Gość: Babcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 10:28 Czy babcia moze zabrac wnuka niepelnoletniego posiadajacego paszport ze soba na wypad za granice? Czy na granicy nie bedzie klopotow? Czy trzeba jakies specjalne dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kama Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:39 Dwa lata temu moja mama leciała z moim synem do Londynu, niestety w Londynie na odprawie spędzili prawie dwie godziny, tłumacząc, że właśnie babcia zabrała wnuczka na wakacje, miała jednak przy sobie dokument napisany odręcznie, że my jako rodzice(tu pełne dane, nr. dow.osob.telef.itp.) zgadzamy się na ten wyjazd. Długo to sprawdzali łącznie z telefonem do nas, gdzie potwierdziliśmy ich wyjazd i to było dla nich problemem czy wpuścić czy zawrócić.Tłumaczka powiedziała, że gdyby była zgoda notarialna przetłumaczona to nie byłoby problemu. Brat który na nich czekał bardzo sie denerwował, ale w końcu ich przepuścili. Strachu było co nie miara, a płaczu mogło być jeszcze więcej.Radzę lepiej zabrać zgodę notarialną + tłumaczenie, bedzie najpewniejsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syla Re: Wnuk ze mna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:44 no to ładnie. Moja córka(11 lat) zamierza leciec do Anglii z mojego brata teściową. Czyli bedzie więcej problemów z wyjazdem niż myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Re: Wnuk ze mna IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 05.07.06, 14:48 zabierałam kilka lat temu siostrzenicę , to dla spokoju miałam podpisaną zgodę opiekunów przy notariuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:34 Ciekawe jak do Niemiec? Moze byc jeszcze gorzej? Tym bardziej ze nazwisko Babci to nie nazwisko panienskie corki. Zobaczymy sprobuje wejsc na www.zoll.granica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:03 Jadąc swoim samochodem na wczasy z rodziną mielismy jeszcze wolne miejsce i zabraliśmy syna sasiada niepełnoletni ale posiadający oczywiście swój paszport.Trasa Czechy,Słowacja,Węgry,Austria,Niemcy i do RP. Zero problemów na granicy. Jak jest teraz????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:04 www.strazgraniczna.pl/ruch_graniczny/zasady dziecko nie jest wpisane w moje dokumenty. Wyslalam email moze odpowiedza dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
fatima7 Re: Wnuk ze mna 05.07.06, 22:06 Jeśli leci się na dowód osobisty to lepiej mieć zgodę notarialną, ale jeśli ma sie ważny paszport mozna dziecko wpisać do paszportu i po sprawie. Jednym sie udaje, a innym nie. Lepiej sie dobrze przygotować jak później byc rozczarowanym. Odpowiedz Link Zgłoś