Dodaj do ulubionych

Wnuk ze mna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 10:28
Czy babcia moze zabrac wnuka niepelnoletniego posiadajacego paszport ze soba
na wypad za granice?
Czy na granicy nie bedzie klopotow?
Czy trzeba jakies specjalne dokumenty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kama Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:39
      Dwa lata temu moja mama leciała z moim synem do Londynu, niestety w Londynie na
      odprawie spędzili prawie dwie godziny, tłumacząc, że właśnie babcia zabrała
      wnuczka na wakacje, miała jednak przy sobie dokument napisany odręcznie, że my
      jako rodzice(tu pełne dane, nr. dow.osob.telef.itp.) zgadzamy się na ten wyjazd.
      Długo to sprawdzali łącznie z telefonem do nas, gdzie potwierdziliśmy ich wyjazd
      i to było dla nich problemem czy wpuścić czy zawrócić.Tłumaczka powiedziała, że
      gdyby była zgoda notarialna przetłumaczona to nie byłoby problemu. Brat który na
      nich czekał bardzo sie denerwował, ale w końcu ich przepuścili. Strachu było co
      nie miara, a płaczu mogło być jeszcze więcej.Radzę lepiej zabrać zgodę
      notarialną + tłumaczenie, bedzie najpewniejsze. Pozdrawiam
    • Gość: syla Re: Wnuk ze mna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:44
      no to ładnie. Moja córka(11 lat) zamierza leciec do Anglii z mojego brata
      teściową. Czyli bedzie więcej problemów z wyjazdem niż myślałam.
    • Gość: ciocia Re: Wnuk ze mna IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 05.07.06, 14:48
      zabierałam kilka lat temu siostrzenicę , to dla spokoju miałam podpisaną zgodę
      opiekunów przy notariuszu.
      • Gość: Babcia Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:34
        Ciekawe jak do Niemiec?
        Moze byc jeszcze gorzej?
        Tym bardziej ze nazwisko Babci to nie nazwisko panienskie corki.
        Zobaczymy sprobuje wejsc na www.zoll.granica?
        • Gość: ???? Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:03
          Jadąc swoim samochodem na wczasy z rodziną mielismy jeszcze wolne miejsce i
          zabraliśmy syna sasiada niepełnoletni ale posiadający oczywiście swój
          paszport.Trasa Czechy,Słowacja,Węgry,Austria,Niemcy i do RP. Zero problemów na
          granicy. Jak jest teraz?????
          • Gość: Babcia Re: Wnuk ze mna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:04
            www.strazgraniczna.pl/ruch_graniczny/zasady
            dziecko nie jest wpisane w moje dokumenty. Wyslalam email moze odpowiedza
            dam znac
            • fatima7 Re: Wnuk ze mna 05.07.06, 22:06
              Jeśli leci się na dowód osobisty to lepiej mieć zgodę notarialną, ale jeśli ma
              sie ważny paszport mozna dziecko wpisać do paszportu i po sprawie. Jednym sie
              udaje, a innym nie. Lepiej sie dobrze przygotować jak później byc rozczarowanym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka