Gość: Agatsa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 09:30 po pierwsze: nie uda Wam sie zebrać potrzebnej ilości podpisów i pogódźcie sie z tym po drugie: tworzenie województwa nie ma najmniejszego sensu i dziwie sie Wam, ktorzy namietnie wpisujecie TAK w ogole nad tym nie myslac. No, chyba ze chodzi o dodatkowe 40 stolkow i dodatkowych 40 urzednikow przekladajacych papiery od 8 do 15. po trzecie ludzie, za duzo optymizmu, wiecej realizmu... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.trustnet.pl 19.03.06, 10:53 dziesiec razy TAK!!!!!!!!!! CZESTOCHOWA POWINNA BYC WOJEWODZTWEM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seat Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 14:36 Tak. Chodz nie mogę jeszcze oddać głasu (16l.)To zato namuwię kogoś aby chociarz w moim imieniu zagłosował na tak. WON ZE ŚLĄSKIEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry212 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 19.03.06, 15:24 Oczywiście, że jestem za utworzeniem wjewództwa częstochowskiego!!! jak nbardziej popieram tą inicjatywę. Namawiam was również do składania podpisów pod listem w sprawie nieusuwania z Częstochowy zamiejscowej placówki Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego podpisy można składać na ulicy Nowowiejskiego 6 w siedzibie Częstochowskego Tygodnika REgionalnego 7 dni. Więcej informacji udziela też pani Renata Kluczna, która bezpośrednio zbiera podpisy - nr komórki 602 692 951 więcej informacji znajdziecie pod adresem: www.czestochowiak.pl/temattygodnia/news=41 oraz na www.7dni.com.pl pozdrawiam i podpisujcie się!!! Nie dajmy uczynić z Częstochowy prowincji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatsa Trochę samokrytyki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 15:54 to sie nie moze udac! Zamiast wypisywać TAK TAK TAK na forum, ruszcie sie i zrobcie cos. Absolutnie nie popieram tego chorego pomyslu, jesli macie jakies kompleksy z powodu tego, ze nie jestesmy wojewodztwem to bardzo mi Was szkoda, ale pomyslcie logicznie... co nam da to, ze bedziemy wojewodztwem...jesli ktos poda mi chociaz 3 logiczne argumenty "za", moze zmienie zdanie... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Trochę samokrytyki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 16:23 - pieniądze z UE trafiają bezpośrednio do Częstochowy, przez co mamy więcej funduszy z UE. - odłączamy się od Śląska, który jest nam kulturowo daleki - możemy sami decydować o swoim losie (teraz za nas decydują Katowice) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatsa Re: Trochę samokrytyki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:20 Rozumiem ze czujesz ogromny wpływ kultury Ślaska na nas- Czestochowian którzy stowrzyli zaiście własną....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Trochę samokrytyki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:11 U mnie na wsi myślą, że są Ślązakami i mój wójt też. A wszystko przez "Województwo Śląskie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Trochę samokrytyki! IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 12:20 Gość portalu: logika napisał(a): > U mnie na wsi myślą, że są Ślązakami i mój wójt też. A wszystko > przez "Województwo Śląskie" Nie na tym to polega. Czucie, że jest się Ślązakiem, Zagłębiakiem, itp. nie zależy od przynależności do danej gminy, powiatu czy województwa. Wszystko zależy od naszego serca. To my się utożsamiamy z czymś, a nie to coś z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:04 Jestem za utworzeniem województwa częstochowskiego, ktoś kiedyś nie dopilnował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek w Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:14 tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatsa Władku!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 20:41 NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Władku!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:10 Powtarzasz się!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Sznowna logiko! IP: 62.233.185.* 19.03.06, 21:37 jak ktoś gdziś na jakimś forum napisał: w śląskim Częstochowa do tej pory zmarnowała czas i szanse, a teraz wylewa łzy. Z drugiej strony jest Bielsko, które pomimo podobnej sytuacji do Częstochowy podąża w zupełnie innym kierunku. Efekty widać wyraźnie. Nie widze jakoś szans na trwałe przyśpieszenie rozwiju Częstochowy, a tym bardziej terenów jakie miałyby wejść w skład nowego mikro województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logika2 :) Re: Sznowna logiko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:20 A ja Słyszałam, że Bielsko-Biała ma się rozpaść bo prawobrzeżni Bialszczanie chcą do województwa małopolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo błyskotliwa wypowiedź. gratuluje. n/txt IP: 62.233.185.* 20.03.06, 00:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Sznowna logiko! IP: *.c29.msk.pl 23.03.06, 20:21 Mieszkam w BB (we wsch. czesci)i pierwsze slysze. O zadnym podzialach pomiedzy bielszczanami nie ma mowy. Wszyscy mamy swiadomosci, ze troche (bardzo troche) roznimy sie mentalnie od Katowic (byc moze pod tym wzgledem bardziej pasujemy do Krakowa). PS. Nie tak dawno Katedra Socjologii Akademii Techniczno-Humanistycznej w BB przeprowadzila badania. Mlodych ludzi pytano, w jakim regionie zyja. Zdecydowana wiekszosc (+ - 90%)odpowiedziala Podbeskidzie. Swiadczy to o silnym poczuciu odrebnosci mieszkancow naszego miasta tudziez regionu. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Sznowna logiko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:58 Tych Beskidów, to kilka mamy! O którym Podbeskidziu piszesz? Zastanawiam się, czy można używać określenia "region" w stosunku do Podbeskidzia? Bo, co z Nadbeskidziem, , Przedbeskidziem Podbeskidzia, Śródbeskidziem Podbeskidzia, Zabeskidziem Podbeskidzia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Sznowna logiko! IP: *.c29.msk.pl 18.04.06, 21:53 Zdaję sobie sprawę, że to sztuczna nazwa (Podbeskidzie), ale tak mówili respondenci - o badaniu pisala swego czasu Kronika Beskidzka. PS. Poza tym termin Podbeskidzie (w odniesieniu do dawnego woj. bielskiego - mniej więcej)jest dość rozpowszechniony - pojawia się nawet w ogólnopolskich mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Sznowna logiko! 20.03.06, 11:10 Olo mikro to masz mózg ewentualnie członka jak kazdy hanys)))Zejdz z tego forum bo nie potrzebujemy takich śląskich propagatorów regionu , który istnieje jedynie na papierze bo nikt w Czewie i Myszkowie nie identyfikuje się z jakimś "śląskim" chorobliwie sztucznym tworem!!! TAK dla województwa częstochowskiego lub silnego Regionu Staropolskiego razem z Kielcami i daj Boże z Zagłębiem Dąbrowskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Nadęta smarkulo. 20.03.06, 12:41 Już twój nick świadczy o tobie. "fajna" - samozwańcza megalomanka Mały a w zasadzie mizerny to jest twój charakterek dwunastolatki z metropolii Myszków. Charakterek uzurpujący sobie prawo do wypowiadania się w imieniu wszystkich Myszkowian. Sztucznym tworem to było śniętej pamięci woj. częstochowskie z Lublińcem i Olesnem. Reszty idiotycznych haseł nie komentuję, bo żywcem są wzięte z partyjnych transparentów minionej epoki. Wszystkie twoje zdolności w prowadzeniu dyskusji sprowadzają sie do obrażania i obrzucania epitetami. "Silne staropolskie" ))) wybacz równie silne jak "wielki" siusiak twojego partnera, którego to widok (tego siusiaku) wywołał u ciebie widać aż taka traumę, że prześladuje cię permanentnie. Co do Zagłębia )))))) .... ps. sądząc po tobie to strasznie niski poziom macie tam na wschodzie (region staropolski)))) w tych gimnazjach Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re Stary wyleniały oblesiu ze śląska Richardzie na 20.03.06, 19:54 Forum Gazety w Katowicach! No tak ale tam sie prawie nic nie dzieje to się gamoniowi swoje psychiczne posty u nas zachciewa pisać))Znalazł sie Taxidriver hahaha pewnie jakis śląski pokurcz w typie Bercika z kompleksami udaje Roberta De Niro ale tacy najbardziej niebezpieczni bo niewiadomo co im do łba strzeli i mogą byc faktycznie nieobliczalni co częsciowo widac po zamieszczonych postach))) Jako mieszkanka Myszkowa moge na tym forum wyrazać opinie sporej częsci obywateli mojego miasta bo wiem jakie są opinie wielu z nich , a skoro nie ma na tym forum wielu innych jego przedstawicieli to ja niejako staram sie przedstwic ich stanowisko skoro nie robi tego ktoś inny!Katowice też jeszcze 100 lat temu nie były metropolia , a Myszków jest o wiele młodszy także daruj sobie tą ironię zresztą to dobrze , że nie jest takim śmierdzoncym molochem dlatego ma swój specyficzny urok i niech tak pozostanie ! TAK dla powstania każdej formy niezależności Ziemi Częstochowskiej od Hanysolandu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver dziecinko znów nie wziełaś przepisanych pigułek 21.03.06, 09:14 i hormony niedopieszczonej smarkuli zaatakowały ci te dwie szare komórki jakie w darze od matki natury dostałaś. > Forum Gazety w Katowicach! No tak ale tam sie prawie nic nie dzieje to się > gamoniowi swoje psychiczne posty u nas zachciewa pisać))Znalazł sie Taxidriver > hahaha pewnie jakis śląski pokurcz w typie Bercika z kompleksami udaje Roberta > De Niro ale tacy najbardziej niebezpieczni bo niewiadomo co im do łba strzeli no to swoją wiedzą na tematy filmowe już się popisałaś, znajomośc jej jest równie mierna jak znajomość innych zagadnień. Zaś jako, że w tym twoim gizmazjum widać poziom niziuteńki informuję cię (bo może kiedyś ci się może w życiu przyda) imię Richard nawet w nicku to nie Robert ). A po za tym, moja słodka idiotko. 1. Gratuluję wiedzy na tematy Śląska - czerpanej z seriali 2. To, że Myszków otrzymał prawa miejskie 56 lat temu nie oznacza, ze wczesniej nie istniał 3. Hasełka typu "hanysoland" i "śmierdzi", to sobie poskanduj na jakimś meczyku z grupą równie "inteligetnych" jak ty kibiców 4. O odkąd dokąd to rozciąga się ta "Ziemia częstochowska", bo akurat ci Myszkowianie, których znam osobiście, to o Ziemy Myszkowskiej czy Jurze słyszeli ale o tym twoim dziwolągu rodem z KW PZPR Czewa nie bardzo ? 5. Purystko językowa, obnosząca się ze swoją polskością, poprawnością i czystością językową po wszystkich forach, słowo "śmierdzący" pisze się własnie tak i nijak inaczej. 6. Chcesz lizaka malutka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 23:17 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 01:08 tak s9.bitefight.pl/c.php?uid=57842 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Przeczytać uważnie IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 12:36 Przemyślcie to sobie dobrze i odpowiedźcie sobie - czy status miasta wojewódzkiego i nowe województwo częstochowskie spowoduje, że z tego powodu inwestorzy będą chętniej tu inwestować? Odpowiedź brzmi - nie, powodem inwestycji nie jest fakt bycia miastem wojewódzkim, lecz dobra oferta dla inwestorów-czyli dużo gruntu, tanie ceny, dobra baza. Popatrzcie na Gliwice, które miastem wojewódzkim nie są, a potrafią przyciągnąć czasami więcej inwestorów niż Katowice. Najlepszym tego przykładem jest fabryka Opla. Dobra rada dla włodarzy miasta-jeżeli ten projekt upadnie, to zastanówcie się nad lepszą ofertą dla inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Przeczytać uważnie IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 12:46 I jeszcze jedna rzecz-jak sprawa ma się z podatkami. Otóż drodzy mieszkańcy Ziemii Częstochowskiej. Wasze podatki naprzód trafiają do Warszawy. Ciężko uwierzyć? Ale tak jest. Tak samo mój podatek, mimo że mieszkam w Bytomiu, trafia do Warszawy. A dopiero z Warszawy trafia do regionów,a dokładniej województw. Rozumując dalej, skoro nowe województwo częstochowskie będzie miało tylko Częstochowę i kilka mniejszych miejscowości to wpływy w porównaniu z tym co obecnie będą mniejsze. Dlaczego? Bo nie będzie inwestycji na szczeblu województwa śląskiego, a nie wiadomo czy nowe województwo będzie stać na takie inwestycje-np.droga ekspresowa do lotniska w Pyrzowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver daj spokój !! 20.03.06, 12:52 starasz sie obracać w kategoriach racjonalnych, gdy temat z tym nie ma nic wspólnego. Czewa potrzebna jest w Śląskim jak dziura w moście. Mają marzenia, pragnienia to niech je spełniają. Nam kram z dewocjanaliami na nic, Kielce może się ucieszą (choć na chwile)))) potem im przejdzie. Baba z wozu koniom lżej. Dam na mszę jak ta napuszona obłast zacznie "współpracować" z miastami woj. świętokrzyskiego. ))) w ramach ich jednego woj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: daj spokój !! IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 13:01 Staram się to racjonalnie jakoś wytłumaczyć. Aż dziw, że większość uważa, że ich podatki trafiają do Katowic. Nikogo na siłę nie zatrzymuję. Ale po co ma się ktoś na drugi dzień obudzić z ręką w nocniku? Sprawa odłączenia nie jest taka prosta. Do tej pory nie powstało nowe województwo (od 1999 roku), a i przejścia powiatów i gmin trwają latami. Przykładem niech będzie Sławków, który czekał na włączenie do śląskiego 3 lata - ale tam ludzie od razu działali. Było referendum, było poparcie władz i racjonalne argumenty. Jeżeli Częstochowa do podobnych wniosków jak we Sławkowie nie dojdzie to nie widzę dobrej przyszłości dla tego projektu. Będzie potem "płacz i zgrzytanie zębów", a politycy będą szukać kozłów ofiarnych. Coś mi się zdaje, że upatrzyli sobie Wronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebenek Re: daj spokój !! IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 22:53 > Nikogo na siłę nie zatrzymuję. Ale po co ma się ktoś na drugi dzień obudzić z > ręką w nocniku? Bardzo dziekujemy Ci za Twoja troske o nasze dobro. Szkoda ze tak bardzo roznimy sie w swoich prognozach, bo z reka w nocniku to my sie niestety juz obudzilismy, pare lat temu, teraz chcemy koniecznie ja stamtad wyjac. Odpowiedz Link Zgłoś
ciulaty.slaski.kret Re: Przeczytać uważnie 20.03.06, 13:08 Chopy dejcie tym goroloom pokooj niech sie robioom ta starogorolsko dziedzina ze Kiylcami abo i Sosnowcym! Wyście soom moondre Szchloonzoki niy jak jo po szkoła goorniczo ale prosza Wos nich sie uoni same rzondzoom a i unos na Szchloonsku bydzie lepiyj w jedna dziedzina z Uopolym! Jo mysla ze mom recht bo Rychard zowsza mo recht uon je intyligyntny szchloonski chop a jo sie patrza co uon szkryflo i byda godoł kozdymu to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Przeczytać uważnie IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 13:14 ciulaty.slaski.kret napisał: > Chopy dejcie tym goroloom pokooj niech sie robioom ta starogorolsko dziedzina > ze Kiylcami abo i Sosnowcym! Wyście soom moondre Szchloonzoki niy jak jo po > szkoła goorniczo ale prosza Wos nich sie uoni same rzondzoom a i unos na > Szchloonsku bydzie lepiyj w jedna dziedzina z Uopolym! Jo mysla ze mom recht bo > > Rychard zowsza mo recht uon je intyligyntny szchloonski chop a jo sie patrza > co uon szkryflo i byda godoł kozdymu to samo! :) Tylko dyskutuję z kolegami z częstochowskiego. Po prostu nie mogę znieść, że do większości tu nie dociera, że Częstochową rządzą Częstochowianie, którzy wybrali swoich przedstawicieli do Rady Miasta, a nie żaden Śląsk. Już nie mówiąc o tym, że niby Częstochowa utrzymuje Śląsk-tak naprawdę podatki trafiają do Warszawy, a dopiero potem wracają już okrojone. Co do przyłączenia Opola-wypowiedzieli się już raz i województwa nie chcą współtworzyć. Co innego kilka gmin przygranicznych jak np.Kietrz.Ja na Opole naciskać nie będę. Co do Sosnowca, historycznie to Zagłębie Dąbrowskie, ale wątpię by się odłaczyli od woj.śląskiego-ze względu na czynniki ekonomiczne pozostaną w obecnym województwie. Przecież do Katowic jest rzut beretem ze Sosnowca;) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Uwaga fałszywka 20.03.06, 13:23 ten człowiek mo kilka nicków, pisuje przez duńskie proxy A taki z niego Ślązak jak ze Stalina Rosjanin. Przywieźlki go z jakiejś podczęstochowskiej wiochy wesołym autobusem popracował kilka lat na kopalni podłapał gwarę i odprawę na Lanosa, a teraz chory z nienawiści udaje Ślązaaka po to żeby wichrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
ciulaty.slaski.kret Re: Uwaga fałszywka 20.03.06, 13:33 Richard łoomiesz mi syrce jo jes blank Szchloonzok ze Świyrklańca i prosza cie nie szkryflej gupot bo nawet niy wiym co je ta proxa co dopiyro jakoś duńsko! Wybaczoom Ci ta chwilowo gupota i dalyj byda popiyrooł Richarda bo uon prawie zowsza mo recht! Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Uwaga fałszywka 25.05.06, 23:49 Slaski Krecie rozbawiles mnie tym komentarzem serdecznie. Juz Cie lubie, bo z takim poczuciemu humoru trudno nie lubic. A i ta mowa "szloonzka", choc tak obca, brzmi calkiem inaczej, jakos... sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Przeczytać uważnie buuuhahahaha ale hanys)))) 20.03.06, 16:59 Czytając twoją radosną twórczość odnosze wrażenie , że mam do czynienia z jakimś dzieckiem z Bytomia któremu lekcje WOSu nie dały podstawy do wypowiadania się na temat administracji państwowej, a jednak zabierasz głos i się kompromitujesz.Zajmij się lepiej tym portalikiem , którego nie masz odwagi zaprezentowac na forum Częstochowy ("śląsk FM") i ja cię w pełni rozumiem bo zostaniesz wyśmiany ale masz szanse cos zmienic wtedy sie pokaż.Pamiętaj zamieszczając głównie info o czestochowskich stacjach radiowych pod takim szyldem na nic innego nie licz może i dobrze , że tylko dałeś to na Sosnowiec i Bielsko bo tam prawie nic się nie dzieje i tylko stara gwardia towarzystwa wzajemnej adoracji(Bielskie forum) snuje sny o potędze Śląska! Oddaje swój głos na każdy pomysł oderwania Częstochowy od tego pokracznego i sztucznego woj. "śląskiego" TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak do rysiek_z_klanu_taxielwer IP: *.elsat.net.pl 20.03.06, 17:30 rysiek_z_klanu_taxielwer napisał: > Czytając twoją radosną twórczość odnosze wrażenie , że mam do czynienia z > jakimś dzieckiem z Bytomia któremu lekcje WOSu nie dały podstawy do > wypowiadania się na temat administracji państwowej, a jednak zabierasz głos i > się kompromitujesz.Zajmij się lepiej tym portalikiem , którego nie masz odwagi > zaprezentowac na forum Częstochowy ("śląsk FM") i ja cię w pełni rozumiem bo > zostaniesz wyśmiany ale masz szanse cos zmienic wtedy sie pokaż.Pamiętaj > zamieszczając głównie info o czestochowskich stacjach radiowych pod takim > szyldem na nic innego nie licz może i dobrze , że tylko dałeś to na Sosnowiec i > > Bielsko bo tam prawie nic się nie dzieje i tylko stara gwardia towarzystwa > wzajemnej adoracji(Bielskie forum) snuje sny o potędze Śląska! > Oddaje swój głos na każdy pomysł oderwania Częstochowy od tego pokracznego i > sztucznego woj. "śląskiego" TAK!!! Ten "portalik", jak sam nazywasz, nie jest wyłącznie moją własnością. I nie wstydzę się go prezentować na forum Gazety.pl - sprawdź to sobie, jest nawet zarchiwizowany na tym częstochowskim forum. Zamieściłem adnotację na tych forach , gdzie stary wątek nie został zarchiwizowany. Zatem Twoja teza to jakaś bzdurna bajeczka. Wortal, który współwprowadzę prezentuje też informacje o mediach w Częstochowie, jako, że jego tematyką są wydarzenia z świata mediów w województwie śląskim (podkreślam: województwie).Więc nie powinno dziwić, że jest informacja o Jedynce w Częstochowie, czy o RMF Maxxxx. Sam jestem ciekaw, jaką wiedzę prezentujesz Ty mój drogi, jak na razie nie mieliśmy okazji tego poznać, "mistrzu". Może przedstawisz obowiązki województwa, jestem ciekaw. Krytykujesz moje poglądy, ale robisz tylko "dla zasady" - każdy głos na "nie" potępisz, bo to nie zgadza się z Twoim punktem myślenia. Radzę uważniej przeczytać moje wcześniejsze wypowiedzi, bo widzę, że tylko przeleciałeś po nich wzrokiem. Jako, że nie ukrywam swojej osoby, podpisuję się tu moimi kończynami: Aleksander Zarzycki Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver żałosna imitacjo 21.03.06, 08:55 nędzma kreaturo niezdolna do żadnych konstruktywnych indywidualnych działań, reprezentujesz swoją postawą esencję częstochowskości. Sensem twego istnienia jest zawiść, obsesyjna nienawiść, ksenofobia, uprzedzenia w połączeniu w nadmiernym rozdęciem własnym. Prezentujesz sobą typ człowieka, którego nic tak nie drażni jak współporaca, normalna rzeczowa dyskusja bez wyzwisk, nienawiści i podsycania animozji. To dlatego taki bólem napawa cię obraz normalnych rozmów na wymienionych forach, to dlatego obsesyjnie i natrętnie atakują cie wioskowe kompleksy gdy tylko przez myśl przewijają ci się Sosnowiec czy Bielsko, miasta, które się rozwijają mimo waszych debilnych teorii wojewódzkich Miasta, które rosną w siłę bo poszły na wspólprace i rozwój, a wy we krwi macie jedynie kolaborację i zdradę (Szwed, Prusak, Moskal, Nazista), współpracowac nie umiecie. Potraficie tylko skamleć i kąsać gdy ktoś w zaufaniu miałby odwórcić się do was plecami. Za oderwaniem tej pokracznej mentalnie wiochy podjasnogórskiej od woj. Śląskiego jestem na TAK po stokroć. Niechy zyje woj buraczano-warcholskie ze stolicą w Częstochowie :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatsa Re: żałosna imitacjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:34 kultury troche...co, taksowkarzem jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 17:38 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos rozsądku Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 18:18 Marceli Antoniewicz - historyk, pracownik naukowy Akademii im. Jana Długosza - ...zwrócił uwagę na kolonizacyjne skutki obecnego podziału administracyjnego, kiedy to coraz częściej spotyka się młodych ludzi, częstochowian, którzy stwierdzają że są ślązakami... bo urodzili się w województwie śląskim. Uznał także za niewłaściwe z historyczno-geograficzego względu włączenie powiatu lublinieckiego do województwa częstochowskiego, gdyż tamtejsza ludność od zawcze ciążyła ku śląskowi. www.3aleje.info/text2.php?id=2663 Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 21.03.06, 09:32 > Marceli Antoniewicz - historyk, pracownik naukowy Akademii im. Jana Długosza - > ...zwrócił uwagę na kolonizacyjne skutki obecnego podziału administracyjnego, > kiedy to coraz częściej spotyka się młodych ludzi, częstochowian, którzy stwierd > zają że są ślązakami... bo urodzili się w województwie śląskim. tak, a Pan Marceli chodzi po przedszkolach i przeprowadza tam ankiety pośród przedszkolaków w temacie "kto ty jesteś" ? Może warto byłoby tern fakt zgłosić do "obyczajówki", może te ankiety to tylko pretekst. "Głos rozsądku" ??? czy aby na pewno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st. Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:42 '' dzieci są ślązakami bo urodziły się w woj.śląskim" . Ja urodziłem się w województwie stalinogrodzkim taki wpis mam w akcie urodzenia.To jestem stalinogrodczaninem ? - nie jestem Częstochowianinem i jestem za woj.częstochowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
slonzak9 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 21.03.06, 10:34 Gość portalu: st. napisał(a): > '' dzieci są ślązakami bo urodziły się w woj.śląskim" . Ja urodziłem się w > województwie stalinogrodzkim taki wpis mam w akcie urodzenia.To jestem > stalinogrodczaninem ? - nie jestem Częstochowianinem i jestem za woj.częstochow > skim. Sam fakt urodzenia gdzieś nie wpływa na to kim jesteśmy. To poczucie, że przynależymy do danej grupy sprawia, że czujemy się Częstochowianami, Ślązakami, Zagłębiakami, itp. Tak więc to my sami decydujemy o naszej przynależności, a najbardziej na to wpływa nasze serce - to co czujemy. Wymienię więc, że tymi czynnikami, które wpływają na te poczucie więzi: kultura, pochodzenie, poczucie posiadania własnego terytorium, odrębność (autostereotypy-jak postrzegamy siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3puma0 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.zim.pcz.czest.pl 21.03.06, 11:00 TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.zim.pcz.czest.pl 21.03.06, 11:19 TAK !!! Ale takie zbieranie podpisów nie ma sensu i tak nic z tego nie bedzie. Aby podpisy były ważne potrzebna jest fizycznie lista z normalnymi podpisami z numerami dowodów osobistych koło nazwiska i naczej to nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatsa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:29 powiedzmy sobie szczerze, to W OGOLE NIE MA SENSU a jesli ktokolwiek z Was wierzy w sukces to równie dobrze moze kibicowac naszej druzynie piłkarskiej na Mundialu...powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 22.03.06, 12:37 To ma sens bo jesli będziemy nadal w tym obcym dla nas woj. opolskim to zatracimy prawdziwe więzi regionalne z Wieluniem czy Częstochowa !Ja moge powiedziec z moją rodziną i znajomymi , że jesteśmy za Częstochowskim z Wieluniem w jego granicach , a Rudniki i Praszka wraz okolicą w powiecie wieluńskim! I nikt nas nie przekona , że to zły pomysł bo nasze miejsce właśnie jest z Częstochową , a nie z niemieckimi bauerami w opolskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.elsat.net.pl 22.03.06, 15:43 ania_z_rudnik_wielunskich napisała: > nasze miejsce > właśnie jest z Częstochową , a nie z niemieckimi bauerami w opolskim!!! Jakoś tych bauerów niemieckich nie widzę w Grodkowie, Brzegu czy Nysie. Czyżby inne województwo? Nie, to te same woj. opolskie, któremu ktoś przypisuje że całe jest proniemieckie, prośląskie, itp. Najprościej jest wszystko uogólniać. A wszelki dysonans, gdy się widzi bądź słyszy coś innego, się zagłusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:29 Lubliniec NA PEWNO nie wejdzie w skład woj.częstochowskiego lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/581833.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 18:13 I słusznie bo po co?Taka dziura, grajdołek i ma być województwem?Jakie województwo?komu się tak chce znowu zabłysnąć przed wyborcami?Jest tutaj JASNA GÓRA i niech tak zostanie!!!!!!!!PRZYWÓDCY!!!!! ZADBAĆ O TO ABY BYŁO TU SCHLUDNIE I WYJĄTKOWO ABY NIE BYŁO NAM WSTYD PRZED TYMI, KTÓRZY PIELGRZYMUJĄ DO PANI JASNOGÓRSKIEJ CZĘSTOCHOWSKIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12.12m Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 20:38 3xtak Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 22.03.06, 21:30 Tak dla województwa częstochowskiego z Radomskiem i całym powiatem w jego granicach !Dziwie się , że jeszcze siedzicie cicho! Co z Częstochowy za Hanysowo?!Pozdrowki dla spoko Czewy z bliskiego Radomska)) Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 23.03.06, 19:25 Rappi nie zapominaj też o sąsiadach z Kłobucka))Miło , że są przychylne glosy w Radomsku dla poparcia projektu woj. częstochowskiego to nawet cud , że nie zostaleś zakrzyczany jak pewna Ania z Rudnik Wielunskich przez kompetentnych uczniów pewnego wirtuoza komunistycznej administracji , któremu obecnie stawia się w Katowicach pomniki(a tak się smiali na Śląsku z Zagłębiaków , że im sie syna Gierka na przedstawiciela w Parlamencie Europejskim zdażyło wybrać czy houłbić jego ojca )))Pozdrowienia dla sąsiadów z Radomska z nadzieją na wspólną współpracę w jednym wreszcie prawdziwym regionie Częstochowskim w którym wszyscy będą się czuli jak u siebie , a nie obecnie jak dawno zapomniana prowincja skazana na marginalizację! Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 26.05.06, 01:13 Czestochowa pozdrawia Klobuck i Radomsko! Z miastem Radomskiem i Myszkowiem oraz Wieluniem jestesmy najbardziej zwiazani kulturowo. Nie wspominam o powiecie kłobuckim bo to jest oczywiste ze zawsze bylismy razem. Na wspomnianych miastach musi sie opierac glowny ciezar walki o powstanie Wojewodztwa Czestochowskiego. Problem biernosci wielu Czestochowian i mieszkancow okolicznych miast, powiatow i gmin bierze sie stad, ze faktycznie Okreg Czestochowski czesto byl podzielony wczesniej w historii, wiec nie bylo silnej tozsamosci, chocby takiej jaka maja Slazacy, Malopolanie czy Wielkopolanie. Skoro tak, to najwyzszy czas zeby wiezi umocnic, bo to ze one sa, nie podlega dyskusji. Byc moze dobrze sie stalo, ze nami zagrano podczas reformy, bo przynajmniej teraz odkrywamy ze jestesmy sobie tak bliscy. Boze juz nie moge doczekac sie tej chwili kiedy bedziemy U Siebie. Pozdrawiam wszystkich wierzacych w Wojewodztwo Czestochowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ynct Lubliniec, to Śląsk!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:32 Mosz prawie, dziołszko! Przeca Lublyniec, to z dowiyn downa Ślonsk!!! A wiela mocie już tych podpisów? No, toż sie chowcie! Odpowiedz Link Zgłoś
rheinlander Re: Lubliniec, to Śląsk!!! 23.03.06, 20:34 Kochani nie myślcie sobie, iż Was w tej walce o województwo poprą Herby. Herby to ostatni skrawek ziemi śląskiej - tak drogiej dla nas Ślązaków. Jesteśmy w powiecie Lublinieckim i województwie śląskim i tak też zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quel Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.merinet.pl 29.03.06, 16:27 Pajęczno już raz było w częstochowskim i daj Boże nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 29.03.06, 23:17 Gość portalu: Quel napisał(a): > Pajęczno już raz było w częstochowskim i daj Boże nigdy więcej. Tak Pajęczno w łodzkim jest powiatem , a w częstochowskim nie bylo to chyba jest Twój jedyny argument;))) Ja znam wielu mieszkańców Pajęczna czy Działoszyna i jakos ich do Częstochowy ciągnie nie do Łodzi zobacz na autobusy PKS jakie są napchane młodzieża i dorosłymi pewnie codziennie na Jasną Góre modlić sie przychodzą))Brzeznica juz od dawna maży aby się znaleść w powiecie częstochowskim i teraz kiedy zaczyna się poważna batalia o oderwanie się od tego "śląskiego raju" i Wy będziecie mogli pokazać jakie są wasze sympatie dla miejsca gdzie pracujecie , robicie wieksze zakupy , uczycie się i studiujecie zupełnie jak my w Kłobucku))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.xtreme.net.pl 29.03.06, 18:34 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 29.03.06, 19:41 na forum w ostrowcu jestesmy za likwidacja swietokrzyskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Gorole do Świetokrzyskiego i Małopolskiego ! 07.05.06, 21:43 Jeden Górny Śląsk! Katowice z Opolem i Bielskiem jedno województwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aciki Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:05 TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUBLINIEC Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 00:48 TAK !!! Reaktwacja województwa częstochowskiego to bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 25.05.06, 23:45 Sluchajcie, juz niedlugo, jak powstanie projekt, trzeba bedzie te podpisy faktycznie zbierac. Dopoki nie bedzie konkretnego projektu ustawy nic nie podpisujcie bo to i tak bez sensu. Oczywiscie idea podpisow wirtualnych na internecie jest swietna i juz raz powiedzialem tak, wiec nie bede sie powtarzal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 06:11 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:53 zdecydowanie pisz TAk dla wojewodztwa czestochowskiego. to jest ponizajace aby nasze miasto bylo powiatem, jak np klobuck...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.sanetja.pl 26.05.06, 10:45 taka dziura jak cz-wa nie może być województwem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania2 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:53 sama jestes dziura!!! czewa rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laro Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 13:44 T A K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 14:25 Tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:52 TAK!!!!Jestem ZA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 17:20 Zdecydowanie TAK. Inaczej będzie coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 26.05.06, 22:25 Tak popieram wezcie ze sobą ten wiesniacki Lubliniec bo nawet karlusy mecz swojego LZS Szmacianka oddali nam walkowerem!!! Odpowiedz Link Zgłoś