Gość: ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 06:44 Świetna wiadomość!!oby się udało...oby to nie była kiełbasa wyborcza..pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krakoo Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: 80.48.49.* 18.09.07, 07:15 'Zresztą, zdaniem prezydenta, to miejsce i bez szczególnej okazji co dzień pełne jest spacerujących częstochowian, turystów i pielgrzymów.' Pokaż mi go to palcem, bo chcę uwierzyć, że śnię. Szkoda, że tylko jego zdaniem tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andd Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 07:43 ..faktycznie.. takie są tłumy, że kilka razy nie mogłem wejść loda sobie kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.voxspot.lu 18.09.07, 07:56 wiadomosc fantastyczna. nie ma nic lepszego niz lezacy bialy snieg, ozdobione drzewa, pelno swiatelek, zapach grilla i kubeczek grzanca na swiezym powietrzu :) /ale sie rozmarzylem.../ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.profiline.pl 18.09.07, 08:19 Oczywiście bardzo dobry pomysł. I nie narzekajcie tylko znowu bo naprawde każdy powód do narzekania dla Was jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy 18.09.07, 08:42 Gazeta i czytelnicy maja swoje przebicie,dobrze ,ze ktoś bierze pod uwagę nasze opinie. Ale, uwaga ,taki uklad może się nie spodobać p. Ziobruuu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:12 Targi turystyczne promujące nasz region, ale i mozliwośc skorzystania z ofert biur turystycznych, kupno sprzetu itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nd Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.masterkom.pl 18.09.07, 09:43 "Wrona zapewnia, że pomysł urządzenia bożonarodzeniowego jarmarku narodził się już kilka miesięcy temu, zaraz po Alei Dobrego Smaku. Elżbieta Trzeciak z Częstochowskiej Organizacji Turystycznej, która zajmuje się jego przygotowaniem, mówi nawet o latach..." rozumiem, że w związku z tym przy okazji remontu wykonano podziemną instalację elektryczną z wyprowadzeniem wzdłuż całej alei przyłączy (gniazdek), gdzie każdy z wystawców/sprzedawców podłączy sobie ogrzewanie, oświetlenie stoisk, oraz świetlne dekoracje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:50 Jakieś podróby chcą robić! No kto widział żeby pokazywać renifera z wozem?! Przecież renifery to sanie ciągną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mitotito Re: Będziemy mieli jarmark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:19 Poszedł Marek na jarmarek, kupił sobie oś. Postawił ją za stodołą ukradł mu ją ktoś. Już wieszcz przewidział taką sytuację w naszej metropolii i slowo stało sie ciałem. Ale luja! Ale luja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: Będziemy mieli jarmark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:26 ... unużał się w śniegu, ubabrał się błotem, i zjadł chleba kromkę płacąc cztery złote... A ciekawe czy ci z muszlami też przyjadą? Bo prażone orzeszki to były u nas droższe niż nad morzem w sezonie. Hitem jarmarku będzie pewnie wigilijne sianko z watykańskiego trawnika. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Będziemy mieli jarmark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:40 i lody na patyku przepraszam lizaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: Będziemy mieli jarmark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:46 I najbardziej częstochowska z potraw regionalnych - kiełbasa grilowa z grila, po 8 zł za 10dkg (+ 2 zł za kromeczkę chlebka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vix Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.101.inds.pl 18.09.07, 19:04 a osiołka będzie można kupić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 11:31 Uważam,że to świetny pomysł.Miasto ożyje,przyjadą turyści.Trzecia Aleja powinna być całkiem zamknięta dla ruchu kołowego,co umożliwiłoby organizację takich imprez na całej szerokości ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 14:49 ...oczywiscie...najprosciej jest zrobienie wioski z miasta...debilny pomysl...czestochowa jest zbyt malym...miastem...aby jakies jarmarki organizowac...znow prezydencik miasta pozamyka glowne ulice w czestochowie...bo bedzie odpusty organizowal...chory pomysl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 18:47 teee... jak Ci się nie podoba, to się wyprowadź - proste i logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romper Stomper Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 14:26 Gość portalu: sad napisał(a): > ...oczywiscie...najprosciej jest zrobienie wioski z miasta... Zgadzam sie w 100% z Tobą. Sierpniowy "jarmark" przypomniał mi słowa piosenki zespołu "Mikrofony Kaniony" (chyba): "Idzie rodzina, tata maszyna, Żona tona, Żaneta kpina, Idzie córeczka torebeczka, Ma obwarzanka będzie kaszanka". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 15:31 Macie Sprecyzowane dane co do firm wystawienniczych ?? jest strona internetowa która uwzględnia poszczególne firmy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.realestate.net.pl 18.09.07, 16:21 nie macie pojęcia jak wiele się mówi o Czestochowie dobrego ,tylko niestety nie w Częstochowie mam wrażenie , że mieszkajac tutaj mamy kompleks zaścianka , a tak nie powinno być , gdybysmy nauczyli się okazywac sobie więcej szacunku na ulicy w autobusach , sklepach żyłoby sie lepiej nie łatwiej ale lepiej . To co w ostatnich latach zrobiły władze (czytaj prezydent) dla promocji Częstochowy dopiero przyniesie efekty. Częstochowa to dobre miasto , kocham częstochowe to moje rodzinne miasto.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_op.pl Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: 80.54.173.* 18.09.07, 16:37 To jeszcze zróbcie dodatkowe parkingi aby było gdzie zaparkować bo ostatnio był koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quix. Gdy pomysłu brak, papugujemy innych. IP: *.101.inds.pl 18.09.07, 18:55 Pozostaje tylko pogratulować pomysłu. Częstochowa to jeden wielki jarmark i trzeba to dobitnie podkreślić, medaliki, koraliki itd... A tak na marginesie - czy w tym mieście brakuje sklepów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZ-wianin Wsiowa Częstochowqa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 20:31 Do tej pory nasze miast było pielgrzymkową stolicą Polski, teraz będziemy największą wsią z sołtysem Wroną - żenada i koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Wsiowa Częstochowqa IP: 83.17.130.* 18.09.07, 20:44 A ja się niezmiernie cieszę, że coś takiego będzie zorganizowane. Takie jarmarki tworzą cudowny klimat. Popatrzcie na III aleję, przecież teraz poza okresem pielgrzymkowym ludzi którzy tędy spacerują można policzyć na placach jednej ręki, no może dwóch ;-) Targi rolnicze przyciągnęły mnóstwo Częstochowian, pododbnie będzie za parę miesięcy na tych bożonarodzeniowych. Mówicie, że "zalatuje wsią", ale w większych miastach, np. w Krakowie też się je organizuje, więc czemu nie u nas? Problem z miejscami parkingowymi wierzę, że zostanie przez władze miasta rozwiązany - w końcu przyjeżdżający turyści to też pieniądze dla miasta. Taka chyba nasza polska mentalność, że na wszystko narzekamy. Mnie ta wiadomość bardzo bardzo ucieszyła :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wsiowa Częstochowqa IP: 193.93.90.* 18.09.07, 21:32 Pochodzę z małego miasta na opolszczyźnie, studiowałam tu (nie wiem dlaczego, ale nie o to chodzi) i dla mnie nie do pomyślenia było żeby rzucać papierki pod siebie na ulicy, a tu tak młodzi ludzie robią. Nie ma co czarować , nawet w niedzielę syf wszędzie w alejach, a koszy śmieci same chcą się wynieść, masakra! A na drogach chamstwo, jak sie nie wepchasz na pasy to można stać do usr...ej śmierci. Nie wspomnę o zachowaniu młodieży na koncertach, niektórzy wyłażą tylko po to żeby wypic piwo albo wódkę i narobić "wiochy" bo tak jest cool czy jak tam się teraz mówi...żeby zmienić to miasto trzeba zacząć od siebie. A jarmark to dobry pomysł. Przynajmniej cokolwiek sie dzieje, od czegoś trzeba zacząć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo. Re: Wsiowa Częstochowqa IP: *.101.inds.pl 19.09.07, 07:58 Częstochowa to jedno z najbrzydszych polskich miast a Radni postawili przed sobą cel, aby go jeszcze bardziej zeszpecić. Skoro taka jest ich wola, to widzę prostsze rozwiązanie, które zadowoli wszystkich zwolenników takich imprez, po prostu przenieś targowisko z Zawodzia do III Alei. Należy mieć tyko nadzieje, że ktoś nie wpadnie na pomysł, aby wprowadzić Karty Miejskie upoważniające do wstępu na te Kolorowe Jarmarki....) Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Do: CZ-nin i Olo 19.09.07, 16:35 Żal mi Was. Czy byliście kiedykolwiek w miastach większych od Cz-wy w kraju lub za granicą i czy widzieliście jarmarki bożonarodzeniowe w stolicach europejskich? Czy np. Praga lub Kraków też są wsiowe? W końcu Częstochowa jest 20 największym miastem w Europie Środkowej więc też zasługuje na porządny świąteczny jarmark. Takie jarmarki mają niesamowitą niepowtarzalną atmosferę. Rada dla Was więcej podróżujcie. Porównujcie małe i duże miasta z Częstochową. Więcej Wam wyjdzie plusów za Cz-wą niż minusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pox. Re: Do: czefan IP: *.101.inds.pl 19.09.07, 20:57 Do:czefan. Nie bardzo rozumiem, co ma oznaczać "żal mi Was". Jeśli już czegoś żal to zapewne tego, że sami nie umiemy nic wymyślić a jedynie papugujemy to co zachodnie a przykładów można podać wiele. Prawdą jest że takie jarmarki są w wielu Europejskich miastach i mają klimat, ale i kultura ludzi jest inna a to bardzo wiele znaczy. Czy widziałeś dzielnice Północ po jakiejś zorganizowanej imprezie? - puszki po piwie, butelki po winie, mrowie pijanych nastolatków a klatki schodowe służyły jako szalety miejskie, istny śmietnik. Problem nie w tym, że będzie jarmark, ale w jego lokalizacji, to miała być aleja spacerowa a nie handlowa. Moim skromnym zdaniem jest tam wiele sklepów i sklepików oferujących wszystko czego dusza zapragnie i rozstawianie budek mija się z celem. Jeszcze zdanie o porównaniach. Jeśli byłeś np.: w Edynburgu to wiesz jak tam się dba i konserwuje zabytki, porównaj to z tym co zrobiono z klasztorem i parkami. Mogę śmiało powiedzieć, żal mi, ale nie Was a tego co zostało zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Do: czefan 19.09.07, 21:34 Ależ Aleja może być i spacerowa. I co jakiś czas. Powiedzmy raz na kwartał jeden weekend jarmarkowy. Z łezką w oku wspominam dni majowe, targi książki w II Aleji. Poza tym to przecież nie koncert. Jarmark też ma charakter spacerowy. Nie zgadzam się, że w Alejach jest wiele sklepików. Jest za mało. A przecież nie chodzi o ustawienie jakiś tam budek na stałe. Lepiej ożywić Aleje w grudniu niż nic nie robić. Jarmark nie ma charakteru koncertu (z puszkami i butelkami) tylko takich zakupów na luzie, przy nastrojowej klimatycznej muzyczce, podczas spacerku właśnie. W Edynburgu byłem niestety tylko w 1 wrześniowy dzień roku 1995 przy okazji tygodniowego pobytu w Glasgow. Bardzo żałuję, że miałem tylko 1 dzień bo jest rzeczywiście piękny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ęą Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:06 Może w końcu pomyśleć o mieszkańcach miasta a nie tylko promować. W Częstochowie bardzo często się słyszy jak mieszkańcy są niezadowoleni z życia w mieście. Te ciągłe narzekania.... a naprawdę jest tyle jeszcze do zrobienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Będziemy mieli jarmark bożonarodzeniowy IP: *.range86-149.btcentralplus.com 23.09.07, 18:33 jezeli tylko dotrzymaja slowa to ja uwazam ze to dobry pomysl z tym jarmarkiem widzialam takie jarmarki swiateczne w niemczech i powiem szczerze bardzo mi sie podobaly mozna bylo cos zjesc i napic sie grzanego swiatecznego winka cos kupic no i ten swiateczny klimat poprostu bajka. Odpowiedz Link Zgłoś