2pak1 24.05.09, 21:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagielski Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 21:55 Racja , racja...coś za dużo tutaj uganiania się za forsą jak na wielki żal i smutek po stracie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasulka Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.chello.pl 25.05.09, 21:29 ja pierd. jakby dla tych ludzi poronienie faktycznie było taka tragedią to nie upominaliby się o tych parę groszy z ZUSu, przede wszystkim nie robiliby cyrku o zasiłek na pogrzeb, którego przecież nie było! nie wiem czy takie z nich sępy czy tacy psychiczni i nie chcę wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 18:15 jestem zdziwiona nie chce sobie nawet wyobrazac jak wielka tragedia musi byc strata dziecka... ale postawa rodzicow takze i mnie zadziwia. jestem zdania ze w takiej sytuacji kobieta powinna miec prawo do otrzymania jakiegos czasu wolnego od pracy zeby mogla sie pozbierac. Nie wiem czy caly macierzynski, moze 4-6 tygodni, ale to powinno byc prawem kazdej kobiety, od samego poczatku ciazy, za sam fakt ciazy i poronienia (badz co badz to tez jakis stan fizjologiczny, i nawet fizycznie musi sie zregenerowac). ale zasilek pogrzebowy to naprawde spora kasa- a w tym przypadku jesli nie udalo sie nawet cialka tego dzieciatka "odnalezc" czy jak to inaczej okreslic- to ze tak powiem, na co im zasilek pogrzebowy? Mam to szczescie ze dawno o tym nie slyszalam i jestem zaskoczona ze to az tyle kasy... to sie nie powinno nalezec w momencie kiedy naprawde nie ma z czego tego pogrzebu urzadzac... dlatego pewna hipokryzja z tych rodzicow wychodzi, tak ze odbiera to wszelkie wspolczucie i szacunek. ehh na przyszlosc- wolne nalezy sie jak najbardziej, pieniadze- za nic na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb A może jednak wizyta u terapeuty 26.05.09, 23:02 > moze 4-6 tygodni, Płatnego urlopu?! A może jednak wizyta u terapeuty i spowrotem do pracy? Byłoby taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamam Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.2.143.166.tvksmp.pl 24.05.09, 22:15 Poronień do 12 tygodnia jest niestety w dzisiejszych czasach bardzo wiele...tylko się o nich nie mówi. Kobiety przeżywają tą tragedię najczęściej tylko ze swoim partnerem, nie opowiadając o stracie nikomu wokół. Pani Joli szczerze współczuję, ale z chyba troszeczkę przesadziła. A idąc do gazety... chyba szukała sensacji, zamiast uspokoić się, wyciszyć i starać zajść w kolejną ciążę. Wiem, że to nie łatwe... ale to najlepsze lekarstwo na stratę - skupić się na tym, co najważniejsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczur Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:32 No tak Jeżeli życie zaczyna się od chwili poczęcia to w chwili śmierci w 11 tygodniu umiera człowiek i jakie znaczenie ma płeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:33 Takie same jak przy wystawianiu aktu urodzenia. Nie da sie bez płci. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 10:12 Gość portalu: szczur napisał(a): > No tak Jeżeli życie zaczyna się od chwili poczęcia to w chwili śmierci w 11 > tygodniu umiera człowiek i jakie znaczenie ma płeć? Proponuję "pobożnym niewiastom", które nieskutecznie współżyją - najlepiej - z mężami, aby zużytą podpaskę niosły do PZU, a tam zbadają, czy przypadkiem nie ma w niej zapłodnionego jaja, które się nie zdołało zagnieździć (nierzadkie przypadki)... W końcu też człowiek i pogrzeb, zasiłek, itd. należą się jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beacia Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.icpnet.pl 05.07.09, 21:50 tez poronilam tydzien temy w 12 tyg. i nie widze w tym nic dziwnego zechce uzadzc pogrzeb za nalezne mi pieniadze z zusu (to co oni moga tylko od nas zasysac kase,a nam sie nic nie nalezy?) w swietle prawa (ktre sie ostatno zmenilo-na szczescie)od poczecia nalezy sie szacunek,i mozliwosc pochowku-a procedury sa stosowane jak dla pogrzebow doroslego czlowieka(zaklad pogrzebowy,trumna,cmentarz etc,trzeba oplacic)wiec to kosztuje... przed bogiem tak samo:jestesmy dziecmi bozymi od poczecia... wiec dlaczego coniektorzy tak sie dziwia????nie rozumiem.... dla potepiajacych ktorzy nie przezywali bolu poronienia dziecka zeby przyblizyc i wplynac na ocene sytuacji prosze by odpowiedzieli sobie na pytanie: jak umrze twoj maz/zona tez sie zrzekniesz pochowku i prawa do zasilku pogrzebowego??to tez uwazasz za wyzysk??? daje domyslenia? pogrzebowego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abc Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.alfanet24.pl 24.05.09, 22:37 Nie nam jest oceniać motywy działania tych Państwa. Rozumiem głosy na forum, ale tym bardziej rozumiem ból rodziców. Każdy z nas ma cos takiego jak emocje, duszę i to jest najwazniejsze. Kazdy z nas przezywa chwile zwątpienia i załamania inaczej, ta Pani najwyrazniej bardzo i nie nam to oceniac, bo ma do tego pełne prawo. Ma tez pełne prawo domagać się godnego pochówku dla swojego Dziecka. Uważam, że powyższe komentarze są nie na miejscu i proszę o powstrzymanie się od podobnych. PS. Jeśli już, to Biuro Rzecznika PRAW Obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROSIK Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 23:39 Walnij się w łeb. Rozumiem, że rodzice przeżywaj ból po stracie zygoty ale tych dwoje tylko kaska interesuje. Spadać palanci, zasiłek pogrzebowy należy się za człowieka, a nie za embrion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama do KROSIK'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 23:55 Prezentujesz stanowisko baaardzo kościelne - nie ma życia jest embrion. No ja pierdzielę - najpierw walka o życie poczęte - embriony po invitro!!! Ale jak przychodzi z godnością pożegnać człowieka - który się jeszcze nie narodził - to kościół - podobnie jak TY ma to w dupie. I o co tu chodzi - w przypadku kościoła o kasę ale o co tobie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: do KROSIK'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 00:03 A w tym wszystkim, ten zasiłek pogrzebowy był bardzoooo ważny>? Takie to wszystko dziwne....' Jak tak dalej pójdzie , to kobitki będą się zgłaszać po akt zgonu już w pierwszych tygodniach poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasulka Re: do KROSIK'a IP: *.chello.pl 25.05.09, 21:31 Gość portalu: mama napisał(a): > Prezentujesz stanowisko baaardzo kościelne - nie ma życia jest embrion. No ja > pierdzielę - najpierw walka o życie poczęte - embriony po invitro!!! Ale jak > przychodzi z godnością pożegnać człowieka - który się jeszcze nie narodził - to > kościół - podobnie jak TY ma to w dupie. > I o co tu chodzi - w przypadku kościoła o kasę ale o co tobie ?? zygota, embrion czy dziecko, jak zwał tak zwał pogrzebu nie było, wiec za co zasiłek w wysokości 6 tysięcy? Zasiłek ma pokryć koszty pochówku a nie być formą finansowej rekompensaty za stratę płodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: do KROSIK'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:36 To ty chyba oszalałes . Godnego pochówku dla krwi ? Lekarz powiedział wyraźnie, że gdyby nawt miałprzed sobą szczątki 11 tyg. płodu ,to i tak określenie płci nie byłoby mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: do KROSIK'a IP: *.mas.airbites.pl 26.05.09, 15:29 Gość portalu: kama napisał(a): > To ty chyba oszalałes . Godnego pochówku dla krwi ? Lekarz > powiedział wyraźnie, że gdyby nawt miałprzed sobą szczątki 11 tyg. > płodu ,to i tak określenie płci nie byłoby mozliwe. Chyba, że przez badania DNA ustalono by tzw. "płeć chromosomalną". Ale na takie badania potrzeba sporo kasy (podobno ok. 1300 PLN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerw Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: 193.138.241.* 25.05.09, 00:54 Sam się walnij! Pamiętaj że też kiedyś byłeś takim embrionem i prawdopodobnie twoja rodzina też chciałaby dla ciebie godnego pochówku a to niestety kosztuje niemało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeewka Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.alfanet24.pl 25.05.09, 19:37 zapytaj księdza w swojej parafii czy dokona pochówku takiego maleństwa.Bądż pewny/a, że nie Odpowiedz Link Zgłoś
patman Ktoś kiedyś był embrionem??? 26.05.09, 11:36 Nie rozbrajaj mnie. Jeśli identyfikujesz się z kupką komórek, która nic nie czuje, to znaczy, że coś z tobą jest nie w porządku. Na tym etapie nie odróżnisz człowieka od kury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:34 Przeciez nie ma co chować. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Becikowe też się należy? 26.05.09, 10:07 Gość portalu: mamam napisał(a): > Pani Joli szczerze współczuję, ale z chyba troszeczkę przesadziła. A idąc do > gazety... chyba szukała sensacji, Raczej pomocy w zdobyciu nienależnej forsy. > zamiast uspokoić się, wyciszyć i starać zajść > w kolejną ciążę. Wiem, że to nie łatwe... ale to najlepsze lekarstwo na stratę > - > skupić się na tym, co najważniejsze!!! Najważniejsza jest forsa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammma Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.rev.inds.pl 25.05.09, 07:07 sama przeżyłam tzw. poronienie samoistne. wiem, że nie jest łatwo się z tym faktem pogodzić, w końcu człowiek nosił w sobie istotę ludzką. jednak artykuł w gazecie mnie zniesmaczył. rozumiem prawo matki do godnego pochówku nienarodzonego dziecka, tyle że w powyższym artykule nie zauważyłam, by pani Joli na tym właśnie zależało. rozpoczęła raczej jakąś kosmiczną drogę po urzędach w celu uzyskania pieniędzy (i prawa do urlopu macierzyńskiego?). nie wyczytałam, by interesowała ją możliwość pochowania płodu, a tylko możliwość uzyskania zasiłku pogrzebowego!(no chyba,że nie umiem czytać ze zrozumieniem) przykre,że za fasadą bólu po stracie nienarodzonego dziecka kryje się chęć uzyskania korzyści materialnych... ja tak zrozumiałam istotę tego artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 09:00 Pani joli radze jechac do castoramy ,kupuc 5 kg mlot i z calej sily walnac sie w leb.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.poczesna.netcominternet.pl 25.05.09, 09:08 To nie wina Pani Joli tylko chorej ustawy.Na tej ustawie najbardziej zyskują zakłady pogrzebowe. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 29.05.09, 09:36 w jaki sposób te zakłady zyskują na ustawie? Nie ma pogrzebu więc jak zarabia zakład pogrzebowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:39 Ta pani poroniła w domu i żadnego dziecka nie zauważyła. Więc jak i komu miała urządzac pochówek ?. W szpitalu lekarz oczyścił macicę. Odpowiedz Link Zgłoś
shamian Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 25.05.09, 09:39 Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru karty zgonu oraz sposobu jej wypełniania z dnia 21 grudnia 2006 (Dz.U.2007 Nr1,poz.9), osoby uprawnione do pochowania - wg art.10 Ustawy z 31.01.1959r.o cmentarzach i chowaniu zmarłych - mają prawo wnioskować o wydanie karty zgonu dla dziecka martwo urodzonego BEZ WZGLĘDU NA CZAS TRWANIA CIĄŻY. Jeśli zaś ciąża trwała zbyt krótko i nie da się określić płci dziecka lekarz może wpisać płeć dziecka jaką wspólnie ustali z matką (rodzicami).Nie jest to żadne przestępstwo tylko wykazanie dobrej woli przez lekarza.Takie przypadki zdarzają się i nie jest to w taki sposób rozdmuchiwane do stopnia afery jak w tym przypadku.Być może Rodzina o której mowa w artykule swoim zachowaniem spowodowała oportunizm wśród lekarzy.Jeśli doszło do poronienia a można to sprawdzić medycznie,lekarz wystawia kartę urodzenia martwego dziecka i z tym dokumentem zgłasza się matka czy ojciec dziecka do USC gdzie w referacie urodzeń wystawią AKT URODZENIA z adnotacją "dziecko martwo urodzone" i koniec tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 09:45 Współczuję rodzicom. Tylko też sobie tak myślę-jeżeli prawo się zmieni i to 6000 zł będzie wypłacane w razie poronienia, to wiele kobiet będzie próbowało pozbyć się ciąży, by te pieniądze uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2pak1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 09:50 ludzie ...juz widze niezly biznes-jebanko-ciaza- poronienie-kasa -i tak mozna w nieskonczonosc - aha miejsca na cmentarzach braknie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 11:36 kasa, kasa, wszędzie kasa... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukashekk Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.54.175.226.tvksmp.pl 25.05.09, 20:18 Czytanie ze zrozumieniem nie jest najmocniejszą stroną większości forumowiczów... 6000 PLN od ZUS-u można dostać ale pod warunkiem, że dziecko ZOSTANIE POCHOWANE na co trzeba posiadać odpowiednie dokumenty i rachunki z zakładu pogrzebowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:43 No i przede wszystkim musi byc dziecko do pochowania. Pani Jola poroniła w domu i dziecka nie zauwazyła. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 10:20 Gość portalu: ukashekk napisał(a): > Czytanie ze zrozumieniem nie jest najmocniejszą stroną większości > forumowiczów... 6000 PLN od ZUS-u można dostać ale pod warunkiem, że > dziecko ZOSTANIE POCHOWANE na co trzeba posiadać odpowiednie > dokumenty i rachunki z zakładu pogrzebowego... Wytłumacz to, przede wszystkim, pani Joli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 13:21 Nie masz racji. Wpisanie płci w przypadku niemoznosci jej okreslenia jest poswiadczeniem nieprawdy i "podpada" pod kodeks karny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A?Z Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 13:54 Nie masz racji - tu jest dominacja ustawy i na tym polu jest to fikcja prawna a nie poświadczenie nieprawdy i NIE podpada pod KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embrion Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.21.pl 25.05.09, 13:10 Tragedia tatarata. Kasa się liczy nic innego. Zenująca jest pani pani Jolu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamka Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.ludowa.netcominternet.pl 25.05.09, 13:45 pani Jola pragnie ale chyba KASYYYY. wstyd wielki wstyd.niedługo wszystkie kobiety bedą zachodzić w ciąże specjalnie wywoływac poronienie i po zasiłki będą kolejki. Do gazety poszła z taka głupota i pazernością. niech lepiej idzie do kościoła sie pomodlic o rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Gość: 2pak1 i tu masz racje IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.09, 15:12 znajac nasze spoleczenstwo bedzie takich przypadkow coraz wiecej.Wywolanie sztycznego poronienia, to zadna sztuka. Wystarczy pic napar z malwy i po ptokach. bedzie co i bedzie za co pochowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: i tu masz racje IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.09, 15:29 A gdzie ci bogobojni księża i politycy z LPR,przecież dla was embrion to już człowiek,dlaczego ten biznesmen ksiądz katolicki niechce pochować płodu,banda faryzeuszy i hipokrytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: i tu masz racje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:52 z takiego prostego powodu: bo pani Jola tego płodu po prostu nie zauważyła.......... zauważyła, że zaczęła krwawić, ale w krwi płodu nie zauważyła....... i wywaliła razem z podpaską. A teraz walczy o KASE na pogrzeb, którego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banderola Proponuję obejrzeć linka, a potem się zastanowić IP: *.chello.pl 26.05.09, 11:19 niemowle.onet.pl/pl_PL/preg_calendar.php?option=week&week_nr=11&categ=text Jak pani Jola nie mogła zauważyć takiego płodu? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Proponuję obejrzeć linka, a potem się zastano 26.05.09, 20:12 poniewaz fakt ze poronila sugeruje ze plod przestal sie rozwijac lub tez rozwijal sie nieprawidlowo (z opoznieniem). Przy krwotoku i strzepach przerosnietej sluzowki mogla go nie zauwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Proponuję obejrzeć linka, a potem się zastano IP: *.public.t-mobile.at 28.05.09, 14:12 Mogla oczywiscie nie zauwazyc z tego prostego powodu, ze ciaza miala 11 tyg a nie koniecznie plod, ktory najprawdopodobniej obumarl wczesniej,.Swoja droga zasilek pogrzebowy?To chyba jakis czarny humor w tej sytuacji.A co z wczesniejszym poronieniem np w tydzien po zaplodnieniu?Tez bedzie pogrzeb?Ludzie opanujcie asie.Rozumiem, ze jakas granica musi byc przyjelo sie 22 tydz ciazy i moge zrozumiec rozgoryczenie matki ,ktora stracila dziecko np tydzien przed tym terminem ale jakas granica gdzies musi byc i juz.Ta pani po prostu chce pieniedzy i wstyd mi za nia i za gazete, ktora napisala taki artykol, wstyd naprawde WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 23:22 Gość portalu: mamka napisał(a): > pani Jola pragnie ale chyba KASYYYY. wstyd wielki wstyd.niedługo wszystkie > kobiety bedą zachodzić w ciąże specjalnie wywoływac poronienie i po zasiłki co ty laska pier... nie dostaje się KASY tylko zwrot kosztów pogrzebu, a te koszty trzeba udokumentować, 6 tysięcy to max kwota do jakiej ZUS pokrywa te koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 10:23 Gość portalu: kkl napisał(a): > Gość portalu: mamka napisał(a): > > > pani Jola pragnie ale chyba KASYYYY. wstyd wielki wstyd.niedługo wszystki > e > > kobiety bedą zachodzić w ciąże specjalnie wywoływac poronienie i po zasił > ki > > co ty laska pier... nie dostaje się KASY tylko zwrot kosztów pogrzebu, a te > koszty trzeba udokumentować, 6 tysięcy to max kwota do jakiej ZUS pokrywa te ko > szty. Nie "laska" pier..., a pani jola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 18:51 koloratura1 napisała: > Nie "laska" pier..., a pani jola. odpisałam "lasce z forum" pod nickiem "mamka" a nie Pani Joli z artykułu, uprasza się uważniej czytać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 27.05.09, 06:43 Gość portalu: kkl napisał(a): > koloratura1 napisała: > > > Nie "laska" pier..., a pani jola. > > odpisałam "lasce z forum" pod nickiem "mamka" a nie Pani Joli z artykułu, > uprasza się uważniej czytać ;) Przeczytałam uważnie i dalej nie rozumiem o co się czepiasz ">>laski z forum<< pod nickiem >>mamka<<", w dodatku tak więcej po chamsku: "co ty laska pier...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.prenet.pl 25.05.09, 18:39 kilka miesiecy na macierzynskim i zasiłek pogrzebowy to sa korzyści nie do pogardzenia dla bardzo wielu osób . Po dzisiejszym artykule przewiduje że przed izbami przyjęć ustswią się kolejki jak przed caritasem . Najgłupsze jest to ze ww. rozporządzenie ministra zdrowia daje oszustom nieograniczone możliwości w tej kwestii. Każda kobieta może raz na 2 miesiace zgłosić się po zaswiadczenie do ZUSu a jeśli tylko stwierdzi że była w ciąży i poroniła lekarz teoretycznie nie ma prawa jej takowego odmówić . Bubel prawny który wyszedł spod pióra Min Religi jest znany lekarzom od dawna i budzi zainteresowanie jedynie w kategorii jak go obejść / dlatego ten brak płci w zaświadczeniu - jakis sposób na ratowanie ZUSU przed ruina i kompromitacją / Właściwie to nie wiem czemu lekarze upierają się i bronią publicznej kasy przd naciagaczami / nie mam tu na na mysli ww małzeństwa tu chociaz była jakaś ciąża /skoro urzeędnicy odpowiedzialni za to /posłowie , ministrowie , itd uparli się żeby żeby ją rozpieprzyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krach Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 19:23 Kobieto wstydż się.Żadna to dla Ciebie tragedia.Szukasz pieniędzy. Poszłaś z tym do prasy.Co Ci to dało.Skąd masz tyle siły,aby biegać po urzędach.Współczuje urzędnikom,którzy mają z Tobą do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.alfanet24.pl 25.05.09, 20:56 Moja zona poronia w 3 miesiącu i zapewniam was ze jest to tragedia , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasula Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.chello.pl 25.05.09, 21:37 Gość portalu: x napisał(a): > Moja zona poronia w 3 miesiącu i zapewniam was ze jest to tragedia ktoś dla kogo jest to tragedia nie leci po zasiłek pogrzebowy i nie domaga się macierzyńskiego tak może postąpić tylko hiena, nie matka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:47 Niewatpliwie dla ludzi pragnących dziecka to jest tragedia, ale żądac zasiłku pogrzebowego za pogrzeb ,którego nie było i być nie mogło, to lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 10:26 Gość portalu: x napisał(a): > Moja zona poronia w 3 miesiącu i zapewniam was ze jest to tragedia , I ganialiście po urzędach, żeby wydębić jakąś nienależną forsę? Wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 23:25 Gość portalu: lek napisał(a): > kilka miesiecy na macierzynskim i zasiłek pogrzebowy to sa korzyści > nie do pogardzenia ooo, następny pacan nie wie co pisze... jak fajnie komuś dokopać nawet jeśli niesłysznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:07 Dzieci, ktore umarły w skutek poronienia sa teraz w Niebie, czyli w Krolestwie Jezusa Chrystusa, Syna Boga Żywego. Cierpienie, ktore spotyka Matki nie idzie na marne. Zostanie ono kiedys wynagrodzone w sposob niemozliwy do opisanie! Niech Jezusa Chrystus ukoi Wasze cierpienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nomina W czym problem? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.05.09, 21:42 A co to za podwójna moralność? Skoro nie można dokonać aborcji, bo usunięcie 11-tygodniowego płodu to "morderstwo człowieka", to dlaczego za tego samego człowieka, który sam zmarł w 11 tygodniu, nie można dostać zasiłku i urlopu macierzyńskiego? Co, teraz nagle płód gorszy od babci Stasi? Tylko jak trzeba załatwiać politykę, to on jest człowiekiem? Na forach aż roi się od głosów przeciw aborcji - płaćcie zasiłki, zwolennicy ochrony życia poczętego. Ten zmarły 11-tygodniowy człowieczek - skoro został ustawowo uznany za człowieka - ma prawo do zasiłku po nim. Nie da się iść do łóżka i zostać dziewicą. Chcieliście definicji, że człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia, realizujcie ją ze wszystkimi konsekwencjami. I wara od kobiety, która chciała wyprawić pogrzeb i poszła po zasiłek pogrzebowy za ZMARŁEGO członka najbliższej rodziny gwarantowany prawem tego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz z Re: W czym problem? IP: *.chello.pl 25.05.09, 21:49 nie ma "chciała wyprawić pogrzeb i poszła po zasiłek" najpierw pogrzeb - za własne, potem zasiłek jako zwrot, cwaniaki tu była próbaewidentnego wyłudzenia - kasę by wzięli a gdziepogrzeb? co zostało z 11-tygodniowego płodu po domowym poronieniu poza pokrwawionym ręcznikem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: W czym problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 22:02 > I wara od kobiety, która chciała wyprawić pogrzeb i poszła po zasi > łek pogrzebowy za ZMARŁEGO członka najbliższej rodziny gwarantowany prawem tego > kraju! Potrafisz czytać? ? ? ? Chyba nie...... Wyraznie w artykule jest napisane, że poczuła skurcz i zaczęła krwawić. dopiero lekarz powiedział jej, że juz poroniła. ONA NIE ZAUWAŻYŁA w krwi PŁODU........ wywaliła je z ewentualnym podkładem, który sobie włożyła, albo "umyła" razem krwią, którą zmyła przed pójściem do lekarza...... A zasiłek ma za zadanie zrekompensować koszty RZECZYWISTEGO pogrzebu.............. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: W czym problem? 26.05.09, 10:31 Gość portalu: matka napisał(a): > > I wara od kobiety, która chciała wyprawić pogrzeb i poszła po zasi > > łek pogrzebowy za ZMARŁEGO członka najbliższej rodziny > gwarantowany prawem tego > > kraju! > > Potrafisz czytać? ? ? ? Chyba nie...... A Ty słyszałaś o czymś takim jak ironia i sarkazm? ? ? Cyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludgarda Prawo prawem, ale... IP: *.chello.pl 26.05.09, 11:28 ...ostatnią rzeczą, jaką miałabym siłę zrobić, byłoby bieganie po urzędach celem załatwienia pogrzebu, zasiłku i urlopu macierzyńskiego w takiej sytuacji. Ciąża i poronienie to tak intymne i skomplikowane emocjonalnie kwestie, że nie wyobrażam sobie mieszania w to wszystko urzędników i jakichś formalności. Wolałabym urządzić cichy pogrzeb we własnym zakresie niż walczyć z bezdusznością lekarzy, a wizyta w ZUS-ie to gorsza trauma niż w zakładzie pogrzebowym. Skąd pani Jola bierze na to wszystko siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
yas.ondaree Bardzo prymitywne rozumowanie 26.05.09, 01:08 > A co to za podwójna moralność? Skoro nie można dokonać aborcji, bo usunięcie 11 > -tygodniowego płodu to "morderstwo człowieka", to dlaczego za tego samego człow > ieka, który sam zmarł w 11 tygodniu, nie można dostać zasiłku i urlopu macierzy > ńskiego? Co, teraz nagle płód gorszy od babci Stasi? Tylko jak trzeba załatwiać > politykę, to on jest człowiekiem? Na forach aż roi się od głosów przeciw aborc > ji - płaćcie zasiłki, zwolennicy ochrony życia poczętego. Ten zmarły 11-tygodni > owy człowieczek - skoro został ustawowo uznany za człowieka - ma prawo do zasił > ku po nim. Nie da się iść do łóżka i zostać dziewicą. Chcieliście definicji, że > człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia, realizujcie ją ze wszystkimi kon > sekwencjami. I wara od kobiety, która chciała wyprawić pogrzeb i poszła po zasi > łek pogrzebowy za ZMARŁEGO członka najbliższej rodziny gwarantowany prawem tego > kraju! Brednia. Polski system prawny przyzwala na aborcję, jedynie jest tak, że przyzwala na nią pod znacznie ostrzejszymi warunkami niż w niektórych innych, bardziej cywilizowanych krajach. Wolno usuwać ciążę będącą skutkiem gwałtu, natomiast oczywiście absolutnie nie wolno zabijać ludzi, którzy narodzili się z ciąży będącej skutkiem gwałtu. Jak to zrozumiesz, to zrozumiesz też, że wycie nawiedzonych na forach nie ma żadnego znaczenia dla interpretowania przepisów przyznających zasiłki. A teraz do rozsądniejszych. Zagrożenie jest poważne. Że banda brudnych cwaniaków powybija kolejne dziury w systemie, którymi to dziurami będą dodatkowo wypływać pieniądze. System jest zły, ale zawiera w sobie pieniądze uczciwych obywateli i wybijanie w nim kolejnych dziur nie jest niczym dobrym (nie jest absolutnie właściwą drogą przeciwstawiania się systemowi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: W czym problem? IP: *.botany.gu.se 26.05.09, 13:24 Bo zasilek pogrzebowy i maciezynski nie dostaje sie "za czlowieka" tylko w przypadku pierwszym, jako zwrot poniesionych kosztow, w drugim srodki na utrzymanie w opiece nad dzieckiem. W tym przypadku ani o jednym ani o drugim mowy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbam DOBRE!! IP: *.chello.pl 25.05.09, 22:18 hehe dobre!, to ja co miesiac bede latac z zuzyta podpaska do USC jako dowodem ze poronilam, i bede brac zasilek 6tysiakow z ZUSu, zyc nie umierac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: DOBRE!! IP: *.acn.waw.pl 25.05.09, 22:27 to rzezywiscie jakis bubel... ile nastepuje naturalnych poronien w ciagu pierszych 3 mcy? Niedlugo to co okres bedzie mozna w sumie skoczyc po 6 kafli. Czemu dalo sie ustali definicje smierci(=smierc pnia mozgu) a nie mozna ustalic poczatku zycia (o jaki systemie nerwowym mowimy w 11 tygodniu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: DOBRE!! IP: *.acn.waw.pl 25.05.09, 22:28 "Dziecko już dawno przestało wyglądać jak biaława krewetka z czerwoną plamką w miejscu serca ? teraz skóra nabrała barwnika, choć nadal jest tak cienka że prześwitują przez nią naczynia krwionośne. Głowa przedtem przywiedziona do mostka ? teraz odchyla się od tyłu, szyja staje się cieńsza i smuklejsza. Dziecko ma 50-60 mm długości (jak kurze jajko), ale waży zaledwie 8g, tyle co płaska łyżeczka cukru" Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: DOBRE!! 26.05.09, 10:41 Gość portalu: ichi51e napisał(a): > Czemu dalo sie ustali definicje smierci(=smierc > pnia mozgu) a nie mozna ustalic poczatku zycia (o jaki systemie > nerwowym mowimy w 11 tygodniu) O żadnym. Ale Kościół już dawno ustalił: początek życia to moment zapłodnienia. A w tym chorym Kraju, zdanie Kościoła jest obowiązującym i najważniejszym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: DOBRE!! 26.05.09, 10:37 Gość portalu: bimbam napisał(a): > hehe dobre!, to ja co miesiac bede latac z zuzyta podpaska do USC jako dowodem > ze poronilam, i bede brac zasilek 6tysiakow z ZUSu, zyc nie umierac! Bo w tej podpasce może być zapłodnione jajo (też człowiek!), które Ci się nie zdołało zagnieździć w macicy (nierzadkie wypadki). I nie zapominaj, że należy Ci się również becikowe oraz urlop macierzyński, o! Co do urlopu wychowawczego - nie mam pewności, ale niewykluczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez_watpienia Patent? IP: *.customer.alfanett.no 25.05.09, 22:36 Jak juz poprzednicy zauwazyli zasilek pogrzebowy to zwrot kosztow, na tym sie zarobic nie da. Ale i tak pani Jola powinna dostac Nobla w dziedzinie wyludzen: pelnoplatny urlop maciezynski, potem nowe zaswiadczenie i nowy okres zasilku macierzynskiego, i kolejne... W czasach kryzysu stworzenie sobie nieustajacego zrodla dochodu to bardzo cenna umiejetnosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aagata4 czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba? 25.05.09, 23:11 jestem zdruzgotana Waszym brakiem szacunku do uczuć ... wyobraźcie sobie gdyby do Was tak ktoś powiedział po śmierci bliskiej osoby to co Wy piszecie ... my rodzice opłakujemy dzieci ... dlaczego rodzice malutkich dzieci nie maja prawa do opłakiwania swojego bólu przeżywania żałoby ...cierpimy tak samo i dodatkowo jesteśmy poniżane przez lekarzy, położne, urzędników a także i pozostałe otoczenie ... czy Wy nie zgłosiliście się do ZUS po zasiłek po śmierci bliskiej osoby, nie korzystaliście z praw takich jak np z urlopu okolicznościowego? akurat urzędnicy i lekarz działają bezprawnie postępując tak jak omówiono w artykule. Stowarzyszenie Rodziców po Poronieniu pomaga w tych sprawach dlatego napiszcie do nas, jeżeli potrzebujecie pomocy Agata Odpowiedz Link Zgłoś
swinska.grypa Jaka znowu "osoba"??? 25.05.09, 23:32 aagata4 napisała: > jestem zdruzgotana Waszym brakiem szacunku do uczuć ... > wyobraźcie sobie gdyby do Was tak ktoś powiedział po śmierci bliskiej osoby to > co Wy piszecie ... > my rodzice opłakujemy dzieci ... > dlaczego rodzice malutkich dzieci nie maja prawa do opłakiwania swojego bólu > przeżywania żałoby ...cierpimy tak samo i dodatkowo jesteśmy poniżane przez > lekarzy, położne, urzędników a także i pozostałe otoczenie ... O jakiej to "osobie" możemy mówić w przypadku 11-tygodniowego zarodka? To że się komuś budyń i macica na mózg rzuciły to jeszcze nie znaczy, że należy się histeryczkami przejmować i płacić im zasiłki za niewykonane pogrzeby. Co ta pani Jola chciała pochować? Niedoprany ręcznik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Re: Jaka znowu "osoba"??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 23:48 Czy jest w Tobie jeszcze iskierka człowieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Jaka znowu "osoba"??? IP: *.botany.gu.se 26.05.09, 13:18 Wiec niech oplakuje swoje maciupenkie dziecko a nie zajmuje sie wyludzaniem pieniedzy. Jak najbardziej uwazam zarodek za czlowieka. Ale nie stwierdzila bym, ze jest to "bliska osoba". Bez przesady. Do 20% ciaz na tym etapie jest samoistnie ronionych. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Jaka znowu "osoba"??? 26.05.09, 10:48 swinska.grypa napisał: > O jakiej to "osobie" możemy mówić w przypadku 11-tygodniowego zarodka? No, coś TY???!!! Zapytaj najwyższej WŁADZY w tym porąbanym Kraju: Kościoła Katolickiego. O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaanka Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba IP: *.alfanet24.pl 26.05.09, 00:00 nie dostaje się zasiłku "za śmierć bliskiej osoby".Po śmierci bliskiej osoby przeżywa się żal. Zasiłek otrzymuje się natomiast za poniesione koszty pogrzebu.To dwie różne sprawy. Nie może być zasiłku,za pogrzeb,który nie może się odbyć. Nie ma kosztów nie ma zasiłku. Wstrząsające jest to,że zbolała matka/której szczerze współczuję straty oczekiwanego dziecka/ zaraz po poronieniu lata po zasiłek, do prasy.Różnie przeżywa się żal i rozpacz ale tutaj ....kasa i świadczenia rzuciły się na mózg.Zrobiło się żenująco niesmacznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 1234566878 Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba IP: *.chello.pl 26.05.09, 07:49 Straciłam dziecko w 12 tygodniu ciąży, rozumiem ból tej pani , bo bardzo tego dziecka chciałam. Ale nigdy nie przyszło mi do głowy robić z tego biznesu, nie miałam siły na bieganie po urzędach i gazetach i wykłócanie się o kasę. Co za pazerna, bezuczuciowa baba z tej "pani Joli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kufa Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.05.09, 10:03 aagata4 napisała: > dlaczego rodzice malutkich dzieci nie maja prawa do opłakiwania swojego bólu > przeżywania żałoby ... mają prawo opłakiwać, tylko do opłakiwania nie jest potrzebne 6 tys pln i 20 tyg macieżyńskiego (wspomniany okolicznościowy chyba wystarczy, jak ci umrze (czego nie życzę) ktoś w rodzinie to bierzesz miesiąc wolnego?) i żeby było jasne, też mieliśmy takie 'zdarzenie', do głowy mi nie przyszło latanie po urzędach po zabiegu oczyszczania macicy i tak jest chyba tydz. lub 2 urlopu zdrowotnego, uwierzcie że wystarczająco by się ogarnąć i zadecydować kiedy próbować znów (bo próbować trzeba) podejrzewam, że 95% matek przeszło samoistne poronienie, w wiekszości o tym nie wiedząc (tylko okres się spóźnił 3 tyg) taka kolej rzeczy, bo nie od razu kraków zbudowano, organizm musi się 'nauczyć' ciąży całość uważam za żenującą próbę zaistnienia pani o mentalności "bo mi się należy!" pani jola pogrzeb odprawiła spuszczając wodę, może zus powinien jej zwrócić za m3 wody 6.50 czy ileśtam i będzie miał spokój Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete_comeback Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba 26.05.09, 11:32 aagata4 napisała: > jestem zdruzgotana Waszym brakiem szacunku do uczuć ... > wyobraźcie sobie gdyby do Was tak ktoś powiedział po śmierci bliskiej osoby to > co Wy piszecie ... > my rodzice opłakujemy dzieci ... > dlaczego rodzice malutkich dzieci nie maja prawa do opłakiwania swojego bólu > przeżywania żałoby ...cierpimy tak samo i dodatkowo jesteśmy poniżane przez > lekarzy, położne, urzędników a także i pozostałe otoczenie ... > > czy Wy nie zgłosiliście się do ZUS po zasiłek po śmierci bliskiej osoby, nie > korzystaliście z praw takich jak np z urlopu okolicznościowego? > > akurat urzędnicy i lekarz działają bezprawnie postępując tak jak omówiono w > artykule. > > Stowarzyszenie Rodziców po Poronieniu pomaga w tych sprawach dlatego napiszcie > do nas, jeżeli potrzebujecie pomocy > > Agata Jestem za pieniędzmi w takich sytuacjach,ale koniecznie przeznaczonymi tylko i wyłącznie na psychiatrę dla kobiety,którym po 11 tygodniowym (6,8 itp.) poronieniu czegoś co nawet jeszcze nie myśli i ma dwa centymetry rzuciło się na mózg. Sądząc po Twoim stowarzyszeniu będzie potrzebna cała masa psychiatrów dla tych histeryczek. A fora takie jak w Twoim podpisie tylko podkręcają atmosferkę wzajemnej adoracji przednajświętszego zarodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 18:59 no moze jak stracisz swoje to zrozumiesz o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zoregon Re: czy wam nigdy w zyciu nie umarla bliska osoba 26.05.09, 17:59 dla mnie to chore prawo jak mozna dostac zasilek na 3 miesieczny plod? i na dodatek macierzynski urlop , jest to tragedia dla kobiety jak poroni ale pogrzeb urlop wychowawczy to chore kurka w kazdym miescie ile jest bezdomnych dzieciakow ile jest domow dziecka gdzie potrzeba pomocy pienieznej a tu 11 tygodnowy plod ma byc chowany na cmentarzu kobieta ma urolp macierzynski? porod poronienie to nie CHOROBA!!!!! jestem kobieta i wiem co mowie, kto wymyslil tak chore prawo w polsce, czy ten co to prawo zrobil widzial 11tygodniowy plod??? bo to jest golym okiem skrzep , chore chore to wszysko a ta pani faktycznie jest pazerna tylko na pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabrykant Re: Patent? SUKCES ekonomiczny IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.09, 23:21 POSREDNIAK POWINIEN OTWORZYC NOWE STANOWISKO PRACY NA ZASADZIE samozatrudnienia sie kobiet. CIEZARNA DO PORONIENIA. ZAREJESTROWAC FIRME JEDNOOSOBOWO, mozna zatrudnic meza, kochanka, przyjaciela, sasiada jako wspoludzialowca w firmie. Zachodzic w ciaze co 3 miesiace natychmiast zglaszac ten fakt w gabinecie lekarskim i poronic ja. ZAWIDCZENIE BRAC OD GINEKOLOGA usc A KASE Z zusu. cZY ABORCYJNE CIAZE TEZ SA OPLACANE? tez wtedy nie ma plodu, bo usuniety, wiec chyba tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
tereska4513 nie ma dziecka a zal pozostanie do konca zycia 26.05.09, 00:58 to skandal co ludzie piszecie pod adresem tej kobietynikt nie przerzyl z was straty dziecka w ten sosöb i nie zdajecie sobie sprawy z tego co piszecie.moja corka miilaby dzis 17lat i chociaz to bylo moje 3cie dziecko nie moge sie z tym pogodzic wiec oszczedzcie matkom swoich wyluzdanych komentarzy bo jest to przerazajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojojoj Re: nie ma dziecka a zal pozostanie do konca zyci IP: *.chello.pl 26.05.09, 07:49 tereska4513 napisała: > to skandal co ludzie piszecie pod adresem tej kobietynikt nie > przerzyl z was straty dziecka w ten sosöb i nie zdajecie sobie > sprawy z tego co piszecie.moja corka miilaby dzis 17lat i chociaz to > bylo moje 3cie dziecko nie moge sie z tym pogodzic wiec oszczedzcie > matkom swoich wyluzdanych komentarzy bo jest to przerazajace. i co? jak tylko poroniłaś zaczęłaś kombinować wyłudzenie kasy z ZUS i urlopu macierzyńskiego? nie? no to jeśli nie, to widzisz różnicę między swoim prawdziwym zalem pos tracie dziecka a pseudoaferą jaką próbuje rozpętać bohaterka artykułu jej zależy na pieniądzach, które je się nie należą i na pewno po 17 latach jedyne co będzie wspominać, to że nie dostała kasy a nie to, że straciła dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mypolacy Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 03:31 A co na to KLER przecież stosunek przerywany to juz cmentarz z przescieradła. A zygota to już dziecko? Współczuje matce wiem jaki to dla niej dramat, nie wyobrażam sobie jakbym miała nie miec mojego synusia, którego kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
xelef Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 14:29 Gdybyś zamiast czytać szmatławce i oglądać BigBrothera zaczęła szukać a nie oskarżać- pewnie byś wiedziała co na to kler. A tak umiesz tylko cynicznie szczekać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik S. Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku IP: *.chello.pl 26.05.09, 15:16 No, idąc tym tokiem rozumowania, oral, jak wyplujesz, to aborcja, a jak połkniesz - kanibalizm. Czy jeśli dziś moja kobieta zrobi sobie test i wyjdą jej "dwie kreski", a za tydzień nie będzie już tych kresek, to możemy te oba testy przedstawić jako dowód na argument w kwestii otrzymania zasiłku pogrzebowego i urlopu macierzyńskiego dla niedoszłej-doszłej mamusi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Prawo IP: 89.174.178.* 26.05.09, 06:59 Nie rozumie pogardy ludzi tu piszacych -zycze im aby przezyli kiedys poronienie swojej partnerki moze zrozumieja co to znaczy. Po pierwsze mamy nieuzupelnione prawo, ktorego braki cierpia rodzice dzieci zmarływch we wczesnych tygodniach ciazy -niekonekwencja prawna, niedokonczony procedury i bezduszni, statystyczni lekarze, prawnicy ktorzy zamiast pomoc rodzica bawia sie w Boga i decyduja czy był czlowiek czy nie...Po drugie 10 dzien ciazy lekarz mowi: "o tu serduszko bije, tu jest głowka..." 