Dodaj do ulubionych

Czestochowska niechec do pielgrzymow.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 06:47
W roznych, roznistych kregach co raz czesciej mowi sie o wiernych
pielgrzymujacych na J.Gore w kontekscie kosztow i strat dla miasta.
Najwieksze profity zbiera paulin nie angazujac sie praktycznie wcale w rozwuj
nito miasta ni okolic dbajac tylko o wyglad JG i swoja wygode.
Miasto natomiast realizuje inwestycje nie potrzebne tutejszemu spoleczenstwu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Peryskop Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:29
      O właśnie . Masz rację. Miasto realizuje jakieś chore inwestycje pod hasłem
      PIELGRZYMI, a profity z nich w większości zabierają paulini.
      Nic dziwnego, że mają potem na "pomoc" dla przestępców gospodarczych i na
      kaucje dla nich.
      • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 01.02.06, 13:41
        Jakie to konkretnie inwestycje ? Poza "kibelkiem", ktory rzeczywiscie ma sluzyc
        glownie pilegrzymom.
        • Gość: Wlodek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.vf.shawcable.net 01.02.06, 14:17
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Jakie to konkretnie inwestycje ? Poza "kibelkiem", ktory rzeczywiscie ma
          sluzyc glownie pilegrzymom.

xx-ie!
          To nie pierwszy i nie ostatni raz sie pojawia.
          bingo przytoczyl opinie innych.. I chyba prawdziwa co potwierdzaja inne wpisy.
          Sa dwie kwestie. jedna to faktyczna odpowiedz na pytanie jakie sa koszty
          miasta w zwiazku z ruchem pielgrzymkowym.
          Ktos wreszcie powinien takie badania podjac i opublikowac, bo tak sie robi w
          miastach turystycznych.
          A dwa, to czestochowianin plujacy na JG to nieczestochowianin,
          Bez klasztoru bylibysmy - nic nie ujmujac ze czci - rozpoznawalni jak Myszkow ,
          Zawiercie, czy Radomsko, albo inny Wielun.
          A tyn poniewierajacym mnichami warto przypomniec, ze dluzej klasztora niz
          przeora.
          Jesli pieniadze mafii, Kulczyka, czy innych poszly na remonty JG
          to ...niewydano ich na ten cel z budzetu panstwa. I to juz jest zysk.
          JG to zabytek klasy 0 i na pantwie spoczywa obowiazek dbania o jego stan.
          • Gość: jurek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 00:09
            jakis ty jest cięzki palant włodek. a czy ktoś zechce podliczyc korzyści jakie
            ma Czwa z pielgrzymowanmia... przeciez pół czestochowy na tym stoi. jezu co za
            ludzie wypisuja na tym forum
            • brutus72 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 00:23
              Co stoi, gdzie, komu stoi? Konkretniej. Jedyne o czym wiem to stragany na
              Barbary stoja. Ale to dalego od "pol Czestochowy".
            • Gość: Wlodek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.vf.shawcable.net 02.02.06, 03:25

Gość portalu: jurek napisał(a):

> jakis ty jest cięzki palant włodek.

Moze i jestem. Ale ze nie jedynym, to mam jakas pocieche...

a czy ktoś zechce podliczyc korzyści jakie
              > ma Czwa z pielgrzymowanmia... przeciez pół czestochowy na tym stoi.

Jako NIEPALANT to powiedz ktore pol i za ile postawiono.
              Lubie gadac z wybitnymi inteligentami z elity.
              Zawsze mozna sie od nich czegos nauczyc..

jezu co za ludzie wypisuja na tym forum

No! Wlasnie.
    • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 195.150.224.* 09.11.05, 08:56
      Jaka inwestycja konkretnie realizowana jest nie dla mieszkancow a dla
      pielgrzymow ?

Napisz konkretnie a nie rzucaj ogolnikowe oskarzenia.
    • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 195.150.224.* 09.11.05, 08:56
      Jaka inwestycja konkretnie realizowana jest nie dla mieszkancow a dla
      pielgrzymow ?

Napisz konkretnie a nie rzucaj ogolnikowe oskarzenia.
    • Gość: alibaba Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.du.simnet.is 09.11.05, 19:27
      mnie niedobrze sie robi jak czytam te brednie wyjasniam ze nie jestem zadnym
      fundamentalista katolickim i nie bronie ojcow paulinow, ale szlag mnie trafia
      jak widze takie durnowate opinie, kiedy do ciemnych i durnych niektorych
      mieszkancow dotrze to iz Jasna Gora to najwiekszy skarb jaki to nasze miasto
      posiada, bez klasztoru nikt na swiecie by nie slyszal o Czestochowie, ja
      osobiscie bardzo lubie czs pielgrzymek, ktore ozywiaja to smutne miasto, a co
      zazdroscice barany ze pielgrzymi kupia lancusze obrazek czy inna pamiatke,
      jakie to sa zyski dla paulinow,a ilu z was drodzxy mieszkancy zyje z
      pielgrzymek, ilu z was dorobilo sie na dewocjach co, wiec do jasnej cholery
      wara mi matoly od klasztoru, bo niedobrze mi sierobi na takie debilowate
      gadanie.
      sorry za trzcionke
      • Gość: Polo Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:21
        To prawda ze bez JG nik nie słyszał by o Czewie , ale częsciowo zgadzam się z
        tym że pielgrzymki praktycznie nie przynosza zadnyi kasy dla miasta a o zarobku
        w barach i kawiarniach można zapomnieci . Pare lat temu prowadziłem bar
        pielgrzymki odwiedzały mnie bardzo licznie , ale opr€cz WC (darmowe) i herbaty
        nic nie zamawiały po takiej wizycie byłem pare zł do tyłu . Jeżeli nie zmieni
        sie sposób organizowania przez parafie by tylko na JG zaliczyc msze i na pociąg
        zawsze będzie problem dla miasta.
      • Gość: ali Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:34
        Alibabo!!!!!! BRAWOOOOO!!! TEŻ JESTEM TEGO ZDANIA CO TY!!!I TEŻ DORZUCĘ -
        ODCZEPCIE SIĘ WRESZCIE OD JASNEJ GÓRY DO JASNEJ CHOLERY!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Gość Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:19
          OD MAFII PALIWOWEJ TEŻ !!!!!!! TO NIE WASZA SPRAWA JAKIE INTERESY ROBIĄ PAULINI!!!
          WY ZAJMIJCIE SIE SWOIMI MALUCZKIMI SPRAWAMI A NIE JASNĄ GÓRĄ!!!!!
          • Gość: alibaba Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.du.simnet.is 10.11.05, 19:08
            nie wiem czyzby mieszkancy czestochowki zazdroscili paulina tych datkow na
            tace, przeciez oni tez musza zyc, a to ze ludzie daja raz mniej raz wiecej to
            nie nasza sprawa, jedno jest pewne - pielgrzymi w czestochowie spedzaja
            najdluzej dzien, zaliczaja msze, troszke pochodza po klasztorze zjedza
            przywiezione przez siebie kanapki i wypija herbate z termosu, kupia obrazek lub
            krzyzyk, i zasuwaja na pociag - i to nalezy zmienic, ale watpie czy to sie uda
            poniewaz pielgrzymi sa coraz mniej majetni, niestety.
      • Gość: x.x Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:06
        "sorry za trzcionke" buahahahaha :)
    • ra.cz Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 13:19
      Dwa lata temu pielgrzym, obwieszony matkamiboskimi, papiezami z wielgachnym
      krzyzem z brzeziny i nieodlacznym portwelem na szyji, ozenil kose kumplowi w
      kolejce w monopolce (Polonus). Rok temu do sasiadki przylazly dwie nawiedzone
      pytac o nocleg i zniknely z drobnymi przedmiotami sredniej wartosci, lecz
      nadwyraz latwo przyjely odmowe udzielenia noclegu! NIE WPUSZCZAC CHAMSTWA W
      GRANICE MIASTA. NIECH SWIETA, OSTATNIO, PSIARNIA WYTYCZY DLA MOTLOCHU OBJAZDY I
      TRZYMA ICH ZA JAKIMS OGRODZENIEM CZY CO?! Ja i wielu czestochowian mamy
      serdecznie dosc wszechobecnosci czarnych i paletajacych sie tzw. patnikow,
      uznajacych miasto za ich niemal wylaczna wlasnosc! Maja "wielki meczet" to
      niech tam siedza! TAKA ICH MAC!!!
      • Gość: mic Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:00
        Prawda że Częstochowa nie istnieje bez Jasnej Góry,ale gdyby chociaż miasto
        miało 1zł od każdego pielgrzyma,Częstochowa całkiem inaczej by wyglądała bo to
        by poszło w miliony złotych
        • brutus72 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 14:42
          Oni, te pielgrzymy, to Panie wrzucaja paulinom na tace, i to nie po zlotowce.
          Wystarczy popatrzec na worki szmalu wynoszone podczas tych czarow pod szczytem.
          Dlaczego im tego nie opodatkowac, tak jak opodatkowane sa chocby smsy pomocowe
          dla ofiar katowickiej katastrofy? Jakis ryczalt, albo cos. Zreszta mogliby sami
          cos dac miastu, ktorego mieszkancy przechodza wiele w zwiazku z tym
          tzw. "ruchem pielgrzymkowym". Przeciez kiedy te hordy zadeptuja miasto
          niemozliwym jest nawet przejscie, co dopiero przejechanie przez miasto.
          Poruszam sie zwykle motocyklem i moglbym wolniutko przejechac boczkiem, ale NIE
          qva, psiarnia nie pusci i jeszcze mandat wlepi za darmo, bo jak na motocyklu to
          sie nalezy, prewencyjnie. Nie mowiac o tym, ze byle pielgrzym z Pipidowka
          Dolnego moze robic co mu sie w glowce uje**e a ty czestochowianinie nawet moto
          nie wjedziesz w aleje. Sorry zaczne nowy topik o tym...
        • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 01.02.06, 15:05
          1 zl daje tylko 4 mln zl rocznie a to naprawde kropla w morzu potrzeb gdyz
          budzet miasta to okolo 600 mln.

Z pewnoscia miasto i jego mieszkancy maja sporo wieksze przychody z ruchu
          pielgrzymkowego niz 4 mln.
      • mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 14:36
        Ja również mam dość pielgrzymów i tego całego ich rozmodlenia .Atmosfera
        fanatyzmu religijnego .Częstochowa dzięki Jasnej Górze i paulinom zawsze będzie
        takim odpustowym miastkiemem.No bo jakże inaczej .Ale ja mam to w
        nosie ,niedługo z tąd wyjeżdżam i gaszę za sobą światło.
        • andrzej.sawa Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 00:59
          Bywam często w Cz-wie i cieszę się,że ciebie nie będzie.Mówiąc wprost-idź do
          diabła!!!!!!
        • Gość: do mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.du.simnet.is 02.02.06, 06:47
          to spirdalaj jak najszybciej
          • mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 16:44
            Czytając dwie wcześniejsze wypowiedzi mamy obraz kultury ludzi broniących
            wiary, pielgrzymów i tego co w ich mniemaniu święte.Do diabła iść nie muszę bo
            z diabłem trzymam sztamę dlatego jest mi wesoło ,miło,bogato i nikt mi łapy z
            tacą pod nos nie podstawia.Nie muszę chodzić na wycieczki życia zwane
            pielgrzymkami .Pielgrzymi może są atrakcją ale nie dla mnie .W moich oczach
            dezorganizują życie w mieście .Oprócz tego hałas i fetor niemytych ciał .Jest
            faktycznie z czego być dumnym.
            • andrzej.sawa Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 17:01
              Cieszę się,że za twój stan psychiczny nie odpowiadam,bo byłoby mi wstyd z
              takiego idioty w rodzinie.
              • mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 17:26
                Całe szczęście że osobnicy Twojego pokroju nie występują w mojej rodzinie.Ale
                gdyby tak się stało to nie wstydzilibyśmy się Ciebie tylko otoczyli specjalną
                troską. Nawet mógłbyś sobie mamrotać pod nosem te magiczne zaklęcia zwane
                modlitwami.Bo my żyjemy w poszanowaniu drugiego człowieka nawet jeżeli nie
                zgadzamy sie z jego sposobem na życie. Natomiast zawsze głośno wyrażam swoje
                opinie i tego sie nie wstydzę.
                • andrzej.sawa Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 17:32
                  Pajacyku i gdzie u Ciebie poszanowanie dla uczuć innego człowieka.
                  Niestety nie jestem poprawny politycznie i nie zmienię zdania o Tobie
                  • mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 02.02.06, 17:50
                    Lubię pajacyki więc mogę być i pajacykiem.Nie proszę ani nie zależy mi żeby
                    ktoś zmieniał o mnie zdanie .Bo i niby czemu.A jeśli chodzi o wątek polityczny
                    to kocham polityków każdej opcji na równi z pielgrzymami. Ja mam to całe życie
                    polityczne ,religijne w głębokim poważaniu.
    • Gość: gość Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.grosz.prenet.pl 01.02.06, 14:52
      O-PO-DAT-KO-WAĆ !!!
      • mk9913 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 15:14
        Jestem za! OPODATKOWAĆ!!! Wtedy zobaczylibyśmy ilu mamy faktycznie
        katolików !! Ale kler w życiu do tego nie dopuści.
        • yanoooosh Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 15:21
          wiecie co by bylo dobrym rozwiazaniem

zrobienie czegos takiego jak watykan, jasna gora i jej obszar jako odrebne
          miasto ,zarabia na siebie, wydaje swoe pieniadze i tyle, a tak ,to my jako
          podatnicy dokladamy do niej a w sumie np stan naszych drog sie nie poprawia,
          szpitale, szkoly wygladaja jak slamsy.
          cos tu nie gra jezeli misto zarabia na pielgrzymow to hmmmm gdzie ta kasa??
          • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 01.02.06, 15:27
            Na ten temat napisano na tym forum juz morze slow. I negatywnych i pozytywnych.

Ciekawe tylko ze juz zima gdy pielgrzymow jak na lekarstwo znow sie pojawia ten
            watek o niecheci do pielgrzymow. Pelno sniegu naokolo, nikt do Czestochowy nie
            pielgrzymuje specjalnie a niektorzy juz znajduja wroga na zapas.

Polacy nie potrafia zyc bez wroga widocznie.
            • Gość: celt Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 85.134.151.* 01.02.06, 15:45
              Gosciu xx. A Ty mieszkasz w Czwie? Moze na ktorejs parafi? Co? Na tym polega
              wlasnie idea forum, ze kazdy moze mowic co mu sie podoba i kiedy ma na to ochte
              i nie musi prosic nikogo o przyzwolenie, ani zony, ani proboszcza... He, he...
              WIECEJ LUZU! ;)
              • Gość: józiu Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:42
                Trzeba być naprawdę ograniczonym lub zaślepionym wiarą durniem żeby klepać
                takie oczywiste bzdury, jak choćby ta, że miasto zarabia na pątnikach. Jest
                jeden kompleks /za JG/, który służenie wiernym przekształcił w maszynkę do
                robienia pieniędzy i to bez podatku. Tak, że Ty szaraczku, szczekający o misji
                Paulinów beź sobie zakuj do pustego łba, że ty masz tylko klęczeć i dawać na
                tacę a jeżeli chcesz skorzystać z dobrodziejstw cywilizacji to k...a płać i nie
                pytaj, dlaczego tak drogo ojczulkowie! Miasto i jego umęczeni pielgrzymami
                mieszkańcy mają tylko zasrane i zajszczane podwórka i klatki schodowe a czas
                medalikarzy to skończył się chyba już za komuny, baranie jeden!
              • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 01.02.06, 19:48
                Mieszkam jak najbardziej w Czestochowie - po prostu jestem przeciwko szukaniu
                wrogow na kazdym kroku.

Pielgrzymi to przede wszytskim inni Polacy - tacy sami jak Ty i ja.
                • brutus72 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 01.02.06, 23:40
                  Moze w tej innosci problem. Moze trudno cos zrozumiec. Nic nie zmieni tego, ze
                  sa, owi pielgrzymi, utrapieniem dla miasta. Nikogo nie chce obrazac ale wiem,
                  ze w Czestochowie panuje naprawde wielka i powszechna, conajmniej niechec do
                  pielgrzymow.
                  • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 02.02.06, 12:55
                    Nie zgadzam sie absolutnie z tym ze pielgrzymi sa utrapieniem dla miasta.

To paranoiczne wrecz stwierdzenie. Mozna dyskutowac co zrobic zeby miec wiecej
                    kozrysci z tego ze do nas przychodza i przyjezdzaja - pielgrzymi i turysci, bo
                    to dwie wzajemnie powiazane grupy. Chociazby dlaczego w Czestochowie nie mozna
                    kupic normalnego albumu o Jasnej Gorze - probowalem i bylem zaskoczony, ze
                    EMPIK niczego kompletnie nie bylo.

Zobaczylibysmy ile miasto czyli jego mieszkancy straciliby gdyby nagle
                    pzrestali przyjezdzac goscie - pielgrzymi i turysci - wlasnie na Jasna Gore.

To sie da wyliczyc i takie badania byly prowadzone. Jesli to nawet tylko 5 %
                    dochodu miasta, to tez jest to suma nie do pogardzenia.
                    • Gość: Wlodek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.vf.shawcable.net 03.02.06, 04:02

> To sie da wyliczyc i takie badania byly prowadzone. Jesli to nawet tylko 5 %
                      > dochodu miasta, to tez jest to suma nie do pogardzenia.

xx-ie. Skoro jak piszesz "da sie" to czy jestes mi w stanie wytlumaczyc, czemu
                      nikt takich danych nie opublikuje???
                      Gdyby byly, to rzecznik juz dawno nimi by nam oczy powybijal.
                      A to w koncu podstawa myslenia o ....turystyce.
                      Gdyby takie cos mozna bylo poznac, to 3/4 tych wpisow nie mialoby sensu..

Piszesz o publikacji..
                      Potrzebowalem o miescie i JG w angielskiej wersji jezykowej i ....to samo.

A to wydziwianie ze klasztor ciagnie kase, to jest lekko naiwne i pod publike.
                      Ja zapytam o to gdzie w miescie turysta, czy pielgrzym moze zostawic swoja
                      kase??? Co jeszcze moze odwiedzic???
                      Dworzec kolejowy, budy smierdzace frytami, Puchatka hute???
                      Przebiegnie przez Aleje, odmodli sie pod obrazem i szoruje do domu, bo zadnych
                      innych atrakcji nie znajdzie..
      • Gość: Sphinx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:42
        Owszem. Opodatkować ale wpierw zwrócić co do grosza wszystko co kościołowi
        zagrabiła PRL po 1945 r. Wypłacić odszkodowania szykanowanym duchownym którzy w
        pierdlu stracili zdrowie. Jak sprawiedliwie to sprawiedliwie.
        • Gość: Wlodek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.vf.shawcable.net 03.02.06, 14:16

Gość portalu: Sphinx napisał(a):

> Owszem. Opodatkować ale wpierw zwrócić co do grosza wszystko co kościołowi
          > zagrabiła PRL po 1945 r.

A masz jakies dane, ze nie zwrocono??
          A co z reszta zwrotow? Tych dla obywateli bez sily KK???

Wypłacić odszkodowania szykanowanym duchownym którzy w pierdlu stracili
          zdrowie. Jak sprawiedliwie to sprawiedliwie.

A ksieza, to byli jacys specjalni obywatele Polski na specjalnych prawach?
          Co z tymi nieduchownymi?

Opowiadal mi swiadek takiej scenki w geodezji przed laty:
          Przychodzi paulin i mowi, ze JG ma prawa do jakiejs duzej posesji i tu sa
          papiery...
          Urzedniczka sprawdzila i wraca po chwili i mowi:
          - Tak to kiedys bylo klasztoru, ale ....sprzedaliscie ten teren w 1936 roku .
          Ze "zwrotami dzieja sie calkiem dziwne rzeczy.. przyjrzyj sie siuchtom na
          Pomorzu i w paru innych miejscach.
          A w Cz-wie... szpital polozniczy na Kordeckiego.
          Miasto zrobilo kapitalny remont budynku i zaraz potem przekazalo wielebnym. Nie
          PRZED

To akurat niewiele ma wspolnego z niechecia do pielgrzymow.
          • Gość: Sphinx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 22:11
            Facet. Myślisz czy myślenie jest Ci obce? Nie pisałem tego w nawiązaniu do
            tematu niechęci do pielgrzymów, tylko nawiązując do postu faceta, który jest za
            opodatkowaniem tacy. To jemu odpowiedziałem.
            Co do reszty społeczeństwa bez "siły KK". Każdy ma prawo upomnieć się o
            odszkodowania. Społeczności żydowskie zresztą to czynią. Dlaczego nie mieliby
            Polacy?
            Jeśli chodzi o specjalnych obywateli....Tak. Księża w czasach stalinowskich i
            późniejszych byli obywatelami na specjalnych prawach. Jakich? Mieli prawo do
            szczególnej opieki służb bezpieczeństwa wewnętrznego. Np. taki ks. Jerzy
            Popiełuszko. To z historii najnowszej.
            Chciałbyś być takim specjalnym obywatelem?
    • Gość: mareczek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 217.96.15.* 02.02.06, 09:10
      rocznik '81 klasa C. Wychowawczynie mi sie zmienialy jak w kalejdoskopie. Od
      klasy 1 do 3 chyba Sapinska byla czy cos takiego a ostatnia i najmilsza od
      techniki czy czegos takiego. Pamietam babke z chemii, kawal sk... i nerwowa
      Koste z muzy :) Pamietam ze bylo duzo fajnych dupeczek z rocznika '80
      szczegolnie klasy B
    • Gość: celt MOVA TRAVA>>> IP: 85.134.151.* 02.02.06, 18:19
      Tyle slow, wzajemnych obelg, nietolerancji...Zaiste godne czestochowian, dowod
      na to, ze bliskosc JG nie ma wplywu ani na tych przeciwko ani za - co by to nie
      oznaczalo. Drogi xx - konkrety, bo to moze dyrdymaly prawisz; andrzeju.sawa -
      chamstwem niczego nie zwojujesz. Pielgrzymi przychodza setki lat i beda nadal.
      Od tego czasu u podnuza klasztoru wyroslo miasto, ktore chocby systemem drog
      nie jest przystosowane na przyjmowanie pielgrzymek, stad glosy o utrapieniu,
      etc. Pora moze, zeby ktos rzeczywiscie zadbal o wykozystanie naplywu
      odwiedzajacych JG
      • Gość: kasiora Re: MOVA TRAVA>>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 05:27
        Proponuje zamiast pomnika JPII /na ktory stoja w supermarketach skrzynki na
        forse/ postawic na Pl. Nowotki szlaban i brac myto chociaz po zecie od
        pielgzymowca.
        Potem komisyjnie to przeliczyc i przeznaczyc na cos na "K" KONKRETNE dla miasta
        za sprzątanie terenu miasta, za wode /my placimy za swoja/ po przejsciu stonki
        obciazać Paulinów
        • Gość: mektub Re: MOVA TRAVA>>> IP: *.hestia.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:47
          CZĘSTOCHOWA MIASTEM PIELGRZYMÓW- a co z nami mieszkańcami?Dlaczego nikt nie dba
          o rozwój miasta i nasze potrzeby?Grajdołek taki się robi że HEJ! Wydajemy
          pieniądze na jakieś pomniki( paskudne i smutne). Komu to potrzebne jest? Fakt
          JG ma rozwój miasta gdzieś i nic nie zrobi tylko Dom Pielgrzyma rozbuduje i
          przyrobi więcej kasy> Monokultura wszędzie nie tylko tutaj jest zabujcza i
          strasznie ogranicza rozwój, a z taką mamy doczynienia w Naszym mieście.
          Smutne!!!!
    • Gość: mieszczuch Opłatę pielgrzymkową wprowadzić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 00:32
      dopiero wtedy jakiś grosz za porządkowaie okolic miasta po pielgrzymach sie
      zwróci, i wydatki a slużby porządkowe..... na kija potrzebny był nam
      wydatek na dworzec pkp....? stoi pusty cały rok, biznes to biznes!!!
      dlaczego miasto ma tylko dokładać?
      • Gość: ania Re: Opłatę pielgrzymkową wprowadzić! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:53
        bo czestochowianie sa malo operatywni, nie potrafia zarabiac na pielgrzymach, z
        tego moga byc kokosy, pomyslcie!!!!
    • dzejes Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. 17.05.06, 10:57
      Skoro ktoś reanimował wątek, to sie podepnę.

Czy ktoś wie ile pieniędzy zostawia w Częstochowie przeciętnie pielgrzym?
      Czy wiadomo na co najchętniej wydaliby więcej?
      Czy lepiej inwestować w okolice JG, czy też wykorzystywać ruch pielgrzymkowy do promowania miasta i atrakcji pozaJGórskich?

Domyślam się, że takie badania już dawno były zrobione...

• Gość: Darek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:06
        Ciekawe rzeczy tu niektórzy wypisuja ,że Czewa nie ma nic z pielgrzymów- nie
        zgadzam sie z tym -policzcie ilu ludzi ma prace w kramach na Barbary , przy
        produkcji "medalików" w sklepach i knajpach w okolicy JG - wszyscy oni płaca
        podatki równiez do kasy miasta.Do tego dzieki pielgrzymką Cze-wa ma cos
        specyficznego czego nie ma nigdzie na świecie- dziwie sie że wielu nie potrafi
        tego docenic- cudze chwalicie swego nie znacie....
      • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 17.05.06, 13:20
        Okolice Jasnej Gory to historycznie biorac jedno z dwoch centrow miasta -
        drugim byl Stary Rynek.

Innego Centrum nie wybudujemy - historii nie da sie kupic za zadne pieniadze.
        • Gość: Wlodek Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.vf.shawcable.net 17.05.06, 19:21

> Okolice Jasnej Gory to historycznie biorac jedno z dwoch centrow miasta -
          > drugim byl Stary Rynek.

Slusznie xx-ie zauwazyles, bo to kiedys byly dwie osobne miejscowosci.
    • Gość: bingo Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:35
      Niestety wiele prawd jest zapisanych w wypowiedziach ktore czytam,
      Miasto powinno w gruncie zyskiwac na patnikach przybywajacych na JG.
      Moze wzorem kurortow gorskich czy nadmorskich wprowadzic "niby klimatczne"
      Moze raczej "duchowe"i to bedzie grosz dla Miasta, ale zaznaczam tylko w
      okresie qasi pielgrzymkowym.
      • Gość: medalik'81 Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 217.96.15.* 17.05.06, 12:49
        pielgrzymi mile widziani, czemu mamy cokolwiek do nich miec. Ja ich bardzo
        lubie. Jedyne do kogo moge miec zal to do wladz miasta i do tego ze nie
        potrafia wykorzystac tego. Cz-wa z tego nie ma prawie nic tylko paulini maja na
        kaucje dla bandytow
        • Gość: Agnosticfront Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: 82.160.8.* 17.05.06, 18:50
          Ci którzy tak lubią pielgrzymów albo mieszkają poza Czewą, albo ewentualnie w
          dzilenicach oddalonych od centrum. Ja jako mieszkaniec śródmieścia, nie mogę
          powiedzieć że jestem zadowolony jak pielgrzymi przychodzą. Krzyczą przez całą
          dobę, śmiecą i szczają po bramach!! To jest fakt. Powiedzcie dlaczego każda
          nawet najmniejsza pielgrzymka musi mieć cholerny megafon i nagłośnienie - i
          każda małolata albo pseudomuzykalny ksiądz musi katować pioseneczki,żeby wszuscy
          słyszeli??!!Ktoś wspomniał o ludziach którzy zarabiają w budach na Barbary - co
          za brednie!! Dużo więcej osób pracowało w barach na Dekabrystów do kiedy
          wspanaiły Tadek nie wprowadził prohibicji!!!
          Nie jestem przeciwny przychodzeniu pielgrzymów,ale uważam że powinni respektować
          więcej zasad i należy ograniczyć ich hałaśliwość! A wsumie to powinni na JG od
          strony domu pielgrzyma i bałtyku- po co wszyscy musza się pchać alejami i
          utrudniać życie mieszkańcom.
          • Gość: xx Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.icis.pcz.pl 17.05.06, 20:15
            Mieszkam w centrum i pielgrzymi mie nie przeszkazdaja.

Co innego te naglosnienie w Alejach - ono rzeczywiscie bywa irytujace.
            • Gość: bingo Re: Czestochowska niechec do pielgrzymow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:37
              Juz za tydzien ponad MILION osob odwiedzi Jasna Gore.
              Mnie tez nie przeszkadzaja pigrzymi oby bylo ich jak najwiecej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka