Dodaj do ulubionych

CHEMIA - rownania reakcji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:25
prosil bym Kogos o najprostszy przyklad reakcji utleniania bo musze napisac a
juz ze szkoly zapomnialem.
bede Wam wdzieczny:*
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:45
      up
    • Gość: up Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:33
      up..
    • Gość: prawie chemiczka:) Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:42
      chodzi o jakiegos redoksa?
      • Gość: moniczka Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:49
        az wyjęłam swój zeszyt z zeszłego roku:)

ja też humanistka:)i rozumiem Twoje dylematy...

Zn + Pb(NO3)2 = Zn(NO3)2 + Pb

Nad związkami powinny być jeszcze podpisane stopnie utleniania:
        kolejno: 0 + 2, 5, -2 = 2, 5, -2 + 0

Zn się utlenia
        Pb ulega redukcji

Mam nadzieję że pomogłam
    • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:43
      HNO3 + Cu -> Cu(NO3)2 + NO

utl. Cu - 2e -> Cu /*3
      red. N + 3e -> N /*2

3Cu - 6e -> 3Cu
      2N + 6e -> 2N

3Cu - 6e + 2N + 6e - 3Cu + 2N
      8HNO3 + 3Cu -> 3Cu(NO3)2 + 2NO +4H2O

Myślę że się nie pomyliłem ;)
      • Gość: miśka Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:51
        to ja taki przykład...

K2Cr2O7 + 3Na2SO3 + 4H2SO4 ---> 3NaSO4 + K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 4H2O

U:Cr (na +VI stopniu) + 3e ---> Cr (na +III) /*2 / reak. redukcji
        R:S (na +IV) - 2e ---> S (na +VI) / *3 / reak. utlen.
      • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:51
        Stopni ci nie dodałem, sorki
      • Gość: humanista Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:54
        dziekuje Wam bardzo:)))
        • Gość: miśka Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:55
          chcesz jeszcze? chcesz jeszcze?
          wpadłam w trans :PP
          • Gość: K2 do miśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:57
            Te miśka ty to czasem nie z wydziału inżynieri i ochrony środowiska bo mamy tam taką laska o podobnej ksywce
        • Gość: humanista Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:55
          hehe dzieki jeszcze raz, ale ja chcialem najprostszy mozliwy na rynku:))) hehe
          ale dzieki za trud w kazdym razie:)
          • Gość: humanista Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:57
            no chyba, ze jakis latwy do zapamietania....najprostszy z mozliwych:)
            • Gość: do K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 22:59
              ja nie z wydziału inżynierii środowiska,
              ja z takiego fajniejszego :)
              a miśka na mnie nie mówią
              to na potrzeby forum:P
              • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:01
                A z jakiego fajniejszego ?????????
                • Gość: miśka Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:04
                  ej..
                  prosisz mnie o ujawnienie bardzo poufnych danych... ;)

na twórczym wydziale :)
                  • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:09
                    Już wiem. eureekkkaaaa !!!!!!!!!

...... na metalurgii :D
                    • Gość: miśka Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:13
                      kusi mnie, żeby napisać "broń boże!"...,
                      ale tym sposobem jeden wydział wyeliminowałam,
                      wiecej się nie dam podpuścic :P

• Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:18
                        Wstydzisz sie swojego wydziału czy co :)
                        Co ci zależy
                        • Gość: m. Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:21
                          ee..
                          taka podpucha jak dla przedszkolaka :)
                          nie wstydzę się, chce pozostac anonimowa

mój wydział jest najlepszy ;D

taki twórczy...
                          • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:25
                            Jak dla przedszkolaka bo sie zachowujesz jak dziecko w przedszkolu, ja sie poprostu pytam a ty w jakieś farmazony się ze mną zakręcasz.

Coś z budownictwem związanego? Bo przecierz nie jesteś lokatorką różowego świniaka;)
                            • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:25
                              Ale na politechnice a nie na żadnym WSP czy czymś innym
                            • Gość: m. Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:28
                              zakręcam bo fajna zabawa...
                              ale Ty chyba zaczynasz sie denerwować,
                              skończmy więc te moje dziecinne zakrętasy,
                              miłej nocki życzę :)
                              • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:33
                                Idę lulu bo dziewczyna już mnie zaciąga do łóżeczka na .... nieważne, wskocz tutaj jutro mniej więcej tak po 22:00 może sie zabawimy ;)
                                • Gość: m. Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:38
                                  Gość portalu: K2 napisał(a):

> Idę lulu bo dziewczyna już mnie zaciąga do łóżeczka na .... nieważne, wskocz
                                  tu
                                  > taj jutro mniej więcej tak po 22:00 może sie zabawimy ;)

jeden wniosek z tego co napisałes...
                                  jesteś taki niby-gentleman ;)
                                  • Gość: K2 Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:19
                                    m napisała:

> jeden wniosek z tego co napisałes...
                                    > jesteś taki niby-gentleman ;)

Co miało znaczyć z tym niby gentleman że jestem???? A to że napisałem "zabawimy" akurat chodziło mi o normalna konwersację na forum, nigdy by mi do głowy nie przyszło żeby moją zdradzić czy coś (za wiele starań mnie kosztowała)
    • Gość: picia Re: CHEMIA - rownania reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:50
      najprostszy przyklad reakcji utleniania
      to spalanie węgla
      spalanie to utlenianie
      c+o2=co2
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka