Gość: filuś Re.droga IP: 176.112.72.* 11.10.12, 11:11 Czy widzisz między nimi jakąś różnicę bo ja nie i dla mnie nieważne kto sobie przypisze ten remont bo to jedna sitwa i jedno wiedzą .Pchła bis to chyba mieszka pod słomianą strzechą i woda z deszczu wpada jej do mieszkania na ziemne klepisko dlatego jej obojetny ten podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Re.droga IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.12, 17:32 podobno p.Rejman chce prywatyzacj osrodka zdrowia co wy na to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchła-bis Re: ośrodek zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 06:51 Nie nazywajcie tego ośrodkiem zdrowia korzystałam swego czasu i wyniosłam się z niego po kilku wizytach. Jak można przyjmować noworodki do kontroli z przepraszam za wyrażenie ze starymi osobami kaszlącymi itd. Przecież tak nie może być w XXI w na szczęście w okolicy są inne przychodnie mające jakiś standard w tej kwestii a że będzie ośrodek sprywatyzowany to wyjdzie na jego plus. Owszem za niektóre wizyty będzie należało zapłacić (specjaliści) ale zmieni się na pewno również jego wyposażenie i wizerunek. Tak jak to obserwuję w placówce do której obecnie należę. Życzę wszystkim dużo zdrowia oby jak najmniej wizyt u lekarzy nie tylko w Lelowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: ośrodek zdrowia IP: *.play-internet.pl 12.10.12, 08:43 Wydaje mi się że prywatyzacja ośrodka zdrowia będzie bardzo poztywna we wszystkich okolicznych gminach już jest i wyszło im tylko na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filuś ośrodek zdrowia IP: 176.112.72.* 12.10.12, 13:45 Oby sięcos poprawiło i nikt nie kaszlał na innego trzeba zmienić lokalizację ,w tym celu proponuję połowę budynku gminy,połowęurzędasow na brukłącznie z dyzmą ipchłą a miejsce sie stworzy bo w obecnych pomieszczeniach to i prywatyzacja nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ośrodek zdrowia IP: 176.112.72.* 12.10.12, 22:20 Gabinet stomatologa już prawie jest sprywatyzowany. Limit z NFZ wyczerpany, więc do końca roku już same prywatne wizyty. Darmowa (czyli w ramach opłacanych składek) służba zdrowia to czysta fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca ośrodek zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 11:23 Ty Filuś już byłeś przez ostatnie 8 lat u władzy i Twoim pomysłom i Tobie już podziękowano. Pozostało Ci tylko mieszanie co masz zakodowane w swoim parszywym charakterze. Będą wybory to startuj i wprowadzaj swoje pomysły a nie utrudniaj rządzenia obecnym. Ocenimy ich za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny mieszkaniec Do mieszkańca 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 11:35 Jak nie wiesz o czym piszesz to nie rób wody z mózgu innym!. Osiągnięcia innych to przypisywała sobie poprzednia władza/czytaj wójt/ a nie obecna. Bez udziału Pani Magdy D Wójta i niektórych radnych prace te nie byłyby wykonane. Z tego należy się cieszyć a nie perfidnie próbować wyśmiać i skłócać zasługami. Brawo Pani Magdo , Wójcie i radni. Skromność jest cechą ludzi wielkich a zawiść niech pozostanie u maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś z osiedla do mieszkanca IP: 176.112.72.* 13.10.12, 18:19 Czyżby zielona papuga ożyła i znowu podnosi łeb do góryprzecież przez ostatnie 8 lat też była u władzy i co zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: do mieszkanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 21:19 Spokojnie. PSL ma 2% poparcia w kraju,a w naszej Gminie. Czy to początek końca partii , która trwa przy władzy od 1946 roku, czyli 66 lat. "Nie rzucim ziemi skąd nasz ród"- drodzy mieszkańcy popierajcie PSL, nie dajcie pomrzeć tym, dla których człowiek jest najważniejszy. Bądźcie wdzięczni za to co oni wam chcą zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca z gminy Re: do mieszkanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 08:45 Najnowsze badanie opinii publicznej dla TNS OBOP. Poparcie dla partii politycznych w gminach w Polsce. Gmina Lelów PSL 81 % poparcia, PO 10 %, PIS 8%, SLD 1 %. I kto tu rządzi. Teraz my, potem my, a po nas nikt. Nie obrażajcie PSL-u( w PRL-u ZSL-u). Niech żyje nam ludowy stan, niech żyje nam, niech żyje nam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca. Re: do mieszkanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 09:48 Nieprawda 100 % dla PSL. Wójt z PSL, radni w Gminie PSL, radni powiecie PSL. Niech tak już pozostanie. Dobrze nam z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amorek Re: do mieszkanca IP: 176.112.73.* 14.10.12, 19:01 A ja kocham fujta. Dostanę już jakąś pracę lub fuchę?, może być w gminie. Szachrajki jeszcze nie kocham, ale pokocham i pójdę w górę, jeszcze zobaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były mieszkaniec Re: do mieszkanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 13:36 Co lub kto to jest zielona papuga. Nie orientuję się w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny mieszkaniec Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 11:03 Czy to prawda, że dwóch "zacnych " mieszkańców Drochlina Pan Radek D i Włodzimierz N zbierali podpisy o referendum w sprawie odwołania Wójta. Ciekawe czym się im naraził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za całokształt Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 13:27 Jak to czym się naraził - całokształtem , to hańba żeby taki człowiek zajmował to stanowisko . Znalazł sobie dojne koryto a z ludzi drwi i wcale ich nie szanuje . Teraz swoim przydupasom powinien dać ostro w kość i pokazać na co go stać. I ten bezczelny uśmieszek na przepitej gębie - masakra . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny mieszkaniec referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 15:51 Hańba to będzie wtedy jak tacy ludzie ja Ci dwaj i ich mocodawcy ponownie do tego tzw koryta dopchają się. Tęsknota ZA KORYTEM widać duża a może duża strata i za tym ta tęsknota. Tak na marginesie obecna władzo może zrobicie w końcu porządek z mieszkańcami Domu Nauczyciela w Drochlinie. Każdy by tak chciała mieszkać i grzać się za pieniądze gminne. Dodam ,że w Domu Nauczyciela mieszka Pan Radek D i Dyrektor szkoły Pan Andrzej B . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 21:35 Jako radny odpowiem, że wszyscy najemcy, którzy zajmują mieszkania służbowe, będące we władaniu Gminy Lelów zobowiązani są do płacenia czynszu ustalonego przez Radę Gminy. Niedawno były podniesione czynsze za najem. Ponadto najemcy płacą w 100% za ogrzewanie. Stawki nie są małe i obejmują oprócz ceny opału, także koszt obsługi palenia. Kryterium ustalania wysokości za CO jest powierzchnia mieszkania, czyli m2. Nie ma mieszkań za darmo. Nie wypisujcie rzeczy nieprawdziwych, że najemca może ogrzewać się za gminne pieniądze, to jest niemożliwe. A w Lelowie też mieszkają za darmo. Skąd takie przekonanie. Zapytajcie osoby kompetentne w Urzędzie Gminy. Ludzie, ludzie szanujmy się wzajemnie, bo spadniemy na dno. I na koniec. W Drochlinie z mieszkańcami Domu Nauczyciela jest wszystko w porządku. Nie trzeba robić porządku, ponieważ zawsze był i będzie. Dyrektor na pewno o to zadba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Wiatraki IP: 176.112.73.* 16.10.12, 13:48 www.pb.pl/2677269,89619,pse-nie-podlaczy-juz-zadnych-wiatrakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obojętny Nie zazdroszczę wójtowi Lelowa IP: *.i4g.tmcz.cz 19.10.12, 02:05 A ja bym nie chciał być wójtem Lelowa za żadne pieniądze. W tej gminie zawiść i brak inicjatyw społecznych zniszczy wszystko. I jestem za zlikwidowaniem wszystiego w tej gminie, aby mieszkańcy przekonali się, jaka może być rzeczywistość, niezależna od Dyzmy, Szachrajki, Zielonej sitwy i innych wymienionych w poprzednich postach. Do przemyślenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec5 zaklęty krąg ludzkiej nędzy, głupoty i egoizmu IP: *.livenet.pl 19.10.12, 08:58 Gość "Obojętny" pisze też o sobie bo obojętność to brak inicjatyw a gościa "Ciekawego" lub raczej ciekawskiego sądząc po jego pytaniu interesują tylko poważne tematy... m.wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,106542,12373774,Zaklety_krag_lokalnych_ukladow__Bez_koneksji_nie_ma.html www.piotrjaroszynski.pl/felietony-wywiady/rodzinna-polska-wies.html www.papilot.pl/psychologia/3352/Jak-wladza-zmienia-ludzi.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek re. wiatraki IP: 176.112.72.* 19.10.12, 11:38 Radek D się wscieka że go odsunięto od koryta a niech sobie przypomni kiedy razem z mamusią przyszli do pracy do gminy i kto mu to załatwił ano jego ojciec bliski kolega wowczas panującego wójta Klecza gdyż był kilka kadencji radnym z Tatarstanu.Dziś walczy też z wiatrakami jak Don Kichot ale walka ta jest daremna. Odpowiedz Link Zgłoś
asiamierz Nakaz, posiadania i zamykania bramki 20.10.12, 17:08 Zanim przyjdą straznicy miejscy, by wlepic mandat. http://<a href="www.youtube.com/watch?v=a6kwDIyyyyo[/video]" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=a6kwDIyyyyo [url=http://www.youtube.com/watch?v=a6kwDIyyyyo]Tekst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do obojętnego nowe pomysły ? IP: *.play-internet.pl 20.10.12, 17:35 o jakiej zawiści piszesz ? może jakieś konkrety ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amber gold Amber Gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 14:21 www.gloswielkopolski.pl/artykul/295919,sledczy-lekcewaza-niejasny-sponsoring,id,t.html Jak uzyskać pozytywny dla swoich inwestycji plan zagospodarowania przestrzennego? Wystarczy zapłacić gminie za jego sporządzenie. Tak to się robi w Dusznikach. Powiadomiona o podejrzeniu korupcji prokuratura stwierdziła, że finansowanie planu przez inwestora jest złamaniem prawa, ale do przestępstwa nie doszło, gdyż nie ma szkody materialnej. Tymczasem, według CBA, brak szkody wcale nie musi przesądzać o braku przestępstwa. Sprawa dotyczy opisywanej na łamach "Polski Głosu Wielkopolskiego", budzącej kontrowersje mieszkańców budowy farmy wiatraków. Okazało się, że inwestor zapłacił 148 tys. zł (netto) za przygotowanie miejscowego planu zagospodarowania uwzględniającego budowę farmy. W związku z tym Stowarzyszenie Rozwój-Przyszłość z Dusznik zawiadomiło prokuraturę w Szamotułach o podejrzeniu korupcji polegającej na sfinansowaniu wykonania planu zagospodarowania przez jej inwestora, spółkę PSWM Wielkopolska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiatraki Re: Amber Gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 14:27 Samorządowe Kolegium Odwoławcze zablokowało budowę wiatraków w gminie Jaworzyna Śląska. Konkretnie SKO uchyliło decyzję burmistrza o warunkach środowiskowych, która dawała firmie zainteresowanej budową farmy zielone światło. Mieszkańcy odetchnęli z ulgą. W gminie miało stanąć 27 wiatraków. Niektóre - 500 metrów od domów i to właśnie wywołało sprzeciw ludzi. Obawiali się hałasu, jaki urządzenia mogłyby wywoływać. Zebrali 800 podpisów pod protestem i żądali od władz miasta wydania negatywnej decyzji środowiskowej. Jednak na burzliwej sesji burmistrz Grzegorz Grzegorzewicz zdecydował inaczej. Mieszkańcy tę decyzję zaskarżyli i SKO przyznało im rację, wskazując m.in., że podczas jej wydawania nie zostały uwzględnione protesty mieszkańców i oparto się tylko na ekspertyzach inwestora. Ale to nie koniec batalii. Mieszkańcy wiedzą, że niemiecka firma Sparinvest AG może wystąpić do burmistrza o ponowną decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co tam w polityce Re: Amber Gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 10:32 Najwyższa Izba Kontroli zajmie się sprawą finansowania planów miejscowych pod farmy wiatrowe. Chodzi o kwestię darowizn, jakie niektóre z gmin przyjęły od inwestorów w celu przeprowadzenia prac planistycznych uwzględniających interesy zielonego biznesu. Zgodnie z prawem koszty sporządzenia planów miejscowych obciążają budżet gminy, powiatu bądź województwa. Tylko plany pod inwestycje celu publicznego mogą być finansowane przez inwestora, i to jedynie w części, w jakiej są bezpośrednią konsekwencją zamiaru realizacji inwestycji celu publicznego – tak stanowi art. 21 ust. 2 pkt 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 647). Działania izby podyktowane są m.in. wnioskiem, jaki złożyła sejmowa komisja ds. kontroli państwowej. Z zebranych przeze mnie dokumentów dotyczących 40 polskich gmin wynika, że plany miejscowe zostały podarowane bądź sfinansowane przez inwestorów wiatrowych. Wszelkie dokumenty, czyli np. kopie umów darowizn, przekazałam już NIK – mówi posłanka Julia Pitera, członek komisji ds. kontroli państwowej. Zdaniem Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej oraz resortu gospodarki (odpowiedź na interpelację SPS-023-3732/12) „budowa elektrowni wiatrowej (lub zespołu takich elektrowni, zwanych potocznie farmami wiatrowymi) nie stanowi celu publicznego” i wobec tego „korzystanie z innych niż wymienione w ustawie (o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym – red.) źródeł finansowania jakiejkolwiek czynności w procesie legislacyjnym dotyczącym aktów planistycznych jest działaniem nielegalnym. Dotyczy to także przyjmowania przez organy darowizn w postaci projektów dokumentów”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$ Re: Amber Gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 10:57 nowa-stepnica.x25.pl/2011/11/06/samorzadowcy-zapudlowani-za-wiatraki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 6 Re: Amber Gold w naszej gminie IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 12:05 Jeśli jest to nielegalne aby inwestor od wiartaków dawał pieniądze na zmianę planów przestrzennego zagospodarowania gminy /artykuły poprzednie/ to ja się pytam dlaczego w Polsce RIO i CBA ineresuje się tą sprawą a w gminie Lelów jest cicha zmowa. Finansowanie Święta strażaka przez firmę od wiatraków też budzi podejrzenie że jeszcze dano łapówki ''prywatnie'' aby tylko przeforsować farmy u nas w imię nieznanej idei. To pachnie kryminałem. Dziwna jest ta nasza władza i radni wszystko robią aby się nachapać /przyklad artykuły wyżej o mercedesach/, nie patrząc na efekty końcowe i sens, myśląc tylko że po nas to może być koniec świata i bałagan nam to teraz zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad. Re: Amber Gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 13:08 Łapówka (pot.) – korzyść, najczęściej finansowa, wręczana osobie lub grupie osób, w celu osiągnięcia określonego celu, z pominięciem standardowych procedur.” Najważniejsza w tej definicji jest ta część: „w celu osiągnięcia określonego celu”. Czyli innymi słowy… łapówkę wręczamy PRZED wykonaniem przez daną osobę lub grupę osób danej usługi. Korzyść ta, jest WARUNKIEM KONIECZNYM do jej wykonania, na wcześniej ustalonych przez strony warunkach. Jeśli chodzi o łapówki, to tez można je podzielić na co najmniej 2 rodzaje. 1. Łapówka za wykonanie danej usługi, która normalnie (na drodze zgodnej z prawem) jest niezamawiana np. 3 mln zł, za zmianę klasyfikacji gruntów. Normalnie, takiej zmiany klasyfikacji dokonać nie można, ale za 3 mln to już inna rozmowa… 2. Łapówka która ma przyśpieszyć osiągniecie danego celu ale osiągniecie w sposób nie łamiący prawa. Dajemy określoną kwotę pewnej grupie ludzi , spisując nie zobowiązującą umowę lecz szczegółowe ustalenia dokonywane są w ściśle określonym gronie . Grupa ludzi cieszy się z otrzymanej darowizny jednak „wkręcone” słupy maja swoje zadania do wykonania na rzecz szczodrych darczyńców. W rozumieniu art. 1 ust. 3 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o Centralnym Biurze Antykorupcyjnym (Dz. U. z 2006 r. Nr 104, poz. 708) korupcją jest obiecywanie, proponowanie, wręczanie, żądanie, przyjmowanie przez jakąkolwiek osobę, bezpośrednio lub pośrednio, jakiejkolwiek nienależnej korzyści majątkowej, osobistej lub innej, dla niej samej lub jakiejkolwiek innej osoby, lub przyjmowanie propozycji lub obietnicy takich korzyści w zamian za działanie lub zaniechanie działania w wykonywaniu funkcji publicznej lub w toku działalności gospodarczej. W rozumieniu art. 2 cywilnoprawnej konwencji o korupcji sporządzonej w Strasburgu dnia 4 listopada 1999 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 244, poz. 2443) korupcją jest żądanie, proponowanie, wręczanie lub przyjmowanie, bezpośrednio lub pośrednio, łapówki lub jakiejkolwiek innej nienależnej korzyści lub jej obietnicy, które wypacza prawidłowe wykonywanie jakiegokolwiek obowiązku lub zachowanie wymagane od osoby otrzymującej łapówkę, nienależną korzyść lub jej obietnicę. Z kolei prawnokarna konwencja o korupcji sporządzona w Strasburgu dnia 27 stycznia 1999 r. (Dz. U. z 2005 r. Nr 29, poz. 249) nakłada na strony konwencji obowiązek przyjęcia środków koniecznych do uznania przez prawo wewnętrzne za przestępstwo szereg zachowań związanych z przekupstwem: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk wiatraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 11:41 Po wczorajszej nieoczekiwanej wizycie w Lelowie Pani Poseł z PIS zaraz na forum zrobiło się i światowo, i korupcyjnie. Co tam wiatraki zastąpią je trąby jerychońskie - podobno? A gdzie była Pani poseł do tej pory. Od 12 lat jest posłem i dopiero teraz zainteresowała się projektem ustawy dot. m.in. ustalenia w Polsce odległości wiatraków od domów . W krajach zachodnich nim zaczną coś budować uprzednio podają zasady do publicznej wiadomości. Drugie pytanie dlaczego nie pozostała na rozpoczynającej się o 13,30 konferencji gdzie mogła otrzymać odpowiedż na stawiane zarzuty przez osoby kompetentne tj naukowców. Coś mi się wydaje, że polityka PIS dotarła i do Lelowa i nie pomoże ona w normalnym, bezstronnym rozwiązaniu budowy czy też nie farmy wiatrowej. A tak na marginesie w kontekście tych informacji o łapówkach i korupcji nasuwa mi się pewien wniosek - Czyżby w/w partię i popierających ją duszpasterzy "darczyńcy" pominęli. To duży błąd - oni tego "tortu" nie odpuszczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re:polityk IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 12:21 O naukowcach to mi nie pisz zapraszani zawsze są tacy którzy mówią to co chce slyszeć zapraszający kto im zapłacił za wykłady /sprawdzić należy i będzie jasne czyj interes reprezentowali. Maciarewicz też ma swoje ekspertyzy z katastrofy Smoleńskej .Wszyscy są tego samego warci. Prawda jak zwykle stoi pośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec5 do Polityka IP: *.hekko.net.pl 27.10.12, 12:43 Panie Polityk Pierwsza prawda: polityka jest jak stara tania dziwka. Druga prawda: nie ma nic za darmo. Trzecia prawda: naukowcy to nie jedyne absolutne autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neonówka amber gold w naszej gminie IP: 176.112.72.* 27.10.12, 17:59 Byłam na tej konferencji i wszystko szło dobrze do czasu kiedy usłyszałam wypowiedż sołtysa ze Slezan który powiedzał że wiatraki powinny być budowane na terenach wojskowych bo przynajmniej żołnierzom by kuśki nie stały od ich działania w tym momencie zrobiło mi sięniedobrze i wyszłam z sali myśląc sobie jak taki tępy jełop może reprezentować lokalną społeczność powinien się zapisać do związku ociemniałych , zresztą to jego nie ostatni wybryk na sesjach zachowuje się podobnie to tylko przynosiwstyd naszej gminie,.Ci co piszą o łapówkach niech pędzą do prokuratury bo może i po nich przyjdzie CBA że wiedzieli a nie powiadomili. Z wiatrakami walczą ci co ich pominiętow planach ich rozmieszczenia no i przydupasy poprzedniej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampka lampka pisze do neonówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 19:12 Wiesz co akurat mi to lata u kogo będzie to na czyim polu i tak dalej tylko zabierzcie mi to z okien mojego domu. Postawcie jeden w Lelowie koło gminy będzie wam się fajnie patrzyło i zawsze pomyślicie to dzięki mnie stoi ta kupa betonu dzięki której pan K. zbija kasę. Ludzie pomyślcie trochę czy nie stać was na postawienie wiatraków? Po co kasa ma wędrować do jakiegoś warszawiaka skoro może zostać na terenie gminy. Nikt nie pomyślał o takim rozwiązaniu??? On i tak nie buduje za swoje tylko za środki UE. Podobna sytuacja była na pomorzu. Jak zaczęto węszyć za terenami pod budowę wiatraków mieszkańcy wzięli to w swoje ręce i postawili farmę wiatrową. Skoro inni mogą wy nie możecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: amber gold w naszej gminie IP: *.play-internet.pl 28.10.12, 12:05 Ja tylko odnosiłem się od artykułu co tam w polityce pisanej poprzednio widocznie nie czytasz poprzednich postów . Jak się odnieść do darowizny 50 tys dla Podlesia,8 tys na poczęstunek dla gości w Nakle podczas imprezy '' międzynarodowej ''ok 150 tys na zmianę planów przestrzennych w naszej gminie ............ tyle na razie wiemy czy to legalne i czyste ? czy dla idei. Obarczanie jakiejś grupy przypomina to walkę PIS i PO przecież to bzdura. Mamy takich ludzi jakich sami wybraliśmy i ostateczne decyzje mogą być równie absurdalne jak poziom naszych sołtysów,radnych i władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apel Re: amber gold w naszej gminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 10:13 stopwiatrakom.eu/wts/index.php?option=com_content&view=article&id=851:apel-w-sprawie-mpz&catid=1:latest-news&Itemid=50 Apel w sprawie nadużyć przy wiatrakowych mpz piątek, 13 kwietnia 2012 06:38 Email Drukuj PDF Proszę o pilny kontakt wszystkich, którzy dowiedzieli się, że w ich miejscowościach plany miejscowe były zapłacone przez inwestorów wiatrowych. Jest szansa, by coś z tym zrobić, ale trzeba zebrać informacje i dokumenty. kontakt: Hanna Szuminska, protest Duszniki, srp@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obojętny Re: amber gold w naszej gminie IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 09:11 Jest ponad 200 gmin protestujacych w sprawie wiatraków a u nas tylko jedni drugim skaczą sobie do gardła nic konkretnego w tej sprawie nie robiąc . Panta-rey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: amber gold w naszej gminie IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 14:34 a ty obojętny jesteś za wiatrakami i tą zieloną energią , czy przeciw ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant zawsze razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 19:00 Sensacyjna informacja! Radni Gminy Nowinki podjęli uchwałę w sprawie obniżenia diet do symbolicznej złotówki w ramach oszczędności. Postanowili że wobec trudnego budżetu Gminy Nowinki i braku środków na cele społeczne oszczędzą 30.000 zł rocznie na dietach. Czy nasi radni pójdą przykładem kolegów z Gminy Nowinki? Kiedyś za komuny płacono tylko dietę państwową dziś wynosi to ponad 20 zł i zwracano koszty przejazdu do gminy.Praca radnego to przecież zaszczyt i bezinteresowne działanie na rzecz innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec do emigranta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 20:25 Niech Ci Bóg da jak najwięcej zdrowia bo ........ .Myślę, że nie tylko ja ciekawy jestem jak wyglądają rozliczenia samorządu tam na emigracji gdzie przebywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: do emigranta IP: 176.112.72.* 31.10.12, 21:04 Problem nie tkwi w dietach, ale w tym, jakie decyzje podejmuje rada. Najgorzej, gdy ktoś startuje w wyborach właśnie dla tych kilkuset złotych. Wtedy skutki są opłakane, choć z drugiej strony wybrany delikwent może sobie co miesiąc pozwolić na nieco większe zakupy. I cieszy się życiem przez 4 lata! Może pewnym pośrednim rozwiązaniem byłby taki system: miesiąc z dietą, drugi społecznie i tak na przemian :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POM dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 22:18 Diety, diety,diety ach te diety po com ja je brał! Gdybym był mądrzejszy to bym święty spokój miał i nigdy radnym nie został. Problem polega na tym czy można zostać radnym bez diety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 13:40 Podaje przykłady z innej gminy.Jak radni pobierają diety za sprawowanie funkcji w czasie kadencji. Przewodniczący dostaje dietę tak jak minimalne wynagrodzenie 1500 zł, bo pracuje jak urzednik. Radni prowadzący działalność gospodarczą podobnie jak radni na umowach nie pobierają diety ale pieniądze wpłacają na fundusz sołecki.Radni pracujacy na umowach o pracę nie dostają diety ale jej całość wpłacają na fundusz sołecki. Radni bezrobotni pobieraja całą dietę do kieszeni. Radni renciści emeryci dostają 50 % diety a drugie 50 % wpłacaja na fundusz sołecki. W tej gminie dieta wynosi 300 zł miesięcznie. Ciekawe rozwiązanie prawda. Może tak u nas by to wprowadzić. Na pewno coś zaoszczędzimy. warto spróbować. Oszczędzajmy wszyscy w trudnej sytuacji gospodarczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dieta Re: dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 19:25 Wymaga to przemyślenia. Radnym trzeba dobrze płacić, to będą podejmować dobre uchwały zgodnie z naszymi oczekiwaniami .Wpłacać część diety na cele charytatywne. Nie ma nic za darmo. Żyjemy za pieniądze a nie z idei. W przyszłych wyborach będziemy mieli mnóstwo kandydatów. Znowu wybierzemy najlepszych. Mieszkańcy dobrze się zastanówcie kogo zechcenie wybrać. Zwracajcie uwagę na dwie rzeczy wiarygodność i głosowanie zgodnie z oczekiwaniami wyborców. Wybierasz radnego on głosuje zgodnie z oczekiwaniami wyborców. Teraz tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSA dobry budżet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 13:36 Podaje przykłady z innej gminy.Jak radni pobierają diety za sprawowanie funkcji w czasie kadencji. Przewodniczący dostaje dietę tak jak minimalne wynagrodzenie 1500 zł, bo pracuje jak urzednik. Radni prowadzący działalność gospodarczą podobnie jak radni na umowach nie pobierają diety ale pieniądze wpłacają na fundusz sołecki.Radni pracujacy na umowach o pracę nie dostają diety ale jej całość wpłacają na fundusz sołecki. Radni bezrobotni pobieraja całą dietę do kieszeni. Radni renciści emeryci dostają 50 % diety a drugie 50 % wpłacaja na fundusz sołecki. W tej gminie dieta wynosi 300 zł miesięcznie. Ciekawe rozwiązanie prawda. Może tak u nas by to wprowadzić. Na pewno coś zaoszczędzimy. warto spróbować. Oszczędzajmy wszyscy w trudnej sytuacji gospodarczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieradny Re: dobry budżet IP: 176.112.73.* 01.11.12, 18:42 Nie jestem radnym i nie popieram tych propozycji. Jaki ma związek bezrobocie z dietą? Żaden! Ale mam inną propozycję, na koniec kadencji urządzić referendum finansowe: będziemy głosować, któremu radnemu/radnej wypłacić diety za 4,3 lub 2 lata kadencji, komu za 1 rok lub tylko 1 miesiąc, a komu wcale. Wtedy by mieli motywację do solidnej i uczciwej pracy. A my moglibyśmy ocenić ich pracę po kieszeni zamiast bezsilnie wyżywać się na forum. I co wy na taką propozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 2 Re: dobry budżet IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 12:46 Co wy piszecie o dietach naszych radnych przecież w stosunku do poprzedniej rady podnieśli sobie dwukrotnie razem z przewodniczącym tylko zamydlając system diet.W ten sposób władza uzyskała przydupasów. Nauczyciele otrzymali premie nie wiedząc że to wchodzi do wynagrodzenia i ten manewr zmniejszy dotacje wyrownawczą. Wszystko się robi aby uzyskać aplauz w następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsrwator Re: dobry budżet IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 13:09 Pchła i Dyzma od środy mają wolne ,pospulstwo ma pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk-amator Re: dobry budżet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 11:48 Plebs, pospólstwo i patrycjat. Może plebs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: dobry budżet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 15:48 plebs będzieplebsem a dupek zawsze pozostanie dupkiem i nikt tego mnien zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Zacznijmy nowe 100 postów w tym temacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 18:31 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Zacznijmy nowe 100 postów w tym temacie. IP: *.play-internet.pl 11.11.12, 09:59 Stokrotka uśmiechnij się do naszej super władzy jak będzie paradować dzisiaj po Lelowie.Jest to przecież nasze święto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka 11 listopad święto narodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 19:22 Nie było mi po drodze aby uczestniczyć w tym święcie i nie miałam okazji puścić "oczka" do naszej kochanej władzy. Wszyscy tak narzekacie że władza jest zła, tu wam wiatraki stawiają tam podatek podnoszą a tu jeszcze za śmieci każą płacić nie wiadomo ile. Oczywiście co do ostatniego to wypadałoby jak najwięcej bo przecież w gminie też musi zostać. Czy ktoś coś robi w kierunku odsunięcia tej władzy? W sumie już lepiej było za poprzedniego wójta bynajmniej w mojej opinii. Ale nie martwcie się po zimie znowu stokrotki zakwitną na waszych trawnikach i łąkach być może już w cieniu wiatraków a ich szum będzie mnie i was kołysał do snu poczujecie się jak na nadmorskiej plaży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk amator Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.play-internet.pl 12.11.12, 09:44 Mieszkanka naszego grodu napisała przepiękny wiersz o stokrotce czy mógłby go ktoś wydrukować i napisać co się z Nią dzieje.Bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do stokrotki Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.play-internet.pl 12.11.12, 15:23 Stokrotko , cóż to lepszego było za poprzedniego wójta Szydłowskiego ? Koniecznie napisz niech wszyscy wiedzą ! Napisz , czy chcesz rosnąć w cieniu wiatraków czy w blasku słońca . Jak już będziesz to pisała to wiedz , że pierwszym pomysłodawcą wiatraków w Gminie Lelow był nie kto inny jak właśnie wychwalany przez Ciebie były wojt . Dzisiaj żeby się wybielić nazywa to jedynie eksperymentem ( na ludziach ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 20:43 Niestety zbyt krótko mieszkam w tej gminie. Więc nie mogę wiele powiedzieć na temat byłego wójta sprowadziłam się tutaj kilka miesięcy przed ostatnimi wyborami. Tyle że dawniej tyle nie słyszałam że wójt jest taki czy owaki a teraz ciągle jedno i to samo wszyscy marudzą ay nikt nic nie robi. Czy nie uważacie że taki ważny projekt powinien być skonsultowany z mieszkańcami (referendum) a nie zależeć od głosów bodajże 15 osób. Fakt my ich wybraliśmy sama też byłam na wyborach ale niestety ludzie mają słabość i bywają ............................ dopiszcie sobie sami o czym myślałam. Kto rządzi światem ? - ...................... Pozdrawiam serdecznie mieszkańców gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalezny Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.play-internet.pl 13.11.12, 15:31 Nie mogę milczeć jak upierdliwiec ciągle oczernia poprzedników przypomina to mi PIS jak się wyraża o premierze Tusku wszystko jest żle .Szydlowski już dawno odwykł od gminy i daje sobie dobrze radę .Przypomnę tylko parę pomysłów becikowe pisała o tym cała polska prasa ,Giertych to tylko nagłośnił,pisal o tym red Lis. wymyślił święto ciulima,przyczynił się do wybudowania dróg w Turzynie.Ligocie,Białej,Slęzanach itp.Nikomu z poprzedników nie udalo się wybudować hali sportowej pamiętam pustaki za Pośpiecha i Blaszczyka. Powstały nowe wodociągi w Drochlinie ,Celinach Białej i Podlesiu.Rozbudowano kanalizację w Lelowie wraz z remontem oczyszczalni ścieków,powstało prawie od nowa ujęcia wody w Turzynie i Lelowie,Załatwil nowy autobus za darmo do przewozu dzieci,Przyczynił się do powstania linii szerokiego dostępu do internetu To wszystko z udziałem środków z zewnątrz.Załatwił instrumenty dla orkiestr dętych w Nakle,Drochlinie i Lelowie każde po 20 tys zl.Zdobył środki na zakup nowego wozu bojowego dla Zbyczyc.Sprowadzil nauczyciela muzyki dla dzieci w domu kultury P.Hadżuk z Ukrainy. Przyczynił się do remontu kościola w Lelowie i częsciowo wyremontowano dom kultury.Uruchomiono ligę piłkarską GDDKIA ,WZD,Starostwo też zostalo zobligowane do inestcycji w naszej gminie np;obwodnica Lelowa, nakladka i chodniki w Nakle wraz z oświetleniem,Bliżyce-Slęzany,Biała,Melchów. To nie jest tylko jego zasługa lecz nas radnych wtedy rządzących. Zrobiło to kilkadziesiąt mln zł. Kryształem to nie był lecz kto nim jest, niech każdy w swojej kadencji coś zrobi a nie tylko biadoli , biadoli i oczernia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.play-internet.pl 13.11.12, 15:35 Czy to prawda że nowa władza wraz z radnymi podniosła podatki o 20% na rok 2013 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.play-internet.pl 13.11.12, 15:44 O ile wiem p.Szydłowski jest na rencie miał niedawno 2 zawał i jest teraz od paru dni na rehabilitacji kardiologicznej i nie w głowie mu mieszanie w naszej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 19:37 A jednak był dobrym gospodarzem. W życiu jest tak co dobre to nikt nie widzi a co złe to ludzie pamiętają wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: 11 listopad święto narodowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.13, 10:13 q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 01:33 wiem z wiarygodnego żródła,że podatki zostały podniesione i to znacznie/a wyzywano na poprzednią radę,która nie podnosiła tylko tak manipulowała aby nie weszły podatki GUS-wskie jak w innych gminach między innymi w Dąbrowie Zielopnej,Szczekocinach i.t.d/ aby słynna szachrajka miała na premie.Dowiedziałem się,że została tu ściągnięta do oddłużenia gminy a ponoć zadłużenie wzrosło i jeszcze wzrośnie jak zadufani w sobie miejscowi radni i nie tylko uruchomią targowisko czym zmniejszą i tak już niskie dochody miejscowym sklepom a targowisko i tak padnie jak poprzednio,a tylko 3 mln zostaną utopione a błocie ale kogo to obchodzi,po nas/po radnych/choćby potop i tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrota lokalny Re: podatki IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 09:56 Śmierci i podatków się nie da ominąć lecz podnieś o 15% to dla biednych mieszkańców będzie problemem. Nie ma pracy rolnictwo słabe tylko wegetacja bez wizji pozostaje chyba że udział w kapeli albo zespole.To tylko żart nie obelga lecz rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejazdem Re: podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.12, 10:30 Przyciągajcie turystów, załóżcie stadninę koni, albo choć strusie, zróbcie zalew z wypożyczalnią sprzętu, zróbcie park linowy, kombinujcie, bo łąki i lasy są wszędzie a zamków i skałek nie macie. Bo gdzie ja mam w Lelowie zabrać swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: podatki IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 16:19 właśnie a co w Białej Wielkiej z tym zalewem przeciwpowodziowym co Szydłowski robił ? Miała być wypożyczalnia łódek , plaża , grill . Czy ktoś coś wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 3 Re: podatki IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 16:58 Znowu jątrzą ludzie typu Minas, zalew jest w Zbyczycach i to do zagospodarowania niech ten co mu wszystko nie po drodze weżmie się za to a nie ciągle wypisuje głupoty.Co było to było a teraz jest teraz to se nie wrati jak ktoś kiedyś pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic piłkarski Re: podatki IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 10:03 Panie Bąbka co z tą naszą piłką nożną runda jesienna jest a u nas cisza może zamiast piłki to do kapeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Kapela IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 23:46 Panie Bąbka proszę , przypomnieć byłemu wójtowi Szydłowskiemu jak perfidnie wyrzucił Księdza Marcina z Zespołem Ram-Pam i to oficjalnie na piśmie z Domu Kultury , kiedy to lansował swój zespół . Warto żeby mieszkańcy Gminy Lelów w końcu wiedzieli z jakim oszołem i prostakiem mieli do czynienia . Warto też , żeby mieszkańcy wiedzieli , że między innymi dzięki temu Forum były wójt Szydłowski zrozumiał , że jest miejsce dla dwóch zespołów . Jeden Pan Bóg wie ile łez wtedy się wylało . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsrerwator 3 Re: Kapela IP: *.play-internet.pl 15.11.12, 08:14 Znowu wypisujesz same głupoty- poprzedników już dawno nie ma a ty ciągle wypisujesz same brednie, teatr był i jest prowadzi p.Kuczek dużo aktorów już jest poza Lelowem ks. Zdon jest w Kielcach i nie ma zbyt dużo czasu na Lelów. .Idż do psychiatry albo weż się do konkretnej roboty zamiast wypisywać brednie i zajmować miejsce na forum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktorzyna Re: Kapela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.12, 13:23 A Pani Kuczek to ma jakieś kwalifikacje teatralne?? czy może chcę=umiem jak u dyzmy i szachrajki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapela Re: wyszło szydło z worka IP: *.play-internet.pl 15.11.12, 18:07 Cóż mistrzu manipulacji ludżmi i mediami , wypadało by spytać wymienionych z nazwiska i samą mlodzież ale zanim to nastąpi przejdżmy do archiwum naszego Forum , które tak zaciekle chciałeś zlikwidować . Oto kilka wpisów naszych mieszkanców z tamtych lat : forum.gazeta.pl/forum/w,1186,57416890,60525858,Re_Wesolych_Swiat.html forum.gazeta.pl/forum/w,1186,57416890,60627751,Re_.html forum.gazeta.pl/forum/w,1186,57416890,60648670,Re_.html Czy są jeszcze osoby , których nie skrzywdziłeś , obraziłeś między innymi ukrywając się pod różnymi nikami z naszej gminy , powiatu , partii ? chyba nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 3 Re: wyszło szydło z worka IP: *.play-internet.pl 16.11.12, 14:42 We wtorki przyjmuje specjalny lekarz i tam się zgłoś.Dobrze by było aby ten którego ciągle obrażasz pozwał cię z powództwa cywilnego.Piszesz ciągle plugastwa i głupoty nie znając dokladnie spraw . Pisać o postach z 2005 r/ to trzeba być chory/ dlaczego nie cofnąć się do czasów Pośpiecha Wigockiego,Nędzy,Klecza. Gierka i Gomułki.Obecną władzę w 2010r wybraliśmy sami i to jest kwiat obecnego rządzenia tu się koncentrujmy,myślmy o sprawach bieżących,rozwoju gminy i sprawach aktualnych np; podatkach i inwestycjach. Były wójt jak mi sam niedawno oświadczył jest po dwóch zawałach serca ma 11 stentów oraz stałą rentę. Dajcie już spokój. Obecnie podobno jest na wczesnej rehabilitacji kardiologicznej w szpitalu sanatoryjnym.Nie w głowie mu polityka i wycofał się ze wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Kapela IP: *.play-internet.pl 16.11.12, 14:54 Tak p.Kuczek ma niebywały talent artystyczny,obecnie kieruje ludowym zespołem,robiła i robi okazjonalne przedstawienia,ma zmysł plastyczny. Nie ma kwalifikacji na papierku ale bije na głowę niejednego magistra. Pracuje w gminie w podatkach bo przecież z czegoś trzeba żyć.Los jest taki a nie inny nie ważny jest papierek lecz talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamtalent Re: Kapela IP: 176.112.73.* 16.11.12, 21:12 A to przy Pani Kuczek Józefowicz, Treliński, Jarzyna a nawet Jan Jakub Kolski się chowają z kwalifikacjami i papierkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEZ BYLY RADNY do p[odatnikA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:18 MASZ KOLEGO JURKU RACJę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm apropomamtalent IP: *.isd-hcz.com.pl 19.11.12, 13:13 Certyfikat nie czyni z ciebie mistrza choć sprawia złudzenie mistrzostwa. Pamiętamy wszyscy jak Pani skarbnik została doceniona przez Pana wójta nagrodą 10 tyś. zł. za dokonania na rzecz gminy. Aż prosi się o jakiś rewanż. A że koniec roku za pasem to i okazja wyśmienita. Więc uprzedzę fakty i poproszę o samoocenę. Od ww. się nie spodziewam, ale naszych Radnych owszem. Powiedzcie Państwo kto ponosi odpowiedzialność za niewłaściwe przygotowanie przetargu na remont GOK-u i co z tym zamierzacie zrobić? Kara w wysokości 60 tyś. zł. jaką gmina musi zapłacić to niegospodarność. Tylko nie mówcie że nic się nie stało albo ,że to BYŁY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk amator Re: apropomamtalent IP: *.play-internet.pl 19.11.12, 16:36 O ile wiem remont domu kultury kosztował gminę podobno niecałe 100 tys zł albo i mniej w tym część miała być umorzona przez WFOŚ na inne zadania ekologiczne gmina na to zadanie otrzymała dotacji ponad 900 tys zł to było 85 % wartości zadania to była okazja.Obecnie z odpisów WFOS z części tych pieniędzy robi się termomodernizację w szkołach.Dom kultury jak ktoś znał był w rozsypce woda dostawała się do piwnicy i ''kawiarni'',okna też były na przestrzał dach przeciekał .To był pierwszy etap w drugim miała być robiona instalacja co kotłownia i elektryka .To są dane od obecnego wójta i skarbniczki sami pisali w ulotkach.Obecne władze również dokonały odbioru i uznali to jako własny ''sukces''.Nie znam dokładnie sprawy nie pracowałem ani nie pracuję w UG ale wystarczy spytać p.Szafrańskiego o co chodzi w tej sprawie i dopiero pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewolucjonista Re: apropomamtalent IP: 176.112.72.* 10.12.12, 22:19 niebawem nadejdzie rewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inaczej do mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 15:42 Jak tak dokładnie wszystko znasz to może nam i sobie odpowiedz. Teraz sugerujesz, że to obecni włodarze są za to odpowiedzialni ?. Ja słyszałem na jednym ze spotkań, że ten przetarg łącznie z wyłonieniem wykonawcy podpisywała ekipa byłego Wójta. Wniosek z tego że to Oni coś w pośpiechu spartolili. Nowemu Wójtowi pozostawili koszty inwestycji i dziurawy budżet. Podobno teraz po tych remontach w GOK musi być wymieniona całe CO i elektryka. Pytanie po co było śpieszyć sie z ta inwestycja i jaka role ciągle odgrywa Dyrektor GOK. Może lepiej zrobić referat kultury w Gminie a sprawy inwestycyjne przekazać Panu Miłkowi.Pani Natalia dalej będzie robic to co robi i brawo jej za to a pozostałą ekipe wykorzystać w pracy w Urzędu Gminy i codziennie rozliczać z efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masz rację Re: do mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 13:01 To super pomysł , przecież wtedy PANI Kuczek może poprowadzić sprawy kultury w naszej gminie a po co GOK - włączyć do gminy i po sprawie . Wójt i Skarbniczka zagospodarują budynek Goku - dadzą sobie radę , że ho , ho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm gospodarnośc IP: *.isd-hcz.com.pl 20.11.12, 08:26 Nie polityki a właśnie rozliczenia dotyczyło moje pytanie. I nie pytam czy gmina została ukarana bo to wynika z dokumentów kontroli w zakładce UG. Pytam kto za to odpowiada. Odpowiedż, że to spuścizna po Byłym to uproszczenie. Ludzie , którzy ponoszą odpowiedzialność za straty w wysokości 60 tyś. zł. nadal mają się dobrze. Oczekiwałbym ze strony radnych wniosku o postępowanie wyjaśniające w tej sprawie do wójta i opublikowanie informacji dla mieszkańców. Popełniać błędy jest rzeczą ludzką, ważne by z nich wyciągać wnioski i mieć odwagę się przyznać. Reorganizacja GOK-u to zupełnie inna bajka, szczególnie gdy na kulturę gmina przeznacza dobre słowo a powinna złotówki. Kultura musi kosztować. Półśrodki nie dają połowicznych efektów, nie dają efektów w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic były radny Re: gospodarnośc IP: *.play-internet.pl 20.11.12, 09:54 Masz 100% rację ten co nic nie robi błędów nie popełnia.Do rozliczeń są wszyscy i wiedzą wszystko najlepiej nie znając dokładnie tematu. Zdobycie tych 900 tys zł dotacji dla Lelowa to wydaje się komuś że to pestka - był limit do 1miln na remont domów kultury i z kilkudziesięciu wniosków przeszło tylko kilka .Nie ma problemów rozliczeniem wydatków na piłką nożną bo ją zlikwidowano.Tak też powinno być z każdym nowym pomysłem.Nie mówi się o zyskach dla rozwoju gminy lecz o ewentualnych ''stratach''.Zadam proste pytanie jak się czują gminy które wykonały niejedną dokumentację za kilkaset tys. zł i odpadły w konkursach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec gminy Re: gospodarnośc IP: *.play-internet.pl 20.11.12, 11:40 Zbliżają się Andrzejki może ktoś wie o jakiejś zabawie na naszej gminie.Nic tylko smutki i żale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były radny Re: gospodarnośc IP: *.play-internet.pl 27.11.12, 15:48 Masz kolego rację coś dziwnego się dzieje w naszym GOK konferansjerem jest wójt jak mówił w niedzielę zespoły nie z GOK brak p. dyr.Molędy. Może ktoś wyjaśni o co tu chodzi. Może zlikwidowano dom kultury a my nic nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z sanatorium tez byly radny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:15 masz kolego Jurku racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z sanatorium tez kibic byly radny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:16 masz kolego Jurku rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny GOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 16:26 A może Pani Dyrektor uwierzyła, że jest ponad wszystkimi. Oj próżności. Trochę władzy /mąż szefem gminnego PSL/ i myśli, że wolno jej robić a raczej że nie musi nic robić. Panie Przewodniczący, Panie Wójcie zróbcie porządek i niech ten GOK zacznie normalnie pracować. Czy ktoś pamięta aby GOK w godzinach popołudniowych w tym w okresie piątek - niedziela był czynny?. Przychylam się do wniosku poprzednika "Inaczej" . Przenieść to towarzystwo do Urzędu Gminy i nadzorować. Można też zamienić PANIĄ Dyr. GOK - do wyborów jeszcze daleko uratujecie "nasza" Kulturę i będziecie mogli spokojnie pomyśleć o planach na przyszłość . Wprawę w zakładaniu zespołów i prowadzeniu imprez już Panowie macie.Odwagi i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawstwo Re: GOK 27.11.12, 20:56 Ciekawe, że jakaś firma z zewnątrz wygrała przetarg na projekt "Indywidualizacja nauczania uczniów kl. I-III w Gminie Lelów", a nie np. miejscowe stowarzyszenie? Czy miejscowi nie chcą zarobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: GOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 22:40 A może ci kupić kilo wazeliny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespokojny Re: GOK IP: 176.112.73.* 28.11.12, 06:39 Popatrzcie jak zielona sitwa potrafiła skłócić ludzi, a w mętnej wodzie łatwo się ryby łowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: GOK IP: *.play-internet.pl 28.11.12, 07:20 Że jest w GOK żle każdy widzi natomiast aby dyzma i szchrajka organizowali życie kulturalne w gminie też chore. W każdym jest ziarenko prawdy lecz jak oddzielić od plew.Jednym i drugim się wydaje że pozjadali rozumy - skromności i rozumu brakuje obojga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: GOK IP: *.play-internet.pl 28.11.12, 09:05 Kto to widzał aby dom kultury otwierać o 7 rano a zamykać o 15. Przecież 90 % młodzieży jest wtedy w szkole a to podstawowy skład korzystających natomiast w soboty i niedziele GOK jest zamknięty na cztery spusty, a młodzież widać w parku itp. zamiast w domu kultury. Gdzie koła zainteresowań tylko czasem się słyszy o jakichś wycinankach organizowanych przez kuzynkę ..... ,p Natalia już jest tylko na 1/2 etatu,za chwilę wcale jej nie będzie,orkiestra młodzieżowa by wcale nie istniała gdyby nie społeczny zapał p.Łypińskiego.Na nic nie ma pieniędzy a na naukę,kulturę i sport choć to dziś niewymierne dziś trzeba łożyć bo takie będziemy mieli pokolenie jakie wychowamy , cherlaków,huliganów i nie znających innych zajęć jak piwo i blużnierstwa co coraz wyrazniej widać po zakamarkach Lelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek zmiana na stolku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.12, 11:29 mialem niebywala przyjemnosc ogladac wyczyny niedzielne teatru rampam jak i zespoluludowego lelowianie i jestem pelen podziwu dla obu instroktorow ks.marcina i p. piotra robia robote cudo i mam nadzieje ze sa za to odpowienio nagradzani. nie znam ich ale pasjonaci ktorych trzeba trzymac i dac im takie waunki bymy mogli napawawc sie kultura z najwyzszej poleczki. pozdrawiam fan obu zespolow witek z krakowa...widzialem tez tych panow w akcji w nakle...konferansjerka majstersztyk....to tez im w gminnych imprezch przekazc bo ciulim wypadl gorzej niz marnie z gledzeniem tych belfrow...pomyslcie o tym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: zmiana na stolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 16:01 Dobre bylo...zarowno ks.Marcin jak i p.Piotr to przedewszystkim super goscie bo znaja sie na robocie...to co umieja to ich ciezka praca sceniczna a teraz pokazuja to i zaszczepiaja innych co zreszta obaj potwierdzili ze sceny w GOKu....obaj sa daleko a znajduja czas by do lelowa przyjechac....czy maja kase z tego nie wiem ale takich fakt u nas brak...co do ciulima to jak sie nie myle ks.Marcin zaczynal ta impreze w lelowie no ale byl za dobry i mu podziekowali a jak bys byl dyrektorem goku i mial brata to tez bys go wkomponowal na konferansjera bo po polonistyce przecie i gadac umie a jak widac od kilku sezonow...fajnie by bylo jak by oni dwaj dali czadu na ciulimie....ale puki jest na tronie kto jest bedzie mirki udawac beda...kasa w rodzie zostanie....cdn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były radny Re: zmiana na stolku IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 08:23 Prezes PSL oraz dyr GOK wraz z kołem LTHistorycznym oraz pracownikami ODRozwojowego walczyli jak lwy aby wójtem był Lupa ,były dyr ODR którego zwolnił wojew.......Teraz sprawdza się przysłowie kto czym wojuje .............Czas na zmiany i to wszędzie.Pycha nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcyzy Re: zmiana na stolku IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 09:00 Masz rację w 100 % zapomniałeś tylko dodać judasza picusia , wiecznego sołtysa z Lelowa i jeszcze paru którym się wiele wydawało.Co na to komitet doradczy przy dyzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z sanatorium do xcyzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:13 masz kolego Jurku jak zawsze Ci się zdaje racie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z sanatorium do bylego radnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:11 masz kolego Jurku rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm GOK historia smutna IP: *.isd-hcz.com.pl 29.11.12, 11:26 GOK wymaga reformy ale prawdziwej nie sterowanej przez UG, a dzisiaj UG kreuje kulturę. Ponieważ działania UG budzą złość wśród mieszkańców, UG zaczął kierować kulturą. Zamiast chleba da nam igrzyska.Na krótką metę może do wytrzymania, ale konsekwencje w dłuższej perspektywie opłakane. I tak jest teraz. Dyrektorka miota się bez pieniędzy. UG przejmuje organizację ważnych imprez. Wreszcie jest grunt do likwidacji GOK-u. UG zaciera ręce, będą kolejne oszczędności. Tylko nikt nie pyta co dalej z nami? Zburzyć jest prosto. Odbudowa trwa i nie zawsze się udaje. Państwo łoży na kulturę bo to nasza tożsamość, nasze dziedzictwo. To nie fabryka, która nie przynosi zysku i należy ja zlikwidować. Tym większe słowa szacunku dla p. Haliny Wójcik i p. Marcina Dziury za sukcesy sportowe naszej młodzieży. Da się jak się chce, ma się pasje i potrafi zainteresować innych. Sukcesy sportowe to też droga do lepszego życia. Mam nadzieję, że tą wypowiedzią nie zainteresuję UG i nie będą chcieli kierować sportem. Młodzież mamy wspaniałą tylko dla niej niewiele robimy. Kiedyś nam za to podziękują na pewno i będzie nam smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: GOK historia smutna IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 19:13 Wymieńmy pozytywnie zakręconych w naszej gminie i tak;p.Wójcik, p.Dziura,p.Kuczek,p.Łypiński,p.Matuszczyk,p.Ozga Gadżuk, strażacy i ............ trochę mało może ktoś dopisze. Bez tych ludzi nie byłoby ani sportu ani kultury ani innych rzeczy tylko ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: GOK historia smutna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 20:31 Masz rację Jurek. Już po zabiegach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator-historyk 2 Re: GOK historia smutna IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 23:17 Jurek , napisz jescze jaka jest różnica w pracy dyr . GOK- u za twoich czasów , a teraz . Cały czas mam wrażenie , że wtedy to było identycznie . Centrum dowodzenia było w Urzędzie Gminy . Palma Ci biła równo raz złota raz brązowa wtedy to były igrzyska dla ludu . Te słynne statuetki , dyplomy itd Teraz dyr GOK- u do niczego się nie nadaje ( była dobra dopóki jadła z ręki jako p o dyr i pożniej czytaj zapier... ła) a jeszcze dodatkowo korzenie z PSL-u , całkowita dyskwalifikacja ? W końcu to Ty zatrudniłeś Panią Dyr GOK na stałe na tym etacie . Tyś sadził te drzewa To twoje zielone owoce ( niedojrzałe , zgniłki ? ) zbieramy dzisiaj my mieszkańcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: GOK historia smutna IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 02:17 Znowu jakiś idiota wypisuje głupoty. Nie da się na rym forum poważnie podyskutować.Pomyśl ile krzywdy możesz tą drogą wyrządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk amator 3 Re: GOK historia smutna IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 06:08 Takie imienne Ty-kanie uważam że jest nie na miejscu szczególnie na forum chyba że razem ''paśliście krowy''. Co do historii to prawda jest zawsze pośrodku.Pamiętam historycznie kto był aktywnym członkiem w komitecie P. Lupy. Użycie ''ręki '' też jest mało stosowne ponieważ ta właśnie ''ręka'' nie jadła lecz gryzła wraz z ....... przy wyborach sam widziałem jak rozwieszali plakaty. Ale to już historia zostawmy archiwistom i zajmijmy się sprawami dzisiejszymi chyba że jak ktoś wcześniej pisał celowo mąci wodę i chce wszystko i wszystkich poróżnić.Dzisiaj Andrzejki i nikt nie napisał gdzie jest w Lelowie noc magii i czarów.Przy okazji może któryś z notabli /imiennik/ nas zaprosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re: GOK historia smutna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 05:55 Niestety do listy pozytywnie zakręconych można tylko zaliczyć panią Matuszczyk i kolegę Łypińskiego. Tu nie mam najmniejszych wątpliwości. Pozostali, o których piszecie robią to we własnym interesie ze strachu i za pieniądze . Trener z gimnazjum skończył z piłką bo ona szła na dno. Teraz odpoczął i rozwija dziedziny w których jest mała konkurencja i stąd biorą się puchary . W razie draki lepiej być dwa kroki przed innymi.Wójcik tak ale Marian. Wybudował szatnie na stadionie własnymi rękami i nie został radnym. Tak doceniło go społeczeństwo Ile jest takich? A w ogóle jaki to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do agenta ABW Re: GOK historia smutna IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 13:25 Jest dużo racji w tym co piszesz , lecz cieszmy się , że są ludzie którym się chce i nie za 12 tys miesięcznie brutto . A co do Pana Mariana Wójcika , faktycznie jest prawdą to co piszesz . W trakcie budowy budynku szatni na stadionie były wójt mgr inż Sz. ani razu nie był i nie odwiedził budowniczych , którzy to robili społecznie . Najgorsze jest to , że po wybu - dowaniu , w mediach informował jako swoją zasługę . Pan Marian uprzejmie i skromnie pozwolił sobie przypomnieć - wypomnieć byłemu na zebraniu w obecności mieszkańców . Odpowiedz Link Zgłoś