Dodaj do ulubionych

RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województwo)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:23
W dniu dzisiejszym w Informacjach na Polsacie była mowa o planach zmian
administracyjnych. Jednak nie o jakichś wielkich zmianach, a o powstaniu
województwa Środkowopomorskiego.

A kto o tym mówił? Sam Przewodniczący, Wicemarszałek, Koalicjant - ANDRZEJ
LEPPER, więc jak można się domyślić województwo powstanie.
Jedyny jego pozytyw to wsparcie wpływowego człowieka, bo innych nie ma!
Niecałe milion mieszkańców i 20% bezrobocie na pewno bez niego nie miałoby
szans.

---------------------------------------------------------------
Na koniec materiału powiedziano: chęci na własne województwo ma również Radom

PYTANIE: A GDZIE MOWA O NAS? O CZĘSTOCHOWIE???!!!

Oczywiście nie mam pretensji do redaktorów Informacji, bo taka jest prawda.

POMYSŁ WOJEWÓDZTWA CZĘSTOCHOWSKIEGO/STAROPOLSKIEGO JEST TYYYYYYYLKOOOOOOOO NA
FORACH I W "CZĘSTOCHOWSKIM PODZIEMIU:

COŚ TRZEBA ROBIĆ I NIE SĄ TO PUSTE SŁOWA! SŁOWA TRZEBA ZMIENIĆ W CZYNY! Wiem,
że może jestem młody i mi szajba odbija, że bawię się w rewolucjonistę, mam
też świadomość, że ten wątek nic nie zmieni, ja jednak będę miał świadomość,
że to co mogłem, to zrobiłem.

POMYŚLCIE, CO MOŻECIE ZROBIĆ

------------------------------------------------------------
--------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:34
      Popieram zdesperowanego.Trzeba zbierać podpisy z obywatelskiej inicjatywy, bo
      na nasze władze miejskie nie ma co liczyć.
      • tomq Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 06.02.06, 23:40
        tu potrzeba wspólnego zaangażowania mieszkańców, radnych i innych wpływowych
        osób tak jak to zrobili w Opolu. podpisuję sie obiema rękami.
        • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 06.02.06, 23:51
          Jesli teraz nie wykorzystamy szansy zwiazanej z przynajmniej teoretycznie
          przychylnym układem politycznym to juz długo kolejnej takiej mozliwości nie
          będzie.Popieram i chcę brać czynny udział w takiej inicjatywie.
        • Gość: Seat Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:27
          Dajcie to podpiszę z ogromną chęcią (tylko ja mogę za dwa lata) może zdąrze?
      • Gość: Zdesperowany Na potwierdzenie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:43
        Na potwierdzenie, że o naszym województwie "nikt nic nie wie", czyli, że brak
        nim zainteresowania, niech świadczą "wszechwiedzące" GOOGLE.

Po wpisaniu czegokolwiek, na przykład pierwszego co mi przyszło na
        myśl "województwo Środkowopomorskie" znajduje TYSIĄC DWIEŚCIE DZIESIĘĆ stron o
        województwie Środkowopomorskim, w tym strony będące zamieszczone przez
        instytucje władzy w Kaliszu.
        A u nas? Po wpisaniu "województwo częstochowskie" odnajdujemy w
        Wikipedii "Województwo częstochowskie – województwo w latach 1975–1998".
        To tak ku pokrzepieniu serc, że "kiedyś to były czasy" i kilka forów
        częstochowskich.

PS. PAMIĘTAJCIE STARĄ ZASADĘ: CHCESZ INDYKA ŻĄDAJ BYKA!

Nie ma mowy o jakimś województwie wspólnie z Kielcami, bo KOLEJNY RAZ ZROBIĄ
        NAS W... wiadomo co. CHCEMY JAKO JEDNO Z NAJWIĘKSZYCH MIAST W POLSCE SWOJEGO
        WOJEWÓDZTWA!
    • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:43
      Myślę, że to wielkie wyzwanie dla częstochowskich posłów i senatorów. Niech
      Lasecki pokaże teraz, jak oddany jest sprawom *swojej* Częstochowy. Panie pośle
      Giżyński - dalej, do walki o województwo!
      • Gość: Zdesperowany Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:46
        Jako osoba, która będzie zdawać maturę z matematyki, powiem: JA LICZYĆ POTRAFIĘ!
        Więc wiem, że Lasecki to pierwszy, który się na nas wypnie, bo tak było, jest i
        będzie. Niestety lepszego kandydata nie było i tak, więc nie ma co na jego
        wybór narzekać. W końcu kto mądry już się stąd wyrwał.
        • Gość: gość Re: Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:53
          Popieram tomg. Inicjatywa (szybka) mieszkańców + poparcie przez posłów i
          senatorów ziemi częstochowskiej. Chyba są nam coś winni.
          • Gość: gość Re: Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 00:42
            Częstochowianie czekają na głosy częstochowskich parlamentarzystów.
            • Gość: gość Re: Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 01:04
              Prośba o wypowiedź i zajęcie stanowiska pani posłanki Haliny Rozpondek.
              • Gość: gość Re: Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 01:08
                Chcę przypomnieć, że pan poseł Szymon Giżyński zawsze deklaruje się jako
                zagorzały zwolennik województwa częstochowskiego. Niejednokrotnie publicznie
                oświadczał, że nie spocznie, dopóki nie doprowadzi Częstochowy do tej rangi. A
                więc - panie pośle, prosimy o konkretne działania. Radom może, to i my też.
                • Gość: Michał Ś. Re: Umiesz liczyć licz na siebie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 01:10
                  Też jestem za.
                  Jak trzeba to możemy coś zorganizować.
                  Ja już tyle walczyłem kiedyś o to województwo, jeździłem, pisałem, rozmawiałem,
                  i.t.d.

I co?
                  Co niektórzy posłowie z tamtego okresu zagłosowali za śląskim.
                  Boli tylko to że jedną z tych osób jest osoba która zasiada w władzach miasta.
                  Był nawet tym osobą robiony przez studentów pseudo pogrzeb przed ratuszem.

Częstochowa ma teraz swoje pięć minut przy tych władzach w Warszawie.
                  Potrzebne jest jeszcze wsparcie klera, szczególnie Jasnej Góry.

Ja jestem radnym w dzielnicy Stare Miasto.
                  Znam troszkę ludzi z politiki wiec jak mogę pomóż w czymś to proszę.

Jestem też blisko związany z częstochowskim Włókniarzem, a tam ci politycy lubją
                  się pokazywać.

Będę się starał w tym roku kandydować na radnego, może wtedy coś się da zrobić.
                  Najwyższy czas na młodych ludzi w miesićie.
                  Będe też chciał waszego wsparcia w ewentualnych wyborach.
                  Ale to na później.

Jak coś to proszę o kontakt.
                  michalckm@wp.pl
                  • Gość: Zdesperowany Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 01:31
                    Jakiekolwiek masz wpływy/znajomości - wykorzystuj je!
                    Widze, ze masz doswiadczenie, moze wiec "pokierujesz" ta akcja?

Po pierwsze:
                    Czy "internetowe" skladanie podpisow sie liczy? Kiedys pamietam byla pewna
                    strona, na ktorej byly zarowno powazne jak i niepowazne "petycje", ktore
                    podpisywalo sie imieniem, nazwiskiem, adresem i e-mailem.
                    Od tego moznaby zaczac, choc nie wiem, czy powaznie bylaby potraktowana, zawsze
                    moglaby byc poczatkiem.

Po drugie - stworzenie strony internetowej o naszych planach
                    Po trzecie - stworzenie FORUM WOJEWODZTWA CZESTOCHOWSKIEGO - jednego porzadnego
                    forum, nalezacego do ww strony, niezaleznego od innych for czestochowskich

Po czwarte - ale tu juz trzebaby kogos kompetentnego i mam pomysl. Ma ktos
                    znajomosci w portalu "Zmiasta"? Oni mogliby na pewno "zlapac" czestochowskich
                    politykow/wladze miasta/kogos z Jasnej Gory, aby PRZED KAMERA, na tasmie
                    uwiecznil, jaki ma stosunek do wojewodztwa i przede wszystkim odpowiedzial na
                    pytanie "Co Pan/Pani zrobil w tej sprawie do tej pory i co zrobic zamierza".
                    Szczegolnie przed wyborami samorzadowymi bedzie to pytanie, na ktore
                    moze "suche" ale obietnice sie posypia.

Po piate - trzeba dokladnie przygotowac "CO CHCEMY" - czyli jakie powiaty
                    bysmy "pochlaneli" i czy one tez tego chca

Po szoste - przygotowanie wszelkich statystyk i zestawien dotyczacych
                    nowopowstalego wojewodztwa, ile mieszkancow, powierzchnia itp.
                    • Gość: Michał Ś. Re: Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 01:41
                      Witam jeszcze raz.

Ja znam chłopaków z portalu www.zmiasta.pl
                      Postaram się coś zrobić w temacie już jutro.

Z tymi powiatami to może być problem.
                      Pamiętam że jednym z warunków była chęć powstania takiego województwa w
                      poszczególnych gminach.
                      A tu już nie było tak wesoło.
                      Szczególnie na zachód od Częstochowy.
                      No ale teraz może mają inne podejśćie do tego.
                      Wiem że niektóre z tch gmin spadły do rangi totalnej prowincji.

A mając bliżej województwo sprawy miały się innaczej.

Pozdrawiam
                      Michał
                      • Gość: Zdesperowany Re: Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 02:52
                        Co do tego, czy inne gminy chcą połączenia czy nie, to (choć przeczytałem to
                        jedynie na jednym z forów i nie twierdzę, że jest to prawda albo nie)

"półcytat"
                        Województwo Środkowopomorskie chcą tylko Koszalin i Słupsk, reszcie jest to w
                        najlepszym przypadku obojętne

Ale u nas nawet Częstochowa (w sensie - wladze) nie chca województwa. Dlatego
                        MY musimy coś zrobić.
                        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:50
                          Ja chciałem tylko podpowiedzieć, że niesłusznie oskarża się np. Wronę o utratę
                          woj. częstochowskiego. Przypomnę, że kiedy ministrem spraw wewnętrznych i
                          administracji był Leszek Miller to czestochowa w jego planach także NIE BYŁA
                          WOJEWÓDZTWEM. I tego się trzymajmy. Kiedyś Zdzisław Wolski będąc kandydatem na
                          Prezydenta Częstochowy w trakcie spotkania z młodzieżą w traugucie własnie
                          zasugerował, ba wręcz zapytał czy się cieszymy [młodzież], że prawica zabrała
                          województwo czestochowskie. Wstałem i dokonałem sprostowania [jak wyżej] i cała
                          dyskusja potoczyła się bardziej rzetelnie. Wtedy młodziez biła mi brawo. Warto
                          być nauczycielem dla takich chwil.
                          • Gość: Raasta Re: Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 12:19
                            Żeby co kolwiek zrobić w tym kierunku należało by moim zdaniem włączyć w to
                            wrzystkich radnych żeby chociaż zebrali podpisy, każdy z nich w swojej
                            dzielnicy.A co do pomocy Jasnej Góry to bym na nic nie liczył oni najchetniej
                            zostali by enklawą.
                    • Gość: OLO Re: Takich ludzi nam trzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:41
                      Popieram starania utworzenia województwa częstochowskiego!!!(Myszków)
        • Gość: student Radomsko za medlalikowym wojewodztwem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:15
          Hej!!! U nas juz ma sie dosc Lodzi, jestem za odkrojeniem naszego powiatu od Uci
          i przyłączenia do Czestochowy. Pozdrowienia
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:48
      Nie, nie Panie "zdesperowany", woj. Środkowopomorskiego chce tylko Koszalin (a
      raczej połowa Koszalina) Słupsk nie chce mieć nic wspólnego z Koszalinem,
      zapewne pamiętam, że podczas gdy (w latach 60tych i wcześniej) było województwo
      koszalińskie w którym był Słupsk, to właśnie Słupsk był najwięszym miastem tego
      województwa, Słupsk miał tramwaje, które władze wojewódzkiego w Koszalinie
      kazały zlikwidować. W Słuspku będzie druga stolica (albo jedyna stolica) tego
      województwa, a Słupskowi jest to rybka.

Co do Czestochowy to powiedz mi kto by chciał być w województwe
      częstochowskim?? Ja uważam, że tylko 10najwięszych miast w Polsce powinno mieć
      województwa a reszta... po cholere... tylko dlatego żeby zaspokoić swoje
      ambicje??

A swoją drogą - urażone ambicje takich miast jak Częstochowa, która przestała
      być miastem wojewódzkim, są śmieszne i wynikają z całkowitego niezrozumienia
      reformy administracyjnej. Nie ma miejsca na województwa, które mają kilkaset
      tysięcy mieszkańców, co najdobitniej pokazują przykłady woj. opolskiego i
      lubuskiego. Paradoksalnie im większe województwo, tym lepiej funkcjonuje
      (mazowieckie, wielkopolskie, śląskie). W Opolu coraz głośniej mówi się o tym,
      aby porzucić ambicje i podzielić województwo, o które tak przecież walczono, wg
      pierwotnych planów, tzn. pomiędzy śląskie i dolnośląskie. Myśle, że e żadne
      Środkowopomorskie nie powinno powstać.
      • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 12:33
        W Radomiu zaczynają działać i czekają na włączenie się Częstochowy!!! Tej na
        górze "ślązakoCzęstochowianki" nie słuchajcie bo bredzi coś jak
        zwykle)))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=68&w=36320113&a=36344459
        • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 12:34
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=36320113&a=36344459
        • Gość: Seat Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:40
          Znowu ty daj se spokuj nie chcesz wojewuctwa to NIE! Łachy bez ale chociarz się
          nie odzywaj bo większość nie chce czytać twojego najężdzania na Częstochowe
          ANTYCZĘSTOCHOWIANKO
    • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 14:09
      W Lublinie też prowadzi się dyskusję na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=34326741&a=36359382
    • korfantydrugi Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 14:31
      A ja uwarzam ze nie trzema nam szykować stołków dla panów biurokratów.
      • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:43
        To Ty tak "uwarzasz" korfanty. Mam nadzieję, że większość mieszkańców uważa
        inaczej. Warto zawalczyć o województwo.
        • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 15:18
          <Korfanty> jak sama nazwa wskazuje czuje się chyba jakimś spadkobiercą tego
          wielkiego Ślązaka ale to dziwne bo pierwowzór nigdy nie chciał Częstochowy
          kolonizować jak to ma obecnie miejsce w tym śmiesznym woj."śląskim"!!!
    • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:51
      Nie rozumiem, dlaczego częstochowscy parlamentarzyści milczą.
      • Gość: xx Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.icis.pcz.pl 07.02.06, 16:22
        Bo w aktualnej sytuacji jest to bicie piany. Zamiast walczyc o konkrety zraza
        sobie wszystkich.

Taki ruch musi miec poparcie mieszkancow. To musi byc oddolna inicjatywa
        spoleczna - poczynajac od zbierania podpisow, nie tylko w Czestochowie zreszta.

Ja juz kiedys sie podpisalem, ale smiem watpic czy wielu z piszacych tutaj w
        ogole zlozylo podpis. Ta akcja po prostu zmarla smiercia naturalna.
    • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 16:41
      Popieram pomysł Raasta. Trzeba koniecznie włączyć radnych i zacząć od zbierania
      podpisówe. I nie uważam xx, że to, jak piszesz "bicie piany".
      • Gość: xx Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.icis.pcz.pl 07.02.06, 16:51
        Wezcie sie wiec za zbieranie tych podpisow - temat juz byl wielokrotnie na tym
        forum i na forum sie konczylo.

Poza tym - wojewodztw bedzie raczej mniej niz wiecej. Saamodzielnego
        wojewodztwa Czestochowskiego nie mamy z kim tworzyc, bo nawet Lubliniec z nami
        nie chce. Wiec szansa to juz predzej polaczenie sie z kims innym.
    • Gość: barszcz78 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.man.czest.pl 07.02.06, 16:45
      Właśnie na temat dodatkowego województwa wypowiadał się na żywo w tvp3 Kaczor.
      Powiedział że kiedyś było 17 województw i dlaczego nie miałoby być ich teraz 17
      więc może 18 województwem Cze-wa bo od 17 do 18 jeden krok.
      Dobry watek tylko on nic nie zmieni.
      Trzeba bardziej konkretnych kroków na wyższym szczeblu, a z tym to już gorzej.
      Pozdro
    • Gość: scrooge16 xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie chce! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:47
      Lubliniec ma dosyć traumatycznych wspomnień związanych z województwem
      częstochowskim. Nie chcemy więcej być w szponach oszołomów i będziemy
      protestować do upadłego, jeśli będziecie chcieli cokolwiek robić z Lublińcem w
      składzie, nie chcemy jakiejkolwiek zależności od Częstochowy. Od Katowic tak,
      od Częstochowy nie.

My nawet nie chcemy tu widzieć waszych częstochowskich gazet! Chcemy się
      odłączyć od dodatku częstochowskiego i przyłączyć do katowickiego. To nic, że
      nic tam o nas nie będzie. Tu też nic o nas nie ma, a czytać o Lelowie, Kłobucku
      czy Częstochowie nie chcemy, bo nijak jesteśmy z wami związani!

Więc z tego względu nie widzę nikogo na tyle silnego (prócz Myszkowa, który też
      was nie chce) żeby chciał województwa wspólnie z Częstochową.
      • Gość: Częstochowianka Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:07
        mieszkańcy Lublińca od dawna nas nie chcą, z resztą nigdy nas nie chcieli. W
        końcu przez Częstochowe od powiatu lublinieckiego odłączyły sie dwie gminy.
      • Gość: :) Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:41
        Wy to macie akurat tyle do gadania, co ci w nowopowstajacym wojewodztwie
        srodkowopomorskim, czyli NIC. Dzieki i adios z tego watku
      • malopolanin2 Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie 07.02.06, 21:27
        sccroge16 vel "Częstochowianko" twoje zaklinanie , że jakoby nikt nas nie chce
        jest juz od dawna śmieszne , a w tym momencie jest juz wręcz żałosne))
        Prowadzisz oczywiście badania społeczne w powiecie myszkowskim skoro z
        pewnością twierdzisz o braku zainteresowania bliskimi zwiazkami z Częstochową?
        Oświadczam ci , że jesteś w błędzie i nie tylko mieszkańcy powiatu
        myszkowskiego uradowaliby się ze zmiany statusu Częstochowy ale i
        kłobuckiego ,pajęczańskiego,radomszczańskiego oraz częściowo wieluńskiego i
        zawierciańskiego!Lubliniec faktycznie nie pasuje w nijaki sposób do Częstochowy
        bo to nie ta sama historia,kultura i mentalnośc.Osobiście bardzo bym się
        ucieszył z zerwania jakichkolwiek więzi nawet tak banalnych jak wspólny dodatek
        Gazety z tym zapyziałym zaściankiem jakim jest wasz Lubliniec)))
        • Gość: scrooge16 Lubliniec ma tyle do powiedzenia co Częstochowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 09:48
          Chciałem nadmienic, że mamy 3 posłów, tyle co Częstochowa, więc nie piszcie, że
          niczego do powiedzenia mieć nie będziemy. Póki co w śląskim pisie mamy większe
          poparcie niż Częstochowa, i w przeciwieństwie do Częstochowy mamy
          europarlamentarzystę. Wy macie jedynie... Jasną Górę, która jest potrzebna
          politykom tylko w czasie kampanii wyborczej, potem o was zapominają.

Taką mamy nad wami przewagę. Poza tym My w Lublińcu mamy silnie skonsolidowaną
          społeczność, która nie boi się zawalczyć o swoje. Więc jeśli rząd przyjmie
          jakiś poroniony pomysł z województwem częstochowskim i Lublińcem w jego
          składzie to chętnie wyjdziemy na ulice i będziemy protestować do upadłego, bo
          nie jesteśmy jakimś badziewnym Medalowem, tylko porządnym Śląskiem.
          • Gość: scrooge16 Albo i więcej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 09:49
            Zapomniałem że mamy europosła, a wy nie. To czyni nam przewagę.
            • Gość: xx Re: Albo i więcej! IP: *.icis.pcz.pl 08.02.06, 10:41
              Luibliniec jest taki zarozumialy ze zaczyna ponosic tego konsekwencje - patrz
              glsowanie w senacie gdzie zabrali Wam 10 ml.

Bierzcie przyklad z Waszego Maniury - cichy, ale skuteczny.

Jak bedziecie tak gegac, to tylko na tym starcicie - tak jest w zyciu.
          • malopolanin2 Re: Lubliniec ma tyle do powiedzenia co NIC))))))) 08.02.06, 13:31
            Teraz jestem pewien , że jeśli powstanie w jakiejś formie wojewodztwo
            częstochowskie to napewno z Lublińcem)))Zadbają o to sami posłowie bo przecież
            koniec kadencji kiedyś musi nadejść , a najlepszym miejscem po takich trudach
            będzie kuracja w lublinieckiej klinice połączona z kontemplacją u stóp
            Cudownego Obrazu)))
            • Gość: R.I.P. Lubliniec ma więcej do powiedzenia niż Czwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:29
              Koleś, jakiś ty tragiczny! Chopie dej se siana, bo większej głupoty nie
              słyszałem. Nie masz żadnych argumentów, a bzdety wypisujesz. Pienisz się jak
              dzieciak w piaskownicy, bo mu kolega nie chce dac łopatki. Ale wieś!

Lubliniec ma więcej do powiedzenia niż wasza Częstochowa, bo jesteśmy silną
              społecznością z czterema posłami, wy macie tylko trzech. A wasza społeczność
              nie jest aż tak silna, bo tylko się kłócicie. Jesteście żałośni na tym forum.
              Myślicie, że jak na tym forum jest więcej częstochowian niz lublińczan (bo
              ignorujemy GW za to, że nie chcą nas przyłączyć do Katowic, co się wkrótce
              zmieni) to możecie nas bezkarnie zdominować.

Koleś... tylko na forum jesteś taki mądry, bo wszystko możesz napisać,
              pobluzgać i stwierdzić, że jakieś nowe województwo będzie. Wcale nie będzie
              żadnego województwa ze stolicą w Częstochowie! To takie forumowe bzdety koleś,
              więc się tak nie unoś, bo ci jeszcze żółć woreczek rozerwie.

Tak naprawdę w sejmowych kuluarach i w kuluarach urzędu wojewódzkiego w
              Katowicach nikt nawet przez chwilę nie pomyślał nad tym, że może coś
              pokracznego na kształt wojewóztwa częstochowskiego powstać.

Bo nie może i nie powstanie, a już na pewno nie z Lublińcem buraki.
              • Gość: gość Re: Lubliniec ma więcej do powiedzenia niż Czwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:33
                No faktycznie Lubliniec to metropolia. A co macie z tych swoich posłow a
                zwłaszcza z europosła?
              • Gość: Anty hanys Re: Lubliniec ma więcej do powiedzenia niż Czwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:24
                Lubliniec ma 4-ech posłów? Hehehehe :) Tylko Maniura się liczy, bo reszta was
                dyma jak chce :) Przeciez jak jeden mąż pisuary z Lublińca zagłosowały przeciwko
                własnej obwodnicy, aby sie partii nie narazić. Macie własie tyle do powiedzenia
                w tym grajdołku Lublinieckim :) Nasi tez nie lepsi, ale kasa dzieki Rozpondek na
                PCz pójdzie. Wniosek jest jeden. Macie wiecej posłów, ale mniej skutecznych :)
                Czyli macie jedno wielkie g...o To jest właśnie ta silna społeczność :)
              • malopolanin2 Re: Lubliniec ma więcej do powiedzenia w Lisowie)) 08.02.06, 21:48

> Koleś, jakiś ty tragiczny! Chopie dej se siana, bo większej głupoty nie
                > słyszałem. Nie masz żadnych argumentów, a bzdety wypisujesz.
                >>>Ha ha ha ha kto tutaj się pieni )))pomyśl to nie boli!!Kolesiem twoim to
                raczej nigdy nie zostane bo nie ta liga i do lublinieckiej wsi sie nie
                wybieram)))
                > Lubliniec ma więcej do powiedzenia niż wasza Częstochowa, bo jesteśmy silną
                > społecznością z czterema posłami, wy macie tylko trzech.
                >>> Co do waszych posłów to juz się kolega <anty hanys> wypowiedział i nic
                dodać nic ująć!Więcej na tym forum zawsze będzie mieszkańców Częstochowy z
                jednego powodu , którego pewnie nie znasz))Lubliniec 24 000 - Częstochowa 248
                000))) i wcale nie musicie "bojkotować naszego forum" nikt nie będzie tutaj za
                wami płakał)))Odnośnie kłótni to napewno ich ilość poważnie zmaleje jak już
                całkowicie przeniesiecie się na forum Katowic!
                > Koleś... tylko na forum jesteś taki mądry, bo wszystko możesz napisać,
                > pobluzgać i stwierdzić, że jakieś nowe województwo będzie. Wcale nie będzie
                > żadnego województwa ze stolicą w Częstochowie! To takie forumowe bzdety
                koleś,
                > więc się tak nie unoś, bo ci jeszcze żółć woreczek rozerwie.
                >>>Śmieszy mnie twój zaczepny ton i ten <koleś> ale chyba w Lublińcu takich
                przypadków jest więcej- małomiasteczkowe , sfrustrowane społeczeństwo)))To czy
                będzie Częstochowa miastem rangi wojewódzkiej nie od ciebie naszczęscie zależy
                i debata nad zmianami w bliżej nie określonej przyszłości napewno się zacznie
                ale raczej dopiero po wyborach jeśli nie przyspieszonych parlamentarnych to po
                jesiennych samorządowych.

>>>Odezwał się "insider" wszechwiedzący co się dzieje w kuluarach sejmowych i
                wojewódzkich)))
                > Bo nie może i nie powstanie, a już na pewno nie z Lublińcem buraki.
                >>>Kolejne rozpaczliwe zaklinania "że nie powstanie bo nie może" nie są już
                nawet śmieszne raczej żałosne ale na poziomie 24 000 Lublińca , którego w
                Częstochowie nikt na poważnie nie bierze)))
                • Gość: R.I.P. Kompleksy buraków forumowych GWCzewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:37
                  Dalej uważam, że jesteś małopolaninie żałosny i masz se dać siana.

Chłopie! Niczego w życiu wielkiego nie osiągnąłeś, jesteś sfrustrowany, że
                  mieszkasz w mieście powiatowym z JG, żałujesz, że masz w kwestii włądzy do
                  powiedzenia tyle co nic. To nie może tłumaczyć twojego bluzgania na tym forum.
                  Z drugiej strony niestety internet daje możliwość popisu dla zakompleksionych
                  jednostek. Tacy wchodzą i wypisują brednie, tak jak na przykład ty na
                  Lubliniec, chociaż nawet nie wiesz, kto w tym mieście żyje i chociaż nawet tego
                  miasta nie znasz.

Takie tematy jak ten to jedna wielka lipa, bo wy tylko na forum ogłaszacie nie
                  wiadomo jakie prawdy i nie wiadomo jakie plany. To dzieci najczęściej uprawiają
                  takie marzenia, jak wy. Tutaj jest tak samo. Jakiś ktoś rzuca na forum
                  temat "Zróbmy województwo!". Kto ma zrobić? Zakompleksieni forumowicze?
                  Chłopie, jeśliś z gimnazjum, to zapytaj pani z WOS'u, do czyich kompetencji
                  należy "robienie województwa". Ona ci na pewno odpowie i rozwieje twoje
                  wątpliwości.

Nasze silne lublinieckie społeczeństwo polega na tym, że nikt tutaj na nikogo
                  bezsensownie nie bluzga i nikt tutaj nie chce czynić z naszego miasteczka
                  metropolii. Mamy zadbane i czyste miasto, gdzie ludzie się znają, gdzie mamy
                  odpowiednią bazę kulturalną i infrastrukturę. Jeśli nie chcemy czegoś, albo coś
                  nas poruszy - to pokazujemy swoją lokalną konsolidację. W przeciwieństwie do
                  Częstochowy.

Wy nigdy nie powinniście mieć województwa, bo nigdy nie byliście miastem
                  zasługującym na tę rangę. Wokół was nikt się nie pali do zrzeszania się w jeden
                  organizm, a i sami ludzie w Częstochowie leją na to, czy województwo jest czy
                  nie ma. I bardzo dobrze. To w takim Opolu lub Toruniu były akcje szeroko
                  zakrojone w jakimś celu. U was nic, bo samo społeczeństwo lokalne nie chce
                  województwa.

Sam doszedłem do wniosku, że ta odpowiedź będzie pewnie zbluzgana, co pokaże
                  poziom kultury osobistej zakompleksionych czestochowskich forumowiczów, któzy
                  myślą, że zakładając głupawy temat przywrócą województwo. Trudno, ja
                  przynajmniej napisałem parę merytorycznych rzeczy, czyli coś, co się jeszcze w
                  tym temacie nie pojawiło i się nie pojawi, bo forum jest zdominowane przez
                  takie a nie inne osoby. Czasami tylko pojawi się pani Rozpondek czy pan
                  Jaskóła, pewnie parę (nielicznych) innych osób też. Ale to wszystko.
                  • malopolanin2 Re: Kompleksy buraków forumowych z Lubińca)))))))) 09.02.06, 22:08

>bez komentarza)żałosne jak zwykle
                    >Dalej ten małomiasteczkowy pretensjonalny ton)))Nie będę takiemu zeru
                    mącił w tej wsiowej główce))) ale mogę w wieku 30 lat powiedzieć , że
                    osiągnołem w życiu to co chciałem mam wspaniałą rodzinę,dobrze prosperującą
                    firmę,mieszkam w prestiżowej dzielnicy Częstochowy,zwiedziłem pół świata ,a
                    ilość cyfr na koncie równa się twoim rozmarzonym dłoniom wypełniającym kupon
                    totolotka.Także nie pieprz mi o kompleksach bo nie mam ich więcej niż
                    przeciętny człowiek , a napewno mniej niż ty sam co widać po tych chorych
                    postach o "przecudownym" Lublińcu)) >miasteczko znam trochę bo czasami je
                    odwiedzam i to tylko z jednego powodu
                    gdyz jestem oficerem rezerwy czynnej i na czas wojny zostałem przydzielony do
                    waszej jednostki co wiąże się z okresowymi ćwiczeniami.Ogólne wrazenia
                    nijakie ,takie sobie śląskie miasteczko jakich wiele ale jednostka naprawde
                    dobra.>Tylko przegrani ludzie nie mają marzen))) >Bluzganie na częstochowskim
                    forum często to prowokacja takich elementów
                    jak ty ale prawdą jest również , że u nas poprostu mieszka 11 razy więcej
                    ludzi niż w Lublińcu i nie każdy się zna tak dobrze jak piszesz w twoim
                    miasteczku)))>Od 1998r. Częstochowianie boleśnie odczuli zmiane statusu
                    miasta
                    dlatego jeśli będzie okazja do zmiany tego chybionego stanu to też będą
                    potrafili się odpowiednio zmobilizować. >Nikt się nie pali bo nie ma jeszcze
                    na ten temat żadnej poważnej dyskusji
                    ale jak zwykle jestes wszystkowiedzący i niech tak już pozostanie)))))
                    >Doszedłeś do złych wniosków jak widzisz nikt cię specjalnie
                    nie "zbluzgał" ani nie skrytykował bo i po co ?Jesteś nieszkodliwym popadającym
                    w samozachwyt małomiasteczkowym chłopaczkiem złym na cały świat , że nikt
                    specjalnie o twojej dziurze na świecie nie słyszał i swoje frustracje
                    wyładowujesz na naszym forum )))Ale pisz więcej to będziemy mieli przynajmniej
                    się z czego pośmiać)Pozdrowienia i bez urazy)
                    • Gość: Scrooge16 Poziom merytoryczny godny buraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:24
                      Popatrz kolego, że ty nawet niczego sam z siebie wymyślić nie umiesz. ja
                      pierwszy napisałem, że jesteś gimnazjalistą, teraz ty, że ja jestem
                      chłopaczkiem. Jak to się na Śląsku mówi... papugujesz!

Utratę statusu odczuli boleśnie jedynie czestochowscy urzędnicy, bo zwykli
                      ludzie nadal paszporty wyrabiają w miejscowej delegaturze urzedu wojewódzkiego,
                      więc widac, jak się znasz człowieku na sprawie. Znasz się tak, jak Renata B. na
                      owsie.

Taki eliciarz z ciebie, że nawet nie podajesz żadnych argumentów
                      merytorycznych, a jedynie bluzgasz na mnie pisząc, że jestem jakimś
                      małomiasteczkowym człowiekiem. Wbrew pozorom z tego małego Lublińca wyszli
                      ludzie, którzy są bardziej znani niż częstochowskie osobistości. To z naszego
                      miasta pochodzi patronka Europy, ba, nawet sekretarz Hitlera jest z Lublińca.
                      Częstochowska Jasna Góra zawdzięcza zwycięstwo mieszkańcom Lublińca, którzy na
                      czele z hrabią lublinieckim przygotowali jej obronę.

Ale więcej nie piszę, bo taki żałosny typ (pewnie pusty mięśniak) wie tylko jak
                      zbluzgać innych. Jesteś takim megalomanem, że zapomniałeś już, co oznacza
                      szacunek do innych. Ty nie masz szacunku do innych i inni nie mają do ciebie, a
                      na forum to ja mogę sobie napisać wiele innych bzdur o sobie, nawet to, że
                      jestem krewnym Busha a żołnierzem to jestem w US Army.

• Gość: Częstochowianka Re: Poziom merytoryczny godny buraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:58
                        oj tam nie unoście sie tak, molopolanin to tylko zakompelksiony wsiur, a jeśłi
                        sie chwali jaki to on nie jest i czego to on nie ma to tym bardziej to świadczy
                        o tym ze jest wsiurem.

prawda jest taka, że cześc częstochowian nie może sie pogodzic, że na dzień
                        dzisiejszy Częstochowa jest na tych samych prawach co Lubliniec, Częstochowa
                        także jest dzisiaj miasteczkiem, także śląskim, tylko, ze w cudzysłowie, a w
                        dodatku jest prowincją bo prawie 250tys miasto, które połączenia PKP ma tylko
                        do Lublińca, Kielc, Katowic, Koluszek i czasem trafią sie jakieś o pare km
                        dalej lub dwa pospiechy to niccc.. żenada. Na początku gdy tu przyjechałam była
                        pod wrażeniem, podobało mi sie, ale potem.... zero fajnych imprez, cero cetrów
                        handlowych (po przeciez tesco, m1 czy auchan w poczenej to nie są prawdziwe
                        centra, galerie), empik wielkości delikatesów, jedna linia tramwajowa.... no
                        sory ale 120tys. gorzów, 120tys, elblą i 90tys. grudziądz mają o wiele bardziej
                        rozwiniętą KT niż my:(

województwa częstochowskiego nigdy i tak nie będzie a to, że częstochowianie
                        spod częstochowy tak jak np. malopolanin2 mają kompeleksy to już nie nasza
                        wina. Ogólnie to cz-wianie są spoko.

P.S. ty pracujesz w jednostce?? myślisz, że ktoś ci uwierzy.... takie bajeczki
                        to możesz wciskać swoim kolega, w jednostce pracują wyksztaceni ludzie,
                        kulturalni, z którymi rozmowa wygląda zupełnie inaczej niż z tobą.. o ile mozna
                        to nazwać rozmową.

Prawda jest taka, że Lubliniec jest lepszy od Czestochowy i prędziej to on
                        będzie mieć województwo niż my....:(
                        • Gość: tess Re: Poziom merytoryczny godny buraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:03
                          Piszesz o kulturze, a brakuje Ci jej. Małopolanina nazywasz wsiurem, a i tytuł
                          Twojego postu mówi sam za siebie. Poza tym nie wnosisz tu nic konstruktywnego.
                          Ciągle się powtarzasz. Twoim jedynym argumentem jest powtarzanie zdania o
                          wyższości Lublińca nad Częstochową. Wielu z nas ma inne zdanie.
                          • andrzej.sawa Może wrócić do tematu? 10.02.06, 16:21
                            Fajny temat,a teraz tylko pyskówka.Po co?
                            • Gość: scrooge16 Do jakiego tematu? Toć to dyskryminacja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:42
                              Nie ma tutaj żadnego tematu, są tylko brednie wypisywane o jakimś województwie.
                              Ktoś mówi, że powinno być województwo, a nic w tym celu nie robi, tylko siedzi
                              w domu. Tu trzeba wyjść na ulicę zacząć zbierać podpisy. prosze bardzo: 100
                              tysięcy podpisów i wnosi się ustawę. A tutaj tylko ludzie klikają że
                              województwo powinno być. Przecież nikt tego prócz p. Leśnikowskiego i Rozpondek
                              nie czyta. Przecież z powodu narzekań waszych od razu wam województwa nie
                              zrobią.

A poza tym częstochowscy forumowicze chcą tak bardzo województwa że w natłoku
                              emocji zaczynają obrażać Bogu ducha winny Lubliniec. Patrzcie: zakompleksiony
                              małopolanin2, który ubzdurał sobie, że jest drugą osobą w państwie po
                              prezydencie.

Ludzie z Lublińca tylko napisali na tym forum, jako dawni członkowie
                              częstochowskiego, że nie patrzą na ten temat przychylnym okiem. Zresztą,
                              ostatnio w lublinieckiej prasie ukazał się artykuł wyrażający niechęć
                              lublińczan do Częstochowy i niechęć lublińczan do ewentualnej reaktywacji
                              częstochowskiego. Wydaje mi się, że takie komentowanie naszych lokalnych
                              lublinieckich poglądów to czyste chamstwo ze strony zażartych częstochowskich
                              forumowiczów.

Najlepsze jest to, że zgłaszaliśmy do usunięcia kilka postów obrażających nasze
                              miasto i ludzi w nim żyjących, ale bez odzewu. gazeta nas dyskryminuje,
                              ostatnio wprawdzie napisała parę materiałów o Lublińcu, tzn. o bandziorach z
                              Lublińca i tragedii w Woźnikach, ale to wszystko, na co ją było stać. Będziemy
                              zatem cały czas pisać wnioski o przyłączenie powiatu lublinieckiego pod
                              redakcję katowicką.
                        • Gość: marchewek Re: Poziom merytoryczny godny buraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:18
                          Oj, Częstochowianko! Wydaje mi się, że studiujesz gegre na Jagielonce...
                        • Gość: stefek burczymucha do czestochowianki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:53
                          Jeśli ci się tutaj tak bardzo nie podoba to stąd wyjedź. Nikt cie nie będzie
                          zatrzymywał.
                          • andrzej.sawa Re: do czestochowianki 14.02.06, 23:09
                            Czy naprawdę zamiast pieprzyć bzdury,nie można pomyśleć o przyszłości.To,że
                            znaczna część polityków to dupki to wiemy,ale może my mamy jakieś pomysły
                      • Gość: lubliniczanin Re: Poziom merytoryczny godny buraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 20:31
                        Gość portalu: Scrooge16 napisał(a):
                        > To z naszego miasta pochodzi patronka Europy...

Scrooge16! Po co ta megalomania? E. Stein nie pochodzi z Lublińca. Urodziła się
                        przecież we Wrocławiu.
                        www.stein.karmel.pl/historia/zycie.html
                        Częstochowianom życzę jak najszybszego utworzenia województwa staropolskiego!
      • Gość: xx Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.icis.pcz.pl 08.02.06, 10:39
        Bez przesady - Myszkow i Klobuck jest za. Tutaj nie ma watpliwosci.

• Gość: Częstochowianka Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:37
          co takiego?? Myszków i Kłobuck nas nie chcą!!

Co do bezsensownego wytworu jakim jestem komunistyczne województwo
          częstochowskie to powinniście o tym przestać gadać! Prędzej Katowice będa
          stolica Polski niż Częstochowa zyska województwa.

Poza tym to wy chyba myślicie, że gadaniem na forum o woj.cz-wskim coś
          zdziałaćie..... hahaha.

Różnica między nami a miastami wojewódzkimi jest taka, że np.na Zieloną Górę
          która jest o połowe mniejsze od Czestochowy nikt nie powie "wieś" gdyż ZG ma
          dobrze rozwiniętą infrastrkture, KM itp itd, a na Częstochowa mówią dziura,
          wisoka z tramwajami, wisoka któa chce być miastam... wszyscy sie z nas leją...
          nikt nas na powaznie nie bierze.

Co do lublinieckich posłów to z tego co czytałam w gazecie czy w necie - już
          nie pamiętam, to będą oni walczyć o obwodnice. Wystarczy popatzreć ile sie robi
          w L-cu a ile w Cz-wie, w Cz-wie nic sie nie robi, a w L-cu inwestycja za
          inwestycją... już w lipcu w L-cu będa mieć o dwa ronda więcej niż w Cz-wie.

pzdr dla obu miast.

P.S. ktoś mi kiedyś powiedział, że nie ma konfliktu na lini Czwa-Lc a tu sie
          przekonuje, ze jednak jest.
          • Gość: michał Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:44
            Znowu ta z psychiatryka, wytrzymać się nie da przez nią na tym forum
            • Gość: Częstochowianka Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:48
              michał to ty??? nie pamiętasz mni.. lezeliśmy na tej samej sali, tylko, ze ty
              leżałeś w pasach:)
          • Gość: zdun_inżynier Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:22
            ".. już w lipcu w L-cu będa mieć o dwa ronda więcej niż w Cz-wie."

A w sierpniu w L-cu będą o dwa kontenery na śmieci więcej niż w Cz-wie. Nie wiem
            czy nie napisałem za dużo, wszak to Częstochowianka.
            • malopolanin2 Re: xx ma rację, nie macie z kim - Lubliniec nie 09.02.06, 22:33
              Tak kolego zdunie jutro po 7.00 "Częstochowianka" wkroczy do akcji nastaw
              budzik bo przegapisz ten moment)))
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:53
      hoho, to nie jest komunizm, teraz Lubliniec ma bardzo dużo do gadanbia, jeśłi
      nie chce być to nie bedzie a może i nawet nie stworzymy sobie województwa,
      chociaz i tak nie stworzymy wiec o czym my gadamy.

Jeśli chodzi o środkowopom. to Słupsk będąc jego stolicą dużo zyska, wiec pewni
      w to wejdzie a Lebrok, Maisto, Sławno, Ustka, Bytów its 3mają sie zawsze przy
      Słupsku.
      • Gość: abz Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:27
        Ludzie!
        Województwo środkowo-pomorskie wypromowali sami mieszkańcy. Powstała grupa
        entuzjastow, zebrali podpisy i przekazali projekt zmian w ustawie o podziale
        administracyjnym kraju do Sejmu. Teraz dopiero włączą sie posłowie- lobbując i
        głosując za takim województwem. Więc zamiast biadolić trzeba się wziąć do
        roboty.Posłowie na pewno wesprą te działania. Tylko to nie oni mają je zacząć ,
        a mieszkańcy.
        Jestem jednak pesymistą, bo gdy w 1998 r. ówczesna Prezydent zrobiła akcję do
        zbierania podpisów nad województwem staropolskim- zebrano ich tylko 40 tys.,
        mimo, że punktów do podpisów było b.dużo w mieście
        • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:30
          I wreszcie coś sensownego. Trzeba zacząć zbierać podpisy, ale w dalszym ciągu
          uważam, że powinni zaangażować się częstochowscy radni.
          • Gość: abz Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:35
            Też się z Tobą zgadzam, radni mają kontakt z mieszkańcami w dzielnicach i
            zrobili by coś wreszcie pożytecznego dla miasta
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:50
      malopolaninie ale ty jestes głupiutki! Uważasz, że ja napisałam, ze L-c nie
      chce być w ślaskim? WIdze, ze twoje kompleksy sięgają zenitu, wystarczy, że
      popatrzysz na IP. Sam jestes żałosny, nawet nie wiesz jak sie upokazasz
      zazucając mi coś takiego.

I myślisz, ze nie wiem, że ulisess_czwa, xx,, wojewoda mstowski, zdesperowany
      itd to ty!!! aa widzisz rozgryzłam cie:P
      • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:51
        a co do kłobucka zawiercia itd to jakoś znam kilka osób z tamtych okolic i oni
        nawet nie chcą słyszeć o Czestochowie.

A zaściankiem (w tym województwie) to bardziej jest Czestochowa niż Lc
        • Gość: Eks-Lublińczanka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:41
          Otóż to! Zaścianek, grajdoł i jak powiedział parę lat temu wykładowca z UK "bowl
          of shit". Toż to pipidówa jest...Z całym szacunkiem..
        • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:48
          Jaka z Ciebie częstochowianka, skoro ciągle zachwycasz się Lublincem?
      • Gość: tess Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:47
        Częstochowianko, Twoje podejrzenia co do tożsamości małopolanina są co najmniej
        rozbrajające. Przeczytaj kilka postów rzeczonych osób. Różnią się, przede
        wszystkim sposobem myślenia, sformułowaniami i zakresem spraw, w których się
        wypowiadają. A może i ja jestem małopolaninem?
      • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 08.02.06, 10:43
        To mnie przekonuje , że warto walczyc! Skoro taki głupol jak "Częstochowianka"
        twierdzi,że jestem ulisess_czewa,xx,zdesperowany to sami widzicie ,że jest nas
        wielu , którym Częstochowa nie jest obojętna i niedługo dołączy jeszcze więcej
        osób podobnie myślących)))
      • Gość: michał Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:19
        Ty częstochowianko swoją głupotą niszczysz każdy wątek. Przyznaj się, że
        siedzisz w Lublińcu w psychiatryku, a wtedy zrozumiemy te głupoty, które tu
        wypisujesz
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:10
      oczywiście! ty to tez malopolanin, ja to tez malop, premier, kaczory i
      k.szczuka.
      • andrzej.sawa Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 07.02.06, 23:45
        Powiedzmy jedno-czy te nowe,duże województwo sprawdziły się,po prostu czy to był
        dobry pomysł?Nawet nie chodzi mi o to czy jest szansa na zmianę,tylko czy to co
        jest teraz ma sens?
        • Gość: smerf Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: 213.199.204.* 08.02.06, 00:07
          A może Czestochowianka pracuje w delegaturze bo tylko chyba Ona i Oni sa za
          utrzymaniem kolejnej struktury administracyjnej.
          • Gość: Michał Ś. Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 00:26
            Witam

Dyskusja przerodziła się w jakąś dziwną sprzeczkę o to, kto, z kim.
            Ja sądzę, że nie tędy droga.
            Co do niektórych kolegów i koleżanek panicznie nie lubiących Częstochowy, to
            powiem tak.
            Mam paru znajomych i w Lublińcu i w Kłobucku.
            Jedno wiem na pewno większość z tych ludzi pracują poza swym miastem, właśnie u
            nas. To w Częstochowie zarabiają pieniądze.
            Wiec jak tak moi przedmówcy twierdzą że precz z Częstochową, to niech apelują do
            swoich ziomali by ci zaczęli rezygnować z pracy u nas. Przecież są Katowice. Co
            tam dla gości z Kłobucka, czy Lublińca taka odległość.
            Acha, jeszcze sprawa waszego wizerunku w Katowicach.
            Jedź i spytaj kochana.
            Ja mam paru znajomych to zazwyczaj pytają, gdzie to jest Kłobuck, Lubliniec.
            W Katowicach to nawet z racji swego domu wariatów nie jesteście znani, bo oni do
            Toszka swoich chorych wozili.
            Problem jednak leży głębiej, a mianowicie trzeba wiedzieć, że w latach 70-tych
            duża część ludzi z terenów Lublińca wyjechała za pracą na Śląsk. I teraz, co
            niektórzy czują się Ślązakami.
            Natomiast ex-jakaś, robi odwrotną robotę do zamierzonej dla swojego miasta.
            Taka dyskusja z jej strony może tylko tworzyć negatywny wizerunek Lublińca.
            Bo czemu wybierając między znajomym z Myszkowa, a Lublińca nie wybrać tego z
            Myszkowa po takich wypowiedziach szanownej pani.
            Będę głęboko pamiętał przyjmując pracowników czy czasem nie jest z Lublińca, czy
            Kłobucka by ich spytać o sympatie do miasta, w którym szukają pracy.

Pozdrawiam i proponuje skończyć tą utarczkę, a zająć się naszym miastem.
            • Gość: Ligons Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:16
              Michale - Napisałeś,że ludzie z L-ca wyjeżdżali na Śląsk i teraz czują się
              Ślązakami?Czy to znaczy,że częstochowianie pracujący obecnie w L-cu też się
              za Ślązaków teraz uważają?Zaiste przedziwna retoryka!
              Z kolei częstochowianka napisała,że w L-cu Ślązaków jest 10% (?)Skąd takie
              informacje?Gdybyś to pomnożyła x8 byłabyś znacznie bliżej prowdy!

Poza tym mam dla was pewien pomysł.W Opolu faktycznie pobrzmiewa czasem o
              podziale na dwie części do Wrocławia i do Katowic po połowie.Gdyby te
              plany miały się kiedyś ziścić to przy okazji możecie powalczyć o przyłączenie
              do radomskiego,łódzkiego czy kieleckiego.Bez obrazy! Tylko nie próbójcie ciągnąć
              za sobą Lublińca bo zrobimy wam taka gańbę na całą Polskę!
              A swoją drogą to jeszcze nigdy w Katowicacj nie spotkałem sie z brakiem wiedzy
              nt gdzie leży Lubliniec.Tam nawet doskonale wiedzą gdzie leżą Woźniki czy Koszęcin
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 07:41
      wiesz Michasiu, Lublińca nie możesz porównać do Kłobucka, gdyż Lubliniec jest
      od Kłobucka kilka razy więszy. Ja sie tam nie spotkałam z tym żeby ktoś nie
      wiedział gdzie jest Lubliniec, natomiast żeby ktoś nie wiedział gdziej jest
      Myszków i Kłobuck to bardzo często coś takiego słuszałam/widziałam. Do Lublińca
      wozą czubków z całego kraju, zakład w Lublińcu to najlepszy i najwięszy
      psychiatryk w kraju.

Ludzie z Częstochowy też pracują w Lublińcu, i gdybyś wiedział ile ich jest..,.
      łohoho od groma......

W latach 70tych w Lublińcu rozwijał sie Lentex - najwięsza fabryka włóknin i
      wykładzin w tej cześci Europy, oraz Energoserwis, przyejchało wtedy do Lublińca
      (za chlebem) kilka tysięcy ludzi z wszystkich zakątków Polscki (byli oni
      ściągani do L-ca) na dzień dzisiejszy ślązaków w Lublińcu jest może z 10-20%.
      • malopolanin2 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 08.02.06, 11:02
        HA ha ha ten chory człowiek "Częstochowianka" napisał niedawno na forum
        Słupska , że Lubliniec to 50tyś. miasto)))Kłobuck prawie 10 000 , a Lubliniec
        24 000 co za "kilkakrotnie wieksza" mieścina)))Prowadze działalność gospodarczą
        oprócz Częstochowy także na terenie powiatu kłobuckiego i znam nie kilka , a
        kilkadziesiąt osób i z rozmów jasno wynika , ze przeważająca ilosc jest za
        zmianami odnoście miejsca ich powiatu na mapie administracyjnej kraju tylko
        nielicznym jest to obojętne.Proponuje ignorowac tą "Częstochowianke" bo po tym
        co pokazuje na innych forum to te bzdury , ktore tutaj wypisuje to pryszcz!
      • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:58
        Wracaj do Lublińca Częstochowianko
    • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:39
      Rychło wczas!!!!!! Obudziliście się już!!!!!
      Teraz województwo jak juz wszystko co było jest rozkradzione lub wywiezione i
      co kolejne zmiany adresów, pieczątek i tony biurokracji do pokonania.
      A gdzie wyście byli jak to województwo nam zabierali????????????????
      Opole umiało walczyć i się utrzymało a tu nikt nic nie zrobił a teraz
      my chcemy województwo bo właśnie się opamiętaliśmy albo z rozumem się
      spotkaliśmy. Ratujmy Częstochowe a co tu teraz ratować fujary.
      My zbieraliśmy po wsiach podpisy a miasto nawet polcem nie kiwnęło, bo się nie
      chciało. Wtedy trzeba się było przyłączyć a nie teraz ratujmy.......
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:43
      ratujcie raczej swoje rozumy! albo nogi bo na rozumy to juz za poźno.
      • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:03
        Jeżeli piszesz w tym tonie, to rzeczywiście wracaj do swojego Lublińca, sama
        pisałaś że psychiatryk tam dobry
    • Gość: Częstochowianka Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:09
      no dobry, widać efekty całą Czestochowe wyleczyli:)
      • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 01:59
        Ciebie Częstochowianko niestety nie da się wyleczyć. W tym wątku próbujesz coś
        pisać, ale sama nie wiesz o co chodzi. Popisz sobie lepiej na forum katowickim -
        por. Twój własny wątek o ślązakach bez j..
    • Gość: kolo Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:05
      Ja to zalatwie , mam znajomosci na guże, zalatwie wojewodztow. Znam warznych
      ludzi! czestochowa powinna byc miastem wojewockim
      • Gość: Żarczanin Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.net / 82.160.62.* 09.02.06, 00:37
        Zaczyna coś wrzeć wreszcie, cieszy mnie to bardzo gdyż sprawy naszego byłego województwa nie są mi obce, a obecna struktura administracyjna mi nie odpowiada i pod żadnym pozorem nie utożsamiam się z moja przynależnościa do wojewodztwa obecnego czyli śląskiego.
        W moich stronach jest wiele osób które uważają podobnie. Jak i wielu którym wydaje się, że powinniśmy się cieszyć, że należymy do tak zamożnego województwa. Nie widzą co nam ucieka i ile tracimy będąc w takim a nie innym województwie. Jeśli się zbierzemy i zaczniemy działać to może coś się wykluć z tych naszych zapatrywań i dążeń do wolności. Jeśli moge pomóc to jest otwarty na każda prośbe. Zacznijmy wreszcie się promować jako oddzielna jednostka administracyjna, a nie podpierać się innymi. Przyszłość należy do nas, a politycy zawsze ściemnieli i ściemniać będą... a może czas wybić ich z tego myślenia i zmusić do ruszenia skoro mogą coś zrobić więcej niech działają.
        Pozdrawiam wszystkich zwolenników powstania naszego województwa, przeciwników proszę o rozsądne podejście do sprawy i spojrzenie racjonalnym okiem na to, a nie okiem chciwości i pazerności.
        • andrzej.sawa Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 09.02.06, 00:57
          Ja wojnę z obecnym podziałem administracyjnym prowadzę na rozmaitych forach i
          większości,z wyjątkiem mieszkańców tzw."stolic" to co jest nie podoba się.I co.I
          nic.Nie słychać,żeby jacyś politycy poważnie wzięli się za temat.Najwyżej małe
          polityczki chcą wykroić sobie województwo,ale poważnej dyskusji póki co nie
          ma.Niestety panuje u nas kult poprawiania,a nie ma kierunku na myślenie jak
          zrobić dobrze.Jest to głupie,ale jest.
    • Gość: gość Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.grosz.prenet.pl 09.02.06, 15:31
      "ratujmy województwo - krzyknął prosiaczek i rzucił się w przepaść"
      • Gość: storima Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy IP: *.d4.club-internet.fr 09.02.06, 16:16
        - „Nie należy się spodziewać, że będą radykalne. Jeśli jednak konieczność ich
        dokonania wyniknie z nie trafionych decyzji, nie można się wahać - mówi poseł
        Tadeusz Wrona, zastępca przewodniczącego sejmowej Komisji Samorządu
        Terytorialnego i Polityki Regionalnej. Wrona uważa, iż lepiej zaspokajać ambicje
        lokalnych liderów chcących coś robić, niż ingerować w lokalne tradycje i
        zmieniać to, co kiedyś działało dobrze. Gorzej będzie z zaspokojeniem aspiracji
        wojewódzkich, a posłowie już teraz przyznają, że wykreślanie nowych granic
        mogłoby mieć poważne konsekwencje gospodarcze.”
        www.wprost.pl/ar/?O=7288
        „W AWS przeciw ustawie głosowali m.in. Mariusz Grabowski, Jan Maria Jackowski,
        Jerzy Kropiwnicki, Piotr Krutul, Paweł Łączkowski, Tadeusz Maćkała, Halina
        Nowina-Konopka, Urszula Wachowska, Zbigniew Wawak, Tadeusz Wrona; w SLD -
        Seweryn Jurgielaniec, Jacek Kasprzyk, Jan Sieńko, Władysław Szkop, Ryszard
        Ulicki i Zofia Wilczyńska; w UW - Barbara Imiołczyk, Irena Lipowicz, Jerzy
        Madej, Grażyna Staniszewska, Jan Wyrowiński i Marek Zieliński.”
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_980720/kraj/kraj_a_1.html
        Przegrana
        Skreślane z mapy woj. częstochowskie prawdziwego, aktywnego obrońcę miało w
        ówczesnej prezydent Częstochowy Halinie Rozpondek. Organizowała wyjazdy do
        Warszawy w obronie województwa. Ale nigdy nie udało się zorganizować tak dużej
        manifestacji, jakie odbywały się na Opolszczyźnie. Inni politycy byli
        wstrzemięźliwi. Tadeusz Wrona, wtedy poseł AWS, próbował ratować Częstochowę
        wpychając ją w ramiona a to Kielc (woj. staropolskie) a to Krakowa, byle z
        daleka od Katowic. Nie udało się, Częstochowa straciła autonomię.
        czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/466139.html

Przypomne, ze z wymaganych 100 000 podpisow, jedynie 40 tys. osob z Regionu
        czestochowskiego podpisalo się pod listem protestacyjnym.

„Prezydent Miasta Tadeusz Wrona zdążył juz napisać list do premiera
        Marcinkiewicza, w którym pisze, że zapowiedź likwidacji delegatur Urzędów
        Wojewódzkich, przedstawiona w programie „Tanie Państwo” doprowadziła do
        poważnego zaniepokojenia mieszkańców Częstochowy i subregionu częstochowskiego.
        Podobny ton będzie miało zapewne stanowisko Rady Miasta, które zostanie przyjęte
        na najbliższej sesji, 21 listopada.”
        (tekst za Tygodnikiem 7 Dni)
        Sylwia Bielecka, Tygodnik 7 Dni
        www.czestochowiak.pl/temattygodnia/?news=41
        Liczy się również konsekwencja chronienia i zedycydowanej obrony utraty
        niezaleznosci Czestochowy wobec Katowic bądź jakichkolwiek instytucji centralnych.

P.S. Dodatkowa lektura sa materialy dotyczace wspolpracy obecnego magistratu
        z osrodkami samorzadowymi z dawnego wojewodztwa czestochowskiego.
        Niby wojewodztwa juz nie ma (bo nie ma), ale pielegnawane sa korzystne dla
        spoleczenstwa formy wspolpracy na obszarze dawnego wojewodztwa czestochowskiego.

• andrzej.sawa Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy 09.02.06, 16:51
          Historia historią.Teraz jest dzisiaj i namawiam jednak do dyskusji jak ma
          wyglądać podział administracyjny,a nie walczyć o Wasze województwo,bo to chyba
          nie wypali.Obecny podział jest głupi,drogi i niekonsekwentny.Częstochowa czuje
          się pokrzywdzona,ale moim zdaniem traci cała Polska.
          • Gość: storima Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy IP: *.d4.club-internet.fr 09.02.06, 17:29
            andrzej.sawa napisał:

> Historia historią.

Nie lekcewazylbym wiedzy na temat przeszlych prob i strategii.
            To dokladnie jak z otwarciem interesu bez zaznajomienia sie z historia i
            efektami przedsiewziec o podobnym charakterze.
            Taki biznes dlugo nie pociagnie.
            • andrzej.sawa Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy 09.02.06, 17:31
              Chodziło mi o nadmiar koncentracji na historii,bez konkretnych przemyśleń nad
              stanem obecnym i pomysłem jak ma wyglądać przyszłość.
              • Gość: storima Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy IP: *.d4.club-internet.fr 09.02.06, 17:37
                andrzej.sawa napisał:

> Chodziło mi o nadmiar koncentracji na historii,bez konkretnych przemyśleń nad
                > stanem obecnym i pomysłem jak ma wyglądać przyszłość.

Niespotkalem sie jeszcze z konkretnymi przemysleniami bez analizy tego co
                wczesniej czyniono i dlaczego cos sie powiodlo badz upadlo.
                • andrzej.sawa Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy 09.02.06, 17:49
                  To odpowiedz mi na proste pytanie,bez gadulstwa.Jaki podział administracyjny
                  Polski?Jaka w nim rola dla obecnych,byłych miast wojewódzkich i innych większych
                  miast?
                  Nie chodzi mi o to jak to przeprowadzić,tylko trzeba wiedzieć do czego chce się
                  dojść,a potem szuka się drogi.
                  Ja mam swoje przemyślenia,ale niestety nie widzę drogi,bo niestety znaczna część
                  ludzi woli zastanawiać się,mieć za złe,a boi się powiedzieć konkretnie czego chcą.
                  O tym co ja proponuję możesz przeczytać na kilku forach.Teraz kolej na Ciebie.

Historia jest matką,ale bez dzieci nie ma przyszłości.
                  • Gość: storima Re: Krotki zarys obrony niezaleznosci Czestochowy IP: *.d4.club-internet.fr 09.02.06, 21:33
                    Andrzej-sawa napisal:
                    >Jaki podział administracyjny
                    > Polski?Jaka w nim rola dla obecnych,byłych miast wojewódzkich i innych > > >
                    >większych
                    > miast?

Nie wiem. Musialbym przeczytac zapis debat sejmowych w tej sprawie.
                    Waznym aspektem jest rowniez przewertowanie pozostalych ustaw poddanych
                    w tym samym okresie.

W "Krotkim zarysie ..." jest zapis mowiacy dokladnie o dzialaniach, o ktore mnie
                    teraz pytasz.

> To odpowiedz mi na proste pytanie,bez gadulstwa.

Plan wojewodztwa czestochowskiego to taki plan w ktorym
                    jego powstanie przyczyniloby sie do wzrostu ekonomicznego regionow wchodzacy w
                    sklad tego wojewodztwa. Pozostale wojewodztwa z ktorych skladaloby sie
                    wojewodztwo czestochowskie nie moglyby w zadnym wypadku poniesc strat
                    ekonomicznych na tym interesie.
    • Gość: warszawiak Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 09.02.06, 22:52
      województw powinno być sześć, sześć dobrych i dobrze finansowanych przez
      państwo uniwersytetów sześć uniwersytetów technicznych. Kielce, Opole,
      Bydgoszcz to dziadostwo. Mogą być powiatami z jakimiś szkołami wyzszymi, do
      szkolenia lokolnych specjalistów. Można stworzyć województwo jasnogórskie wraz
      z Chrześcijańskim Uniwersytetem Jasnogórskim, tylko po co
      • andrzej.sawa Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 09.02.06, 23:49
        Widzisz to nie wyjdzie,bo tzw.władza będzie daleko i trzeba będzie powołać
        delegatury,tak jak teraz.Mnie chodzi o zmianę sposobu zarządzania państwem na
        poszczególnych szczeblach-dodam niezbyt licznych.
        Pytam wielu ludzi po co są obecne województwa,nie tylko władza rządowa ale i
        samorządowa.I właściwie nie ma odpowiedzi.
        • Gość: jot Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: 195.116.81.* 10.02.06, 16:36
          Drodzy forumowicze czy nie macie dość tego tematu wybuchającego
          systematycznie co 3-4 tygodnie"Zróbmy coś aby powstało województwo".
          Mnie to już na prawdę mdli.Albo zaczynać i na przykład zbierać podpisy ,
          albo zamilknąć, bo sprawa jest nierealna.
          Zarówno ze względów historycznych jak i geograficznych.
          To se ne wrati!
          • andrzej.sawa Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ 10.02.06, 17:06
            A ja Ci powiem po raz kolejny i wszędzie to mówię,gdy spotykam taki temat.Obecny
            podział administracyjny jest:
            1,głupi
            2,niekonsekwentny
            3,drogi
            4,antysamorządowy
            5,korupcjogenny
            6,antyrozwojowy
            7,monopolizujący tzw."stolice"
            Dopóki nie powstanie logiczny, nowy układ wszelkie zmiany są bez sensu,bo to
            niewiele da,a może dużo kosztować.
            Niestety politykierzy mają w dupie myślenie,a zajmują się kombinowaniem jak w
            tym burdelu najlepiej się ustawić.Brak ludzi nie uwikłanych w obecne
            kombinacje,którzy odważyliby się zaproponować coś logicznego i trzymaliby się
            swego zdania.
            Pamiętacie,że w 1997 roku planowano 8-10 regionów/województw/,potem przy walnym
            udziale kwacha powstało 16 województw o rozmiarach będących efektem
            przypadkowych nacisków.Spieprzono pomysł powiatów i powstało ich chyba o ok.100
            więcej niż pierwotnie projektowano.
            Trzeba porządnego projektu.Jest taki,ale autor zrezygnował z forsowania jego,bo
            miał dość napaści rozmaitych polityczków.
            No ale może zdaży się cud.
    • Gość: alberto77 Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: 213.199.202.* 10.02.06, 18:09
      Jestem za wprowadzeniem zmian w obecnym podziale administracyjnym naszego kraju.
      Uważam, iż przy takich uwarunkowaniach jakie występują w naszym kraju, polska
      powinna być podzielona na ok.20 województw.
      • Gość: krzychu Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.21.pl / *.21.pl 12.02.06, 10:36
        chociaz wiem ze to jest niemozliwe calym sercem jestem za tym abysmy sie
        odlaczyli od katowic /oni z nas zrobili malutki powiat/powinnismy walczyc jak
        kiedys opole ksieza nie maja w tym interesu /do poprzednich opini j.gora
        dostala co chciala i tez siedzi cicho/moze wiec trzeba by ruszyc do naszych
        parlamentarzystow niech cos zaczna robic a nie mieszac w tym kraju ludzie
        koszalin czy radom jest mniejszy od cz-wy NIECH ZYJE WOJ.STAROPOLSKIE ZE
        STOLICA W CZESTOCHOWIE
        • Gość: Częstochowianka WOJEWÓDZTWO STAROPOLSKIE TO NASZA PRZYSZŁOŚĆ! IP: 82.160.21.* 12.02.06, 21:31
          Vivat Częstochowa,Kielce,Radom = Woj. Staropolskie!
          • Gość: c Re: WOJEWÓDZTWO STAROPOLSKIE TO NASZA PRZYSZŁOŚĆ! IP: *.21.pl 13.02.06, 21:08
          • Gość: Cygan Re: WOJEWÓDZTWO STAROPOLSKIE TO NASZA PRZYSZŁOŚĆ! IP: *.21.pl 13.02.06, 21:21
            Jestem z Częstochowy i jak najbardziej popieram poważne przemyślenie powstania
            województwa w tym regionie,oprócz paru znajomych ze śląska wcale nie czuję się
            Slązakiem i nic w tamtą stronę nie ciągnie!!!!Proponuję na obecnym etapie
            twórczości ludzi nam niechętnych np.z Lublińca wysłuchać,jak przyjdzie do
            konkretów to sądzę że jednak większość miast w okolicach Częstochowy chciała być
            z nami!Szkoda że tylko na tym forum brak jest więcej opinii naszych
            radnych.Pozdrawiam.
    • Gość: storima Pragmatyzm=rozsadek IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 21:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=36730770&a=36738603
      I moze zaczniecie sensownie piasac.
      Bo zagubiliscie cel.
      • malopolanin2 Re: Pragmatyzm=rozsadek 13.02.06, 22:15
        Proszę o adres Stowarzyszenia Walki o Województwo lub telefon kontaktowy.Pragnę
        wesprzeć stowarzyszenie moją osobą finansowo,logistycznie lub w inny sposób.
        • andrzej.sawa Re: Pragmatyzm=rozsadek 13.02.06, 22:33
          Mimo wszystko apeluję o inny cel.Inteligentny plan podziału administracyjnego
          Polski.Wiem,że patrząc na naszych polityczków to marzenie ściętej głowy,ale
          można pomarzyć.W nowym podziale napewno znajdzie się rozsądniejsze niż dziś
          miejsce i dla Częstochowy.
          • Gość: storima Re: Pragmatyzm=rozsadek IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 22:41
            andrzej.sawa napisał:
            > Polski.Wiem,że patrząc na naszych polityczków to marzenie ściętej głowy

Nie ublizaj tym, ktorzy ofiarnie i konsekwentnie dzialaja.
            Nie ustosunkowales sie do prgmatyzmu.
    • Gość: storima Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 22:45
      Podane zostaly konkrety.
      Na konkrety nie ma rady.

• andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 13.02.06, 23:15
        To są jakieś konketne powody obecnego podziału administracyjnego?Są.Jest to
        efekt przepychanek,ale logiki nie ma i dlatego napisałem o polityczkach.
        • Gość: Terl Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:21
          Ileż można jeden temat ciągnąć? Szanowny Panie Sowa jeśli na tym chce Pan budować fundament na jesienne wybory to proponuje zerknąć na PKW ile dostała Wojewódzka Częstochowa czy jakoś podobnie.
          Dajcie sobie już "relax"
          • andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 14.02.06, 01:52
            Po pierwsze pisz ortograficznie.
            Po drugie czy ja pisałem o wojewódzkiej Częstochowie?
            • Gość: ST. Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:02
              andrzej.sawa napisał:

> Po pierwsze pisz ortograficznie.

Merytorycznie.
              Prosze:

PS
              Czestochowianka jestesmy zmencenni.

• andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 14.02.06, 02:23
                Powtarzam po raz kolejny,nie interesuje mnie kreowanie nowych województw w
                obecnym układzie administracyjnym.Obecny układ jest zły ze swojej natury.
        • Gość: storima Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 23:23
          andrzej.sawa napisał:

> To są jakieś konketne powody obecnego podziału administracyjnego?Są.Jest to
          > efekt przepychanek,ale logiki nie ma i dlatego napisałem o polityczkach.

A jakie byly poprzednie wzgledy????????

--------------------------------------------

nie dosc , ze operujesz w prozni historii
          od ktorej tak sie zarzekasz,
          to nie jestes w stanie przyjac dzialan terazniejszosci,
          ktore tutaj rozciagaja sie po przez to co pisalem ponizej.

Na konkretny wpis i Twoje wobec mnie zadania, bruzdzisz,
          rowniez mnie jak i Czestochowie.
          Czetochowianko.
          • andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 14.02.06, 02:03
            Przepychanki doprowadziły do tego,że zamiast planowanych 8-10 województw
            powstało ich 16,co złamało poprzednią logikę projektu.Terażniejszy podział nie
            ma żadnej logiki.Niestety zmuszony jestem przyznać,że poprzedni,gierkowski miał
            logikę.Oczywiście nie chodzi o cel jego wprowadzenia,ale o praktyczne działanie.
            Na temat Twojego gadania,że brużdżę,to może Tobie,ale mnie to gó.. obchodzi,bo
            nie mam osobistego stosunku do ludzi anonimowych.Przedstawisz się z imienia i
            nazwiska,to wtedy pogadamy.
            Przy okazji proszę pisać trochę staranniej i przed puszczeniem postu sprawdzić
            litery,bo to nieładnie.
            • Gość: ST Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:14
              Piszesz bzdury.
              • Gość: 100rima Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:17
                Jako trol wespol z "czestochowianka".
                Na wszystkich Forach Swiata.
              • andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 14.02.06, 02:26
                Bzdurą jest poprawianie czegoś co nie jest do poprawienia.Ten układ nie ma
                żadnej logiki.3 małe woj,3 duże woj. i 10 średnich - to nie jest logiczne.
                • Gość: OneH.ST. Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:33
                  Zniknij prosze z tego FCz "czestochowianko" bo to i zalosne ty trolla.

Thats'it.
                  • Gość: odyseja 20002 Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:38
                    twymi chamskimi wpisami "czestochowianko"
                    wykreowales siebie andrzej ça va jako kompletnego szczura;
                    zniknij; zamilknij;
                    • andrzej.sawa Re: Ten watek istnieje w Utopii 14.02.06, 02:42
                      Nie powiem Ci kim jesteś, bo po żałosnej decyzji Pana Prezydenta postanowiłem
                      starać się nie używać słownictwa rynsztokowego na znak żałoby.
                      • Gość: Odyseja 2003 Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:44
                        Tym bardziej swiadczy to o "czestochowiance"
                        Troll ktora nie zna granic.
                        • Gość: Odyseja 2004 Re: Ten watek istnieje w Utopii IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 02:52
                          jeszcze jedno czestochowianko, andrzeju
                          ça va
                          i innym podobnym

nie ludz sie ,ze trollowanie ma swoj bezkraniczna moc.

nieuczciwosc nie idzie w sukurs tak darmowo.
                          • andrzej.sawa leć w kosmos! 14.02.06, 02:57
                            Będę wyjątkowo łagodny,bo mam jeszcze robotę i nie chcę się denerwować.
                            Ty analfabeto bezmyślny.
                            • Gość: ILOVYOU Re: leć w kosmos! IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 03:06
                              Czaestochowianko, jak i innym bezlogowcom.

ça va???
    • Gość: xxx Re: Polska do Ameryki IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 13.02.06, 23:31
      przekształćmy Polskę w 51 stan USA.
      • Gość: storima Re: Polska do Ameryki IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 23:37
        Gość portalu: xxx napisał(a):

> przekształćmy Polskę w 51 stan USA.

Polonia Amerykanska za czasow jego S.P. Szefa
        stracila jakikolwiek wplyw na polityke regionalna Stanow Zjednoczonych.
        Zobaczymy.
        • Gość: storima Ten watek to balwochwalstwo; UTOPIA IP: *.d4.club-internet.fr 13.02.06, 23:42
          Proponuje zajrzec czym jest "utopia"
          i przestac rozwijac inne bicia piuany watki jak sie tu z ta swiadomoscia wpisywac:
    • Gość: ça va Re: RÓBMY COŚ - RATUJMY CZĘSTOCHOWĘ!!! (województ IP: *.d4.club-internet.fr 14.02.06, 03:11
      wiesz chamskie twe wielonikowe wpisy
      podpisujac sie i
      czestochowianka
      zyskaly ci slawe
      no coz wyjatkowo
      chamskiego
      trolla.
      • Gość: Michał Ś. Działamy, czy nie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 09:01
        Witam

Może zamiast sprzeczać się cały czas, zaczniemy działać.
        Na razie z naszego wątku nic nie wynika.
        Ktoś się sprzecza, inny wygłasza swe niezadowolenie.

Trzeba działać.

1. Czy ktoś lubi, czy też nie, dzisiejsza władza w Warszawie jest najlepiej
        nastawiona do Częstochowy. Nie było i nie będzie drugiego takiego rządu, który w
        imię wartości narodowych może się przychylić do powstania Częstochowskiego.
        2. Możliwości nasze w mediach.
        3. Kontakt z nimi i rzeczywiste zaangażowanie naszych polityków w sprawę.
        4. Poparcie kościoła (Kurii)
        5. Poparcie Jasnej Góry.
        6. Poparcie gmin przychylnych powstaniu nowego województwa.
        7. Działanie wszelkich ośrodków młodzieżowych i nie tylko.
        8. W jak najkrótszym czasie powołanie grupy działającej w tym kierunku.
        9. Stworzenie strony internetowej.

Jeżeli widzicie jeszcze jakieś punkty, które powinny się znaleźć na liście to
        proszę je podać.
        Z mojej strony możecie liczyć na pełne zaangażowanie w sprawę.
        Moje dobre kontakty z niektórymi politykami, jak i dość dobre stosunki z
        częstochowskimi mediami mogą na pewno tylko pomóc.

Tak z boczku tego wszystkiego pragnę wspomnieć iż jest jakieś
        stowarzyszenie na rzecz województwa częstochowskiego. Problem jednak w tym że
        ono nic jeszcze w kierunku naszego miasta nie zrobiło. Z tego co wiem to
        bardziej służy do promocji co niektórych członków stowarzyszenia.
        I tu na wielkie słowa tych ludzi trzeba uważać.
        Patrzą tylko jak znaleźć się w takiej grupie jak my i promować swoje osoby.
        Takim ludziom trzeba powiedzieć by promowali się prawdziwym działaniem, a nie
        samą przynależnością.

Pozdrawiam

Michał Ś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka