redakcja_czestochowa 09.12.02, 19:59 Jak w Waszych domach rozstrzygany jest ten wieczny spór o tradycyjną potrawę wigilijną? Napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda_z_Łodzi Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.12.02, 20:33 U mnie jedna babcia za grzybową, druga za barszczykiem. Ale zawsze jakoś tak było, że ponieważ grzybowa była zupą jadaną częsciej, na wigilię zostawał barszcz. Barszczu nie je się u mnie w domu żadnego innego dnia. To byłaby profanacja :))) Choc zwykle przy kolacji wigilijnej babcie powracają myślami do dzieciństwa i porównuja swoje wspomnienia kulinarne. Kiedyś porwaliśmy się i żeby zrobić jeden z babć <tej od grzybowej> przyjemność przygotowaliśmy obie zupy :) To dopiero była wyżerka ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.premex.pl 10.12.02, 00:05 Najbardziej lubię pomidorówkę, ale w wigilię jest taki klimat, że grzybowa z pysznymi kluseczkami domowej roboty staje się wtedy najlepszą zupą na świecie. Jeśli chodzi o barszcz, to już dawno go nie konsumowałem na wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajca Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? 10.12.02, 08:34 Zdecydowanie barszcz z uszkami! mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa i ??? IP: 203.36.162.* 10.12.02, 11:42 To zamalo!A nastepne potrawy ?? Wsolych Sw. Bozego Narodzenia oraz szczesliwego Nowego Roku 2003 zyczy rodak z Australi !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piasia Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa i ?? IP: router:* / *.gazeta.pl 10.12.02, 16:46 Grzybowa z kluseczkami - jedno i drugie robione przez moją Mamę - nie ma lepszej zupy. A poza tym u mnie na wigilię je się także zupę migdałową. I to jest dopiero cudo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efesha Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 18:08 w ramach prowokacji proponuje chinska zupke z torebki. zloty kurczak czy kurczak curry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: 203.36.162.* 10.12.02, 19:07 Prosze o dania polskie i wigieline !!! Rodak -pozdrawia i dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop kompot z grochem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 21:11 kompot z suszonych owoców (jabłko,śliwka,gruszka) do którego na tależu dodaje się jasiek Czy znacie takie danie wigilijne Odpowiedz Link Zgłoś
piasia do Rodaka 11.12.02, 16:51 Rodaku! zajrzyj na tę stronę: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=3848837&a=3848837&v=2 Tu nie tylko są spisy potraw wigilijnych, ale i przepisy na te potrawy. mniam, mniam, aż ślinka leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek a teraz coś z zupełnie innej beczki.. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 17:37 szkoda że Wyborcza nie potrafi zaproponować ciekawszego tematu do dyskusji. Chociaż Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, to wolałbym aby nasi lokalni dziennikarze wkładali kij w mrowisko - badali opinię internautów dostarczając tym samym samym sobie tematów dna artykuły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bicz_wyborczy Re: a teraz coś z zupełnie innej beczki.. IP: *.zab.cdp.pl / *.kat.cdp.pl 14.12.02, 18:00 Gość portalu: Darek napisał(a): > szkoda że Wyborcza nie potrafi zaproponować ciekawszego tematu do dyskusji. > Chociaż Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, to wolałbym aby nasi lokalni > dziennikarze wkładali kij w mrowisko - badali opinię internautów dostarczając > tym samym samym sobie tematów dna artykuły Oczywiście w tej konwencji także można coś zaproponować, gdyby jednak nasi lokalni dziennikarze nie zdecydowali się wsadzić kija w mrowisko. Na przykład: "Jajko czy kura?", "Być albo nie być?", "Orzeł czy reszka?", "Dzień czy noc" lub równie inteligentny istniejący już wątek "Piątek to dziś czy sobota". Może być pytanie o dopełnienie: "Gdybym był prezydentem Wroną, to zwolniłbym dziś..." (to jedno takie konkretniejsze, ale i tak nic nie da, bo Wrona zwolni, kogo chce), "Komu bije dzwon, bo słychać, że...", "Mówię ci, że...", "A gdybym był młotkowym, to cobyś powiedziała?" Można też dawać tematy do głębokich przemyśleń filozoficznych, takie jak "Motylem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce", "Człowiek to myśląca trzcina, trzcina to szumiący człowiek", "Za czym kolejka ta stoi" Odpowiedz Link Zgłoś
magnesia Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? 11.12.02, 19:59 Witam... u mnie na stole zazwyczaj mozna znalezc i barszcz i grzybowa.... ale jesli chodzi o mnie to wole barszczyk..... hmmmm na dodatek bez uszek :o) Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak!! Re: Wigilia:"DO PIASI "WESOLYCH SWIAT !! IP: 203.36.162.* 11.12.02, 21:39 BARDZO DZIEKUJE I ZYCZE WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA I SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU 2003 .!!-HAPPY CHRISTMAS !! RPDAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forcju Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 22:56 jak tu jesc barsz, z tradycja to zawsze grzybowa, ale barszcz tez popularny , wiec ja jestem za grzybowa, smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diwo Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: 80.48.229.* 12.12.02, 21:11 Nie mam absolutnie nic do barszczu z uszkami (jest pyszny!), ale u mnie w domu zawsze była grzybowa. I bez jej zapachu podejrzewam, że Wigilia nie była by dla mnie taka, jaka powinna być. Ale bywałem na kolacjach wigilijnych, gdzie podawano barszcz. Byłem w zasadzie zadowolony, bo zupka była świetna, a ja byłem właśnie po lub właśnie przed grzybową w rodzinnym domu. Tak że urozmaicenie było mile widziane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czes.gazeta.pl 22.12.02, 22:08 Nie ma jak... kutia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda z Łodzi Właśnie skojarzyłem, że... IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.02, 23:42 U mnie barszcz zawsze jest na wywarze z prawdziwków, który daje mu ten rubinowy odcień czerwieni. Tzn zmienia tę czerwień. A i zapach i smak nabierają cech szlachetnych. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś