Dodaj do ulubionych

Sąd przyznal mi rente

15.09.08, 11:58
Sad przyznal mi rente z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy. 30
wrzesnia mam odczytanie wyroku a zus juz zlozyl odwolanie i chce
zeby mnie skierowali do kolejnego bieglego. czy moga mi zabrac rente
ktora juz prawie dostalem. co dalej robic. prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • polnaro Re: Sąd przyznal mi rente 15.09.08, 12:16
      Spokojnie, na razie ZUS gra na zwłokę, dlaczego zakładasz, że biegły nie będzie
      obiektywny? Masz jakieś uzasadnione obawy co do tej osoby? Zapytaj więc o
      możliwość zmiany biegłego. Badaniu chyba musisz się poddać. Konsultacja z dobrym
      prawnikiem , obeznanym w sprawach z ZUS-em może być niezbędna.
      • 1grey1 Re: Sąd przyznal mi rente 15.09.08, 12:30
        Dzieki za odpowiedz. nie mam obaw ale zus to zus. cos moga wymyslic
        • dorka556 Re: Sąd przyznal mi rente 15.09.08, 15:50
          Nawet jakbyś przegrała, to koniecznie trzeba się odwoływać. Ja tak zrobiłam, w końcu podałam ZUS do Sądu i wygrałam. Chodziło o rentę rodzinną syna. ZUS uważał, że już mu się nie należy. Musieli od razu wypłacić za cały zaległy rok. Nie można im odpuścić!
    • babas.ka Re: Sąd przyznal mi rente 15.09.08, 17:53
      ZUS w ostatnich latach odbiera renty nawet ludziom,którzy przynoszą głowę pod
      pachą.Ja miałam rentę po poważnej operacji ortopedycznej 7 lat i na kolejnej
      komisji uznano mnie zdolną do pracy,tylko dlatego że dorabiałam na pół etatu
      .Uważali że za 500 zł.można wyżyć a jak pracuję to jestem zdrowa.Teraz jestem na
      emeryturze i nie doliczone do zarobków 5 lat pracy,na które nie mam
      zaświadczenia o zarobkach.Podobno w przyszłym roku trzeba złożyć jeszcze raz
      wniosek o naliczenie emerytury,bo przepisy się zmieniają,pożyjemy zobaczymy.Na
      temat firmy ZUS to szkoda nerwów.
      • jaga_22 Do babas.ka 16.09.08, 11:40
        ZUS na nowo naliczy teraz wysokość świadczenia, przyjmując, że w tzw. latach
        nieudokumentowanych emeryt zarabiał pensję minimalną. Odpowiednie wnioski do ZUS
        można składać od stycznia 2009 roku. W czwartek na prośbę Czytelników ponownie
        wydrukujemy wzór takiego wniosku i wyjaśnimy krok po kroku, co należy zrobić, by
        dostać wyższą emeryturę.
        ----------------------------

www.se.pl/wydarzenia/kraj/seniorzy-juz-pisza-wnioski-do-zus-u_71867.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka