Dodaj do ulubionych

ulica Janosika

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 19:53
Przed chwilą skończył się odcinek Janosika, emitowany po raz 1176 (chyba)i
pomyślałem sobie, że można spróbować nadać jakiejś bocznej uliczce od
Zakopiańskiej imię Marka Perepeczki albo Janosika właśnie. Co o tym
sądzicie.
Obserwuj wątek
    • Gość: b Re: ulica Janosika IP: *.prenet.pl 19.08.06, 19:56
      albo terminatora albo psy moze tez kiepskich o i matysiakow hehe
    • czukihek Re: ulica Janosika 19.08.06, 20:00
      Janosika moze nie, ale im.Marka Perepeczko- jestem za
      • Gość: maks Re: ulica Janosika IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 20:49
        Rejon ul.Zakopiańskiej to bardzo trafne miejsce, z 2 powodów: Zakopane - awięc
        Podhale, kojarzy sie z miejscem akcji filmu; ulica Zakopiańska znajduje sie w
        sąsiedztwie bloku w którym mieszkał Marek..
    • Gość: miastowy Re: ulica Janosika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 20:35
      a może redakcja się w to włączy?
      • Gość: gm Re: ulica Janosika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 21:28
        100% tak ale moze gdzie indziej gdzies blisko centrum gdzie dzo ludzi chodzi i
        moze juz odrazu pomnik mowie serio bo to był bardzo dobry człowiek i zasłuzył
        sie dla częstochowy wiec dlaczego nie mozna tez pomyslec o nadaniu imie szkoły
        jakiesc
    • Gość: ja2 Re: ulica Janosika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:55
      Może ta myśl będzie kiedyś zrealizowana. Miejsce też wydaje mi się dobre, bo
      myślę, że On był z tą częścią miasta ostatnio związany emocjonalnie.
      • harry1983 Re: ulica Janosika 19.08.06, 23:19
        Pomnik to sprawa chybiona - szkoda pieniędzy.

Perepeczkę szanowałem, bo to świetny aktor, ale nie przesadzajmy z tymi pomnikami - naprawdę można te pieniądze spożytkować w lepszy sposób.

Natomiast nadać nazwę ulicy - "Ul. Marka Perepeczki" - dlaczego by nie ?
        Skoro mamy ulice o róznych dziwnych nazwach i nikomu to nie przeszkadza, to czemu nie nazwać ulicy nazwiskiem tak znanego polskiego aktora, w dodatku zasłużonego dla naszego miasta ?

Jestem za. Kosztować to będzie głównie tabliczki - pod warunkiem, że nazwie się tak nową ulicę, a nie zmieni nazwę jakiejś obecnej (wtedy koszty wzrosną).
        • Gość: marta Re: ulica Janosika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 09:56
          to co napisał harry ma sens. Decydenci od takich spraw powinni to wziąć pod
          uwagę. Faktycznie, Perepeczko był nie tylko aktorem, ale i bardzo dobrym
          człowiekiem, zasłużył się dla miasta, a poza tym nie przypominam sobie czasów,
          abym tak często chodziła do teatru. Sugestie, że wówczas teatr był mało ambitny
          to głupota. Ktoś chyba zapomniał jaka jest rola teatu! To przecież rozrywka,
          Perepeczko o tym pamiętał i zamiast jakiś wydumanych refleksji na tematy bliskie
          sercu i zapatrywaniu na życie obecnej koalicji ( nie ubliżając naszym aktorom,
          bo to przecież nie oni decydują o repertuarze)pozwalał ludziom na chwile
          zapomnienia o szarościach, a przy okazji na obcowanie z literaturą (niektórzy
          może uważają, że zbyt lekką, ale to ich sprawa). Brawo za pomysł!
          • Gość: 1000let Re: ulica Janosika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 17:15
            Ulica mu sie należy, ale tak na marginesie (dla jaj)proponuję zmienić nazwę
            placu Daszyńskiego na Plac Matrixa, a parka Stasznica na Park Jurajski.Będzie
            tam moża zobaczyć Menelusa oraz Mocherozaura :-)
        • singielek1 Re: ulica Janosika - Marka Perepeczki. 21.08.06, 02:22
          Jestem za, 3 x tak. Oczywiście, że należy tak nazwać nową a nie starą ulicę,
          aby nie przysporzyć zamieszania i kłopotów ludziom i firmom, które z tego
          powodu będą musiały zmieniać wpisy w różnych rejestrach, dokumentach, drukach
          firmowych, REGON-ach, NIP-ach, pieczątkach, fakturach, wizytówkach itd.
          Marek Perepeczko

pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Perepeczko
          en.wikipedia.org/wiki/Marek_Perepeczko
          pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Ludzie_zwi%C4%85zani_z_Cz%C4%99stochow%C4%85

wiadomosci.onet.pl/1197387,11,1,0,120,686,item.html
          wiadomosci.onet.pl/1197381,11,1,0,120,686,item.html
          Marek Perepeczko - zdjęcia
          serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,53321,3019827.html
          Marek Perepeczko www.imdb.com
          www.imdb.com/name/nm0673307
          Pogrzeb Marka Perepeczki na Powązkach, PAP, mf 28-11-2005, ostatnia
          aktualizacja 28-11-2005 16:46
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3037501.html
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=32665952

harry1983 napisał:

> Pomnik to sprawa chybiona - szkoda pieniędzy.
          > Perepeczkę szanowałem, bo to świetny aktor, ale nie przesadzajmy z tymi
          pomnika
          > mi - naprawdę można te pieniądze spożytkować w lepszy sposób.
          > Natomiast nadać nazwę ulicy - "Ul. Marka Perepeczki" - dlaczego by nie ?
          > Skoro mamy ulice o róznych dziwnych nazwach i nikomu to nie przeszkadza, to
          cze
          > mu nie nazwać ulicy nazwiskiem tak znanego polskiego aktora, w dodatku
          zasłużon
          > ego dla naszego miasta ?
          > Jestem za. Kosztować to będzie głównie tabliczki - pod warunkiem, że nazwie
          się
          > tak nową ulicę, a nie zmieni nazwę jakiejś obecnej (wtedy koszty wzrosną).
    • Gość: ja2 Re: ulica Janosika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:59
      Pięcioro moich znajomych też opowiada się za ulicą Marka Perepeczki. Lista osób
      popierających ten pomysł powiększa się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka