Gość: Częstochowianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:16 no, no..... slaskiegazety.strzebin.net/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pako Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: 82.160.8.* 29.12.05, 08:45 Czytając częstochowski dodatek do GW, trudno im się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:47 To chyba logiczne, że mamy już dosyć kupowania Gazety Wyborczej i Dziennika Zachodniego, bo nic tam dla nas nie ma. Nie dosyć, że olewają nas i nic o nas nie piszą to jeszcze możemy znaleźć tam informacje: co się stało w Częstochowie, Kłobucku, Koniecpolu itp. Nic nas to nie obchodzi, bo to nie są śląskie miasta i większość Lublińczan tam nigdy nie była, no, może za wyjątkiem Częstochowy. A poza tym interesuje nas, co się dzieje na Śląsku: w Piekarach, Katowicach, Chorzowie i Tarnowskich Górach. Nas interesują wieści Górnika Zabrze, GKS Katowice, Ruchu Chorzów i Odry Wodzisław, a nie Rakowa Częstochowa, bo Rakowowi nie kibicujemy, tylko Górnikowi, Odrze i GKS'owi! Jedynym powodem, dla którego czasem (ale tylko czasem!) dobrze jest przeczytać Gazetę Wyborczą jest pan Tomasz Haładyj, który interweniował parę razy w sprawie tragicznej sytuacji kolei w Lublińcu. Ale to tylko jeden mały powód. reszta jest do bani. Chcemy na Śląsk, bo jesteśmy Śląskiem. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.icis.pcz.pl 29.12.05, 11:21 Jak bedziecie w Slaskim dodatku to jeszcze rzadziej beda o was pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.icis.pcz.pl 29.12.05, 11:27 P.S. Tak samo gdybyscie sie odlaczyli od Czestochowskiego okregu wyborczego nie mielibyscie 3 poslow jak teraz ale psinco :)) A ci poslowie to jednak dodatkowe inwestycje itd. Jasne ze czujecie sie generalnie Slaskiem, ale na Slasku bedziecie miec mniej do powiedzenia niz w aktualnym ukladzie. Musicie dobrze wszystko zwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubliczanin Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:42 Panie xx... Przecież my w Lublińcu nie chcemy się wcale odłączać od okręgu częstochowskiego wyborczego... naprawdę. My tylko chcemy mieć gazety śląskie... chcemy mieć dobre połączenia kolejowe z Katowicami, Bytomiem i Gliwicami... a posłowie? co z tego, że mamy 3 posłów, skoro tylko jeden, Edward Maniura, robi dla Lublińca cokolwiek, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
dudi_82 Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! 30.12.05, 08:28 Do Lublińczanina Nie rozumiem. O Częstochowie, Kłobucku, Koniecpolu czytać nie chcecie ale o Piekarach, Katowicach, Chorzowie i Tarnowskich Górach tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:54 Trudno się nie zgodzić. Macie zupełna rację. To my jesteśmy kuriozum na Śląsku - Częstochowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:37 hehehehe, a katowicki dodatek GW nic nie pisze o Tarnowskich Dziurach i Piekarach, więc sobie nie poczytacie:P hehe:))) O Lublińcu pewnie by pisali bo w L-cu sie więcej dzieje, ale co do okręgu wyborczego to macie racje! I ja tez uważam, że to nie fer ze GW Cz-wa olewała L-c, w końcu L-c to drugie co do wielkości miasto w rejonie GW Cz-wa. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 13:22 > hehehehe, a katowicki dodatek GW nic nie pisze o Tarnowskich Dziurach Tarnowskie Dziury powiadasz ? Taka dialektyka leczy twe małomaisteczkowe megalomanskie kompleksy ?? Gratuluję poczucia smaku i kultury osobistej. Pani z miasta :-) pożal się Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:01 Jaki skandal, szoferze?! Skandal byłby dopiero wtedy, gdyby APAP wziął Goździkową!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:36 a co w tym złego, że mówie Tarnowskie Dziury? Moge mówić jak mi sie podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:09 Chociaz na forum nie obrazaj innych miejscowosci. Pozniej inni czestochowscy forumowicze musza sie wstydzic za takich jak Ty. Wolnosc slowa jest , ale wszystko ma granice i teraz zalezy od Ciebie jak bedziesz postrzegana tzn czy znasz te granice czy nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 17:01 Wcale się nie dziwię krojcokom z Lublińca. Zawsze mieli bliżej do śląska, bo zawsze nim byli. Częstochowa nie. Teraz, gdy Polacy (nie rodowici Ślązacy) żądzą Śląskiem, kraina ta staje się coraz biedniejsza. Pieniądze jeśli jakieś idą to na takie miasta jak Katowice (i lepiej trzymać z takimi). Częstochowa niestety teraz mało co znaczy i mieszkańcy Lublińca to wiedzą. Wychodzi na to, że Częstochowa najbardziej na tym ucierpiała, bo to ani śląskie miasto ani wojewódzkie. Jednym słowem trochę zapomniane przez to że należy teraz do śląskiego - szkoda. Co do prasy w Lublińcu to w pełni się zgadzam nyndza z bidą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:54 Proponuje by GW wydawała dodatek Lubliniecki. Naprawde tak "duzo" sie tam dzieje, "centrum","miasta" tetni życiem o kazdej porze nocy i dnia, repertuar kin i teatrów wymaga duzej znjomosci przedmiotu aby nie przegapic jakiejś li:)))premiery.Poza tym w tak wielkiej aglomeracji przydałyby sie wiadomości z życia elit, wiele by to wniosło nawet na forum stołecznym czy krakowskim, nie wspominając o katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 17:10 Ale i u Wos nie długo przybiją ostatnio deska. Już dioboł godo dobronoc. Jeszcze mocie Jasno Góra, ale to wom nie pomoże bez rozwoju, a jak na razie to idzieta w drugo strona. Tak, że nie wyśmiewej mniejszych że chcą rozwoju. Ino rób wszystko że byśta się rozwijali bo to wszystkim się opłaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:33 Herman, po jakiemu piszesz???. W gwarze górnośląskiej czy łamańcu jezykowym ze strzebina??? Tak serio, to nie łudz sie ze katowice poga Wam w rozwoju. Czestochowa i Bielsko zostały sztucznie "wtłoczone" w woj. sląskie-skutkiem czego nie rozwija sie, bo pieniądze giną w "katowicach". Ilu ludzi w katowicach obchodzi Lubliniec? Skoro duzo wieksze, prwdziwie śląskie miasta, jak Bytom, Czeladz itp. nie mają pieniedzy na rozwój. Natomiast zgadzam sie ze Czestochowa kulturowo nie pasuje do Lublińca, coż ale moze jestesmy na siebie skazani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:38 Sorki, czytałem Twojego posta, po moim, nie widziałem wcześniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 18:08 Spoko Częstochowianin. Nic nie mam do Częstochowy i nigdy nie miałem. W Twoim pięknym mieście się w sumie wychowałem (szkoła średnia, wyższa itd.)i po prostu żal mi tego miasta. Musimy jednak pamiętać że małe to nie znaczy gorsze. To, że tak się dzieje z Cz-wą i Lu-cem, że oba te miasta powoli umierają zawdzięczamy głupiej polityce i nikomu więcej. Dlatego uważam że każda próba promowania swego miasta czy to Lublińca czy Częstochowy jest pozytywna. Nawet jeśli chodzi o jakąś tam gazetę. I tak już na marginesie. Mój poprzedni post to nie łamaniec językowy ze Strzebina. Jeno Śląsko gwara z Bytomia. Pozdrawiam Cię serdecznie Hermann Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:22 Masz racje Herman, ze kazda próba promowania zapomnianych miast ma sens, tylko nie w takiej formie jak posty powyzej. To ze jest zle wszyscy wiemy ,ale wrogośc demonstrowana przez osoby z Lublinca do Czestochowy jest niezbyt uzasadniona. Tym bardziej ze wielu czestochowian nawet nie bardzo wie o co w tym wszystkim chodzi(niektórzy nawet gdzie jest ten Lubliniec). Jesli chodzi o gware to tylko "na ucho" wiem ze ci z Lublińca nieco inaczej mówia niz Wy "bardziej" z górnego śl. Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 18:40 Zgadzam się. Wrogość do Częstochowy jest nieuzasadniona. Moim skromnym zdaniem można by w wiele innych sposobów argumentować swoje śląskie aspiracje, nie urażając przy tym nikogo (mam na myśli te forum). Jeśli zaś chodzi o pomysł gazetki to wydaje mi się (choć nie jestem pewien), że inicjatorem tego pomysłu jest (kontrowersyjny) Ruch Autonomii Śląskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:58 częstochowianinie, co miałes z gegry? Czeladź jest mniejsza od Lublińca:P Jeśli chcemy zatrzymac L-c przy sobie, to najlepiej zróbmy (tak jak Gdańsk- Sopot-Gdynia) GW Częstochowa-Lubliniec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:08 Miałem bdb(to był max w moich czasach)Nie wiem co jest wieksze, chodziło mi o śląskość. A swoja drogą to teraz ucza wielkość tak "waznych" miast? Zaprawde powiadam Ci, ze ci z lublińca nie przepadaja za nami. Predzej zbudujemy "trójmiasto" z suwalkami czy elblągiem niz z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans www.lubliniec.info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:27 > Jeśli chcemy zatrzymac L-c przy sobie, to najlepiej zróbmy (tak jak Gdańsk- > Sopot-Gdynia) GW Częstochowa-Lubliniec :) Częstochowa - Lubliniec? Dwójmiasto?!!! Jeronie, dziołcha! Klupnij sie w gowa! A co do gazet... Nie jest z tym tak źle w naszym miasteczku! Wystarczy zajrzeć na stronę internetową naszego urzędu miejskiego: www.lubliniec.pl/index.php?id=33 Toć mamy przecież nasze wspaniałe NOWINY LUBLINIECKIE pod redakcją naszej Drogiej Pani Wiceburmistrz... Urzędnicy miejscy wydają również swoją gazetę pod tytułem GONIEC... Prawica lubliniecka wydaje swoją własną gazetę FORUM SPOŁECZNO-GOSPODARCZE ZIEMI LUBLINIECKIEJ... Nasz Drogi Pan Starosta wydaje również swoją gazetę ZIEMIA LUBLINIECKA... Jak komu mało informacji powiatowych, to może zajrzeć również na stronkę Starostwa: www.lubliniec.starostwo.gov.pl/index.php Po co nam jeszcze jakaś inna gazeta? Ta dzisiejsza lawina informacji lublinieckiej prasy może zwalić z nóg... Jak komu mało, to może zachwycić się w NOWINACH LUBLINIECKICH kolekcją dzieci narodzonych w ciągu ostatnich dwóch tygodni!!! Mało?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:39 No tu masz racje, ja tez to wiem, ale może na takie cusik by poszli... W końcu lepiej dla nich zeby było Czwa-Lc niż być pod K-cami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloonzook Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.05, 21:09 Tarnowskich Dziur to w ogole nie ma, to ty masz wielkie dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 08:02 jak nie ma? A Tarnoskie Góry to co to jak nie dziury? Moim zdaniemm gdyby Częstochowa i Lubliniec zrobiłyt coś razem to skorzystali by z tego mieszkańcy obydwu miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:28 Co to znaczy - razem?! Przeciez Częstochowa zakłada swoje województwo! Podobno szuka chętnych, którzy chcieliby być razem z nią w tym województwie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirosław Częstochowianin - kompleks prowincji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:33 Może i w Lublińcu nie mamy kina, ale za to nasze miasto jest stukrotnie (a może i jeszcze więcej) ładniejsze od Częstochowy. Wolę odnowiony rynek w Lublińcu, niż zanieczyszczone, komunistyczne aleje w Częstochowie. Zobacz sobie wasze chodniki na przykład: te płyty są tak porozwalane, że sobie nogi można połamać. O ile dobrze pamiętam, na Śląsku jedynym urzędnikiem, który został do tej pory wpakowany do ARESZTU jest... no kto??? CZĘSTOCHOWIANIN. Szanowny pan generał, akurat jedyny z Czestochowy. Widać, jak rządzilibyście we własnym województwie. Ale my w Lublińcu takiej anarchii nie chcemy, już wolimy Katowice, albo Opole. To lepsze niż częstochowski wyzysk prowadzony tutaj przed buzkową reformą. Aha, i dobrze, że premier był wtedy z Lublińca. A dodatek GW olewa nas totalnie, to chyba się wam nie opłaci, bo sprzedaż Gazety w Lublińcu wcale nie jest duża. Nam nie chodzi o to, żeby ktoś opisywał w gazetach nasz Lubliniec. Moglibyście dokładnie doczytać naszą inicjatywę. My chcemy czytać informacje z Piekar, Tarnowskich Gór, Bytomia i Katowic, bo to Śląsk. A Kłobuck, Myszków i Częstochowa najmniej nas interesują. I wcale nie musimy byc obecni w katowickim dodatku, mogą nawet pisac o nas tyle, ile w częstochowskim (czyli nic), ale i tak będziemy zadowoleni, bo treści będą nas interesowały, nie to co tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowianin - kompleks prowincji IP: *.icis.pcz.pl 30.12.05, 13:22 Chociaz lubie i Lubliniec to jasne ze wole stukrotnie nasza Czestochowe. Nie lubie tez obzywac innych - Czestochowa spokojnie da sobie rade i nie musi wyzywac sie na innych, zeby dodac sobie znaczenia i powagi. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:50 jak to? To wy nie macie kina? Przeciez jeszcze nie dawno je mieliście! Cz-wa niestety województwa mieć nie będzie, ale Lc i Czwa powinny współpracować, bo więcej nas łączy niż dzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
czefan 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 14:09 mieszkańców. Co mnie obchodzi Lubliniec na tym forum. To nie są moje problemy. I nie ta skala co Cz-wa. Lubię Lubliniec (ładne spokojne miasto), ale łączy nas z nim tylko wspólna granica. Oni są po śląskiej stronie granicy a my po zachodniomałopolskiej. Całkowicie się zgadzam, że powinni mieć swoje śląskie gazety, a my swoje zachodniomałopolskie. To, że są jakoby w regionie częstochowskim jest tylko wynikiem złych, sztucznych granic byłego woj.częstochowskiego. Zresztą obecne województwa, tj. ich granice i nazwy prawie całkowicie nie mają sensu. Dlatego nigdy nie pisz, że Częstochowa nie będzie mieć województwa, bo to też nie jest prawda. Zresztą to nie najważniejsze. Nowy Jork też nie jest stolicą stanu. Kolejne reformy administracyjne nastaną i oby były sensowne. Na koniec jeszcze raz. Jest za dobrymi stosunkami z naszymi śląskimi sąsiadami! Niech mają swoje gazety, a my swoje. Do Siego Roku! Wszystkiego Dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:14 po pierwsze Lubliniec ma 38tys. mieszk po drugie Czestochowa ma 248 po trzecie Częstochowa województwa mieć nie będzie i taka jest szara rzeczywistośc, teraz będa jeszcze województwa likwidowane a ty chcoesz robić następne? M.in. Kielce, Zielona Góra, Opole, Rzeszów i 360tysięczna Bydgoszcz przestaną być miastami wojewódzkimi a ty sie łudzisz że Czestochowa będzie je mieć? Nawet nie wiadomo czy Katowice nie stracą swojej "wojewódzkości" Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 14:54 Na koniec roku 2004. Częstochowa 13 msc.w Polsce 249 000 mieszkańców. Lubliniec 175 msc.w Polsce 24 100 mieszkańców. Nie mów nigdy nigdy. Dwie reformy, które "zaliczyłem" były tak zaskakujące, że nic mnie już nie zdziwi. Poza tym jak pisałem nawet NYC nie jest stolicą stanu. Częstochowa jest na tyle wielkim miastem znanym na świecie, że ma szansę dalej się rozwijać i bez statusu miasta wojewódzkiego. Nie czuję się w niczym gorszy od takich miasteczek jak Opole czy Kielce. Wystarczy mi, że moje miasto jest większe i ciągle ma wielki potencjał. Za wszelką cenę trzeba przyciągać inwestorów. Dużo nam da autostrada A1. Najwięcej zależy jednak od nas samych. Byle "mojego" nowego województwa nie nazwali śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:01 Kielce są nieznacznie mniejsze od Czestochowy! Można powiedzieć, że prawie takie same! Ale Kielce mają lepszą pozycje! Opole ma województwo ze względu na mniejszość niemiecką. Częstochowa wcale nie jest znana, jeśli już to znana jest Jasna Góra i to nie na całym świecie! Tylko katolicy cenią sobie Jasną Górę, wyznawcy innych religii takie miejsca jak Cz-wa omijają zdaleka. Co do "rozwijania się" to jak narazie Czewka stoi w miejscu. Nowy Jork jest sam w sobie stanem, NY leży w stanie Nowy Jork. Teraz jak L-c przyłączył sobie okoliczne wioski ma już prawie 40tysiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 15:21 New York City, czyli po naszemu Nowy Jork Miasto leży w stanie Nowy Jork, którego stolicą jest Albany. Wiem to nie tylko dlatego, że byłem w obu tych miastach, ale także z geografii. Podejrzewam, że Kielce brak statu miasta wojewódzkiego zniosłyby dużo gorzej niż Częstochowa. Częstochowa rozwineła się w wielkie miasto dzięki rewolucji przemysłowej. 1. Korzystne położenie geograficzne (przy granicy z Prusami i niedaleko od granicy z Austro-Węgrami. 2. Linia kolejowa tzw. warszawsko-wiedeńska. 3. Dość duża rzeka, czyli Warta i dopływy. Przemysł potrzebuje wody. Gwałtowny rozwój miasta nie spowodowała ani Jasna Góra, a ni też fakt, że była Częstochowa stolicą np. gubernii bo nie była. Dlatego do rozwoju naszego miasta tak ważna jest A1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka L-c sie odłącza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:31 no bez przesady, Cz-wa jest duża ale nie wielka. Kielce mają więsze doświadczenie w byciu województwem bo praktycznie są nim od zawsze (tylko chyba kiedyś były pod Krakowem) A to, że Cz-wa jest taka duża spowodowała też Huta Cz- wa. Jak narazie to Cz-wa sie kurczy, mamy coraz mniej mieszkańców. Co do tego, że szybką sie rozwineliśmy to sie zgadzam bo jeszcze 30lat temu mieliśmy ok. 150tys. mieszk. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: L-c sie odłącza. 30.12.05, 15:46 Sprawdż, ile ludności mieliśmy 150, 120, 100, 80 lat temu. Gwałtowny rozwój Cz- wy to przełom XIX i XX wieku i to bez statusu jakiejś stolicy administracyjnej. Dzięki Koleji, Warcie i położeniu. I teraz też trzeba wykorzystać A1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: L-c sie odłącza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:29 tak masz racje, ale dużej rzeki to my nie mamy:( Warta jest duża ale nie u nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
lublinczanka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 30.12.05, 13:15 W Lublińću jest kino, tylko że w remoncie (remont zaczyna sie na wiosne). Obok kina będzie budowane centrum rozrywkowe t.j. hotel, akwapark, lodowisko, boisko do gry w sqosha solarium itp. Lubliniec chętnie wszedł by w skład waszego województwa (o ile takie będzie) pod warunkiem, że Urząd Marszałkowski będzie w Lublińcu:) A co do gazety to jeśli zrobimy redakcje częstochowsko-lubliniecką GW to zostajemy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Częstochowa ma atak gorączki na słowo Lubliniec! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:49 Nikogo tu nie opluwamy, to częstochowscy goście tego forum dostają ataku białej gorączki, gdy słyszą od lublinieckich gości, że Lubliniec nie chce już niczego (oprócz okręgu) stanowić z Częstochową. Jesteście tacy wielcy, a się wywyższacie. Ja bym tego na waszym miejscu nie robił, bo póki co w Sejmie Lubliniec ma tak samo liczną reprezentacje, jak Częstochowa, w województwie też. A poza tym mamy tu tyle samo wojewódzkich inspektoratów, co wy, a po paszport spokojnie możemy jechać do katowickiej delegatury UW, bo jest lepsze połączenie, niż to marne 20 km/h do Częstochowy, którego ZAKŁAD W CZĘSTOCHOWIE nie chce wyremontować. Lubliniec ma 27 tysięcy mieszkańców. 24 tysiące to mieszkańcy samej jego zasadniczej części, a trzeba włączyć w to jeszcze dzielnice południowe, tzn. Kokotek, Wymyślacz i Pustą Kuźnicę. Wasza Częstochowa jest taka duża, bo wszystko wkoło też sobie powłączała typu Gnaszyn itp. A poza tym, nas w Lublińcu Częstochowa wali, już nie podlegamy złodziejskiemu UW w Częstochowie, tylko w miarę normalnemu w Katowicach. Jesteśmy wreszcie na Śląsku, Częstochowa w niczym nam nie potrzebna. Chcemy jeszcze tylko, żeby gazety w Lublińcu należały pod katowice, a nie Częstochowę i tyle. To żadne szkalowanie waszej prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Częstochowa ma atak gorączki na słowo Lublini IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:28 Ja nie dostaje białej gorączki na słowo Lubliniec. Właśnie dlatego zabrałem głos na tym forum (choc rzadko to robie) bo odnosłem wrażnie, po pierwszych postach ze to Lubliniec ma drastyczną niechęć do czywy. Przyznaje racje tym że blizej wam do górnego sląska niż do czestochowy. Wiem ze tam jest wiecej pieniędzy do podziału na "satelity" z cyklu Lubliniec, wiem tez ze wasza kultura jest bardziej śląska niz częstochowsko,kielecko, radomszczańska. Rozumiem to poniewaz właśnie czestochowa czy bielska-bieła pasuja podobnie do śląska. Ale z drugiej strony nie mamy państwa wielonarodowego. Te niesnaski w tych okolicach sa naprawde malo powazne. Mamy podobny język, przeszłość, zwyczje. Nieco inne- jednak wywodzące sie z tej samej kultury slowiańskiej. Śmieszą mnie tendencje separatystyczne całego górnrgo sląska, i hasła typu"obywatelstwo śląskie". Śmieszni są ludzie w autach na niemieckich numerach, udających prawdziwych niemców. Jesli jesteś rodowitym niemcem to czego szukasz w Lublincu w swieta. Teskno za tradycją z dziecińswa i młodości??? Odpowiedz Link Zgłoś
crux_lc Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 31.12.05, 12:03 Lublińczaninie, mieszkańcy Lublińca nie muszą jeździć do Katowic po paszport bo paszport można sobie wyrobić w Lublińcu! Lubliniec to śląskie miasto, ale kulture ma lubliniecką. Bielsko jest śląskie a Biała małopolska, i taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin To temat założony przez Częstochowianina! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:14 Ja nie wiem, czemu tyle częstochowian na tym forum tak żołądkuje się naszą lubliniecką inicjatywą, żeby były w Lublińcu wydawane gazety katowickie, a nie czestochowskie. Skoro jesteśmy na Śląsku, to niech będą wydawane gazety śląskie, gdzie będzie pisało o śląskich miastach, a nie o Kłobucku, Myszkowie czy Koniecpolu. To żadna uraza dla Częstochowy, że nie chcemy tu czytać co się w Częstochowie wydarzyło, tylko w Katowicach. A tutaj nasza inicjatywa (na tym forum) jest traktowana jako jakieś wyzywanie tego miasta. Zresztą, ten temat założyła jakaś osoba z Częstochowy, a nie z Lublińca. My się wcale nie pchamy na to wasze forum, żyjemy sobie spokojnie na swoim lubliniec.pl. A swoją drogą, to żałuję, że GW w Częstochowie może ze 2 wątki (w porywach i maksymalnie) na tydzień napisze o Lublińcu, jeżeli nie liczyć niezwykle zdawkowych informacji, ile to Sparta przegrała z kolejną druzyną IV ligi. Nie szanujecie nas, aż tacy mali nie jesteśmy, żeby poświęcać, sorry, nic nie poświęcać, ani jednej rubryki. Skandal. To też powód, dla którego już nie chcemy Częstochowskiego dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:16 No zgodze sie z Tobą! Lubliniec jest i był i zapewne zawsze będzie drugim co do wielkości miastem w okręgu GW Częstochowa (i w byłym województwe czestochowskim) więc faktycznie GW Cz-wa powinna go lepiej traktować i więcej o nim pisać. Jak chcecie sie odłączać to sie odłączajcie, tylko... czy wam sie uda? Odpowiedz Link Zgłoś
crux_lc Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 31.12.05, 13:51 Mamy szanse! Lublińczaninie, Lubliniec ma więcej południowych dzielnic niż wymieniłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Ile można?Co nas obchodzi Lubliniec.To Śląsk i już 31.12.05, 14:06 I powinien mieć śląskie gazety i już. Tak ja my w Częstochowie mamy i powinniśmy mieć zachodniomałopolskie. Nawiasem mówiąc nie wiem co u nas robi "gadzinówka" Dziennik Zachodni z Katowic, który jeszcze nie dawno drukował repertuar śląskich(!) kin z Częstochową na czele. I dalej ma podobne pomysły. Proszę skończcie wreszcie ten pseudo temat. Każdy ma prawo czytać co chce. Z okazji NOWEGO ROKU życzę mojemu miastu CZĘSTOCHOWIE i sympatycznemu śląskiemu sąsiadowi LUBLIŃCOWI WSZYSTKIEGO DOBREGO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Ile można?Co nas obchodzi Lubliniec.To Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:15 Podzielam. Pora skończyć ten bezsensowny wątek. Szczesliwego NR dla nas i lublinca. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:15 Przyłączam sie do życzeń czefana:) Odpowiedz Link Zgłoś