Dodaj do ulubionych

do kierowców TIRów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 19:21
pytanie do kierowców tirów : czy aby być kierowcą tira wystarczy obecnie prawo
jazdy kat. C+E i badania psychotechniczne ?

czy potrzebne jest jeszcze świadectwo kwalifikacji i odbyty kurs na przwoźnika ?
czy jedno i drugie to jedno i to samo ?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich kierowców
Obserwuj wątek
    • Gość: ooooooooooooo Re: do kierowców TIRów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:28
      Swiadectwo kwalifikacji potrzebne jest do wykonywania zawodu kierowcy. Kierowca tira musi znac dokumenty spedycyjne i przewozowe. Sa to znormalizowane formularze i nawet kiedy tam nie ma slowa po polsku to nalezy wiedziec co w jakiej rubryce powinno byc wpisane. Nalezy znac zasady ruchu drogowego, bo to oczywiste ze inaczej jest np w Austrii, inaczej na Ukrainie i inacej w Turcji (inne przepisy, oplaty drogowe itp). No i niech kolega pomysli jak bedzie pytal o adres firmy w Hiszpanii czy innej Grecji. A jak bedzie rozmawial ze spedytorem w Angli czy jak znajdzie adres zaladunku w porcie w Hamburgu? Po polsku? Tak wyglada podstawowe minimum wiedzy. W koncu za "cos" te pieniadza pracodawca placi.
      • Gość: kierowca Re: do kierowców TIRów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:25
        no dobra dzięki za odpowiedź a teraz jak możesz to powiedz mi czy : świadectwo
        potrzebne jest tylko wtedy gdy chciałbym jeździć powiedzmy po europie TIRem czy
        też potrzebne jest gdybym chciał jeździć ciągnikiem z naczepą po polsce np.
        cementowozem lub ze złomem żwirem etc. ?
        • Gość: ooooooooooooooooo Re: do kierowców TIRów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:49
          Czlowieku, nie jestem z toba na ty. Sa swiadectwa uprawniajace do przewozu rzeczy lub osob. Mozna miec jedno z nich lub oba. Prawo jazdy uprawnia do kierowania odpowiednimi do posiadanej kategorii pojazdami a swiadectwo uprawnia do zawodowego przewozu osob lub rzeczy. Przeciez tego ucza!!!!!!! Kierowca TIRa to nie furman za kierownica. A o technice i ekonomi jazdy to pewnie tez nie mamy pojecia. W najgorszym wypadku to pozostaje praktykowac i wcale nie krotko u kierowcy TRACKERA.
          • Gość: kierowca Re: do kierowców TIRów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:11
            baardzo Pana przepraszam Panie ooooooooooooooooo

odnoszę wrażenie ża albo jest PAN pracodawcą albo kierowcą co boi się młodych
            żeby nie zrobili im konkurencji

pytałem się grzecznie co potrzebne jest do tego aby zostać kierowcą TIRa a nie
            prosiłem o wykład

tak sie właśnie składa ze byłem dzisiaj w wordzie i miła pani wytłumaczyła mi ci
            i jak z tym świadectem

Dziękuję i pozdrawiam PANA
            • Gość: stary cap Re: do kierowców TIRów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:26
              a mnie sie wydaje że to wszystko to wielki pic,jak ja zaczynałem przygode z
              szoferką a było to na początku 70tych lat to zrobiłem przedpoborowe C a w woju
              jeździłem gazikiem ,po wojsku poszedłem do transbudu i po roku ojazdy
              dyspozytor mówi do mnie tak : młody widzisz tą przyczepe ? zapinaj ją i jedziesz
              pod opole, a po dwóch latach zabrali mi prawko i na drugi dzień oddali już z
              kategorią E
              dzisiaj śmieszy mnie to że młodym ludzią palącym się do jazdy każe się robić E
              niemając w ogóle praktyki śmieszne jest to świadectwa cuda na kiju

współczuje młodym
              • Gość: goya Re: do kierowców TIRów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:48
                to pan zawodowyy kierowca suuper moj tatko tesh jest kierowca bardzo wspolczuje
                i podziwiam wszystkich kierowcow ze maja taka mocna psychike i ze tyle
                wytrzymuja...Pozdrowionka dla wszystkich kierowcoow TIROW trzymaj cie sie
                chlopcy szerokosci i ile wyjazdow tyle powrotow bajo..gosia
      • Gość: nieistotne kto!!!! Re: do kierowców TIRów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:58
        ale jezyk to chyba nie jest najwazniejszy jak sieczlowiek che to sie dogada
        wiadomo bedzie musial sie troszke pogimnastykowac ale zawsze to cos hmm to
        uwaza pan ze kierowca tira powieniem moze kurs odbyc np.j. angilelskiego spoko
        napewno byloby to mozliwe ale musicie jakac konkretna kase placic bo chlopcy
        jezdza za grosz drogi panie.... chyba ze u pana jest inaczej????ale wszyscy
        obiecuja hmm a gowno z tego jest bo wogole nie obowiazuje pracodawcow diet
        placic ale kiedys wam zrobia kolo dupska..oni ciezko pracuja na chlebb i
        koczuja w tych autach.pozdroo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka