Dodaj do ulubionych

Oszczędzanie

IP: 217.153.246.* 16.02.07, 20:43
Oszczędzacie? Jeżeli tak to w jaki sposób? Odkładacie comiesięczne zaskórniaki
czy gasicie światło i siedzicie po ciemku wieczorem? Znacie jakiś skuteczny
sposób na zaoszczędzenie kasy?
Obserwuj wątek
    • Gość: oszczędna Re: Oszczędzanie IP: 195.205.202.* 16.02.07, 20:58
      da sie na wszystkim oszczędzic. zaczne od tego ze mam malutkie dziecko co wiaze sie z czestym korzystaniem z pralki, odkurzacza i zelazka. prąd-nic nie jest wlaczone w trybie czuwania. wbrew wszystkiemu ten tryb pochlania mnostwo energii. w domu jest lodowka energooszczedna, pralka rowniez. jezeli mam ciuchy czy bielizne do gotowania to nie wlaczam temperatury 95 stopni, tylko 70. to juz duza oszczednosc. przy dzisiejszych dobrych proszkach do prania wiele plam schodzi nawet w nizszych temperaturach. staram sie zeby pralke zawsze wstawiac z pelnym bebnem. jak chce ciuchy tylko odswiezyc to wlaczam program 30 minut. mniejsze zuzycie pradu i wody. woda-mamy wanne i zamontowanny nad wanna panel prysznicowy. stoje w wannie ale woda leci z gory. najpierw mocze cialo. zakrecam wode. namydlam wlosy i cialo. odkrecam wode i splukuje. ogromna oszczednosc wody. i czasu. gaz. kupilismy nowa kuchenke gazowa i junkers. w dwumiesiecznym rozliczeniu okazalo sie ze mamy 16 metrow szesciennych gazu do przodu. wiem ze jest to duzy wydatek-zakup kuchenki i junkersa. ale mamy na raty-110 zeta co miesiac. prasowanie-prasuje jak ciuchy sa wilgotne. wystarczy ustawic zelazko na srednia temperature bez parowania i do roboty. takie jeszcze wilgotne rzeczy swietnie sie prasuje i szybko. odkurzam co dwa dni. rachunki za prad przychodza w granicach 75 zeta, za wode 80 zeta, za gaz 65 zeta. to duzo?
    • Gość: K2 Re: Oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 22:42
      odkładam na fundusz inwestycyjny co miesiąc 400zł, już się troche uzbierało;)
      • Gość: gunia Re: Oszczędzanie IP: 212.160.86.* 16.02.07, 22:46
        Pisz na co wyadales jak zobaczysz moze sie uda,zastanowic przy nastepnych mniej
        lub bardziej potrzebnych zakupach ja dzis tak zrobilam ufffff trzeba przy
        Stopowac Powodzenia :)
    • Gość: mmm Re: Oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 22:53
      hehehehe!!! nie zaśmiecaj forum, odkładaj w skarpetę
      • Gość: Pieniążek Re: Oszczędzanie IP: 217.153.246.* 16.02.07, 23:05
        w skarpetach to ja chodzę...
    • Gość: Pieniążek Re: Oszczędzanie IP: 217.153.246.* 20.02.07, 13:29
      Nikt już nie oszczędza?
    • Gość: ja Re: Oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 14:25
      Załóż sobie osobne konto na oszczędności. Najlepiej zeby to był jakiś bank,
      którego bankonat znajduje się daleko od Twojego mieszkania - wtedy nie bedzie
      korcić, żeby wypłacać kase. Ja tak robie i nawet mi wychodzi:)
      • Gość: Pieniążek Re: Oszczędzanie IP: 217.153.246.* 20.02.07, 17:11
        Hehe dobry spposób

Pozdrawiam i dużo pieniążków życzę
    • Gość: aga Re: Oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:53
      Mnie pomaga comiesięczne wypisanie na kartce obowiązkowych wydatków na cały
      miesiąc...tj.opłaty,benzyna,jedzenie,dodatkowe np.lekarz,leki,piwo;-)i ile
      pieniędzy na to przeznaczam..I trzymam sie tego..Odkąd tak robię,zostaje mi
      parę stów pod koniec miesiąca,więc nie jest to zły pomysł unaocznić sobie ile i
      na co się wydaje:-)
      • Gość: Już emeryt. Re: Oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 22:54
        Ja mam problem i nie mogę latami nauczyć żony i córek dorosłych oszczędzania.
        Przykre to ale niestety prawdziwe.Może kiedyś ten post też przeczytają.Ciekawe
        jak zareagują.To jest walka z wiatrakami w moim domu.
        • Gość: Pieniążek Re: Oszczędzanie IP: 217.153.246.* 21.02.07, 11:11
          Pokaż im tą stronkę...
    • ka-8 Re: Oszczędzanie 20.02.07, 23:34
      Nos ze soba malutki notesik, i wpisuj kazdy (kazdy!) wydatek. Po miesiacu zrob
      sobie liste ile pieniedzy idzie na poszczegolne wydatki i poszukaj oszczednosci.
      Ponadto, jak wszystko notujesz - drobne jakos wolniej sie rozchodza. :) Mozesz
      tez w banku ustawic sobie np. zlecenie stale dzieki ktoremu co miesiac np.
      100PLN bedzie szlo na inne konto, ktorego normalnie nie uzywasz, a pieniedzy
      ktorych "nie widzisz" na koncie tez zwykle nie wydajesz... :) Oczywiscie to
      wszystko przy zalozeniu ze starcza do pierwszego, bo to juz zupelnie inna sprawa...

Jezeli masz mozliwosc czytania po angielsku to polecam:

bygpub.com/finance/
      Prosto i przystepnie wytlumaczone jak zapanowac nad budzetem. :)
    • Gość: aga Re: Oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:31
      Obawiam sie emerycie,że nie nauczysz już swojej żony i cór oszczędzania..Skoro
      przez tyle lat Ci się nie udało,no i widać nie było takiej potrzeby..Gdyby
      naprawde Was przycisnęło,Twoje kobitki w tempie ekspresowym nauczyłyby się
      oszczędzania:-)
      • Gość: ja Re: Oszczędzanie IP: 217.153.246.* 21.02.07, 21:22
        Powiedz im, że bankrutujecie...
        • Gość: driver Re: Oszczędzanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.07, 10:54
          ja chyba zrobilem rekord przy pierwszych trzech miesiacach w Niemczech.
          Pracowalem od 4.00-11.00 - sprzatanie lotniska i od 12.00 do 22.00 albo 23.00 w
          magazynie -widlak.A jak mialem wolne dni na etatach to dorabialem w dhl
          rozwozac przesylki
          Placilem za pokoj -6 metrow kwadratowych 150 EURO,jadlem w puszke
          zupy,spaghetti albo lasgne za 0,5 Euro dziennie,chleb tostowy za 0,4 Euro i
          cos do chleba i do picia za 1 Euro.
          Czyli wydawalem gora 210 Euro na wyzywienie i nocleg plus okolo 20 Euro na
          srodki higieny osobistej i pralnie.Przez 3 miesiace nie wydalem 700 Euro, nie
          mialem ani jednego dnia wolnego-robilem 250 % etatu, jak to zartowali kumple-
          zarabiajac prawie 9300 Euro i OSZCZEDZAJAC ponad 8500.
          Po trzech miesiacach zmadrzalem-zaczalem "zyc"-bawic sie,czytac,realksowac,
          normalnie jesc i ogolnie wydawc pieniadze.Zaczela przyjezdzac regularnie moja
          dziewczyna ("czlowieku jak ty zyjesz.Musimy to zmienic".Zmienilem lokum,
          zlapalem supi prace- zarabiam duzo mniej ale nie zaluje...no moze troche; ale
          normalnie zyje i pracuje, zamiast wegetowac)
          Jestem za oszczedzaniem, ale z rozsadkiem.
          Uwazam,ze oszczedzac na maksa, tak jak ja pierwsze miesiace w Niemczech mozna
          gora, naprawde gora 5 lat(np tak zrobil moj kuzyn i jest teraz super kasiasty)i
          to jak sie jest totalnie solo.
          Ja nie dalem rady sypiac non stop po 4 godziny i zyc tylko ciezka praca.
          Zamiast 2800 Euro miesiecznie, odkladam srednio 1200, ale poniewaz mam
          czas "bawie sie" w inwestycje i to przynosi swietne profity.
          Kazdy ma inna psychike, ale uwazam,ze bez wzgledu ile sie nie zarabia trzeba
          cos odkladac(jak zarabialem w Czewie 200 Euro, to 100 odkladalem.Mieszkalem u
          rodzicow i dlatego)
    • Gość: hanysek Re: Oszczędzanie IP: 217.96.15.* 22.02.07, 11:53
      Moja rada: zapisywać wszystkie wydatki, po zakończeniu miesiąca podliczyć je i
      podzielić je na grupy (np. wyżywienie, paliwo etc.). Wtedy jasno widać na co
      kasa głównie idzie.
      Należy jeszcze pamiętać: zanim wydasz 100 pln na jakąś pierdołę, zastanów się
      ile musisz harować żeby to stuwę zarobić.
    • kleco Re: Oszczędzanie 18.06.07, 09:27
      Polecam oszczędzać w funduszach inwestycyjnych. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej
      wybierz sie na specjalne szkolenie. Ostatnio byłem na takim dwudniowym.
      Rewelacyjna sprawa. Wiedzy masa, oczywiście bez żadnych zobowiązań. Szkolenia
      prowadzi firma szkoleniowo doradcza (na szczęście nie powiązana z żadnym
      bankiem :)) Przedstawiają i porównują wszelkie formy oszczędzania i
      inwestowania w Polsce. Z racji tego że ostatnio byłem tylko jeden dzień teraz
      znowu jadę. Gdybyś chciał jakieś informacje pisz: klec@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka