Dodaj do ulubionych

dostalam grzybnię boczniaka i co dalej?

IP: *.net / *.net 28.05.06, 14:46
mam boczniaka na słomie i nie wiem co dalej mam robić
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? 28.05.06, 14:47
      Wejdź na google i szukaj.Zdziwiłbym się gdyby tam nic nie było.Jakieś kluby
      hodowców.
      • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 28.05.06, 15:28
        już sie robi
    • Gość: olo Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: 85.158.196.* 28.05.06, 17:25
      Zanim zadasz kolejne w dniu dzisiejszym pytanie na forum - zobacz jakie
      możliwości oferują przeglądarki internetowe. A swoją drogą masz szerokie
      zainteresowania - od stron internetowych po grzybnię boczniaka...
      • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 08:49
        no widzisz Olo.Trzeba mieć dużo zainteresowań
        • Gość: inf. Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:26
          ja kupiłem onegdaj grzybnie boczniaka z firmy "..." na ściólce pewnie jak u
          Ciebie. Atrakcja była bo z boczniaków wiele potraw robić można - pieczone jak
          schabowe i .... "flaczki" .i .... . W kazdym razie taniej było kupić grzybnie
          niż grzyby na targu,markecie .....Smacznego ,polecam również książeczkę potrawy
          " Z pieczarek i z boczniaków"
          • Gość: inf. Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:46
            polecam również książeczkę potraw
            • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 11:08
              jak uda mi się je wyhodować to chętnie wypróbuję przepisy. Już wychodzą ze
              słomy. Dzięki
        • andrzej.sawa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? 29.05.06, 09:26
          I wykorzystywać okazję do nauki.
          • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 11:12
            znalazlam dużo wiadomości. Mam co się uczyć i poznawać. Co nowego a ciekawego to
            chętnie się poznaje. Z poszanowaniem
            • andrzej.sawa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? 29.05.06, 11:23
              A przy okazji to zapraszam do poznawania mojej Ziemii Chełmskiej.Też ciekawa.
              • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 13:39
                nie ma sprawy. Czy polecisz mi ciekawe strony Twojej ziemi chełmskiej. Przyznam,
                że nigdy tam nie bylam, a chętnie poczytam
              • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 13:43
                ale byka strzeliłam- napisałam z małej litery Ziemia Chełmska. Wybacz, tak jakoś
                się napisało
                • andrzej.sawa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? 29.05.06, 15:52
                  Popatrz na moje niewielkie forum Ziemia Chełmska,następnie forum Chełm,W pobliżu
                  tereny Roztocza,a więc forum Roztocze,forum zdjęciowe Lublin,a na nim zdjęcia
                  też z Chełma i okolic,a poza tym jeżeli chcesz bezpośredniej informacji,to pisz
                  na priv,a poza tym ok.10 czerwca będę w Częstochowie,bo mam rodzinne związki z
                  Twoim miastem.
                  • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 29.05.06, 21:40
                    Dobrze wejdę na Twoje forum, ale troszkę później. Miłego pobytu w Częstochowie.
                    Może pogoda Ci dopisze
    • Gość: paweł do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 19:26
      Boczniaki musisz podlewać aby miały zawsze wilgoć,muszą być w ciepłym
      miejscu.Unikaj wystawiania na słońcu.Dwa dni i grzybnia się zesuszy.Ja swoje
      snopki trzymam w garażu.Jak pisali szanowni moi przedmówcy boczniaki są dobre w
      wielu postaciach.Jeżeli masz warunki do tego to polecam z grila.Palce
      lizać.Pozdrowienia dla wszystkich czytającychten post.
      • Gość: lilu re IP: *.com.pl 29.05.06, 20:44
        dzięki za pozdrowienia
        zgadzam sie, że te z grila sa super, polecam rówmież flaczki jak również
        popularną metodę smażenia jak kotlety 9 jajko i panierka)
        palce lizać

smacznego
      • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 29.05.06, 21:36
        Pawle dobrze ,że mi napisałeś o podlewaniu.Wiem,że powinnam zapewnić im dużo
        wilgotności. To doczytałam. Mam pytanie,ile jednorazowo mam im dać wody.
        Włożyłam szyjką butelkę plastikową do tej słomy.Jest w połowie odcięta i mogę
        wlewać wodę do balota. Ale nie dotarłam do wiadomości, ile tej wody mam lać by
        było dobrze.Piszesz,że trzymałeś w garażu a słońce. Piszą,żeby dawać im chociaż
        4 godziny dziennie. Na razie wyłażą i rosną. Szybko.
        Proszę odpiszcie mi
        • Gość: yo Re: do IWY IP: *.net / *.net 29.05.06, 22:28
          no masz duże zainteresowania, jesteś dowcipna i elegancko prowadzisz dialogi.
          Jestem pod wrażeniem. Szukaj a Ty na pewno znajdziesz wszystko co zechcesz.
          powodzenia
          • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 29.05.06, 22:41
            yo dziekuje za opinię
          • andrzej.sawa Re: do IWY 30.05.06, 09:32
            Milsze byłoby forum,nie tylko to,gdyby czsami tak ze sobą gadać.Oczywiście
            czasami trzeba trochę ostrzej,ale bez przesady.
            Pozdrowionka
            • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 30.05.06, 11:44
              zastanowię się.
              • Gość: Paweł Re: do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:07
                Iwa ja podlewałem około 1,5 litra wody na dobę ale z tym że mam dwa otwory do
                podlewania po lewel i po prawej stronie.Po zbiorze zaklejam otwory taśmą i
                robię nowe w odległości około 5 cm.od starych.Rocznie mam trzy zbiory.A mam je
                w garażu dlatego że tam jest ciepło a nie dochodzi słońce.Pozdrowienia dla
                wszystkich.
                • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 30.05.06, 14:40
                  dzięki. Teraz wiem chyba wszystko.
                  • Gość: Paweł Re: do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:05
                    w razie jakichkolwiek dodatkowych pytań GG6892070.
                    • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 30.05.06, 15:39
                      już zapisałam Twój numer- w razie konieczności się włączę i będę się pytać. A
                      tak dla ciekawości, czy coś jeszcze ciekawego hodujesz? W tamtym roku
                      wychodowałam tykwy.Okazałe!
    • ktbb Teraz weź się za spodziaka. 30.05.06, 16:47
      Razem będzie już prawie calak
      • Gość: iwa Re: Teraz weź się za spodziaka. IP: *.net / *.net 30.05.06, 21:33
        może?
      • Gość: Paweł Re: Teraz weź się za spodziaka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:35
        Witam ponownie.Moim drugim hobby jest uprawa dyń.W zeszłym roku jedna miała
        43kg.Nie wiem co będzie tego roku ze względu na pogodę.Pozdrawiam.
    • Gość: Paweł Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:58
      Od nowego roku może bażanty.
    • Gość: fifek Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:35
      ?
      • Gość: Paweł Do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:07
        Witam ponownie.Mam prośbę jeżeli weszłaś na to forum daj znak to dam Ci jeszcze
        jedną chyba cenną wskazówkę dotyczącą grzybni.
        • Gość: iwa Re: Do IWY IP: *.net / *.net 31.05.06, 20:56
          jestem. Co to za odmiana dyni - kolos Ci się wychodował. Ja miałam różne, ale
          nigdy takie ciężkie.
          Boczniaki rosną jak na drożdżach. Kiedy można zacząć zbiory?
          Jakie powinny być duże boczniaki? Jak je ścinać?
          Proszę, tyle jeszcze pytań mam do Ciebie.
          • Gość: Paweł Re: Do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:02
            Dynia..No cóż nasiona kupiłem na kilogramy z wora na jarmarku w Kłobucku.Po
            prostu podlewałem.Co do zbiorów:zbiory ścinasz nożem kroisz jak Manuel smaruje
            chleb.Ścinasz wtedy jak są duże i mięsiste.Musisz obserwować jak jeden grzyb
            zacznie już więdnąć to ostatni gwizdek aby zerżnąć daną kiść.Nie zmieniają
            smaku i walorów po zamrożeniu.Po zamrożeniu nie nadawają się do
            pieczenia.Jeżeli masz działkę to na jesień zużytą grzybnię rozsyp a na wiosnę
            przeszpadluj i nie wiem czemu latem rosną pieczarki też w zaciemnionym
            miejscu.Ja po przeszpadlowaniu sieję w tym miejscu słonecznik a one sobie na
            spodzie spokojnie rosną.Pozdrowienia.
            • Gość: Paweł Re: Do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:12
              Znaczy się nożem przy folii przecinasz korzeń.Jest tylko jeden na otwór.
              • Gość: iwa Re: Do IWY IP: *.net / *.net 01.06.06, 00:24
                rozumiem
            • Gość: zainteresowana Re: Gdzie kupić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:39
              Gdzie w Częstochowie lub najbliższej okolicy można nabyć grzybnię boczniaka ?
              • Gość: iwa Re: Gdzie kupić ? IP: *.net / *.net 01.06.06, 23:55
                Ja dostałam.Powiedziano mi,żebym o nic nie pytała, tylko wychodowała. Dlatego
                zadałam pytanie na forum. Oblatany jest w tej dziedzinie Paweł. Co On mi
                napisał, to tyle wiem i staram trzymać się jego wskazówek.
                Boczniaczki rosną jak na drożdżach i widać, że dobrze się miewają. Co oko i
                duszę cieszy. A jest co podziwiać.
                Pytaj Pawła.
                • Gość: inf. Re: Gdzie kupić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:41
                  --ja kupiłem i przysłano mi za zaliczeniem poczt. w firmie FLOREXPOL - mają
                  stronę to znajdziesz fax-tel. jak nie to odezwij się do mnie podam ich adr. by
                  nie było k.rekl. na for.- Oni oczywiście prosza by podać adresy przyjaciól
                  którym mogą wysłać swoje katalogi/nasion,sadzonek,itp .../. ale może są i inne
                  firmy.
                  • Gość: Paweł Re: Gdzie kupić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:49
                    Ja osobiście kupóję na ryneczku koło Plusa W Blachowni.Są to gotowe snopki
                    okryte folią i jak się dobrze trafi są też z małymi grzybkami.Pozdrawiam.
                    • Gość: Paweł Re: Gdzie kupić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 19:09
                      Oczywiście kupuję.
                      • Gość: iwa Re: Gdzie kupić ? IP: *.net / *.net 02.06.06, 22:25
                        Mam pytanie. Kapelusze mojego boczniaka są jaśniutkie,a w książkach piszą,że
                        powinny być szarawe. Jak to jest w praktyce. Czy to zależy od światła?
                        Juz niedługo nastąpi uroczyste ścięcie i konsumpcja. Wyglądają okazale.
    • Gość: heh Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:09
      To się lecz dziewczyna! Każdą chorobę płciową da się jakoś wyleczyć. Już nie
      pytam gdzie się tej grzybni nabawiłaś...
      • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 03.06.06, 01:33
        piszesz nie na temat " heh". To co piszesz to choroby płóciowe. Ale Ci się
        rozumek pomieszał. Rozumiem Cię, próbowałeś być mądrym i dowcipnym. Pomieszały
        Ci się kierunki -Ja piszę o biologii a Ty o medycynie. Ale nic jeszcze
        straconego. Zostań ginekologiem a może jakaś naiwna dziewoja zgłosi się do
        Ciebie na badanie i postawienie diagnozy. Z tego co piszesz, wnioskuję, że znasz
        się na leczeniu.
        A może zaczniesz przyswajać wiedzę od podstawówki.
        A może zaopatrzysz się w grzybnię boczniaka i poeksperymentujesz - lepsze to niż
        to co piszesz - nie na temat. Zacznij a potem lecz.
        Jesteś płytki, ignorant - a myślę ,że tak nie jest
      • Gość: ss Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: 84.216.47.* 03.06.06, 01:40
        po prostu burak kurde normalny zadko spotykany burak ale niumer ha ha ha
    • Gość: zainteresowana Re: do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 15:23
      Dzięki. W które dni i w jakich godz. jest czynny ryneczek w Blachowni ?
      • Gość: Paweł Re: do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 16:09
        Witam.Co do koloru tak jak piszesz zależy od światła.Ale nic się nie stanie
        jak "zerżniesz"jedną kiść i poprubujesz.Sama wiesz co można z tego
        zrobić.Resztę możesz obserwować i sama zadecydujesz kiedy zrobić ciach
        następnym.Życzę smacznego i jakbyś mogła to napisz jakie wrażenia
        smakowe.Pozdrawiam.
        • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 05.06.06, 12:27
          dziś ścinam kiść boczniaka i robię pierwszą potrawę - kotlety schabowe.
          Po degustacji napiszę o walorach smakowych potrawy.
    • Gość: Paweł Re: do zainteresowanej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 16:14
      Chyba codziennie.Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi.Kiedy zajechałem zawsze
      był czynny.Od strony Plusa Idż prosto bodajże 3 lub 4 budka po lewej stronie.Są
      snopki wystawione w alejce.Jest to budka z prasą i kosmetykami.Powodzenia.
    • Gość: Paweł Re: do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 12:44
      No i jak smakowały?
      • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 06.06.06, 14:31
        super!!!!!!!!!!!! Na pierwszy raz były schabowe. Dziś zupka z części twardej.
        Potem gulasz. Pierwsze wrażenia smakowe są dla mnie zaskakujące. Zawsze
        przechodziłam koło boczniaka raczej obojętnie. Nigdy nie smakowałam.
        Są pyszne. Kiść ważyła ponad 70dag. Na razie jedna, a jeszcze ile ich rośnie.

POLECAM
        • Gość: inf. Re: do IWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:26
          jeszcze raz pozwolę sobie wtrącić się do Waszych dywagacji odnośnie grzybków
          inaczej smakują te grzybki z marketu inaczej Twoje , inaczej pieczarka ze
          sklepu inaczej z pola ,Te Twoje jakby lepsze .Smacznego
          • Gość: iwa Re: do IWY IP: *.net / *.net 06.06.06, 20:52
            Ależ zgadzam się z Tobą. O pieczarkach leśnych, polnych a hodowlanych, to mogę
            powiedzieć swoje zdanie. Jest różnica. Sądzę, że boczniaki też różnią się
            smakiem między swoimi a kupnymi.
            Ciekawe doświadczenie i miłe.
            • Gość: Paweł Re: do IWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:42
              Byłem dzisiaj w piwnicy i przypomniałem sobie że spokojnie możesz je
              zamarynować do słoików.Cieszę się że smakowały i chyba dołączysz do nas w
              następnym roku.Pozdrawiam.Paweł.
    • Gość: mrr Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 12:38
      Czym prędzej idź z tym do lekarza!!!
      Uwazaj i ostrzez wszysatkich członków rodziny, to jest bardzo zaraźliwe
      • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 08.06.06, 09:22
        wydaję mi się, że to ty potrzebujesz szybkiej reanimacji twojego mózgu. Wtedy
        twoje szare komórki nabiorą tzw. światłości 21 wieku. Ty idź do lekarza.
        Potem poczytaj trochę książek.
        Może coś zrozumiesz.
        Wszystko zależy od twojego poziomu inteligencji i chęci przyswajania wiedzy.
        Tekst należy czytać ze zrozumieniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Paweł Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:50
          Ja zostawiłem to bez komentarza.
          • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 09.06.06, 20:18
            Ta moja wypowiedź dotyczy gościa mrr.
          • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 15.06.06, 01:00
            Pawle , nie pisałam tego tekstu do Ciebie, tylko mi się tak klikło. Mam
            internet od niedawna i staram się pisać poprawnie, ale, kiedy ktoś mnie
            zdenerwuje to piszę, co myślę o tej osobie iiiiiiiiiiiiii klikam.
            Zrozum mnie.
            Jestem za impulsywna.
            Przepraszam
            Mam pytanie - ściełam wszystkie już boczniaki, podlewam już tydzień i ile mam
            czekać na pychotki. Dziury nowe zrobiłam wg. instrukcji.
            • Gość: iwa Re: dostalam grzybnię boczniaka i co dalej? IP: *.net / *.net 15.06.06, 01:09
              Przepraszam Cię , próbowałam zaznaczyć Twoje imię w języku html, ale nie wyszło..
              Jestem kiepska, ale próbowałam naprawić swój błąd.
              Napisz , kiedy mogę spodziewać się 2- wysypu boczniaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka