Dodaj do ulubionych

Pomocy nie odpala sie windows

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:02
Mam problem po włączeniu kompa wyskakuje pierwsza strona dosowska gdzie podaje grafe później procka, test pamięci oraz dysk i napedy. Po tym powinna wskoczyć strona z tabelkami i powinien ładowac sie windows a u mnie wyskakuje pusta dosowska strona i migota kursor w górnym lewym rogu. Zero reakcji, dysk nie pracuje widze po nie swiecącej sie lampce od dusku. Prosze o pomoc, co mam robic??
Obserwuj wątek
    • Gość: PoK Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:07
      Wsadz inny dysk
    • misiakilla Re: Pomocy nie odpala sie windows 15.01.07, 20:07
      nie ma zadnego komunikatu?
      Moze masz uszkodzony boot sector i winda nie moze sie odpalic...
    • dudi_82 Re: Pomocy nie odpala sie windows 15.01.07, 20:43
      Skoro bios widzi dysk i botowanie jest ustawione z HDD to albo dysk jest
      walnięty albo system zdechł. Mogą być też inne przyczyny ale te są najbardziej
      prawdopodobne.
    • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:53
      Podłączyłem drugi dysk z działającego kompa i tez nie działa, jednak z tego dysku dochodzi do momentu gdzie jest wybór czy uruchomić awaryjnie czy nie. ale po wyborze dalej to samo pusty ekran z migajacym kursorem nie mam żadnych komunikatów w biosie jest nasatawione bootowanie z HDD-0.
      • dudi_82 Re: Pomocy nie odpala sie windows 15.01.07, 22:38
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Podłączyłem drugi dysk z działającego kompa i tez nie działa, jednak z tego dys
        > ku dochodzi do momentu gdzie jest wybór czy uruchomić awaryjnie czy nie. ale po
        > wyborze dalej to samo pusty ekran z migajacym kursorem nie mam żadnych komunik
        > atów w biosie jest nasatawione bootowanie z HDD-0.

Drugi dysk z innego kompa niewiele da bo system jest zoptymalizowany pod inny
        komputer. Chyba że tamten komputer jest identyczny - jeśli jest inny to możliwe
        że też nie działa.
        Napisz kiedy powstał problem. Nagle z dnia na dzień? Po zainstalowaniu czegoś?
        Może coś kombinowałeś z dyskami/napędami?
    • Gość: mxxxk Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.trustnet.pl 15.01.07, 21:22
      odpal windows z dysku ratunkowego i ustaw botowanie w biosie z dyskietku i spr
      dysk przez scandiska
    • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:27
      Niestety nie chce mi bootowac z dyskietki z CD tez nie chce. W momęcie gdy powinien bootowac on sie zatrzymuje i nie chce ruszyc dalej komp sobie chodzi ale nie działa nic :(. Moze on sie wiesza??
    • Gość: syl Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:45
      trudno zdiagnozowac na odleglosc ale
      odepnij zasilanie i tasiemke od Cd i dyskietki
      tzn zostaw tylko dysk i sprobuj odpalic
      a jak przytrzymasz F 8 to jest lista trybow uruchomienia?
    • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:09
      Niestety nic nie pomogło :(. Dalej to samo :(. Ma ktos może jeszcze jakies pomysły a jak nie to moze mi ktoś poleci jakis servis albo kogoś kto by mógłby to chociaż zobaczyć :(. Wszystkie podzespoły działaja napewno bo sprawdzałem u kumpla, od procka po dysk twardy ja już nie mam żadnych pomysłów co sie mogło stac:(. Wszystko zaczeło sie jak chciałem zmienic win98 na XP. Po formacie dysku juz nic nie chciało zaskoczyc. Dysk na pewno działa bo był podłanczany do innego kompa i wgrałem na neigo juz XP'ka. Czekam może ktos podrzuci jakis pomysł.
      • misiakilla Re: Pomocy nie odpala sie windows 17.01.07, 06:27
        Po co odpinac cdromy etc..? Nie bootuje sie - masz dziabniety system
        Sformatuj partycje z systemem, zainstaluj od nowa - bedzie dzialac, a i system
        bedzie szybszy :)
        • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 16:59
          Niestety to nie to :(. Windows wgrany swieżo co na dysk i nie odpala a na innym kompie net dysk smiga bez rzadnych problemów :(.
          • Gość: Internauta Pirackie Windowsy miewaja takie problemmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 18:21
            Pirackie Windowsy coraz czesciej beda sie kasowac :))))
            Czy myslisz ze Microsoft jest glupi???
            Oni doskonale wiedza ile jest w sieci systemow win. z tym samym kluczem dostepu.
            To do nich sie potem wrzuca upgarda i system po prostu umiera :)
      • dudi_82 Re: Pomocy nie odpala sie windows 17.01.07, 20:02
        A jak się ma bios płyty głównej? Masz wgrany najnowszy? Kiedyś miałem podobny
        problem - przejście z Win 98 na XP i instalacja XP w połowie stawała i nic się
        nie dało zrobić. Pomógł dopiero upgrade biosu. Da się na tym dysku zainstalować
        na nowo Win 98? Jeśli tak to moim zdaniem winny jest bios. Tylko ostrożnie z
        upgradem - jeśli tego nigdy nie robiłeś zostaw to komuś innemu.
        • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:33
          Wiesz co może masz racje bios ma około 4 do 5 lat i zawsze był na nim win98. Spróbuje wgrac starego windowsa moze zadziała. Ciekaw jestem czy dałbym rade z tym upgradem, na razie nie robiłem tego, ale chyba sie za to nie wezme skoro odradzasz. Tylko bede miał czas to sie biore za tego kompa, o efektach napisze. Dzieki za wszystkie rady :).
          • Gość: petardą odpal Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:38
            • Gość: expertum credere p Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.mysmart.ie 17.01.07, 21:56
              masz uszkodzony sektor rozruchowy dysku albo partycja na której jest XP nie jest
              oflagowana jako aktywna, średnio zdolny technik komputerowy powinien ci to
              zreperować dyskietką ratunkową

małe uwagi (dwie):

1. zarówno testy POST biosów (karty graficznej jak i płyty głównej) oraz wiersza
              poleceń DOSa sa pokazywane w TRYBIE TEKSTOWYM. Ponieważ DOS wspiera też
              interfejs graficzny pracujących na jego bazie programów więc oszczędzam komentarza.

2. Przed dłubaniem w twardzielu z fdiskiem polecam staranność i skupienie się.
              Jak będziesz w klawiaturę nasadzał takie literówki jak w postach to gwarantuję
              ci że komp Ci nie wybaczy ani nie zrozumie. Bo ma rozumu tylko tyle co jego
              operator.

3. Brzuch boli jak się czyta o tym że zabezpieczenia XP działają właśnie tak jak
              opisują poprzednicy. Cały urok zemsty Microsoftu polega na tym, że już witasz
              się z gąską, już jesteś w ogródku, a tu zonk - zły klucz albo wersja testowa.
              Drzewij klucz to się wpisywało na początku i po ptakach jak go soft nie
              zaakceptował, teraz to trochę czasu minie zaczym ci pokaże fige z makiem.
    • Gość: Ja Re: Pomocy nie odpala sie windows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 13:58
      Niestety nic nie pomogło :(. Z tym obszarem rozruchowym to chyba nie bardzo gdyż po podłączeniu dysku pod inny komp wszystko chodzi jak należy. Pozostała ostatnia opcja - oddanie kompa do jakiegos servisu niestety :(.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka