Dodaj do ulubionych

Informatyka z elementami ekonomi na politechnice..

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:35
Witam .. obecnie jestem uczniem 3 klasy liceum .. i myśle już o wyborze studiów. Interesuje mnie właśnie kierunek IEE na Politechnice Częstochowskiej. Czy może mi ktoś napisać jakieś informacje o tym kierunku ? Jak tam jest ... czy trudno sie dostać.. bo na stronie politechniki informacje sąniezbyt dokładne . :(
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 14:52
      Ogólnie na Politechnikę nie jest ciężko się dostać (w miarę oczywiście, jeśli
      masz w LO same 2 i 3 to szanse marne) - gorzej jest za to się utrzymać podczas
      roku. Tak jest przynajmniej na WIMII - tutaj przez cały rok jest pod górkę -
      przyjęli ok. 350 osób, z czego teraz zostało ok. 150, a jeszcze pozostała sesje
      we wrześniu, która też zbierze swoje żniwo :-/

Zapewne chodzi Ci o IEE na Wydziale Zarządzania? Tam jest o wiele łatwiej -
      przyjamniej jeśli chodzi o matematykę, bo statystyka jest przekopana :-)

---------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: Kamil Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:25
        chodzi o Informatyke z Elementami Ekonomi na wydzieale Elektrycznym ...
        • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 16:17
          O! nie wiedziałem, że jest tam taki kierunek.

W takim razie szykuj się sporą dawkę matematyki - na tym wydziale jest łatwiej
          niż na WIMII, odrobinkę tylko, ale za to trudniej niż na Zarządzaniu.

Zresztą wszędzie się trzeba uczyć i wszystko zależy od Ciebie samego :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: gość Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.prenet.pl 20.07.05, 16:52
            elektryczny jest łatwiejszy od budowy maszyn !? pokaż mi drugi wydział , który ma matematyke przez 3 lata (2 lata normalnej + 1 rok dyskretnej) ?

a informatyka jest u nas fajna , studentki też ;)
            • Gość: gość Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.prenet.pl 20.07.05, 16:56
              aha lookasie czy jest coś łatwiejszego od zarządzania ? chyba tylko jakaś szkoła policealna , bo cud się nie dostać i nie zaliczyć 5 lat wakacji .
              • Gość: student o Wydziale Zarządzani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:17
                a kończyłeś WZ ?:) chyba tak :) skoro masz punkt odniesienia gości
                • Gość: Kamil Re: o Wydziale Zarządzani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:37
                  Dzięki za wskazówki ... :) chyba sie zdecyduje na informatyke ekonomiczną na
                  wydziale WIMiI.
                  • Gość: marcin_r Re: o Wydziale Zarządzani IP: *.21.pl / 213.199.204.* 21.07.05, 13:05
                    Na początku jest dla wszystkich sam kierunek informatyka.
                    To co piszesz na teczce to może Ci się zmienić pod wpływem ocen albo innych
                    powodów, np. zmiana zainteresowań. Samą specjalność wybierasz pod koniec II roku.
            • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 20:46
              To, że mata jest przez 3 lata nie musi znaczyć, że jest ciężko :-) Ale wszystko
              zależy od tego na kogo trafisz, niestety :-/ Jak masz szczęście to zalki masz w
              1 tygodniu sesji i wolne, a jak trafisz na piiiiiiiiiiiiiiiiiiii (cenzura) to i
              wszystkie komisy zdołasz zaliczyć :-)

Co do studentek u was to się zgodzę :-)

U nas na wydziale jest ich stosunkowo mało, ale za to same rodzynki :-))

www.lookas.prv.pl
        • Gość: student OBIEKTYWNIE !!! do Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:15
          na Wydziale Elektrycznym Informatyka ???? To zabójstwo po pierwsze nia ma tam
          dobrych informatyków a tym bardziej elementów ekonomii. Jeżeli informatyka
          decyduj się na budowę maszyn tam są sławy takie jak Prof Rutkowski, Prof
          Wyżykowski. A jeżeli informatyka stosowana z elementami ekonomii proponuję WZ i
          nazwiska Prof Nowicki, Prof Kiełtyka. A elektryczny no comments
    • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.07.05, 17:20
      Ja bym pomyślał na Twoim miejscu o informatyce na WIMiI (dawna Budowa Maszyn).
      Jeśli lubisz się uczyć i poznawać nowe rzeczy to będzie dobry wybór.

Na Elektrycznym z tego co słyszałem to programowanie leży, a to jest podstawa
      w informatyce.
    • Gość: HJ Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:08
      Ty się dobrze zastanów czy iść na takie coś jak informatyka. Mam znajomków co
      to pokończyli .... najpierw byli pełni entuzjazmu .... a potem jak skończyli to
      roboty po tym nie ma. W sumie gdzie masz firmy informatyczne????
      Nieraz potem gadali że po cholere na to szli .... studia dosyć trudne ponoć a i
      to się nie pracuje w zawodzie......

Programowanie to też sprawa kontrowersyjna ...... dla jednych źle że go za dużo
      dla innych źle że go za mało. Jak pójdziesz na informę na Budowę Maszyn można
      się naciąć na wymagających prowadzących ..... kilku znam osobiście ..... ostre
      chłopaki :))) i za nic zaliczeń nie dają ....
      • Gość: xx Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.icis.pcz.pl 20.07.05, 20:33
        Jak w kazdym zawodzie, trzeba miec jakis minimalnie akceptowalny poziom i lubic
        swoj zawod, zeby znalezc potem dobra prace.

Zapotzrebowanie na informatykow jest i bedzie jeszcze dlugo. Jesli chodzi zas o
        programistow, wlasnie moj abslowent, ktory od 9 miesiecy siedzi w Niemczech,
        zwracal sie do mnie z prosba o znalezienie dobrych absolwentow po naszej
        Informatyce na WIMI, specjalistow od programowania, ktorzy znalezliby prace w
        Czestochowskim oddziale tej niemieckkiej firmy. Wiec rowniez w Czestochowie
        zapotzrebowanie na informatykow tez rosnie, nie mowiac juz o takich miastach
        jak Warszawa, Wroclaw czy Krakow.
        • Gość: witam Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.07.05, 21:08
          Napiszesz jaka to firma? Szukam właśnie pracy jako programista. Dzięki.
          • Gość: xx Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.icis.pcz.pl 20.07.05, 21:17
            Firma nazywa sie ISO. Ale ja preferuje absolwentow naszego kierunku czyli na
            WIMI.
        • Gość: student Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 10:17
          Witam,
          A jakie szanse znalezienia pracy mają studenci informatyki WIMiI, którzy są na
          specjalności: "Techniki multimedialne i Metody Sztucznej Inteligencji"??
          Czy na takich studentów też jest duże zapotrzebowanie???
          pozdrawiam
      • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.07.05, 20:51
        Firmy informatyczne masz we wszystkich większych miastach - Wrocław, Kraków od
        groma. Warunek komunikatywna znajomość języka angielskiego i języka programowania.
        Ewentualnie systemów operacyjnych i administrowania nimi.
        A to że studia Cię nauczą czegoś to bajka, jak ktoś nie będzie wykazywał minimum
        chęci, zaangażowania, inicjatywy to żadna uczelnia go nie nauczy.
        Podobało mi się kiedyś stwierdzenie pewnej osoby na grupie dyskusyjnej, że
        studia bez zaangażowania to uwstecznienie się. Lepiej wtedy już po szkole
        średniej zacząć pracę, będzie się miało +5 lat doświadczenia.
    • michalyna2 Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 20:37
      Byłam w podobne sytuacji co ty. Nawet na oba wydziały się dostałam. Jednak
      wybrał WIMII. Doradził mi jeden ze znajomych, który stwierdził że na
      elektrycznym nie ma dobrej kadry, która nauczyłaby studentów inforamtyki nie
      mówiąc już o ekonomii.

Jeśli wybierzesz WIMII to poducz się rosyjskiego :))
      • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 20:48
        A po co mu rosyjski?

Chyba, że masz na myśli niektórych wykładowców??? :-)))))

www.lookas.prv.pl
        • Gość: M Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:55
          Na ekonomicznej pojawiają się prowadzący z rosyjskim akcentem :))) Trudno jest
          ich zrozumieć a momentami nie wiesz o czym mówią......

A poza tym jest ok.
          • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 20.07.05, 21:07
            Czyli jednak dobrze się domyślałem :-)

Na WIMII też jest ich sporo :-) Na Zarządzaniu również.

Jest po prostu ciekawie i nie nudzisz się na zajęciach :-))

Ja trafiłem chyba najgorzej - rozpoczęcie studiów - pierwsze zajęcia na 8:00 -
            Logika - to był po prostu szok :-) Myślałem, że pomyliłem sale albo coś. Potem
            faktycznie już się człowiek przyzwyczaja i problemów ze zalką nie ma.

Pamiętam jedno zdanie mojego prowadzącego, które często powtarzał i zawsze się z
            tego śmiałem:
            Po tym jak już ktoś rozwiązał zadanie na tablicy zawsze mówił: "I co my
            otrzymali?" to było z takim typowo wschodnim akcentem :-))))

www.lookas.prv.pl
            • Gość: M Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:13
              A jeśli można wiedzieć to z kim miałeś Logike??

Jeszcze zabawniej bywało na egzaminie u Pana od sygnałów :)
              • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 21.07.05, 00:46
                z Michałem Matałyckim :-)

www.lookas.prv.pl
            • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.07.05, 21:29
              To musiał być Serigiej :) Teraz już go chyba nie ma na PCz, ale miałem z nim
              zajęcia. Na wykładach nic nie rozumiałem, ale było fajnie.
              • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 21.07.05, 00:48
                Nie wiem czy Sergiej, ale na tabliczce przy drzwiach było napisane Michał
                Matałycki :-)

www.lookas.prv.pl
                • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 21.07.05, 13:08
                  To nie o tego gościa mi chodzi. Widocznie jesteś zbyt młody rocznik żeby
                  pamiętać Sergieja Krivoja (chyba nie przekręciłem). Ale z tego co widzę podobny
                  mają sposób bycia :)
                  • lookas.prv.pl Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn 21.07.05, 13:47
                    No to niestety mówimy o dwóch innych osobach, ale o tym wykładowcy, o którym Ty
                    mówisz, też słyszałem :-)

www.lookas.prv.pl
                    • Gość: gość Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.prenet.pl 22.07.05, 11:12
                      miałem zajęcia z Siergiejem :) przychodził , włączał rzutnik i czytał z góry na dół folie , które na początku semestru można sobie było wydrukować ;] efekt był taki , że na wykład przychodziło ok. 30 z ponad 200 osób :P
                  • Gość: M Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:05
                    Ja jeszcze miałam z Krivojem nawet 5 u niego miałam :)
                    • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 22.07.05, 09:20
                      O miło wiedzieć. Ja tylko dobry (4) :)
                      • Gość: . Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 12:01
                        to i tak czasy po Katkowie i Gubarieni ... Katkow i model ocean LOL to byla
                        jazda ...
      • Gość: marcin_r Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.07.05, 20:55
        Bez przesady koleżanko. Miałem przyjemność uczestniczyć w wykładach panów, o
        których Ci chodzi. Nieraz nic nie rozumiałem, ale i tak zalki miałem i egzaminy
        pozdawane. Nie jest tak źle :)
        • Gość: M Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:00
          Ja nie mówie że jest tragicznie...Zalki faktycznie się zdobywa bez problemów
          chociaż różnie bywa....

O jest też jedna Pani - bardzo sympatyczna :)
    • Gość: sasquatch Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:30
      Na WIMiI jest na pewno prawdziwa informatyka, a nie silniki czy piece w
      połączeniu z informatyką.
      • Gość: student Re: Informatyka z elementami ekonomi na politechn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 12:52
        Prawdziwa ale nie z elementami ekonomii...jest roznice miedzy informatyka a
        informatyka stosowana !!!. Na WIMiI jest profesjonalna kadra i informatyka z
        pelnego zdarzenia ale co do ekonomii lub jej elementow to mam duze watpliwosci.
        Reasumujac liche te elmenty ekonomii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka