Dodaj do ulubionych

Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty

29.12.07, 11:25
Bardzo dobrze, powinni stać tam całego sylwestra. A ci którzy nie zdążą
powinni im kare po 500zł przyrypać (poza tym co nie mogli dotrzeć z powodu
stanu zdrowia).

Ludzie śmiech na całą Polskę z Was jest! Mieć 5 lat na wymianę i obudzić się
na 2 tyg przed końcem terminu. ŻAL MI WAS!
Obserwuj wątek
    • Gość: WebS Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: 83.13.134.* 29.12.07, 11:30
      Tyle miesięcy mieli i czekają na ostatnią chwilę :-/
      Jeszcze narzekać śmią. Co za ignorancja!
      • Gość: Teresa Maria W. Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:51
        Czy ta plakietka zmieni coś w ich życiu...
    • Gość: oes Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 12:33
      nie ma takiego zapisu prawnego w Polsce, który obliguje pod groźbą
      kary (choćby finansowej) do wymiany dowodu tożsamości obywatela

w sądzie z byle adwokaciną wygram sprawę, jeżeli "państwo" jak to
      napisałeś przyrypie mi 500 zl kary - takie czasy już dawno za nami
      (na szczęście)

w zastępstwie dowodu posługiwać się można paszportem

nawet jeżeli jakiś czas nie bedziesz miał dowodu ważnego (np. od
      marca do maja) to napisz co cię może złego spotkać???

wszystko to rozdmuchana pseudoafera, bo ludzie w kolejce stoją.

oto moje prywatne opinie
      • Gość: asia Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.iplus.com.pl 29.12.07, 12:52
        masz racje niektóre banki ,już ogłosiły ,ze w kwietniu będa
        honorowac stare dowody ,bo mają w tym interes !!!!
    • boozar Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty 29.12.07, 12:33
      To narzekanie na UM zaczyna być irytujące (w przypadku dowodów oczywiście).
      Jestem pierwszą osoba która czepia sie UM, ale w sprawie dowodów to niestety
      ludzie są sami sobie winni. Ja wymieniłem dowód 4 lata temu - zero kolejek i
      czekania, wszystko od ręki załatwione (no może 10 min w kolejce spędziłem :).
      Wiec proszę Gazetę i resztę malkontentów, żeby w tym przpadku przestali marudzić
      na pracę UM, który i tak zrobił dużo w tej sprawi (choćby praca do godz 20:00).
      I niech gazeta nie pisze, że 60 letnia Pani nie miała przez 5 lat czasu złożyć
      wniosku, bo to już nawet śmieszne nie jest, tylko żenujące.

pozdrawiam
      • Gość: ASIA Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.iplus.com.pl 29.12.07, 12:48
        boozar CHA CHA .JEZEL wymieniałss ctery lata temu to było na
        racłwickiej .tam kolejek nie było tylko w wigilię i sylwestra .
        W pozostłe ludzie zapisując sie kolejce chodzili na pierwsza msze go
        kościólka .aby w cieple doczekac otwarcia urzedu. cholera jasna
        skleroze masz czy co ?????
        • boozar Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty 29.12.07, 12:55
          Taki stary jeszcze nie jestem ;)
          Tak jak pisałem (może miałem wyjątkowe szczęście) w kolejce spędziłem może 10
          min przy złożeniu wniosku i odbiorze dowodu. I mimo, że byłem na Racławickiej
          parokrotnie (w różnych sprawach) to takich kolejek jak teraz do dowodów nie
          widziałem.

pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 13:01
            karać , a za co ? bo ci co mieli wymienić 1,2,3 lata temu teraz idą ? chciałbym
            sobie wymienić bo moja kolej była na ten rok , ale w kolejce stoją roczniki
            wcześniejsze . i dlaczego nie można wysłać wniosku poleconym ? przecież i tak po
            złożeniu wniosku robią weryfikację danych i zdjęć z poprzednimi .
            • Gość: rhcp Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: 212.87.241.* 29.12.07, 14:33
              Ano po to gościu osoba musi przyjść i złożyć wniosek (a nie wysyłać
              pocztą), że rozchodzi się o złożenie podpisu w obecności urzędnika.
              Poza tym wtedy mozna stwierdzić czy ta osoba, która jest na
              zdjęciach i ta która siada przed urzędnikiem, to ten sam człowiek.
              Wnioski można składać cały czas, także po 1 stycznia (lutego, marca
              itp). Ustawa w żadnym miejscu nie mówi o terminie 31 grudnia, jako
              terminie, w ktorym należy złożyć wniosek. Jest tylko jeden ustawowy
              termin - 31 marca - jako dzień do którego obowiązują stare
              książeczkowe dowody. Zatem w Sylwestra lepiej zostać w domu, niż
              stać w kolejce od północy i narażać swoje zdrowie, a wniosek złożyć
              sobie spokojnie w styczniu czu lutym. Szkoda, że Pani redaktor,
              która napisała ten sensacyjny artykuł nie zauważyła, że żaden inny
              UM i UG w okolicy nie pracował codziennie od 7 do 20 na dwie zmiany.
              Zauważyła tylko tę skromną sobotę jako supergest wobec mieszkańców...
          • segel Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty 29.12.07, 15:19
            Stary może nie jesteś, ale masz sklerozę.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=8901544&a=8941615
            Pamiętam, że na Racławickiej działy się dantejskie sceny, bo było tam ciasno, duszno. Mój mąż był świadkiem, jak do starszego pana wezwano karetkę, bo zasłabł.
            Mama w tamtym czasie też wymieniała dowód i opowiadała ze zgrozą, co się tam dzieje.
            Faktem jest, że teraz nie byłoby problemu z dowodami, gdyby wszyscy nie czekali na ostatnią chwilę. Sama wymieniałam dowód niedawno, ale skorzystałam w ostatniej chwili z internetowej kolejki i dowód już odebrałam.
            W tej chwili nie byłoby problemu, bo organizacja obsługi klientów zmieniła się w Urzędzie Miejskim ogromnie.
            A jeden ważny powód, dla którego ludzie, zwłaszcza starsi nie wymienili dowodów do dziś, jest bardzo prozaiczny - wymiana dowodu, razem ze zdjęciami to koszt około 50 zł (30 zł opłaty + 12 do 20 zł za zdjęcia). Dla wielu ludzi to jest duża kwota.
            • boozar Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty 29.12.07, 15:40
              Rozumiem, że wiesz lepiej czy stałem w kolejce po dowód czy nie. Uwielbiam
              takich ludzi którzy wiedzą lepiej niż ja, co przeżyłem i co myślę ;).
              Być może, działy sie tam dantejskie sceny - nie wiem nie byłem świadkiem i ich
              nie doświadczyłem (co nie znaczy że ich nie było).
              A to, że ludzie czekali na wymianę (z różnych powodów), to nie jest wina UM,
              który i tak zrobił dużo aby wszyscy zdążyli (np. przytaczana już tu praca do
              20). Uważam więc, że bezzasadne jest czepianie sie UM w tej kwestii.

pozdrawiam
              • taki_i_owaki Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty 29.12.07, 16:00
                nie wiem dlaczego ale ja tez mam mile wspomnienia z wizyt na Raclawickiej,
                ilekroc tam bylem dlugo nie trzeba bylo stac, no ale tez moze mialem fuksa, a
                moze poprostu lazilem kiedy uwazalem to za stosowne i kiedy musialem to robilem
                to jak najszybciej, a nie czekalem do ostatniego zeby ponarzekać.

Nowy dowod tez wymienialem pare miesiecy temu i tez nie bylo kolejek.
            • Gość: Kola Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 16:32
              Dowód wyrobiłam w 2003 roku.
              Na Racławickiej.
              Poszłam w godzinach bynajmniej nie porannych.
              Ani przy składaniu wniosku, ani przy odbiorze kolejki nie było.
              Nie wiem, może ja jakiegoś wyjątkowego farta mam.

> A jeden ważny powód, dla którego ludzie, zwłaszcza starsi nie wymienili dowodów do dziś, jest bardzo prozaiczny - wymiana dowodu, razem ze zdjęciami to koszt około 50 zł (30 zł opłaty + 12 do 20 zł za zdjęcia). Dla wielu ludzi to jest duża kwota.

W obecnych kolejkach niekoniecznie stoją ci, którzy przez ostatnie 5 lat grosz do grosza składali te 50 zeta do skarpety. Obawiam się, że to raczej ci sami, którzy wpadają z wywieszonym językiem na pocztę na Orzechowskiego przed północą w ostatnim dniu składania PIT-u.
    • Gość: TKG Re: Za czym kolejka ta stoi? Po dowód osobisty IP: *.gre.pl 29.12.07, 15:08
      Pięć lat mieli .... wystarczającą karą jest już stanie w tej kolejce
      • rasowy_brunet brak usprawiedliwienia 29.12.07, 15:48
        Moim zdaniem Ci ludzie nie mają żadnego usprawiedliwienia !! I bardzo dobrze ze
        teraz muszą tyle stać!! Trzeba było myśleć trochę wcześniej
        • njurek7 Re: brak usprawiedliwienia 29.12.07, 16:56
          Ja składałem wniosek w połowie października.
          Odbierałem miesiąc temu.
          Dwa pobyty w Urzędzie w godzinach między 14.00 a 15.00
          po około 25 -30 minut.
          Obowiązek wymiany miałem 3 lata temu.
          Bałem się jak na koniec roku będzie wyglądać ta wymiana dowodów.
          Następna taka farsa za 10 lat kiedy te utracą swą ważność.
          • Gość: Teresa Maria W. Nowy dowód osobisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:34
            Najszybciej wymienili dowody ci, którzy rzeczywiście z nich
            korzystają - wyjeżdzają za granicę, potwierdzają tożsamość.
            Przeciętny skromny częstochowianin, emeryt, rencista, człowiek
            o niskich dochodach albo bez pracy trzyma dokument w szufladzie.
            Wymiana przebiegłaby bardzo sprawnie gdyby każdemu przydzielono
            numer na wymianę dowodu z urzędu. Nie byłoby niepotrzebnych
            kolejek, przeładowania pracy i zbędnych komentarzy o ludziach.

• taki_i_owaki Re: Nowy dowód osobisty 29.12.07, 20:08
              ta pewno numerek lekarstwem na wszystko - sory ale nie zawsze mozna wziac urlop
              bo mam numerek w UM, czy tez odlozyc jakies wazne spotkanie czy wyjazd i co
              wtedy ??? kolejka po dodatkowe numerki ?? sredni pomysl
            • Gość: Medalik Re: Nowy dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 20:37
              Przecież ta wymiana jest tak naprawdę nikomu do niczego nie potrzebna !
              Wystarczyło dawać nowe dowody kolejnym rocznikom młodych ludzi kończących 18 lat
              oraz wymieniać tym, którzy zmieniali miejsce meldunku.
              Tak zrobiono z wymianą tablic rejestracyjnych pojazdów. Cały czas są ważne stare
              rejestracje czarno-białe a nowe wydaje się już białe.
              Wystraczy chcieć aby móc...
              • Gość: jo Re: Nowy dowód osobisty IP: *.iplus.com.pl 30.12.07, 12:14
                medalik masz racje .
                Administracja państwowa zafundowała nam znowu niezły pasztet .A
                urzednicy moga poraz kolejny pokazac swoją władze ""
                a mogło się odbyc to w sposoba naturalny .Wymienaili by ci ktorzy
                miali by w tym interes .Wyjazd ,zmiana miejsca zamieszkania .zmana
                nazwiska ,zagubienie dowodu .
                Bo nie rozumiem poco 50 letniej babci dowód ???
                kto uniewaznil jej ksiazeczkowy dowod ????/
                Gdzie na starym dowodzie pisze .Wązny do dnia .....
                • Gość: ja Re: Nowy dowód osobisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 15:03
                  fakt - spostrzegawczy jesteś - rzeczywiście na dowodzie nie ma wpisu "wązny do
                  ...". Napewno widzialeś też obowiązujące poprzednio banknoty przed wymianą -
                  widziałeś na którymkolwiek z nich zapis "wązny do..." chyba nie? ja też nie
                  widziałem i na pewno zapisu takiego nie ma więc może taki pewny siebie wyskocz z
                  takimi starymi banknotami po zakupy - życzę powodzenia i sporych zakupów. Co do
                  "Pani Marii" z artykułu to tłumaczenie jest conajmniej śmieszne - myślę że jej
                  wnuki od conajmniej pięciu lat jeśli wogóle były już na świecie to musiały mieć
                  każdego roku ferie świąteczne i wtedy "pani Maria" mogła równie dobrze wymienić
                  dowód (o wakacjach już nie wspomnę, feriach zimowych tym bardziej) - jest stare
                  przysłowie "kto późno przychodzi ..." - więc miłego dnia w kilometrowych
                  kolejkach i konsekwencji co do spóźnialskich od nowego roku. Może dopiero to
                  nauczyłoby coś tubylców. Dzięki nim ktoś kto w wyniku zagubienia czy kradzieży
                  utracił domument musi również stać w takiej kolejce choć to nie on "dał d.....y"
                  • Gość: JO Re: Nowy dowód osobisty IP: *.iplus.com.pl 30.12.07, 16:14
                    jesteś "ja" wielki .Ale co zrobisz jak urzednicy ogłosza ,ze twoja
                    metryka urodzenia i slubu jest do wymiany ,bo wydana nie na plastyku
                    i bedziesz musiał za własne piniążki robic
                    To znazy nie urodziłes sie ,nie brales slubu, a moze nawet umrzec