Dodaj do ulubionych

Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa?

09.12.02, 19:59
Jak w Waszych domach rozstrzygany jest ten wieczny
spór o tradycyjną potrawę wigilijną? Napiszcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruda_z_Łodzi Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.12.02, 20:33
      U mnie jedna babcia za grzybową, druga za barszczykiem. Ale zawsze jakoś tak było, że ponieważ grzybowa była zupą jadaną częsciej, na wigilię zostawał barszcz. Barszczu nie je się u mnie w domu żadnego innego dnia. To byłaby profanacja :))) Choc zwykle przy kolacji wigilijnej babcie powracają myślami do dzieciństwa i porównuja swoje wspomnienia kulinarne. Kiedyś porwaliśmy się i żeby zrobić jeden z babć <tej od grzybowej> przyjemność przygotowaliśmy obie zupy :) To dopiero była wyżerka ;))))
      • Gość: Lotnik Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.premex.pl 10.12.02, 00:05
        Najbardziej lubię pomidorówkę, ale w wigilię jest taki klimat, że grzybowa z
        pysznymi kluseczkami domowej roboty staje się wtedy najlepszą zupą na świecie.
        Jeśli chodzi o barszcz, to już dawno go nie konsumowałem na wigilii.
    • jamajca Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? 10.12.02, 08:34
      Zdecydowanie barszcz z uszkami! mniam !
    • Gość: rodak Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa i ??? IP: 203.36.162.* 10.12.02, 11:42
      To zamalo!A nastepne potrawy ??
      Wsolych Sw. Bozego Narodzenia oraz szczesliwego Nowego Roku 2003 zyczy
      rodak z Australi !!
      • Gość: piasia Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa i ?? IP: router:* / *.gazeta.pl 10.12.02, 16:46
        Grzybowa z kluseczkami - jedno i drugie robione przez moją Mamę - nie ma
        lepszej zupy.
        A poza tym u mnie na wigilię je się także zupę migdałową. I to jest dopiero
        cudo!
    • Gość: efesha Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 18:08
      w ramach prowokacji proponuje chinska zupke z torebki. zloty kurczak czy
      kurczak curry?
      • Gość: rodak Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: 203.36.162.* 10.12.02, 19:07
        Prosze o dania polskie i wigieline !!!
        Rodak -pozdrawia i dziekuje !
    • Gość: malop kompot z grochem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 21:11
      kompot z suszonych owoców (jabłko,śliwka,gruszka) do którego na tależu
      dodaje się jasiek
      Czy znacie takie danie wigilijne
      • piasia do Rodaka 11.12.02, 16:51
        Rodaku!

zajrzyj na tę stronę:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=3848837&a=3848837&v=2

Tu nie tylko są spisy potraw wigilijnych, ale i przepisy na te potrawy. mniam,
        mniam, aż ślinka leci...
        • Gość: Darek a teraz coś z zupełnie innej beczki.. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 17:37
          szkoda że Wyborcza nie potrafi zaproponować ciekawszego tematu do dyskusji.
          Chociaż Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, to wolałbym aby nasi lokalni
          dziennikarze wkładali kij w mrowisko - badali opinię internautów dostarczając
          tym samym samym sobie tematów dna artykuły
          • Gość: bicz_wyborczy Re: a teraz coś z zupełnie innej beczki.. IP: *.zab.cdp.pl / *.kat.cdp.pl 14.12.02, 18:00
            Gość portalu: Darek napisał(a):

> szkoda że Wyborcza nie potrafi zaproponować ciekawszego tematu do dyskusji.
            > Chociaż Boże Narodzenie to wyjątkowe święta, to wolałbym aby nasi lokalni
            > dziennikarze wkładali kij w mrowisko - badali opinię internautów dostarczając
            > tym samym samym sobie tematów dna artykuły

Oczywiście w tej konwencji także można coś zaproponować, gdyby jednak nasi
            lokalni dziennikarze nie zdecydowali się wsadzić kija w mrowisko. Na przykład:
            "Jajko czy kura?", "Być albo nie być?", "Orzeł czy reszka?", "Dzień czy noc"
            lub równie inteligentny istniejący już wątek "Piątek to dziś czy sobota". Może
            być pytanie o dopełnienie: "Gdybym był prezydentem Wroną, to zwolniłbym
            dziś..." (to jedno takie konkretniejsze, ale i tak nic nie da, bo Wrona zwolni,
            kogo chce), "Komu bije dzwon, bo słychać, że...", "Mówię ci, że...", "A gdybym
            był młotkowym, to cobyś powiedziała?"
            Można też dawać tematy do głębokich przemyśleń filozoficznych, takie jak
            "Motylem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce", "Człowiek to myśląca
            trzcina, trzcina to szumiący człowiek", "Za czym kolejka ta stoi"
    • magnesia Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? 11.12.02, 19:59
      Witam...
      u mnie na stole zazwyczaj mozna znalezc i barszcz i grzybowa.... ale jesli
      chodzi o mnie to wole barszczyk..... hmmmm na dodatek bez uszek :o)
      Pozdrawiam...
    • Gość: rodak!! Re: Wigilia:"DO PIASI "WESOLYCH SWIAT !! IP: 203.36.162.* 11.12.02, 21:39
      BARDZO DZIEKUJE I ZYCZE WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA I SZCZESLIWEGO NOWEGO
      ROKU 2003 .!!-HAPPY CHRISTMAS !!
      RPDAK!
    • Gość: Forcju Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 22:56
      jak tu jesc barsz, z tradycja to zawsze grzybowa, ale barszcz tez popularny ,
      wiec ja jestem za grzybowa,
      smacznego :)
    • Gość: Diwo Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: 80.48.229.* 12.12.02, 21:11
      Nie mam absolutnie nic do barszczu z uszkami (jest pyszny!), ale u mnie w domu
      zawsze była grzybowa. I bez jej zapachu podejrzewam, że Wigilia nie była by dla
      mnie taka, jaka powinna być. Ale bywałem na kolacjach wigilijnych, gdzie
      podawano barszcz. Byłem w zasadzie zadowolony, bo zupka była świetna, a ja
      byłem właśnie po lub właśnie przed grzybową w rodzinnym domu. Tak że
      urozmaicenie było mile widziane...
      • Gość: hihi Re: Wigilia: barszcz z uszkami czy grzybowa? IP: *.czes.gazeta.pl 22.12.02, 22:08
        Nie ma jak... kutia
    • Gość: Maruda z Łodzi Właśnie skojarzyłem, że... IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.02, 23:42
      U mnie barszcz zawsze jest na wywarze z prawdziwków, który daje mu ten rubinowy odcień czerwieni. Tzn zmienia tę czerwień. A i zapach i smak nabierają cech szlachetnych.
      Pozdrawiam, M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka