fibin 21.09.04, 14:43 Gorąco polecam Niezbędnik inteligenta w ostatnim wydaniu Polityki, a w nim zwłaszcza rady mędrca Kołakowskiego na temat: Co jest w życiu ważne:) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pax_tibi Re: Niezbędnik inteligenta 21.09.04, 18:27 fakt, Kołakowskiego jak zwykle nie opuszcza poczucie humoru, nawet w rozmowie o o sprawach "ważnych", również polecam Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Niezbędnik inteligenta 21.09.04, 22:47 mnie Kołakowski zawiódł. czytałam fragment jego książki "kultura i fetysze" - bardzo mnie zainteresowała, zachwycił język, jakim się Kołakowski posługuje. a z tego wywiadu... dla mnie nic nie wynikało ciekawego. a tu taki wielki szum wokół niego. nic nowego Kołakowski nie powiedział, do żadnego wniosku zaskakującego nie doszedł. co się Wam w tym wywiadzie podobało? bo może ja coś pominęłam? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Niezbędnik inteligenta 22.09.04, 10:40 A czego nowego i zaskakującego oczekiwałaś? "Recepty" na dobre życie są bardzo proste i stare jak świat, cóż można dodać nowego? On po prostu powtarza to, co od zawsze mówili mądrzy ludzie. A powtarzać trzeba, bo jak widac mało kto tego slucha, o stosowaniu nie wspominając:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Niezbędnik inteligenta 22.09.04, 11:24 Bardzo mi się podobało to, co powiedział o buddyzmie, że buddyzm jest jedną z najpiękniejszych i najmądrzejszych wiar, jakie ludzkość stworzyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Niezbędnik inteligenta 22.09.04, 11:36 tak! mnie to jedno zaskoczyło u niego. nie wiedziałam o jego wschodnich zainteresowaniach. smutny się obraz rzeczywistości z tego wywiadu wyłania :( Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Niezbędnik inteligenta 22.09.04, 13:04 niezbednik niezly, trza przyznac, ale kolakowskiego nigdy nie lubilam :/ nie wiem, jak jeden czlowiek moze uwazac ze wie wszystko- ewnetualnie- pytajacy go moga tak uwazac. sklaniam sie jednak ku pierwszemu, po przeczytaniu "mini wykladow o maxi sprawach". brr. ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś