Dodaj do ulubionych

CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ******************************

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.03, 23:21
Skoro Śląscy politycy nie chcą dzielić swojego województwa zmodyfikujmy je!
Proponuję siedziba wojewody – Bielsko-Biała, siedziba Sejmiku – Częstochowa,
reszta urzędów dla równowagi w Gliwicach, Katowicach i Sosnowcu. Panowie
jesteście przecież za równomiernym rozwojem województwa i dużą autonomią? To
takie proste, nieprawdaż?
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ SLASKA 2003! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 22.01.03, 10:48
      POZDRAWIAM!
      • Gość: Pan X Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ SLASKA 2003! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 16:36
        Może stolica Polski czemu nie?
    • Gość: xxx Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 22:09
      nie głupia myśl, ale za głupi politycy.
      • Gość: herr Re: CZĘSTOCHOWA prowincja********************* IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 22:54
        Poszli won
        Katowice są stolicą i koniec ,a nie częstochowa
        • Gość: Pan X Re: CZĘSTOCHOWA prowincja********************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 08:09
          A co coś ci się nie podoba chłopku z Katowic.w woj.Ślaskim jest kilka miast
          które mogłyby być stolicą województwa.A Katowice są dlatego że leżą w
          centralnym punkcie wojew.
          • Gość: *** Re: CZĘSTOCHOWA prowincja********************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 22:05
            ty się herr nie w********* bo dostaniesz w r** s********** z katowic
            • Gość: mundek Re: CZĘSTOCHOWA prowincja********************* IP: 217.97.140.* 09.03.03, 09:13
              A nie lepiej olewac posty tych pier***** hanysow, ktore sa tylko i wylacznie
              prowokacja. To ze chlopu brak wyksztalcenia bo myslal ze cale zycie za dobra
              kase bedzie wegiel przezucal to nie jego wina bo kiedys moze by mu sie to udalo
              a teraz zostalo im sie cieszyc z lat swietnosci 30-40 lat temu a nawet ponad 80
              jak sobie powstania robili. Ciezko zrozumiec ze teraz to Katowice sa zapyziala
              stolica *****
              • Gość: Richtig Hanys Ty rzeczywiście nic nie rozumiesz. IP: 217.98.105.* 10.03.03, 01:56
                • Gość: mundek To mnie oswiec IP: 217.97.140.* 12.03.03, 08:47
    • Gość: Pan X Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 12:34
      • Gość: gosc Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ *Wrona jest grabarzem! IP: 203.36.162.* 08.03.03, 16:35
        To on tak chcial , ze Czestochowa jest wsia bez kina !
        gosc !
        • Gość: Pan X Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ *Wrona jest grabarzem! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 16:41
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> To on tak chcial , ze Czestochowa jest wsia bez kina !
          > gosc !

Winni są wszyscy od lewa do prawa
          • Gość: adagio Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ *Wrona jest grabarzem! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 23:32
            Winni sa wszyscy i ci, którzy województwo zlikwidowali(posłowie ówcześni) i
            ci , ktorzy nie protestowali ( a według mojej pamieci to tylko protestowala
            głosno i wręcz nachalnie byla prezydent, a dzisiaj wiceprezydent u Wrony (sic!)
            pani Halina Rozpondek). I możecie sobie dzisiaj glupoty gadać, a kto z was
            madrych lewo i prawo i środkowo - sierpowych włączyl sie w tą akcję???
            Bo ja tak. Podpisalem się pod propozycja utrzymania naszego województwa
            • Gość: Darek Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 10:28
              odchodzicie misiaczki od tematu zadanego przez Hanysa z Warszawy (Hanys z Wawy?
              jakie to żałosne!)

Otóż mały hanysku brednie piszesz - co ty ... wiesz o naszych problemach!

Naszym problemem nie jest stolica w Stalinogrodzie czy w Kłobucku, a
              zdominowanie nieśląskiej mniejszości w sejmiku wojewódzkim przez większość
              hutniczo-górniczą śląsko-zagłębiowską. Niech już stolyca będzie u Was, ale pod
              warunkiem że zaanektujecie Opolszczyznę - my mamy z Opolakami wspólne interesy,
              potrzebujemy przeciwwagi.
              Nawet jak stolica będzie w Częstochowie, razem ze wszystkimi urzędami, to i tak
              niewiele to zmieni. Parytet kolego, parytet!
            • lewysierpowy Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ *Wrona jest grabarzem! 10.03.03, 08:03

> pani Halina Rozpondek). I możecie sobie dzisiaj glupoty gadać, a kto z was
              > madrych lewo i prawo i środkowo - sierpowych włączyl sie w tą akcję???
              > Bo ja tak. Podpisalem się pod propozycja utrzymania naszego województwa

Ja też się podpisywałem. Stąd przykry wniosek, że pewnie znam Cię osobiście, bo
              za wielu takich niestety nie było.
    • Gość: Hans z Lublińca Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: 217.98.105.* 10.03.03, 01:49
      Częstochowa już nigdy nie będzie województwem!!! I, bez obrazy, musicie się z
      tym w Częstochowie pogodzić. I prędzej, tym lepiej. Po co robicie
      częstochowianom złudzenia? Wg mnie, temat-hasło "Częstochowa województwem",
      pełni wśród częstochowskich elit politycznych dwojaką rolę:

1. Jest wygodnym alibi dla każdej częstochowskiej władzy, i to z każdej, lewej
      bądź prawej, strony. Pozwala wytłumaczyć tym na dole, co jest przyczyną braku
      pozytywnych efektów sprawowania władzy przez aktualną ekipę. Za tym parawanem
      można wszystko ukryć, nieudolność, skłócenie... - "Gdyby Częstochowa była
      województwem, to pokazalibyśmy jak się rządzi". Już nie pokażecie!!!

2. "Częstochowa województwem" - to hasło wyborcze, program wyborczy w każdych
      wyborach dla tych, którzy nie mają nic innego do zaoferowania wyborcom, a
      poczuli w sobie przeogromny i nieodparty ciąg do władzy, do kasy... A przecież
      zawsze jesteśmy przed jakimiś wyborami. To hasło, to już zgrana karta, mało kto
      da się na nią nabrać...

Najwyższy już czas, wreszcie to pojąć!!!!
      • Gość: Darek Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 06:36
        co do polityki - truno Hans się z Tobą niezgodzić. Masz sporo racji. Dlaczego
        jednak z Twoich wypowiedzi zionie taką nienawiścią? Kompleksy?
        • Gość: Hans z Lublińca Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: 217.98.105.* 11.03.03, 12:14
          Gość portalu: Darek napisał(a):

> co do polityki - truno Hans się z Tobą niezgodzić. Masz sporo racji. Dlaczego
          > jednak z Twoich wypowiedzi zionie taką nienawiścią? Kompleksy?

Nienawiść?! Absolutnie NIE! Lubię Częstochowę, częstochowian. Często bywam w
          Częstochowie. Ale wkurza mnie to uporczywe majaczenie niektórych częstochowian
          o restauracji województwa częstochowskiego. To nie posuwa Waszych,
          częstochowskich, spraw do przodu! Napisałem to, co napisałem, żeby
          wkurzyć "wojewodów częstochowskich", czyli tych częstochowian, którzy patrzą
          tylko do tyłu, żyją tym, co było i już nie wróci... Spójrzcie do przodu!
          • Gość: Lech Wałęsa Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 13:20
            Gość portalu: Hans z Lublińca napisał(a):

> Gość portalu: Darek napisał(a):
            >
            > > co do polityki - truno Hans się z Tobą niezgodzić. Masz sporo racji. Dlacz
            > ego
            > > jednak z Twoich wypowiedzi zionie taką nienawiścią? Kompleksy?
            >
            > Nienawiść?! Absolutnie NIE! Lubię Częstochowę, częstochowian. Często bywam w
            > Częstochowie. Ale wkurza mnie to uporczywe majaczenie niektórych
            częstochowian
            > o restauracji województwa częstochowskiego. To nie posuwa Waszych,
            > częstochowskich, spraw do przodu! Napisałem to, co napisałem, żeby
            > wkurzyć "wojewodów częstochowskich", czyli tych częstochowian, którzy patrzą
            > tylko do tyłu, żyją tym, co było i już nie wróci... Spójrzcie do przodu!

Powiedział co wiedział
          • Gość: do Hansa Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 13:22
            wiesz Hans... cieszę się z Twojego udziału w forum, gdyż jesteś tu jednym z
            niewielu nieczęstochowian z dawnego województwa.
            My Częstochowianie tak naprawde mamy mdłe pojęcie o tym co Wy - Lubliniczanie,
            Myszkowianie i in. myślicie o nas, o byłym województwie, czy czujecie jakąś
            sympatię, czy może zdominowanie przez nas...
            Faktem niezaprzeczalnym jest, że jako 10-krotnie większe miasto nie uważamy się
            równi Wam, mamy ambicje, zwłaszcza że ktoś już kiedyś nas nimi karmił (1975-98).
            Lubliniczanie zawsze będą w jakimś stopniu zależni czy to od Cz-wy, czy Gliwic
            bądź innego Opola (szkoły, kultura, zakupy itp.).
            Jest wiele kwestii w których jednak moglibyśmy się czegoś nauczyć od Was - tj.
            gospodarność, skromność, pracowitość, przywiązanie do własnej kultury i
            historii. Podziwiam Waszą pamięć o osobach takich jak Mańka, Stein, Lompa,
            Damrot, Jaroń, to z jakim pietyzmem dbacie o miejsca z nimi związane. Zawsze
            kiedy jestem w Lublińcu, Oleśnie czy Woźnikach zatrzymuję się przy tych
            miejscach i trochę mi żal, że my Częstochowianie nie dbamy o naszą miejscową
            tradycję. Dlatego proszę o wyrozumiałość, gdy któryś z moich współmieszczan
            przybiera w stosunku do Was mentorski ton.

p. s. Czy nie uważasz Hans, że dobrym pomysłem byłoby założenie oddzielnego
            forum GW o Lublińcu?
            • Gość: miało być: Darek do Hansa IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 13:26
              wiesz Hans... cieszę się z Twojego udziału w forum, gdyż jesteś tu jednym z
              niewielu nieczęstochowian z dawnego województwa.
              My Częstochowianie tak naprawde mamy mdłe pojęcie o tym co Wy - Lubliniczanie,
              Myszkowianie i in. myślicie o nas, o byłym województwie, czy czujecie jakąś
              sympatię, czy może zdominowanie przez nas...
              Faktem niezaprzeczalnym jest, że jako 10-krotnie większe miasto nie uważamy się
              równi Wam, mamy ambicje, zwłaszcza że ktoś już kiedyś nas nimi karmił (1975-98).
              Lubliniczanie zawsze będą w jakimś stopniu zależni czy to od Cz-wy, czy Gliwic
              bądź innego Opola (szkoły, kultura, zakupy itp.).
              Jest wiele kwestii w których jednak moglibyśmy się czegoś nauczyć od Was - tj.
              gospodarność, skromność, pracowitość, przywiązanie do własnej kultury i
              historii. Podziwiam Waszą pamięć o osobach takich jak Mańka, Stein, Lompa,
              Damrot, Jaroń, to z jakim pietyzmem dbacie o miejsca z nimi związane. Zawsze
              kiedy jestem w Lublińcu, Oleśnie czy Woźnikach zatrzymuję się przy tych
              miejscach i trochę mi żal, że my Częstochowianie nie dbamy o naszą miejscową
              tradycję. Dlatego proszę o wyrozumiałość, gdy któryś z moich współmieszczan
              przybiera w stosunku do Was mentorski ton.

p. s. Czy nie uważasz Hans, że dobrym pomysłem byłoby założenie oddzielnego
              forum GW o Lublińcu?
              • Gość: Pan X Re: do Darka IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 16:42
                Gość portalu: miało być: Darek napisał(a):

> p. s. Czy nie uważasz Hans, że dobrym pomysłem byłoby założenie oddzielnego
                > forum GW o Lublińcu?

Po co forum z którego korzystałoby 5 osób nie mam na myśl nic negatywnego ,ale
                dlatego że nie warto robić odzielnego forum dla tak małego miasta jakim jest
                Lubliniec .-(pół żartem ,pół serio)
      • Gość: Pan X Re: CZĘSTOCHOWA STOLICĄ ************************* IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 07:29
        Gość portalu: Hans z Lublińca napisał(a):

> Częstochowa już nigdy nie będzie województwem!!!
        Nie byłbym tego taki pewien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka