Dodaj do ulubionych

Prokuratorskie zarzuty wobec komorników

IP: *.prenet.pl 01.10.05, 08:45
Jak zwykle i po raz kolejny niedouczony rzecznik Zając informując lokalną
społeczność o swej jakoby urzędowej impotencji prawnej, mija się z prawdą.
Tym razem, może nie tyle mija, co dyletancko ją omija. Bowiem materia prawna
w tej kwestii stanowi, iż wraz z wszczęciem każdego postępowania
dyscyplinarnego przeciwko komornikowi, minister sprawiedliwości w każdym
przypadku ma możliwość, a w moim przekonaniu w stosunku do komornika ze
statusem oskarżonego bezwzględny obowiązek, zawieszenia komornika w pełnieniu
obowiązków komornika. Z kolei z bezpośredniej delegacji właściwej ustawy
obowiązek zgłoszenia ministrowi stosownego wniosku o zawieszenie w
czynnościach komornika ze statusem oskarżonego ciąży bezwzględnie na
bezpośrednim nadzorcy komornika, czyli prezes Morejskiej. Bowiem minister
swój zwierzchni nadzór nad działalnością komorników i samorządu komorniczego
sprawuje za pośrednictwem właśnie prezesów sądów okręgowych. Nieprawdaż
sędzio Zając?! W razie wątpliwości usilnie polecam lekturę stosownej Ustawy o
komornikach i komorniczej egzekucji. Zasada zawieszania w czynnościach
funkcjonariuszy podejrzanych o przestępstwa jest żelazną regułą każdego
cywilizowanego państwa prawa i dojrzałej demokracji! Gdy tymczasem rzecznik
Zając przy najbliższej okazji po raz kolejny wszem i wobec z uporem maniaka
będzie powtarzał, iż dopóki przebiegły biegły Kubik nie będzie skazany
prawomocnym /n.b. prawomocny z polskim tempem obrotu prawem przekłada się na
kilka lat postępowania/ wyrokiem sądowym, dopóty częstochowski sąd będzie
zatrudniał Kubika w charakterze biegłego i płacił mu stawki z jego
kapelusza?! Biedaczysko Zając zapomina jedynie dodać, iż sąd przestępcy
Kubikowi płaci bezpośrednio z moich-podatnika pieniędzy. Morejska za
ekspertyzy, a Wrona za pracę w samorządzie! Dlatego też przy okazji każdych
kolejnych wyborów 60% polskiego społeczeństwa tak sprawowanej władzy pokazuje
tejże władzy swój środkowy palec w powszechnie znanym geście!
Obserwuj wątek
    • Gość: H. Bulski Maniactwo Zająca IP: *.prenet.pl 01.10.05, 08:52
      Przez zapomnienie nie podpisałem przesłanej wcześniej opinii nazwiskiem,
      którego absolunie się nie wstydzę, a tym bardziej nie ukrywam. H. Bulski Pesel
      47032907914
      • Gość: bambo Re: Maniactwo Zająca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:19
        Panie Bulski podaj Pan pełny tytuł ustawy, z dnia..., numer Dziennika Ustaw,
        pozycję, ewentualne zmiany, a nie "stosowna ustawa" bo to tak samo brzmi w
        Pańskim poście jak wyjaśnienia w wypowiedzi sędziego Zająca, z którego chce Pan
        zrobić durnia. "Przyganiał kocioł garnkowi..." Zna Pan dalszy ciąg
        tego przysłowia?
        • Gość: H.Bulski Re: Maniactwo Zająca IP: *.prenet.pl 02.10.05, 12:40
          Szanowny panie! Stuknął pan w garnek i garnek ...wskazane, oby choć brzęknął.
          Oczywiście moja wypowiedź adresowana była przede wszystkim do rzecznika Zająca
          i dlatego nie zawierała ścisłych namiarów na źródłopraw. Bowiem z tym zawodowy
          sędzia nie powinien mieć problemów. Jednak na żądanie zainteresowanych sprawą
          zawsze i wciąż jestem do usług. Otóż chodzi o Ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r.
          O komornikach sądowych i egzekucji Dz. U z 1997 r nr 133, poz. 882 z późn. zm.
          I tak szczególnie polecam lekturę: Rozdział 9 Nadzór nad komornikami art. 64
          ust. 2 - Nadzór nad działalnością komorników sprawuje Minister Sprawiedliwości
          przez prezesów sądów okręgowych sędziów-wizytatorów, a w zakresie kontroli
          finansowej-przez osoby upoważnione, Rozdział 10 Odpowiedzialność dyscyplinarna
          art. 74 ust. 3 Minister Sprawiedliwości składając wniosek o wszczęcie
          postępowania dyscyplinarnego może zawiesić komornika w czynnościach. Poza tym
          ustawa zawiera multum umocowań i prerogatyw zarówno dla samego ministra jak i
          prezesa sądu okręgowego o których, ani Zającowi, Morejskiej czy zamykającemu
          ministerialny portfel, Kalwasowi nie śniło się najjaśniejszą nocą. Jak np.
          możliwość wysłania do komorniczej kancelarii sędziego-wizytatora, czy kontroli
          finansowej w każdym uzasadnionym przypadku i w każdej porze dnia. Czy dalej -
          prawo ministra do zawetowania w Sądzie Najwyższym każdej uchwały samorządu
          komorniczego! Osobiście jednak nie dziwi mnie nieznajomość aktualnego prawa ani
          przez Zająca, Morejską czy Kalwasa. Wszak w okresie ich studiów tego nie
          przerabiano?! A pensja i tak leci! Jednak z uwagą, że nieznajomość prawa
          szkodzi! Natomiast dyletanctwo prawne jurystom na państwowych posadach winno
          szkodzić co najmniej w dwójnasób! Dostęp do wszelkich aktów prawnych w bardzo
          szerokim zakresie oferują strony Sejmu RP - Prawo - Internetowy system aktów
          prawnych. W tym konkretnym przypadku wystarczy wpisać nazwę poszukiwanego aktu
          prawnego Ustawa o komornikach. Pozdrawiam HB
    • Gość: H. Bulski Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.prenet.pl 01.10.05, 11:36
      W sentencji mojej opinii należy stwierdzić, iż maniactwo jest patologią o
      podłożu zdecydowanie psychogennym. Impotencja może mieć również podłoże stricte
      urojeniowe. I w zasadzie obydwa przypadki można skutecznie wyleczyć metodą
      prostej autoterapii. Gdyby jednak się okazało,iż są to przypadki cięższych
      schorzeń natury organicznej, wówczas niezwykle skutecznym terapeutą może się
      okazać specjalizujący sie podobno ostatnio w chirurgii zachowawczej, Zbigniew
      Ziobro. informacyjnie podaję, iż głównym celem chirurgii zachowawczej jest
      resekcja chorej tkanki z zachowaniem wszystkich funkcji i czynności całego
      organu! Co polecam gorąco uwadze potencjalnych pacjentów, gdyby wszystkie
      zabiegi autoterapii zawiodły. Tym bardziej gorąco, że ministerialny epizod
      oberradcy Kalwasa nieodwołalnie zmierza ku końcowi!
    • Gość: Mirosław Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.flatpla.net 01.10.05, 14:31
      Arogancja, buta a czasmi zwykle prostactwo są dla komorników, oraz ich
      pracowników (z ktorymi o zgrozo, musiałem się zadawać!!!) chlebem codziennym!
      Dodając do tego koneksje (czyt.:nepotyzm + układy), oraz liczne niezbyt jasne
      (duży eufemizm!) poczynania "na granicy" prawa i swoich kompetencji, mamy
      idealny obraz polskiego urzędnika, polityka - najkrócej rzecz biorąc osoby
      publicznej....
      Jest to bardzo, ale to bardzo przykre!!
      Jeżeli kogoś obraziłem... - cóż jak wiadomo, wyjątki potwierdzają regułę!
      Mam tylko nadzieję, że w ubiegłą niedzielę nie zmarnowałem swojego głosu, i że
      wreszcie, ci pożal się Boże, ludzie "zaufania" publicznego, trafią tam, gdzie
      juz od dawna być powinni!
    • Gość: RaX Sedzia Zając może tak w stan spoczynku??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 15:00
      To doświadczony sedzia pamietający kilka epok. Ponoc sympatyczny, ale czy
      sedzia ma byc sympatyczny czy... Panie ministrze Ziobro weź sie Pan do roboty.
      W okregu czestochowskim jest kilku prezesow rejonowych sadow i prokuratur do
      zdjęcia. Prezesa sadu moze odwolac jedynie kolegium sedziow, mam nadzieje, ze
      tak jak Kaczynski zmusil sedziow do odwolania okregowego Kalusowskiego w
      Katowicach, tak i Ziobro ruszu w teren.
    • Gość: arkatom Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:21
      POLICJANT.....
      Tgeo można zwolnić natychmiastowo - a zamknąć jedno słowo i juz siedzi........
      natomiast komornik ? mój Boże ...............
      • Gość: henryczek Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.com / *.strefa.com 01.10.05, 20:29
        no ładnie,nic dziwnego ze egzekucja należnych mi alimentów jest od 2 lat bezskuteczna,skoro panowie komornicy maja inne zajęcia

:/
        • Gość: pszczola99 Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 22:22
          Nie wiem którzy to są komornicy, ale zdaje się, że ich można wrzucić do jednego
          worka. Komornik V rewiru w Cz-wie, od sześciu lat nie potrafi ściągnąć z mojego
          byłego należnych mi alimentów, pomom, iż on pracuje ma mieszkanie na niego
          zapisane a do niedawna miał jeszcze auto zarejestrowane na swoje nazwisko. Ale
          cóż, ja jestem tylko szarym człowiekiem, a moje należności nie są liczone w
          setkach tysięcy, więc nie warto dla małej prowizji ruszać tyłka z biura.
          • Gość: kg grau Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 04.10.05, 19:55
            ech. nie wiem dlaczego komornik rewiru V nie moze sciagnac naleznych alimentow,
            wiem natomiast co nastepuje:
            1. jesli pracuje legalnie - nie wierze,ze komornik nie zajal wynagrodzenia;
            jesli pracuje nielegalnie ("na czarno") - komornik nic nie moze zrobic
            2. mieszkanie - co to znaczy "zapisane" na dluznika? jesli jest jego wlasnoscia
            - prosze pojsc do wydzialu ksiag wieczystych sadu rejonowego wlasciwego dla
            miejsca polozenia nieruchomosci i uzyskac odpis(wyciag) z KW - ksiegi wieczystej
            - jesli dluznik bedzie tam ujawniony jako wlasciciel - prosze zlozyc wniosek o
            wszczecie egzekucji z nieuchomosci. Wszelkie koszty tej egzekucji (np.
            sporzadzenie operatu szacunkowego przez bieglego; moze oprocz odpisu z KW - ok.
            30,00 zl) powinien poniesc wlasciwy sad rejonowy - komornik winien wystapic do
            sadu o pokrycie kosztow; jesli mieszkanie jest wlasnosciowe spoldzelcze
            (spoldzelcze wlasnosciowe prawo do lokalu mieszkalnego) tez mozna egzekwowac;
            jesli mieszkanie komunalne albo dluznik jest tylk najemca - nic nie mozna zrobic
            3. samochod - czy wierzyciel zlozyl wniosek o zajecie (niekonieczny ale pomocny
            bo bezposrednio obliguje komornka do podjecia okreslonego dzialania) i odbior
            (wniosek konieczny) samochodu?
            4. proponuje stale molestowanie komornika zapytaniami o stan egzekucji,
            wnioskami o czynnosci terenowe, wnioskiem o zajecie ruchomosci i, UWAGA,
            zapytaniami czy komornik podjal dzialania w trybie art. 1086 k.p.c. Artykul tez
            zobowiazuje komornika, w razie bezskutecznosci egzekucji przez okreslony czas,
            do min.: zlozenia wniosku do KRS o wpisanie dluznika do rejestru dluznikow
            niewyplacalnych, zlecenie policji ustalenie miejsca zamieszkania i pracy
            dluznika, wystapienie do sadu z wnioskiem o wyjawnienie majtku dluznika -
            komornik czynnosci te MUSI podejmowac - jak nie zrobi/nie zrobil - pisac skargi
            do wlasciwego sadu rejonowego.
            • Gość: pisak 2 miesiące czekam na odpowiedź IP: 82.160.8.* 09.10.05, 12:54
              Jak długo jeszcze mam czekać aż KOM.R.III Cz-wa odpisze mi na zapytanie
              skierowane na piśmie o stan mojej sprawy ?
    • Gość: STOPER Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 09:58
      jak widać kolejne grupy społeczne stoją ponad prawem. a szary obywatel musi
      płacić za nieznajomość swoich praw i powiększać majątki komorników. Moze warto
      uwolnic ten zawód tak jak jest to teraz czynone z prawnikami. nowi młodzi
      ludzie będą mniej podatni na korubcje.
      • Gość: kg grau Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 04.10.05, 19:59
        korupcja - nie oplaca sie
        uwolnienie zawodu? a na jakich zasadach? przy obecnej fomule uwolnienie zawodu
        oznacza, ze bedzie kilkanascie niesamowicie wielkich kancelarii obslugujacych
        podmioty gospodarcze a zwykli ludzie beda zupelnie lekcewazeni bo duzym takie
        sprawy nie beda sie oplacac a male kancelrie nie beda mialy za co prowadzic
        postepowan
        • Gość: gość Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.05, 02:00
          uwolnijmy ten zawód...zastanawiam się z czego...bo ci młodzi tak nie garną się
          do tego zawodu jak popracują przez kilka lat w zawodzie asesora przy
          komorniku...Szczerze - uwolnijmy też sądownictwo i niech sądy wybierają sprawy
          które chcą rozstrzygać a komornicy niech nie przyjmują alimentów - w końcu
          wolny zawód, nie?? hi,hi
        • Gość: stoper Re: Prokuratorskie zarzuty wobec komorników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 10:14
          więcej osób w zawodzie komornika spowoduje że sprawy nie będą przeciągane bez
          końca. np. jeden z komorników zrobił sobie 4 lata przerwy bez jakiegokolwiek
          powodu. to przecież jest skandal!!!!! a jeżeli chodzi o korubcje to przecież
          komornicy działają w majestacie prawa i stosując kruczki prawne prowadzą sprawy
          tak aby wyciągnąć jak najwięcej kasy nie biorąc pod uwagę interesów żadnej ze
          stron. to oczywiście nie jest korubcja tylko brak żetelności?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka