Gość: mieszkaniec ak38 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:18 Witam w kazda sobote i niedziele kierowcy lamia przepisy skrecajac na parking przy politechnice z kierunku od Jana Pawla II ( w godzinach 7.30-8.30 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kierowca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:37 Nie tylko w sobote i niedziele ale w każde popołudnie. Mogliby postawić tam jakiś radiowóz bo jest to naprawde denerwujące. Taki kierowca hamuje skręca w lewo nawet bez kierunkowskazu przez podwójną ciągłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.du.simnet.is 19.12.05, 09:49 na czerwonym jezdza nie tylko tam, za przejechanie czerwonego swiatla powinni kierowac na powtorny egzamin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 10:05 Wszystko sie zgadza tylko jak sie zatrzymuje kierowce ktory popelnia wykroczenie na ul Armii Krajowej to jest wielkie ALE ze stoja i lapia.Jak pieszy przejdzie na czeronym swietle to tlumaczy ze sie spieszy na zajecia.Wiec lepiej nie robic zadnej afery bo znajomosc przepisow ruchu drogowego i jego stosownie w praktyce przez kierowcow i pieszych jest ZENUJACA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: causa Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 10:29 Opisane zachowania kierowców wynikają z braku kultury i całkowitej nieskuteczności policji. Mam nadzieję, że polska policja drogowa szybko dojdzie do standardów europejskich i nie pozwoli na łamanie przepisów drogowych. To właśnie ci sami ludzie, przejeżdżajacy na czerwonym świetle, albo nie uznający dopuszczalnych i honorowanych w cywilizowanej europie prędkości, są potencjalnymi zabójcami drogowymi. W Niemczech, Holandii, Francji, Austrii - przeważnie kierowcy z Polski (do chwili otrzymania pierwszego poważnego mandatu) wyprzedzają kolumny samochodów, przekraczają ciągłe linie i dopuszczalną prędkość. Tym się wyróżniamy i za to nas bardzo nie lubią. Polskim policjantom należy dać 60% od każdego mandatu (do opodatkowania). Ulice zaroją się od Policji, bez żadnych specjalnych rozporządzeń i akcji. Bandyci drogowi przestaną istnieć. Zamiast 5000 ludzi rocznie - na drogach w Polsce zginie może 1000 ludzi. O ile będzie mniej tragedii osobistych i strat materialnych. Ja się na to zgadzam natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowfca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 10:59 Niestety nie masz racji do końca, z pewnością drogówka zajmuje sie pierdołami zamiast prawdziwymi problemami. Widząc we wstecznym lusterku ciężarówkę i gdy zapala się pomarańczowe i masz tylko chwilę na reakcje czy przejechać (na "późnym pomarańczowym" ) czy hamować więdząc że jest ślisko a ciężarówka blisko można się zastanowić co zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: causa Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:17 Dla drogówki rzeczą świętą ma być tylko zadanie drobiazgowego przestrzegania przepisów przez kierowców, tak jak czyni to policja w krajach cywilizowanych (my nie jesteśmy jeszcze w pełni cywilizowani - mamy kwitnącą kulturę postsowiecką, nie tylko na drogach). Nic więcej nie mogą zrobić policjanci - a to przecież jest tak dużo do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowfca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 01:31 Z włąsnego doświadczenia wiem, że czepiają się drobnostek a poważne sprawy mają w dupie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Pokolenie JPII mówi samo za siebie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:01 no cóż zyjemy w społeczeństwie gdzie 95% to katolicy -miłujący boga(nie wiem którego) i blizniego, dodatkowo nauka KK i efekt jest. Ciekawe tylko po co tyle walki o nienarodzone skoro narodzone można rozjechać i zabic na czerwonym!!! Hipokryzja czy doktryna?? pytanie do katolików Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowy cieć Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:03 Przecież już mają ponad 50% kwot z mandatów. I to nieopodatkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: causa Re: radykalny sposób rozwiązania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:28 Dobrze zauważyłeś. Właśnie chodzi o to aby to było legalne! Wtedy skończą sie żenujace rozmowy......"a gdzie Pan panie Marku pracuje" .. itd., itp..i "wizyta" w kabinie radiowozu! Będzie mandat i bezdyskusyjna strata punktów - i przypuszczam, że dla 85% złapanych będzie to ostatnie tego typu wydarzenie. Dla 15% pozostałych, nieugiętych - pozostaną inne metody o wiele dotkliwsze. Zyski i straty łatwo jest policzyć. Dopóki tej zakłamanej sytuacji nie zmienimy, bandytyzm i piractwo drogowe będą funkcjonować bez przeszkód. Tutaj potrzebny jest ostry radykalizm, bo na inny sposób rozwiązania tej drastycznej sytuacji - naszego państwa jeszcze nie stać. Jeśli to taki problem - tzn. wstyd jest dobrze zapłacić własnym polskim policjantom, to zaprośmy do pracy policję drogową np. z Austrii - oni sami się utrzymają tylko z mandatów, przez conajmniej 3 lata, aż zlikwidują całkowicie problem bandytów drogowych w Polsce, a tych co nie nauczyli się jazdy na kursach - zmuszą do zapoznania się z przepisami drogowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 19.12.05, 11:25 Dziękuję Gazeto za reakcję. Pierwszy krok został postawiony, teraz wszystko zależy już od Policji. Pozdrawiam. PS. Wiedziałem, że te przypadki "są doskonale znane" Policji :-) Takie stwierdzenia z ust policjantów zawsze mnie śmieszą... pomimo tego, że to tak naprawdę nie jest śmieszne :-/ ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:21 A jak maja byc nie znane, skoro chyba z rok temu gazeta zamiescila artykul o tym samym dorzucajac zdjecia przylapanych na goracym uczynku? Policja twierdzi, ze fotoradary nie stawia sie po to, zeby zarabiac z mandatow, tylko aby zwiekszyc bezpieczenstwo na drogach. W tym przypadku to stwierdzenie jest absolutnie nie na miejscu. Przechodzilem w tamtych okolicach wiele razy, ale nigdy nie widzialem, zeby zatrzymali kogos za przejechanie na czerwonym. I gdzie te kontrole 3x w tygodniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.org / *.org 19.12.05, 13:39 Ale po co fotoradar? dobra kamere ustawic a pozniej takim pokazac jak jezdza na czerwony. Fotoradar nie pokaze czy jechales na czerwonym czy tez zielonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:57 heheh kolega najpierw niech zrobi te prawo jazdy i troche samodzielnie pojeździ bo świeżo po kursie to może sobie tu tylko polemizować.... co do jazdy na czewronym świetle to karygodne zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: 195.117.153.* 19.12.05, 17:08 Lesio! Nie obawiaj się. Pokaże, pokaże. A potem tylko płacić za najdroższe zdjęcie świata i ponowny egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 15:04 Bo nie zapuszczałeś sie w okolice parkingu przed AJD a tam wałsnie stał sobie radiowozik i policjant z krótkofalówką, natomiast drugi policjant stał sobie obok przejścia dla pieszych i "nadawał" temu drugiemu o tych co przejechali na czerwonym. Takie akcje odbywały sie średnio 2 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:13 'Niestety, nie ma tam miejsca, by ustawić je na stałe.' A zasloniety krzaczkami wjazd na wydzial elektryczny to zle miejsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Radosz Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:36 Wszysko się zgadza - oczywiście jazda na czerwonoym świetle zasługuje na potępienie ale wydaje mi się że jest jezszce jeden aspekt tej sprawy (w szczególności to dotyczy przejścia przy kosmosie). Tak kiedyś zaobserwowałem że ktoś kiedyś zsynchronizował światła na Dekabrystów i PCK. Oczywiście zapomniał o tym przy budowaniu świateł przy kosmosie - efekt jest taki że ruszając na Dekabrystów i nie łapiąc się na zielone przy kosmosie na bank mamy następny postój przy PCK. Każdy kierowca z grubsza domyślając się tego układu będzie próbował się załapać na zielone/pomarańczowe przy kosmosie. Ja bym to nazwał brakiem logiki w inżynierii ruchu potęgującym (w negatywnym tego słowa znaczeniu) i tak nie najwyższa kulturę jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeny Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: 212.244.33.* 19.12.05, 14:58 Zgadza sie z tym iz przejezdzanie na czerwonym swietle jest naganne i nie powinno sie to zdarzac.Jednak problem tez tkwi w tym iz swiatla nie sa zsynchronizowane (jak zauwazyl ktos wczesniej). Moze czxloweika zalac krew kiedy przez odcinek Ak od promenady do jana Pawla jedzie sie 15 minut. Zsynchronizowanie swiatel powinoo zalatwic problem,przynajmniej w duzym procencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:40 tez mi sie zdarza czasem przejechac na czerwonym ale tylko jak moge stworzyc zagrozenie hamujac ostro lub gdy jest bardzo slisko ale zdarzylo mi sie to moze z 5 razy i nigdy gdy ktos byl przy pasach natomiast w alejach to jest juz tragedia i tu prosba do pieszych na boga czekajcie przy pasach az zbierze sie wieksza grupka ludzi a nie przechodzcie jak wam sie podoba nie wiecie ze tamujecie ruch przechodzac pojedynczo zalozmy ze jest taka sytuacja idzie sobie ktos za nim z 5 osob i tak ten jeden wejdzie na pasy auta musza sie zatrzymac i pozniej wchodzi na droge tych pieciu ludzi co szli za nim i znowu jest to samo auta musza stac przez to te kilka osob zrobilo juz spory korek przechodzac na raty ehhh w godzinach szczytu przejazd przez alejki trwa ok 20 min a czesami dluzej ehhh to jest straszne pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 19.12.05, 14:44 Kierowco, ale proszę pamiętaj, że jeżdżąć po Alejach jeździsz po centrum 250 tys. miasta, więc czego się spodziewasz? Przecież miasto nie wybuduje w swoich ścisłym centrum autostrady. Ja zawsze staram się omijać centrum jeżdżąc samochodem i nie narzekam na korki. Do sklepu potrafię sobie dość, nawet parkując gdzieś na uboczu zdala od Aleji. Nie potrzeba się pchać koniecznie autem w Aleje żeby poruszać się po mieście. Pozdr. ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p ja jako kowboj dyzurny IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 19.12.05, 15:56 a ja tam sie ie pitolilem, osobliwie jak widzialem ze ktos na pasach wyprzedza to zajezdzalem droge na nastepnych swiatlach i dzwonilem po radiowoz jako swiadek. jest to skuteczna taktyka dlatego ze policaje zazwyczaj prosza aby sie zglosic na jedynke jako swiadek itp, zamiast przyjechac i na goracym uczynku lepic pukty mordercy. swoja droga, stara mazda idealnie sie do tego nadawala - bryka byla zrywna, na iemieckich blachach i w ogole super. poza tym wypowiedzi laczace religie katolicka z piractwem drogowym uwazam za rownie debilne jak te ktore wyrazaja zdziwienie ze ksiadz na kazaniu i w konfesjonale poucza ze lamanie przepisow drogowych zasadniczo jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C0g1t0 Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.icis.pcz.pl 19.12.05, 16:30 To prawda, koło Politechniki na AK nie można przejść po prostu na zielonym świetle. To by było samobójstwo. Kiedyś przechodząc na przejściu koło Politechniki byłem świadkiem mrożącego krew w żyłach zdarzenia: ok 2 m przede mną w tłum przechodzących ludzi z piskiem opon wjechał polonez. Cud, że nikomu nic się nie stało. Ot, usankcjonowana naszą tradycją lekceważenia prawa bezmyślność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C0g1t0 Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.icis.pcz.pl 19.12.05, 16:39 Innym razem znowu znalazłem się pomiędzy jadącym tramwajem a przejściem dla pieszych. Za plecami miałem tramwaj a przed sobą przejście z grubą warstwą błota pośniegowego. Przejeżdżający "na czerownym" samochód ciężarowy, jadący grubo ponad 60 km/h wpadł na przejście i chlusnął błotem w ludzi czekających na chodniku. Ze względu na tramwaj nie mogliśmy nawet dać kroku do tyłu. Błoto miałem nawet na twarzy. Tak się zdenerwowałem, że zadzwoniłem na policję. Ale w sumie, to chyba tylko tak, dla zasady, bo nie spodziewałem sie żadnych skutków. Innym razem znowu kierujący pędzącym maluchem stracił nad nim panowanie i samochodzik zrobił piruet kosząc przy tym kosz na śmieci, który znajdował sie na wypełnionym ludźmi przystanku tramwajowym. Wylądował tyłem do kierunku jazdy. Kierowca był w takim szoku, że kilka minut nie był w stanie wykonać żadnego manewru. Później zawrócił i odjechał. Po tych doświadczeniach przechodzę na tym przejściu (czasem kilka razy dziennie) jakbym się poruszał po niestrzeżonym przejeździe kolejowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotoreporter Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.pl 19.12.05, 16:56 to zmiencie te swiatla, bo dzialaja w cal swiat !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ireneusz d . Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.cable.ubr03.benw.blueyonder.co.uk 19.12.05, 17:36 Jestem a , raczej bylem kierowca pks w czestochowie i potwierdzam fakt ze wielokrotnie widzialem jak na swiatlach przy ul.armii krajowej obok politechniki samochody kompletnie ignoruja czerwone swiatlo . Malo tego pewnego razu zatrzymalem sie na czerwonym swietle, i w momencie gdy pierwszy pieszy wszedl na przejscie z mojej lewej strony przejechal samochod osobowy , cud ze nie doszlo do tragedii. Panowie z drogowki zaopiekujcie sie tym przejsciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealistka Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: ipcop.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 18:53 od 4lat przechodzę przez AK (koło Kosmosu) przynajmniej dwa razy dziennie kazdego dnia. I praktycznie za każdym razem kiedy czekam na zielone jacyś mądrzy keirowcy orzejeżdzają na czerwonym. JA jestem młoda i uważam ale co np z naszymi Staruszkami?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he.. Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:14 ...a jak policja się ustawi to pojawią się głosy że się po krzakach chowają....tak źle , inaczej niedobrze....takie mamy społeczeństwo...pozdrawiam policjantów i współczuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:31 Aż dziwne, że miasto nie zafunduje nam kamery rejestrującej przejeżdżanie na czerwonym świetle. Czy życie ludzkie jest za drogie? Jeden policjant zza biurka mógłby oglądać zdjęcia i wystawiać mandaty. Niechby była tylko jedna kamera przenoszona z miejsca na miejsce. Gazeto! Ciśgnij wątek dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.pl / *.sfc.pl 19.12.05, 21:05 Jest jedna przyczyna obiektywna, chociaż to nie usprawiedliwia. Brak jest synchronizacji ze światłami na ul. Dekabrystów - jedzie się przez jedno (po staniu na czerwonym) i zaraz jest znowu czerwone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:35 niech policja stanie tak między 5 a6 na skrzyżowaniu rejtana z 1 tam wszystkie tiry tnom na czerwonym i biada komukolwiek kto wiedzie na zielonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m a Piesi???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:42 Dzisiaj wbiegły mi 2 panie pod samochód. Na ulicy Nowowiejskiego od aleii jechałem wraz z kilkoma innymi samochodami, byłem pierwszy. Kobiety widziały, że zbliżają się szybko samochody zamiast poczekać to chciały przebiec przez przejście do parku(nie były na przejściu tylko przed). Przy tak śliskiej nawierzchni z ok 20 metrów zacząłem hamować wpadłem w poślizg, gdybym nie zaczął trąbic to bym je rozwalił, ale uciekły, mnie zarzuciło prosto w kierunku chodnika miałem ogromne szczęście, że tylko felgę skrzywiłem na krawężniku, bo były słupki z łańcuchami i lampa nie wspominając o tych MĄDRYCH kobietach. Babki zwiały. KOBIETO POMYŚL ZANIM WYJDZIESZ Z DOMU!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eni69 Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 20.12.05, 09:11 Na ul. Wręczyckiej za SP 13 jest przejście dla pieszych, od jednej strony zastawiają drzewa i samochody parkujace przy pobliskim saloniku fryzjerskim. Nie widać nic!!! A niestety kierowcy jadący w strone Wręczycy nie uważają za słuszne zwolnić przed przejściem. Trzeba się wychylać i "celować" czy coś jedzie czy nie. Jak już się ktoś zatrzyma z jednej strony to i tak trzeba uważać na samochody jadące od strony Węczycy bo tez się nie zatrzymają nawet jak człowiek stoi na samym środku jezdni, a wysepki tam żadnej nie ma i nie ma się nawet gdzie schować. Ostatnio musiałam nawet odskoczyć do tyłu bo jadacy od strony Wręczycy samochód o mało co mnie nie "zachaczył", przy przy prędkości dużo powyżej dozwolonej. Jestem kobietą w ciąży, która każdego dnia przechodzi tamtędy po kika razy, a zależy mi na tym aby cało i zdrowo wrócić do domu. Należy jeszcze dodać iż nie jedna osoba zginęła już na tym skrzyżowaniu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Czerwone światło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:26 Al. Wolności przejscie na przeciw PKP. Jadący od ronda Mickiewicza nie zwracaja wcale uwagi czy jest czerwone czy nie.Bardzo czesto tamtedy chodze i codziennie widze jak jada na czerwonym.Wszystko byloby OK gdyby to przejechalo jedno auto, ale ja widzialem nawet cztery...Jedno za drugim jedzie mimo ze ludzie juz wejda na przejscie.Zajmijcie sie rowniez tym.W okolicach PKP jest tez duzy ruch pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:31 Policaj to najlepsza jest jak zatrzyma za przekroczenie predkosci.Ciu..........le jedne baniate... Stoi qtafon z radarem i lapie a jakby sie wzieli za tych co naprawde stwarzaja zagrozenie to by bylo to.Bo nie sadze ze ktos kto przekroczy na zabudowanym predkosc o 15km/h stwarza wieksze zagrozenie niz debil co jedzie nawet 30km/h na czerwonym:[:[:[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pagathe Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:16 To prawda - kierowcy często w tych wspomnianych miejscach w Al.AK przejeżdżają na czerwonym świetle i nic ich nie usprawiedliwia. Co z tego że światła są źle zsynchronizowane, co z tego że muszą jechać trochę dłużej - najważniejsze żeby dojechali tam gdzie mają dojechać nie powodując po drodze żadnego wypadku. Ja sama jeżdżę samochodem od ładnych paru lat, a tą trasą przynajmniej dwa razy dziennie i nie raz musiałam poczekać na zmianę światła na zielone - trwa to zaledwie kilkadziesiąt sekund, a taki czas nikogo nie zbawi. Niewiele jednak osób wspomina tu o pieszych, którzy równie często wchodzą na tych i na innych światłach również mając czerwone. Bardzo często lądują niemal pod kołami samochodu bo tak się spieszą na tramwaj czy gdzieś tam. I są to zarówno osoby młode - zapewne studenci, jak i osoby starsze mieszkające w okolicy. Jest to szczególnie niebezpieczne teraz zimą bo niestety ale wyhamować na śliskiej powierzchni nie jest łatwo, a pieszy w kontakcie z samochodem nie ma zbyt wielu szans. Zdecydoanie warto żeby i kierowcy i piesi zastanowili się nad tym co robią - lepiej poczekać chwilkę i dotrzeć w jednym kawałku tam gdzie się wybieramy niż być może skończyć w kostnicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czosnek Bo te sygnalizacje są bez sensu IP: 62.29.160.* 20.12.05, 12:34 Pół biedy gdyby te światła były skonfigurowane z innymi. Ale gdzie tam! Kierowca zatrzymuje się na światłach na przejściu dla pieszych na AK, koło kosmosu, a za chwilę stoi na światłach przy skrzyrzowaniu AK i Dekabrystów. Najlepiej nasr.. sygnalizacjami, a płynnośc ruchu w dupie mieć. Takie miejsca jak przejście dla pieszych koło polibudy powinny być załatwione inaczej, moim zdaniem. Coś co widziałem w Belgii wygląda całkiem nieźle - progi zwalniające. U nas na wsi są one tylko na drogach osiedlowych, tam nawet na drogach o największym natężeniu ruchu w mieście. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że wszyscy kierowcy muszą zwolnić do powiedzmy, 30km/h a co za tym idzie dać szansę pieszym przechodzić bezpiecznie. Bez świateł, bez korków, płynnie i bezpieczniej. Ale to i tak nie rozwiąże problemów na drogach całkowicie. Te drogi najpierw muszą być... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: 195.116.81.* 20.12.05, 16:17 Co do pasów koło Politechniki to mnie aż krew zalewa bo prawie zawsze kiedy stoje i czekam na światło zielone (a przechodze codziennie i to pare razy)trafia sie jakiś baran, który powinien koniecznie sie zgłosic do okulisty!!!Na moich oczach ostatnio taki idiota potrąciłby dziewczyne, ktora wyszła na ulice mając już światło zielone a on pedził jakby nigdy nic!!!Ona odskoczyła dosłownie w ostatnim momencie a on nie wzruszony pedził sobie dalej!Szok!!! Aż mi ciary przeszły!Powinien ktoś w końcu zrobić z tym porządek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autofan Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:45 Mam propozycję dla Szanownej Pani Redaktor Renaty Czeladko - proszę przejechać się samochodem ul. Armii Krajowej.Wtedy nie pisałaby Pani takich bzdetów... Jak widzę zachowanie niektórych pieszych czasem mam ochotę dodać gazu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:33 Kierowcy nie tylko jeżdżą źle, ale parkują fatalnie. Przykłady? Dąbrowskiego u zbiegu z Al JPII parkowanie na chodniku w miejscu niedozwolonym, Al.JPII i Dąbrowskiego na przystanku MPK i też przystanek MPK vis a vis sądu. Dlaczego policja nie reaguje, nie widzi? Widzi, ale się boi.Bo kierowca zamiast prawa jazdy pokaże legitymacje sędziego lub prokuratora i zamiast mandatu jest "dywan" u szefa.A nikt tego nie lubi.Czy ktoś z Was próbował z chorym dzieckiem w wózku wejść do autobusu na Sobieskiego przy Poliklinice? Czasami może się to nie udać, bo kierowcy parkują na chodniku, blokując dojście do autobusu.To tylko kilka przykładów, dopóki policja nie będzie konsekwentnie i rygorystycznie przestrzegać przepisów, to będziemy mnożyć takie przykłady. A nasze podwórka są lepsze? Parkujemy obok trzepaków uniemożliwiając sąsiadom trzepanie dywanów, Przy naszych klatkach schodowych uniemożliwiając dojazd karetek i straży pożarnej.Sami powinniśmy się zmienić, bo "oni" to także my.Sam nie jestem ideałem, mimo ,iż pierwsze prawko otrzymałem wiosną 1971 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowfca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:40 Fakt jest taki, że żyjemy w tak biednym kraju, gdzie jest tak niewiele samochodów, że po prostu nikt nie przewidział że będzie potrzebna taka infrastrutura parkingowa jaka obecnie by się przydała czy to w centrum czy na osiedlach. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 04.11.07, 00:43 Ciekawe czy ktokolwiek odpowie za piątkową tragedię na przejściu. Z tym miejscem trzeba zrobić porządek! ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.07, 16:52 lookas.prv.pl napisał: Odgrzałeś kotleta sprzed dwóch lat :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 09:14 Na każdych światłach obserwuje przejeżdżanie na czerwonym , a nawet na ostatnią chwilę - dla mnie już zielone a "ten " przejeżdża jeszcze . Póki nie będzie fotoradarów to nie jest to do upilnowania . Jak wszędzie - liczy się mozliwość wyegzekwowania przepisu . Sam przepis , bez możliwości egzekucji jest lekceważony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 11:00 Czas najwyżsy rozwiązać problem tej ulicy.Przekraczanie szybkości,niedozwolone skręcanie w lewo-ul Akademicka i Worcella,przejazdy na czerwonych światłach to coraz częstsze rajdy nie ustraszonych kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 04.11.07, 13:58 W Nowym Jorku podczas wykroczenia drogowego kierowca który kwestionuje słuszność mandatu dostaje od razu mandacik różowy :-) . Jest to wezwanie do sądu . Będzie mógł się użalać przed obliczem Temidy Gdyby jednak zaczął nie daj Bóg pyskować policjantowi to od razu jestaresztowany a pojazd odprowadzony na parking . Tu policja się nie cacka z tymi co łamią prawo . I powiem wam że NY jest bezpieczniejszy od Częstochowy czy innego miasta w Polsce ponieważ tutaj bardzo dużo bandziorów odbywa długoletnie wyroki . W Polsce natomiast 20000 osób czeka na odbycie kary a jeszcze więcej nie została jeszcze nigdy przyłapana na rozboju Nowojorska policja ma bardzo wielki szacunek i uznanie społeczeństwa. Nie zatrzymają samochodu tak dla kontroli bo im się chce . Nie ma takiego prawa żeby zatrzymywać pojazd którego kierowca nie popełni żadnego wykroczenia ! Nie czepiają się czy ktoś ma obity samochód , za ciemne szyby , pękniętą szybę lub potłuczoną lampę . Stan techniczny określa diagnosta a nie policja ..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mrucus Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer 04.11.07, 14:19 Nie tylko tam,wszedzie znajdzie się ktos,kto przejedzie na czerwonym swietle,ze o przejeżdzajacych na zółtym juz nie wspomnę :( Na żółtym tez czasem przejadę,ale trudno,bym mając na liczniku 50-60km/h wychamował do 0 :(( Każdy z nas łanie prawo-piesi i kierowcy. Takie zycie-czas nas goni, wiec ciągle się gdzieś spieszymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: W alei Armii Krajowej kierowcy jeżdżą na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 14:48 No właśnie , są łapani , płacą , siedzą . A w Polsce . W szkołach robią to i owo i nic przykrego im się nie dzieje . Uwaga w zeszycie uwag nr xzcv154 ta . A jeszcze różni durnie na tym forum mówią , że to moja wina , że bandyci szkolni nie słuchają nauczycieli . Poszukaj i poczytaj . Może piszą ot dla żartu , może by się podrażnić a może rzeczywiście mają tak wypaczone morale ? Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Szkoda gadać 04.11.07, 18:40 Bandytyzm w Polsce będzie przybierał coraz większe rozmiary i ani PiS ani PO tego nie powstrzymają ;-( Tak jak już wcześniej pisałem około 20000 skazanych czeka sobie na odbycie kary popełniając nowe przestępstwa . Po ulicy chodzi jeszcze kilkaset tysięcy chuliganów ,gwałcicieli i zabójców którzy czekają na sprzyjające okoliczności żeby zaatakować . W razie wpadki nienotowani mogą liczyć na zawiasy . Łobuzeria w polskiej szkole widoczna jest na internecie . Krystynę Feldman "Babcie Kiepską"napadnięto w Jeleniej Gorze na ulicy . Dostała w łeb wyrwano jej torebkę . Ofiara złamała kość udową . Policja polska sprawia wrażenie 'Figurantów" Są i ładnie się prezentują . Unikają konfrontacji z bandytyzmem co bandytom dodaje odwagi . Widziałem kilka awantur na ulicach Nowego Jorku i nigdy jeszcze nie doszło do rękoczynów ponieważ osoba która pierwsza uderzy jest oskarżona o samosąd i idzie siedzieć . Wyjdzie za kaucją tylko wtedy jak ktoś za nią zapłaci . W NY każdy ma świadomość jakie konsekwencje poniesie gdy popełnieni przestępstwo ! W USA kilkuletnie radiowozy policyjne są poobijane porysowane i często powgniatane . To normalne ponieważ tutaj radiowóz to podstawowe narzędzie pracy policji więc ma widoczne ślady eksploatacji . Niejeden bandyta został rzucony na maskę :-) . Częstochowskie radiowozy nadają się na wystawę są piękne czyste i bez wgnieceń . W Polsce będzie jeszcze niebezpieczniej ponieważ żadna ekipa nie buduje więzień dla kryminalistów a oni sobie robi co chcą ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś