storima 22.07.06, 15:49 Slyszy sie 'scieszka', jak rowniez: 'sciezka'. Jezyk pisany , i jezyk mowiony. Kto z was wymawia polskie slowa "gramatycznie poprawnie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: studentka Re: Sciezki Gramatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 22:15 Piszesz ścieżka,ale wymawiasz [śc'eszka ]- bezdźwięczne k ubezdźwięcznia dżwięczne ż. Tzw. hiperpoprawność, czyli wymowa poszczególnych głosek zgodnie z ich zapisem graficznym bez uwzględnienia upodobnien śródwyrazowych i międzywyrazowych jest niezgodna z polską normą ortofoniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teymart Re: Sciezki Gramatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 00:12 Czyżby filologia polska miejscowej uczelni zdołała wreszcie wykształcić prawdziwego polonistę?! Niemal zdumiewający popis wiedzy. Szanownej studentce życzę wielu sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Sciezki Gramatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 10:32 Dziękuję za życzenia.To nie był żaden zdumiewający popis wiedzy. Już bowiem w pierwszych tygodniach studiów polonistycznych,w ramach przedmiotu zwanego gramatyką opisową, omawia się dział: fonetyka i fonologia. Zgadza się natomiast to,że uczę się w Częstochowie. Przyznam szczerze,iż strasznie irytują mnie podziały na lepszych i gorszych,bo jedni studiują na UJ, a drudzy na AJD czy jak kto woli WSP, jedni dziennie,a innie zaocznie. Uczelnie wyższe to przecież nie szkoły średnie,gdzie cały materiał "podaje się na tacy". Nauczyciele akademiccy mają za zadanie przekazać namiastkę wiedzy, wskazać właściwe ścieżki,którymi my,jeśli chcemy poszerzać nasze horyzonty, winnismy podążyć-na tym właśnie polega studiowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teymart Re: Sciezki Gramatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 12:06 Droga studentko! Cieszy mnie Twój zapał i zaangażowanie. Zapewne wielu z nas nieobcy był młodzieńczy idealizm i wiara we własne możliwości - tyle że nielicznym udało się pozostać na tej drodze z najrozmaitszych powodów. Krzepię się nadzieją, że "zwykłe życie" nie zniszczy w Tobie tej odrobiny czarującego buntu i przekonania, które towarzyszą Twemu słowu. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: top Re: Sciezki Gramatyki IP: *.trustnet.pl 23.07.06, 10:45 Nie tłumacz się storima, nie douczony jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blitz Re: Sciezki Gramatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 11:01 Gość portalu: top napisał(a): > Nie tłumacz się storima, nie douczony jesteś. Mojego króliczka zbulwersował mój niedawny post dotyczący ścieżek zdrowia. Więc wziął papierosa do ust i zaciągając się wysmarował nowy wątek:)) Wszak STORIMA musi być zawsze na widoku na samej górze. Jak już nikt nie odpisuje to wtedy zaczyna się głęboka polemimka Storimy ze Storimą. Czekam na twój post Storimo :)) Nowy papieros pomoże lichej koncentracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Sciezki Gramatyki IP: *.dsl.club-internet.fr 23.07.06, 13:41 Gość portalu: studentka napisał(a): > Piszesz ścieżka,ale wymawiasz [śc'eszka ]- bezdźwięczne k ubezdźwięcznia > dżwięczne ż. Tzw. hiperpoprawność, czyli wymowa poszczególnych głosek zgodnie z > > ich zapisem graficznym bez uwzględnienia upodobnien śródwyrazowych i > międzywyrazowych jest niezgodna z polską normą ortofoniczną. Podoba mi sie natomiast 'hiperpoprawnosc' w wymowie dzwiecznego 'h' i 'zmiekczonego' 'ch';) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Sciezki Gramatyki IP: *.dsl.club-internet.fr 23.07.06, 17:09 Gość portalu: top napisał(a): > nie douczony jesteś. 'niedouczony' jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugeniusz Re: Sciezki Gramatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:46 o ku.., ale wy tu mata problemy, ja pie.., co to może opchodzić człowieka pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Sciezki Gramatyki IP: *.dsl.club-internet.fr 24.07.06, 16:57 Gość portalu: eugeniusz napisał(a): > co to może opchodzić człowieka > pracy? O'p'chodzilo. Musialo. swego czasu na zajeciach panstwowych szkol teatralnych, wydzialow aktorskich w Polsce. Choc'p'y jako cwiczenia 't'ykcji;) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Sciezki Gramatyki IP: *.dsl.club-internet.fr 24.07.06, 17:19 Abecadło Abecadło z pieca spadło, O ziemię się hukło, Rozsypało się po kątach, Strasznie się potłukło: I - zgubiło kropeczkę, H - złamało kładeczkę, B - zbiło sobie brzuszki, A - zwichnęło nóżki, O - jak balon pękło, aż się P przelękło, L - do U wskoczyło, T - daszek zgubiło, R - prawą nogę złamało, S - się wyprostowało, W - stanęło do góry dnem i udaje, że jest M. Julian Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pie...ński Jak się pisze chamstwo IP: *.ecatel.net 11.08.13, 10:50 Z dużej litery? Odpowiedz Link Zgłoś