Dodaj do ulubionych

odrolnienie działki

IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.07, 13:31
jak sie za to zabrać i jakie koszty i czy to możliwe-w okolicy stoją dwa domy-
w bliskiej okolicy piszcie co wiecie dzięki...
Obserwuj wątek
    • magnolia77 Re: odrolnienie działki 15.06.07, 13:56
      podbijam wątek! proszę o wypowiedzi
      • Gość: Kama Re: odrolnienie działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:40
        Czy ta działka jest już twoja, czy zamierzasz ja dopiero kupić?
        • Gość: . Re: odrolnienie działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 09:56
          jak to duża działka i brak plany zagospodarowania przestrzennego
          uwzględniajacego zabudowę(na cele?) to łatwiej będzie wydzielić z tej działki
          mały teren na sam budynek mieszkalny(tego raczejnie odmawiają).Udaj się do UG i
          zapoznaj z planami przestrzennymi terenu(te tez można zmieniać).p
          • Gość: Kama Re: odrolnienie działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:51
            Po pierwsze wszystkie działki są rolne i te małe i te duże z tego względu, ze
            nie ma nigdzie planu zagospodarowania przestrzennego i na mapach są oznaczone
            literka "R". Jeśli zamierzamy kupić taką działkę to zanim ja kupimy spisuje sie
            umowe przedwstępna u notariusza, ten natomiast wysyła pismo do Agencji
            Nieruchomości Rolnej do Opola czy czasami oni nie będą zainteresowani i czy w
            planach nie ma żadnych inwestycji w pobliżu tej działki. Na odpowiedz czeka sie
            około 1 miesiąca.I dopiero wtedy przystępujemy do kupna. Jedynie rolnik nie musi
            pytać agencji, kupuje od ręki. Kiedy już kupiliśmy lub jesteśmy od dawna
            posiadaczami działki i chcemy postawić dom wypełniamy wniosek o zagospodarowanie
            przestrzenne i składamy go do urzędu. Do wniosku trzeba dołączyć wiele
            dokumentów: mapy, decyzje na podłączenie prądu, wody, kanalizacji, odpowiedzi z
            tych instytucji otrzymamy w ciągu ok. miesiąca. Jeśli już złożyliśmy wniosek
            znowu czekamy cierpliwie na decyzje od 1-2 miesięcy, a nawet i dłużej. Kiedy już
            otrzymamy decyzje możemy kupić projekt i znowu skompletować dokumenty, a jest
            ich dość sporo.Składamy to wszystko do urzędu i znowu cierpliwie czekamy.
            Jeśli po jednej stronie i drugiej stronie działki są domy decyzje o
            zagospodarowaniu przestrzennym na 100% dostaniesz, chyba, że gmina ma na
            przyszłość jakieś plany to mogą takiej decyzji nie wydać. Jeśli nie zaczniesz
            budowy w ciągu bodajże 2lat taka decyzja o zagospodarowaniu przestrzennym traci
            ważność i trzeba występować o nową.
            Mam nadzieję, ze pomogłam i życzę powodzenia i cierpliwości.
    • Gość: jasiu... Masz wszystko w Gazecie-dom IP: *.gre.pl 16.06.07, 17:14
      dom.gazeta.pl/prawo/2029020,65547,3106244.html

Problem w tym, że często gminy nie chcą się zgodzić i odrolnienie niektórych
      działek graniczy z cudem. Szczególnie, jeśli gmina nie ma aktualnego planu
      zagospodarowania przestrzennego.

W powyższym artykule znajdziesz zdanie: " A jeśli w ogóle nie ma planu? Nie masz
      szans na odrolnienie"
      • Gość: greta Re: Masz wszystko w Gazecie-dom IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.07, 17:24
        dziękuje wszystkim za wypowiedzi pozdr
        • Gość: Anna Re: Masz wszystko w Gazecie-dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 18:16
          Właśnie sprzedałam działkę, która była działką rolną i było dokładnie tak jak
          napisała Kama. Ludzie właśnie załatwiają sprawy już z pozwoleniem na budowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka