ywon1 28.03.08, 12:00 wiosna idzie czas zacząć walkę z kretami - znacie jakieś skuteczne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusz.2 Re: krety w ogródku 28.03.08, 14:17 najlepiej złapać kreta za sierść i poobcinać mu pazurki, kret bez pazurków nie będzie kopał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Praktyk Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:39 Widziałem w " castoramie " urządzenie do odstraszania kretów. O jego skuteczności niewiele wiem bo mnie krety w ogródku nie przeszkadzają. Jak chcesz, spróbuj. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do starego A co walisz te krety IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.08, 17:25 Albo co innego zboczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastah Re: A co walisz te krety IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.08, 18:04 Podobno zapach siarki odstrasza krety.Kup w sklepie z pirotechnika sredniej wielkosci Achtungi (petardy) i wloz do wszystkich kretowni.Rób to w okularach ochronnych bo Achtungi to na prawde mocne kluseczki i kretowinka wyfrunie troche nad ziemie.W 80% przypadkow to skutkuje :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecik Re: A co walisz te krety IP: *.prenet.pl 28.03.08, 18:18 W pozostałych 20 procentach kret zdąży odrzucic petardę w kierunki Twoich nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1.1 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 18:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: A co walisz te krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 21:05 z tych petard to się uśmiałam!!!!!!! ja wygoniłam kreta, kupując w sklepie ogrodniczym 1 kg puszkę karbitu, trzeba delikatnie odkopać dołki kreta, wsypać ok 2 łyżek stołowych karbitu, następnie lekko przysypać ziemią i polać ok. 0,5l zimnej wody.Karbit zaczyna wytwarzać gaz, a kret zwiewa i szybko nie wróci. Sposób trochę rozsądniejszy od niebezpiecznych petard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 08:52 W marketach,sklepach ogrodniczych bywają elektryczne urządzenia odstraszające(dźwiękiem)krety,podobno podobne rezultaty osiąga się wbijając w ziemię pręt-rurkę na niej umieszczamy"wiatraczek" zrobiony z np.1,5 l. butelki t.pet po wodzie,wiatraczek obraca się i przenosi terkoczące dźwięki do ziemi po przez pręt-rurkę.Krety są pod ochroną więc tylko odstraszanie.p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 09:01 skuteczną metadą choć niedozwoloną jest zatrucie biedaka.... ja zrobiłem to kupując butle z gazem.... wprowadziłem rurkę do kretowiny i delikatnie odkręciłem zawór... metoda moze drastyczna bo wszystko w ziemi co żywe ginie, ale krety zrezygnowały z mojego podwórka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp17 Re: krety w ogródku 29.03.08, 10:52 Moja ciotka na wsi wlewa do kretowiska gar gorącej wody. Podobno skuteczne ale drastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza999 Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 19:17 Też miałam ten problem,zwykle po zimie na trawniku było mnóstwo kretowin , żadne w/w sposoby nie skutkowały.Ktoś mi poradził żeby posypać trawnik wapnem tak też zrobiłam.Stosuję wapno 3 razy do roku i z kretami mam spokój. życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toga Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 21:11 a mi kowal powiedział że krety skutecznie odstrasza ścięty róg kopytowy.. jeśli ktoś z was jeżdzi konno albo miał kontakt z końmi to wie o czymm piszę :D myślę że warto spróbować.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buk Re: krety w ogródku IP: 89.174.23.* 29.03.08, 21:37 Krety są pod ochroną !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: krety w ogródku IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.08, 17:07 KRETY SĄ PO OCHRONĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd.. gość Re: krety w ogródku IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.08, 17:10 pozatym są przepięknymi stworzeniami. Wiem bo kiedyś uratowałam kreta przed śmiercią - szedł prosto na jezdnię ruchliwej ulicy, prowdopodobnie dzięki takim kretyńskim wyczynom o jakich tutaj w powyższych postach można przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: krety w ogródku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 17:20 jak masz butle spawalnicze to napuść tam troszkę gazu i podpal :D tylko sąsiadom ogródka nie wysadź hehehee :D Odpowiedz Link Zgłoś