Dodaj do ulubionych

do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika

12.11.04, 19:15

Właśnie przeczytałam w serwisie Urzędu Miasta, że przebudowa III Alei bedzie uzależniona od przetagu. Czyli kto zażąda mniej za projekt ten wygra przetarg. Dlaczego? Dlaczego nasze miasto ma wyglądać źle, brzydko bez polotu ale za to ...za małe pieniądze????? Przeciez na te inwestycje miały iść pieniądze z UE! Stać nas na to by nasze miasto wyglądało ładnie, nowocześnie i jesli nie swiatowo to przynajmniej europejsko. Przecież rocznie mamy tylu turystów z całego swiata, nam też żyłoby sie przyjemniej w ładnym otoczeniu, Dlaczego znowu zwyciężyły pieniadze????
Co powiecie na to Wy - inni forumowicze, mnie sprawa wyglądu naszego miasta jest szczegolnie bliska dlatego apeluję - wpisujcie sie tutaj, piszcie co o tym myslicie!
A Ci którzy będa chcieli skasowac ten wątek, niech nawet nie próbują!!!!
B.
Obserwuj wątek
    • Gość: Angela Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:44
      Moja Droga, warunki w świecie dyktuje pieniądz. Dlaczego miałoby być inaczej u
      nas? Osobiście boleję nad nieudolnością osób odpowiedzialnych za nasze miasto.
      Sama udowodniłam pewnym osobom, że chcieć znaczy móc. Piszę o Koziej. Ale dla
      naszych władz pojęcie racjonalnego gospodarowania jest chyba obce. A szkoda,
      należy uczyć się od lepszych. Wystarczy wyjechać troszkę na południe -
      Katowice, Bielsko-Biała. Jedna wielka budowa i to ze środków unijnych. A my
      niestety nie umiemy wykorzystać podarowanych pieniędzy. Za to mamy prezydenta,
      który myśli tylko o tym żeby Jasna Góra nie straciła. Z nami się nie liczy,
      czego dał przykład w sprawie zakazu handlu w dni świąteczne. Nie istotne było
      czego chcą mieszkańcy, wazne co będzie dobre dla pielgrzymów. A my,
      niepotrzebne, niewdzięczne istoty mamy milczeć i przytakiwać. No to teraz
      podpadłam panu Leśnikowskiemu, ale co tam, to jest moje zdanie i nie zmienię go
      dla nikogo. Pozdrawiam.
      • Gość: gosc do Angeli i babeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 00:17
        czy nie powinnyście panie pozostać w kuchni? wasz sposób myslenia a własciwie
        bemyslności i braku odrobiny refleksji wskazuje na wasza straszliwa nude po
        wieczornym filmie w tvp
        kto nam podarował cokolwiek i których to pieniędzy nie potrafimy wykorzystać?
      • Gość: Gal_anonim Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 16:38
        Do Angeli - Piszesz nieprawdę z premedytacją czy masz pospolity brak wiedzy?

To pytanie odnośnie stwierdzenia: Z nami się nie liczy,
        > czego dał przykład w sprawie zakazu handlu w dni świąteczne
        • Gość: Angela Re: do Gala_Anonima IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:00
          Mam wiedzę w tym temacie taka samą jak większość społeczeństwa. Warunkiem
          możliwości handlu w dni świąteczne było to, że pielgrzymi nie będą mieli gdzie
          kupić jedzenia czy picia. A ja sie pytam, czy ludzie mieszkajacy w Częstochowie
          nie maja prawa decydować o tym, czy chcą mieć otwarte sklepy w niedzielę? A
          może masz Galu inne zdanie na ten temat? Nie prowokuję swoją wypowiedzia i nie
          sieje złego ziarna, tylko piszę swoja opinię, a skoro Tobie ona nie odpowiada,
          no cóż, gdyby wszyscy się ze soba zgadzali, to byłoby nudno. A tak mamy okazję
          podyskutować.
          • Gość: Gal_anonim Re: do Angeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:19
            Angelo dyskusja o możliwości handlu w niedziele była podsycana przez młodzież lewicową. Z tego co wiem to takiego punktu na sesji Rady Miasta nie było. Więc wcześniej napisałaś ewidentną nieprawdę. Jasne jest, że nikt nie może ograniczać swobody decydowania o własnym czasie, sztuczne nakazy czy zakazy są naiwne. Podyskutować oczywiście można, ale większą wartość ma dyskusja na prawdziwych fundamentach niż na lewicowej szarpaninie - ankieta:))

• Gość: Angela Re: do Gala_Anonima IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 12:39
              Drogi Galu, nie opieram swoich wpisów na opowiesciach młodzieżówki. Z tego co
              pamietam, to głos zabierały osoby, które nie należą do ugrupowań
              politycznych.. Szkoda, że każda dyskusja na forum kończy sie tym, że jedna
              strona to młodzieżówka SLD, a druga to zwolennicy kleru. Ja stoję z boku tej
              szarpaniny, nie obchodzi mnie specjalnie kto stoi u władzy. Ważne jest dla mnie
              to, żeby miasto żyło. Jak widzę nie wszyscy niestety to potrafia zrozumieć. A
              szkoda. Pozdrawiam.
    • Gość: xx Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 00:52
      Wybacz ale nie masz pojecia o tych sprawach.

Publiczne pieniadze MUSZA byc wudawane w ten sposob. Inaczej sie idzie
      siedziec :)) popularnie mowiac.

Formuluje sie wymagania i wybiera tego ktoz ada najmniej.

To jest Ustawa o Zamowieniach Publicznych.

Pozdrawiam,
      • babeczkaa Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 13.11.04, 11:34
        być może ustawa tak mówi, ale xx Ty chyba nie wiesz jak jest w rzeczywistości. Wygrywa firma, ktora deklaruje że cos zrobi za przypuśćmy 20 złotych. A to są pieniądze, za które się nie zrobi takiej inwestycji.... chodzi po prostu o realna wycene inwestycji.to tyle, a co do mojego miejsca w kuchni, jak ktos tu wczesniej powiedział to nie było to eleganckie :(
        mimo wszystko pozdrawiam
        B.
        • Gość: xx Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 12:16
          Zgodnie z ta procedura MUSZA byc realizowane wszystkie inwestycje za publiczne
          pieniadza. Nie ma innego wyjscia. Tak sie robi na calym swiecie.

Po prostu trzeba odpowiednio sformulowac wymagania i potem dopilnowac ich
          realizacji.

Pozdrawiam,
          • babeczkaa Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 13.11.04, 12:32
            jaaasne.... ja tez pozdrawiam
            B.
            • Gość: Angela Re:Do Babeczki i Gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 13:04
              Droga moja, zakasajmy rekawki i ugotujmy dla Gościa potrawę, która rozjaśni Mu
              umysł. A co, czemu mamy tego nie zrobić? Ostatecznie potrafimy, prawda?
              Gościu, czytając Twój wpis mam dziwne uczucie, że nie należysz do ludzi
              postępowych. Kobiety do garów, a mężczyźni na piwko, czy tak? A może tak
              kobiety na piwko i do rządu, a mężczyźni do garów? Może chociaż to wyjdzie Wam
              dobrze, bo ani rozumem ani gospodarnością nie grzeszycie.
              Pozdrawiam.
              • babeczkaa Re:Do Babeczki i Gościa 13.11.04, 13:17
                no Angela, juz Cie polubiłam :)
                • Gość: Angela Re:Do Babeczki i Gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 14:38
                  Babeczko, dopiero teraz? Ja juz dawno Cie lubie, lubię czytać Twoje wpisy,
                  dzieki nim mam pewien obraz Twojej osoby. Pozdrawiam.
                  • babeczkaa Re:Do Babeczki i Gościa 13.11.04, 15:16
                    hmmm, ciekawe jaki :) nie, no ja kobietki z naszego częstochowskiego forum już dawno polubiłam ale wreszcie jedna stanęła ze mna przeciw wrogiemu traktowaniu kobiet, pozdrawiam serdecznie !
                    • Gość: Angela Re:Do Babeczki i Gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 16:52
                      Nie jestem feministką, ale nie pozwolę zepchnąć sie do roli kuchty. I mam
                      nadzieje, że takich jak ja kobiet jest więcej. Pozdrawiam wszystkich.
              • Gość: gosc kobiety gdzie chca, Angela do garów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 05:50
                nie chodzi o seksizm tylko o twój poziom zaprezentowany intelektu. kobiety
                niech robia co chcą a ty nadajesz si etylko do garów - do polityki sie nie
                nadajesz bo jestes po prostu głupia tak, że nie chce sie dyskutowac
                • Gość: Angela Re: kobiety gdzie chca, Angela do garów-odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 12:34
                  Gościu- Twoje wpisy to najlepsza komedia pod słońcem i to na dodatek za darmo.
                  Nie widzisz, że jesteś pierwszym naiwnym, który daje się prowokować? Ale
                  intelekt Twój bardzo szwankuje i nie widzisz oczywistych spraw, więc zapraszam
                  do garów. Będziemy gotowac razem.
                • Gość: xx Re: kobiety gdzie chca, Angela do garów IP: *.icis.pcz.pl 14.11.04, 13:21
                  Powinienes sie dobrze namyslic zanim staniesz do pojedynku na forum (czy w
                  zyciu) z Angela :)))
                  • Gość: Angela Re: kobiety gdzie chca, Angela do garów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 18:40
                    Xx-sie, czy jestem az tak groźna? Raczej mam pokojowe nastawienie do ludzi.
                    Podludzi traktuję ulgowo, co chyba widać. Pozdrawiam.
    • Gość: Angela Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 16:55
      No tak, my tu sobie prowadzimy polemikę i odbiegamy od tematu zasadniczego, a
      Pan Leśnikowski milczy. Czyżby weekend przeszkodził w przeczytaniu wszystkich
      postów? Czekam na odpowiedź na zadany temat. Pozdrawiam.
      • Gość: Corka Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.prenet.pl 13.11.04, 18:45
        W całej rozciagłości popieram Ciebie Angelo i Babeczke
        Nasz pan prezydent jest tak głęboko wierzacy, ze przenosi to nawet na swoje
        miejsce pracy.
        A nie powinien.
        Mnie nie powinno obchodzc i draznic to czy Pan prezydent w duszy ma katolicyzm,
        budyzm, machometanizm czy jak ąkolwiek ina wiare.
        Stanowisko, ktore zajmuje powinno laickie, a wiare...........to wsercu a nie w
        pracy.
        Niestety
        Ale zamowienia publiczne i wykonywanie prac w drodze przetargu, to zobowiazanie
        ustawowe.
        Ma racje Babeczka, ze powinny być podane warunki wykonania i wymagania do
        realizacji przedsięwzięcia.
        I babaeczko .....napewno śą
        Wygrywa pezetarg ten, kto daje najniższa stawke.
        Potem "wychodza niespodziewane trudności" i inwestycję sie
        podraża /Przykład ?.....ot chociazby winda w Urzedzie miasta....wiemy ile miała
        kosztować. a ile kosztowała.
        TAK JEST Z WIEKSZOŚCIA INWESTYCJI w mieście.
        A sa jeszcze inne wieści na temat przetargow
        Pozdrawiam

A hasło
        "chłopy do garow, Panie do władzy"
        jest cacy cacy
    • Gość: luk Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: 212.130.22.* 13.11.04, 18:34
      uff!!!
      na poczatku sie przestraszylem, ze chodzi o tani projekt czyli kamien za drogi
      czyli szpetna kostka betonowa, alo lepiej zwir bo najtanszy, ale zakladam, ze
      to by nawet przekraczaloby granice chamstwa dla urzednikow

jesli natomiast chdzi tylko o wykonawce to przetarg jest calkowicie naturalny,
      a jakosc i czas wykonanie powinny byc zapewnione w umowie tak ze jesli sie nie
      przyloza to pojda nawet bez toreb bo takie beda placili kary
      tylko oczywiscie w Polsce tak nie mozna
    • Gość: Iris Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.21.pl / 213.199.204.* 13.11.04, 20:40
      Jak znam życie to niestety Pan rzecznik nie odpowie lub jesli nawet odpowie to
      nie bardzo konkretnie.Z regóły jego odpowiedzi bywają tendencyjne i zwykle
      sprowadzają się do podejrzenia o atak na Prezydenta.A przeciez mieszkańcy mają
      prawo wiedzieć kto i dlaczego tak zorganizował przetarg.
      Ponieważ lubię gotować nie napiszę faceci do garów a jedynie gościu puknij się
      w czoło!Czasy kiedy kobiety nie miały prawa głosu już dawno minęły!Pozdrawiam
      serdecznie :o)
      • jamajca Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 14.11.04, 15:50
        >Z regóły jego odpowiedzi bywają tendencyjne

albo tych odpowiedzi nie rozumiesz ?

>A przeciez mieszkańcy mają
        > prawo wiedzieć kto i dlaczego tak zorganizował przetarg.

W UM tego się dowiesz, takie dane są w specyfikacjach istotnych warunków zamówienia.
        • Gość: Iris Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 08:58
          jamajca napisał:

> >Z regóły jego odpowiedzi bywają tendencyjne

> albo tych odpowiedzi nie rozumiesz ?
          Jak można zrozumieć jeśli nie uzyskało się odpowiedzi lub była nie na temat??
          Jakoś czytać w myślach nie potrafię!
          Ładnie, że bronisz kolegi ale sądzę,że może bronić sie sam!
          • jamajca Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 16.11.04, 06:27
            > Ładnie, że bronisz kolegi ale sądzę,że może bronić sie sam!
            aehiaehaie
            kolegi ? dobre, dobre.
            > Jakoś czytać w myślach nie potrafię!
            A potrafisz w miarę logicznie mysleć ? Żeby zrozumieć odpowiedź trzeba mieć
            jakieś pojęcie na temat sprawy o którą pytasz. A jeśli nie ma się zielonego
            pojęcia na dany temat, to żadna odpowiedź Ciebie nie ustatysfakcjonuje.
            • Gość: Iris Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 07:45
              Może i nie potrafię logicznie mysleć ale czytać w przeciwieństwie do Ciebie
              mądry i bardzo logiczny człowieku potrafię!!
    • jamajca Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 14.11.04, 15:42

w prztergach są tzw kryteria
      tutaj kryterium wyboru oferty nie musi wynosić cena = 100%. Może to byc np. 30 %
      cena a 50 % to np. jakość uzytych materiałów, 20 % np termin wykonania
      zamówienia. więc nie panikuj.

odsylam na uzp.gov.pl , tam dowiesz się więcej na temat przetargów.

--
      poraża mnie wasza niewiedza i populizm.
      • babeczkaa Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 14.11.04, 19:42
        właśnie tam ma byc podobno 100% cena !!!
        • jamajca Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 14.11.04, 20:46
          babeczkaa napisała:

> właśnie tam ma byc podobno 100% cena !!!

to nie zmienia faktu, że prace mają być wykonane zgodnie z umową.

w tzw kosztorysie ślepym są ujęte materiały z jakich co ma być wykonane, i tych
          materiałów zmieniac nie można. A jeśli dana firma znajdzie dany towar taniej to
          wtedy jej cena bedzie mniejsza, a materiały będą ok.
    • babeczkaa Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 15.11.04, 15:51
      no i co minął poniedziałek a Pan Rzecznik jakoś się nie ustosunkował do naszej dyskusji.....
      • Gość: xx Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika IP: *.icis.pcz.pl 15.11.04, 18:38
        Ma w tym przypadku prawo bo sprawa jest oczywista :))
        • jamajca Re: do Pana Leśnikowskiego jako rzecznika 15.11.04, 20:50
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Ma w tym przypadku prawo bo sprawa jest oczywista :))

dokładnie.

Jeśli dalej ktoś tego nie rozumie - trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka