Dodaj do ulubionych

Wino spod Częstochowy

IP: *.srod.spidernet.pl 03.01.07, 19:42
Poczekamy napijemy się :)
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Wino spod Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 03.01.07, 19:56
      Pomysl znakomity - trzymam kciuki za jego realizacje.

• Gość: cham Re: Wino spod Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 20:38
        powinno im się udać, sam na działce mam kilka krzewów winnych gron ;)
        problem może byc z nasłonecznieniem, grona mogą być bardzo małe...
        ... ale za to będą słodkie ;D
    • Gość: Roman_W Wino spod Częstochowy IP: *.21.pl 03.01.07, 22:10
      Ale łubin to się jednak sieje a niesadzi.
    • Gość: jj Re: Wino spod Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 22:16
      Prędzej mu ten winogron obeżrą z krzewów i po winku tylko wspomnienie.
    • Gość: znajomy Re: Wino spod Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:17
      Irek, Irek, żeby to na marne nie wyszło ;)
      • Gość: shrek Re: Wino spod Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:21
        nie wino, tylko domową wódę, mam przepis. Robimy? Gwarantuje kryształ!
      • dock2 Re: Wino spod Częstochowy 03.01.07, 23:31
        Faktycznie najważnejsze jest nasłonecznienie tego stoku żeby grona były słodkie
        ale nawet jeśli będą małe to wystarczy poczekać i zbiór zrobić późnym
        październikiem jak niektóre będą już pleśnieć wtedy będą miały największą
        zawartość cukru (tak produkuje się resling zwany też późnym winem)- a posmak z
        fermentacji można zneutralizować dosypując węgiel.
        Doświadczenie z pobytu w winnicach Nadrenii :)

Ps: A Panu Gorgolowi gratuluje pomysłu bo jeśli tylko podłoże okaże się żyzne i
        stok odpowiednio nasłoneczniony(mam nadzieje że wcześniej to sprawdzał) to przy
        włożeniu wielu godzin pracy może być w przyszłości bardzo zadowolony z efektów.
        • Gość: przyrodnik Re: Wino spod Częstochowy IP: 80.51.222.* 04.01.07, 07:17
          Hmmm, trzymam kciuki za pomysłodawcę, ale.... Obszar Jury jest obszarem bardzo
          specyficznym i odrózniającym się od obszarów otaczających, tzn. zastoiska
          mrozowe, więcej przymrozków, więcej załamań pogody - nawałnic i burz itp. Taki
          mikroklimat nie sprzyja uprawie winorośli. Poza tym zagłębe winiarskie mamy
          jedno - Zielonogórskie, jak to się stało, że w innej części Polski do tej pory
          nikt nie zakładał winnic i nie rozwinął produkcji wytrawncyh win??? MOże
          własnie z uwagi na warunki środowiska, niesprzyjające uprawie winorosli. Jestem
          sceptykiem ,ale jeszce raz życze powodzenia.
          • Gość: ggość Re: Wino spod Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 08:25
            Irek Gorgol mówi:
            "Dzieci mam dorosłe, a uprawą wina zainteresowałem się kilka lat temu."
            Jak ktoś wino uprawia, to napewno nic z tego nie wyjdzie.
            Już był taki jeden lis który sadził złoto.
          • Gość: xx Re: Wino spod Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 04.01.07, 10:16
            Nie jestem specjalista przyrodnikiem, ale na winach sie troche znam - w tej
            chwili najlepsze (calkiem niezle) polskie wina pochodza spod Jasla - tam jest
            najciekawsze w tej chwili zaglebie winiarskie. Zielonogorskie bylo zaglebiem w
            przeszlosci - w tej chwili dopiero probuja cos zrobic jesli chodzi o jakies
            powazniejsze wina.

Obszar pod Jaslem jest juz w tej chwili rozwinac produkcje win - na
            przeszkodzie stoja tylko glupie przepisy.

U nas nie chodzi o produkcje, ale na razie o atrakcje dla przyjezdnych. Sa duze
            szanse ze to sie uda.
    • Gość: Ewa Wino spod Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 08:28
      Trzymam kciuki .Ja też mam winnicę połozoną na krancu pólnocnym krańcu Jury w
      okolicach Działoszyna.Ale najbardziej jestem dumna z winogron
      deserowych.Dorodne jagody tworza okazałe grona .Smak zadowoli wybredne
      podniebienia .O innych korzyściach np. braku chemii w uprawie nie wspominając.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka