Gość: blanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:04 Myslicie czemu tak uwazam, dlatego ze nie czytaja zrodel, mysla ze wypelnienie sakramentow ich zbawi, ze pojda do nieba, nie czytajac bibli ze zrozumieniem... przykre... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blanka Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:12 Figurki, obrazy i inne przedmioty kultu (medaliki, różańce, krzyże, relikwie, szkalpierzyki) Kościół katolicki darzy wyjątkowo nabożną czcią… Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani postaci podobnej do czegokolwiek, co jest w niebiosach w górze, lub tego, co jest w wodach pod ziemią. Nie wolno ci kłaniać się im ani dać się namówić do służenia im, gdyż ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem wymagającym wyłącznego oddania…” (2 Mojż. 20:3-5 oraz 5 Mojż. 5:7-9) „Nie wolno ci padać na twarz przed innym bogiem, gdyż Jehowa, który ma na imię Zazdrosny, jest Bogiem zazdrosnym”. (2 Mojżeszowa 34:14) „I ziemia ich jest pełna bezwartościowych bogów. Kłaniają się dziełu rąk, temu, co uczyniły czyjeś palce”. (Izajasza 2:8) „Do kogo mnie przyrównacie albo z kim mnie zrównacie lub zestawicie, żebyśmy byli do siebie podobni? Niektórzy szastają złotem z sakiewki i odważają srebro za pomocą ramienia wagi. Najmują kogoś wykonującego przedmioty z metalu, a on z tego czyni boga. Padają na twarz, kłaniają się. Niosą go na ramieniu, Dźwigają go i stawiają go na jego miejscu, żeby stał. Z miejsca, gdzie stoi, nie przenosi się. Ktoś do niego woła, lecz on nie odpowiada; nikogo nie wybawia z jego udręki”. (Izajasza 46:5-7) „Niczego nie poznali ci, którzy noszą drewno swego rzeźbionego wizerunku, ani modlący się do boga, który nie może wybawić”. (Izajasza 45:20) „Bo zwyczaje ludów są tylko tchnieniem, ponieważ jest to zwykłe drzewo z lasu, które ktoś ściął, dzieło rąk rzemieślnika posługującego się dłutem. Upiększa się je srebrem i złotem. Przymocowują je gwoździami i młotami, żeby żaden się nie chwiał. Są jak strach na wróble w polu ogórkowym i nie potrafią mówić. Trzeba je nosić, bo nie potrafią stawiać kroków. Nie lękaj się ich, ponieważ nie mogą sprowadzić nieszczęścia, nie są też w stanie czynić nic dobrego”. (Jeremiasza 10:3-6) „Ograniczony pozostaje każdy człowiek bez wiedzy, wstydzić się musi każdy złotnik z powodu bożka. Utoczył bowiem podobizny, które są kłamstwem i nie ma w nich [życiodajnego] tchnienia. Są one nicością, tworem śmiesznym, zginą, gdy nadejdzie czas obrachunku z nimi.” (Jeremiasza 10:14-15) „Każdy, kto wykonuje przedmioty z metalu, zawstydzi się z powodu rzeźbionego wizerunku; bo jego lany posąg jest fałszem i w tych rzeczach nie ma ducha. Są marnością, dziełem wartym śmiechu. Znikną, gdy zostanie na nie zwrócona uwaga”. (Jeremiasza 51:17-18) „Nie powinniśmy sądzić, że Bóstwo podobne jest do złota albo do srebra, albo do kamienia, wytworu rąk i myśli człowieka”. (Dzieje 17:29) Ich bożki to srebro i złoto, dzieło rąk ziemskiego człowieka. Mają usta , lecz nie mówią; mają oczy, lecz nie widzą; mają uszy, lecz nie słyszą. Mają nos, lecz nie czują zapachu. Ręce mają, lecz nie dotykają. Stopy mają lecz nie chodzą; gardłem swym nie wydają dźwięku. Do nich staną się podobni ich twórcy – wszyscy, którzy im ufają”. (Psalm 115:4-8) „Boga nikt nigdy nie widział”. (1 Jana 4:12) „I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na coś podobnego do wizerunku zniszczalnego człowieka, a także ptaków oraz stworzeń czworonożnych i pełzających”. (Rzymian 1:23) „Najwyższy jednak nie mieszka w dziełach rąk ludzkich” (Dzieje 7:48) „On nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował”. (Dzieje 17:24-25) Jeszcze w XX wieku, zwyczajem było noszenie w lektyce papieża, siedzącego na pozłacanym tronie, oraz całowanie go w stopy. Apostoł Piotr — w przeciwieństwie do papieży — nigdy nie pozwoliłby na to, żeby człowiek oddawał mu hołd, w jakiejkolwiek postaci, tymbardziej w formie całowania stóp, jak to czyniono papieżom przez wieki. Zwróćmy uwagę, jak ów zareagował, gdy rzymski setnik Korneliusz padł mu do nóg i złożył pokłon: „Piotr (…) podniósł go, mówiąc: Wstań, i ja jestem tylko człowiekiem” (Dzieje 10:25-26; Mateusza 23:8-12) A kiedy mieszkańcy Listry chcieli obwołać apostoła Pawła bogiem i złożyć na ich cześć ofiarę, ów zdecydowanie zareagował: „Mężowie, dlaczego to czynicie? My tez jesteśmy ludźmi i podlegamy tym samym ułomnościom” (Dzieje 14:15) Równiez apostoł Jan nie pozostawia złudzeń, co do hołdowania komuś innemu, jak wyłącznie Bogu: „… a gdy usłyszałem i ujrzałem, upadłem, by oddać cześć u stóp anioła, który mi to pokazywał. Ale on mi mówi: 'Uważaj! Nie czyń tego! Jestem tylko współniewolnikiem twoim i twoich braci (…). Oddaj cześć Bogu' ”. (Objawienie 22:8-9) Jak widać — nawet aniołom nie powinno się kłaniać, a wyłączna część należy się Bogu. A i nie oskarzajcie ze jestem swiadkiem jehowy bo nim nie jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:14 Kult relikwii w Kościele rzym.-kat. funkcjonuje i ma swoją regulację prawną (kan. 1190; Katechizm Kościoła Kat. nr 1674). Nie wolno np. relikwii sprzedawać ale tylko nie wolno oficjalnie, bo handel nimi trwa do dnia dzisiejszego np. na aukcjach internetowych. Zwraca się uwagę na to, by relikwie były autentyczne i by ta forma kultu była "zdrowa". Oczywiście w historii było z tym wiele nadużyć i stąd nie tylko niektóre prześmiewcze uwagi, ale występują także poważne problemy (choćby Reformacja). Co nie co o relikwiach na dzień dzisiejszy: 1) Szczątków krzyża, na którym umarł Chrystus, doliczono się grubo ponad tysiąc, w tym jeden z nich znajduje się od niedawna w Klebarku Wielkim pod Olsztynem. 2) Około 150 kościołów wciąż twierdzi, że jest w posiadaniu przynajmniej jednego ciernia z korony, która mogła mieć ich najwyżej 40. Korona cierniowa, bez jednego ciernia, znajduje się w katedrze Notre Dame w Paryżu i pokazywana jest w Wielki Piątek. 3) Krople krwi Chrystusa znajdują się m.in. w bazylice św. Marka w Wenecji, w bazylice św. Krwi w Brugii (Belgia) oraz w rzymskich kościołach: Santa Croce, Santa Maria Maggiore i San Giovanni in Laterano. 4) Niezwykłe bogata jest kolekcja gwoździ, którymi ciało Chrystusa miało być przybite do krzyża. Ponad trzydzieści kościołów, w różnych miejscowościach twierdzi, że posiada co najmniej jeden "oryginalny" gwóźdź. Po jednym mają: kościół na Lateranie, św. Krzyża w Rzymie, św. Marka w Wenecji i katedra w Mediolanie. W Krakowie, w Kaplicy Zygmuntowskiej jest jeden cały gwóźdź, a po połówce mają: kaplica św. Kosmy i Damiana oraz kościół Świętej Trójcy. 5) Jeszcze do niedawna sporym wzięciem cieszył się kult świętego napletka. Posiadaniem tego "autentycznego" chwaliło się aż trzynaście świątyń, m.in. Santiago de Compostela w Hiszpanii i bazylika św. Jana na Lateranie w Rzymie. 6) W całej Europie bardzo rozpowszechnione są kryształowe fiolki z mlekiem, którym Matka Boska karmiła małego Jezuska. Ich posiadaniem szczyci się wiele miast we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Kosmyk włosów Dziewicy Maryi znajduje się w katedrze w Reims we Francji oraz w bazylice św. Marka w Wenecji. Święta tunika, czyli fragment szaty, którą miała nosić Matka Boska podczas narodzin Jezusa, obecnie przechowywana jest w katedrze w Chartres, we Francji oraz na Lateranie. Pieluszka, w którą po narodzeniu został zawinięty Jezus, znajduje się w kościele św. Dionizego w Paryżu. Strzępy tuniki z wełny (własnoręcznie utkanej przez Matkę Boską), w którą Jezus był ubrany w drodze na kalwarię, można oglądać w Trewirze w Niemczech. Pięć fragmentów drewna ze żłóbka, w którym leżał mały Jezusek, jest co roku wystawianych na widok publiczny, z okazji świąt Bożego Narodzenia w Santa Maria Maggiore w Rzymie. 7) Część stołu z Ostatniej Wieczerzy znalazła schronienie w rzymskiej bazylice św. Jana na Lateranie, a kawałek stołu z wesela w Kanie Galilejskiej, jakimś cudem zachował się w kościele św. Franciszka w Asyżu. Fragmenty obrusa z Ostatniej Wieczerzy są w Lizbonie, w kościele św. Rocha oraz w kościele św. Andrzeja w Krakowie - absurd absurdowi nierówny… 8) W Hiszpanii do dziś przechowywane jest pióro, które spadło ze skrzydła archanioła Gabriela podczas zwiastowania. Katedra w Magdeburgu posiada drabinę, na której kogut piał, kiedy Piotr zaparł się Chrystusa. W Santiago de Compostela, przy grobie św. Jakuba Apostoła, jest ogon osła, na którym Chrystus wjeżdżał do Jeruzalem. Na Lateranie przechowywana jest złota urna, pełna manny, zebranej na pustyni. Dwa odciski stóp, pozostawione ponoć przez Jezusa w bazaltowym kamieniu z Via Appia, znajdują się w kaplicy bazyliki św. Wawrzyńca za Murami w Rzymie. Matka Boska, z kolei, ślad swojej stopy zostawiła w skale, w miejscowości Bardo Śląskie, w Polsce. Kościół św. Krzyża Jerozolimskiego w Rzymie ma mały palec niewiernego Tomasza, którym ów niedowiarek dotknął ran Chrystusa. 9) Relikwie wcale nie musza być skromnych rozmiarów. Mogą być całkiem okazałe. Dwie największe to: święty domek (bazylika Santuario della Santa Casa) w Loreto i święte schody w bazylice św. Jana na Lateranie. Domek Loretański miał być, według legendy, mieszkaniem Matki Boskiej, przeniesionym w 1295 roku z Nazaretu, przez czterech aniołów. Scala Sancta, czyli dwudziestoośmiostopniowe marmurowe schody, po których szedł Chrystus na spotkanie z Piłatem, w sposób nie mniej cudowny, zostały przywiezione z Jerozolimy. Jan Chrzciciel miał 9 głów (tyle jest relikwii - każda przenajświętsza).:)))) Oprócz tego, samych kości lewego podudzia św. Idziego doliczono się 127 szt! Czy to nie cud? Chyba tylko sześć piersi św. Agaty, którym wierni biją pokłony, może się nieco równać z Idzim :) Jeżeli to wszystko miałaby być prawda, to w miejsce rozwłóczenia tych relikwii po całym świecie, ze względu na cześć im oddawaną stosunkowo rozsądniej było by stworzenie muzeum "najprawdziwszych" relikwii w celu ich jak najdłuższego zachowania dla potomnych. Zapraszam do uzupełnienia tego szczątkowego wykazu. "edico " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:40 Mysle,ze Ty zaliczas sie do osob z grona "ciemnogrodu"skoro uwazasz ze wszyscy katolicy to ciemnogród,a z tego co napislas w nazwie linku "katolicy to ciemnogród"(brzmi to tak jak by wszyscy).To tak jak bys powiedziała,ze wszyscy polacy to złodzieje,czy wszyscy francuzi to brudasy. są jednostki w pewnych grupach ciemne,nie ma tak ze zawsze cała grupa jest "ciemna"czy zacofana.I zeby nie było nie jestem jakimś moherem,poprostu katolikiem,który nie chodzi do kościoła........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 455 Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.slowackiego.trustnet.pl 30.04.07, 15:19 Sama jesteś ciemnogród skoro nie umiesz pisać tego prostego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katsumoto Re: Katolicy to ciemno grod IP: 80.54.170.* 30.04.07, 15:25 słabiutka ta prowokacyjka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i_tak_nie_uwierzys A o tym nie wie blanka:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:27 zapytaj.wiara.pl/index.php?grupa=6&cr=0&kolej=0&art=1148737527&dzi=1123365535 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:28 "ciemnogród" pisze razem, nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makumba Re: Katolicy to ciemno grod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:37 Polska jezyk trudna bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
daga1974 Re: Katolicy to ciemno grod 30.04.07, 16:02 idź lepiej na piwo ....:-)) Odpowiedz Link Zgłoś