Gość: jaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 00:20 nie jestem katoliczką ale jako dziecko zostałam ochrzczona i poszłam do komunii (wbrew swojej woli) jak moge teraz to unieważnić?? może ktoś już próbował lub wie jak to zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poinformowany Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.prenet.pl 05.01.05, 09:39 moment bo nie rozumiem bylas ochrzcili CIe wbrew Twojej woli ??? to straszne... Do komunii tez poszlas wbrew Twojej Woli ??? To tez straszne ... Swoja droga niesamowicie silna wole mialas jako dziecko :) Chyba ze teraz Ci sie nieco poodwracalo. Nie znam sie na prawie kanonicznym, ale chyba nie jest potrzebne zadne odwracanie, odwolywanie i inne procesy. Chyba ze Twoj nowy guru twierdzi inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 09:48 spoko chszest pozatym ze zmywa grzechy twoich rodziców nie czyni cie katolikiem a zreszta jesli obchodzilas boże narodzenie w tym roku to jestes niepraktykujacą atejistką. zreszta bieżmowanie to odnowa chsztu i komuni jesli doniej nie przystompisz to tak jakbys nie miala chsztu bieżma (belka podpora ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:00 nie obchodze bożego narodzenia ani innych waszych świąt bo podkreślam,nie jestem katoliczką...z tego co wiem chrzest da sie unieważnić a ja chce sie tylko dowiedzieć jak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.icis.pcz.pl 05.01.05, 18:16 Wszelkie zacietrzewienie jest niebezpieczne - a tak naprawde znaczenie ma wiara a nie obrzedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel A KIM JESTES??? IP: 81.19.200.* 19.01.05, 17:56 tak pytam z ciekawosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 03:33 Mógłbyś wziąć słownik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 17:57 a jaki miałam wpływ na komunie i chrzest skoro byłam dzieckiem...poza tym ja cie nie oceniam wieć ty również nie oceniaj mnie,moja religia jest moją sprawą,skoro nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie to po co sie odzywasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 10:18 Musisz wsadzić głowę do kibla i odśpiewać międzynarodówkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 09:45 z tego co wiem, chrztu nie można unieważnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayessa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.inds.pl / *.pl 05.01.05, 15:28 To po prostu jest niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.play-internet.pl 28.06.13, 08:27 Nie wzbudzaj swoim głupim pytaniem sztucznego zainteresowania. Masz problem? Idż tam, gdzie cię ochrzczono i dowiaduj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.play-internet.pl 22.04.13, 16:35 Jeżeli istnieje możliwość unieważnienia małżeństwa to nie widzę przeszkód w uniważnieniu chrztu! A nie można to otworzyć parasola w pupie! Rodzice ogłupiani jakąś tam podejrzana tradycją chrzczą swoje dzieci itd. Do ich przeżartych religią judeochrześcijańską mózgów nie dociera, że wyżądzają nieodwracalna krzywdę swoim dzieciom! Są szkodnikami dla swoich dzieci! Informuje, że Polska nie powstała w 966 roku ale wieki wcześniej! Chrześcijaństwo to niszczyciel Słowiańszczyzny! Kilkaset osób w Polsce kultywuje Słowiańszczyznę. Ja osobiście odcinam się od katolicyzmu! Do refleksji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 08:44 opisałeś tyle madrości jak GW..co do faktów ,tak rodzice zadecydowali u niemowalaka o chrzcie,drugi fakt podobnie z komunia!!i natym juz koniec ich decyzji!!!następny fakt już madre dziecko rodziców samo decyduje o odnowienie chrztu a nazwa tego bierzmowanie!!!!jak tego niedokona same wiec przestaje być katolikiem!!!!!!!!!!!! i to jest wystarczajacy argument co do glownego pytania ,a ty pitolisz z tym że bez wiedzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.bb.mni.pl 27.06.13, 20:27 Masz kolego rację...moja rodzina straszyła mnie, że chrzest mojego chrześniaka będzie anulowany, jakbym ja zeszedł na złą drogę i nie dawał przykładu dobrego, ja nie mogąc sobie poradzić z tymi herezjami przez lata, wkurzyłem się w tym roku, bo chłopaczek miał I Komunię, a oni przycisnęli na mnie jak na wariata, więc napisałem do Sądu Biskupiego w sprawie zasięgnięcia jakiejś porady, a tamtejszy kanclerz powiedział mi jednoznacznie, że tego się nie da zrobić, bo, jak to pisze w Katechizmie oraz Kodeksie Prawa Kanonicznego, jest to niezatarte znamię Ducha św, coś w rodzaju pieczęci z napisem "Człowiek Chrystusa", odciśniętej na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:05 trza isc do ksiedza i dac mu w łape a on juz reszte załatwi i wszystko odwroci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.bis / 212.244.80.* 05.01.05, 18:50 W kartotece i tak pozostaniesz:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 05.01.05, 20:22 Z tego co wiem to jest to możliwe ale trudne. Niestety nie obejdzie się bez kilkakrotnego chodzenia o północy na cmentarz. Jeśli chodzi o konkrety to musisz pooglądać Smurffy.Telewizja niestety tego już nie emituje ale może gdzieś zdobędziesz kasetę. Radzę kieruj się nauką Gargamela. Papa to niestety klerykał. Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Re: jak unieważnić chrzest?? IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 00:30 ludzie też macie problemy... ode mnie cfaniak chce wyłudzić kasę (całe szczęście że są sąsiedzi i w ramach akcji Bezpieczne Miasto powiedzieli czy raczej puscili mu emailem parę słów do rozumu), Elita ledwo uszła z życiem z wycieczki do raju (a może poszła prosto do raju zamiast wracać tu do kraju wielkich perspektyw i zdecydowanie najlepiej zorientowanego Morning Calma). J. Urban martwi się o zdrowie i kondycję Ojca świętego... a my co?? a my angażujemy czas i siły na rozstrząsanie jakichś bzdetów produkowanych seryjnie o nielubianych w ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:51 Encyklopedia: Cwaniak - człowiek przebiegły, chytry, radzący sobie w każdej sytuacji, nawet czyimś kosztem; spryciarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.vie.telering.at 06.01.05, 10:38 Jak widze, na konkretne pytanie same glupawe wypowiedzi. Dlaczego nie idziesz do pierwszego lepszego kosciola i nie zapytasz jak to w Polsce zrobic? Nie wiem, czy chrzest mozna uniewaznic, ale male dziecko nie jest odpowiedzialne za wykonane nad nim sakramenty. Podobnie jak pozniejsza komunia. Zakladam, ze koscioly maja spis swoich wyznawcow z parafii i tam nalezy dokonac wypisu. Tak sie to przynajmniej dzieje w Austrii. Wypis z kosciola powoduje jednoczesnie, ze nie placi sie podatkow na tenze kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Re: jak unieważnić chrzest?? IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:01 odpowiedzi nie są głupawe. Jedynie Bóg jest Panem czasu i historii i jednynie On może zmienić przeszłość. "Wczoraj nie do Ciebie, należy, jutro też nie Twoje, tylko chwila dzisiejsza jest Ci dana" (św. Maksymilian Maria Kolbe). Jak ktoś wspomniał wcześniej sakramenty jak i cały nasz byt, jest póki co nieustanną aktualizacją. Przykładowo obietnice chrzcielne są aktualnie ponawiane w czasie każdej Mszy św w czasie wyznania wiary jak i poprzez każdy czyn ludzki wypływający z tych obietnic (czyn ludzki -> czyn świadomy i dobrowolny, czyn człowieka -> czyn popełniony nieświadomie albo niedobrowolnie albo oba naraz*). Kto publicznie świadomie i dobrowolnie wypiera się wiary w Trójcę św. i w we Wspólnotę wierzących jaką jest Kościół ten depcze swój Chrzest, podobnie ten kto postępowaniem wypiera się wyznawanej ustami wiary. ---------------------------------------------------------- * panda.bg.univ.gda.pl/~waryl/czyn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_wesoły Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 06.01.05, 12:45 Papież mówi "wyklinam Cię" i gotowe. Trochę eksremalnie to przedstawiłem, ale ponoć były w historii świata takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 12:46 Jeśli nie jesteś katoliczką, to po co chcesz unieważniać? Ma to chyba dla Ciebie takie znaczenie, jak dla mnie kolor spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:12 Właśnie! Po co coś unieważniać skoro i tak nie ma to dla Ciebie znaczenia. To taka głupota ludzka, każe nam wszystko załatwiać oficjalnie. Najlepiej niech od razu na Ciebie rzucą klątwe kościelną czyli anathemę! Ehhh daj sobie z tym spokój i nie zawracaj głowy pierdołami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:53 Widocznie ma ,skoro dziewcze chce to pomóżcie jej. A może wypowie się na ten temat ktoś kompetentny? Sam się nad tym nieraz zastanawiałem ,przestałem praktykować ale wciąż jestem cząstką tych dziewięćdziesięciu kilku procent na które powołuje się K.K.przy okazjach dla nich wygodnych. Myślę że takich znalazło by się więcej, gdyby mieli przekazać nawet dobrowolnie trochę podatku na urzędników Pana B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:08 jesli chcesz go uniewaznic to znaczy ze wniego wierzysz to smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.05, 17:19 nie musisz uniewazniac.....poprostu wypisz sie z kosciola....ja tak zrobilam....i sprawa zalatwiona.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 13:20 Właśnie o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 06.01.05, 17:51 To się nazywa anatema. Może ja rzucić tylko biskup. Jest to coś najgorszego co może spotkac katolika - nie jest to zwykłe wykluczenie z Kościoła - jest to klątwa. Jej formuła to: "bedziesz przeklęty od czubka głowy do stopy nożnej, nie będziesz między ludźmi a z diabłem jeno mieszkał aż szczeźniesz" albo coś w tym guście. Przekresla chrzest. Czy od średniowiecza zastosowano tą procedurę - nie wiem ale zawsze możesz spróbować... Pytaj w kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 02:35 ludzie skoro pytam to jednak ma to dla mnie znaczenie...zauważyłam ze na tym forum są poruszane dużo głupsze tematy i jakoś nikt nie robi z tego afery...ja to widze tak: skoro nie jestem katoliczką to po co mam widnieć w ich księgach itp. chyba tylko po to żeby potem w TV mogli trąbić że w polsce jest 95% katolików (tylko gdzie)...jakby was ktoś bez waszej zgody zapisał przykładowo do partii czy jakiejś organizacji która jest niezgodna z waszymi poglądami to tez by wam nie pasowało...uszanujcie moje zdanie i decyzje i jeśli nie znacie odpowiedzi na moje pytanie to nie piszcie głupot które zachaczają o satanizm i sekty,jestem ateistką,skoro to niektórych tak bardzo razi to nie mój problem...wiecej tolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Agnieszka Holland: "Europa, Europa" IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 08:13 wielce możliwe że za kilka lat znowu coś sie w Twojej głowie zmieni i wtedy być może będziesz wypisywać na forum żeby Ci ktoś doradził jak wymazać powyższe wpisy z serwerów GW w forum bo masz teraz inne poglądy. Swoją drogą wpisy w księgi chrzcielne to ciekawy temat: gestość zaludnienia i świętopietrze, ustawy norymberskie i niszczenie nagrobków własnej rodziny przez funkcjonariuszy, kupowanie metryk i ratowanie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:15 tolerancji!!!!! kobieto w jakim ty kraju żyjesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety-katolik Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:36 jaaaaaaa........bardzo dobrze Cie rozumiem. Też mam juz dosc być katolickim wieprzem. Najlepszy obraz tych swin mamy na forum i w odpowiedziach na toje maila. Mozna sie wychrzcić ale jaki jest tego proces nie mam pojecia. Wychrzczenie rowna sie z odejscie z kościoła katolickiego....co było by świetną sprawą. Niestety nie jest to łatwe, bo nie chca tracić jleni ktorzy maja kase i ja wydaja by im te swinskie brzuchy rosly. Popieram Cie jaaaaaaaaa "Gdzie są lwy !!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:39 coż ja tak do tego tak nie podchodze,uważam że każdy ma prawo wyboru i może wierzyć w co chce,sprawa wiary to indywidualna kwestia,nie mam absolutnie nic do katolików,ja nigdy katoliczką nie byłam,zresztą nie mogłabym mieć żadnego wyznania bo po prostu nie wierze w boga jakotakiego ,wszystko jedno jak go nazywają w danej religii,chce po prostu dopełnić formalności czyli unieważnić chrzest i komunie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.org / *.org 07.01.05, 23:45 W Polsce o ile sie oretuje nieda sie tego załatwic w normalny sposób. Po prostu prawo kanoniczne nie przewiduje takiej sytuacji jak "wykasowane" chrztu. Z tego co słyszałem jesli ktos sobie zyczy zmienic kosciół czy religie po prostu tam przystepuje do odpowiednich obrzadków. Ponoc one powodują jakby skasowanie katolicego chrztu. Natomast z uwagi na fakt iz KK ma u nas pozycje dominujaca i w zasadzie religia katolicka jest na poły religią państwową praktykowane na zachodzie wypisanie sie z kosioła raczej nie bedzie u nas mozliwe. Ale oczywiscie zawsze masz prowo zapytac sie o to u źródła czyli w KK choc nie sadze Byś usłyszała tam coś sensownego w twojej sprawie to samo dotyczy kurii. wiec po prostu przyjmij do wiadomosici iz w Polsce to jesli to byc moze jest realne w teori ale w praktyce nie. Czyli po po prostu niemozliwe i nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.icis.pcz.pl 08.01.05, 00:21 Wystarczy nie uczestniczyc w praktykach religijnych i wyznawac takie poglady jakie sie uznaje za swoje. Formalne uniewaznienie chrztu nie ma zadnych konsekwencji dla nikogo - poza sumieniem zainteresowanego. A sumienie papierkow nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:15 ale statystyki potrzebują...później wynika z nich że ponad 90%jest katolikami i wtedy KK robi co chce sądząc że to wola większości.Zatem kluczowe pytanie nie jest pozbawione sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p statystyki a neutralnosc swiatopoglądowa IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:39 zatem wyszło szydło z wora i temat wątku powinien brzmieć: jak zaniżyć statystyki, albo jak przeinaczyć fakty historyczne. jedynym rozwiązaniem byłoby tutaj tak jak w Niemczech deklarowanie przynależności światopoglądowo-konfesyjnej, ale sama myśl o tym sprawiałaby iście piekielne męki bojownikom o świecko-laicko-bezbożźno-ateistyczną wizję społeczeństwa zorganizowanego w Państwo. Wydaje się że Skore próby łamania tajemnicy i prywatności gwarantowanej ustawą o ochronie danych osobowych poprzez wywlekanie argumentacji o nieważności chrztów i zapisów chrzcielnych są chybione. Z problemem podobnym spotkałem się swego czasu w Kanadzie gdzie fundamentaliści (bodajże mormoni) domagali się niszczenia ksiąg chrzcielnych pod pozorem że ktoś kto w nich zapisany nie pójdzie do nieba. dobrze jest jak jest. i nie trzeba tego zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.icis.pcz.pl 09.01.05, 12:48 Istotne statystyki robione sa w inny sposob - na podstawie badan socjologicznych wiezracych i praktykujacych. Tez wychodza dosych wysoko dla kosciola. Te 90 % bylo wazne ale za czasow tamtego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasek Re: jak unieważnić chrzest?? 09.01.05, 20:49 Te 90 % bylo wazne ale za czasow tamtego systemu. A teraz jest jeszcze ważniejsze,teraz dopiero trwa walka o dusze,między sektami z których KK jest poza konkurencją bo prawie każdy Polak czy tego chce czy nie jest wciągany poprzez chrzest.Sam powinien dokonywać wyboru i wtedy zobaczylibyśmy ilu by ICH było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:35 "zatem wyszło szydło z wora i temat wątku powinien brzmieć: jak zaniżyć statystyki, albo jak przeinaczyć fakty historyczne." wybacz expertum credere p ale o jakich faktach historycznych mówisz?? ja nie pytam o historie tylko o to co ja mam zrobić,nie chce zaniżać KK statystyk ale nie mam zamiaru ich tez podwyższać,chce żeby papierki przedstawiały faktyczny stan,poza tym kolejna rzecz,chodził teraz ksiąd po domach i mimo że juz wiele lat temu prosiła żeby sobie gdzieś zapisali że do mnie ma nie przychodzić to i tak co roku próbuje mi sie do domu władowac i mimo że mówie że nie jestem katoliczką i nie życze sobie jego wizyty potrafi pół godziny stać w drzwich i mi głowe zawracać,dopiero kiedy powiem mu stanowczo co o tym myśle to łaskawie daje spokuj,nie życze sobie tego ,dlaczego mam być nachodzona we własnycm domu,czemu skoro mówie "nie" on dalej próbuje mi sie władować do domu... kolejna sprawa,jeszcze ze 2 lata temu spotykałam na ulicy na której mieszkam księdza który podchodził,pytał z jakiej jestem parafi i pytał czemu mnie nigdy nie widział w kościele,jak mu tłumaczyłam że nie jestem z żadnej parafi i że mnie tam nie zobaczy to stwierdzał że przyjdzie do mnie do domu i odprawi msze...to juz chyba lekka przesada,nie zycze sobie tego ale kiedy powiem to głośno to i tak do nich nie dociera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: jak unieważnić chrzest?? IP: 69.156.224.* 10.01.05, 20:48 nie jestem katoliczką ale jako dziecko zostałam ochrzczona i poszłam do komunii (wbrew swojej woli) jak moge teraz to unieważnić?? może ktoś już próbował lub wie jak to zrobić?? ________________________________________________________________________________ Probowac sie powiesic ! ...powinno pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.org / *.org 10.01.05, 23:03 Pzyjmij po prostu do wiadomosci iz z uwagi na to iż oficjalnie nie deklaru sie u nas przynaleznosci do konkretnego koscioła i nie funkcjonuje u nas podatek religijny (czy jak tam go nazwiemy) nieda sie oficjalnie wypisac z koscioła jak np z partii. Zawsze bedzie figurowac gdzies w jakis ksiegach jak tysiace innych co tez zostali ochrzczeni w KK a potem z tych czy innych powodów w które nie wnikam i absolutnie sa mi one objetne zdecydowały sie zerwac z przynaleznoscia do KK. Czyli innymi słowy zmieniły wiare jesli to tak mozna okreslic. W zwiazku z tym uwazam iz po ropstu niema sensu przelewac z pustego w próżne bo nic na to nie poradzisz bo tak juz jest i koniec. I absolutnie nic na to ani Ty anie Ja ani nikt inny nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Faktyczny stan... IP: 81.19.200.* 19.01.05, 17:59 > nie mam zamiaru ich tez podwyższać,chce żeby papierki przedstawiały faktyczny > stan, jest taki, ze zostalas ochrzczona... Ale jak juz wspomnialem mozesz "odejsc" od kosciola, musisz sie udac do ksiadza i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.42.12.54.alfanet24.pl 22.04.13, 19:15 jeśli nie wierzysz! to jakie to ma dla Ciebie znaczenie??? ...... pytam bo nie widzę logiki w Twoim zachowaniu! .. oczywiście możesz uprzeć sie, ze chodzi o formalnośc, tyle, ze to dość infantylne ... taki adolescencyjny bunt przeciwko autorytetom, czyt. rodzicom! bo tylko Ich możesz winić za swoje cierpienia zwiazane z I Komunią św. ...... aaaa i jeszcze jedno, nie zapomnij oddac prezentów! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
yoldan Re: jak unieważnić chrzest?? 25.01.05, 01:39 To bardzo proste - idziesz do "swojej" parafii i do "swojego" wielebnego naczelnego vide proboszcza czy jak mu tam - i ŻĄDASZ by wypisano Cię z kościoła. Koleś musi to zrobić, bo jest to jego ZASRANY obowiązek. Jeśli nie posłucha - jest na to paragraf. Ja tak zrobiłem i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:38 A ile za to chcą?No bo chyba nie za frico Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Obrzezanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:15 Czy obrzezany Żyd może stać się nie-Żydem? Zastanówcie się na tym - a może przyszycie napletka z powrotem uszczęśli go? Kazde dziecko zydowskie plci meskiej musi byc obrzezane ósmego dnia po narodzeniu. Aktu obrzezania dokonywa specjalny obrzezywacz (mohel) przy pomocy dwóch innych, którzy zwa sie perea i mecyc. Mohel operuje nozem obosiecznym, albo u zydów prawowiernych ostrym gladzikiem rytualnym, co dowodzi, ze obrzadek ten siega jeszcze epoki przedhistorycznej kamienia gladzonego. Obrzezanie na cmentarzu dziecka martwego musi byc dokonywane tylko takim gladzikiem. Perea operuje paznokciem u wielkiego palca, specjalnie w tym celu wyhodowanym. Dowodzi to, ze obrzadek ten pochodzi z czasów jeszcze dawniejszych, kiedy jedynym narzedziem czlowieka byly tylko rece. Mecyc zas operuje ustami. Mohel naciaga napletek niemowlecia, wsadza miedzy zeby grzebienia i tnie, rzucajac go na piasek, trzymany w specjalnej misie, zastepujacej piasek pustyni albo stepu. Perea na zranionym w ten sposób czlonku niemowlecia dokonuje operacji najbolesniejszej, zwanej "priak", "obnazanie", gdyz paznokciem obdziera dokola czlonka skóre. Mecyc zas bierze zraniony czlonek w usta i rane wysysa, zasypujac proszkiem. Podczas aktu obrzezania ustawia sie fotel-tron dla asystujacego ceremonii proroka Eljasza, zapala sie funtowa swiece woskowa na czesc noworodka i dwanascie swieczek na czesc dwunastu pokolen Izraela, oznaczajacych zarazem dwanascie swiatel zodiaku, wedlug talmudystów "priak" czyli "obnazenie" czlonka paznokciem, stoi w zwiazku z liczba 365, gdyz taka jest wartosc liczbowa wyrazu "priak". Dla kantora przygotowuje sie kubek z winem. Kubek ten winien miec dwanascie kantów. Kantor zaglusza wrzask dziecka psalmem XX (XIX): "Niechaj cie wyslucha Pan w dniu utrapienia". Mohel wyssawszy krwawiacy czlonek, wyssana krew spluwa do kieliszka z winem, potem macza palec w owem winie i dwa lub trzy razy wklada do ust noworodka, takze matce jego daja nieco do wypicia tego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: Obrzezanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:27 .......Przeokropne........... I to się stosuje do dziś,nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Obrzezanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:21 coś ten wątek ucichł... Jak bluzgać na katolików to potraficie - wszystko Wam przeszkadza co katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: Obrzezanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 19:22 > Jak bluzgać na katolików to potraficie - wszystko Wam przeszkadza co katolickie > . mnie nie przeszkadza,ale nie lubię jak mi się coś narzuca a KK robi to nagminnie jak monopolista od chrztu począwszy,poprzez wszelakie inne okazje aż po chwile ostatnie (patrz szpitalni księża polujący z ostatnim namaszczeniem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Obrzezanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:31 > po chwile ostatnie (patrz szpitalni księża polujący z ostatnim namaszczeniem) życzę Ci, abyś przed śmiercią zdążył się wyspowiadać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: Obrzezanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:53 życzę Ci, abyś przed śmiercią zdążył się wyspowiadać!!! ............................... ........................... obejdzie się !!! martw sie o swoją duszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Obrzezanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 15:19 Nie pysznij się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:40 olej to i tym sie nie przejmuj...myślę że wystarczy pójśc do kosciala gdzie bylas chrzczona i pogadac tam z kims i wypisać się z parafii. Głowa mała jacy ludzie są ograniczeni i nietolerancyjni pozdrawiama!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oraw Re: jak unieważnić chrzest?? 18.01.05, 18:51 chrztu unieważnić nie można NIE MOŻNA taka jest zasada praw kościelnych Chrzest obdarza Twą"duszę" niezmywalnym piętnem i koniec bo Oni dobrze to przemysleli i się "zabezpieczyli" Jedyna rada OLEJ TO i pamiętaj jest jedna prawda absolutna WSZYSTKO MINIE................... Janusz BMJ:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 12:28 Chrzest obdarza Twą"duszę" niezmywalnym piętnem i koniec bo Oni dobrze to przemysleli i się "zabezpieczyli" ............................... ......................... Dlatego powinien sie odbywać na własne życzenie poprzez świadomy wybór zainteresowanego czyli po osiągnięciu pełnoletności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel jak to wbrew woli??? IP: 81.19.200.* 19.01.05, 17:55 a powiedzialas rodzicom, ze nie chcesz isc do komuni?? na pewno nie. wbrew woli pewnie tez zostalas wyslana do szkoly... Ale oczywiscie chrzest mozesz uniewaznic.. w pewnym sensie..po prostu musisz isc do kosciola i zadeklarowac, ze chcesz sie "wycofac" z kosciola.. i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: jak to wbrew woli??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:07 nie chciałem ale chrzestni podarowali mi wrotki,radyjko tranzystorowe i zegarek i byłem haapy na ów czas i nie zdawałem sobie sprawy z następstw jak większość dzieci obecnie bo taka jest wola rodziców.Spytaj dzieci ktore idą do 1 komuni co je najbardziej rajcuje w tym czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
agent_p2 Re: jak unieważnić chrzest?? 19.01.05, 20:26 www.gildia.com/teksty/kormak/dechrystianizacja www.gildia.com/teksty/kormak/dechrystianizacja2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:08 skoro przyjęłaś już chrzest to niech już tak zostanie aż tak bardzo Ci to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.13, 17:59 dobra ale czyt to jest jakiś problem??? po prostu nie jesteś katolikiem i już ....... i robisz jak chcesz, żyjesz jak chcesz itd Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: jak unieważnić chrzest?? 22.04.13, 18:56 Prawie 60 odpowiedzi a konkretów prawie brak. A w zasadzie to proste jak drut. Udaj się do swojego rejonowego prowydnika - znaczy proboszcza i poproś o dokonanie apostazji. Będzie kombinował jak koń pod górę ale ma obowiązek tego dokonać. Znaczy wykreślić Cię z listy katolików. No, a jak nie będziesz katolikiem, wszelkie czary-mary z tą sektą można o KDP. Powodzenia, Dyzio. Wejdź sobie na wikipedię i wpisz słowo "apostazje" ; tam Ci wszystko wytłumaczone zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: jak unieważnić chrzest?? IP: 212.87.246.* 23.04.13, 06:44 Czemu przez 8 lat ten wątek nie został zarchiwizowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 21:08 A jak będziesz leżał już na łożu śmierci, -to poproś sąsiada, aby Ci przyprowadził jakiegoś psa z podwórka ! Psina Cię poliże i poprowadzi pod płot , gdzie Cię zakopać! Cmentarz - to miejsce poświęcone ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxc Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.42.0.56.alfanet24.pl 30.06.13, 10:20 srutututu, na cmentarzu komunalnym można pochować ludzi w obrządku świeckim albo każdym innym; to, że ludzie się boją "co ludzie powiedzą", jak ksiądz kropidłem nie pokropi, to już inna sprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 08:26 Nie zawracaj sobie i innym głowy ! Po prostu nie wierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smuga po prostu to olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 11:57 po prostu to olej ! Hipokryci w sukienkach i tak zakłamują statystyki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup A na drzewach zamiast liści ,będą wisieć komuniści IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 12:49 Te posty zakładane są przez osoby ,które alfabetem morse'a nadają z Tworek .Banda ograniczonych sukinsynów. Żółć nie mieści się już w woreczku i wypływa z otworów gębowych.Czy ludzie muszą być takimi idiotami ? Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: A na drzewach zamiast liści ,będą wisieć komu 23.04.13, 20:39 o, widzę kolejny wątek wykopany po 8 latach, to dla kogo tym razem "złota łopata" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 21:16 Ja tam byłem chrzczony, byłem u komunii a do kościoła nie chodzę i ogólnie nie chcę mieć z nim nic wspólnego, i wyje...e mam na to czy miałem chrzest czy nie. Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. No ale dzisiaj taka moda na ateizm i unieważnianie czego się da. Potem się będziesz chwalić jak to bohatersko chrzest unieważniłaś i ateiści uznają cię za bohatera i ...męczennika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 21:17 Ech, dopiero teraz zauważyłem, że wątek założony był w czasach pierwszych chrześcijan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 21:28 Też problem... Olać to i wszystko w temacie. Też jestem ochrzczony jako katolik wbrew mojej woli i mam to generalnie w doopie. Nic to dla mnie nie znaczy. Ja nawet nie wiem jak się w kościele zachować - kiedy i jak się tam rączkami macha i te sprawy... Taki ze mnie ochrzczony katolik. :) Tyle jest warte chrzczenie dzieci kiedy nie mają jeszcze własnego zdania i światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM do domino IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 17:36 już niejesteś katolikiem!!!chyba że odnowiłeś chrzest przez bieżmowanie i tu już jako prawie dorosły...wiec cóż rodzice Tylko w cześć chcieli przekazać wiarę..i tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 18:49 już niejesteś katolikiem!!!chyba że odnowiłeś chrzest przez bieżmowanie i tu już jako prawie dorosły...wiec cóż rodzice Tylko w cześć chcieli przekazać wiarę..i tyle w tym temacie. Nie jestem katolikiem bo się nim nie czuję, a nie dlatego, że jakiś tam sakrament "wygasł" czy "się przedawnił". :) Mam alergię na religijny bełkot i nic na to nie poradzę. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeewka Re: do domino IP: *.42.13.45.alfanet24.pl 24.04.13, 22:54 należy złożyć oświadczenie na piśmie- nazywa się to apostazja Apostazja (czyli jak "wypisać się" z kościoła) Apostazją nazywano odstępstwo od wiary chrześcijańskiej z jednoczesnym przejściem na inną religię. Obecnie w myśl prawa kanonicznego apostazja polega na publicznym i całkowitym, jasnym lub wynikającym z postępowania odrzuceniu przez ochrzczonego wiary rzymskokatolickiej i odłączenie się od "wspólnoty kościoła". Formalizacji tego aktu dokonuje się najczęściej przez złożenie pisemnego oświadczenia przez apostatę i dokonanie właściwego wpisu do księgi chrztu przez stronę kościelną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 11:46 należy złożyć oświadczenie na piśmie- nazywa się to apostazja Ach te formalności. :) Jak rozumiem ta apostazja to takie swoiste "wypowiedzenie umowy o świadczeniu usług duszpasterskich". :) Tylko że ja z kościołem nigdy nie podpisywałem żadnej umowy. Cały ten rytuał chrztu wykonano na mnie gdy byłem niczego nieświadomym niemowlakiem. Z góry założono, że będę w przyszłości katolikiem. Niestety wyszedł zonk - zostałem poganinem. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: do domino IP: *.42.13.221.alfanet24.pl 25.04.13, 12:01 .... wiec swoje smutki kieruj do mamusi i tatusia!!! .... i nie zaśmiecaj forum!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 12:09 To nie jest zaśmiecanie forum, tylko zwrócenie uwagi na fakt - iż chrzczenie niemowląt jest głupie i nieetyczne. Decyzję o przynależności do wspólnoty religijnej powinien podejmować człowiek dorosły i świadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: do domino IP: *.42.13.221.alfanet24.pl 25.04.13, 12:35 wniosek jest prosty! .... masz głupich i nieetycznych rodziców! ... moje wyrazy współczucia! ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 14:38 wniosek jest prosty! .... masz głupich i nieetycznych rodziców! ... moje wyrazy współczucia! A i tu się mylisz. Też odeszli od religii jak zrozumieli czym ona jest. :) Więc nie napinaj się tak. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: do domino IP: *.42.13.75.alfanet24.pl 26.04.13, 14:51 .... nie byli Ci wstanie wyjaśnić czym jest chrzest! a zrozumieli czym jest religia(?) ... szczerze w to wątpię! ...... uważam, że wnioski są trafione!!! i podtrzymuje wyrazy współczucia! ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sensi Re: do domino 27.04.13, 11:17 Marks miał rację "Religia to opium dla ludu" Zgodnie z biblią może być ochrzczona przez zanurzenie całego ciała w wodzie tylko ta osoba która uwierzy w słowo boże, od kilkumiesięcznego dziecka które nawet nie jest świadome swojego istnienia trudno wymagać rozumienia "prawd religijnych". Wg Ew. Marka (16,16) "Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, zostanie potępiony”. Więc w zasadzie większość chrztów jest nie ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: błąd logiczny!!! IP: *.42.12.71.alfanet24.pl 27.04.13, 22:59 jeśli warunkiem ważności chrztu, jest świadomość i rozumienie"prawd religijnych" .... to co z osobami, upośledzonymi umysłowo od urodzenia? .... czy Oni nie mogą dostapić łaski chrztu a w konsekwencji zbawienia?!!! ;-/ p.s. .... "Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, zostanie potępiony”.... ten cytat, w żaden sposób nie potwierdza Twojej tezy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: błąd logiczny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 23:32 @lebowsky A co to właściwie znaczy "zbawienie"? Czym się charakteryzuje człowiek który dostąpił "zbawienia"? Czym się taki różni od tych "nie zbawionych"? Kto "zbawienia" udziela bądź odmawia? Jakaś szersza definicja by się tu przydała czy choćby jakieś wywiady z ludźmi "zbawionymi"... Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sensi Re: błąd logiczny!!! 28.04.13, 11:31 Jak widać wg. Twojej świętej księgi nie. Nie pisz bzdur ze chrzest to łaska bo to jedynie wstęp do perfidnej indoktrynacji dzieci. > p.s. .... "Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierz > y, zostanie potępiony”.... ten cytat, w żaden sposób nie potwierdza Twoj > ej tezy!!! Na prawdę? Czarno na białym jest napisane, kto uwierzy, czyli warunkiem chrztu jest wiara. A tak swoją drogą kto jest tym zbawicielem? Skąd w ogóle wiesz, że coś takiego ma miejsce, rozmawiałeś z kimś już zbawionym? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: błąd logiczny!!! IP: *.42.12.90.alfanet24.pl 28.06.13, 08:00 ....... może kluczem do zrozumienia tego "błedu logicznego" jest zrozumienie "wiary' przede wszystkim! sensu?;-/..... bo chyba nie sądzisz, że chodzi o wiare w literalne i bezmyślne przyjmowanie tego co napisane w Biblii??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadek Re: jak unieważnić chrzest?? IP: 195.205.171.* 28.04.13, 15:37 Na pewno nie byłaś ochrzczona wbrew swojej woli ,do komunii też nie przystąpiłaś wbrew swojej woli,byłaś uboga w swoje własne poglądy Teraz byś się nie ochrzciła i nie przystąpiła do komunii. Niezrozumiałe jest unieważnienie,do czego ci to jest potrzebne. Możesz wiarę zmieniać ile razy chcesz i niczego nie ma sensu unieważniać bo nie ma to żadnych mocy.Ateiści nie dążą do unieważnienia i żyją całkiem dobrze.Wszystko to jedna wielka fantazja. A dlaczego nie chcesz unieważnić komunii? Odpowiedz Link Zgłoś
wisniewski66 Re: jak unieważnić chrzest?? 30.04.13, 23:43 Wiesz, to co mówisz to jakby z lekka hipokryzja. Twierdzisz, że nie wierzysz, ale jednak chcesz unieważnić coś, co dla Ciebie nie istnieje....zastanawiające Może najlepiej wypisać się ze wspólnoty kościelnej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.05.13, 01:34 Powieś się. Samobójcy nie idą do nieba, to i chrzest nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Re: jak unieważnić chrzest?? IP: *.bb.mni.pl 27.06.13, 20:23 Nie ma takiej możliwości poza apostazją, ale ona dotyczy tylko Ciebie....no...chyba żebyś była sprawczynią zamachu na życie duchownego w trakcie czynienia przez niego posługi sakramentalnej czy sprawowania Eucharystii. Zaręczam, że za to jest klątwa "ad acta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.zippyhosts.com 28.06.13, 13:09 jako specjalista ds. ateizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 10:49 Zawsze można rodzicom odpłacić świeckim pogrzebem. Nie mogłaś zaprotestować jak cię chrzcili oni z pewnością tez nie zaprotestują jak będziesz ich grzebać. Ja swojego dziecka nie chrzciłem i bedę wychowywał w antykatolikiej tradycji którą w rodzinie zapoczątkowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.42.13.173.alfanet24.pl 30.06.13, 14:36 a jak dziecku tłumaczysz, że nie będzie mikołaja ani choinki? .... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 15:09 Gość portalu: lebowsky napisał(a): > a jak dziecku tłumaczysz, że nie będzie mikołaja ani choinki? .... :-) Raz wytłumaczyłem i mu wystarczy. Choinkę mam zawsze bo nie uważam jej za przejaw katolicyzmu a mikołaj jakoś przychodzi tylko że ateista :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.42.12.216.alfanet24.pl 30.06.13, 15:37 ...... tak właśnie myslałem! ;-) (hmmm wytresowanego masz dzieciaka(?):-/ ) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 16:04 Mój jest wychowany a Ty swoje tresuj jak sam to nazywasz, jak chcesz. Ciemnoty dzieciakowi wciskać nie będę. Zresztą opinia katolika w tej kwestii jest nic nie warta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ja Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 18:37 twoja opinia to coś znaczy i wypowiedzi też ,takie bezinteresowne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: tylko Marek Balt może tutaj pomóc IP: *.42.12.125.alfanet24.pl 30.06.13, 20:26 a ta choinka? ....... to, że niby co? taka nowa tradycja proekologiczna? jakieś święto lasu, dzień drwal?.... jak/czym uzasadniłeś jej "świeckość" tak żeby oczywiście ciemnoty nie wciskać (?);-) Odpowiedz Link Zgłoś