Dodaj do ulubionych

gdzie jest straż miejska

11.11.07, 18:52
zastanawia mnie jak długo będzie porządek pod przejściem podziemnym na ulicy
Klary,skoro już teraz młodzież urządza sobie tam libacje alkoholowe a nasza
kochana straż miejska i policja nawet tam nie zajży.Zaniedługo nie można
będzie tam wogóle spokojnie i bezpiecznie przejśc a tylko będą się tam walac
butelki i czuc będzie smród.
Obserwuj wątek
    • osi-ris czeka.. 12.11.07, 07:59

• osi-ris czeka.. 12.11.07, 07:59
      ile razy dzwoniłeś?
    • skok666 Re: gdzie jest straż miejska 14.11.07, 22:16
      o kurcze od wczoraj przejście podziemne na ulicy Klary jest oświetlone.
      • plk7 Re: gdzie jest straż miejska 15.11.07, 19:23
        Proszę. Wystarczyło zgłosić :)
        • skok666 Re: gdzie jest straż miejska 24.11.07, 19:12
          no niestety ale codziennie tam chodzę i sciany już są okopane,walają się
          potłuczone butelki po wódce,pełno łupin ze słonecznika i czasami pijąca
          młodzież.Do wiosny czyli do oddania trasy to niestety ale już będzie z tego
          przejścia ruina,ale kogo to obchodzi.
          • osi-ris Re: gdzie jest straż miejska 25.11.07, 00:19
            ale kogo to obchodzi.

ciebie, więc dzwoń, a bedą kontrole, inni się wyniosą i będzie porządek ..
          • jozefosmenda ...dzwonić! 25.11.07, 00:38
            Ja też staram się odwiedzać to miejsce w miarę jak najczęściej.
            Jeszcze wczoraj ok.godz. 12.15 nie było tam żadnych potłuczonych butelek.No ale
            wiadomo,ze to tylko chwila i "fertig"!
            Ale proszę dzwonić na SM za każdym razem :0 32 342-30-60 lub 986.
            Na pewno nie odmówią!
            • dzik0 Re: ...dzwonić! 12.12.07, 22:52
              Nasi bohaterowie,herosi,obrońcy,rycerze bez skazy,władcy mądrzy i
              sprawiedliwi.
              Dzięki wam wielkie za poświęcenie i odwagę,za wysiłek i
              upór,determinację w dążeniu do celu,uczciwość i nonkonformizm.
              Składam hołd tym wysportowanym,szlachetnym i pięknym ludziom,kórzy
              poświęcają swój bezcenny czas dla nas niewdzięcznych robaczków.
              Chwała niech będzie naszej jedynej i niezastąpionej Straży Miejskiej.

ps.smycz zgodnie z poleceniem przyszyłem do karku mojego azorka.
              • osi-ris Re: ...dzwonić! 13.12.07, 07:49
                jeszcze tytka do kapsy nie zapomnij wsadzić...
                • jozefosmenda Kupki,kupeczki...kupska! 13.12.07, 11:01
                  woreczek z folii jest sto razy lepszy!
                  Polecam,sprawdzone!
                  Oczywiście w przypadku psa jamnika.
                  Bo jak ktoś ma jakiegoś bernardyna czy owczarka niemieckiego to trzeba chodzić z
                  łopatą!
                  • dzik0 Re: Kupki,kupeczki...kupska! 13.12.07, 17:56
                  • dzik0 Cześć i szacunek dla straży 13.12.07, 18:11
                    Jak śmiecie kpić w sytuacji kiedy nasi dzielni strażnicy nie mogą
                    walczyć z zaśnieżonymi chodnikami,bo śnieg nie pada już od wielu dni.
                    Ich skumulowana energia nie może znaleźć ujścia w błyskawicznych
                    działaniach akcji zima.Widziałem te zrozpaczone oczy strażników
                    spoglądające ze smutkiem w niebo,z którego nie chce padać śnieg.
                    Nie mają też chłopaki żadnej radości z wypisywania mandatów
                    kierowcom,bo koniec roku bliski,wyniki podliczone, podwyżki(jak
                    zwykle niesprawiedliwie)podzielone.
                    • rudzianka2 Re: Cześć i szacunek dla straży 13.12.07, 22:21
                      A może zaczniesz swoje seksualne frustracje uzewnętrzniać gdzieś
                      indziej? Pieprzysz, co Ci ślina na język przyniesie. Cały świat jest
                      przeciw dzikowi. Ostatni sprawiedliwy. Biedactwo. A może chciałeś
                      pracować w straży tylko się nie nadajesz? Zbyt dużo błędów w
                      dyktandzie zrobiłeś, czy nie potrafiłeś 10 pompek zrobic? Najlepiej
                      zrobisz jak napiszesz, gdzie pracujesz. Wtedy z pewnością wiele osób
                      będzie miała do Ciebie pretensje związane z Twoim zawodem. Jesteś
                      taksówkarzem? - łamiesz przepisy drogowe. Jesteś piekarzem? - chleb
                      jest niesmaczny. Jesteś górnikiem? - Ruda się zapada a długi kopalń
                      w stosunku do miasta są regularnie umarzane. Jesteś urzędnikiem? -
                      jesteś opieszały i niekulturalny. Pijesz kawę zamiast pracować.
                      Jesteś sprzedawcą? - ruszasz się jak mucha w smole i nie
                      interesujesz się klientami. Jesteś nauczycielem? - uczniowie nie
                      znają podstaw języka polskiego a Ty tylko protestujesz, bo wiecznie
                      Ci mało pensji.
                      Tym sposobem można krytykować każdego, kiedy samemu jest się
                      anonimowym. Życzę Ci, żeby to narzekanie na wszystko i wszystkich
                      poprawiło Ci samopoczucie. Byłby to jedyny pożytek z tego
                      pieprzenia. Życzę miłego dnia. Nara.
                      • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 13.12.07, 22:46
                        Jestem strażnikiem i stoję na straży honoru,godności i etosu pracy
                        tych wspaniałych ludzi,którzy zapewniają mi spokojny sen.
                        Wdzięczność moja jest bezgraniczna i całkowita.Podziw dla pracy
                        funkcjonariuszy ogarnia mnie o świcie i nie opuszcza do wieczora.
                        Gdyby nie art.62kw porozwieszałbym w całym mieście plakaty wzywające
                        mieszkańców do oddania całej władzy w ręce Straży Miejskiej.
                        Posądzanie mnie o jakąkolwiek krytykę w stosunku do w/w to bolesna
                        obelga.
                        ps.w związku z brakiem funduszy na kaganiec mordę azorka skleiłem
                        butapremem.
                        • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 14.12.07, 08:54
                          Dzik - jestem z Tobą i z Twoją troską! A do Rudzianki: jak rozumiem,
                          wnioskujesz, by krytyka była poprzedzona podaniem swojego
                          stanowiska. Więc skoro krytykujesz Dzika, proszę o przypomnienie
                          Twojej prezentacji, bo nie wiem gdzie pracujesz. Ton wypowiedzi
                          wskazuje na zatrudnienie w SM, ale nie chcę popełnić błędu.
                          Co do rozważań o działaniach SM: śniegu nie ma, ale nasi dzielni
                          mundurowi zawsze mają jeszcze te czwartki, kiedy to mogą tłumnie
                          KONTROLOWAĆ targowisko. Dla niezorientowanych podaję, że obyczajem
                          sa trójki mundurowych. Ich widok z pewnością powoduje wzrost ducha
                          klientów targu i z pewnością każdy nabiera szacunku dla decyzji
                          władz miasta o takiej liczbie strażników.
                          • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 14.12.07, 20:05
                            O liczebności patrolu decyduje komendant lub kierownik SM.To ich
                            umiejętnościom taktycznym i strategicznemu myśleniu zawdzięczamy
                            bezpieczeństwo na targowisku.
                            Kadra dowódcza straży całymi dniami(nocą pewnie też) obmyśla plany
                            działania,troszczy się i zastanawia jak poprawić pracę
                            funkcjonariuszy.Trzeba szanować wysiłek dowódców,których praca jest
                            nieporównywalnie cięższa od i tak sporych wysiłków inspektorów
                            działających na ulicy.
                            • broneknotgeld Re: Cześć i szacunek dla straży 16.12.07, 10:12
                              Straż Miejsko na forum?
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=70844839&a=73368931
                              Brak Rudzie humoru?
                              • pirania5 Re: Cześć i szacunek dla straży 26.12.07, 20:20
                                Drodzy Państwo!
                                Wzrusza mnię Wasza znajomość zakresu zadań oraz taktyki działań
                                funkcjonariuszy Straży Miejskiej.Miast pocić się przy internecie
                                proponuję użyć klawiatury do przelania swoich sugestji na papier i
                                złożenia stosownego pisma w sekretariacie Komendanta Straży
                                Miejskiej.Pewnikiem otrzymacie wyczerpującą i popartą literą prawa
                                odpowiedź,a jeśli Wasze ewentualne pretensje co do systemu pracy
                                funkcjonariuszy będą słuszne,zapewniam,że Dowództwo rozwiąże -
                                wmiarę swoich możliwości - nurtujące Was problemy.
                                • broneknotgeld Re: Cześć i szacunek dla straży 26.12.07, 21:49
                                  Ludzie złoci
                                  -ktoś se poci?
                                  • plk7 Re: Cześć i szacunek dla straży 26.12.07, 22:59
                                    Jak sie nikt niy poci -
                                    - odpowiedź na posty wasze
                                    To skond tyla wypocin?
                                    (można czytać "fraszek")
                                    • broneknotgeld Re: Cześć i szacunek dla straży 27.12.07, 18:22
                                      Brawo - fraszka niy umynczy
                                      Kto rym szrajbnie tyn niy jynczy.
                                • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 27.12.07, 08:58
                                  a mnie wzrusza twoja troska o moje poty... Tylko, że może ja chcę
                                  się tak męczyć? Wolno mi? Marzy ci się cenzura? Nie rozumiem po co
                                  ty się pocisz przy tej klawiaturze w durnej dyskusji z nami. A
                                  ponadto:
                                  "Pewnikiem otrzymacie wyczerpującą i popartą literą prawa
                                  odpowiedź,a jeśli Wasze ewentualne pretensje co do systemu pracy
                                  funkcjonariuszy będą słuszne,zapewniam,że Dowództwo rozwiąże -
                                  w miarę swoich możliwości - nurtujące Was problemy" - wierzysz w to
                                  naprawdę czy ci tak podali na szkoleniu strażników?
                                  • pirania5 Re: Cześć i szacunek dla straży 27.12.07, 15:34
                                    Wierzę!
                                    ...a troska o poty?-to była metafora,natomiast Twoje drążenie tematu
                                    wydzielin było mówiąc delikatnie niesmaczne.Chodziło mi o to byś
                                    użył zasobów swojego intelektu do czegoś twórczego,a nie - i tu
                                    przenośnia - do opluwania pracy służby,o której nic nie wiesz.
                                    • rudy107 co wiemy o SM? 28.12.07, 08:06
                                      Mam podjąć systematyczne studia nad ideologią pracy strażniczej?
                                      Masz rację:niewiadomych jest sporo. A choćby i to, dlaczego mamy tak
                                      liczne szeregi strażników, liczniejsze niż np. w Katowicach, a w
                                      Żorach tych służb nie ma wcale i mieszkańcy są z tego dumni. A skoro
                                      jesteś taki zatroskany o wizerunek SM, to może zamiast wściekać sie
                                      na krytyczne uwagi, zacznij wyjaśniać. Na początek np.: dlaczego
                                      straznicy chodzą trójkami po targowisku?
                                      • pirania5 Re: co wiemy o SM? 28.12.07, 18:52
                                        Wątpię,żeby "strażniczą"pracą kierowała jakaś ideologia...raczej
                                        kodeks wykroczeń,ustawa o strażach miejskich,bezpieczeństwo
                                        śmiesznie uzbrojonych funkcjonariuszy i tzw potrzeby
                                        służby.Osobiście nie drażni mnie widok trzyosobowego patrolu.Jeśli
                                        chodzi o Katowice,to ilość strażników jest regulowana przez
                                        tamtejsze władze samorządowe.Widać do kontroli parkowania,a tym
                                        głównie zajmują się strażnicy w K-cach,nie porzeba setki pracowników.
                                        • dzik0 Re: co wiemy o SM? 28.12.07, 20:33
                                          Dzielni nasi strażnicy nie zajmują się parkowaniem pojazdów(czy ktoś
                                          zna kogokolwiek ukaranego z art.92par1Kw)Herosi sprawiedliwości mają
                                          wiele innych,tajnych zadań.Pirania5 jako jeden z najlepszych
                                          dowódców SM wie co mówi.O ilości strażników nie decydują władze
                                          samorządowe,lecz wróżby czynione przez komendanta w noc świętojańską.
                                          Nie powinien więc nas drażnić nawet widok pułku strażników
                                          defilujących przez miasto.
                                          Nie przeszkadzajmy straży,niech czynią swą powinność!
                                          • plk7 Re: co wiemy o SM? 29.12.07, 00:27
                                            Zwolnij się. Zrobisz najlepszą przysługę SM. I zwolni się jeden
                                            wakat.
                                            • dzik0 Re: co wiemy o SM? 29.12.07, 21:35
                                              Z czego mam niby się zwolnić?Chyba nie z obywatelskiego obowiązku
                                              szacunku i uwielbienia dla przedstawicieli naszej władzy miejskiej.
                                              Co oznacza"zwolni się jeden wakat"?
                                              Widzę tutaj problemy ze zrozumieniem naszej ojczystej mowy.
                                              Porozmawiaj sobie z którymkolwiek ze strażników,a poznasz jej piękno
                                              i zawiłości,o których jak widać nie masz pojęcia.
                                              • rudy107 Re: co wiemy o SM? 30.12.07, 11:28
                                                Piekno mowy ojczystej w wykonaniu straznikow poznawałem, kiedy
                                                czytałem jeszcze WR. Jeden cytat pamiętam: "w środku nie było
                                                nikogo, tylko smród". To własnie ta poetyka, która utrudnia
                                                zrozumienie nas- normalnych zjadaczy chleba. Dlatego widac nie
                                                rozumieją co sie do nich mówi.Nie zrozumieli też teraz mojego
                                                pytania o to dlaczego w Rudzie Śl. jest setka straznikow - co
                                                najmniej 100% więcej niż w innych miastach.To, że ktoś reguluje ich
                                                liczbę - to potrafię zrozumieć. I na tyle jestem "czytaty", że wiem,
                                                że to nie wynika z decyzji rządu RP, ale "władz samorządowych". One
                                                decydują czy w ogóle mają mieć SM. Jednak tajemnicą (wiadomo czyją)
                                                pozostaje kwestia: dlaczego ich tylu jest? I nie pieprzcie że nasza
                                                SM ma okresloną liczbę etatów. Wakat?! Ja wiem, że "wakat" powstaje,
                                                kiedy pracy szuka ktoś, kogo trzeba "gdzieś" wsadzić i nie ma
                                                żadnych specjalnych kwalifikacji. A potem mamy efekty- chłopcy się
                                                nudzą i sa urażeni, kiedy finansujący ich mieszkańcy miasta śmią
                                                wyrazić swoją opinię na temat ich użyteczności i mądrości taktyki
                                                czy strategii.
                                                Tyraliery na targowisku nadal nie rozumiem - żaden z "forumowych"
                                                strażnikow nie chce wyjawić jej sensu... POdobnie jak istnienia tych
                                                służ. Zazdroszczę mieszkańcom Żor. I gratuluję ich władzom
                                                samorządowym.
                                        • rudy107 Re: co wiemy o SM? 30.12.07, 11:40
                                          śmieszne uzbrojenie? A czego byś chciał? Śmieszne służby- śmieszne
                                          uzbrojenie - taka jest odpowiedź na Twoje kompleksy. A to, że
                                          ideolgia rządzi naszą SM, to sam potwierdzasz. Zamiast mi podać
                                          przepis okreslający liczbę członków patroli, podajesz mi kodeksy i
                                          ustawy. Podaj artykuł!
                                          Acha, i może podpowiedz, na czym polega dokładnie różnica w zakresie
                                          obowiązków straznikow w Katowicach i w Rudzie Śl. Czego katowiccy
                                          strażnicy nie robią? I z drugiej strony: co robi setka naszych,
                                          czyli coś, czego nie robiła nasz SM jeszcze 3 lata temu, kiedy było
                                          ich 50? O wykonanie jakich zadań jesteśmy bogatsi?
                                          • von-cymbergaj Re: co wiemy o SM? 30.12.07, 12:55
                                            Generalnie strażnicy z SM są w porzo!
                                            A że ich jest tylko 100?
                                            Kto był w tym roku pod pomnikiem Powstańców Śląskich we Wirku jak pan prezydent
                                            "replikował" niejako uroczystości odprawy wart rodem z Warszawki ten musi
                                            zrozumieć ,że strażników jest o 900 za mało!
                                            Przecież okrzyk z 1000 gardeł brzmi o wiele dosadniej,mocniej i bardziej
                                            "doceniająco" główną postać takiej uroczystości!
                                            Ni i te ciarki po plecach to tak choćby orgazm!
                                            Czyj/ich jak myślicie?
                                            • dzik0 Re: co wiemy o SM? 30.12.07, 15:31
                                              Przemawia przez was jedynie zazdrość.Wy nieudacznicy i
                                              wykolejeńcy,nędznicy niegodni,jak śmiecie wypisywać te paszkwile.
                                              Straż nasza jest potężna i powinniśmy być dumni z tego.
                                              Wasze małe rozumy nie są w stanie pojąć wizji radnych naszych
                                              wszechmocnych.
                                              Milczcie więc i patrzcie z zachwytem na wybranych spośród wybranych.
                                              Wy nędzne robaczki!!!
                            • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 17.12.07, 08:05
                              w takim razie: cześć ich mózgom! Biorąc pod uwagę ciągle
                              niedoskonały stan bezpieczeństwa na targowisku, niebawem strażnicy
                              będą chodzić czwórkami, a końcu teren będzie przeczesywać tyraliera.
                              Już się cieszę.
                              • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 17.12.07, 09:03
                                Sądzę,że sporą tyralierę można by uformować właśnie z dowództwa SM,a
                                zwykłych strażników odesłać w tym czasie na herbatkę.Niech chłopaki
                                odpoczną,przed nimi długa zima.
                                • pirania5 Re: Cześć i szacunek dla straży 01.01.08, 15:29
                                  super!Wyszukane słownictwo,merytoryczne dno...lektura "Faktu"się
                                  przydaje!Cudowny Lepperowski populizm...-opluć,obrzygać i czekać z
                                  przyrodzeniem w ręku na łatwy poklask,a potem zrobić sobie dobrze-
                                  taki jestem błyskotliwie inteligentny!.Widzę tu chyba problem
                                  poważnego niedotleninia w trakcie porodu,ale nie mnie to
                                  diagnozować.Panowie,utwórzcie-i tu Wasz ulubiony wyraz"tyralierę"i
                                  dalej!,naprawiać świat...w czterech ścianach autystycznych twierdz.
                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 01.01.08, 16:44
                                    Znowu aktywacja wrogów naszej straży.W nowym 2008 roku nadal będę
                                    czuwał nad honorem i dobrym wizerunkiem naszych Bohaterów.
                                  • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 02.01.08, 08:59
                                    super!Wyszukane słownictwo,merytoryczne dno...lektura "Faktu"się
                                    > przydaje!Cudowny Lepperowski populizm...-opluć,obrzygać i czekać z
                                    > przyrodzeniem w ręku na łatwy poklask,a potem zrobić sobie dobrze-
                                    > taki jestem błyskotliwie inteligentny!.
                                    - szukam w twojej błyskotliwej ripoście jakiegokolwiek faktu, ale
                                    nawet "faktu" nie znajduję. Kochany, do czego się odnosisz? w którym
                                    miejscu zostałeś opluty, obrzygany? I co to jest "lepperowski
                                    populizm"? Które z użytych słów uznajesz za wyszukane?
                                    "Widzę tu chyba problem poważnego niedotleninia w trakcie porodu,ale
                                    nie mnie to diagnozować.Panowie,utwórzcie-i tu Wasz ulubiony
                                    wyraz"tyralierę"i dalej!,naprawiać świat...w czterech ścianach
                                    autystycznych twierdz".
                                    - a diagnoza, że wyraz jest przez nas ulubiony, to na podstawie
                                    użycia go ile razy? I gratuluję twojego profesjonalnego słownictwa i
                                    kwiecistego stylu.
                                    Natomiast konkretnych odpowiedzi na postawione pytania (np. o
                                    artykuły, o różnice w zakresie obowiązków SM Katowic i RŚl.)nadal
                                    nie ma. Rzeczywiście wychodzi na autystyczną dyskusję. Tyle, że my
                                    próbujemy Cię wyciągnąć z tego swiata, ale Ty opierasz się
                                    skutecznie.

• dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 02.01.08, 11:12
                                      Niewiedza wasza jest zbyt głęboka,by patrzeć na nią ze spokojem.
                                      Zakres obowiązków straży jest ustawowy i jednakowy dla wszystkich
                                      straży miejskich,ilość etatów ustalają władze miasta.
                                      Nasi bohaterowie wszystkie swoje obowiązki spełniają w sposób
                                      wzorowy i z bezprzykładnym zapałem.
                                      Inaczej być nie może skoro dowodzą nimi wybitni stratedzy,znawcy
                                      prawa i obyczaju.
                                      • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 03.01.08, 08:20
                                        Ja też miałam wrażenie, że wszedzie zakres obowiązków jest ten sam.
                                        a niejaki Pirania (przedstawia się jako kompetentny w kwestii
                                        powinności strażniczych) twierdzi, że "do kontroli parkowania,a tym
                                        głównie zajmują się strażnicy w K-cach,nie porzeba setki
                                        pracowników". Każe zatem nam domyslać się, że nasi robia jeszcze coś
                                        innego... Co do "bezprzykładnego zapału" - nie przeczę! Absolutnie
                                        podzielam opinię, przy czym biorę pod uwagę równiez fakt
                                        bohaterskiej obrony czci SM na niniejszym forum.
                                        • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 03.01.08, 09:46
                                          Nie na miejscu jest zastanawianie się czy nasi strażnicy robią coś
                                          więcej,to oczywistość,że tak.Kiedy wy siedzicie w ciepłych domkach
                                          oni marzną na ulicach sokolim wzrokiem swym dostrzegając
                                          wykroczenia,a nawet czasami reagują na nie.Zakres obowiązków jest
                                          wypełniany w całości,co potwierdzić może z pewnością każdy
                                          mieszkaniec naszego miasta.
                                          Mój podziw dla SM wzrasta z dnia na dzień.
                                          • pirania5 Re: Cześć i szacunek dla straży 04.01.08, 18:55
                                            Przekonaliście mnie Panowie!Tą zgraję niekompetentnych
                                            darmozjadów,wraz z ich sztabem,należy pozwalniać.Ich leniwie
                                            poruszające się tyralierą po targowisku,wieloosobowe i uzbrojone po
                                            zęby patrole,sieją strach,a u coodważniejszych prawdziwe
                                            zgorszenie.Tak dumnie niesiony przez tych tchórzliwych ułomków
                                            sztandar Straży Miejskiej,należy głęboko schować do magazynu
                                            rudzkiego muzeum i szybko o tej formacji zapomnieć.Od tego momentu
                                            zajmą się nami wreszcie profesjonaliści...pamiętaj!-tel.997
                                            • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 05.01.08, 17:14
                                              Twoi profesjonaliści mają inne zadania,których i tak zbyt wiele.
                                              Herosi z SM muszą sami grzebać w śmieciach,odwozić parszywe psy do
                                              schroniska,interweniować gdy rozpalisz swoje ulubione ognisko z opon
                                              i plastiku.
                                              Tylko dzięki nim możesz być pewien,że surowe ramię sprawiedliwości
                                              dosięgnie każdego kto choć niedopałek zgasi na chodniku.
                                              Milcz niewdzięczniku,milcz i wstydź się!
                                              • rudzianka2 Re: Cześć i szacunek dla straży 06.01.08, 10:19
                                                Ty nie jesteś dzik tylko baran
                                                • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 06.01.08, 11:29
                                                  Nawet nazwanie mnie baranem nie zmniejszy mojego zapatrzenia w
                                                  wysiłki straży miejskiej,których jedynym celem jest dobro
                                                  społeczeństwa naszego miasta.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 15.01.08, 01:01
                                                    Mam nadzieję,że nie ma złych wieści o straży.
                                                    ufff!
                                                  • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 15.01.08, 13:46
                                                    nie może być! Stwierdziłem, że nie moge Cię dłużej ranić. Teraz,
                                                    kiedy coś mam na temat chwalebnych służb, wpisuję tylko do
                                                    pamiętnika, a po tygodniu stronę wyrywam i palę.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 15.01.08, 23:37
                                                    Dobrym człowiekiem jesteś.Pisz co chcesz,lecz pal od razu.Nie mąć
                                                    spokoju naszych herosów.
                                                    Serdeczne dzięki!
                                                  • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 16.01.08, 08:30
                                                    od razu nie mogę, bo nie ma pieca, a
                                                    zorganizowanie "okolicznościowego" paleniska mogłoby mnie narazić na
                                                    kontakty z przeczujnymi strażami. Dopiero w pracy mogę zejść do
                                                    kotłowni.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 16.01.08, 10:41
                                                    W razie niebezpieczeństwa,w sytuacji gdyby twoje notatki miały wpaść
                                                    w ręce wrogów straży miejskiej możesz je zjeść.
                                                    W pracy pracuj,a nie chodź do kotłowni.
                                                  • jozefosmenda Re: Cześć i szacunek dla straży 16.01.08, 11:04
                                                    Zwracam uwagę szanownym dyskutantom,że palenie ze względu na ochronę środowiska
                                                    jest zabronione!
                                                    Na osiedlach są ustawione specjalne pojemniki koloru niebieskiego i tam należy
                                                    wrzucać "owe" kartki.
                                                  • rudy107 Re: Cześć i szacunek dla straży 16.01.08, 13:06
                                                    Nie martw się, to poniekąd moja powinność, by i tam zajrzeć czasem.
                                                    A zjeśc? Myślałem o tym, ale jednak chyba nie mogę - jestem na
                                                    diecie lekkostrawnej.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 16.01.08, 22:22
                                                    Kochani!
                                                    Jestem głęboko wzruszony tym,że nie tylko ja przejawiam troskę o
                                                    dobre imię naszej Straży Miejskiej.Musimy skonsolidować wysiłki i
                                                    stawić czoła tym,którzy bezpodstawnie zarzucają jej
                                                    niekompetencję,lenistwo,złośliwość i nedbałość o obywateli naszego
                                                    miasta.Przekonany jestem,że w niedługim czasie stworzymy koło
                                                    sympatyków SM,które będzie duchowo wspierać wysiłki naszych
                                                    bohaterów.
                                                    Liczę na was i pozdrawiam serdecznie.
                                                  • bocik01 Re: Cześć i szacunek dla straży 20.01.08, 01:15
                                                    Dzik, ten twoj styl był ciekawy na dwa, trzy posty ale... jesteś
                                                    nudziarz i tyle. Pewnie odpowiesz mi jak to zapewne uważasz
                                                    przedowcipnie ale nie będę tego czytał. Kup sobie zeszyt, pisz
                                                    pamiętnik, ale proszę oszczędź nam wszystkim tego!
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 20.01.08, 10:57
                                                    Dobry człowieku,wiem że przeszkadza tobie szacunek dla dobra i
                                                    sprawiedliwości czynionej przez straż miejską.Nie zamilknę dopuki
                                                    tacy jak ty głos zabierać będą.
                                                    Ps.Poczytaj sobie kodeks wykroczeń,przyda się w twojej pracy :)
                                                  • rudzianka2 Re: Cześć i szacunek dla straży 20.01.08, 13:27
                                                    A ty poczytaj sobie słownik ortograficzny. Przyda ci się jak
                                                    będziesz przystępował znowu do matury.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 20.01.08, 18:35
                                                    Dopóki człowiek pisze,dopóty może się pomylić.
                                                    Nieomylni są jedynie strażnicy miejscy w Rudzie.
                                                  • dzik0 Re: Cześć i szacunek dla straży 23.01.08, 23:13
                                                    Widziałem ich dzisiaj,wyglądali pięknie!!!
                                                  • osi-ris jak pięknie bez gregora 24.01.08, 08:47
                                                    jaka piękna i merytoryczna może być wymiana zdań, spokojna, bez skakania sobie
                                                    do gardeł, żigania kto jak bardzo jest komunistą, wywracania się o zawartość
                                                    lodówki, to normalna poezja szanowni forumowicze oby tak dalej !!!
                                                    a tak na marginesie straż ma bardzo szykowne kaftaniki - te zielone :))
    • w36 Re: gdzie jest straż miejska 24.01.08, 01:13
      Czytając takie wieści z miasta:

rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/810260.html

dołączam się do pytania. Gdzie jest ta Straż Miejska w końcu? Czy przypadkiem
      nie powinna jako organ władzy samorządowej, dbać również o jej majątek? A ten
      ostatni incydent w tym orzegowskim basenem nie jest przecież zaskoczeniem. Ledwo
      parę dni wcześniej sprawa była wałkowana w DZ:

rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/809228.html

I co? I nic. Kabelek od alarmu się znowu urwał, no to już się nic nie da zrobić.
      A strażnicy wyczerpani uganianiem za psimi kupami nie będą przecież tak po
      nocy, kiedy ciemno i zimno, po mieście się włóczyć, tym bardziej po takich
      okolicach ;)

Druga sprawa na marginesie tego Orzegowa to pytanie: po jakiego grzyba Stania
      bierze taką padlinę zamiast porządnie egzekwować kopalniane długi, kiedy ani on
      ani jego podwładni wyraźnie nie potrafią sprawnie i kompetentnie poprowadzić
      nawet takiej sprawy jak remont. Lekką ręką pakuje w to grube miliony a nie ma
      grosza na ciecia który by tych milionów doglądał?
      Nie mówiąc już o roli Straży Miejskiej w tym, której główne zadanie to chyba
      ładnie wyglądać. Co im się jednak udaje, jak czytam obok ;)

Sytuacja jest taka że ja, no i każdy inny Rudzianin, kąpiąc się w swojej własnej
      łazience, musi z woli miejskiej władzy płacić za kąpiel co najmniej tyle jakby
      się w szampanie kąpał ;)
      Ja tak nie chcę.
      • rudy107 Re: gdzie jest straż miejska 24.01.08, 12:50
        Poruszasz kilka ciekawych wątków. Wszystkie wskazują na jakąś
        niepełnosprawność przy ogromnych zasobach tego miasta. Bo prawda
        jest, że najwyraźniej nas stać! I na ogromniaste, bezsensowne
        zakupy, i na zatrudnianie niekompetentnych ludzi, na karmienie
        rzeszy straznikow, którzy czegoś nie potrafią, i na drogą wodę...
        Co do SM, to nie mam pretensji, że nie upilnowali - nie mogą
        zastępować dozorcy. Ale mamy w mieście wyjątkowo sprawne szajki
        złomiarzy i nie wierzę, że wywożą swoje łupy dalej niż do punktów
        na terenie miasta. A nasi stróże nie mogą z nimi nawiązać
        skutecznego kontaktu.
        Nawiasem, czy ktoś wie cokolwiek o konsekwencjach za wywalenie tej
        kasy i nierzetelne szacunki wydatków? Czy jakiś podwładny prezydenta
        dostał nagrodę, upomnienie...?
        • dzik0 Re: gdzie jest straż miejska 24.01.08, 19:23
          Kto śmie twierdzić,że strażnicy czegoś nie potrafią?
          Wszystko kwestia tego,że są naciskani na tak zwane wyniki,a wyniki
          to mandaty,które najłatwiej wyegzekwować na kierowcach.Wspaniali
          dowódcy naszych strażników z pewnością skorygują zadania dla swoich
          ludzi i wyślą ich tam gdzie są naprawdę potrzebni.
          Wszechstronni i bystrzy stróże prawa rozwiążą jeszcze nie jedną
          zagadkę.
        • w36 Re: gdzie jest straż miejska 25.01.08, 05:06
          rudy107 napisał:

> Co do SM, to nie mam pretensji, że nie upilnowali - nie mogą
          > zastępować dozorcy.

Tu się z Tobą stanowczo nie zgodzę, Rudy. Mówimy tu o rudzkiej Straży Miejskiej
          a nie o jakieś Kompanii Honorowej (choć niektórym z UM się wyraźnie to pierniczy).
          Przeczytaj sobie choćby o strukturze i zadaniach SM na stronach magistratowych.
          Zacytuję najistotniejsze:

"
          Straż Miejska.

Najważniejsze zadania to m.in.

(...)
          4. Referat Ochrony Mienia Komunalnego

* ochrona obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej,
          (...)"

Nie mówiąc już o innych zadaniach dotyczących ochrony mienia obywateli miasta,
          bo takim jest też mienie komunalne a nie niczyje jak to się niektórym wydaje.
          Skoro rządzący tym miastem tak nieudolnie prowadzą drogie inwestycje że na
          przeszkodzie menelom robiącym sobie tam imprezy stoi tylko kabelek, który się
          przerywa, to psim obowiązkiem SM jest tam siedzieć albo zaglądać tyle razy ile
          potrzeba by chronić mienie miasta. A nie wygrzewać pupcie w medyku i robić od
          święta patrolowanie z pędzącego samochodu.
          Przecież jest od tego cały referat w SM i ktoś konkretny bierze za to pieniądze.
          Zupełnie niezasłużone jak widać.

Kuriozalne jest w tej sprawie jeszcze że ta dewastacja trwa już dużo wcześniej
          (pierwszy artykuł który wyżej zalinkowałem już do tego nawiązuje), wiedzą o niej
          choćby dziennikarze i czytelnicy DZ a rudzkie władze mają to dokładnie gdzieś.
          Cała ta inwestycja to jakieś wielkie niechlujstwo, nawet porządnego kosztorysu
          nie potrafią zrobić, raz kosztuje tyle potem więcej, pieniędzy na całość nie ma,
          a beztrosko ładują lekką ręką grube pieniądze menelom na uciechę. Straż się
          opiernicza bo co tam będzie po nocy się włóczyć po jakieś zakazanej okolicy a to
          przecież nie byle kto w straży pracuje. Lepiej przecież się przyczaić na
          kurzoków na przystankach albo na babcie z psami albo robić za ozdobę miasta. A
          na to wyraźnie przyzwala Stania, skoro jest także ich szefem, było nie było.

• dzik0 Re: gdzie jest straż miejska 25.01.08, 21:30
            Straż się opiernicza.Karygodna wypowiedź człowieka nieświadomego
            ogromu obowiązków,które na swoich mocarnych barkach noszą strażnicy
            wraz z swoim przenikliwym i pracowitym dowództwem.
            Stara prawda mówi,że trudno być wszędzie.Każdy strażnik z pewnością
            co dzień słyszy"jak trzeba to was nie ma",lub"jesteście tutaj a
            tam...
            (np.kradną,biją,piją,stoją,brudzą,palą,krzyczą,smrodzą,wysypują,spusz
            czają,niszczą,naklejają,zrywają,rozkręcają,wąchają,odbierają,przechod
            zą,zaśmiecają,parkują,śpiewają,żebrają,wynoszą,leżą,napadają itd itp.
            Łatwo wszystko zwalić na straż samemu nie robiąc nic.
      • zoro333 Basen w Orzegowie 26.01.08, 13:52
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=73785391&a=73849757
        Tu tylko tak ogólnie opisałem aferę basenową.
        Uzupełniając można powiedzieć, że Redaktor Wroński nie dotarł do
        protokołów pokontrolnych RM czy RIO. Tam sumy utopione w basenie są
        wielokrotnie większe. Nawet RIO nie zdobyło informacji co stało się
        z zakupionymi materiałami, takie jak Klapy zwrotnie, zawory, które
        wywiezione /niby w celu zabezpieczenia/ znikły w ogóle ze stanu.
        Odpowiadając na pytanie Rudego.
        Nikt nie odpowiedział za niegospodarność i jawną korupcję przy
        tym "interesie". Korupcję dlatego, że realizowała firma /szeroko
        znana z popierania i dawania dzika na urodziny/, a sam przetarg i
        realizacja tej roboty był zrobiony w sposób bezprawny /opinia
        wydziału audytu UM/. Osoby odpowiedzialne w MOSiR za te tematy mają
        się dobrze, nikt też nie odpowiedział z osób mający nadzór nad
        MOSiR, chyba, ze uznamy wybór Pani Pietraszewskiej na posła za karę.
        Ale taka jest świadomość i wiedza mieszkańców.
        Tak dla tych z propozycjami - raport RIO dawno trafił do
        prokuratury, więc nie trzeba tego głosić, a efekty???
        • dzik0 Re: Basen w Orzegowie 26.01.08, 19:49
          Co to ma wspólnego ze strażą miejską?
          Zoro to jest temat na osobny wątek.Tutaj jest jedynie miejsce na
          oddawanie czci strażnikom i ich trudowi.
          • w36 Re: Basen w Orzegowie 26.01.08, 20:18
            dzik0 napisał:

> Co to ma wspólnego ze strażą miejską?

Ma dużo wpólnego, Dziku. Te wszystkie patologie łączy jedna osoba.
            Ta zastanawiająca nieudolność SM w wykonywaniu swoich obowiązków nawet na tym
            tle łączy się w pewną całość.
            • dzik0 Łgarstwa na temat straży 26.01.08, 21:17
              Nie widzę jakiegokolwiek związku.Wszystko marność nad marnościami.
              Straż Miejska jest jak żona cesarza.Ponad wszystko!
              • zoro333 Czyli daje d..pę każdemu? 26.01.08, 21:23
          • zoro333 Re: Basen w Orzegowie 26.01.08, 21:21
            A mnie głupiemu się wydawało, ze SM ma wychwytywać wszystkie
            nieprawidłowości dziejące się w terenie i ich kontrola. Niezależnie
            czy to dotyczy firm obcych czy miejskie instytucje.
            Jeżeli jakakolwiek robota jest prowadzona na mieście bez
            odpowiednich zezwoleń, projektów i na oko widać, ze bez zabezpieczeń
            i pomyślunku to…?
            A tak nawisem, mieszkańcy osiedla zgłaszali, że zasypywany jest
            basen w Orzegowie. Twierdzą, że do strażnikom też.
            • dzik0 Re: Basen w Orzegowie 27.01.08, 15:49
              Straż wie wszystko.Nie znamy dnia ani godziny kiedy wiedzą swoją
              porazi przeciwników prawa,ładu i porządku.
              • dzik0 Re: Basen w Orzegowie 30.01.08, 23:40
                Znowu udany dzień,spotkałem strażników,wyglądali jak zwykle
                wspaniale.
                • zoro333 Pogoda nie najgorsza 01.02.08, 07:54
                  wypłata stabilna, nikt nie opieprza i nic do roboty
                  fajne jest życie
                  • dzik0 Re: Pogoda nie najgorsza 01.02.08, 09:22
                    Wypłata nędzna,wszyscy mają nieuzasadnione pretensje,konieczność
                    wykonywania setek bzdurnych poleceń.To rzeczywistość naszych herosów
                    prawa.Każdego dnia mając świadomość tych niedogodności mężnie
                    stawiają czoła wszelkim przejawom łamania prawa.
                    Strzegą nas i ochraniają.
                    Wielcy,wspaniali ludzie!!!
                    • zoro333 Re: Pogoda nie najgorsza 01.02.08, 19:11
                      Chłopie spasuj.
                      Znam jednego takiego strażnika, któremu nie powierzyłbym sprzątanie
                      ulicy.
                      Mogłoby go przejechać. I nie wiem czy wiedziałby co ma robić bez
                      stałego instruktora. Jak inni herosi są tacy sami to za co im płacić?
                      • dzik0 Re: Pogoda nie najgorsza 01.02.08, 23:43
                        Strażnicy podołają każdemu zadaniu.Nie istnieje problem,który mógłby
                        przerosnąć tych nadludzi.Nie dorastasz im do pięt.
                        Milcz więc i żałuj swych podłych słów!
                        • dzik0 Re: Pogoda nie najgorsza 07.02.08, 22:58
                          6 dni bez wieści o strażnikach i ich dokonaniach.
                          Zaczynam się bać.
                          • rudzianin_online Do wszytskich!!! 11.02.08, 11:32
                            Czemu non stop czepiacie się Straży MIejskiej ?
                            To Policja juz w naszym mieście nie istnieje?
                            • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 11.02.08, 23:47
                              Odwaga ludzi jest niewielka,boją się powiedzieć na forum jednego
                              złego słowa na temat policji.Natomiast na bohaterskich strażnikach
                              ciągle "wieszają psy"
                              Niech żyje straż-obrońca nas!!!
                              • osi-ris Re: Do wszytskich!!! 12.02.08, 07:54
                                chyba mas - tylko was widać na dniach R-Śl.
                                • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 12.02.08, 23:05
                                  Straż widać zawsze tam gdzie jest potrzebna.Nasze zuchy są wszędzie.
                                  • kasiapor Re: Do wszytskich!!! 14.02.08, 19:39
                                    Od dłuższego czasu czytam wasze wywody na SM i zastanawiam się czy dla Was to ubaw,czy też w ten sposób odreagowujecie na to w jakim złym świecie zyjemy....
                                    Ja rozumię,że SM nie jest według Was godna bycia i funkcjonowania w naszym mieście ale wybaczcie...Nasza Policja nie jest rewelacyjna, rzekłabym wrecz baaaardzo marna. Moze pomyslelibyście by napisac coś o nich i jej pracy- o ile jakakolwiek jest. Gdyby nie SM to watpie by policja zajmowała się tym czym straznicy, bo oni pewnie olali by jakiegos pijaka , kłotnie rodzinne czy chociażby pijaństwa domowe- zresztą teraz i tak to w więszości praca SM.
                                    Nie wymagajmy wilekich czynów od SM, kiedy każdy dzwoni do nich z najmniejsza pierdołą bo wychodzą z założenia ich psim obowiązkiem jest jechać i robić a potem i tak zostana wysmarowani przez dwóch takich, którym nudzi się po pracy i musza się kogos czepiać...
                                    Wiem,że automatycznie jestem narazona na wasz jad i ciety język ale przecież wy to uwielbiacie, wiec tym razem oddaje w wasze ręcę moja wypoiwedź...
                                    PS Żeby nie było, nie jestem w żaden sposób zwiazana z SM.
                                    • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 15.02.08, 01:21
                                      Wzruszająca,całkowicie bezstronna wypowiedź kobiety,która zdaje
                                      sobie sprawę z wysiłku naszych bohaterów.Dostrzeżenie karygodnego
                                      lenistwa innych służb jest niezwykle celne i odkrywcze.
                                      Widać zaraz,że nie jesteś związana zSM w żaden sposób.
                                      Dziękuję za poparcie mojego poparcia.
                                      • kasiapor Re: Do wszytskich!!! 15.02.08, 18:04
                                        Nie mówię,że sa herosami, bo tak nie ma. Jednak cały czas zastanawiam się czemu tak bardzo się czepiacie SM...Wierz mi,nie jestem związana z SM.Pracuje w całkiej innej"dziedzienie" o której mogłabym pisac równie namietnie- oczywiście o uchybieniach ze strony naszego Najwyższego Szefa oraz organu, który nadzoruje moją pracę- jak wy o SM.
                                        Ja tylko się cały czas zastanwaiam czemu nie przeszkadza Wam nasza Policja i to,że jednak ich praca jest mniej widoczna niż SM. Jednak widzę,że chociażby minimalna pozytywna ocena SM jest wam- Tobie- nie na rękę
                                        • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 16.02.08, 00:21
                                          Krzywda oczywista spotyka tutaj gorącego orędownika sprawy SM.Praca
                                          policji pozostawia wiele do życzenia,to nie oni ścigają bezdomne
                                          psy,palaczy opon,wylewaczy szamb,bezimiennych plakaciarzy,amatorów
                                          piwa pod sklepem i innych miłośników wykroczeń.To nasi strażnicy są
                                          postrachem tych ludzi,biczem prawa,ostoją porządku.Ich dzielni
                                          wodzowie wiodą strażników do kolejnych zwycięstw na froncie walki z
                                          wszelką nieprawością.Policja ma swoje zadania a straż swoje i nie ma
                                          tutaj co ich porównywać.
                                          • plk7 Re: Do wszytskich!!! 16.02.08, 15:20
                                            Policja ma takie same zadania jak SM + takie, do których Straż nie
                                            ma uprawnień.
                                            • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 16.02.08, 21:35
                                              Owszem,policja ma uprawnienia straży lecz inny zakres zadań.Dlatego
                                              powołano kiedyś SM aby między innymi odciążyć policję,ktora nie
                                              miała środków,czasu ani ludzi by zajmować się sprawami porządkowymi.
                                              Sprawy te spoczęły na mężnych ramionach naszych strażnikow,którzy
                                              dniem i nocą pod czujnym okiem swoich przełożonych zmagają się z
                                              nimi.
                                              • plk7 Re: Do wszytskich!!! 17.02.08, 00:13
                                                I bohaterska policja zawsze może powiedzieć mieszkańcom, którzy
                                                dzwonią z interwencją: "Dzwońcie do Straży Miejskiej bo my nie mamy
                                                ludzi", co też policjanci skrzętnie wykorzystują.
                                                • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 17.02.08, 17:15
                                                  Wtedy nasi herosi ruszają do pracy i załatwiają wszystko.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 28.02.08, 00:22
                                                    Dni mijają,a straż ciągle czuwa.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 12.03.08, 09:11
                                                    Trwam nadal na posterunku i podziwiam naszych dzielnych
                                                    strażników,którzy nie lubią gdy forum milczy na ich temat.
                                                    Chłopaki potrzebują naszego wsparcia kiedy pogoda pogorszyła się w
                                                    tak dramatyczny sposób.
                                                  • luveroz Re: Do wszytskich!!! 23.03.08, 23:21
                                                    a jakas torcida ruda sląska się powiększa :D i rośnie i rośnie w siłę i w potęgę
                                                    zajmując swoim grafitti coraz to większą część miasta, znowuż to postawili
                                                    gdzieś nowy piękny szklany przystanek - taki 3 dniowy... ale co oni mogą za to?
                                                    Trzeba stać z fotoradarem, bo on sam stać nie może - przez 3 dni.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 27.03.08, 16:46
                                                    Strażnicy zajmą się tym we właściwym czasie.Jak zwykle uderzą
                                                    z niesamowitą siłą i bezwzględnością.Już dzisiaj graficiarze na wieść
                                                    o tym zeszli do podziemia.Lecz nawet z tego miejsca zostaną
                                                    przepędzeni przez naszych bohaterów.
                                                    Wszystko jest pod kontrolą fachowego i niezwykle pracowitego
                                                    dowództwa straży miejskiej,które ponad własne bardzo skromne zarobki
                                                    przedkłada służebną rolę wobec społeczeństwa naszego miasta.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 31.03.08, 10:26
                                                    Ta piękna pogoda to też zasługa strażników.
                                                  • skok666 Re: Do wszytskich!!! 02.04.08, 00:50
                                                    no niestety ale nadal wracam do początku tematu będę się czepiać
                                                    tego nieszczęsnego przejścia podziemnego pod ulicą Klary,gdyż często
                                                    tam chodzę do garażu i widzę że ta nasza debilowata młodzież tak jak
                                                    pies obsikuje w koło wszystko tak te nasze orły
                                                    sprayem ,,upiększają''ściany i bazgrają ,piją ,sikają i nie wiadomo
                                                    co jeszcze po scianach.Za jakiś czas ktoś powie że za granica ,tam
                                                    to jakoś może byc czysto a u nas nie no ale kto się tym przejmuje.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 02.04.08, 15:20
                                                    Wiadomo kto.Tym przejmuje się straż miejska.Właściwie sprawa już
                                                    jest załatwiona.Nic się nie martw straż czuwa.
                                                  • dzik0 Re: Do wszytskich!!! 28.04.08, 21:28
                                                    Jestem,i nadal czuwam nad dobrym imieniem straży.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka