Dodaj do ulubionych

Getto w Częstochowie.

06.05.07, 17:06
Czy wiedzieliście, ze w Częstochowie było getto i to dość duże ok 48tys. tam
przebywało. Mam pytanie czy w ciągu całej waszej dotychczasowej nauki
historii i wnikliwej analiazy temató o II wojnie światowej uczyliście sie o
tym? Czy Wasi nauczyciele mówili o tym choćby o ciekawostce? Jeśli tak to
gratuluję. Piszcie co o tym sądzicie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 17:22
      ja slyszalam bo moj nauczyciel historii pasjonowal sie historia częstochowy i
      czesto nam rozne ciekawostki opowiadal
      • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 17:29
        pogratulować nauczyciela, ja niestety nie trafiłam na takiego i żałuję, bo
        tych, których uważałam za dobrych pedagogów rozczarowali mnie bardzo, pozdrawiam
        • Gość: aga Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 17:31
          a do jakiej szkoly chodziles/chodzisz? ja do Reymonta, niby wszyscy twierdza ze
          tam niski poziom a ja tak nie sadze mysle ze wynioslam z tej szkoly duzo wiedzy
          • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 17:47
            w tamtym roku skończyłam VIII LO Samorządowe przy ul. Kukuczki (na Północy)
        • Gość: częstochowianka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:05
          Pamiętają o tym najstarsi mieszkańcy Częstochowy szczególnie zamieszkujący
          tzw. Stare Miasto.
          Kończyłam szkłę srednią w latach siedemdziesiątych i mogę powiedzieć, że
          historyk nie ukrywał takich informacji przed młodzieżą - rozmawialiśmy
          o przeszłości Częstochowy.
          Oczywiście nie wyświetlano wszystkich faktów tak jak obecnie.
          • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 18:13
            ani razu nie mówiliśmy o historii Częstochowy, to przykre ale gdy pytaliśmy się
            nauczycieli jak to było dawniej, choćby drobnostki związane z naszym miastem
            usprawiedliwiał się brakiem czasu, ale teraz wiem, że powinnam to nadrobić i z
            wielką chęcią zrobie to, pozdrawiam Mekubal
          • Gość: pyśka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:23
            Ja również historie Częstochowy odkrywałam sama ale jeśli cię to interesuje to
            poczytaj o "Krwawym poniedziałku" 4 Września 1939
            • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 18:28
              dzieki,
    • segel Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 18:39
      W Częstochowie jest także cmentarz żydowski, Filcharmonia Częstochowska to przebudowana synagoga, a szpital na Zawodziu był szpitalem żydowskim.
      Mnie tego też nie uczyli w szkole, chociaż skończyłam ją już dawno.
      Jeśli Cię temat interesuje, to w tej chwili nie ma problemu - jest Internet i możesz się dowiedzieć więcej.
      • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 18:44
        Właśnie to robie, korzystam z cudu tecjniki i dokształcam się w zakresie
        historii naszego miasta :) pozdrowienia
        • Gość: pyśka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 19:03
          I znalazłaś coś o tym ''Poniedziałku''? bo ja jak sobie o tym poczytałam to na
          serio miałam problemy ze snem i w głowie mi się nie mieściło że coś takiego
          działo się w moim mieście...
          Pozdrowionka
          • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 19:06
            Na razie takie podstawowe informacje gdzi kiedy ile było ofiar, w tym tygodniu
            moze znajde chwilke i odwiedze czytelnie i biblioteki i poszperam :)
            • Gość: historyk Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:00
              polecam książki i publikacje Jana Pietrzykowskiego- częstochowskiego
              prokuratora, który osądzał zbrodniarzy hitlerowskich i napisał wiele książek i
              publikacji na temat życia ludnośći nie tylko żydowskiego pochodzenia z tamtych
              czasów
              pzdr
        • Gość: Aaa. Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:40
          przeciez w czewie przed wojna prawie sami Żydzi mieszkali. no ale zeby sie tego
          dowiedziec warto byloby odwiedzic czasem muzeum albo troche poczytac a nie
          liczyc jedynie na nauczycieli.
          • Gość: hornisse pomścimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 13:56
            209.85.129.104/search?q=cache:qeSUsRuQcMcJ:www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/zbrodnie_ub.htm+zbrodniarze+ub&hl=pl&ct=clnk&cd=3&gl=pl
        • Gość: nauczyciel Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:28
          z tym dokształcaniem z internetu to ostrożnie, niedawno przeczytałem, o
          zasłużonym częstochowianinie, o którym powinno być cicho, ale to pisał człowiek
          który ma tytuł, i nie sprawdza informacji
    • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 19:08
      ja byłam w szoku gdy dowiedziałam się, że w Częstochowie było getto i to jedno
      z większych i moja złość i zdziwienie zwiększyło się gdy przeanalizowałam
      wiekszosc przeprowadzonych lekcji z historii i nic nie bylo nawwet wspomniane
      na ten temat
      • Gość: ninka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dsl.club-internet.fr 06.05.07, 21:18
        Juz byl podobny watek na forum, poszperajcie troche, bylo w nim wiele
        interesujacych postow
        No i trzeba koniecznie zajrzec do zbiorow fotograficznych United States
        Holocaust Memorial Museum w Waszyngtonie
        www.ushmm.org
        Sa tam zdjecia z egzekucji na Strazackiej, wlasnie pamietnego wrzesnia '39

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50239117&v=2&s=0
      • Gość: Menel Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:23
        Mekubal konczylismy te sama szkole, tyle ze ja kilka lat wczesniej...a o
        gettcie w Czestochowie dowiedzialem sie na lekcji....jezyka polskiego. No ale
        nie ma co mowic o historyczkach z VIII LOS, szczegolnie Panie G. i B.-brrr

P.S. Pozdrawiam Pania Gałkowską, w/w nauczycielke języka polskiego
        • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 21:37
          dzieki Ninka
          Menel, zgadzam sie z Toba panie historyczki z LOS, ohh.. szkoda mowic :)
          moze wydawały się sympatyczne, ale tylko wtedy gdy czegoś chciały szczególnie
          pani B., przykre ale prawdziwe
          • Gość: Ro Re: Getto w Częstochowie. IP: 212.87.241.* 06.05.07, 22:09
            No i proszę , mamy cudowną młodzierz Częstochowską która chce się czegoś
            dowiedzieć , gratuluje . Niestety większość nauczycieli to penie które poszły na
            historie bo na coś trzeba było iśc w końcu i tak w szkołach trzeba tylko
            realizować program a nie zajmować się "głópotami " i mamy jak mamy ... ,do tego
            włądze też oszczędnie się zajmują pamiecią o tych wydarzeniach , ja też
            niewiele wiem o przszłości Częstochowy a to co wiem to z poczt pantoflowej a nie
            ze szkoły. Z tego co ja słyszałem to getto było w miejscu dzisiejszego starego
            miasta tj , Targowa , Garncarska , Nadrzeczna Satry Rynek ... te okolice , a na
            końcu Strażackiej przechodząc przez mostek po prawej stronie i idąc kawałek była
            rampa kolejowa do "przeładunku " żydów . Dopiero jak tam kiedyś byłem w takim
            hangarze się o tym dowiedziałem i poczułem się jakoś głópio jak pomyśłałem o
            tych ludziach ... pozdrawiam.
            • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 06.05.07, 22:14
              masz wiele racji, ze mnóstwo tych rzekomo "profesorów" jak chcż żeby ich
              nazywano poszło na historię tylko, żeby ,mieć tytuł magistra.
              • Gość: fabbiola Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 09:09
                Zajrzyj tu:

www.ushmm.org/uia-cgi/uia_query
    • Gość: Monika Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:02
      Proszę nie uogólniać, jeśli chodzi o kompetencje nauczycieli. Sama uczę historii
      i nie wyobrażam sobie, by nie przekazywać wychowankom wiedzy na temat historii
      regionalnej. To jest dla mnie podstawą nauczania. Każdy człowiek powinien znać
      dzieja obszaru, z którego pochodzi, nie tylko Polski, ale przede wszystkim
      konkretnej miejscowości. Tym bardziej mnie cieszy, że poruszyliście ten temat.
      Sama o historii Częstochowy uczyłam się w szkole średniej ( I LO ), a później
      oczywiście na studiach ( były ćwiczenia i wykłady z historii regionalnej ). To
      wszystko zależy od nauczyciela. Mnie uczono, by mówić o hirtorii naszego
      regionu, gdy jest taka możliwość - nawet zwracano szczególną uwagę( bo
      oczywiście nie na każdej lekcji można poruszyć ten wątek ). Myślę, że większość
      nauczycieli, tak właśnie postępuje ( nie tylko Ci starsi wiekiem; ja studia
      kończyłam 5 lat temu ).
      Dla zainteresowanych w/w tematem polecam np. liczne pozycje Jana Pietrzykowskiego.
      • Gość: Ro Re: Pani Moniko IP: 212.87.241.* 07.05.07, 21:58
        - Gratuluje - wyjątek potwierdza regółe ...
      • Gość: hist Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:51
        koleżanko,szkołę podstawową skończyłem kawalek czasu , i tam właśnie złapałem
        bakcyla historii, był starszy, ale naprawdę oczytany i umiejący przekazać, o
        Częstochowie mógł mówić miesiącami.szkoła podstawowa nr.12 na u.Warszawskiej
    • ewosek Re: Getto w Częstochowie. 07.05.07, 10:38
      to jest ciekawe...
      www.geocities.com/Athens/Stage/9921/holocaust.htm
      o częstochowskich Żydach i powstaniu getta.
      • Gość: lojalność I co z tego, że było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:44
        Tak, uczyli mnie o tym w szkole, jak również o tym, że Salomon Morel katował
        polskich AK-owców w obozie koncentracyjnym dla Polaków i jeszcze niedawno
        pobierał wysoka emeryturę!
        Uczyli mnie również o tym, ze żydokomuna rozprawiała się z polską inteligencją w
        1947r w Łodzi (Warszyc i jego towarzysze broni).
        • Gość: xx Re: I co z tego, że było? IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 21:52
          Morel nie ma zadnego zwiazku z naszym miastem, Akcja Wisla tez nie ma, a getto
          ma.

Zydzi wspoltworzyli nasze miasto - Czestochowe. Moja mala ojczyzne.
          Tutaj nie ma zadnej polityki - jest zamilowanie do historii i kultury swojego
          miasta.
      • ewosek Re: Getto w Częstochowie. 07.05.07, 10:47
        to też jest niezłe...
        czestochowa.simis.pl/
        może nie ma zbyt wielu konkretów, ale "Historię Częstochowy" i "Przewodnik z
        1909" polecam.
      • Gość: pyśka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:51
        ewosek napisała:

> to jest ciekawe...
        > www.geocities.com/Athens/Stage/9921/holocaust.htm
        > o częstochowskich Żydach i powstaniu getta.

Normalnie ciary chodzą po plecach jak się to czyta....Tyle ludzkich tragedii a
        wszystko działo się w miejscach które mijamy na codzień....smutne, bardzo
    • Gość: Maja Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:57
      Dużo na temat mówi sie w 15 gimnazjum; wiem, bo mój syn je skończył, prowadzone
      sa w tej szkole projekty na te tematy, można dowiedzieć sie sporo o losie
      żydów w czasie II WŚ. Nie pamiętam nazwisk nauczycieli, ale widzę że mają
      sporą wiedzę na ten temat. I potrafia zainteresować młodzież . A temat jest
      niełatwy. Pozdrawiam.
    • ancymonka Re: Getto w Częstochowie. 07.05.07, 11:58
      Hmmm... o getcie wiem, ale nie pamiętam, czy mówiono o tym w LO...
      Pisałam pracę magisterską z historii Cz-wy i przy okazji poznałam dużo faktów z
      historii naszego miasta.
      Ale bij zabij nie pamiętam, czy historyczka w LO nam o tym mówiła...
      To chyba się nazywa skleroza ;)
      • Gość: lojalność nie mydlij oczu gettem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:13
        Skoro pisałaś o historii Częstochowy, to wymień nazwiska choćby 3
        częstochowskich AK-owców zakatowanych na łódzkiej strzelnicy w 1947roku przez
        żydoubeków?
    • Gość: saba Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:32
      A cóż to za wielka sensacja w czasie wojny w każdym mniejszym lub wiekszym
      mieście było getto!!, wiec w czym problem?
      • Gość: pyśka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:56
        Ale to już nawet nie chodzi oto Getto ale o sam fakt jak mało wiemy o historii
        (zresztą nie tak odległej) naszego miasta. Mnie w szkole o tym nie uczono.
        • Gość: Monika Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:00
          Jak przeczytalam ten temat to myslalam ze autor mial na mysli Parkitke:)
        • Gość: lojalność miłe złego początki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:05
          Mało wiemy, bo taka jest polityka, że głupimi łatwiej się rządzi, dlatego
          okrojono programy szkolne.Jedne sprawy są nagłaśniane (getto w Częstochowie), a
          inne starannie skrywane (czy ktoś słyszał o częstochowskim ruchu
          niepodległościowym). Dużo Plaków nie potrafi czytać krótkich tekstów ze
          zrozumieniem i poprawnie pisać we własnym języku. Takim łatwo wcisnąć ciemnotę o
          polskich obozach koncentracyjnych i niesprawiedliwej akcji W i s ł a.
          • Gość: Wlodek Re: miłe złego początki... IP: *.st.vc.shawcable.net 07.05.07, 19:52

Gość portalu: lojalność napisał(a):

> Mało wiemy, bo taka jest polityka, że głupimi łatwiej się rządzi, dlatego
            > okrojono programy szkolne.

...Malo wiecie, bo jestescie leniwi. Wiedze zdobywa sie nie tylko w szkole.

Jedne sprawy są nagłaśniane (getto w Częstochowie),
            - Sprawe getta w cz-wie naglosnila dziewczyna, ktora sie o nim przypadkiem
            dowiedziala. Nikt jej nie kazal tego robic. Uznala, ze wazne, to napisala.

a
            > inne starannie skrywane (czy ktoś słyszał o częstochowskim ruchu
            > niepodległościowym).

To zakladaj watek i naglasniaj cos slyszal. Zobaczymy czegos sie nasluchal.

Dużo Plaków nie potrafi czytać krótkich tekstów ze
            > zrozumieniem i poprawnie pisać we własnym języku. Takim łatwo wcisnąć
            ciemnotę o polskich obozach koncentracyjnych

Komu wcisnieto taka ciemnote? Podaj moze nazwiska, zebysmy wiedzieli, to tak to
            ty nam wciskasz ciemnote o tych ciemnych Polakach co czytac nie potrafia.

i niesprawiedliwej akcji W i s ł a.
            - A sprawiedliwa byla? Jesli tak to uzasadnij dlaczego?
            • Gość: lojalność Re: miłe złego początki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 08:57
              Nie mam ochoty zakładać wątku o KWP, bo tacy jak ty i tak tego nie zrozumieją, a
              będą plugawić i to w polskim języku.Dziewczyna nie tylko założyła wątek o
              getcie, ale prosiła również, by pisać co się o tym myśli, więc napisałem.

www.naszawitryna.pl/ksiazki_80.html

• Gość: angrusz Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 17:13
      Jest ulica Plac Bohaterów Getta stąd i wiem , że było getto
      a jego teren to głównie stare miasto
      • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 07.05.07, 19:44

Gość portalu: angrusz napisał(a):

> Jest ulica Plac Bohaterów Getta stąd i wiem , że było getto
        > a jego teren to głównie stare miasto

Wyglada na to, ze gdyby nie Plac BG, to bys nie wiedzial.
        Jak na ksztalconego na nauczyciela mlodziezy to malo pocieszajaca wiadomosc.
        Wsrod moich rowiesnikow i znajomych mimo, ze nie uczono o Katyniu jakos nie
        trzeba bylo nam tlumaczyc "z czym sie to je", i mimo ze nie bylo "Placu"
        i "ulicy" nie mielismy klopotow z uzyskaniem stosownych wiadomosci.
        Moze powinienes sie zglosic na korepetyceje do kolezenstwa z lic. Traugutta.

• Gość: wiedzący Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:57
          Ty Włodek, ty się polskim imieniem nie podpisuj!!!!
          Pytanko: czy ta pani z Traugutta płaci podatki za to, że młodzież pobiera u niej
          odpłatne lekcje???Czy ma zarejestrowaną działalność, bo na tych niby
          korepetycjach po 5-6osób siedzi i dostaje wciąż te same kserówki.
          W dodatku przyjeżdża tam jakiś profesor z uniwersytetu, co obiecuje, że ułatwi
          egzaminy na uczelnię (w dodatku za opłatą)-to sprawa dla gazety.
          • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 08.05.07, 14:02
            Autor: Gość: lojalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            Data: 08.05.07, 08:57 +
            --------------------------------------------------------------------------------
            Nie mam ochoty zakładać wątku o KWP, bo tacy jak ty i tak tego nie zrozumieją, a
            będą plugawić i to w polskim języku.Dziewczyna nie tylko założyła wątek o
            getcie, ale prosiła również, by pisać co się o tym myśli, więc napisałem.

Gość portalu: wiedzący napisał(a):

> Ty Włodek, ty się polskim imieniem nie podpisuj!!!!
            > Pytanko: czy ta pani z Traugutta płaci podatki za to, że młodzież pobiera u
            niej odpłatne lekcje???Czy ma zarejestrowaną działalność, bo na tych niby
            > korepetycjach po 5-6osób siedzi i dostaje wciąż te same kserówki.
            > W dodatku przyjeżdża tam jakiś profesor z uniwersytetu, co obiecuje, że ułatwi
            > egzaminy na uczelnię (w dodatku za opłatą)-to sprawa dla gazety.

miłe złego początki...
            Autor: Gość: lojalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            Data: 07.05.07,

zrozumieniem i poprawnie pisać we własnym języku. Takim łatwo wcisnąć ciemnotę

::)))

Medrzec napisal "Mysle wiec jestem".
            Chyba do glowy mu nie przyszlo, ze mozna NIEmyslec i BYC:))))
            Jeno co to za bycie???

Bywajta! Zdrowo.
            • Gość: wiedzący Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:32
              Mędrcem, to ty nie jesteś z pewnością!
              • Gość: W. Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 08.05.07, 19:51

Gość portalu: wiedzący napisał(a):

> Mędrcem, to ty nie jesteś z pewnością!

zrozumieniem i poprawnie pisać we własnym języku. :))))

Odgryzles sie na miare! Wiemy ze jestes:))))
    • mekubal Re: Getto w Częstochowie. do Moniki 07.05.07, 21:25
      Moniko, przepraszam jeśli czujesz się urażona, zgadzam się że uogólnianie to
      straszna rzecz i nie powinnam tak napisać, jeszcze raz przepraszam.
      Zgadzam się z Pyśką- "(...)nie chodzi oto Getto ale o sam fakt jak mało wiemy o
      historii(zresztą nie tak odległej) naszego miasta. Mnie w szkole o tym nie
      uczono." Nauka o naszym regionie powinna być traktowana na równi z innymi
      dxziedzinami, nauka od podstaw,(bo tak ją można nazwać) to najprostsze i jedno
      z lepszych rozwiązań. pozdrawiam, Mekubal
    • Gość: =R= Re: Getto w Częstochowie. IP: *.tpnet.pl 07.05.07, 22:16
      Wiemy. www.czestochowa.ws/wojna_1.htm

Nie, mój nauczyciel od historii w LO był marny i ograniczał się tylko do
      materiału. Nie mówił o żadnych ciekawostkach, silił się być jak Wołoszański ale
      marnie mu to szło. Pozdrawiam, Panie K. :P
      • mekubal Re: Getto w Częstochowie. 07.05.07, 22:22
        bardzo ciekawa stronka, dzieki =R=, pozdrawiam
        • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 10:20
          Nie jest tez tajemnica,ze naziscie postanowili unicestwic narod zydowski w
          Europie.Mnie interesuje takze to,czy byly jakies organizacje polskie w
          Generalnej Guberni,ktore mialy autonomie, ktore moglby w legalny sposob
          protestowac i upominac sie o prawa dla Zydow?

Czy obywatel polski mial np prawo do adwokata?
          jak bylo z wladza ustawodawcza,prawodawcza i wykonawcza-czy Polacy mieli "duzo
          do powiedzenia" jako decydenci?
          Kto byl w Urzedach Miejskich i czy musial byc w NSDAP (np w PRL musial byc w
          PZPR chyba)?
          jak wygladala np sprawa wyjazdow zagranicznych?
          czy np Czestochowianin mogl miec paszport i wyjechac np do Anglii?
          Zakladam,ze do panstw neutralnych czy tez sprzymierzonych Niemcom tak-czy
          jestem w bledzie?

Czy wladze niemieckie i rosyjskie na terenach okupowanych Polski nie robily
          problemow z inspekcjami z Miedzynarodowego Czerwonego Krzyza i innych
          organizacji humanitarnych a takze obserwatorom z panstw neutralnych?

Prosilbym o odpowiedzi, na ciekwe, moim zdaniem pytania
          • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 11:53
            Włochy i Dania [edytuj]
            Te kraje[9], mimo aktywnej współpracy z III Rzeszą lub niemieckiej okupacji
            (Dania), stanowczo odmawiały pomocy w planie wymordowania Żydów. Benito
            Mussolini wprowadził urzędową dyskryminację obywateli włoskich pochodzenia
            żydowskiego, jednak odmówił ich deportacji i innych represji (deportacje Żydów
            zaczęły się dopiero od wkroczenia wojsk niemieckich do Włoch we wrześniu 1943;
            Niemcy zamordowali około 20% włoskich Żydów).

Dania, mimo niemieckiej okupacji, wyróżniła się aktywnym chronieniem 8.000
            swoich żydowskich obywateli (co umożliwiła jej szeroka autonomia własnej
            administracji). Kiedy w październiku 1943 Niemcy rozpoczęli przygotowania do
            deportacji Żydów, 95% z nich ukryto lub wywieziono do Szwecji, często przy
            pomocy duńskiej policji.

Czyli Dania miala prawdopodobnie wieksza autonomie wlasnej administracji jak
            Polska.
            Mozliwe takze ze policja dunska byla bardziej tolerancyjna w stosunku do Zydow
            jak policja polska
            • Gość: Pomarańczka Re: Getto w Częstochowie. IP: *.centertel.pl 08.05.07, 20:31
              Moja Babcia w czasie wojny mieszkała na Warszawskiej gdy Niemcy wytyczyli Getto
              wysiedlono całą rodzinę na stary Raków...kiedyś gdy była w mieście z 4 letnią
              córeczką(moją ciocią)Niemcy złapali je w ''łapance'' wywieźli na Zawodzie tam
              było więzienie, Babcia opowiadała że nigdy w życiu tak się nie bała jak
              wtedy....Niemcy wypuścili Ją ze względu na dziecko i na oszczędności które
              dostarczył dziadek- którego zresztą nasi wschodni wyzwoliciele zabili za
              rower...Po wojnie Babcia wróciła na Warszawską ale zawsze opowiadała że to już
              nie była ta sama ulica...że za dużo tam było ludzkiej krzywdy...

Czy wasi bliscy też czasem opowiadali o tamtych czasach ?
    • Gość: xx Re: Getto w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 21:46
      Wystarczy przejsc sie po miescie zeby to zauwazyc - jest tez w koncu Plac
      Bohaterow Getta.
    • Gość: marta Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 00:20
      ja słyszałam ale nie od nauczycieli tylko nalezałam do harcerstwa kiedys i
      takie tematy ta sa znanei I szeczez mowiac w harcerstwie mozna sie nauczyc i
      dowiedziec bardzo duzo faktow historycznych
      • niewidziallny Re: Getto w Częstochowie.bylo koniecznoscia 09.05.07, 01:04
        A ja wam powiem ze getta byly w tamtym czasie jedynym slusznym rozwiazaniem.
        Coz innego mogli uczynic zdobywcy nowych terytoriow?
        Nie chcieli ich zabijac wiec wyznaczono strefy zamkniete.
        • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie.bylo koniecznoscia IP: *.st.vc.shawcable.net 09.05.07, 04:22

niewidziallny napisał:

> A ja wam powiem ze getta byly w tamtym czasie jedynym slusznym rozwiazaniem.
          > Coz innego mogli uczynic zdobywcy nowych terytoriow?
          > Nie chcieli ich zabijac wiec wyznaczono strefy zamkniete.

Masz racje w 120%. Zdobywcy nowych terytoriow miewaja takie zwyczaje.
          Hitlerowscy Niemcy w stosunku do Zydow i ...Polakow, Ukraincy na Wolyniu tez,
          Turcy z Ormianami, bolszewicy w stosunku do wszystkich ktorych dopadli...
          Dobrze byc zdobywca...
          Podoba mi sie ta wzniosla uwaga:
          > Nie chcieli ich zabijac wiec wyznaczono strefy zamkniete.

Zapomniales dodac jedynie, ze "chwilowo", bo po "chwili", to zdaje sie roznie
          bywalo. Wlasnie historycy zaczeli biedzic sie nad projektem policzenia iluz to
          obywateli polskich roznych nacji "skorzystalo" ze stref zamknietych
          i "chwilowego" zamkniecia.
          Jedyne czego mozna ci zyczyc po takim poscie, to zebys mial okazje skorzystac
          z "wyznaczonej strefy zamknietej".
          To bylby dopiero ubaw po pachy przy ogladaniu cie w takiej roli.
          Najfajniejsze, to to, ze pilnujacy takich stref z lenistwa wyciagali jedna
          wyprostowana lape, a ci aktywisci wewnatrz obie naraz.
          Dobrze byloby, zebys ten wariant aktywisty przetrenowal przed lustrem w salonie.

• Gość: lojalność nie zapomnimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:54
            A może tak napiszemy o obozach dla Polaków, w których padali oni ofiarą
            żydoubecji. Niestety, żydzi odmówili wydania zbrodniarza Salomona Morela, który
            jeszcze 2 lata temu pobierał ok 5000zł emerytury. Za co?
            Nie wspomnę tu o jego mordach w Zgodzie, ale to, co robił z polskimi dziećmi
            w Jaworznie wciąż woła o pomstę do nieba:
            "Zwykle, zaraz po zatrzymaniu, młodociani przeciwnicy sowietyzacji poddawani
            byli wielotygodniowym torturom. Miało to na celu wymuszenie zeznań ale także
            psychiczne załamanie. Do typowych metod należało bicie, kopanie buciorami po
            całym ciele, kneblowanie ust i wlewanie wody do nosa, wbijanie nogi od stołka w
            odbytnicę itd. Bodajże jednym z najbardziej powszechnych sposobów tortur było
            zamykanie więźniów w piwnicach, wypełnionych po pas wodą. Zostawiano ich tam na
            kilka dni. Zaśnięcie groziło utopieniem. Zachowały się relacje, opisujące ten
            sposób znęcania się nad, jakby nie było, małymi dziećmi.(...)
            Salomon Morel zwykł był osobiście "witać" młodych skazańców. Do repertuaru
            należało odmieniane na wszelkie możliwe sposoby słowo "bandyci", kazał też
            spoglądać w niebo, bo jak twierdził "czynią to ostatni raz, jako, że on, Salomon
            Morel osobiście dopilnuje, żebyście tu zdychali wolno na suchoty"."

"Stefan Michnik skończy w tym roku 70 lat. Mieszka od 1969 roku w Szwecji,
            gdzie trafił na fali emigracji żydowskiej z Polski po wydarzeniach marcowych.
            Jest zapewne miłym, czerstwym staruszkiem, otoczonym powszechnym szacunkiem w
            kraju słynącym z tolerancji, przyjmującym przez lata ochoczo wszelkich
            uciekinierów i ofiary prześladowań. Czy ktoś w Szwecji wie, że był sprawcą wielu
            tragedii i nieszczęść, których konsekwencje odczuwamy do dziś. Pozostały bowiem
            po nich wdowy, dzieci i inni krewni, którzy nie tylko, że nigdy już nie zobaczą
            swoich bliskich, to jeszcze nie mają szansy zapalić świeczki na ich grobach.
            Stalinowscy zbrodniarze pozbawiali swe ofiary życia, a ich bliskich ciała ofiary
            - chowano ich potajemnie w cementowych workach w nieoznaczonych miejscach, w
            nocnych, ponurych pogrzebach, czasami w ustronnych miejscach na komunalnych
            cmentarzach. Po latach - jak na przykład na warszawskim Bródnie - w miejscach
            pochówku polskich bohaterów stawiano publiczne toalety. Tego nie robili nawet
            najbardziej zwyrodniali naziści."

A żydówa Fajga Mindla Danielak, znana bardziej jako Helcia Wolińska-Brus.Ile
            polskiej inteligencji ma na sumieniu???
            • Gość: Janosik Wszyscy zostaną osodzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:11
              Spokojnie, Pan Bóg już osodził Morela, niedawno mowili o tym w radiu (trochę
              inaczej to ujęli, bo powiedzieli ze zmarł w Izraelu, ale jak wiemy na to samo
              wychodzi), osądzi tez i Wolińską i Michnika... w zasadzie to osądzi wszystkich
              Zydów...wszystkich ludzi, bez obaw, kazdy odpowie za swoje złe i dobre uczynki...
              mozna sie tylko modlic za tych zbrodniarzy za ich dusze by Bóg przebaczył im ich
              złe uczynki; ale dlaczego modlic sie za tych złych ludzi? dlaczego na zło
              odpowiadac dobrem?
              Ano dlatego ze pokazujemy swiatu (chociaz to niewazne!) a przede wszystkim sobie
              ze nigdy nie bedzie tacy jak Morel czy Wolinska!!!
    • Gość: . Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:08
      O takich rzeczach jak historia waszego rodzinnego miasta powinni wam opowiedziec
      rodzice i dziadkowie. Nigdy nie oczekiwalem od szkoly zeby mi o tym mowic, skoro
      nie ma tego w programie (chyba, ze w podstawowce). O wszystkim co wiem, wiem od
      rodzicow bo to ich rola. Wszystkie ciekawe miejsca odkrylem sam, jesli cos
      ciebie interesuje to sama poglebiaj ta wiedze. O gettcie zreszta w miescie bylo
      bardzo glosno (i jest) przy zjazdach Zydow Czestochowian, ale trzeba sie tak
      naprawde miastem interesowac, a nie od wielkich dzwonow.
      • Gość: . Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:11
        AFAIK to w LO na II WS jest raptem kilka godzin, to nie te czasy co 10 lat temu
        gdy II WS byla walkowana caly semestr. Dzis liczy sie wspolczesnosc, a II WS
        jest zepchnieta na margines. Spytajcie kolegow o dokladna date wybuchu wojny,
        ataku na Rosje, operacji Overload, Market Garden etc. - AFAIK to nie ma tego
        praktycznie nawet w programie LO.
        • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.07, 11:52

> A może tak napiszemy o obozach dla Polaków, w których padali oni ofiarą
          > żydoubecji. Niestety, żydzi odmówili wydania zbrodniarza Salomona Morela,
          który
          > jeszcze 2 lata temu pobierał ok 5000zł emerytury. Za co?
          > Nie wspomnę tu o jego mordach w Zgodzie, ale to, co robił z polskimi dziećmi
          > w Jaworznie wciąż woła o pomstę do nieba:
          > "Zwykle, zaraz po zatrzymaniu, młodociani przeciwnicy sowietyzacji poddawani
          > byli wielotygodniowym torturom. Miało to na celu wymuszenie zeznań ale także
          > psychiczne załamanie. Do typowych metod należało bicie, kopanie buciorami po
          > całym ciele, kneblowanie ust i wlewanie wody do nosa, wbijanie nogi od stołka
          w
          > odbytnicę itd. Bodajże jednym z najbardziej powszechnych sposobów tortur było
          > zamykanie więźniów w piwnicach, wypełnionych po pas wodą. Zostawiano ich tam
          na
          > kilka dni. Zaśnięcie groziło utopieniem. Zachowały się relacje, opisujące ten
          > sposób znęcania się nad, jakby nie było, małymi dziećmi.(...)
          > Salomon Morel zwykł był osobiście "witać" młodych skazańców. Do repertuaru
          > należało odmieniane na wszelkie możliwe sposoby słowo "bandyci", kazał też
          > spoglądać w niebo, bo jak twierdził "czynią to ostatni raz, jako, że on,
          Salomo
          > n
          > Morel osobiście dopilnuje, żebyście tu zdychali wolno na suchoty"."
          >
          > "Stefan Michnik skończy w tym roku 70 lat. Mieszka od 1969 roku w Szwecji,
          > gdzie trafił na fali emigracji żydowskiej z Polski po wydarzeniach marcowych.
          > Jest zapewne miłym, czerstwym staruszkiem, otoczonym powszechnym szacunkiem w
          > kraju słynącym z tolerancji, przyjmującym przez lata ochoczo wszelkich
          > uciekinierów i ofiary prześladowań. Czy ktoś w Szwecji wie, że był sprawcą
          wiel
          > u
          > tragedii i nieszczęść, których konsekwencje odczuwamy do dziś. Pozostały
          bowiem
          > po nich wdowy, dzieci i inni krewni, którzy nie tylko, że nigdy już nie
          zobaczą
          > swoich bliskich, to jeszcze nie mają szansy zapalić świeczki na ich grobach.
          > Stalinowscy zbrodniarze pozbawiali swe ofiary życia, a ich bliskich ciała
          ofiar
          > y
          > - chowano ich potajemnie w cementowych workach w nieoznaczonych miejscach, w
          > nocnych, ponurych pogrzebach, czasami w ustronnych miejscach na komunalnych
          > cmentarzach. Po latach - jak na przykład na warszawskim Bródnie - w miejscach
          > pochówku polskich bohaterów stawiano publiczne toalety. Tego nie robili nawet
          > najbardziej zwyrodniali naziści."
          >
          > A żydówa Fajga Mindla Danielak, znana bardziej jako Helcia Wolińska-Brus.Ile
          > polskiej inteligencji ma na sumieniu???

Dobrze,ze o tym przypominasz,bo trzeba przypominac.
          Ale nie zmnienia to faktu,ze Holocaust trzeba potepiac i ze jedno zachowanie(UB
          do polskich patriotow albo sposob bycia Zydow przed II WS)
          nie usprawiedliwia drugiego(holocaust)
          Holocaust jest zbrodnia i trzeba to potepiac i krytykowac.
          Nie tylko rozreklamowana zaglade Zydow trzeba potepiac, ale wszystkie
          ekserminacje etniczno-narodowe; czyli takze te nie reklamowane przez media
          (wiadomo do kogo nalezace) -a wiec: ormianskie, aborygenskie,ruandyjskie itd.

Co do ekstradycji zbrodniarzy i wspolparcownikow nazistowskich i
          komunistycznych z Izraela i np Szwecji jestem optymista.Mysle,ze PiS i LPR
          troche pomysla w tym kierunku.Skoro wzieli sie za ubeckie renty, to teraz
          trzeba sie wziac za ich odbiorcow.
          Po za tym Izrael zrobilby wreszcie piekny gest w kierunku Polski i np Danii,
          jakby wydal ludzi pracujacych dla np Gestapo i UB.
    • Gość: lojalność co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:45
      Co macie do powiedzenia na temat Grupy Raj, tow.wlodek?
      • Gość: xx Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.icis.pcz.pl 09.05.07, 14:17
        Ales trafil kula w plot - Wlodek nie raz upominal sie o pamiec rowmiez o NSZ,
        jego poglady sa w nurcie jakie zwykle okresla sie jako tradycja
        niepodleglosciowa.

Ale tradycja niepodleglosciowa i patriotyzm nie powinnna wiazac sie z
        nienawiscia do kogokolwiek, w tym do Zydow.

Chociaz jest oczywiscie tradycja rodem z ONR czy pogladow Dmowskiego - wedlug
        ktorej prawdziwy Polak nienawidzi Zydow. Tak ja pojmuje autor o nicku lojalnosc.
        • Gość: Wlodek Re: co wy na to IP: *.st.vc.shawcable.net 09.05.07, 14:23
          Xx-ie dzieki za wsparcie, ale obawiam sie, ze zbyt wiele wyrazow ulozyles w
          logicznym ciagu, zeby dotarlo do adresata.
          Podejrzewam, ze zamiast pacierza cwiczy przed lusterkiem wyciaganie prawicy po
          piwo.
      • Gość: W. Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.st.vc.shawcable.net 09.05.07, 14:20

> Co macie do powiedzenia na temat Grupy Raj, tow.wlodek?

Nic ci nie powiem, bom ani twoj towarzysz partyjny, ani zydolog stosowany.
        Mnie malo interesuje czy stalinowski oprawca byl Zydem, czy Polakiem, czy
        Rosjaninem z pochodzenia.
        Interesuje mnie jedynie fakt, ze byl oprawca.
        Z tego co piszesz wynika, ze chetnie dolaczylbys do tej grupy gdybys mogl.
        Nawet nie pytam o narodowosc, ale zauwazyc sie daje, ze podstawy ideologiczne
        masz. ONR takze w Cz-wie uprawial te konkurencje, wiec mozesz spokojnie
        nawiazywac do tradycji.
        Musisz byc lekko ograniczony w rozwoju umyslowym skoro w kolko mielesz jezorem
        o sprawach, ktore tylko dla niedojdow stanowia sensacje. Spokojnie moge
        wydluzyc liste ubeckich oprawcow, tylko ze znalazloby sie na niej takze
        sporo "czystych rasowo" Polakow.

Ale watek byl o getcie w Czestochowie, a nie o ubeckich oprawcach wsrod ktorych
        gdybys poszukal, to znalazlbys Polakow z przodkami wyznajacymi judaizm.
        Podobnie jak wsrod tych co zgineli w Katyniu i pod Monte Cassino. I w innych
        miejscach polskiej chwaly.
        Ale ty jestes LENIWY. Z zacma antyzydowska na oczetach.

A jak chcesz miec towarzysza, to sobie kup pittbula. Bedzie wam razniej w
        parze.
        Nie sil sie na odpowiedz, bo o powaznych sprawach, to ja moge z powaznymi i
        doroslymi ludzmi, a nie z gowniarzeria.
        • Gość: lojalność Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:37
          ale się uśmiałam...nie podajesz żadnych argumentów, tylko ubliżasz.Towarzyszu
          wlodek, jakie jest wasze prawdziwe nazwisko?
          • Gość: lojalność czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:46
            jw. na tę listę żydów zasłużonych w walkach narodowo-wyzwoleńczych. I nie ziej
            taką nienawiścią do ludzi o innych, niż semickie poglądach. To typowe dla takich
            jak ty.
            • Gość: W. Re: czekam IP: *.st.vc.shawcable.net 09.05.07, 18:56
              • Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Gość: lojalność 09.05.07, 15:37 + odpowiedz

ale się uśmiałam...nie podajesz żadnych argumentów, tylko ubliżasz.Towarzyszu
              wlodek, jakie jest wasze prawdziwe nazwisko?

• czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Gość: lojalność 09.05.07, 15:46 + odpowiedz

jw. na tę listę żydów zasłużonych w walkach narodowo-wyzwoleńczych. I nie ziej
              taką nienawiścią do ludzi o innych, niż semickie poglądach. To typowe dla takich
              jak ty.

Tobie nie mozna ublizyc.
              A o reszcie dowiesz jak wysilisz szare pod czaszka o ile ...
              I jeszcze na koniec. Nie zieje nienawiscia do LUDZI, zydolodzy ze smietnika
              mnie zupelnie nie interesuja.
              • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:38
                Oj, widzę tow. wlodek, że odezwała się w was krew przodków. Żydzi cacy,
                antysemici be(ich miejsce na śmietniku).Nie dziwię się, że żydzi zabili Jezusa.
                Nota bene ponoć Hitler też był po części żydem...
                • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:05
                  Miejsce każdego oszołoma, który odpowiedzialność za czyny pewnej grupy
                  zbrodniarzy zrzuca na cały naród jest na śmietniku. Uzupełnij swoją listę
                  esbeckich oprawców o wszystkie nazwiska(w tym polskie) i wtedy porozmawiamy.
                  • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:14
                    żydzi często zmieniali swoje nazwiska na polsko brzmiące (podobnie jak i imiona-
                    towarzyszu wlodek) i to miejsce takich kanalii jest na śmietniku
                    • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:20
                      Ot cała Twoja filozofia: Każdy bandyta to Żyd, a jak ma polskie nazwisko, to tym
                      bardziej, bo zmienił. Szkoda słów:)

• Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:45
                        Oto kilka polskich nazwisk: Maria Gurowska, Edmund Kwasek, Mieczysław
                        Kobylec...itd.itd.
                        • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:52
                          Czy z powodu tych kilku polskich nazwisk, odpowiedzialność za ich zbrodnie
                          należy teraz zrzucić na wszystkich Polaków. Czy należy teraz hołdować postawie
                          polonofobii, uważać ją za zasadną i mówić, że to Polacy byli zbrodniarzami, tak
                          jak Ty mówisz, że to Żydzi nimi byli?
                          • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:55
                            tak.tak. z pewnością za zbrodnie tych ludzi z polsko brzmiącymi nazwiskami
                            należy winić Polaków...
                            • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:56
                              :))))))))))))))).I z kim tu dyskutować?
                              • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:59
                                Czyli nadal działasz wybiórczo i z kim tu dyskutować :D
                                • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:01
                                  Na liście nazwisk, którzy kolaborowali z hitlerowcami i którzy zostali później
                                  rozstrzelani przez mojego dziadka byli sami Polacy.
                  • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:52
                    policzcie tow. włodek, jaki procent nazistów wzięło udział w holocauście i od
                    tej pory w swych wypowiedziach posługujcie się tylko tym procentem, nie
                    obrażając uczciwych obywateli III Rzeszy...w przeciwnym razie skończycie na
                    śmietniku!
                    • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:57
                      Hitler doszedł do władzy w demokratycznych wyborach. Ograniczanie praw Żydom, a
                      potem holokaust odbywał się przy sprzeciwie nielicznych obywateli Niemiec,
                      Europy, świata..
                      • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:03
                        możesz iść nawet dalej w swych rozważaniach: "ostatecznego rozwiązania nie
                        dokonali naziści. Wyręczyli ich dawni polscy sąsiedzi". Od razu widać jakie są
                        twoje wzorce...
                        wlodek: czy jak żyd zmieni nazwisko na polskie, to zostaje wykluczony ze
                        społeczności żydowskiej, czy może stać się z powrotem z goja żydem?
                        • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:09
                          A ten w kółko powtarza: żyd, żydem, żyda...
                          Śmieszny jesteś, wiesz?
                          • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:14
                            a ty jeszcze bardziej...zwłaszcza jak napisałeś o tym, że za winy ludzi z
                            polskimi nazwiskami trzeba winić Polaków...już dawno się tak nie
                            uśmiałam...piszę, co chcę...wolność słowa
                            • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:16
                              skoro tyle żydów walczyło o polską niepodległość, to kto siedział w gettach? ;)))))
                            • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:17
                              Ok, to się poprawiam. Czy za zbrodnie kilku Polaków odpowiada cały naród?
                            • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:20
                              > a ty jeszcze bardziej...zwłaszcza jak napisałeś o tym, że za winy ludzi z
                              > polskimi nazwiskami trzeba winić Polaków...już dawno się tak nie
                              > uśmiałam...piszę, co chcę...wolność słowa
                              Widzisz, bo wg mnie o człowieku nie świadczy jego nazwisko, czy narodowość, ale
                              to jakim jest człowiekiem.
                              • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:28
                                tyle tylko, ze to nie byli Polacy...nie wiem czy mogę określić ich gojami, bo w
                                Chrystusa, to oni raczej nie wierzyli :)))
                                • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:31
                                  Ci, których wymieniłeś nie, ale lista którą raczysz traktować bardzo wybiórczo
                                  jest dłuższa i obfituje w nazwiska Polaków.
                                  • Gość: lojalność Re: czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:42
                                    lista Polaków jest pewnie tak długa, jak lista żydów walczących o polską
                                    niepodleglość :)
                                    • Gość: xxl Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:47
                                      Tym zdaniem wszystko mi wyjaśniłeś - po prostu swoje wiesz :) Dobranoc
                                    • Gość: xxl_ Re: czekam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:24
                                      Jednak lista Żydów, którą Ty posiadasz jest, krótsza od listy polskich
                                      kolaborantów mojego dziadka z AK.
          • Gość: T Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:15
            > ale się uśmiałam...nie podajesz żadnych argumentów, tylko ubliżasz.Towarzyszu
            > wlodek, jakie jest wasze prawdziwe nazwisko?

Twoje pewnie KURSKI
          • Gość: :) Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:11
            Odnośnie Stefana Michnika...
            Czy wiecie, że to przyrodni brat Adama Michnika?
            Warto o nim poczytać... :)
            pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Michnik
        • Gość: Eicke Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:11
          A co Ty taki obrońca żydów jesteś? Pracujesz na etacie w Wyborczej?
          • Gość: gość Re: co wy na to towarzyszu wlodek IP: 80.54.173.* 09.05.07, 21:38
            Oj dzieci, dzieci! Idźcie do Szkoły Podstawowej nr 12 na ul. Warszawskiej i
            zapytajcie pierwszego napotkanego ucznia z klas IV-VI o historię naszego miasta
            i gwarantuję, że usłyszycie całe referaty, mogą was z pewnością oprowadzić też
            po miejscach związanych z historią nie tylko tą żydowską. A czy wiecie np. , że
            w Placu Daszyńskiego był pierwszy częstochowski cmentarz? Albo, że kościół św.
            Zygmunta jest najstarszy w naszym mieście, nawet starszy od Jasnej Góry? Bo
            dzieci z dwunastki wiedzą.

• Gość: Wlodek : co wy na to IP: *.st.vc.shawcable.net 10.05.07, 05:27

Gość portalu: gość napisał(a):

> Oj dzieci, dzieci! Idźcie do Szkoły Podstawowej nr 12 na ul. Warszawskiej i
              > zapytajcie pierwszego napotkanego ucznia z klas IV-VI o historię naszego
              miasta i gwarantuję, że usłyszycie całe referaty, mogą was z pewnością
              oprowadzić też po miejscach związanych z historią nie tylko tą żydowską. A czy
              wiecie np. , że> w Placu Daszyńskiego był pierwszy częstochowski cmentarz?
              Albo, że kościół św.Zygmunta jest najstarszy w naszym mieście, nawet starszy od
              Jasnej Góry? Bo
              > dzieci z dwunastki wiedzą.
              >
              Ladnie to napisalas/es, ale moim zdaniem jestes okrutny/a.
              Przeciez to dla tych wyrosnietych zydologow-amatorow moze byc rownie zabojcze
              jak eutanazja na zyczenie.
              Dla zydologa swiat bez zyda nie istnieje, wiec nawet najsolidniejsza praca
              mlodziezy jest dla niego nic nie warta.
              A jesli mlodziez interesuje sie historia miasta na takim poziomie, to jedynie
              mozna jej gratulowac i prowadzacym nauczycielom tez.
              Moj nauczyciel z podstawowki nazywal sie Francuz i nie tyle uczyl, co opowiadal
              o historii. I potem tego co on opowiadal nie trzeba bylo sie uczyc:)))
    • Gość: Janosik Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:17
      Moze troche ale tylko troche z innej beczki!
      Z onetu:

"Rzeczpospolita": Prestiżowy izraelski dziennik "Haarec" opublikował w swoim
      magazynie komiks poświęcony Holokaustowi. Pochodzący z Polski Żydzi alarmują, że
      zawiera on antypolskie treści.
      Jest rok 1944, Generalna Gubernia. Trzy żydowskie dziewczynki uciekają przez
      las. Jedna przewraca się na ziemię. - Jest wystarczająco brudna, by wyglądać na
      Polkę - mówi jej koleżanka. Dziewczynki wsiadają do pociągu, którym Polacy jadą
      na roboty do Rzeszy. To, co się dzieje w wagonach, przypomina Sodomę i Gomorę.
      Opuchnięte, zwierzęce twarze obdartych, zarośniętych mężczyzn. Wulgarne, tłuste
      kobiety. Wódka leje się strumieniami. Dziewczynki zostają szybko zdemaskowane.

- Popatrz Władek, jaki brzydki nos! Założę się, że to nie Anna i Maria, tylko
      Rachela i Estera - mówi jeden z Polaków. - Na następnej stacji oddamy je Niemcom
      i dostaniemy jeszcze wódki - wtóruje mu drugi. Jeszcze inny wyraża nadzieję, że
      Bóg spali Żydów w ogniu piekielnym. Dziewczynkom udaje się jednak przeżyć i
      docierają do najbliższej stacji. Tam spotykają "dobrego Niemca", który daje
      jednej z nich kostki cukru i ostrzega, by nie wracały do pociągu. W ten sposób
      ratuje im życie, pociąg zostaje bowiem zbombardowany. Taką wizję historii
      drugiej wojny światowej podaną formie kolorowego komiksu zaserwował swoim
      czytelnikom "Haarec". Publikacja wywołała oburzenie w środowisku pochodzących z
      Polski Izraelczyków.

Listy protestacyjne napisała do "Haareca" szefowa Towarzystwa Przyjaźni
      Izrael-Polska. Do redakcji piszą również osoby prywatne. M.in. były szef
      magazynu "Haareca" Roman Frister. - Za moich czasów coś takiego nie miałoby
      szans na publikację. To obraża nie tylko Polaków, ale również Żydów. Co to za
      pomysł, żeby robić komiks o Holokauście? - powiedział "Rz".

Redakcja "Haareca" nie zamierza przepraszać. - To kwestia wolności słowa.
      Gdybyśmy się za każdym razem zastanawiali, czy kogoś nie urazimy, nie moglibyśmy
      niczego drukować - powiedział "Rz" Nir Becher, obecny szef magazynu.

Zródło: wiadomosci.onet.pl/1532630,12,item.html

Jak wiele zła musi byc w sercach tych ktorzy zdecydowali o opublikowaniu tego
      tekstu w gazecie?!
      • niewidziallny Re: O Wlodku 10.05.07, 11:53
        Panie Janosik
        Ten gosc to zwykly pyskacz odporny na argumenty.
        W dodatku z pochodzenie bez czestochowskiego rodowodu i z nazwiskiem konczacym
        sie na " icz "
        Wiecej nie bede tutaj ujawniala bo znowu sie poobraza.
      • Gość: xxl Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:14
        Polacy mówią o Żydach same najgorsze rzeczy uogólniając zbrodnie jednostek na
        cały żydowski naród, piszą i mówią o nich co im ślina na język przyniesie.
        Dlaczego Żydzi nie mogą tego samego robić w odniesieniu do Polaków?
        • Gość: Janosik Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:30
          Sam wpadasz we wlasne sidła!
          Czy wszyscy Polacy źle mówia o Żydach?
          Sam piszesz ze nie mozna uogolniać a sam to robisz!
          Osób jakiej narodowości przyznono najwiecej medali "sprawiedliwy wsrod narodow
          swiata"???
          • Gość: lojalność Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:09
            znów sie uśmiałam...
            • Gość: xxl Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:23
              To się śmiej, śmiech to zdrowie. Zresztą tylko to teraz możesz:)
            • Gość: JA Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:20
              > znów sie uśmiałam...
              Ja też, i to już grubo ponad kilkanascie razy, jak Cie czytałem:)
          • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 10.05.07, 14:13
            Gość portalu: Janosik napisał(a):

> Sam wpadasz we wlasne sidła!
            > Czy wszyscy Polacy źle mówia o Żydach?

Janosiku! Jesli czasem czytasz co pisze, to powinienes pamietac, ze kiedys
            napisalem, ze KAZDY "niewidzialny" ma swojego odpowiednika i to wlasnie jest
            taki przypadek.
            niewidzialnym zdaje sie, ze sa niewidzialni takze dla Zydow, zydow i
            Izraelczykow.
            Tak jak niewidzialne/i wyciagaja najgorsze zydowskie elementy doznajac orgazmu,
            to czytajacy o tym Zydzi nie pozostaja dluzni doskonale wiedzac, gdzie nas
            uwalic, zebysmy poczuli, ze boli.
            Przeciez osobnik produkujacy sie jako niewidzialny nie wyciaga list Polakow
            pochodzenia zydowskiego majacych zaslugi dla polskiego spoleczenstwa i narodu
            jako calosci, tylko mety z zydowskiej spolecznosci, ktore w KAZDYM
            spoleczenstwie istnieja.
            W przypadku Bermanow i podobnych ich dzialalnosc nie bylaby mozliwa bez
            pomocnictwa POLAKOW. Bez Gomulki, Moczara, Kiszczaka, Jaruzelskiego, Komara,
            Swierczewskiego, Szlachcica, Zarako -Zarakowskiego i podobnych zaden Morel,
            Fejgin i in. nie byliby w stanie narobic tego co zrobili.
            Zwalanie calego ubeckiego SK...STWA wylacznie na Moreli to zaklamywanie
            historii i wybielanie rodzimych sk ...ow z czysto polskim rodowodem.

I jeszcze cos w tej materii. Czy sadzisz, ze jak Zydzi ogladaja wypasionych
            bysiorow np na Gorze Sw. Anny przy okazji rocznicy Powstania Slaskiego z
            wyciagnietymi lapami a'la funkcjonariusze NSDAP, bojowki giertychoidow
            wyciagajace lapy po piwo, flagi ze swastykami na polskich stadionach - w tym i
            Rakowa- to widzac brak reakcji polskich wladz rozciagaja margines na reszte.
            W koncu niewidzialne razem z driverem reprezentuja na forum nie tylko siebie,
            ale takze jakas czesc polskiego spoleczenstwa.
            W przypadku drivera jest to o tyle ciekawe, ze niedawno opowiadal nam o
            dziadku, ktory byl wyznawca "zydokomuny". Dopoki ulatwialo mu to zycie, to bylo
            wszystko OK. A dzis wnuczek wyzywa sie na tych co tworzyli podstawy swoistego
            dobrobytu katolickiej familii:)))
            I to jest jeden z paradoksow naszych czasow.

> Osób jakiej narodowości przyznono najwiecej medali "sprawiedliwy wsrod narodow
            > swiata"???

Czy sadzisz, ze "niewidzialny/a " dostalaby taki medal?
            • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.07, 17:12
              Gość portalu: Wlodek napisał(a):
              > W koncu niewidzialne razem z driverem reprezentuja na forum nie tylko siebie,
              > ale takze jakas czesc polskiego spoleczenstwa.

Tak,ale stanowczo potepiam rasizm i antysemitzm.
              Potepiam takze kazda forma nacjonalizmu,bez wzgledu czy to jest
              niemiecki,polski, czy zydowski(syjonizm)
              Tak samo jestem za karaniem zbrodniarzy wojennych-niewazne,czy sa to Polacy,czy
              Niemcy,Zydzi,Serbowie,czy Tutsi.
              To,ze bylo tak duzo Zydow w UB,to fakt-nikt by nie mial do nich pretensji jakby
              nie torturowali i níe mordowali ludzi.
              Czy Zyd, czy Polak z UB albo Gestapo- moim zdaniem wysoka renta jest nie na
              miejscu i dobrze,ze sie z tym skonczy.

Potepiam Holocaust zydowski.Ale jak sie o nim tyle mowi,to i trzeba wspomniec o
              ormianskim i aborygenskim.Po prostu trzeba byc sprawiedliwym.
              A nie,ze jak cos sie powie na Zyda albo Izrael, to od razu jest sie antysemita.
              Podkreslam nie jestem antsyemita-ba jestem fascynatem tej kultury i ogolnie
              podziwiam Zydow za ich inteligencje i zdolnosc.
              Natomiast jestem antysyjonista i jestem przeciwko sobiepanskiej polityce Izraela

> W przypadku drivera jest to o tyle ciekawe, ze niedawno opowiadal nam o
              > dziadku, ktory byl wyznawca "zydokomuny".
              Nie obraz sie Wlodek,ale chyba cos zapomniales.
              Dziadek byl socjalista-byl za tzw socjalizmem demokratycznym -czyli wierzyl,ze
              PRL bedzie panswtem sprawiedliwym-niekomunistycznym i niesowieckim.
              Dziadek jest katolikiem i nigdy nie byl za ZYDOKOMUNA-czyli potepial Zydow z UB
              i slugusow Rosji.Dziadek ogolnie jest zly,ze Zydzi wymyslili komunizm,bo
              komunizm niszczyl katolicyzm.
              Czyli dziadzius ma zal do Zydow,ktorzy sa przestepcami i nie sa patriotami
              Ale ceni i mile wspomina Zydow-inteligentow-Rakowski,Fischbach,Kubiak, Michalek
              i innych socjalistow z PZPR zydowskiego pochodzenia,ktorzy byli patriotami.

". Dopoki ulatwialo mu to zycie, to bylo
              >
              > wszystko OK.

Przeciez pisalem Wlodku
              ,ze dziadek w pzpr nie byl dlugo,ale i tak neutralnie ocenilem jego i milionow
              postawe negatywnie-jestem sprawiedliwy.

Korzysci moj dziadek nie mial zadnych.PRL w latach 70 tych dla tych co nie
              bawili sie w polityke i ostro pracowali byla ok.
              MOj dziadek i tata, jak ich koledzy pili w weekendy to oni dorabiali jako
              mechanicy albo brali nadgodziny.
              Dziadek mowi,ze pije sie raz miesiacu ale zdrowo a nie w kazdy weekend - ma
              racje,chociaz o wodki traci sie wzrok i nie do konca sie z nim zgadzam.
              Dziadek w przeciwienstwie do Kuronia(ktorego ntabene cenie) nie byl nigdy
              dzialaczem partyjnym i byl zawsze katolikiem.

A dzis wnuczek wyzywa sie na tych co tworzyli podstawy swoistego
              > dobrobytu katolickiej familii:)))

Wlodku,przynaleznosc do PZPR, nie byla rownoznaczna z holdowaniu komunizmu.
              PRL byl praktycznie sysyem monopartyjny
              W PZPR-pewnie sie bardzo zdziwisz- ale byli
              komunisci,socjalisci,frankisci,republikanie,demokraci,itp-
              dlatego byly tzw walki frakcyjne(znajdziesz w googlach i wikipedii);
              Jednym zdaniem i postem nie da sie tej dziwacznej PZPR opisac.

LPR i PiS i inne oragnizacje narodowe-powtarzam,nie wsztsko mi sie u nich
              podoba.
              Ale podoba mi sie ze chca walki z korupcja i ekskomuna,a takze,ze sa za POlska
              katolicka i jej znaczeniem w Europie na rownych prawach-dla mnie nie Wielka
              Brytania,Francja,Niemcy maja o wszystkim decydowac.Uwazam,ze Polska
              tez,chociazby dlatego,ze uratowala Europe przed Rosja(1921)bolszewizmem
              • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 10.05.07, 19:51
                Gość portalu: driver napisał(a): > Nie obraz sie Wlodek,ale chyba cos
                zapomniales.
                > Dziadek byl socjalista-byl za tzw socjalizmem demokratycznym -czyli
                wierzyl,ze PRL bedzie panswtem sprawiedliwym-niekomunistycznym i niesowieckim.
                > Dziadek jest katolikiem i nigdy nie byl za ZYDOKOMUNA-czyli potepial Zydow z
                UB i slugusow Rosji.Dziadek ogolnie jest zly,ze Zydzi wymyslili komunizm,bo
                > komunizm niszczyl katolicyzm.
                > Czyli dziadzius ma zal do Zydow,ktorzy sa przestepcami i nie sa patriotami
                > Ale ceni i mile wspomina Zydow-inteligentow-Rakowski,Fischbach,Kubiak,
                Michalek i innych socjalistow z PZPR zydowskiego pochodzenia,ktorzy byli
                patriotami.
                >

Ciekawy to rodzaj patriotyzmu, skoro dziadzius do partii wstapil samodzielnie i
                bez przymusu. A ze partie komunistyczna tworzyli cuzamen do kupy i Berman, i
                Lampe, i Modzelewski i reszta wyprobowanych lacznie z Wasilewska, Sokorskim,
                Berlingiem, Nowotka, czy innym Finderem, to juz rybka:)))
                Ja zawsze myslalem, ze jak sie dobrowolnie wlazi do miedzynarodowego gangu, to
                sie jest gangsterem, a nie zakonica- dziewica :)))
                Piszesz, ze dziadzius nie korzystal z udzialu w tym sympatycznym stowarzyszeniu
                polsko-zydowskim pod gwiazda piecioramienna.
                Ja ci wierze. Tylko .... po co do tej firmy z polskimi, zydowskimi i
                komunistycznymi zbrodniarzami WLAZIL DOBROWOLNIE???
                I jeszcze "cus".
                Ja sie nie obrazam. Mnie tam nie bylo, mojego ojca, wujkow, dziadkow itp tez
                nie.
                Jakos nie zdarzylo mi sie darzyc szacunkiem towarzyszy z KCPZPR i bylych
                politrukow. W to szambo kazdy na dluzej, krocej, czy na stale musial wlezc SAM
                i na WLASNE zyczenie. A jak dziadzius byl socjalista, to mogl sie zapisac do
                PPSu. Tez istnial, tylko trzeba bylo troche poszukac:))))

Wiec jak juz zabierasz glos na temat Zydow zbrodniarzy z UB i PZPR, to pamietaj
                w dziadzius wdepnal:))) A wyznanie ma z tym niewiele wspolnego. I Miller i
                Oleksy byli kiedys ministrantami, a sam backo Stalin jakim kandydatem do
                prawoslawnego zakonu:))) Na Jasnej Gorze byla speckaplica do tow. z wyzszej
                polki:)))
                Ale odbieglismy od tematu glownego.
                Poniewierajac Zydami na poziomie centralnym jakos uszlo czujnym zydologom takie
                drobne "cus", ze ani Morel, ani Fejgin i reszta z "topu" UB nie pochodzila z
                Czestochowy.
                Za to "sporo czistych rasowo" polaryjczykow z okolic Cz-wy wsparlo osobiscie
                kadry MSW:)))

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.07, 09:54

>
                  > Wiec jak juz zabierasz glos na temat Zydow zbrodniarzy z UB i PZPR, to
                  pamietaj
                  >
                  > w dziadzius wdepnal:)))

Zgadza sie.Pisalem,ze jestem zazenowany z tego powodu i pisalem,ze dziadzius
                  tez jest wsciekly,ze uwierzyl w te bzdury,ze socjalizm bez Rosji,ale z
                  parlamentem i sprawiedliwoscia jest do zrealizowania.

> Ja sie nie obrazam. Mnie tam nie bylo, mojego ojca, wujkow, dziadkow itp tez
                  > nie.

To tak po stronie mojej mamy.Nikt nie byl partii: malo tego jeszcze 20 lat po
                  wojnie wyzywano jej rodzine od tzw 5 czy 6 Kolumny,czy cos takiego- i to tylko
                  ze wzgledu na to,ze do 1945 te ziemie byly niemieckie.

> Za to "sporo czistych rasowo" polaryjczykow z okolic Cz-wy wsparlo osobiscie
                  > kadry MSW:)))

To takze pisalem-jestem za karaniem przestepcow z UB a nie ludzi za ich
                  narodowosc.

• Gość: xxl Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:35
          Miałem na myśli jednostkowe przypadki, takie jak ten przytoczony przez Ciebie.

(Niektórzy)Polacy mówią o (Wszystkich)Żydach same najgorsze rzeczy uogólniając
          zbrodnie jednostek na cały żydowski naród, piszą i mówią o nich co im ślina na
          język przyniesie. Dlaczego (Niektórzy)Żydzi nie mogą tego samego robić w
          odniesieniu do (Wszystkich)Polaków?
          • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.07, 13:10
            Mnie natomiast dziwi,ze Zydzi nie mowia negatywnie o ludnosci dunskiej i
            wloskiej-czyli potwierdzalyby sie info z wikipedii,ze Dunczycy i Wlosi byli
            podczas II WS dla Zydow najbardziej przyjazni.
            Przypominam,ze jedyne panstwo,ktore nie robilo ogolnie problemu w udzielaniu
            schronienia Zydom byla Hiszpania.
            Franco postawil sobie jako punkt honoru ratowac Zydow i Romow.

Natomiast Zydzi, w Polsce i Niemczech przed II WS zachowywali sie
            niepatriotycznie i niekatolicko.Prowadzili bardzo przyziemny styl bycia-nawet
            jak Adolf im powiedzial,ze moga emigrowac,to i tak wiekszosc,za wyjatkiem
            intelektualistow,myslala tylko o swoim majatku i wolala zostac.
            Holocaust byl zbrodnia i argumenty,ze trzeba bylo zlikwidowac
            syjonizm,zydokomune,rozwiazlosc obyczajowa i duchowa mnie jako humanisty nie
            przekonuja.
            Jedynie droga parlamentarna i prawnie trzeba walczyc z nacjonalizmem zydowskim-
            syjonizmem,czy tez z bylymi pracownikami Gestapo,UB i NKWD pochodzenia
            zydowskiego.
            Izrael powinien byc traktowany jak Iran i wtedy wszyscy europejczycy beda
            zadowoleni.
            To ze Zydzi i Izrael zle mowia o Polsce,to tylko zle o nich swiadczy,pewnie
            zazdroszcza Polakom ich katolicyzmu,ze dzieki Polsce (1921) przetrwala Europa a
            Zydokomuna nie ma szans u nas katolikow
            • Gość: lojalność Stop,stop,stop.Po trzykroć STOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:37
              O zgrozo!Ten wątek się rozrasta.S t o p. Nie należy żydom poświęcać tak dużo
              uwagi, bo znów gotowi pomyśleć, że są narodem wybranym i przez to szczególnie
              uprzywilejowanym poza granicami swego państwa :)
              A swoją drogą w 1939r. najwięcej żydów było w Polsce!Wielu zginęło w gettach i
              na froncie narodowo-wyzwoleńczym :))) (jakoś nie doczekałam się listy)...reszta
              przeżyła, "pożeniła się, porobiła dzieci, ale ich serca nadal pompują żydowską
              krew", więc chyba nikogo nie dziwi agresja jednostek na tym forum, skierowana do
              ludzi, którzy nie ulegają semickiej propagandzie!
              • Gość: xxl Re: Stop,stop,stop.Po trzykroć STOP! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:09
                > ....reszta
                > przeżyła, "pożeniła się, porobiła dzieci, ale ich serca nadal pompują żydowską
                > krew", więc chyba nikogo nie dziwi agresja jednostek na tym forum, skierowana do
                > ludzi, którzy nie ulegają semickiej propagandzie
                Hehe, zupełnie jak sąsiadka mojej babci. Każdy kto nie zgadza się z jej poglądem
                na świat jest żydem. Najgorsze jest to, że do władzy dorwało się dwóch pajaców,
                którzy wszędzie widzą jakiś układ, zomo itd. Wszędzie tam gdzie ktoś się z nimi
                nie zgadza.
              • Gość: xx Re: Stop,stop,stop.Po trzykroć STOP! IP: *.icis.pcz.pl 10.05.07, 20:38
                Na nienawisc nie ma rady - zawsze byli tacy co leczyli swoje kompleksy haslem:

Bij Zyda.

Mam jednak wrazenie ze jest ich teraz mniej.

Ja zapraszam na Wieczor Kultury Zydowskiej w Cafe Belg w tym miesiacu - okolo
                17-18 maja. Tam w ogole zbieraja sie fajni, normalni ludzie i warto tam przyjsc.
                • Gość: ??? Re: Stop,stop,stop.Po trzykroć STOP! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:06
                  Goje też mogą?
                  • Gość: xxl Re: Stop,stop,stop.Po trzykroć STOP! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:54
                    Oczywiście, że możesz przyjść :)
            • Gość: xx Re: Getto w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 10.05.07, 20:40
              Czesto ludzie ktorzy krzycza o sobie ze sa katolikami nie zasluguja na miano
              chrzescijanina - z nauczaniem Chrystusa malo maja wspolnego.
              • Gość: Rava Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:15
                Przymitywy wypisujesz "xx" - sie. Dzięki Bogu, że nie Ty sądzisz, w aspekcie
                Boskim, kto tym katolikiem jest a kto nie. Jak widzisz to jedynie twoje skromne
                zdanie, no...może życzenie, aby wszyscy byli jednakowi. Np. tacy, jak Ty ?
    • Gość: Iga Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:55
      Mnie nie musiał mówić ja mieszkałam na ul Plac Bohaterów Getta wiec samo przez
      się wszyscy mieszkańcy wiedzieli z skąd ta nazwa,zresztą do dzisiaj ta ulica
      istnieje a na jednym z bloków widać tablicę pamiątkową Getta żydowskiego.
      • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.07, 10:00
        Dodalbym jeszcze,ze wlasnie nie mozna uogolniac.
        Mysle sobie,ze jak faktycznie Zydzi widzieli np smiejacych sie Polakow,ktorzy z
        radoscia przygladalai sie jak ich np wyrzucano z domow,to zal moze pozostac.
        Czytalem,ze Polacy tez chetnie zamieszkiwali po Zydach ich domy i przejmowali
        firmy
        -uwazam,ze to nie fair.
        Albo np za ukrywanie ich brali oplaty-to dla mni etez brak klasy i pazernosc.
        Uwazam,ze tacy Polacy to tacy sami bandyci jak nazisci i Zydom,ktorzy poznali
        wlasnie takich pazernych Polakow,nie dziwie sie.
        • Gość: xxl Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:13
          Babcia spowiada się księdzu:
          – Ojcze drogi, w czasie wojny przechowywałam Żydów...
          – Ale to nie grzech, to chwalebny czyn!
          – Ja wiem, ale ja brałam od każdego po 10 dolarów za każdy dzień.
          – Oj, to trochę nieładnie.
          – Wiem, wiem. Ale najgorsze jest to, że dopiero wczoraj powiedziałam im, że
          wojna się skończyła...
          • Gość: lojalność Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:59
            ot i cały kryptonacjonalizm żydowski
            • Gość: xxl Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 11:38
              Nie, to był dowcip:) Masz jakieś ziemniaczane poczucie humoru.
          • Gość: yrainiw pośmiejmy się z żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:19
            Czym sie różni Polak,Rosjanin i żyd?Polak wyciera d.pę papierem toaletowym,
            Rosjanin palcem, a żyd: jak sie wysuszy, to sie wykruszy!
            • Gość: xxl Re: pośmiejmy się z żydów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:24
              Zabolało, co? Zauważ, że w moim dowcipie nie ma nic po Polakach:)
              • Gość: yrainiw Re: pośmiejmy się z żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:43
                Jak odróżnić kobietę z miasta, ze wsi i żydówkę?Kobieta z miasta ma koło od
                sedesu na d.pie, kobieta ze wsi ma d.pę poparzoną od pokrzyw, a żydówka- jak się
                nos przystawi do jej d.py, to czuć cebulą lub czosnkiem!
            • Gość: lojalność Re: pośmiejmy się z żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:36
              Fajwel Frak pyta Josela Briko:
              -Wiesz, co to jest rym?
              -To takie proste.Zaraz powiem ci coś do rymu: Fajwel Frak niech cię trafi szlag!
              -Tę sztukę to i ja potrafię...
              -No to spróbuj..
              -Josel Brik, niech cię trafi szlag!
              -Przecież tu nie ma rymu...
              -To niech cię trafi i bez rymu.
            • Gość: Wlodek Re: pośmiejmy się z żydów IP: *.st.vc.shawcable.net 11.05.07, 19:37

Gość portalu: yrainiw napisał(a):

> Czym sie różni Polak,Rosjanin i żyd?Polak wyciera d.pę papierem toaletowym,
              > Rosjanin palcem, a żyd: jak sie wysuszy, to sie wykruszy!

Tez ladnie, ale jeden dosyc popularny Zyd amerykanski opowiadal taki o Polakach:
              - Jak Polak bierze prysznic?
              - Leje na wentylator.

Piekne to nie jest, ale na takim samym poziomie.
              Co sie potem dziwic, ze "polisz dzoki" co rusz pojawiaja sie w eterze.
              A poniewaz oni tez sie lubia posmiac, to potem Konsulaty RP m.in. w USA maja co
              robic i pisza sprostowania, protesty i wyjasnienia.

Ja oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze intelektualistom - zydologom to do
              rozumu nie przemowi, ale warto wiedziec, ze nie tylko polaczki lubiom se
              etnicznie pozartowac na "swiatowym" poziomie.
    • Gość: xx Re: Getto w Częstochowie. IP: 83.2.140.* 11.05.07, 11:46
      Na ul. Kilińskiego na budynu Pogotowia Ratunkowego jest tablica pamiątkowa.
      Wlatach 50 i 60 tą tablicą obiekowali się harcerze i zuchy.Obecnie to poszło w
      zapomnienie.A szkoda.
      • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.st.vc.shawcable.net 11.05.07, 13:43

Gość portalu: xx napisał(a):

> Na ul. Kilińskiego na budynu Pogotowia Ratunkowego jest tablica pamiątkowa.
        > Wlatach 50 i 60 tą tablicą obiekowali się harcerze i zuchy.Obecnie to poszło
        w zapomnienie.A szkoda.

Wydaje mi sie, ze dawno tam nie byles.
        Nie wiem jak jest z tym w ciagu ostatnich kilkunastu miesiecy, ale podczas
        ostatniego ogladu tego miejsca nie widzialem, zeby stan tablicy upamietniajacej
        ofiary byl gorszy, niz w latach o ktorych piszesz.
        I inny niz krajowe standardy w tej materii.
        Czyli zbliza sie rocznica, czy cos w tym guscie, to sobie odpowiedzialni o niej
        przypominaja.
        W sumie norma. Pewnie wiecej moglby nam xx autentyczny w tej materii
        powiedziec, bo .... ma blizej:)))

• Gość: Tom Re: Getto w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:02
      Sztuczna choinka rozebrana już parę miesięcy temu i w piwnicy leży, a Ty się
      dopiero teraz urwałeś?
      W sumie to każdy ma prawo nie wiedzieć...
    • Gość: xx Re: Getto w Częstochowie. IP: 83.2.140.* 11.05.07, 22:33
      Faktycznie .dawno tam nie byłem, ale tą tablicą ja też się opiekowałem gdy
      byłem harcerzem. Były tak zwane alerty -wyszukiwanie miesc mówiących o II
      wojnie.Specjalnie się przejdę i zobaczę - czy faktycznie jest.Do tematu powróce.
    • Gość: kamila Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:22
      jasne, że słyszałam moja pani od histy nam to mowila i o ile sie nie myle to byl
      w okolicach Starego Rynku??
      • anderseen Re: Getto w Częstochowie. 13.05.07, 20:55
        nie bede teraz sie dzielil na dobre czy zle,ale ten watek jest fajny.duzo
        mlodych ,o roznych zacieciach historycznych.Pozdrawiam .
        • Gość: xx Re: Getto w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 13.05.07, 21:18
          I to jest najwazniejsze - to historia anszego miasta, zadna polityka.
          • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 09:57
            Ujawniło się, ze ogół żydowski we wszystkich miejscowościach, a już w
            szczególności na Wołyniu, Polesiu i Podlasiu (...) po wkroczeniu bolszewików
            rzucił się z całą furią na urzędy polskie, urządzał masowe samosądy nad
            funkcjonariuszami Państwa Polskiego, działaczami polskimi, masowo wyłapując ich
            jako antysemitów i oddając na lup przybranych w czerwone kokardy mętów
            społecznych.
            (Dowódca AK, gen. Stefan Rowecki-"Grot", 25 września 1941 r.)

Żydzi "są dla NKWD nieocenionym wprost biczem przeciw ludności polskiej".
            Komendant Okręgu Walki Zbrojnej AK - ppłk., później generał, Nikodem
            Sulik, 25 lutego 1941 r.)

Dlaczego (...) dotąd oficjalne koła żydowskie nie potępiły jawnej zdrady i
            innych zbrodni, jakich się wobec Polski i polskich obywateli dopuszczali przez
            cały czas okupacji sowieckiej?
            (Gen. Władysław Sikorski, 11 czerwca 1942 r.)

Wśród kolaborantów, którzy przybyli, aby pomagać sowieckim siłom bezpieczeństwa
            w wywózce wielkiej liczby niewinnych mężczyzn, kobiet i dzieci na odległe
            zesłanie i przypuszczalnie śmierć, była nieproporcjonalnie wielka liczba Żydów.
            (Norman Davies, 9 kwietnia 1987 r.)

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 10:03
              Po upadku komunizmu pod koniec lat 80. i dojściu do władzy "Solidarności" w
              Polsce niektórzy Niemcy, którzy wyemigrowali do Polski, złożyli zeznania
              dotyczące obozu Świętochłowice-Zgoda. Część zeznań została przedstawiona
              fałszywie. Przypuszcza się, że niektóre mogły być stronnicze, ponieważ zostały
              złożone w czasie napastliwego antysemityzmu i skierowane przeciwko obywatelowi
              żydowskiego pochodzenia. W 1993 roku Morel wyemigrował z Polski do Izraela i
              uzyskał izraelskie obywatelstwo. Dzisiaj, w wieku 86 lat, ma poważne problemy
              zdrowotne. Państwo Izrael podjęło decyzję, by Morel - obywatel izraelski i
              osoba w podeszłym wieku, która przeżyła Holocaust - nie podlegał ekstradycji do
              Polski z wymienionych powyżej powodów i ze względu na pogarszający się stan
              zdrowia. Co więcej, w świetle faktów uważamy, że nie ma żadnych podstaw do
              przedstawienia Morelowi zarzutów popełnienia poważnych przestępstw, nie mówiąc
              już o "ludobójstwie" czy "zbrodniach przeciwko narodowi polskiemu". Jeśli już,
              to wydaje się nam, że Morel i jego rodzina byli ewidentnie ofiarami zbrodni
              ludobójstwa popełnionych przez hitlerowców i Polaków z nimi współpracujących.

Jak napisaliśmy w piśmie z dnia 2 września 1998 roku, w którym odrzuciliśmy
              Państwa pierwszą prośbę o ekstradycję Morela, wzbudza ona wiele wątpliwości
              dotyczących wydarzeń w okresie po II wojnie światowej, kiedy to około 1000
              Żydów zostało zamordowanych w Polsce przez polskich obywateli. Wiele zeznań
              świadków dowodzących takich zbrodni jest zarejestrowanych w Yad Vashem w
              Jerozolimie w Izraelu i w różnych instytucjach na całym świecie. Polskie władze
              prowadziły dochodzenia w sprawie wspomnianych wyżej morderstw na Żydach w
              okresie powojennym, ale wiele osób za nie odpowiedzialnych nie zostało
              postawionych przed sądem. Wobec powyższego tła osobistego i historycznego
              niepokoi i smuci fakt, że ściganie Morela jest kontynuowane oraz że państwu
              Izrael przedstawiona została prośba o jego ekstradycję. Z poważaniem, Gal
              Levertov, prawnik, dyrektor Departamentu Spraw Międzynarodowych Słowem
              zakończenia pozostawiam czytelnikowi do przemyślenia pytanie - czy ktoś kiedyś
              odpowie za te zbrodnie, za ludobójstwo na Polakach, o którym dzisiaj tak mało
              Polaków w ogóle usłyszało, nakarmione wiadomościami cenzurowanymi przez obecną
              tutaj niegdyś zbrodniczą komunę, której zbrodnie do dzisiaj jakoś nie mogą
              wypłynąć na wierzch?
              • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 10:06
                W latach trzydziestych przez Polskę przetoczyła się fala ponad 150 zajść
                antyżydowskich. Polacy, mieszkańcy miast i miasteczek, niszczyli mienie
                żydowskich współobywateli i stosowali wobec nich przemoc. W czerwcu 1936 roku
                wybuchł w Mińsku Mazowieckim trwający 4 dni pogrom. W jego wyniku miasto
                opuściło ok. 3 tys. Żydów, poszkodowanych zostało 41 osób, podpalono 6 domów
                żydowskich. Policja aresztowała 20 Polaków, podejrzanych o napady i demolowanie
                sklepów żydowskich.
                Wstrząsająca relację o likwidacji ludności żydowskiej w Szczebrzeszynie koło
                Zamościa pozostawił Polak, Zygmunt Klukowski — lekarz miejskiego szpitala,
                naoczny świadek tamtych wydarzeń. W dzienniku z lat okupacji zanotował:

13 kwietnia 1942 […] Na miasto wyległy wszelkie szumowiny, zjechało się sporo
                furmanek ze wsi i wszystko to niemal cały dzień stało w oczekiwaniu, kiedy
                można będzie przystąpić do rabunku. Z różnych stron dochodzą wiadomości o
                skandalicznym zachowaniu się części ludności polskiej i rabowaniu opuszczonych
                żydowskich mieszkań. Pod tym względem miasteczko nasze z pewnością nie będzie w
                tyle. […]

9 maja 1942 […] Zachowanie się pewnej części ludności polskiej pozostawiało
                wiele do życzenia. Śmiano się, żartowano. Wielu łazików poszło na tzw. zatyły,
                czyli do dzielnicy żydowskiej, wypatrując, czy nie da się czegoś rabować w
                opuszczonych domach.

26 października 1942 […] Ludność z otwieranych żydowskich domów rozchwytuje
                wszystko, co jest pod ręką. Ludzie bezwstydnie dźwigają całe toboły z nędznym,
                żydowskim dobytkiem lub towarem z małych sklepików.

26 listopada 1942 — Chłopi w obawie przed represjami wyłapują Żydów po wsiach i
                przywożą do miasta albo nieraz wprost na miejscu zabijają. W ogóle w stosunku
                do Żydów zapanowało jakieś dziwne zezwierzęcenie; jakaś psychoza ogarnęła
                ludzi, którzy za przykładem Niemców, często nie widza w Żydzie człowieka, lecz
                uważają go za jakieś szkodliwe zwierzę, które należy tępić wszelkimi sposobami,
                podobnie jak wściekłe psy.

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 10:20
                  Mysle,zewynalazlem ciekawe materialy z Internetu.
                  Nie komentuje, tylko chcialem dodac,ze czyatlem takze o niegodnym zachowaniu
                  ludnosci pochodzenia zydowskiego na tzw Kresach- szczegolnie Grodno, podczas
                  Kampanii Wrzesniowej.
                  Niepatriotycznie zachowywali sie niektorzy Zydzi takze w Bialymstoku w 1921
                  organizuajc kolaboracje z Sowietami.
                  Cholercia, nie moge odnalezc tych dwoch ostatnich tematow,ktore opisalem.

Dlaczego to wklejam? Dlatego,zeby uzmyslowic np
                  Wlodkowi,Janosikowi,XX,Lojalnosci,itd-czyli wszystkim bioracym udzial w tym
                  watku,jak skomplikowane sa i byly stosunki polsko-zydowskie
                  I Zydzi byli winni i Polacy byli winni.To ze Zydzi sie ogromnie bali Polakow po
                  1945 i jeszcze tzw Wydarzeniach Kieleckich bylo dowodem,ze mnostwo Zydow z
                  Polski(m.in autorytatywny humanista prof.Bardini-ceniony takze w Niemczech)
                  ucieklo do Niemiec.
                  Jako ciekawostke podaje,ze Polska byla jedynym panstwem w Europie po 2 Wojnie
                  Swiatowej,ktory usunal pozbawil duzej ilosci Zydow obywatelstwa polskiego,co
                  rownalo sie banicji.

Dlatego ja rozumiem i Zydow,ktorzy krytykuja Polakow ale i Polakow,ktorzy
                  krytykuja Zydow-i jedni i drudzy maja do tego prawo
                  • Gość: Ja Re: Getto w Częstochowie. IP: 89.174.23.* 16.05.07, 18:31
                    Czas ukoi rany i je zabliżni.Trzeba pamiętać o tych , którzy nie chcieli tego co
                    musieli robić.Wszystko przemija jak i zmienia swój wizerunek , który jest
                    uzależniony od punktu widzenia i miejsca zajmowanego w danej hierarchii
                    społeczności. Korzenie tego Getta sięgają historycznie Niemców ale tych z przed
                    wybuchu II Wojny Światowej, Nie mniej jednak sami Żydzi na siebie donosili, aby
                    dostać lepsze miejsce w kolejce po kartkę do pracy i nie tylko.Nasze Getto było
                    małe w porównaniu z innymi pomimo że społeczność ta była dość liczna i miała
                    znaczenie w funkcjonowaniu naszego miasta. Gmina Żydowska dbała o swój imicz i
                    nawiązywała niekiedy kuriozalne w skutkach działania z i przeciw okupantem jak i
                    POLAKAMI. Getto to rządziło się swoim prawem i było respektowane pomimo
                    szyderstw , kłamstw strony przeciwnej. Praca w tym Gettcie była w miarę czasu
                    dobra i satysfakcjonowała okupanta. Najlepiej jest poszukać tego na stronach
                    internetowych mówiących om genezie Getta jak i Judaiżmie Ortodoksyjnym nie
                    tylko.
                    • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie.- driverowi IP: *.st.vc.shawcable.net 16.05.07, 19:08
                      Driverze!
                      TRZY uwagi.
                      I - to przeczytaj jeszcze raz uwaznie TYTUL watku.
                      Powtorze ci na wszelki wypadek: GETTO W CZESTOCHOWIE>
                      Polskie Kresy to byl zupelnie inny kawalek II RP z problemami ludnosciowymi
                      zupelnie nieznanymi na naszym terenie. Jak jeszcze sie troche wysilisz i
                      poszukasz po roznych papierzyskach miedzywojennych to po jakims czasie
                      zrozumiesz roznice.
                      II - Nie pisz z laski swojej o wyczynach NAZISTOW w czasie II WS bo to jest
                      zwykle swinstwo w stosunku do Polakow.
                      Tak dla przypomnienia: To nie mityczni NAZISCI zaatakowali Polske we Wrzesniu,
                      a armia Rzeszy Niemieckiej, ktora kierowali NIEMIECCY dowodcy wykonujacy
                      polecenia NIEMICKIEGO RZADU, ktory byl popierany przez MILIONY obywateli
                      NIEMIECKICH w NIEMCZECH i w INNYCH podbitych pozniej panstwach. W tym i na
                      terenach II RP.
                      Na ulicach CZESTOCHOWY mordowali ludzi - zbiorowo i na sztuki - od pierwszych
                      dni okupacji NIE mityczni "NAZISCI" a zwykli obywatele REICHU nr III wcieleni
                      do Wehrmachtu, ktorzy niekoniecznie musieli byc czlonkami NSDAP.
                      Ja wiem, ze masz problemy z rozdwojeniem jazni po linii narodowej i partyjnej
                      rodziny, ale to jeszcze nie powod, zebys serwowal nam falszywe poglady na
                      wspolczesna historie.
                      I na koniec jeszcze jedna uwaga.
                      Jakiekolwiek byly parszywe zachowania Zydow na Kresach pod okupacja
                      bolszewicka w stosunku do Polakow, to NIC nie jest w stanie zamazac tego
                      prostego faktu, ze NIE BYLOBY ich gdyby nie bylo siuchty miedzy narodem
                      NIEMIECKIM i RADZIECKIM.
                      Ja wiem, ze latwiej byc zydologiem, niz historykiem, ale sprobuj.
                      To moze byc ciekawe doswiadczenie zyciowe.
                      • Gość: Ja Re: Getto w Częstochowie.- driverowi IP: 89.174.23.* 17.05.07, 14:00
                        Getto było na końcu lub początku jak kto woli Starego Miasta i prawie Warty.
                        Z przekazu moich rodziców życie było w miarę , w miarę spokojne. Była w pewien
                        sposób duża emigracja do stacji kolejowej na tzw obóz przesiedleńczy i do
                        stacji przeznaczenia . Nie zawsze był to Oświęcim. Wagony te też jechały w głąb
                        Rzeszy. Natomiast było nie wielu żydowskich policjantów pilnujących ładu i
                        porządku w Gettcie. Handel odbywał się w większości wymienny jak i za mamonę.
                      • Gość: lojalność Dość tej żydowskiej propagandy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:27
                        Żydzi bali sie Polaków po 45 roku. Dobre sobie. To dlatego żydoubecja mordowała
                        Ak-owców? A co do wydarzeń kieleckich, to były one inspirowane przez samych
                        żydów.Poczytaj sobie na ten temat.
                        A ukraińscy żydzi z polskich dzieci robili m.in. wianuszek wokół drzew, też
                        pewnie ze strachu.
                      • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie.- driverowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.07, 22:08

Nie pisz z laski swojej o wyczynach NAZISTOW w czasie II WS bo to jest
                        > zwykle swinstwo w stosunku do Polakow.
                        > Tak dla przypomnienia: To nie mityczni NAZISCI zaatakowali Polske we Wrzesniu,
                        >
                        > a armia Rzeszy Niemieckiej, ktora kierowali NIEMIECCY dowodcy wykonujacy
                        > polecenia NIEMICKIEGO RZADU, ktory byl popierany przez MILIONY obywateli
                        > NIEMIECKICH w NIEMCZECH i w INNYCH podbitych pozniej panstwach. W tym i na
                        > terenach II RP.

Nigdy tego nie kwestionwalem i nie podwazalem.Jesli juz to podkreslam,ze
                        podczas II WS ucierpiala najabrdziej ludnosc cywilna-i polska, i niemiecka i
                        zydowska i rosyjska; i bylo Powstanie Warszawskie, St.Petersburg i bylo
                        Drezdno.I byla Zamojszczyzna i bylo wysiedlanie z Pomorza,Prus Wschodnich,itd.
                        I byly mordy SS i byly mordy Armii Czerwonej.
                        (Skromnie zauwaze,ze przestepstwa w Wehrmacht byly teoretycznie karane-a ze w
                        praktyce rzonie to jest to wiemy i z Wietnamu, Iraku,ze zolnierze kogos
                        zamorduja a winnego nie ma)
                        Fakt pozostaje faktem,ze Wehrmacht popelnil zbrodnie wojenne.Tak samo jak
                        jankesi w Wietnamie i Anglicy w Australii na Aborygenach

Prawde mowiac nie wiem, co takiego opisalem i o ktory post chodzi Wlodku?

Jersli chodzi o ten post,ktory wklejam to jest cytat i argument strony
                        zydowskiej.

wszystkie te posty sa artykulami.
                        natomiast ostatni jest moim zdaniem, wlasnie broniacym i Zydow i Polakow-ze
                        obie strony maja prawo do krytyki i ze rozumiem resentymenty

Po upadku komunizmu pod koniec lat 80. i dojściu do władzy "Solidarności" w
                        Polsce niektórzy Niemcy, którzy wyemigrowali do Polski, złożyli zeznania
                        dotyczące obozu Świętochłowice-Zgoda. Część zeznań została przedstawiona
                        fałszywie. Przypuszcza się, że niektóre mogły być stronnicze, ponieważ zostały
                        złożone w czasie napastliwego antysemityzmu i skierowane przeciwko obywatelowi
                        żydowskiego pochodzenia. W 1993 roku Morel wyemigrował z Polski do Izraela i
                        uzyskał izraelskie obywatelstwo. Dzisiaj, w wieku 86 lat, ma poważne problemy
                        zdrowotne. Państwo Izrael podjęło decyzję, by Morel - obywatel izraelski i
                        osoba w podeszłym wieku, która przeżyła Holocaust - nie podlegał ekstradycji do
                        Polski z wymienionych powyżej powodów i ze względu na pogarszający się stan
                        zdrowia. Co więcej, w świetle faktów uważamy, że nie ma żadnych podstaw do
                        przedstawienia Morelowi zarzutów popełnienia poważnych przestępstw, nie mówiąc
                        już o "ludobójstwie" czy "zbrodniach przeciwko narodowi polskiemu". Jeśli już,
                        to wydaje się nam, że Morel i jego rodzina byli ewidentnie ofiarami zbrodni
                        ludobójstwa popełnionych przez hitlerowców i Polaków z nimi współpracujących.

Stram sie,zeby moje posty byly nieemocjonalne-
                        niewazne jakiego panstwa, narodowosci,przekonania i wyznania z rasa czlowiek
                        ginie-wazne ze to czlowiek
                        Czy morderca jest Polakiem, Niemcem, Zydem czy Amerykaninem i Rosjanem mnie nie
                        obchodzi i nie obchodzi mnie jaki mundur nosi-ma byc osadzony sprawiedliwie i
                        ukarany

Niewazne ze w Guantanamo siedza szaleni Talibowie-nalezy im sie status jencow
                        wojennych i kropka-dla mnie to skandal,gdyz tego przestrzegali nawet nazisci-
                        (Zrodla- polskie wspomnienia z Oflagow i Stalagow)

Mysle,ze tkwia w Tobie Wlodku resentymenty.Jesli jestem w bledzie to przepraszam
                        • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie.- driverowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.07, 22:16
                          Gość portalu: driver napisał(a):

Wlodku to jest artykul z prasy zydowskiej , tj strony zydwoskiej

> Po upadku komunizmu pod koniec lat 80. i dojściu do władzy "Solidarności" w
                          > Polsce niektórzy Niemcy, którzy wyemigrowali do Polski, złożyli zeznania
                          > dotyczące obozu Świętochłowice-Zgoda. Część zeznań została przedstawiona
                          > fałszywie. Przypuszcza się, że niektóre mogły być stronnicze, ponieważ
                          zostały
                          > złożone w czasie napastliwego antysemityzmu i skierowane przeciwko
                          obywatelowi
                          > żydowskiego pochodzenia. W 1993 roku Morel wyemigrował z Polski do Izraela i
                          > uzyskał izraelskie obywatelstwo. Dzisiaj, w wieku 86 lat, ma poważne problemy
                          > zdrowotne. Państwo Izrael podjęło decyzję, by Morel - obywatel izraelski i
                          > osoba w podeszłym wieku, która przeżyła Holocaust - nie podlegał ekstradycji
                          do
                          >
                          > Polski z wymienionych powyżej powodów i ze względu na pogarszający się stan
                          > zdrowia. Co więcej, w świetle faktów uważamy, że nie ma żadnych podstaw do
                          > przedstawienia Morelowi zarzutów popełnienia poważnych przestępstw, nie
                          mówiąc
                          > już o "ludobójstwie" czy "zbrodniach przeciwko narodowi polskiemu". Jeśli
                          już,
                          > to wydaje się nam, że Morel i jego rodzina byli ewidentnie ofiarami zbrodni
                          > ludobójstwa popełnionych przez hitlerowców i Polaków z nimi współpracujących.
                          >

To nie Wlodek go napisalem i dlatego mi zalezy, zebys to wiedzial ty i inni
                          furmowicze
                      • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie.- driverowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.07, 13:55

> Tak dla przypomnienia: To nie mityczni NAZISCI zaatakowali Polske we Wrzesniu,
                        >
                        Heee?
                        Pozwol za wikipedia

Narodowy socjalizm (niem. Nazionalsozialismus), zwany również nazizmem (niem.
                        Nazi) i hitleryzmem (od nazwiska Adolfa Hitlera) – totalitarna ideologia NSDAP
                        będąca niemiecką wersją faszyzmu obowiązującą w Niemczech w czasie sprawowania
                        władzy przez tę partię 1933-1945. Głównymi ideologami narodowego socjalizmu
                        byli: Adolf Hitler (Mein Kampf) oraz Alfred Rosenberg i Joseph Goebbels

Tak mowi sie potocznie Wlodek w odniesieniu do hitlerowcow i do ludzi, ktorzy
                        sluzyli w niemieckim wojsku.

To nie mityczni NAZISCI zaatakowali Polske we Wrzesniu,
                        >

teraz sie chyba zgadzmy,ze tak?

> terenach II RP.
                        > Na ulicach CZESTOCHOWY mordowali ludzi - zbiorowo i na sztuki - od pierwszych
                        > dni okupacji NIE mityczni "NAZISCI"

No tak,ale ten temat juz analizowalismy.Przeciez to prawda oczywista,ktorej
                        zaden majacy podstawy wiedzy z historii,czlowiek,nie neguje.

Secundo ani ja ani Ty Wldoek
                        jestesmy przeciwnikami odpowiedzialnosci zbiorowej i rozpaczamy jako katolicy i
                        humanisci, jak wiemy,ze ginie mordowana rodzina
                        zydowska,niemiecka,polska,rosyjska.

Twoja,moja i kazdego demkratycznie myslacego czlowieka zespol zasad etycznych i
                        kryteriow moralnych neguje odpowiedzialnosc zbiorowa i podswiadomie kaze nam
                        selekcjonowac; nie Rosjanie tylko bolszewicy albo Armia Czerwona
                        ,nie Niemcy tylko nazisci albo Armie SS i Wehrmacht.

Ale zgoda-uzywa sie potocznie slow: Niemcy i Rosjanie
                        ja tego nie robie,gdyz jako przyszly prawnik musze respektowac precyzje i
                        niuanse
                        Mysle, idac za Naukami Historycznymi Spolecznymi,ze moja forma jest ok.

Zrozumiale Wlodek,ze w przeciwienstwie do Ciebie,nie bede wypominal Tobie
                        Twojej artykulacji.
                        Ba,powiem,ze jest fajna i potocznie jak najbardziej dopuszczalna.

> Ja wiem, ze masz problemy z rozdwojeniem jazni po linii narodowej i partyjnej
                        > rodziny, ale to jeszcze nie powod, zebys serwowal nam falszywe poglady na
                        > wspolczesna historie.

Na jakiej podstawie ta teza?
                        Stosujesz dziwne dla mnie implikacje,ewentualnie wyciagasz bledne wnioski moim
                        zdaniem-(jak widzisz Wlodek, ja notorycznie podkreslam:
                        "uwazam", "moim zdaniem", "mysle". Dlaczego?-zapytasz. Dlatego,ze nie mam
                        monopolu na wiedze.
                        Moim skromnym zdaniem Ty go tez nie masz)

Jestem praktykujacym katolikiem i kieruje sie chrzescijanskimi zasadami
                        moralnymi i normami etycznymi.
                        Mysle,zreszta mozna to ocenic na podstwie postow, oddzielam spoko Dobro od Zla.
                        Nawet w najgorszej bestii ludzkiej widze czlowieka, ktoremu zycie daje i
                        odbiera Pan Bog.
                        Nie segregueje ludzi rasowo, narodowo,religijnie,plciowo itd tylko wszyskich
                        jako Dzieci Boze-tak zostalem wychowany i jestem dumny z tego.

Jestem za karaniem przestepstw,zbrodni wojennych itd.Ale jestem takze za
                        godziwym traktowaniem najgorszych zbrodniarzy, za spraweildiwymi procesami z
                        prawem do adwokata i sprawiedliwym wyrokiem a nie zemsta(Kara Smierci)

Naprawde nie wiem o czy piszesz,"... falszywe poglady na historie
                        wspolczesna..."
                        Jestem przekonany,ze odnalazlem ciekawe artykuly i "dalem szanse obu
                        stronom"(artykuly srony zydwoaskiej i polskiej)

Skomentowalem,ze, rozumiem antagonizmy i resentymenty i ze i jedni i drudzy
                        maja racje
                        Co w tym zlego?

Przeciez nie pienie sie i nie wykrzykuje?
                        Kulturalnie i rzeczowo wypowiadam sie.
                        Zauwaz,ze w przeciwienstwie do Ciebie, nie neguje innych pogladow i zdania, a
                        co najwazniejsze nie probuje przekonywac,ze liczy sie tylko moje zdanie

Mysle,ze jestem ok.

> Jakiekolwiek byly parszywe zachowania Zydow na Kresach pod okupacja
                        > bolszewicka w stosunku do Polakow, to NIC nie jest w stanie zamazac tego
                        > prostego faktu, ze NIE BYLOBY ich gdyby nie bylo siuchty miedzy narodem
                        > NIEMIECKIM i RADZIECKIM.

Zgoda.
                        Ale zgodzisz sie takze,ze jesli JA i TY jestesmy przeciwnikami odpowiedzialnosc
                        zbiorowej atkze preferujemy precyzje Wlodku, to
                        napiszemy miedzy panstwem Niemieckim i Radzieckim

> Ja wiem, ze latwiej byc zydologiem, niz historykiem,

Osobliwe twierdzenie a ta implikacja,albo to zdanie jest dla mnie zdaniem
                        falszywym.No chyba,zeby interpretowac to klasycznie
                        ale sprobuj.
                        > To moze byc ciekawe doswiadczenie zyciowe.

A ja mysle,ze najlepiej byc katolikiem i przebaczac.
                        Odsylam do wspanialej petycji Biskupow Polskich do Biskopow Niemieckich.

Mysle,ze w pierwsezej kolejnosci nie jest dobrze byc ani zydologiem ani
                        historykiem tylko dobrym czlowiekiem,ktory kieruje chrzescijanskim zasadami
                        moralnymi i kryteriami etycznymi.

• Gość: angrusz Re: Getto w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:45

Do Drivera :

Dobrze jest i tę stronę obecności Żydów opisać .
              Ich komuniści nie zmuszali .
              Polaków zmuszali do działan antyżydowskich
              A zawsze byli ludzie źli , zawistni i mściwi i Polacy i Żydzi .
              Ale to to w II RP było Żydów najwięcej w Europie .
              Dlaczego to tutaj sie skupili .
              Szkoda , że obecni historycy żydowscy pomijają ten fakt a tylko trabią o
              antysemitiźmie .
              Był , bo była rywalizacja ekonomiczna . rywalizacja polskiej i zydowskiej
              biedoty o przetrwanie
              • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.07, 22:13
                Gość portalu: angrusz napisał(a):

>
                > Do Drivera :
                >
                > Dobrze jest i tę stronę obecności Żydów opisać .
                > Ich komuniści nie zmuszali .
                > Polaków zmuszali do działan antyżydowskich
                > A zawsze byli ludzie źli , zawistni i mściwi i Polacy i Żydzi .
                > Ale to to w II RP było Żydów najwięcej w Europie .
                > Dlaczego to tutaj sie skupili .
                > Szkoda , że obecni historycy żydowscy pomijają ten fakt a tylko trabią o
                > antysemitiźmie .
                > Był , bo była rywalizacja ekonomiczna . rywalizacja polskiej i zydowskiej
                > biedoty o przetrwanie

Jestem podobnego zdania i uwazam,ze Sowieci jak i Nazisci wykorzstali to
                bezwzglednie i podle.

Uwazam,ze Rosja nie rozliczyla sie ze swoich zbrodni wojennych jak i nie
                uczynil tego Izrael.
                Niemcy(IIWS), Anglicy (Aborygeni) i Amerykanie(Wietnam) uczynili to i za to im
                chwala.

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.07, 12:48

> Driverze!
                  > TRZY uwagi.
                  > I - to przeczytaj jeszcze raz uwaznie TYTUL watku.
                  > Powtorze ci na wszelki wypadek: GETTO W CZESTOCHOWIE>
                  > Polskie Kresy to byl zupelnie inny kawalek II RP z problemami ludnosciowymi
                  > zupelnie nieznanymi na naszym terenie. Jak jeszcze sie troche wysilisz i
                  > poszukasz po roznych papierzyskach miedzywojennych to po jakims czasie
                  > zrozumiesz roznice.

Witam Wlodek.Tak zrobie to.Nie znam tych roznic.
                  Przyznam,ze jestem zaszokowony i postawa czesci ludnosci zydowskiej i postawa
                  czesci ludnosci polskiej.
                  Artykuly wspomnienia obu stron,powoduja,ze rozumiem pewne antagonizmy obu stron.

Jak zauwazyles powolalem sie na autorytety -Gen. Sikorski, Gen Sulik,General
                  Grot-Rowecki,ktorzy byli zniesmaczeni zachowaniem czesci ludnosc zydowskiej.
                  zacytowalem takze historyka i przyjaciela Polski Pana Davisa.

Aby nie byc nieobiektywnym, wkleijlem takze wspomnienia zydowskie-to jak
                  zachowywala sie ludnosc polska.

Dobrze zauwazyl Angrusz-wykorzstano stereotypy i ogolne nastroje antyzydwoskie
                  w Europie wsrod prymitywnej ludnosci-wiesniacy i tzw lumppoletariacki.

Inteligencja polska i zydowska byla chyba bierna i nie protestowala-ale mozna
                  to zrozumiec; Generalana Gubernia miala ograniczona autonomie maksymalnie;
                  Polacy mieli ograniczone prawa, a Zydzi praktycznie ich nie mieli.
                  Dlatego nie neguje tych zachowan, czyli biernosci(ogladalem nawet film Wajdy na
                  ten temat)

Jestem pelen podziwu i szacunku dla Polakow,Niemcow,Czechow,szczegolnie
                  Dunczykow i innych obywateli panstw podbitych,ktorzy BEZINTERESOWNIE pomagali
                  Zydom.
                  Jestem pelen podziwu dla AK za pomoc dla Zydow i Cyganow.
                  Podziwiam stanowcza pozycje i odciecie sie od polityki hitlerowcow polskich
                  partii i ugrupowan narodowych.

Nie pisz z laski swojej o wyczynach NAZISTOW w czasie II WS bo to jest
                  > zwykle swinstwo w stosunku do Polakow.

Nie wiem,gdzie i kiedy pisalem pozytywnie o wyczynach nazistow?
                  Pewnie pomyliles mnie,jak uczynil to Angrusz z jakas inna osoba.
                  Takiego przypadku nie bylo.
                  Potepiam barbarzyncow hitlerowskich Niemiec i sowieckich Rosji bolszewickiej,
                  tak jak potepiam barbarzyncow Imperium Brytyjskiego za holocaust aborygenski.
                  Krytykowalem i krytykuje hitlerowskie Niemcy i krytykowalem i krytykuje
                  komunistyczna Rosje.
                  • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.07, 13:58

>
                    Heee?
                    Pozwol za wikipedia

Narodowy socjalizm (niem. Nazionalsozialismus), zwany również nazizmem (niem.
                    Nazi) i hitleryzmem (od nazwiska Adolfa Hitlera) – totalitarna ideologia NSDAP
                    będąca niemiecką wersją faszyzmu obowiązującą w Niemczech w czasie sprawowania
                    władzy przez tę partię 1933-1945. Głównymi ideologami narodowego socjalizmu
                    byli: Adolf Hitler (Mein Kampf) oraz Alfred Rosenberg i Joseph Goebbels

Tak mowi sie potocznie Wlodek w odniesieniu do hitlerowcow i do ludzi, ktorzy
                    sluzyli w niemieckim wojsku.

To nie mityczni NAZISCI zaatakowali Polske we Wrzesniu,
                    >

teraz sie chyba zgadzmy,ze tak?

> terenach II RP.
                    > Na ulicach CZESTOCHOWY mordowali ludzi - zbiorowo i na sztuki - od pierwszych
                    > dni okupacji NIE mityczni "NAZISCI"

No tak,ale ten temat juz analizowalismy.Przeciez to prawda oczywista,ktorej
                    zaden majacy podstawy wiedzy z historii,czlowiek,nie neguje.

Secundo ani ja ani Ty Wldoek
                    jestesmy przeciwnikami odpowiedzialnosci zbiorowej i rozpaczamy jako katolicy i
                    humanisci, jak wiemy,ze ginie mordowana rodzina
                    zydowska,niemiecka,polska,rosyjska.

Twoja,moja i kazdego demkratycznie myslacego czlowieka zespol zasad etycznych i
                    kryteriow moralnych neguje odpowiedzialnosc zbiorowa i podswiadomie kaze nam
                    selekcjonowac; nie Rosjanie tylko bolszewicy albo Armia Czerwona
                    ,nie Niemcy tylko nazisci albo Armie SS i Wehrmacht.

Ale zgoda-uzywa sie potocznie slow: Niemcy i Rosjanie
                    ja tego nie robie,gdyz jako przyszly prawnik musze respektowac precyzje i
                    niuanse
                    Mysle, idac za Naukami Historycznymi Spolecznymi,ze moja forma jest ok.

Zrozumiale Wlodek,ze w przeciwienstwie do Ciebie,nie bede wypominal Tobie
                    Twojej artykulacji.
                    Ba,powiem,ze jest fajna i potocznie jak najbardziej dopuszczalna.

> Ja wiem, ze masz problemy z rozdwojeniem jazni po linii narodowej i partyjnej
                    > rodziny, ale to jeszcze nie powod, zebys serwowal nam falszywe poglady na
                    > wspolczesna historie.

Na jakiej podstawie ta teza?
                    Stosujesz dziwne dla mnie implikacje,ewentualnie wyciagasz bledne wnioski moim
                    zdaniem-(jak widzisz Wlodek, ja notorycznie podkreslam:
                    "uwazam", "moim zdaniem", "mysle". Dlaczego?-zapytasz. Dlatego,ze nie mam
                    monopolu na wiedze.
                    Moim skromnym zdaniem Ty go tez nie masz)

Jestem praktykujacym katolikiem i kieruje sie chrzescijanskimi zasadami
                    moralnymi i normami etycznymi.
                    Mysle,zreszta mozna to ocenic na podstwie postow, oddzielam spoko Dobro od Zla.
                    Nawet w najgorszej bestii ludzkiej widze czlowieka, ktoremu zycie daje i
                    odbiera Pan Bog.
                    Nie segregueje ludzi rasowo, narodowo,religijnie,plciowo itd tylko wszyskich
                    jako Dzieci Boze-tak zostalem wychowany i jestem dumny z tego.

Jestem za karaniem przestepstw,zbrodni wojennych itd.Ale jestem takze za
                    godziwym traktowaniem najgorszych zbrodniarzy, za spraweildiwymi procesami z
                    prawem do adwokata i sprawiedliwym wyrokiem a nie zemsta(Kara Smierci)

Naprawde nie wiem o czy piszesz,"... falszywe poglady na historie
                    wspolczesna..."
                    Jestem przekonany,ze odnalazlem ciekawe artykuly i "dalem szanse obu
                    stronom"(artykuly srony zydwoaskiej i polskiej)

Skomentowalem,ze, rozumiem antagonizmy i resentymenty i ze i jedni i drudzy
                    maja racje
                    Co w tym zlego?

Przeciez nie pienie sie i nie wykrzykuje?
                    Kulturalnie i rzeczowo wypowiadam sie.
                    Zauwaz,ze w przeciwienstwie do Ciebie, nie neguje innych pogladow i zdania, a
                    co najwazniejsze nie probuje przekonywac,ze liczy sie tylko moje zdanie

Mysle,ze jestem ok.

> Jakiekolwiek byly parszywe zachowania Zydow na Kresach pod okupacja
                    > bolszewicka w stosunku do Polakow, to NIC nie jest w stanie zamazac tego
                    > prostego faktu, ze NIE BYLOBY ich gdyby nie bylo siuchty miedzy narodem
                    > NIEMIECKIM i RADZIECKIM.

Zgoda.
                    Ale zgodzisz sie takze,ze jesli JA i TY jestesmy przeciwnikami odpowiedzialnosc
                    zbiorowej atkze preferujemy precyzje Wlodku, to
                    napiszemy miedzy panstwem Niemieckim i Radzieckim

> Ja wiem, ze latwiej byc zydologiem, niz historykiem,

Osobliwe twierdzenie a ta implikacja,albo to zdanie jest dla mnie zdaniem
                    falszywym.No chyba,zeby interpretowac to klasycznie
                    ale sprobuj.
                    > To moze byc ciekawe doswiadczenie zyciowe.

A ja mysle,ze najlepiej byc katolikiem i przebaczac.
                    Odsylam do wspanialej petycji Biskupow Polskich do Biskopow Niemieckich.

Mysle,ze w pierwsezej kolejnosci nie jest dobrze byc ani zydologiem ani
                    historykiem tylko dobrym czlowiekiem,ktory kieruje chrzescijanskim zasadami
                    moralnymi i kryteriami etycznymi.
                    • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.vf.shawcable.net 18.05.07, 23:53
                      Driverze!
                      Ja wiem, ze ty bez wikipedii zyc nie mozesz, ale moze zamiast przepisywac
                      kawalki z tego zacnego "zrodla" encyklopedycznego. to pomyslisz choc przez
                      chwile i odpowiesz nam na pytanie. Proste.
                      Czy to Chinczycy rozpetali WW II? czy NIEMCY??? Narod NIEMIECKI wybral do
                      wladzy NSDAP, czy moze inny? Za WW II odpowiadaja Senegalczycy i Gabonczycy,
                      czy moze jedna NIEMCY? To co ty uwazasz za "potocznie" to jest czysty FALSZ
                      probujacy zdac odpowiedzialnosc z NARODU NIEMIECKIEGO, a wiec w jakiejs mierze
                      i twoich krewnych za II WS. W koncu i zaistnieniu KOMUNIZMU przedstawiciele
                      spoleczenstwa NIEMIEC tez maja swoj niewatpliwy udzial:))) Co zapewne
                      potwierdzisz w wikipedii.
                      To tyle w tej sprawie.
                      I jeszcze raz. WOLNO.
                      Watek dotyczy Zydow w getcie w CZESTOCHOWIE i tego co NIEMCY okupujacy NASZE
                      miasto zrobili z jego mieszkancami. Zarowno Zydami, jak i ich niezydowskimi
                      sasiadami i znajomymi.
                      Jesli chodzi o mnie, to nie musze korzystac z wikipedii, zeby w miare
                      przyzwoicie orientowac sie w najnowszej i starszej historii Polski i Cz-wy.
                      Pare ciekawych osob zdarzylo mi sie poznac osobiscie i pare relacji
                      bezposrednich swiadkow wydarzen wysluchac i przeczytac.
                      Mozesz wiec darowac sobie te ciagi adresowane pod moim adresem.

Powodzenia zycze w dalszym odkrywaniu prawd JUZ DAWNO objawionych.
                      W.
                      ps. Dalej czekam na spis powojennych niegodziwosci Zydow z Cz-wy.
                      Jakos cale audytorium zydologow swietnie zna Bermanow, Mincow, czy Stefana
                      Michnika, ale zadnego czestochowskiego z urodzenia funkcjonariusz z wierchuszki
                      UB jakos -jak dotad- nie udalo sie tropicielom znalezc, choc nie wykluczam, ze
                      i tacy mogli sie zdarzyc skoro sporo "rasowo czystych" Polakow w tej wrednej
                      firmie pracowalo.
                      A moze driverze pora, zebys sie zajal tez tymi niezydowskimi ubolami z Cz-wy.
                      Jako doswiadczony lustrator wikipedii powinienes nam cos w tem temacie
                      zaprezentowac, bo inaczej cala odkrywcza praca pojdzie na marne.
                      Rzekl Swiety: "Prawda was wyzwoli", ale cala prawda, a nie tylko przechylona na
                      jedna strone:)))
                      • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.07, 12:24

> Driverze!

Witam

> Czy to Chinczycy rozpetali WW II? czy NIEMCY??? Narod NIEMIECKI wybral do
                        > wladzy NSDAP, czy moze inny? Za WW II odpowiadaja Senegalczycy i Gabonczycy,
                        > czy moze jedna NIEMCY? To co ty uwazasz za "potocznie" to jest czysty FALSZ
                        > probujacy zdac odpowiedzialnosc z NARODU NIEMIECKIEGO, a wiec w jakiejs
                        mierze
                        > i twoich krewnych za II WS. W koncu i zaistnieniu KOMUNIZMU przedstawiciele
                        > spoleczenstwa NIEMIEC tez maja swoj niewatpliwy udzial:)))

Juz pisalem.czytaj na spoko i ze zrozumieniem Wlodku.
                        Oczywisci,ze masz racje.
                        Adolf zostal demkratycznie wybrany i nigdy nie kwestionwalem tego.

czy nieswiadomie,czy posrednio ALE NIE PODLEGA DYSKUSJI,
                        ze to Niemcy wybrali tego tyrana i zbrodniarza.
                        Adolf zostal wybrany demokratycznie i zadne usprawiedliwienia typu,ze byl
                        Wersal.ze byly olbrzymie odszkodowania wojenne sa ARGUMENTAMI= 0

Przeciez ja tego Wlodku nigdy nie kwsetionowalem.Nie mam z tym problemu, jak i
                        nie ma ztym problemu moja generacja i w Niemczech i w Polsce,slusznie
                        zarzucajac to Niemcom,ktorzy Adolfa wybrali.
                        Ale mysle Wlodek,ze to co rozni moja generacje w Niemczech i Polsce od tych
                        starszych generacji
                        to fakt,ze to his´toria o ktorej trzeba pamietac ale ze nie wolno zyc
                        resentymentami tylko terazniejszoscia, ALE NIE powinno sie zyc tak przeszloscia
                        jak starsze pokolenia bo wtedy trudno pogodzic sie i zapomniec-trzeba holdowac
                        katolickiemu slowu-PRZEBACZENIE

> Mozesz wiec darowac sobie te ciagi adresowane pod moim adresem.

Przestan.Co ty sie nagle taki wrazliwy zrobiles.dyskusja jest dyskusja.To,ze
                        ktos ma inne zdanie, to co? Na tym polega polemika.
                        prosze nie graj "rozkapryszonej panny"

Mi np wogole nie pszeszkadza,ze przypominasz przeszlosc mojego dziadka z PZPR-
                        malo,staram sie bardzo wnikliwie to analizowac i uwazam twoje notoryczne uwagi
                        na ten temat(PZPR i moj Dziadzius) jako potrzebne i kreatywne
                        A wracajac do tematu.Pewnie,ze masz duzo wiedzy z historii.Nikt tego nie
                        podwaza.Mysle,ze wielu forumowiczow to cieszy.

Natomiast co do odpowiedzialnosci zbiorowej zdania nie zmienie.
                        To np ze zacny Pan Jezoranski-Nowak pracowal od 1940(jeszcze przed wstapieniem
                        do konspiracji) w Administracji Zarzadzania Mieniem Pozydowskim a jego wujek
                        byl burmistrzem Radomia podczas II Wojny Swiatowej
                        wcale nie musi o nim zle swiadczyc

A KOR tworzyli ludki z PZPR i antenaci stalinowcow.
                        I co od razu Kuron & Co musza byc be?

> Jakos cale audytorium zydologow swietnie zna Bermanow, Mincow, czy Stefana
                        > Michnika, ale zadnego czestochowskiego z urodzenia funkcjonariusz z
                        wierchuszki
                        >
                        > UB jakos -jak dotad- nie udalo sie tropicielom znalezc, choc nie wykluczam,
                        ze
                        > i tacy mogli sie zdarzyc skoro sporo "rasowo czystych" Polakow w tej wrednej
                        > firmie pracowalo.
                        > A moze driverze pora, zebys sie zajal tez tymi niezydowskimi ubolami z Cz-wy.

Obiecuje,ze jak znajde mnostwo czasu to zrobie to.Obecnie nie mam czasu.
                        Pracuje i caly czas ucze sie niemieckiego(ktory znam doskonale,ale mozliwe,ze
                        zdecyduje sie na studia w Niemczech)-mnostwo czytam i ogladam programow
                        intelektualnych.
                        le moze cos znajde to wtedy obiecuje ze "wkleje"

pozdrawiam
                        • Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.vf.shawcable.net 23.05.07, 02:40

> Juz pisalem.
                          - Poniewaz pisales to co pisales i w taki sposob jak pisales, to stad moje
                          komentarze do twojego pisania.

>>czytaj na spoko

Caly czas czytam "na spoko".

>>...i ze zrozumieniem Wlodku.
                          Staram sie, ale moze zamiast zalecac mi "zrozumienie", to sam zaczniesz pisac
                          zrozumiale i sensownie, bo z sensem i wiedza bywa u ciebie delikatnie mowiac
                          ROZNIE.

> Oczywisci,ze masz racje.

- Z czym?

> Adolf zostal demkratycznie wybrany i nigdy nie kwestionwalem tego.
                          > czy nieswiadomie,czy posrednio ALE NIE PODLEGA DYSKUSJI,
                          > ze to Niemcy wybrali tego tyrana i zbrodniarza.

- No Wlasnie! NIEMCY, a nie mityczni NAZISCI i o to mi chodzilo w komentarzu.

> Ale mysle Wlodek,ze to co rozni moja generacje w Niemczech i Polsce od tych
                          > starszych generacji to fakt,ze to his´toria o ktorej trzeba pamietac ale ze
                          nie wolno zyc resentymentami tylko terazniejszoscia,

- A co to sa "resentymenty" w tym przypadku?? Czyzby ktorys z twoich przodkow
                          chcial reaktywowac komunistyczna partie, badz stosunki wlasnosciowe z czasow
                          przed ukladem w Poczdamie???

>>>ALE NIE powinno sie zyc tak przeszloscia jak starsze pokolenia bo wtedy
                          trudno pogodzic sie i zapomniec

Rozumiem, ze chcialbys, zebym zapomnial, ze wtedy kiedy moi calkiem bliscy
                          przodkowie, znajomi i calkiem spora liczba mieszkancow Czetochowy walczyli
                          przeciwko NIEMCOM [byc moze z twojej rodziny}. Skleroza pokoleniowa nie jest
                          najlepszym rozwiazaniem znanym z historii.
                          Ja mam w pamieci wdowy po tych co stracili bliskich w wyniku dzialan NIEMCOW w
                          Cz-wie. Co nie znaczy, ze mam ochote kazdego napotkanego NIEMCA przepuscic
                          przez komore gazowa, albo postawic pod sciane, tak jak to NIEMCY mieli w
                          zwyczaju robic.

-trzeba holdowac katolickiemu slowu-PRZEBACZENIE
                          Faktycznie! Szczegolnie, ze calkiem ladnie wygladaly napisy na czesciach
                          niemieckiego umundurowania "GOTT mit UNS" !!!

A co ty robisz innego? Na dodatek robiac szpagaty i uniki, kiedy ci to wygodnie.
                          Slicznie jest uzywac ogolnikow, ale gorzej kiedy trzeba cos powiedziec w
                          przypadku konkretow.
                          Latwo szukac w Izraelu "zbrodniarzy nazistowskich i komunistycznych" a udac
                          Greka kiedy chodzi kogos konkretnego.

>
                          > Przestan.Co ty sie nagle taki wrazliwy zrobiles.dyskusja jest dyskusja.To,ze
                          > ktos ma inne zdanie, to co?

... Zdanie to sie ma wtedy kiedy cos sie wie w temacie, a nie uprawia zonglerke
                          bez ladu i skladu.
                          Dalej czekam na odpowiedz w sprawie czestochowskich obywateli pochodzenia
                          zydowskiego ubabranych w zbrodnie komunistyczne.

Na tym polega polemika.
                          - Polemizowac mozna wtedy, kiedy fakt jest faktem, a oceny bywaja rozne.
                          >
                          > Mi np wogole nie pszeszkadza,ze przypominasz przeszlosc mojego dziadka z PZPR-
                          > malo,staram sie bardzo wnikliwie to analizowac i uwazam twoje notoryczne
                          uwagi na ten temat(PZPR i moj Dziadzius) jako potrzebne i kreatywne
                          > A wracajac do tematu.

- One sa wrecz konieczne, bo jak inaczej przypomniec ci/nauczyc/, ze jak sie
                          opowiada o ludziach i zjawiskach z najnowszej historii, to najlepeij pamietac w
                          WKLADZIE w te historiw wlasnych przodkow.

Pewnie,ze masz duzo wiedzy z historii.Nikt tego nie
                          > podwaza.Mysle,ze wielu forumowiczow to cieszy.
                          >
                          Ja nie pisze dla uciechy, a po to zebys sie czegos nauczyl "na spoko" i "ze
                          zrozumieniem".

> Natomiast co do odpowiedzialnosci zbiorowej zdania nie zmienie.

- ???? Czy to ma znaczyc, ze twoj dziadek i jego krewni, czy wspolobywatele
                          popierajac Adolfa jako czlonek niemieckiego spoleczenstwa nie ponosza
                          historycznej i osobistej odpowiedzialnosci z II WS? Protestowali? Byli przeciw?
                          A twoj drugi dziadek wstepujac swiadomie w szeregi komunistycznej partii w ten
                          sposob protestowal przeciwko zbrodniom UB< SB, PPR, PZPR i roznonarodowym
                          zbrodniarzom wystepujacym pod tym szyldem????

> To np ze zacny Pan Jezoranski-Nowak pracowal od 1940(jeszcze przed
                          wstapieniem do konspiracji) w Administracji Zarzadzania Mieniem Pozydowskim a
                          jego wujek byl burmistrzem Radomia podczas II Wojny Swiatowej wcale nie musi o
                          nim zle swiadczyc
                          >
                          To jedynie moze zle swiadczyc o tobie, ze wypisujesz glupstwa.

> A KOR tworzyli ludki z PZPR i antenaci stalinowcow.
                          > I co od razu Kuron & Co musza byc be?
                          >
                          Sprawdz co znaczy antenat. I co KOR { powstal w 1976 bodajze] mial wspolnego ze
                          stalinowcami?
                          A ponadto byc moze dzieki dzialaniom tego KOR - u mogles polaczyc sie z rodzina
                          w Reichu.

Co Kaczynski mieli wspolnego ze stalinowcami, albo Maciarewicz, czy Halina
                          Mikolajska, albo JJ Lipski? ..zeby juz sie Kuronia nie czepiac.

>
                          > Obiecuje,ze jak znajde mnostwo czasu to zrobie to.Obecnie nie mam czasu.

Ale masz czas na Moreli i Michnikow? Latwo idzie i w wikipedii szybko sie
                          znajduje :))))
                          > Pracuje
                          - Swietnie! Twoi antenaci wymyslili takie ladne haslo: "Arbeit macht Frei"
                          a inni Brygady PRACY socjalistycznej.

i caly czas ucze sie niemieckiego(ktory znam doskonale,ale mozliwe,ze
                          > zdecyduje sie na studia w Niemczech)

- Swietnie! Nie ma jak czytanie dziel literatury swiatowej w oryginale.
                          Bez wzgledu na to, czy to jest Main Kampf, czy dziela Goethego, Mannow, albo
                          innego Rilkego, czy Heinego. Ciekawy bylby zapewne Erich Maria Remarque i Anna
                          Segers...
                          Powodzenia!
                          -mnostwo czytam i ogladam programow
                          > intelektualnych.

Widac - slychac i czuc efekty!!! Oby nie historie XX wieku!!!
                          Lysiak zbawca NARODU i wybrane fragmenty wikipedii:))))

> l moze cos znajde to wtedy obiecuje ze "wkleje"
                          >

Moze nie wklejaj, ale zrob cos z sensem samodzielnie.
                          Wkleic to sobie kazdy z nas potrafi sam. I na temat.
                          A temat POWTARZAM byl Getto w Czestochowie", a nie Morel, Michnik, katolicyzm i
                          rozgrzeszenia.
                          Dalej czekam na odpowiedz na te pytania, z poprzedniego postu.
                          O nazwiska nazistowskich zbrodniarzy w Izraelu i Zydow z Czestochowy w
                          wierchuszce MBP w czasach stalinowskich.

Nie interesuja mnie przy tym twoje rozwarzania ogolne w tem "temacie". Te
                          zostawiam innym zydologom, ktorzy tak jak ty tez niczego nowego wynalezc nie
                          potrafia, a jedynie miela to co juz 40 -50 lat temu co madrzejsze spoleczenstwo
                          znalo bez szukania po wikipediach.

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.07, 10:08

> - Poniewaz pisales to co pisales i w taki sposob jak pisales, to stad moje
                            > komentarze do twojego pisania.
                            > Staram sie, ale moze zamiast zalecac mi "zrozumienie", to sam zaczniesz pisac
                            > zrozumiale i sensownie, bo z sensem i wiedza bywa u ciebie delikatnie mowiac
                            > ROZNIE.
                            vice versa Wlodku
                            Ponownie zaden argument,gdyz podobnie moge odpowiedziec,
                            ze ja takze postrzegam twoje niektore posty-to nasza subiektywna percepcja.Fakt
                            mamy do niej prawo.Ale czy to konstruktywne jest?

> - No Wlasnie! NIEMCY, a nie mityczni NAZISCI i o to mi chodzilo w komentarzu.

Przeciez jedno nie wyklucza drugiego.

Mam kolege pochodzenia polwietnamskiego(ur. w Niemczech, jego tata byl
                            ewakuowany via Tajlandia z Sajgonu przed ponad 30 laty)
                            On i jego rodzina sa bardzo proamerykanscy i anykomunistyczni.
                            Ale za "czestowanie" ludnosci cywilnej NAPALMEM ARMII i RZADU AMERYKANSKEGO
                            tamtego okresu nie darza sympatia

Tak samo ja.NAPALMU Amerykanom nie zapomne,ale PRZEBACZYLEM, bo jestem
                            katolikiem i taki mam charakter

To co Wlodku.Mamy wieki wyrzucac Niemcom II WS a Amerykanom HIROSZIME i
                            NAGASHAKI?

Czy to znaczy,ze kobiety starszej generacji z Pomorza, Prus Wschodnich,
                            Gdanska,Dolnego Slaska maja obwiniac narod rosyjski za MASOWE GWALTY I MORDY w
                            latach 44-45-czy jezeli juz to Armie Czerwona?

Czy za "Gustlow" odpowiedzialni sa Rosjanie,czy bodajze Zukow,ktory wydal
                            rozkaz?

Kumasz Wlodku o co mi chodzi? O katolickie przebaczenie mianowicie i o nie
                            odpowiedzialnosc zbiorowa

Zalozmy Wlodku,ze jestesmy skrajnymi pacyfistami-pozwol na przyklad
                            To co mamy miec pretensje to gostka w Montanie,ze wybral Busha?
                            ,ktory wyslal Jankesow do Iraq-ludzie ktorzy sa mordowani, morduja-a przede
                            wszystkimi ginie ludnosc cywilna( jak widzisz chociaz popieram zagraniczna
                            polityke USA- to wiem,ze moralnie ta wojna jest zla.Ale jak widzisz Wlodek, nie
                            mam problemow z obiektywna i nieemocjonalna ocena.Popieram,ze Bush tlucze
                            muzulmanow,ale moralnie i etycznie brzydzi mnie ta wojna-JAK KAZDA WOJNA)

To mam na mysli piszac o odpowiedzialnosci zbiorowej.

> - A co to sa "resentymenty" w tym przypadku?? Czyzby ktorys z twoich przodkow
                            > chcial reaktywowac komunistyczna partie, badz stosunki wlasnosciowe z czasow
                            > przed ukladem w Poczdamie???

Nie mialem i nie mam komunistwo w rodzinie.Moge na spoko odpowiedziec.
                            Jak widzisz jestem predysponowany do zawodu moich marzec-prawnika,gdyz nie dam
                            sie wyprowadzic sie z rownowagi

Co do stosunkow wlasnosciowych?
                            Czesc krewnych co utracila Ziemie na Pomorzu mieszka mieszka ponad 60 lat w
                            Niemczech a czesc sukcesywnie dojechala.
                            To co utracili nie ma dla nich znaczenia.Mieli czas dorobic sie od nowa, a
                            zreszta jakie to ma znaczenie,dla tego jakie ofiary wsrod narodow, LUDNOSCI
                            CYWILNEJ Rosjan,Polakow,Niemcow,Zydow,Francuzow zostaly poniesione?

Sensem zycia kazdego czlowieka powinna byc milosc,cele,rodzina,wiara.

Mam nadziej Wlodku,ze nie nalzeysz do ludzi zawistnych albo pamietliwych?
                            Jesli jednak tak jest, to moze byc to nie tylko wynikiem przezyc i
                            poniesionych "ran" u Ciebie,ale takze kompleksow.
                            Zarýzykuje teorie,ze jesli tak jest,to mozesz to spoko
                            wyeliminowac,gdyz "glupi" nie jestes.

> Rozumiem, ze chcialbys, zebym zapomnial, ze wtedy kiedy moi calkiem bliscy
                            > przodkowie, znajomi i calkiem spora liczba mieszkancow Czetochowy walczyli
                            > przeciwko NIEMCOM [byc moze z twojej rodziny}.

A jednak, nie czytasz dokladnie moich,moim skromnym zdaniem, niekoniecznie
                            nudnych postow.
                            Nie zapomniec Wlodku,tylko przebaczyc.
                            I Niemcom i Rosjanom za II WS
                            i Amerykanom za Nagshaki i Hiroszime i za Indian
                            i Brytolom za Aborygenow
                            i Turkom za Ormian

Moj plaidoyer kieruje do Ciebie,ze powinienes potrafic przebaczyc, a jesli juz
                            winic to bardziej RZADY i POLITYKOW, zamiast ludnosci cywilnej,ktora wojnach
                            najbardziej cierpi.
                            Wierze,ze do tego dojrzejesz
                          • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.07, 10:58

>
                            > - ???? Czy to ma znaczyc, ze twoj dziadek i jego krewni, czy wspolobywatele
                            > popierajac Adolfa

Moj dziadek urodzil sie na poczatku 1945.
                            Moji pradziadkowie nie byli pelnoletni jak Adolfa wybierali
                            Moji prapradziadkowie -jeden byl Wegrem,ktory
                            osiedlil sie w Niemczech, drugi przybyl do Opolskiego z Pomorza-obywatelstwa
                            niemieckiego-nie mial zadnego obywatelstwa- nie posiadal do 1939-z tego co jest
                            w Stammbuchu, a od 1945 polskie, ergo ani jeden ani drugi nie mogl glosowac

jako czlonek niemieckiego spoleczenstwa nie ponosza
                            > historycznej i osobistej odpowiedzialnosci z II WS?

Nie rob z siebie laika tym pytaniem Wlodek.
                            Historyczna tak
                            Natomiast osobista, tylko ci co popelnili zbrodnie i przestepstwa
                            To co dla Ciebie sa odpowidzalne osobiscie spolecznstwa wszystkich bylych
                            panstw prohiltlerowskich(1933-1945) i probloszewickich( Europa Wsch.takze PRL
                            po 1945-1989)?

To co,ze byly hieny i bandyci wsrod naszego spolecznstwa 1939-1945 i gardzili
                            Zydami- to chcesz obarczac OSOBISCIE
                            wszyskich Polakow za Holocasut?

i wreszcie UB i SB- jesli gostek pochodzenia zydowskiego albo polskiego byl
                            kucharzem w kantynie UB to

a) odpowedzialny za zbrdonie UB osobiscie NIE jest (wytataluj to sobie
                            Wlodek,zebys nie zapomnial- to jest zart tylko)

b) moze byc odpowiedzialny posrednio- jesli znajda sie dowody

c) ALE na PEWNO ciazy na nim wina MORALNA, gdyz byc kucharzem bandytow z dobrej
                            woli to niemoralne i nieetyczne

Jestem przerazomy Wlodek, nie potrafisz etyki i moralnosci selekcjonowac-nie
                            obraz sie, ale myslisz i piszesz posty nieraz jak "homo sovietus"

> Ja mam w pamieci wdowy po tych co stracili bliskich w wyniku dzialan NIEMCOW
                            w
                            > Cz-wie

No i co ztego?

Co ja bede ci wyliczal co dzialo sie w Prusach Wsch. na Pomorzu i Dolnym
                            Slasku w 1945
                            Moj pradziadek i prababka nie chca o TYM mowic - to co robila Armia Czerowona i
                            LWP(najczesciej przebrani za Polakow Rosjanie i Azjaci)
                            Mam kilka cioteczek w rodzinie, co mialy wtedy po kilkanascie lat;zostaly do
                            chwili obecnej pannami z awersja do mezczyzn(...ze tak sie dyplomatycznie
                            wyraze,bo o pewnych sprawach sie nie pisze)

Powtorze Wlodku- w Wojnach dorabiaja sie Politycy i Przemyslowcy a ludnosc
                            cywilna BEZ WZGLEDU NA NARODOWSC jest mordowana
                            Moze do tych mysli, kiedys dojrzejesz.
                            Ze milosc,tolerancja, katoliczym, rodzina i dobroc- to najwyzsze wartosci w
                            zyciu czlowieka

> Faktycznie! Szczegolnie, ze calkiem ladnie wygladaly napisy na czesciach
                            > niemieckiego umundurowania "GOTT mit UNS" !!!

Ale z Ciebie demagog( "nie kupuje,za tanie")
                            Popytaj Wlodku jak Stara Europa sie cieszyla(incl.Polska i Czechy) no i
                            Watykan,ze Adolf chce zrobic porzadek z Rosja i "rozwiazac problem
                            zydowski"(planowany poczatkowo nie byl Holocaust)

To zbyt zlozony problem,ze napisac tylko "GOTT mi t UNS

> A twoj drugi dziadek wstepujac swiadomie w szeregi komunistycznej partii w
                            ten
                            > sposob protestowal przeciwko zbrodniom UB< SB, PPR, PZPR i roznonarodowym
                            > zbrodniarzom wystepujacym pod tym szyldem????
                            >

o prosze przeoczylbym.
                            a) dziadek wstapil do partii jako socjalista i uwazajac ja za socjalistyczna
                            b)protestowal;
                            po braku protestu ze strony PZPR jak Rosjanie zajeli Afganistan wtypisal sie z
                            pzpr
                            wstapil do Solidarnosci i bral udzial w strajkach

c) porownam go troche z Fronczewskim-ze zawsze przeklinal w twarz(bardziej jak
                            byl wypity) policjantow,komunistow, i sbekow
                            i jeszcze jak sie raz opil w latach 70 tych na weselu swojego kumpla z pracy
                            (PKSalbo MPK) to cieszyl sie,ze blizniaki Kowalewscy wysadzili Komende Policji.
                            Chociaz byl wtedy jeszcze w partii to ktos na niego na kablowal-wzieli
                            dziadka z wesela, pod pretekstem,ze pijany i zbili go palkami w tzw "suce" -
                            policja polityczna
                          • Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.07, 11:59

Cos ucielo Wlodku.

chodzilo o tzw braci Kowalczywkow(przepraszam za pomylke-znajdziesz w wikipedii
                            i googlach-ale Ty napewno znasz temat),ktorzy zdetonwali bomby w Komendzie
                            Policji(UB albo MO)
                            UB. byla policja polityczna a MO tak fifty fifty-chociaz dziadzius mowi do
                            dzisiaj,ze to jedna banda.
                            A ja np uwazam troche inaczej (zreszta polemizuje z tata i dziadkiem bardzo
                            czesto na temat komuny)
                            Nie powinno sie "wrzucac do jednego wora" UB i MO.
                            Np mama mowi,ze jak byla MO(policja niepolityczna Wlodek), to byl spokoj- bo
                            sie kryminalisci i rozni zboczency bali.Ale tez mowi,ze duzo sadystow pracowalo
                            w MO,zeby sie wyrzywac na ludziach-i nawet potrafili pobic Bogu Ducha winnych i
                            nieagresywnych meneli,mlodziez i starcow
                            Bylo jeszce ZOMO (cos jak w Ameryce Poludniowej)
                            do zwalczania demonstracji antyrezimowych

> A twoj drugi dziadek wstepujac swiadomie w szeregi komunistycznej partii w
                            ten
                            > sposob protestowal przeciwko zbrodniom UB< SB, PPR, PZPR i roznonarodowym
                            > zbrodniarzom wystepujacym pod tym szyldem????

wlasnie sobie przypomnialem,ze w tych demos dziadek,ale tez tata i mama i ich
                            kuzynowstwo bralo udzial.
                            Z gory sie przyznaje,ze mama tylko,ze sie dawala namowic-bo polityka jej nigdy
                            nie interesowala

Ale Wlodek, zdajesz sobie sprawe,ze uczestnictwo w takich demos, mogl kosztowac
                            nawet utrate zycia(wyobraz sobie,ze tak bylo we Wroclawiu i okolicach
                            zastrzelono setki osob podczas demonstracji antykomunistycznych)

Mysle,ze odpowiedzialem ci wyczerpujaco.
                            dlatego nie rozumiem Twoich zarzutow, ze

> A co ty robisz innego? Na dodatek robiac szpagaty i uniki, kiedy ci to
                            wygodnie
                            > .
                            > Slicznie jest uzywac ogolnikow, ale gorzej kiedy trzeba cos powiedziec w
                            > przypadku konkretow.

To na ile moge i czegos nie przeocze odpowiadam i opisuje.
                            Staram sie byc na maksa obiektywny.

Czy czegos nie pominalem?

Aha co do protestow podczas II WS czesci tzw niemieckiej mojej rodziny
                            przeciwko rezimowi hitlerowskiemu.
                            Wiem o tym;
                            ze pradziadek np uparl sie ze nie pojdzie do wojska- Frontu Wschodniego i tej
                            Sowieckiej Dziczy-bano sie ja ognia. Pod koniec wojny,czyli jak mial wiek
                            poborowy,mial ukonczony zawod elekrtyka kolejowego i to go uratowalo przed
                            pewna smiercia a takze przed wywozka na Syberie po 1945.
                            Pracowal we wojne z Polakami,Zydami i jencami z Rosji.
                            Mowil,ze jak jakis kretyn z Gestapo albo jacys inni bojowkarze z nsdap nie
                            chcieli im dac tych samych praw albo gorsze warunki pracy - to wlasnie
                            pradziadek i jego majster sie za nimi wstawiali.
                            Po wojnie pracowal kilka lat jak niewolnik przy odbudowie kolejnictwa
                            jako tzw Niemiec praktycznie za darmo, z jencami niemieckimi(Wehrmacht) i
                            polskimi(AK,NSZ,KPW, itp)- i jency niemieccy i polscy byli bardzo w porzo
                            Pradziadek byl
                            zawsze ok dla ludzi i ludzie dla niego bo przyjaznie przetrwaly do czasow
                            obecnych.

> Latwo szukac w Izraelu "zbrodniarzy nazistowskich i komunistycznych" a udac
                            > Greka kiedy chodzi kogos konkretnego.

Jedno nie ma z drugim nic wspolnego Wlodku.

A co robi IPN? Za co im placa?
                            Przeciez konkretnie opisalem
                            Szymon Wiesnthal i jego ekipa -zbrodnie hitlerowskie
                            IPN i jego ekipa(zbrodnie komunistyczne i hitlerowskie

> > malo,staram sie bardzo wnikliwie to analizowac i uwazam twoje notoryczne
                            > uwagi na ten temat(PZPR i moj Dziadzius) jako potrzebne i kreatywne
                            > > A wracajac do tematu.
                            >
                            > - One sa wrecz konieczne, bo jak inaczej przypomniec ci/nauczyc/, ze jak sie
                            > opowiada o ludziach i zjawiskach z najnowszej historii, to najlepeij pamietac
                            w
                            >
                            > WKLADZIE w te historiw wlasnych przodkow.

No to tutaj sie zgadazamy.
                            Dlatego jak widzisz to ze ktos byl w pzpr 8 to samo donosi sie do nsdap czy
                            kpzr itd itp)
                            nie znaczy,ze byl zly;

Marcin Wolski byl w pzpr
                            Rakowski byl w pzpr ( postac kontrowersyjna)
                            Fischabach byl wpzpr( ten co chcial porozumienia z Solidarnoscia)
                            Kuron byla takze
                            Kolakowski
                            itd itp

>
                            > > A KOR tworzyli ludki z PZPR i antenaci stalinowcow.

Dobrze wiesz,ze nie o to chodzi-

Wlodek, kto byl incjatorem Marzec 1968 i KOR- byli to glownie dzieci bylych
                            dygnitarzy komunistycznych,czesto zydowskiego pochodzenia.
                            To dowod jak dzieci, nie chcialy popelniac bledu rodzicow -

Henryk Holland, gostek popelnil samobojstwo albo go z okna wyrzucono

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.07, 12:17
                              Henryk Holland (ur. 1920 , zm. 21 grudnia 1961 roku w Warszawie) – polski
                              socjolog, dziennikarz, publicysta, komunista, działacz PZPR.

Henryk Holland był ojcem reżyserek filmowych: Agnieszki Holland i Magdaleny
                              Łazarkiewicz.

Życiorys [edytuj]
                              Pochodził z zasymilowanej rodziny żydowskiej. Podczas wojny służył w Armii
                              Czerwonej, potem w Ludowym Wojsku Polskim. Autor wielu napastliwych artykułów
                              prasowych pod adresem AK oraz podziemia antykomunistycznego. W 1956 roku poparł
                              reformy Gomułki i ujawnił dziennikarzom zachodnim zarówno tekst tajnego
                              referatu Chruszczowa , jak i szczegóły obrad XX zjazdu KPZR i śmierci Stalina.
                              Po odejściu Gomułki od polityki reform systemowych pod koniec lat
                              pięćdziesiątych Holland stał się jego krytykiem. Odszedł od polityki na rzecz
                              socjologii.

Wyskoczył z okna swojego mieszkania w Warszawie w trakcie rewizji
                              przeprowadzanej przez Służbę Bezpieczeństwa, która odkryła jego związki z
                              polskimi politykami emigracyjnymi. Przez lata podejrzewano, że został wyrzucony
                              przez okno. W świetle materiałów ujawnionych przez IPN (zawartych w
                              książce "Sprawa Henryka Hollanda" dr Krzysztofa Persaka) wiadomo, że było
                              inaczej. Holland, znajdujący się w trudnej sytuacji osobistej, załamany
                              perspektywą czekającego go procesu i kilkuletniego więzienia, po prostu nie
                              wytrzymał nerwowo i korzystając z nieuwagi funkcjonariuszy SB, wyskoczył z
                              szóstego piętra, ponosząc śmierć na miejscu. Koronnym dowodem w tej sprawie
                              jest odnaleziony przez Persaka w archiwum IPN zapis podsłuchu w mieszkaniu
                              Hollanda z czasu, gdy przeprowadzano w nim rewizję[1]

Jego pogrzeb stał się manifestacją niezadowolenia ze zmiany polityki Władysława
                              Gomułki, gromadząc wiele osób, które zerwały z komunizmem. Stało się tak, choć
                              Służba Bezpieczeństwa próbowała zakłócić przebieg ceremonii i uniemożliwiła
                              wielu osobom udział w niej.

czyli Wlodku,mamy do czynienia ze stalinowcem-Zydem, prawda?
                              Czlowiek,ktory "opluwal" Polskie Podziemie i to bez powodu)

Ale spojrz,w pewnym momencie sie nawrocil-moze zostal katolikiem?
                              Dal tylko "d''y" ze nie zadeklarowal sie jako natykomunista.
                              Agnieszka Holland takze nigdy nieokreslila sie jako antykomunistka, co jest dla
                              mnie bardzo osobliwe?

Dlatego Wlodku,jestem zniesmaczony pewnymi postawami.
                              Ale chociaz gostek byl cieciem to i tak mu przebaczam.A Ty?

Rodowod KOR jest zwiazany z lewactwem,intelektualnym zydowstwem i
                              ekskomunistami i eksstalinowcami.
                              Poczytaj troche na ten temat.

Na koncu mala dygresja

Pisalismy,ze Pan Skalik i Lato startowali dla barw PRL (
                              Lato,Boniek,Tomaszewski &Co brali udzial w rezimowych rautach i sciskali sie np
                              z Jaruzelskim)

Dymsza gral w teatrze Generalnej Guberni

Ale to nie znaczy,ze to cos zlego.
                              Wszystkie te persony realizowaly sie zawodowe i artystycznie,a takze
                              reprezentowaly Polske w wybitny sposob.

Nie powinienes niczego generalizowac.Uwazam,ze w ten sposob idziesz na latwizne
                              Kumasz Wlodek?

• Gość: driver Re: Getto w Częstochowie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.07, 12:31

lodek, chcialem koniecznie skorygowac tzw literowke,ktora pelnilem w jednym z
                                dzisiejszych postow

>.Popieram,ze Bush tlucze
                                muzulmanow

Oczywiscie chcialem napisac Al-kaida (zamiast muzulmanow)
                                i innych terrorsytow i zmilitaryzwonaych i antykatolickich funndamentalistow

DLATEGO PRZEPRASZAM-Do MUZULMANOW,ktorzy nie sa fanatykami religijnymi i cenia
                                Cywilizacje Rzymska nic nie mam

,ale moralnie i etycznie brzydzi mnie ta wojna-JAK KAZDA WOJNA)

• Gość: Wlodek Re: Getto w Częstochowie. IP: *.vf.shawcable.net 23.05.07, 18:48
                                  Odpowiadasz na :

Nie powinienes niczego generalizowac.Uwazam,ze w ten sposob idziesz na latwizne
                                  Kumasz Wlodek?

Nie KUMAM. Za chinskiego boga!
                                  Na trzezwo sie nie da, a ja prawie abstynet. I nie pale marychy na dodatek.
                                  I dalej za Chiny Ludowe nie moge pojac co to wszystko ma wspolnego z gettem w
                                  Cz-wie i nazistowskimi zbrodniarzami w Izraelu.

Ale probuj dalej. Moze w koncu skumam na spoko.

Pozdrawiam cie serdecznie i twojego dziadka socjalistycznego Wallenroda co jak
                                  heros rozwalal komunistyczna partie od wewnatrz.

Proponuje zalozenie specjalnego watku na rozwazania o swiatowej zgniliznie.
                                  Tak bedzie uczciwiej, bo przypominam ci, ze ten watek ma tytul Getto w
                                  Czestochowie.
                                  I jeszcze raz zycze sukcesow w dalszym rozwoju intelektualnym.
                                  W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka