Gość: mortimer IP: 80.48.49.* 14.08.07, 08:46 Serdecznie dziękuję Pielgrzymom, którzy dziś z radosnym śpiewem wchodzili do Częstochowy o 5,20 rano. Cała Częstochowa cieszy się z Wami i chętnie wstaje z łóżek budzona o tej godzinie Waszym śpiewem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gizmo Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:18 Mam ten sam problem - tak - problem. Mówią śpiewać każdy może - i owszem ale nie pielgrzymki w taki sposób jaki oni to robią. Nie dość że o nieprzyzwoicie wczesnej porze, nie dość że sprzęt nagłaśniający jest jakości żadnej to jeszcze wątpliwe zdolności wokalno- muzyczne "pielgrzymów" i jeszcz efekt "nachodzenia" na siebie różnych pieśni jednej pielrzymki z drugą. Całość daje efekt po prostu przerażający. Pozostaje czekać aż Ci ludzie albo zmądrzeją, albo zmieni się ich mentalność i wreszczie nabiorą trochę szacunku dla innych - na ten czas w d... mają że komuś tym hałasem przeszkadzają i w ogóle nie myślą o tym, ze inni nie chcą tego po prostu słuchać a muszą - e taki głupi naród po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motomysz Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 83.16.102.* 14.08.07, 11:33 I jeszcze te korki na ulicach.... harmider straszny. Zawsze starałam się wyjechać w tym czasie na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:46 to sobie zatyczki do uszu kup albo zmień okna na dzwiękoszczelne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortimer do pielgrzyma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:53 Wasze "śpiewy" nawet przez dźwiękoszczelne okna przenikają. Te "cudowne" głosy nawet pewnie do bunkra docierają.Nagraj się kiedyś i posłuchaj. Doda przy Was to wirtuozeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher atack Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:53 A ty sie myj bo smierdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motomysz Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 83.16.102.* 14.08.07, 11:56 Dowcipniś się znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:04 Pielgrzym słuchaj - powiedz mi dlaczego to ja mam inwestować w okna, żeby móc realizować swoje prawo do ciszy i spokoju , po drugie dlaczego to ja mam używać kosztem swojej wygody używać jakiś wkładek do uszu- chodzi o zasadę dlaczego to ja mam ustępować kiedy to nie ja zakłócam ciszę - Ty nie rozumiesz elementarnych pojęć ogólnych norm wspołżycia społecznego! Czy jak o 2 w nocy sąsiad robi głośną imprezę to bierzesz zatyczki czy dzownisz po policję?, to kupujesz sobie za kilka tysięcy okna czy dzwonisz na policję? Weź się albo zastanów albo jak reszta ślepo podążaj na Jasną Górę - tam sobie możecie wyć do woli - nie przeszkadza mi, ale pod moimi oknami - nie życzę sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:44 W 1954 r. — Pius XII pouczał: „To, co nie jest zgodnie z prawdą czy z normą obyczajową nie ma prawa istnieć” Śpiewanie jest zgodne z normą obyczajową i prawdą bo wolno śpiewać chwaląc Pana . No to po co sie denerwowac?skoro śpiewanie musi być he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortimer Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 13:18 Piękny argument:)Dla niektórych jednak Papież nie jest wyrocznią. Można przytaczać wiele norm obyczajowych, wszystkie w zależności od reprezentowanego stanowiska. Oprócz takich norm istnieją także normy współżycia społecznego, które mówią np o tym że nie hałasujemy między 22 a 6 rano.Nawet z pobudek religijnych. Tak normalnie z szacunku do innych i ich spokoju. Niezależnie od tego czy są katolikami czy nie są :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 13:27 zgadzam sie z mortimerem... niech sobie juz ida sie modlic ale ja wcale o tym wiedziec nie musze jak mi wyja pod oknami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty pielgrzym Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.flatpla.net 14.08.07, 14:17 czy tak nie jest??!! Zachowują się prawie jak terroryści. Wszyscy MY MIESZKAŃCY Czewy musimy się IM podporządkować. Terroryzują NAS swoją muzyką, korkami na ulicy i śmieciami jakie zostawiają. Nie widzę żadnych plusów ich wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 16:07 Popieram "anty pielgrzyma", też mam dość tych pielgrzymek. Dobrze że to tylko raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta41 Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.zana.trustnet.pl 15.08.07, 16:40 Co to jest:idzie i śmierdzi? ...pielgrzymka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.iplus.com.pl 17.08.07, 16:03 A kto to jest "wredny , prymitywny , nietolerancyjny ,zakochany w kasie " ----częstochowianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 14:19 hm - po pierwsze nie mamy 1954r, ba nawet wiek jest inny - to dla tych którzy nie widzą że świat idzie do pzrodu i się zmienia, po drugie - od kiedy papez ustala normy społeczne wiążące wszystkich, wierzących wszystkich wyznań i niewierzących. Widzisz tu jest Twój problem - bo zakładasz, że wszyscy są tacy sami i tak samo myślą. Zwłaszcza w naszym kraju jeśli chodzi o doktrynę "religijną" ścislej katolicką. Polska prawnie nie jest krajem wyznaniowym, to że statystyki (często nieścisłe) pokazują że większość deklaruje siebie katolikami nijak się ma do % katolików praktykujacych. MNie chodzi mi o dyskusję zasadności pielgrzymowania - żyjemyw wolnym kraju każdy robi to co uważa za stosowne względem prawa oczywiście. Ja chętnie zgadzam sięz tym, żeby pielgrzymowali i śpiwali (super że tyle km przeszli ale oni sami to wybrali)Natomiast nie zgadzam się z tym żeby robiac to ingerowali w spokój i prawa innych członków społeczeństwa. Inczej - nie wyjdę pod blok wydzierać się ludziom - bo zaraz mnie przegonią - tutaj oni sami sobienadają prawo do "wydzierania" pod oknami innych zwłaszcza keidy to wydzieranie się jest jednym wielkim hałasem o wczesnej porze typu godz. 6 rano - tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.man.czest.pl 14.08.07, 14:42 ja na nich kase bije i cicho mi tu ,pielgrzymki czestochowa wita a jak wam nie pasuje to skarki do mego kochanego przyjaciela WRONY hahahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debilny dżordż Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 15:15 a co to są skarki do wrony?? Skwarki by były ale wtedy z wrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 15:40 ciekawe co by nasza szacowna policja powiedziała na skarge jakiegoś mieszkańca że jest zakłócana cisza nocna? aha dziękuję również za te pięknie zasrane lasy bo TOY Toyki są tylko na pokaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga mortimer gizmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:15 Przytaczając zdanie papieza - kpiłam . jedni wzieli to za dobra monete, drudzy poparli /w konsekwencji/ moje nienapisane ,oczywiście negatywne zdanie . Ponadto moja opinia co do celu tych pielgrzymek jest/eufemistycznie mówiąc/ natury wątpiącej . Ale to inna bajka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortimer Re: gaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:22 Cieszę się niezmiernie, bo juz się wystraszyłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Re: Gaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 08:45 Dobrze mieć Cię jednak Gago (hehe) po "naszej" stronie. Nie odebrałem Twojej odpowiedzi jako kpiny, ani ironii - mniejsza z tym, grunt to "zdrowe" podejście do "problemu" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
floyd_the_barber Re: Dziękuję Pielgrzymom 15.08.07, 02:54 Dnia 01 sierpnia 2007 moj kolega Siwy powiedzial " Pielgrzymi mnie wku...ja, codziennie wstaje do pracy niewyspany i wsciekly"...:) moze niej jest tak znany jak Pius ale tez ma chlopak swoje zdanie:)))) a tak powaznie pielgrzymi powinni uszanowac to ze w naszym miescie ludzie noramlnaie zyja i pracuja, i powinni zachowywac sie jak goscie a nie jak bydlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.iplus.com.pl 17.08.07, 16:01 oj gizmo jaki ty głupi jesteś .... ZAniast wzzzorem blizniaczych miast zrobić bisnes na pielgrzymach tobie przeszkadzają hałasy i spiewy pielgrzymów . Oj medlaiki ,medaliki tworzycie miasto wrednych ludzi< dobrych tylko dla swoich .... Jezeli zadasz sobie trochę trudu i polubisz pielgrzymów .wtedy może bęziesz wiedział jak zarobić na nich kasę ty a nie JG .A jak będzie kasa to i śpiewy nie będą ci przeszkadzać .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 212.87.241.* 17.08.07, 16:42 ..........i robic innym taki sam tlok? wyrozumialosci !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewqa Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:22 Tak, to jest przytłaczające. Na dodatek pielgrzymi oczekują, że będziemy ich gorąco witać (przecież po to do nas machają, wyśpiewują). I nikt z nich nie rozumie, że my tu żyjemy, też musimy rano wstać do pracy (lub jeszcze gorzej, jak ktoś pracuje na nockę i w dzień chciałby pospać), i że pielgrzymów to w sumie mamy cały rok, i czasem mogą nam przeszkadzać te ich śpiewy po 5 rano! "Syty głodnego nie zrozumie..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyterrorystka Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 195.205.202.* 14.08.07, 21:30 Dobra wiadomość brzmi: z roku na rok do Częstochowy przychodzi coraz mniej "terrorystów". Taką informację podano dzisiaj w jakimś programie informacyjnym. Przeżytek, jakim są pilegrzymki, powoli przechodzi do historii. Uffffff.... Są ludzie, którzy na JG przyjeżdżają ze swoimi rodzinami niekoniecznie w okresie lipca i sierpnia. I niech sobie przyjeżdżają, nic mi do tego, ale po pierwsze nie hałasują po całym mieście, nie załatwiają się po całym mieście, nie rzucają smieci po całym mieście, nie tamują ruchu ulicznego w cały mieście itp. itd. Są ludzie, którzy przyjeżdżają na JG nie robiąc z tego faktu widowiska/pośmiewiska/aktu terrorystycznego. Ot, tak po prostu, cichutko, spokojniutko przybywają do Cze-wy, odwiedzają sanktuarium i jadą do domu - niezauważeni przez mieszkańców Cze-wy!!! Tak swoją drogą, pielgrzymi chyba powinni pielgrzymować w jakijś zadumie??? :-) A nie w hałasie i własnych wrzaskach?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Mozna było sie juz przyzwyczaic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 23:06 w koncu nie przychodza te pielgrzymiki "ostatnio", tylko "od zawsze". Mnie też spiewaja pod oknem i nie podnosze larum. Choc przyznac trzeba, że sprzet naglasniajacy mogli by sciszyc tak aby sami sie w grupie slyszeli bez "wciagania" w to innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 06:57 ja tez dziekuje pielgrzymom za to "cudowne" wycie ktore slysze od kilknastu dni gdy jestem w biurze (akurat ulica przy ktorej miesci sie biuro podazaja na JG), czasami zastanawiam sie co sobie o naszej firmie mysla zagraniczni kontrahenci gdy podczas rozmowy telefonicznej slysza takie wycie (dosc glosne) w tle, na szczescie nikt jeszcze nie zapytal co to, ale faktem jest ze ze spiewem to malo ma wspolnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 212.87.241.* 16.08.07, 18:02 uwzieliście sie na pielgrzymow i tyle!!! Cżestochowa od zawsze ich miala i taki jej urok. W nocy to ja nie spie nie od spiewu pielgrzymow a od nocnego wycia rozbawionej czestochowskiej mlodziezy i od rozwalanie po drodze z ubawu smietnikow i dewastacji przystankow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 83.2.140.* 16.08.07, 21:44 Pielgrzymi dziękujemy wam,żeście już pojechali.Jeszcze raz dziekujemy i nie wracejcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 212.87.241.* 16.08.07, 22:22 a jak nie wróca to będziesz płakał że Częstochowa to wieś(a co znaczy to słowo "wracejcie"?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 212.87.241.* 17.08.07, 16:20 nie pluj żmijo na największe nasze świętości, diable, i na Ojca Świętego naszego Jana Pawła II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Rydzyk Re: Dziękuję Pielgrzymom IP: 212.87.241.* 17.08.07, 16:21 Szatan, szatan!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś