Dodaj do ulubionych

gwarancja?? western digital HDD - Rubikon

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 00:47
Witam!!
Mam problem (nie wiem czy już nie przestarzały).
Kupowałem dysk twardy (baracuda) w hurtowni Rubikon w Częstochownie.
Dysk działeł ponad rok i się uszkodził.
Wymienili mi na WD tej samej pojemnościktóry działał ok 2 miesiące.
Potem wymienili mi ponownie ale jak go podłączyłem to działał jak
sieczkarnia, nawet głuchy by usłyszał. Poszlem więc ponownie i (oczywiście za
każdym razem musiałem czekać ponad miesiąc) dali mi następnego WD400. Działał
on ok 3 miesiące i się wysypał.
Poszłem do Rubikonu i się okazało że firma upadła i nie mam gdzie
zareklamować dysku, nie potrafiłem nigdzie znaleść pomocy.
Więc dysk leżał u mnie nie urzywany przez rok czasu.
Nie wiem ile dokładnie jest gwarancji na ten dysk, wiem że wcześniej miałem 2
lata. Na dysku jest czerwona plomba z zaznaczoną datą październik 2004r i
jest 5 okienek z numerkami od 1 do 5, zaznaczone jest 1.
Czy oriętuje się ktoś, czy jest jeszcze gwarancja na ten dysk i gdzie mógłbym
się ubiegać o ewentualną wymianę/naprawę?
Z góry dziękuję!!
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon 07.03.06, 07:19
      Skontaktuj się z dystrybutorem WD na Polskę, powinni Ci pomóc.

• Gość: nn Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 08:22
        W Polsce jest 4 dystrybutorów i oczywiście żaden Ci nie pomoże zresztą czemu
        miałby to zrobić. A Pan Lookas widzę że jak zwykle często odpowiada na tematy
        na które nie ma pojęcia, i zastanawiam się po co chyba żeby tylko coś napisać
        nie koniecznie mądrego...
        • lookas.prv.pl Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon 07.03.06, 16:07
          A Pan oczywiście mu bardzo pomógł. Gratuluję.

• Gość: nn Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 16:45
            Proszę się nie denerwować napisałem to żeby coś Pan zrozumiał Panie Lookas, po
            co pisać coś na siłę to nie ma sensu, naprawdę proszę mi zaufać… A jeżeli
            chodzi o pomoc w tym przypadku to nic się nie da zrobić ponieważ nikt nie
            podjął się naprawy podzespołów po Rubikonie czyli ten dysk może zareklamować
            tylko firma która kupiła go od dystrybutora w tym przypadku Rubikon który już
            nie istnieje i z tego co wiem u producenta tez nic się nie da zrobić, gdyby to
            był jeszcze Seagate to można by zgłosić przez stronę producenta niestety jest
            to WD…
            • lookas.prv.pl Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon 10.03.06, 14:18
              Ja się nie denerwuję. Jeśli uważa Pan, że mój post jest pisany na siłę i bez
              sensu, to proszę spojrzeć na swój - nic nie wnosi do tematu, oprócz tego, że
              obraża mnie. Przyjmuję każdą krytykę, pod warunkiem, że jest to uzasadniona i
              rzeczowa krytyka. I to tyle w tym temacie. Następnym razem proszę omijać moje
              posty, zaoszczędzi pan sobie wielu nerwów.

Dalej uważam, że powinnien się skontaktować z dystrybutorem WD na Polskę - tam
              na pewno mu doradzą i pomogą.

• Gość: nn Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:33
                To ciekawe, pisze Pan że mój post nic nie wnosi do tematu przecież wszystko
                dokładnie wytłumaczyłem… po prostu chodzi o to że nic z tym dyskiem nie da się
                zrobić… Ja naprawdę nie chcę Pana obrażać jeżeli Pan to tak zrozumiał to
                najmocniej przepraszam, a jeżeli chodzi o moje nerwy to naprawdę nie jest Pan
                wstanie mnie zdenerwować ta sytuacja bardziej mnie bawi niż denerwuje.
                A jeżeli dalej Pan mi nie wierzy i mówi że mój post nic nie wnosi do tematu to
                proszę podaje adresy i numery tel. Do dystrybutorów WD, proszę zadzwonić i
                powiedzieć że ma Pan uszkodzony dysk i sam się Pan przekona jak pomogą…..

Action S.A.
                ul. Jana Kazimierza 46/54
                01-248 Warszawa
                Poland
                Phone: +48.22.532.2050
                Fax: +48.22.817.2895
                www.action.com.pl
                eSys Distribution Sp. z o.o.
                Sokratesa 17A,
                Warsaw, 01-909
                Poland
                Phone: +48.22.864.5830

INCOM S.A.
                Kolejowa 3
                55-075 Bielany Wroclawskie
                Poland
                Phone: +48.71.358.8000
                Fax: +48.71.358.8088
                www.incom.pl
                Tech Data Polska
                ul.Inowlodzka 3
                03-237 Warszawa
                Poland
                Phone: +48.22.547.9200
                Fax: +48.22.547.9300
                www.techdata.pl
                • lookas.prv.pl Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon 10.03.06, 23:31
                  Mógł pan od razu wkleić te dane i dzięki temu skupić się na problemie
                  założyciela wątku, a nie na moim problemie.

Pozdrawiam.

• Gość: nn Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 08:29
                    Widzę że jednak znowu Pan nie zrozumiał… Wcześniej pisał Pan że mój post nic
                    nie wnosi do tematu – a mówił wszystko na ten temat. A teraz jak podałem dane
                    dystrybutorów WD pisze Pan:„Mógł pan od razu wkleić te dane i dzięki temu
                    skupić się na problemie
                    założyciela wątku” – no ale właśnie wklejenie tych danych nic a nic nie wnosi
                    (zrobiłem to specjalnie), dlatego sugerowałem żeby Pan sam zadzwonił do
                    dystrybutora i przekonał się jak pomogą - po prostu nie pomogą zresztą tak jak
                    pisałem wcześniej czemu mieli by to zrobić (proszę pomyśleć). Dlatego podawanie
                    takich danych naraża osobę która prosi o pomoc na: stratę pieniążków na
                    połączenia telefoniczne, stratę czasu i ewentualne nerwy. Mam nadzieje że teraz
                    Pan rozumie, warto się czasami zastanowić coś pisząc…

Oczywiście też pozdrawiam.
        • Gość: Znalazca Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.21.pl 07.03.06, 18:34
          A no nie wiem czy nie pomoże.. Trzeba sprawdzić bo powinien.
    • Gość: konrad Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.03.06, 08:59
      wd daje 2 lata takeze masz jeszcze. Idz do byle sklepu i zareklamuj.
      • Gość: jakiś tam koleś Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 18:27
        mogłeś wziąć barracude z WD to same problemy
        • Gość: fotobzyku Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 23:54
          Wiem że baracuda jest bardziej renomowana, ale już nie chciałem czekać bo
          miesiąc bez komputera to koszmar i wziołem WD
    • verbox Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon 07.03.06, 19:05
      Trochę mnie dziwi, że na początku wymieniono barracudę na dysk innego
      producenta. Zawsze, jak kupuję tego typu komponenty, to gwarancja jest
      przygotowana przez producenta dysku - loga, adresy głównego dystrybutora w
      Polsce itp., zapisy typu, że "firma XXX zobowiązuje się do wymiany czy naprawy
      sprzętu", z czego XXX to nazwa producenta, a nie dystrybutora (sklepu, hurtowni
      itp.) Nie wiem, jak dokładnie jest to w hurtowniach typu śp. (jak wspomniał
      autor wątku) Rubikonu, więc mogę się mylić.
      Trzeba pamiętać także, że niezależnie od gwarancji można reklamować produkt w
      ciągu 2 lat od momentu odebrania punktu od sprzedawcy (Kodeks Cywilny). Ale
      gdzie można składać reklamacje - zapewne skontaktowałbym się z WD (jak tu już
      wspomniano).
      Dodam na marginesie, że o Barracudach mam mieszanie zdanie - z jednej strony
      dysk działał miesiąc, a z drugiej już poprawny dysk działał 4 lata (padł
      niedawno). Może to jest akurat czas eksploatacji dysków twardych, ale mój
      pierwszy dysk Samsunga śmiga już 8 rok...
      • Gość: Koi Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:29
        Poszłem- hahahahha
      • Gość: marcin_r Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.21.pl / *.21.pl 07.03.06, 20:37
        > Dodam na marginesie, że o Barracudach mam mieszanie zdanie - z jednej strony
        > dysk działał miesiąc, a z drugiej już poprawny dysk działał 4 lata (padł
        > niedawno). Może to jest akurat czas eksploatacji dysków twardych, ale mój
        > pierwszy dysk Samsunga śmiga już 8 rok...

Też mam Samsunga i już śmiga 6 roczek. Były na nim wszelakie Windowsy, Linuksy i
        przede wszystkim o niego dbałem. Każdy mówił, gdy kupowałem, że źle zrobiłem,
        ale jak widać nie mieli racji. Tak samo z WD, śmiga jako drugi dysk w nowym
        kompie ok. 3 lat aż miło.
        Co do głównego wątku to niech kolega zadzwoni do przedstawiciela WD w Polsce.
        Nic nie zaszkodzi, a może się czegoś dowiedzieć. I nie uważam też, jak ktoś inny
        napisał, za złą odpowiedź.
        • Gość: fotobzyku Re: gwarancja?? western digital HDD - Rubikon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 23:58
          Ja już w tej chwili nie uważam, że któraś firma jest bardzo dobra, bo nawet
          sprzęt tej renomowanej potrafi się często popsuć.
          Chciałbym załatwić problem z tym WD, ale obecnie mam samsunga, najtańszy model
          80MB SATA. Narazie służy mi już ponad rok i nie narzekam. Zobaczymy, jeszcze
          drugi rok na gwarancji, może przeżyje ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka