IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:34
Mieszkam przy trasie. Chciałabym wymienić okna na bardziej szczelne,
chroniące przed hałasem. Obecne okna, choć też z PCV były montowane przez
poprzedniego właściciela mieszkania jakieś 12 lat temu. Są kiepskiej jakości,
źle osadzone w murze, prawie nie wypełnione pianką na styku ościerznicy ze
ścianą jak to się robi obecnie. I pewnie dlatego przy zamkniętych oknach do
mieszkania dostaje się zimno i hałas od trasy. Jakie niedrogie okna polecacie
i jaką firmę wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: alien Re: okna PCV IP: *.inds.pl 17.10.06, 12:06
      miałem podobny problem i szukał stosunkowo tanich i w miarę niedrogich okien w
      Częstochowie i oklicach. Zdecydowałem się na pięciokomorowe z firmy "meritum" z
      ulicy Mirowskiej 8 (pawilon przed rzeką). Bardzo miła obsługa , ładne i w miarę
      tanie okna. W przyszłym tygodniu montaż, tak więc narazie nie mogę powiedzieć
      nic więcej.
      • Gość: nd zaliczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:06
        czy wszystkie firmy biorą zaliczki?
        po ostatnich ostrzeżeniach (Urzędowski) trochę strach...
        • Gość: Rafik Re: zaliczki IP: *.eranet.pl 22.10.06, 17:41
          Zaliczka to konieczność, okna są robione pod wymiar więc w momencie rezygnacji
          firma zostaje z naszymi oknami. Ja też montowałem okna w firmie z Mirowskiej.
          Szybko, tanio ale przedewszystkim bardzo fachowo bo to właśnie jest tutaj
          najważniejsze. Okno musi być zamontowane fachowo bo inaczej będziemy mieli
          problem z zamykaniem, otwieraniem itp. Dlatego jeszcze raz polecam tę firmę
          napewno nikt sie nie zawiedzie.
          • Gość: nd Re: zaliczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 21:51
            moje okna określono jako typowe, ale i tak zażądano zaliczki
    • Gość: Jaro Re: okna PCV IP: *.inds.pl 22.10.06, 19:59
      Witam.

Odradzam firmę Tom-Plast, mają soją siedzibę u Jagiellończyków na piętrze.
      • Gość: tonia Re: okna PCV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 06:26
        Do Jaro! Dlaczego odradzasz tą firmę. Byłam tam i teraz nie wiem czy się na
        nich decydować?
        • Gość: Jaro Re: okna PCV IP: *.inds.pl 26.10.06, 09:47
          Witam.

Okna może mają i tanie, ale nie zapewniają żadnego serwisu nawet tego
          gwarancyjnego nie mówiąc już o pogwarancyjnym. Ich serwis skończył się dokładnie
          w momencie kiedy zamknęli drzwi po montażu i więcej już nie raczyli się do mnie
          pofatygować (mieszkam na Północy więc nie jest to jakaś dziura do której nie
          można dojechać). Okna po montażu (lipiec) do rozpoczęcia sezony grzewczego na
          jesieni po prostu się uleżały tak jak powinny w futrynie i należało je
          podregulować śrubami aby dobrze pasowały. Pomimo moich wielokrotnych telefonów i
          umawiana się z nimi na konkretny dzień i godzinę nikt z tej pseudo-firmy się u
          mnie nie pojawił przez cały sezon grzewczy. Zadzwoniłem w końcu do innej firmy i
          z tej innej firmy pojawił się Pan do podregulowania okien już na drugi dzień i
          nawet nie chciał żadnej kasy ode mnie, pomimo iż okna montowała nie jego firma.
          W rozmowie przyznał, że spotkał się już z licznymi niezadowolonymi klientami
          firmy Tom-Plast.
          Tom-Plast ma tanie okna, ale serwisu żadnego. Lepiej dać gdzie indziej
          paręnaście złotych więcej niż użerać się z tą pseudo-firmą.
          • Gość: Jaro Re: okna PCV IP: *.inds.pl 26.10.06, 10:40
            Witam.

I jeszcze jedno.
            Do samego końca (do momentu aż nie dostali pieniędzy) zapewniali mnie iż na
            całość jest 7 lat gwarancji (mam na to papier).
            Szkoda tylko, że w rzeczywistości skończyła się ona w 7 sekund po tym gdy ekipa
            montażowa opuściła moje mieszkanie...
    • Gość: znawca Re: okna PCV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 21:53
      czesc! tu bylbym sklonny powiedziec ze lepiej zainwestowac w szybe zespolona dzwiekochłonna ktora dla przecietnego uzytkowanika zniweluje efekt halasu. szyby np, laminowane z folią dzwiekochłonna lub najpopularniejszy zestaw z szyba float 8mm. poza tym mozna tez uzyc szkla dzwikochlonnego a zarazem z powloką niskoemisyjna czyli chroni przed halasem i dodatkowo zapobiega wydostawaniu sie ciepla z mieszkania lub/i wpuszczaniu zimnego z zewnatrz. zestaw o wyciszeniu np.36dB juz pozwoli odczuc znaczna roznice, zalezy tez jaki masz profil i jaki zestaw mozna do nie go wcisnac ale da sie, szklo dopasowuje sie do potrzeb a szerokosc ramki dystansowej do calosci i zestaw gotowy, i juz:)
      • Gość: forumowicz Re: okna PCV IP: 212.160.108.* 22.10.06, 23:19
        Odradzam okna z firmy Avasen ul.Krótka 29/31 !!!
      • Gość: prawie znawca Re: okna PCV IP: *.profiline.pl 26.10.06, 09:52
        zastosowanie szyb dziwiękoszczelnych tak naprawdę nic nie daje / po za wydaniem
        pieniędzy / w normalnym użytkowaniu.
        Okna dziwiekoszczelne , bo o takich powinniśmy mówić spełniają swoje zadanie
        tylko i wyłącznie wtedy gdy są SZCZELNIE zamkniete . Każde użycie funkcji
        mikro,czy zastosowanie nawiewników ogólnie dostepnych / czyli nie
        dziwiekoszczelnych / skutecznie niweluje ochronę przed chałasem.
        W takim domu potrzebna była by instalacja mechaniczna wymiany powietrza ,gdyż
        szczelne trwałe zamkniecie okien powoduje zatrzymanie wentylacji grawitacyjnej
        coza tym idzie mały smrodek w mieszkaniu:),nie mówiąc już oniebezpieczeństwie
        zatrucia się spalinami z piecyka gazowego.Czasowe wietrzenie nic nie daje.
        Kolejną sprawą jest zastosowanie okien z trzema uszczelkami i bardzo prawidłowy
        montażz użyciem taśm uszczelniających.
        Reasumując - w normalnym mieszkaniu w bloku takie okna nic nie dają tylko
        wydanie większych pieniędzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka