Dodaj do ulubionych

Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć..

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:16
no, no.....

slaskiegazety.strzebin.net/

Obserwuj wątek
    • Gość: Pako Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: 82.160.8.* 29.12.05, 08:45
      Czytając częstochowski dodatek do GW, trudno im się dziwić.
      • Gość: Lublińczanin Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:47
        To chyba logiczne, że mamy już dosyć kupowania Gazety Wyborczej i Dziennika
        Zachodniego, bo nic tam dla nas nie ma. Nie dosyć, że olewają nas i nic o nas
        nie piszą to jeszcze możemy znaleźć tam informacje: co się stało w
        Częstochowie, Kłobucku, Koniecpolu itp. Nic nas to nie obchodzi, bo to nie są
        śląskie miasta i większość Lublińczan tam nigdy nie była, no, może za wyjątkiem
        Częstochowy. A poza tym interesuje nas, co się dzieje na Śląsku: w Piekarach,
        Katowicach, Chorzowie i Tarnowskich Górach.

Nas interesują wieści Górnika Zabrze, GKS Katowice, Ruchu Chorzów i Odry
        Wodzisław, a nie Rakowa Częstochowa, bo Rakowowi nie kibicujemy, tylko
        Górnikowi, Odrze i GKS'owi!

Jedynym powodem, dla którego czasem (ale tylko czasem!) dobrze jest przeczytać
        Gazetę Wyborczą jest pan Tomasz Haładyj, który interweniował parę razy w
        sprawie tragicznej sytuacji kolei w Lublińcu. Ale to tylko jeden mały powód.
        reszta jest do bani.

Chcemy na Śląsk, bo jesteśmy Śląskiem. Pozdrawiamy.
        • Gość: xx Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.icis.pcz.pl 29.12.05, 11:21
          Jak bedziecie w Slaskim dodatku to jeszcze rzadziej beda o was pisac.

• Gość: xx Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.icis.pcz.pl 29.12.05, 11:27
          P.S. Tak samo gdybyscie sie odlaczyli od Czestochowskiego okregu wyborczego nie
          mielibyscie 3 poslow jak teraz ale psinco :)) A ci poslowie to jednak dodatkowe
          inwestycje itd.

Jasne ze czujecie sie generalnie Slaskiem, ale na Slasku bedziecie miec mniej
          do powiedzenia niz w aktualnym ukladzie. Musicie dobrze wszystko zwazyc.
          • Gość: Lubliczanin Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:42
            Panie xx...

Przecież my w Lublińcu nie chcemy się wcale odłączać od okręgu częstochowskiego
            wyborczego... naprawdę. My tylko chcemy mieć gazety śląskie... chcemy mieć
            dobre połączenia kolejowe z Katowicami, Bytomiem i Gliwicami...

a posłowie? co z tego, że mamy 3 posłów, skoro tylko jeden, Edward Maniura,
            robi dla Lublińca cokolwiek, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych.
        • dudi_82 Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! 30.12.05, 08:28
          Do Lublińczanina

Nie rozumiem. O Częstochowie, Kłobucku, Koniecpolu czytać nie chcecie ale o
          Piekarach, Katowicach, Chorzowie i Tarnowskich Górach tak?
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Chcemy gazet śląskich w Lublińcu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:54
          Trudno się nie zgodzić. Macie zupełna rację. To my jesteśmy kuriozum na Śląsku -
          Częstochowianie.
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:37
      hehehehe, a katowicki dodatek GW nic nie pisze o Tarnowskich Dziurach i
      Piekarach, więc sobie nie poczytacie:P hehe:))) O Lublińcu pewnie by pisali bo
      w L-cu sie więcej dzieje, ale co do okręgu wyborczego to macie racje! I ja tez
      uważam, że to nie fer ze GW Cz-wa olewała L-c, w końcu L-c to drugie co do
      wielkości miasto w rejonie GW Cz-wa.
      • richard_the_taxidriver Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 13:22
        > hehehehe, a katowicki dodatek GW nic nie pisze o Tarnowskich Dziurach

Tarnowskie Dziury powiadasz ? Taka dialektyka leczy twe małomaisteczkowe
        megalomanskie kompleksy ?? Gratuluję poczucia smaku i kultury osobistej.
        Pani z miasta :-) pożal się Boże.
        • Gość: Hans www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:01
          Jaki skandal, szoferze?!
          Skandal byłby dopiero wtedy, gdyby APAP wziął Goździkową!!!

• Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:36
      a co w tym złego, że mówie Tarnowskie Dziury? Moge mówić jak mi sie podoba:)
      • Gość: T Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:09
        Chociaz na forum nie obrazaj innych miejscowosci. Pozniej inni czestochowscy
        forumowicze musza sie wstydzic za takich jak Ty. Wolnosc slowa jest , ale
        wszystko ma granice i teraz zalezy od Ciebie jak bedziesz postrzegana tzn czy
        znasz te granice czy nie ...
        • herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 17:01
          Wcale się nie dziwię krojcokom z Lublińca. Zawsze mieli bliżej do śląska, bo
          zawsze nim byli. Częstochowa nie.
          Teraz, gdy Polacy (nie rodowici Ślązacy) żądzą Śląskiem, kraina ta staje się
          coraz biedniejsza. Pieniądze jeśli jakieś idą to na takie miasta jak Katowice
          (i lepiej trzymać z takimi).
          Częstochowa niestety teraz mało co znaczy i mieszkańcy Lublińca to wiedzą.
          Wychodzi na to, że Częstochowa najbardziej na tym ucierpiała, bo to ani śląskie
          miasto ani wojewódzkie. Jednym słowem trochę zapomniane przez to że należy
          teraz do śląskiego - szkoda. Co do prasy w Lublińcu to w pełni się zgadzam
          nyndza z bidą.
    • Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:54
      Proponuje by GW wydawała dodatek Lubliniecki. Naprawde tak "duzo" sie tam
      dzieje, "centrum","miasta" tetni życiem o kazdej porze nocy i dnia, repertuar
      kin i teatrów wymaga duzej znjomosci przedmiotu aby nie przegapic jakiejś
      li:)))premiery.Poza tym w tak wielkiej aglomeracji przydałyby sie wiadomości z
      życia elit, wiele by to wniosło nawet na forum stołecznym czy krakowskim, nie
      wspominając o katowicach
      • herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 17:10
        Ale i u Wos nie długo przybiją ostatnio deska. Już dioboł godo dobronoc.
        Jeszcze mocie Jasno Góra, ale to wom nie pomoże bez rozwoju, a jak na razie to
        idzieta w drugo strona. Tak, że nie wyśmiewej mniejszych że chcą rozwoju. Ino
        rób wszystko że byśta się rozwijali bo to wszystkim się opłaco.

• Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:33
          Herman, po jakiemu piszesz???. W gwarze górnośląskiej czy łamańcu jezykowym ze
          strzebina???
          Tak serio, to nie łudz sie ze katowice poga Wam w rozwoju. Czestochowa i Bielsko
          zostały sztucznie "wtłoczone" w woj. sląskie-skutkiem czego nie rozwija sie, bo
          pieniądze giną w "katowicach". Ilu ludzi w katowicach obchodzi Lubliniec? Skoro
          duzo wieksze, prwdziwie śląskie miasta, jak Bytom, Czeladz itp. nie mają
          pieniedzy na rozwój.
          Natomiast zgadzam sie ze Czestochowa kulturowo nie pasuje do Lublińca, coż ale
          moze jestesmy na siebie skazani
        • Gość: Częstochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:38
          Sorki, czytałem Twojego posta, po moim, nie widziałem wcześniejszego
          • herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 18:08
            Spoko Częstochowianin. Nic nie mam do Częstochowy i nigdy nie miałem. W Twoim
            pięknym mieście się w sumie wychowałem (szkoła średnia, wyższa itd.)i po prostu
            żal mi tego miasta. Musimy jednak pamiętać że małe to nie znaczy gorsze. To, że
            tak się dzieje z Cz-wą i Lu-cem, że oba te miasta powoli umierają zawdzięczamy
            głupiej polityce i nikomu więcej. Dlatego uważam że każda próba promowania
            swego miasta czy to Lublińca czy Częstochowy jest pozytywna. Nawet jeśli chodzi
            o jakąś tam gazetę.

I tak już na marginesie. Mój poprzedni post to nie łamaniec językowy ze
            Strzebina. Jeno Śląsko gwara z Bytomia.
            Pozdrawiam Cię serdecznie
            Hermann
            • Gość: Czestochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:22
              Masz racje Herman, ze kazda próba promowania zapomnianych miast ma sens, tylko
              nie w takiej formie jak posty powyzej. To ze jest zle wszyscy wiemy ,ale wrogośc
              demonstrowana przez osoby z Lublinca do Czestochowy jest niezbyt uzasadniona.
              Tym bardziej ze wielu czestochowian nawet nie bardzo wie o co w tym wszystkim
              chodzi(niektórzy nawet gdzie jest ten Lubliniec).
              Jesli chodzi o gware to tylko "na ucho" wiem ze ci z Lublińca nieco inaczej
              mówia niz Wy "bardziej" z górnego śl.
              • herman28 Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 29.12.05, 18:40
                Zgadzam się. Wrogość do Częstochowy jest nieuzasadniona. Moim skromnym zdaniem
                można by w wiele innych sposobów argumentować swoje śląskie aspiracje, nie
                urażając przy tym nikogo (mam na myśli te forum). Jeśli zaś chodzi o pomysł
                gazetki to wydaje mi się (choć nie jestem pewien), że inicjatorem tego pomysłu
                jest (kontrowersyjny) Ruch Autonomii Śląskiej.
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:58
      częstochowianinie, co miałes z gegry? Czeladź jest mniejsza od Lublińca:P

Jeśli chcemy zatrzymac L-c przy sobie, to najlepiej zróbmy (tak jak Gdańsk-
      Sopot-Gdynia) GW Częstochowa-Lubliniec :)
      • Gość: czestochowianin Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:08
        Miałem bdb(to był max w moich czasach)Nie wiem co jest wieksze, chodziło mi o
        śląskość. A swoja drogą to teraz ucza wielkość tak "waznych" miast?
        Zaprawde powiadam Ci, ze ci z lublińca nie przepadaja za nami. Predzej zbudujemy
        "trójmiasto" z suwalkami czy elblągiem niz z nimi.
      • Gość: Hans www.lubliniec.info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:27
        > Jeśli chcemy zatrzymac L-c przy sobie, to najlepiej zróbmy (tak jak Gdańsk-
        > Sopot-Gdynia) GW Częstochowa-Lubliniec :)

Częstochowa - Lubliniec? Dwójmiasto?!!!
        Jeronie, dziołcha! Klupnij sie w gowa!

A co do gazet... Nie jest z tym tak źle w naszym miasteczku! Wystarczy zajrzeć
        na stronę internetową naszego urzędu miejskiego:
        www.lubliniec.pl/index.php?id=33
        Toć mamy przecież nasze wspaniałe NOWINY LUBLINIECKIE pod redakcją naszej
        Drogiej Pani Wiceburmistrz... Urzędnicy miejscy wydają również swoją gazetę pod
        tytułem GONIEC... Prawica lubliniecka wydaje swoją własną gazetę FORUM
        SPOŁECZNO-GOSPODARCZE ZIEMI LUBLINIECKIEJ... Nasz Drogi Pan Starosta wydaje
        również swoją gazetę ZIEMIA LUBLINIECKA... Jak komu mało informacji
        powiatowych, to może zajrzeć również na stronkę Starostwa:
        www.lubliniec.starostwo.gov.pl/index.php
        Po co nam jeszcze jakaś inna gazeta? Ta dzisiejsza lawina informacji
        lublinieckiej prasy może zwalić z nóg... Jak komu mało, to może zachwycić się w
        NOWINACH LUBLINIECKICH kolekcją dzieci narodzonych w ciągu ostatnich dwóch
        tygodni!!! Mało?!
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:39
      No tu masz racje, ja tez to wiem, ale może na takie cusik by poszli... W końcu
      lepiej dla nich zeby było Czwa-Lc niż być pod K-cami...
      • Gość: Sloonzook Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.05, 21:09
        Tarnowskich Dziur to w ogole nie ma, to ty masz wielkie dziury.
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 08:02
      jak nie ma? A Tarnoskie Góry to co to jak nie dziury?

Moim zdaniemm gdyby Częstochowa i Lubliniec zrobiłyt coś razem to skorzystali
      by z tego mieszkańcy obydwu miast.
      • Gość: Ślonzok Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:28
        Co to znaczy - razem?!
        Przeciez Częstochowa zakłada swoje województwo! Podobno szuka chętnych, którzy
        chcieliby być razem z nią w tym województwie!!!
    • Gość: Mirosław Częstochowianin - kompleks prowincji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:33
      Może i w Lublińcu nie mamy kina, ale za to nasze miasto jest stukrotnie (a może
      i jeszcze więcej) ładniejsze od Częstochowy. Wolę odnowiony rynek w Lublińcu,
      niż zanieczyszczone, komunistyczne aleje w Częstochowie. Zobacz sobie wasze
      chodniki na przykład: te płyty są tak porozwalane, że sobie nogi można połamać.

O ile dobrze pamiętam, na Śląsku jedynym urzędnikiem, który został do tej pory
      wpakowany do ARESZTU jest... no kto??? CZĘSTOCHOWIANIN. Szanowny pan generał,
      akurat jedyny z Czestochowy. Widać, jak rządzilibyście we własnym województwie.
      Ale my w Lublińcu takiej anarchii nie chcemy, już wolimy Katowice, albo Opole.
      To lepsze niż częstochowski wyzysk prowadzony tutaj przed buzkową reformą. Aha,
      i dobrze, że premier był wtedy z Lublińca.

A dodatek GW olewa nas totalnie, to chyba się wam nie opłaci, bo sprzedaż
      Gazety w Lublińcu wcale nie jest duża.

Nam nie chodzi o to, żeby ktoś opisywał w gazetach nasz Lubliniec. Moglibyście
      dokładnie doczytać naszą inicjatywę. My chcemy czytać informacje z Piekar,
      Tarnowskich Gór, Bytomia i Katowic, bo to Śląsk. A Kłobuck, Myszków i
      Częstochowa najmniej nas interesują. I wcale nie musimy byc obecni w katowickim
      dodatku, mogą nawet pisac o nas tyle, ile w częstochowskim (czyli nic), ale i
      tak będziemy zadowoleni, bo treści będą nas interesowały, nie to co tu.
      • Gość: xx Re: Częstochowianin - kompleks prowincji IP: *.icis.pcz.pl 30.12.05, 13:22
        Chociaz lubie i Lubliniec to jasne ze wole stukrotnie nasza Czestochowe.

Nie lubie tez obzywac innych - Czestochowa spokojnie da sobie rade i nie musi
        wyzywac sie na innych, zeby dodac sobie znaczenia i powagi.

Pozdrawiam,
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:50
      jak to? To wy nie macie kina? Przeciez jeszcze nie dawno je mieliście!

Cz-wa niestety województwa mieć nie będzie, ale Lc i Czwa powinny
      współpracować, bo więcej nas łączy niż dzieli!
      • czefan 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 14:09
        mieszkańców. Co mnie obchodzi Lubliniec na tym forum. To nie są moje problemy.
        I nie ta skala co Cz-wa.
        Lubię Lubliniec (ładne spokojne miasto), ale łączy nas z nim tylko wspólna
        granica. Oni są po śląskiej stronie granicy a my po zachodniomałopolskiej.
        Całkowicie się zgadzam, że powinni mieć swoje śląskie gazety, a my swoje
        zachodniomałopolskie.
        To, że są jakoby w regionie częstochowskim jest tylko wynikiem złych,
        sztucznych granic byłego woj.częstochowskiego.
        Zresztą obecne województwa, tj. ich granice i nazwy prawie całkowicie nie mają
        sensu. Dlatego nigdy nie pisz, że Częstochowa nie będzie mieć województwa, bo
        to też nie jest prawda. Zresztą to nie najważniejsze. Nowy Jork też nie jest
        stolicą stanu.
        Kolejne reformy administracyjne nastaną i oby były sensowne.
        Na koniec jeszcze raz. Jest za dobrymi stosunkami z naszymi śląskimi sąsiadami!
        Niech mają swoje gazety, a my swoje.
        Do Siego Roku! Wszystkiego Dobrego!
        • Gość: Częstochowianka Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:14
          po pierwsze Lubliniec ma 38tys. mieszk
          po drugie Czestochowa ma 248
          po trzecie Częstochowa województwa mieć nie będzie i taka jest szara
          rzeczywistośc, teraz będa jeszcze województwa likwidowane a ty chcoesz robić
          następne? M.in. Kielce, Zielona Góra, Opole, Rzeszów i 360tysięczna Bydgoszcz
          przestaną być miastami wojewódzkimi a ty sie łudzisz że Czestochowa będzie je
          mieć? Nawet nie wiadomo czy Katowice nie stracą swojej "wojewódzkości"
          • czefan Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 14:54
            Na koniec roku 2004. Częstochowa 13 msc.w Polsce 249 000 mieszkańców.
            Lubliniec 175 msc.w Polsce 24 100 mieszkańców.
            Nie mów nigdy nigdy. Dwie reformy, które "zaliczyłem" były tak zaskakujące, że
            nic mnie już nie zdziwi.
            Poza tym jak pisałem nawet NYC nie jest stolicą stanu.
            Częstochowa jest na tyle wielkim miastem znanym na świecie, że ma szansę dalej
            się rozwijać i bez statusu miasta wojewódzkiego. Nie czuję się w niczym gorszy
            od takich miasteczek jak Opole czy Kielce. Wystarczy mi, że moje miasto jest
            większe i ciągle ma wielki potencjał. Za wszelką cenę trzeba przyciągać
            inwestorów.
            Dużo nam da autostrada A1. Najwięcej zależy jednak od nas samych.
            Byle "mojego" nowego województwa nie nazwali śląskim.
            • Gość: Częstochowianka Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:01
              Kielce są nieznacznie mniejsze od Czestochowy! Można powiedzieć, że prawie
              takie same! Ale Kielce mają lepszą pozycje! Opole ma województwo ze względu na
              mniejszość niemiecką. Częstochowa wcale nie jest znana, jeśli już to znana jest
              Jasna Góra i to nie na całym świecie! Tylko katolicy cenią sobie Jasną Górę,
              wyznawcy innych religii takie miejsca jak Cz-wa omijają zdaleka. Co
              do "rozwijania się" to jak narazie Czewka stoi w miejscu. Nowy Jork jest sam w
              sobie stanem, NY leży w stanie Nowy Jork. Teraz jak L-c przyłączył sobie
              okoliczne wioski ma już prawie 40tysiaków.
              • czefan Re: 175.Lubliniec 24tys., 13.Częstochowa 249tys. 30.12.05, 15:21
                New York City, czyli po naszemu Nowy Jork Miasto leży w stanie Nowy Jork,
                którego stolicą jest Albany. Wiem to nie tylko dlatego, że byłem w obu tych
                miastach, ale także z geografii.
                Podejrzewam, że Kielce brak statu miasta wojewódzkiego zniosłyby dużo gorzej
                niż Częstochowa.
                Częstochowa rozwineła się w wielkie miasto dzięki rewolucji przemysłowej.
                1. Korzystne położenie geograficzne (przy granicy z Prusami i niedaleko od
                granicy z Austro-Węgrami.
                2. Linia kolejowa tzw. warszawsko-wiedeńska.
                3. Dość duża rzeka, czyli Warta i dopływy. Przemysł potrzebuje wody.
                Gwałtowny rozwój miasta nie spowodowała ani Jasna Góra, a ni też fakt, że była
                Częstochowa stolicą np. gubernii bo nie była.
                Dlatego do rozwoju naszego miasta tak ważna jest A1.
                • Gość: Częstochowianka L-c sie odłącza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:31
                  no bez przesady, Cz-wa jest duża ale nie wielka. Kielce mają więsze
                  doświadczenie w byciu województwem bo praktycznie są nim od zawsze (tylko chyba
                  kiedyś były pod Krakowem) A to, że Cz-wa jest taka duża spowodowała też Huta Cz-
                  wa. Jak narazie to Cz-wa sie kurczy, mamy coraz mniej mieszkańców. Co do tego,
                  że szybką sie rozwineliśmy to sie zgadzam bo jeszcze 30lat temu mieliśmy ok.
                  150tys. mieszk.
                  • czefan Re: L-c sie odłącza. 30.12.05, 15:46
                    Sprawdż, ile ludności mieliśmy 150, 120, 100, 80 lat temu. Gwałtowny rozwój Cz-
                    wy to przełom XIX i XX wieku i to bez statusu jakiejś stolicy administracyjnej.
                    Dzięki Koleji, Warcie i położeniu. I teraz też trzeba wykorzystać A1.
                    • Gość: Częstochowianka Re: L-c sie odłącza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:29
                      tak masz racje, ale dużej rzeki to my nie mamy:( Warta jest duża ale nie u nas:)
    • lublinczanka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 30.12.05, 13:15
      W Lublińću jest kino, tylko że w remoncie (remont zaczyna sie na wiosne). Obok
      kina będzie budowane centrum rozrywkowe t.j. hotel, akwapark, lodowisko, boisko
      do gry w sqosha solarium itp.

Lubliniec chętnie wszedł by w skład waszego województwa (o ile takie będzie)
      pod warunkiem, że Urząd Marszałkowski będzie w Lublińcu:) A co do gazety to
      jeśli zrobimy redakcje częstochowsko-lubliniecką GW to zostajemy:)
      • Gość: Lublińczanin Częstochowa ma atak gorączki na słowo Lubliniec! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:49
        Nikogo tu nie opluwamy, to częstochowscy goście tego forum dostają ataku białej
        gorączki, gdy słyszą od lublinieckich gości, że Lubliniec nie chce już niczego
        (oprócz okręgu) stanowić z Częstochową.

Jesteście tacy wielcy, a się wywyższacie. Ja bym tego na waszym miejscu nie
        robił, bo póki co w Sejmie Lubliniec ma tak samo liczną reprezentacje, jak
        Częstochowa, w województwie też. A poza tym mamy tu tyle samo wojewódzkich
        inspektoratów, co wy, a po paszport spokojnie możemy jechać do katowickiej
        delegatury UW, bo jest lepsze połączenie, niż to marne 20 km/h do Częstochowy,
        którego ZAKŁAD W CZĘSTOCHOWIE nie chce wyremontować.

Lubliniec ma 27 tysięcy mieszkańców. 24 tysiące to mieszkańcy samej jego
        zasadniczej części, a trzeba włączyć w to jeszcze dzielnice południowe, tzn.
        Kokotek, Wymyślacz i Pustą Kuźnicę. Wasza Częstochowa jest taka duża, bo
        wszystko wkoło też sobie powłączała typu Gnaszyn itp.

A poza tym, nas w Lublińcu Częstochowa wali, już nie podlegamy złodziejskiemu
        UW w Częstochowie, tylko w miarę normalnemu w Katowicach. Jesteśmy wreszcie na
        Śląsku, Częstochowa w niczym nam nie potrzebna. Chcemy jeszcze tylko, żeby
        gazety w Lublińcu należały pod katowice, a nie Częstochowę i tyle.

To żadne szkalowanie waszej prowincji.
        • Gość: Czestochowianin Re: Częstochowa ma atak gorączki na słowo Lublini IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:28
          Ja nie dostaje białej gorączki na słowo Lubliniec. Właśnie dlatego zabrałem głos
          na tym forum (choc rzadko to robie) bo odnosłem wrażnie, po pierwszych postach
          ze to Lubliniec ma drastyczną niechęć do czywy. Przyznaje racje tym że blizej
          wam do górnego sląska niż do czestochowy. Wiem ze tam jest wiecej pieniędzy do
          podziału na "satelity" z cyklu Lubliniec, wiem tez ze wasza kultura jest
          bardziej śląska niz częstochowsko,kielecko, radomszczańska. Rozumiem to poniewaz
          właśnie czestochowa czy bielska-bieła pasuja podobnie do śląska. Ale z drugiej
          strony nie mamy państwa wielonarodowego. Te niesnaski w tych okolicach sa
          naprawde malo powazne. Mamy podobny język, przeszłość, zwyczje. Nieco inne-
          jednak wywodzące sie z tej samej kultury slowiańskiej. Śmieszą mnie tendencje
          separatystyczne całego górnrgo sląska, i hasła typu"obywatelstwo śląskie".
          Śmieszni są ludzie w autach na niemieckich numerach, udających prawdziwych
          niemców. Jesli jesteś rodowitym niemcem to czego szukasz w Lublincu w swieta.
          Teskno za tradycją z dziecińswa i młodości???
    • crux_lc Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 31.12.05, 12:03
      Lublińczaninie, mieszkańcy Lublińca nie muszą jeździć do Katowic po paszport bo
      paszport można sobie wyrobić w Lublińcu! Lubliniec to śląskie miasto, ale
      kulture ma lubliniecką. Bielsko jest śląskie a Biała małopolska, i taka jest
      prawda.
      • Gość: Lublińczanin To temat założony przez Częstochowianina! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:14
        Ja nie wiem, czemu tyle częstochowian na tym forum tak żołądkuje się naszą
        lubliniecką inicjatywą, żeby były w Lublińcu wydawane gazety katowickie, a nie
        czestochowskie. Skoro jesteśmy na Śląsku, to niech będą wydawane gazety
        śląskie, gdzie będzie pisało o śląskich miastach, a nie o Kłobucku, Myszkowie
        czy Koniecpolu. To żadna uraza dla Częstochowy, że nie chcemy tu czytać co się
        w Częstochowie wydarzyło, tylko w Katowicach.

A tutaj nasza inicjatywa (na tym forum) jest traktowana jako jakieś wyzywanie
        tego miasta. Zresztą, ten temat założyła jakaś osoba z Częstochowy, a nie z
        Lublińca. My się wcale nie pchamy na to wasze forum, żyjemy sobie spokojnie na
        swoim lubliniec.pl.

A swoją drogą, to żałuję, że GW w Częstochowie może ze 2 wątki (w porywach i
        maksymalnie) na tydzień napisze o Lublińcu, jeżeli nie liczyć niezwykle
        zdawkowych informacji, ile to Sparta przegrała z kolejną druzyną IV ligi. Nie
        szanujecie nas, aż tacy mali nie jesteśmy, żeby poświęcać, sorry, nic nie
        poświęcać, ani jednej rubryki. Skandal.

To też powód, dla którego już nie chcemy Częstochowskiego dodatku.
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:16
      No zgodze sie z Tobą! Lubliniec jest i był i zapewne zawsze będzie drugim co do
      wielkości miastem w okręgu GW Częstochowa (i w byłym województwe
      czestochowskim) więc faktycznie GW Cz-wa powinna go lepiej traktować i więcej o
      nim pisać. Jak chcecie sie odłączać to sie odłączajcie, tylko... czy wam sie
      uda?
    • crux_lc Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć 31.12.05, 13:51
      Mamy szanse!

Lublińczaninie, Lubliniec ma więcej południowych dzielnic niż wymieniłeś.
    • czefan Ile można?Co nas obchodzi Lubliniec.To Śląsk i już 31.12.05, 14:06
      I powinien mieć śląskie gazety i już. Tak ja my w Częstochowie mamy i
      powinniśmy mieć zachodniomałopolskie.
      Nawiasem mówiąc nie wiem co u nas robi "gadzinówka" Dziennik Zachodni z
      Katowic, który jeszcze nie dawno drukował repertuar śląskich(!) kin z
      Częstochową na czele. I dalej ma podobne pomysły.
      Proszę skończcie wreszcie ten pseudo temat. Każdy ma prawo czytać co chce.
      Z okazji NOWEGO ROKU życzę mojemu miastu CZĘSTOCHOWIE
      i sympatycznemu śląskiemu sąsiadowi LUBLIŃCOWI
      WSZYSTKIEGO DOBREGO !
      • Gość: Czestochowianin Re: Ile można?Co nas obchodzi Lubliniec.To Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:15
        Podzielam. Pora skończyć ten bezsensowny wątek.
        Szczesliwego NR dla nas i lublinca.
        Pozdrowienia
    • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec sie odłącza, a raczej chce odłączyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:15
      Przyłączam sie do życzeń czefana:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka