Dodaj do ulubionych

Interpelacje radnych dostępne w internecie - BIP

24.03.09, 20:12
Po wielu staraniach (m.in. interpelacji ;) udało mi się przekonać do zamieszczania w internecie na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Miasta Częstochowy interpelacji jakie składają radni i odpowiedzi jakie na nie otrzymują. Teraz każdy mieszkaniec będzie mógł sprawdzać jakie interwencje w formie interpelacji podjął radny i jakie uzyskał na nie odpowiedzi.
Muszę również zaznaczyć, że zamieszczane są interpelacje złożone od dnia 19. stycznia 2009 i nie przewiduje się uzupełnienia bazy od początku kadencji (trzeba byłoby wprowadzić łącznie ponad 800 sztuk + odpowiedzi).
Podaję link bezpośrednio do BIP czestochowa.bip-gov.pl (interpelacje radnych są w menu po lewej), a także można wejść na BIP bezpośrednio ze strony www.czestochowa.pl – wystarczy kliknąć w lewy górny róg w ikonkę BIP’u.
Myślę, ze teraz będzie jeszcze bardziej przejrzyście i wygodniej niż do tej pory.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Adrian Re: Interpelacje radnych dostępne w internecie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 09:05
      Dzięki ulisesie. To akurat dobra wiadomość i chętnie będę podglądał co takiego robią nasze orzełki w radzie miasta, ale i co robi w odpowiedziach ekipa tadzia. Postaraj sie jeszcze, bo moze sie uda wrzucic interpelacje od poczatku kadencji? Ale i tak thx
    • Gość: kropek Re: Interpelacje radnych dostępne w internecie - IP: 57.66.53.* 26.03.09, 09:24
      Gdyby jeszcze się udało dodawać "temat" interpolacji przy dacie to byłoby super.
      A tak trzeba w ciemno ściągać, aż trafimy na poszukiwaną...

Dla przykładu...
      Interpelacja z dnia 19.01.2009 r.
      /data wytworzenia informacji: 2009-01-19/

W dodatku nie uczestniczymy w sesjach itd. i nie wiemy, czy radni złożyli
      interpolację w danej sprawie 19 czy 23...
      • ulisses_czwa Re: Interpelacje radnych dostępne w internecie - 26.03.09, 10:25
        > Gdyby jeszcze się udało dodawać "temat" interpolacji przy dacie to
        > byłoby super. A tak trzeba w ciemno ściągać, aż trafimy na
        > poszukiwaną...

Słuszna sugestia. Zgłoszę to na najbliższej sesji RM, aby uzupełniano od razu interpelację o temat. Poproszę także o rozważenie umieszczenia wszystkich interpelacji od poczatku kadencji - może się uda to zrobić. I tak na marginesie jeszcze - jest to interpelacja, a nie interpolacja ;)
        Pozdrawiam
        • Gość: kropek Re: Interpelacje radnych dostępne w internecie - IP: 57.66.53.* 26.03.09, 10:53
          Oczywiście, że interpelacja. Z rozmachu napisałem, we krwi z czasów studiowania
          informatyki zostały te interpolacje. Sprawdziłem, w mailu poszło bez błędu.
        • ulisses_czwa Re: Interpelacje radnych - poprawki 02.04.09, 13:38
          > Słuszna sugestia. Zgłoszę to na najbliższej sesji RM, aby
          > uzupełniano od razu i nterpelację o temat. Poproszę także o
          > rozważenie umieszczenia wszystkich interpelacji od poczatku
          > kadencji - może się uda to zrobić.

Zgodnie z wcześniejszą prośbą, na sesji RM poprosiłem o powyższe sprawy. Interpelacje uzyskały już rozszerzenie o temat - łatwiej przeglądać sprawy, nt. uzupełniane interpelacji wstecz za okres 2006-2008 będzie wykonywane na bieżąco i ma się zakończyć z upływem 2009 roku.
          Dodam ciekawostkę, ze obecna RM jest na tym polu bardziej aktywna, gdyż poprzednia kadencja to ok. 800 interpelacji za 4 lata, a obecna już ponad 1000 za 2,5 roku. Oczywiście nie chodzi o samą ilość, ale bynajmniej skuteczność - a ta jest całkiem przyzwoita (mogę tu wypowiedzieć się tylko za siebie, nie wiem jak u kolegów).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka