redakcja_czestochowa 14.11.02, 14:45 Jakie miejsca w Częstochowie - poza Jasną Górą - uważacie za wyjątkowo piękne, godne polecenia turystom lub takie, którymi powinien zainteresować się konserwator zabytków. Pytamy o miasto, nie okolice. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jamajca Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 14.11.02, 16:06 Poleciłbym zwiedzenie katedry, Koscioła św. Zygmunta, oraz Muzeum Zapałek na ulicy Ogrodowej. Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy , co jeszcze może być atrakcyjnego dla turysty zwiedzającego Częstochowę ( O! mozna zwiedzić jeszcze super- i hipermarkety , jest ich dużo i dla Częstochowian są rozrywką ) Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 14.11.02, 17:17 Muzeum Zapałek - koniecznie! I skansen archeologiczny na Rakowie. I muzeum kolejnictwa na dworcu na Stradomiu oraz dwa parowozy, których można dotknąć i się na nie wdrapać. A dla amatorów miejsc "z klimatem" - cmentarz żydowski na Kucelinie. Poleciłabym także wycieczkę trasą chybionych, niedokończonych i zapomnianych inwestycji - na początek budynek w którym było kino, budynek w którym jest kino, oraz budynek w którym będzie kino. Potem dwa "morza" - Bałtyk i Adriatyk - tu miał być akwapark, tu akwapark będzie może, na razie jest "morze". I na zakończenie zwiedzanie najbrzydszego obiektu w Częstochowie (zdaniem forumowiczów) czyli obrosłego mchem i legendą Puchatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaciec Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: 203.36.162.* 14.11.02, 21:24 polecam zwiedzenie hal i budynkow po naszym przemysle oraz naszego dworca kolejowego .sa to czestochowskie atrakcje i uroki 21 wieku !! pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: 80.48.252.* 21.11.02, 23:02 Atrakcją są zapewne coroczne pielgrzymki na Jasną Górę i mecze żużlowe na stadionie Włókniarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.sympatico.ca 14.11.02, 17:52 redakcja_czestochowa napisał: > Jakie miejsca w Częstochowie - poza Jasną Górą > - uważacie za wyjątkowo piękne, godne polecenia > turystom lub takie, którymi powinien zainteresować się > konserwator zabytków. Pytamy o miasto, nie okolice. Wydaje mi sie ze Aleje NMP sa interesujace i posiadaja duzo uroku,co uwazam ze je szpeci to komin (chyba cieplowni po drugiej stronie szpitala miejskiego) nie jest czescia alei, ale jednak rzuca sie w oczy i robi niekorzystne wrazenie,plac i okoliczne kamienice tam gdzie stoi ten nieszczesny "Puchatek" wydaje mi sie ze moze to nie cudo ale cos ciekawego dalo by sie zrobic tym bardziej ze Czestochowa nie ma starowki, z miejsc ktorymi powinien zainteresowac sie konserwator zabytkow to cmentarz zydowski pamietam ze byl zaniedbany,co jeszcze chcialem dodac nie jest to moze zabytek czy jakas wielka atrakcja, ale bank przy ul.Pilsudskiego jest dosc interesujacy byl w nim (moze jest)klimat takiego prawdziwego banku czego nie mozna powiedziec o bankach dzisiejszych i budynek (kamienica)na rogu I Alei i Konkielow.Na koniec nie wiem jak to co napisalem ma sie do dzisiejszej rzeczywistosci bowiem w Czestochowie nie bylem kilka ladnych lat ale taki obraz pozostal w mojej pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
losti Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 15.11.02, 13:02 A dlaczego nie polecimy naszym kochanym turystom (o ktorych przeciez tak dbamy bo sa nam potrzebni) pojscie do super nowoczesnego Multi-kina, ktorego otwarcie bylo chyba 2 lata temu. Tak bylo glosno...... A wiem.... jeszcze proponuje fantastyczny rejon wypoczynkowy Baltyk-Adriatyk na Lisincu.... o ile dobrze pamietam obietnice wladz to tam juz stoi cale centrum rekreacyjne z basenem hotelami i innymi atrakcjami m in sciezka rowerowa .... to by bylo na tyle. Pozdrawiam wszystkich madrych ludzi z naszego miasta Ania Kucharzewska /Losti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgulat Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.pcz.czest.pl 15.11.02, 14:18 Całkiem przytulnie zrobiło się na dziedzińcu Wydziału Metaliurgicznego, grupa rzeźb, fontanna, grające dzwony, ładna zieleń. Odpowiedz Link Zgłoś
losti Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 16.11.02, 14:06 Odnosnie tego co napisal borgulat.... mnie na mysl rowniez przyszla..........Politechnika CZestochowska.... to jeden z niewielu zadbanych budynkow w CZestochowie... do czego to doszlo. zaprosmy turystow tam... przynajmniej nie bedzie wstydu. Nawet Plac Rady Europy, ktorego otwarcie bylo tak szumne ze nawet premier przyjechal..... teraz nie wyglada juz tak atrakcyjnie. Kiedy tam ide to nie patrze pod nogi bo walajace sie smieci psuja mi humor. Pozdrowienia raz jeszcze Losti Odpowiedz Link Zgłoś
losti Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 16.11.02, 14:11 Hmm moje wypowiedzi chyba maja za duzo ironii teraz wiec cos bardziej pozytywnego. Jedna rzecz musze przyznac.... podoba mi sie to ze coraz wiecej starych i zabytkowych kamienic w Alejach jest odnawianych i az milo sie tam przejsc.... ale zeby pozostac soba powiem : ludzie RATUJMY RATUSZ!!!!! przejezdzam tamtedy codziennie do szkoly i ten odpadajacy tynk i dziury w scianach.........?????? czy tak powinien wygladac ratusz miasta CZestochowy? jeszcze raz pozdrawiam Losti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.11.02, 22:32 Rocha tylko Rocha cały skansen kamienic zabytkowych nieruszalnych niezburzalnych. TOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: proxy / *.vf.shawcable.net 22.11.02, 01:34 Gość portalu: TOM napisał(a): > Rocha tylko Rocha cały skansen kamienic zabytkowych > nieruszalnych niezburzalnych. > TOM A co chcialbys TOM-ie pobudowac na miejscu tych kamienic i kto mialby je zburzyc i dlaczego? Nie jest wykluczone, ze stanowia wlasnosc prywatna. Czyzbys chcial zabierac prywatnym wlascicielom kamienice, badz nakazywac im co maja zrobic z wlasnym domem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: proxy / *.vf.shawcable.net 22.11.02, 01:36 Gość portalu: TOM napisał(a): > Rocha tylko Rocha cały skansen kamienic zabytkowych > nieruszalnych niezburzalnych. > TOM A co chcialbys TOM-ie pobudowac na miejscu tych kamienic i kto mialby je zburzyc i dlaczego? Nie jest wykluczone, ze stanowia wlasnosc prywatna. Czyzbys chcial zabierac prywatnym wlascicielom kamienice, badz nakazywac im co maja zrobic z wlasnym domem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: proxy / *.vf.shawcable.net 22.11.02, 03:35 Gość portalu: TOM napisał(a): > Rocha tylko Rocha cały skansen kamienic zabytkowych > nieruszalnych niezburzalnych. > TOM A co chcialbys TOM-ie pobudowac na miejscu tych kamienic i kto mialby je zburzyc i dlaczego? Nie jest wykluczone, ze stanowia wlasnosc prywatna. Czyzbys chcial zabierac prywatnym wlascicielom kamienice, badz nakazywac im co maja zrobic z wlasnym domem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 10:14 PROMENADA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.39.60.107.serv4web.pl 23.05.13, 15:46 Festiwal Gaude Mater. Obecny prezydent miasta próbował go zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.13, 21:17 Las Aniołowski to bardzo przyjemne miejsce - zaczęto tam stawiać ścieżkę zdrowia, miała być altana i inne atrakcje, ale chyba szybko został ten pomysł zapomniany - bardzo, bardzo szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.96.226.217.tvksmp.pl 23.05.13, 21:27 Koniecznie Park Miniatur i Wielgachnego Papieża trzeba zobaczyć a potem po drodze jeszcze złożyć kwiatki i zapalić znicz na Pl.Daszyńskiego pod pomnikiem Papieża Szkaradka....Zwiedzający będą zachwyceni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biszop Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.net.stream.pl 23.05.13, 23:38 15 Biedronek, Kaufland, Real, Tesco, Galeria Jurajska itd, Banki w Alejach, 15 metrowy plastikowy papież, drogi gruntowe w centrum miasta, ogólne dziadostwo i brak logicznego zagospodarowania terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Atrakcje i uroki Częstochowy 24.05.13, 08:37 Zdecydowanie ludzie ktorzy zarzadzali, i zarzadzaja wielowsia Czestochowa. Sa ''atrakcyjni i urokliwi''...inaczej i dzieki nim miasto wzbogacilo sie o nowe atrakcje jak dziurawe drogi, pomyslane chyba dla testowania tzw. samochodow terenowych, plastikowy symbol wiary czyli JP II na Zlotej gorze. Itd, itd, itp,....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzona Re: Atrakcje i uroki Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 19:52 Jakie atrakcje i uroki? Dziurawe drogi? Wielki mi urok, phii! Poza III Aleją i ewentualnie Parkiem Staszica nie ma gdzie iść. Serio! Odpowiedz Link Zgłoś