one dla ciebie za niewygodne i > dlatego jedna twoja argumentacja jest ich osmieszanie? Powinienes zdecydowanie uzyc cudzyslowu przy ich prezentacji:) Niewygodne? Przeciez pisalem o 173 tys. obywatelach polskich krytykujacych panstwo polskie. Bardzo wyraznie podkreslilem, ze nie czuja sie Polakami...i co bardzo frustrujace dla ciebie nie czuja sie takze Niemcami:) Psubraty, nie chca nalezec do wspanialego narodu niemieckiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: some, czego ja nie rozumie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:48 i znowu nie zroumiales. Ale zostawmy ten temat. bedziesz mogl poczytac o nim w innych watkach adresowanych do innych, ktorzy sa w stanie o nim dyskutowac. A jak ciebie znam, to wiem, ze je czytasz i bedziesz je nadal czytal :). moze kiedys zrozumiesz. Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: some, czego ja nie rozumie 26.03.06, 17:56 Masz zapewne na mysli miszcza i czytanie "miedzy wierszami", czy to choroba cywilizacyjna pokolenia emigrantow ekonomicznych do Niemiec z lat 70-tych i 80- tych?:) Jezeli to masz na mysli, to na forum prowincjonalnym znajdziesz tylko "miszczow", ktorzy sa w stanie o takich tematach "dyskutowac":) Popros miszcza, by zalozyl watek o orgazmach emigrantow korytowych do Niemiec, bedzie w sam raz w linii prezentowanych "faktow":) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: some, czego ja nie rozumie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:58 czy nie widzisz, ze sie osmieszasz? dokladnie tak samo jak wasz kaczor w Berlinie. czyzby to byla wylacznie polska przypadlosc? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: some, czego ja nie rozumie 26.03.06, 18:04 Koniecznie napisz do Kaczynskiego o jego kompromitacji w Berlinie, moze cie wyslucha i juz wiecej nie bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: 26.03.06, 18:03 somepoint210 napisał: Popros > miszcza, by zalozyl watek o orgazmach emigrantow korytowych do Niemiec, bedzie > w sam raz w linii prezentowanych "faktow":) właśnie Some miałam poradzić naszemu koledze derreckowi, aby udał sie do "kurnika" zarządzanego przez miszcza ...tam może przeżyje bez udawania kilka orgazmów ;))) ...tu się biedaczysko nudzić musi okrutnie . :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: 26.03.06, 18:09 Tez mi przyszlo na mysl, ze ich zycie seksualne jest watpliwej jakosci. Zdaje sie, ze wazniejsza jest dla nich przynaleznosc orgazmu do niemieckiej narodowosci, niz sam fakt jego zaistnienia:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: 26.03.06, 18:14 somepoint210 napisał: > Tez mi przyszlo na mysl, ze ich zycie seksualne jest watpliwej jakosci. > Zdaje sie, ze wazniejsza jest dla nich przynaleznosc orgazmu do niemieckiej > narodowosci, niz sam fakt jego zaistnienia:))))) some, co można wiedzieć o przeżywaniu orgazmu , jak sie na forum spędza całe dnie i noce ??? ;) No , ale to zdaje się jest zamiast :) ...biedni tylko Ci partnerzy życiowi....jeśli są :) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: 26.03.06, 18:35 A wiesz, ze tez o tym pomyslalem kilka dni temu, czujac niewypowiedziana sympatie i wspolczucie dla ich partnerek:) Spedzac przyslowiowe 24/24 na forum, pracujac w systemie trzech zmian (jak brat czyjejs zony) musi wplywac na zycie rodzinne i seksualne. Gdzie tu miejsce na kultywowanie tradycji slaskich? No chyba, ze forum jest substytutem orgazmu, tradycji i geszichty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 16:27 czy wasze pociechy na Slasku staly sie Slazakami? watpie. Turek urodzony w Berlinie nie staje sie automatycznie Niemcem/Berlinczykiem, tak jak Polak urodzony na Slasku nie staje sie automatycznie Slazakiem, czego wielu z was by pragnelo:) a dlaczego? bo przerwaliscie ciaglosc kulturowa tych ziem! wracajac do twojego pojecia twojej "emigracji korytowej", to po pierwsze mentalnosc Slazakow jest inna, a po drugie nie jestem tutaj nauczycielem Zainteresuj sie prosze nastepujacymi tematami: "Die deutsche Frage", "das Tor bleibt offen". powodzenia. Pistulka podal juz tutaj bardzo dobry przyklad, ktory mozna by mnozyc bez konca. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 16:51 Gość portalu: derreck napisał(a): > czy wasze pociechy na Slasku staly sie Slazakami? watpie. Turek urodzony w > Berlinie nie staje sie automatycznie Niemcem/Berlinczykiem, tak jak Polak > urodzony na Slasku nie staje sie automatycznie Slazakiem, czego wielu z was by > pragnelo:) Znowu cos sie wydaje, znowu wkladanie wlasnych pragnien w polskie dusze:) Polak urodzony na Slasku jest Polakiem-Slazakiem i nic nie pomoze niemiecki punkt widzenia Niemca-Slazaka, z bardzo prostego powodu, Polak na Slasku nie musi niczego pragnac, bo automatycznie owo pragnienie otrzymuje w momencie urodzenia:) Przeciez to takie proste:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:03 dokladnie tak. bardzo proste to jest. Poalk urodzony na Slasku pozostaje Polakiem. przeciez to logiczne. Dlaczego mialby stac sie Slazakiem, jezeli poza miejscem urodzenia nic go ze slaskiem nie laczy. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 17:15 Gość portalu: derreck napisał(a): > dokladnie tak. bardzo proste to jest. Poalk urodzony na Slasku pozostaje > Polakiem. przeciez to logiczne. Znowu nie doczytales, albo wyczytales miedzy wierszami:) Przeciez napisalem cos innego:) Sprobuj raz jeszcze, tym razem powoli. Jak zwykle masz problem ze zrozumieniem tekstu, a z frustracji i zdenerwowania literki ci sie chromola:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:24 nie denerwuj sie. wiem, ze wam Polakom nie przychodzi to latwo, kiedy inni maja inne zdanie od waszego. ale to nic, moze twoje dzieci to kiedys rozumieja, jezeli ich nie wychowasz na polskich nazioli. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 17:29 Nie ten adres, nie te forum, z takim punktem widzenia zapraszam na forum prowincjonalne. Chociaz tam nie moga zrozumiec, ze inni maja inne zdanie od waszego:) Byc moze tez ich dzieci i twoje zrozumieja, ze wychowanie na broszurkach neonazistowskich jest droga do nikad. Ale czy "wy" mozecie to zrozumiec?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:34 czy ja pisalem cos kiedys o jakis neonazistowskich broszurkach? moze napiszesz jasniej o co tobie chodzi i w ktorym miejscu sie ze mna nie zgadzasz i dlaczego. poza tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=39172441&a=39222155 Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 17:44 A czy ja pisalem o polskich naziolach?:) Poza tym nie masz juz nic do dodania i zaczynasz spamowac dajac skroty do innych wypowiedzi:) Zaraz usne:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dereck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:50 to usnij. poza tym (link do mojej wypowiedzi, bo nie lubie sie powtarzac): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=39172441&a=39222922 Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 18:02 Gość portalu: dereck napisał(a): > to usnij. poza tym (link do mojej wypowiedzi, bo nie lubie sie powtarzac): Wlasnie to zrobiles:) Ale co tam do cholery, przeciez z logika nie chcesz miec nic wspolnego:) Ide skosztowac kawy, bo usne:) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 17:32 Gość portalu: derreck napisał(a): > dokladnie tak. bardzo proste to jest. Poalk urodzony na Slasku pozostaje > Polakiem. przeciez to logiczne. logiczne? czyżby??? podobno wystarczy powiedzieć o sobie "jestem Ślązakiem" i już jest Naród. przecież to logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derreck Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 17:35 widzem ze znowu nie doczytales do konca. jezeli taki Polak sie zasymiluje, to moze stac sie Slazakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 18:09 Wez pod uwage Some, ze w miejsce Slazakow, ktorzy wyjechali w latach 70-tych i 80-tych przybylo (dotyczy to rozniez Gliwic) sporo ludzi z sasiedniej Polski i w odroznieniu do wielu dzieci czy wnukow powojennych repatriantow jest to, przy okazji w calkowitej zgodnosci z Twoimi argumentami dotyczacymi Slazakow mieszkajacych od tamtego czasu w Kolonii czy Bawarii, typowy element naplywowy. Co do dzieci i wnukow ludzi przybylych z Polski na Slask zaraz po wojnie - wielu z nich zapewne zasymilowalo sie - w tamtych czasach Slazacy stanowili tutaj nadal wiekszosc, czesto pochodza z malzenstw mieszanych, ale napewno jest tez grupa czujaca sie na Slasku nadal obco, nie majaca zadnych powiazan rodzinnych z autochtonami i nie chcaca znac skomplikowanej historii tej ziemi. To rowniez element naplywowy. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 18:29 Moze nie jest to 'typowy' element naplywowy, ale element wbudowany w procesy wewnetrznych migracji ludnosci na obszarze danego panstwa. Ten proces bedzie sie nasilal i zanik cech regionalnych wlasciwych dla danego obszaru bedzie sie wzmagal, bo w przeciwienstwie do Kolonczyka w Berlinie, na Slasku jest to element dominujacy. Natomiast urodzeni tu w trzecim, a nawet juz w czwartym pokoleniu, choc ciagle przez Ciebie okreslani elementem naplywowym juz takim w moim przekonaniu nie sa, ich ojcowie bowiem w duzym stopniu poddali sie integracji regionalnej, w tym wypadku slaskiej (choc powierzchownej), ciagle pozostajac na wysokosci Vaterlandu Polakami. Istnieje grupa, ktora integrowac sie nie chce lub tez nie widzi ku temu powodow ze wzgledow powiedzmy kosmopolitycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 18:42 Wlasnie przed chwila napisalem, ze nie wszystkich majacych przodkow z tego powojennego naplywu okrelam jako element naplywowy, natomiast migranci korytowi, ci przybyli z polskich wiosek i malych miasteczek w latach 70-tych czy 80-tych, to w wielu przypadkach typowy element naplywowy, bo choc autochtoni sa mniejszoscia na Slasku, to jednk mieszkaja tu w calkiem sporej ilosci i wydaje mi sie, ze nasza obecnosc jest odczuwalna nawet w tak zgorolizowanym miejscu, jak centrum Gliwic. W kazdym razie chyba nadal nikt nie odpowiedzial na tytulowe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 18:48 No to w miare sie porozumielismy;) Pennsylvanski element naplywowy udaje sie teraz ze szklaneczka zlocistego trunku z Tennessee (juz prawie poludnie, wiec mozna zaczac:) w ramiona niemieckiej zony, w duzym juz stopniu spolonizowanej:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 19:00 Some...zastanow sie,czy ta zona tak na pewno calkiem niemiecka;-)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Pytanie do elementu nalywowego 27.03.06, 01:29 aka10 napisała: > Some...zastanow sie,czy ta zona tak na pewno calkiem niemiecka;-)Pozdrawiam. To na uzytek "czystych" Germanow odwiedzajacych nasze slaskie, skromne progi:) Niech poczuja sie dowartosciowani. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 20:05 Czy element napłynięty ze Lwowa etc. na pewno jest napływowy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=39128915&v=2&s=0 :-D Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do elementu nalywowego 26.03.06, 23:37 Lyjowice to stare slaskie miasto, wiela tam spermy W. Opolczyk uostawiu to som pieron wiy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pytek Re: Pytanie do elementu nalywowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:16 Kiedy odpłyniecie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pit Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.06, 23:28 Gość portalu: Pytek napisał(a): > Kiedy odpłyniecie? It is very good question, nazi-szlyzjerze. Kiedy spłyniecie do szamba z tej muszli. Pływacie w niej jak gó...no po kacu. Smród nazizmu idzie od was straszny, nikt tak nie capi jak nazi-szlyzjer, "zapach" negra przy was to perfumy Coco Chanell. Z narofdowo-rzymskim pozdrowieniem, na pohybel nazi-szlyzjerstwu. Pit Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? 28.03.06, 00:09 Tys sie zas nadupcyl na ONR-owskim praniu mozgow Pit? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pit Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 00:16 arnold7 napisał: > Tys sie zas nadupcyl na ONR-owskim praniu mozgow Pit? Nie Arnoldzie, ino mie wq...jammmmm takie szowinistyczne wisty. Ja mom to w du...pie bo nie mieszkam na Śląsku ale odczuwam jakąś ludzką solidarność z ludzmi poniżanymi przez was. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? 28.03.06, 00:32 Gość portalu: Pit napisał(a): > arnold7 napisał: > > > Tys sie zas nadupcyl na ONR-owskim praniu mozgow Pit? > > Nie Arnoldzie, ino mie wq...jammmmm takie szowinistyczne wisty. Ja mom to w > du...pie bo nie mieszkam na Śląsku ale odczuwam jakąś ludzką solidarność z > ludzmi poniżanymi przez was. Więc dlaczego poniża się Pan jak kałmuk? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pit Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 00:34 Więc dlaczego poniża się Pan jak kałmuk? ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? 28.03.06, 00:37 Panu bardzo znajome słowo,co?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pit Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 00:45 rico-chorzow napisał: > Panu bardzo znajome słowo,co?:) Oczywiście to dla mnie nie tylko emanacja zła w sensie rasowym, ale także narzędzie sprawiedliwosci dziejowej na wschodnich terenach dawnej Rzeszy. Nie muszę chyba panu wyjaśniąc szczegułów. Ale tak na pocieszenie ci "dzielni" wojacy słuzyli nie tylko w szeregach bohaterskiej Armii Czerwonej ale także w szeregach mniemieckich. Ich protektorem był niejaki Otmar Wierba, vel Otton Doll. Może to był Szlyzjer.....? Tak się jakoś losy Kałmuków splataja ze Szloonckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nagnioutek Kej napoczniecie suhac' swojyh Rehtoroow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 08:10 Podwjel bydzie we Polsce nacyjoonalizmus, wspjyrany bez Radyjo Maryja, to to: "Lech Nijakowski, doradca sejmowej komisji mniejszości narodowych i etnicznych. Wyszczególnił: - promowanie praw mniejszości narodowych i etnicznych, językowych oraz kulturowych to ma być wspieranie liberalnego światopoglądowo i otwartego demokratycznie społeczeństwa - mówienie o historii, ale także mając na uwadze historię innych wspólnot w Polsce, (...)" niy bandziy myjglih!? serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3237408.html Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kiedy odpłynie elyment odpływowy ? 28.03.06, 18:25 Gość portalu: Pit napisał(a): > arnold7 napisał: > > > Tys sie zas nadupcyl na ONR-owskim praniu mozgow Pit? > > Nie Arnoldzie, ino mie wq...jammmmm takie szowinistyczne wisty. Ja mom to w > du...pie bo nie mieszkam na Śląsku ale odczuwam jakąś ludzką solidarność z > ludzmi poniżanymi przez was. Skoro przez nas, to rozniez przeze mnie. Gdzie ja tu qrva kogos ponizam Pit??? Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus A, B oder C? :) 28.03.06, 19:27 nie widzisz, ze pit to polski naziol? a kazda argumentacja, ktora mu nie pasuje jest "wymyslem" A) osoby niepoczytalnej, B) alkoholika, C) niemieckiego potomka Hitlera. i takie osoby jak on w zaleznosci od "nastroju" decyduja sie na odpowiedz A, B lub C. jakbys takim jak on opowiedzial troche wiecej o Geschwister Scholl lub Graf von Moltke, to by ich zaraz (zaleznie od "nastroju" :) zaliczyli do jednej z grup spektrum od A do C :) Gruß Odpowiedz Link Zgłoś