11 tydzien "niestety poroniła pani musimy TO usunać, po co chce pani TO chowac??" bijace serduszko dziecka zmienia sie w medyczny odpad spalany razem z brudami w przyszpitalnej kotlowni....Pani jola nie dostanie "kasy" z zusu,nie bedzie na tym zarabiac bo musi przedstawic rachunki musi to udokumentowac-jezeli nie wiesz jak jest nie pisz bo to sie moze zemscic...Jezeli osoba ktora poronila czuje ze chce pochowac swoje dziecko to ma to tego prawo, i nie mozna tego negowac kazdy czlowiek jest inny inaczej czuje inaczej reaguje, jednemu jest potrzebne wyciszenie innemu porzadne pozegnanie...sprobujcie sie postawic w roli rodzica tracacego dziecko, wyobrazcie sobie statystyczne nastawienie lekarzy, brak pomocy rodzica, uprzedmiotowienie czlowieka a potem postawcie komentarz...dung4@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armina Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 07:39 Gość portalu: On napisał(a): > Nie rozumie pogardy ludzi tu piszacych - To i nie zrozumiesz, skoro jeszcze nie zrozumiałeś, że baba chce po prostu ciężką kasę wyłudzić. > Po pierwsze mamy nieuzupelnione prawo, ktorego braki cierpia > rodzice dzieci zmarływch we wczesnych tygodniach ciazy -... po co chce pani TO chowac??" No właśnie - CHOWAĆ. Jola nie ma czego chować, bo już dawno wywaliła TO do kubła. > Pani jola nie dostanie "kasy" z zusu,nie bedzie na tym zarabiac > bo musi przedstawic rachunki musi to udokumentowac... Coś załapujesz - musi udokumentować. Poroniła w domu, sprzątneła troche krwi, a teraz chce kasy - zasiłku pogrzebowego i urlopu macierzńskiego - 100% płatne. I może jeszcze becikowego zechcieć, jak się jej przypomni. > Jezeli osoba ktora poronila czuje ze chce pochowac swoje > dziecko to ma to tego prawo, ... Ona nie ma czego chować, chyba że faktycznie niedoprany ręcznik. A ty się nie rzucaj, poroniłam dwa razy, wiem jak to jest. I zapewniam cię, że nie kombinowałam, jak wyłudzić zasiłek pogrzebowy i urlop macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Prawo IP: 89.174.178.* 26.05.09, 08:27 mam na mysli przypadki kobiet ktore stracily dzieci, chca dokonac pochowku i maja "CO" chowac, a musza sie zmagac z beznadzienjnymu przepisami, brakiem procedur. moze zostalem zle zrozumialy, ale to ten artykul jest wypaczony, zle napisany, nastawia ludzi negatywnie na kwestie poronienia i chowania zwlok dziecka....prubuje bronic osob ktore chca pochowac dziecko ktore im zmarlo nie zaleznie od tego czy skonczylo ustawowe 22 tygodnie czy mozna je zmierzyc, zwazyc i okreslic plec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość RAn Re: Prawo IP: *.chello.pl 26.05.09, 08:27 Przeżyłam to co ta pani i nie wiem jak możesz być takim bydlakiem aby życzyć tragedii innym?? Ale jej pędu za kasą nie jestem w stanie pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiadomy kto to pisal lekarz? IP: 89.174.178.* 26.05.09, 07:22 Obrzydliwie przedstawienie sprawy cierpiacych kobiet w pryzmacie pieniedzy....szkoda ze wybrano taki niefortunny przypadek zeby opisac cierpienie rodzicow i slabosc polskiego prawa...gratuluje redaktorowi glupoty i braku wyczucia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Jola Re: kto to pisal lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 07:43 Gość portalu: swiadomy napisał(a): > Obrzydliwie przedstawienie sprawy cierpiacych kobiet w pryzmacie > pieniedzy.... No, nie wiem, jak to jest w pryzmacie, ale sprawa obrzydliwa. Moja imienniczka postanowiła wyłudzić masę kasy - zasiłek w wysokości pensji przez cały urlop macierzyński i jeszcze zasiłek pogrzebowy za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna smutne... IP: *.diamond.pl 26.05.09, 08:29 Tragedia straty dziecka, na KAŻDYM etapie ciąży, jest dla kobiety potworna…. Przykre jednak, że w artykule jest wyraźnie mowa o pretensjach z powodu nieotrzymania zasiłku pogrzebowego i macierzyńskiego. To bardzo smutne, bo ta pani nie przeżywa tragedii straty dziecka, a oburza ją system prawny, który nie pozwala na otrzymywanie świadczeń…. Przepisy są jasne i uważam, że sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 08:26 Mialam ciaze pozamaciczna , ogromna trauma. 5 lat temu. Nadal o tym mysle. Co by bylo gdyby. Nie przyszloby mi do glowy ani robic pogrzebu (pogrzebu czego?) ani domagac sie zasilku pogrzebowego, urlopu macierzynskiego. Bol byl zbyt silny. Wogole co to za pomysl aby takie swiadczenia przyslugiwaly w tak wczesnej ciazy? Natomiast jezeli niedoszli rodzice chca to powinni moc pochowac utracona ciaze. Ale zanim osadzicie, pomyslcie sobie ze to jest interpretacja dziennikarza: to wcale nie musi byc tak jak to jest opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Jesteś normalną osobą. Gratulacje. IP: *.aster.pl 26.05.09, 18:17 Ogromne pieniądze są potrzebne na wychowanie dziecka. To jest dopiero trauma i nerwica...iść do pracy, gdy dzieciak pluje Ci na ledwo wyprasowaną koszulę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Zaraz, zaraz... IP: *.cmkp.edu.pl 26.05.09, 11:15 No ale gdyby ta Pani dokonała aborcji w 11 tygodniu ciąży, to zostałaby w majestacie prawa za to surowo ukarana. Więc dlaczego w majestacie tegoż prawa, które uznaje zarodek za człowieka zakazując przerywania ciąży, nie powinna skorzystać z wszelkich przywilejów, które przysługują rodzicom zmarłego dziecka. Brak konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete_comeback Re: Zaraz, zaraz... 26.05.09, 11:33 Nie zostałaby ukarana-prawo w Polsce karze tylko ginekologa wykonującego zabieg.Kobieta nie dostaje nawet grzywny,nie mówiąc już o jakimkolwiek wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e glupie przepisy IP: *.acn.waw.pl 26.05.09, 11:27 Denerwujace jest tylko w tym to ze jakos nasze panstwo w rubryce plec obok k czy m po prostu nie moze dodac opcji "nie do ustalenia" czy 'NN'. Pamietam ze byla tez podobna sprawa z peselem matki cudzoziemki i ostatecznie stanelo na tym ze sie wpisuje ojca zeby obejsc system. A przeciez mozna wszedzie dodac 'inne'. ale jakos nie moga... Odpowiedz Link Zgłoś
patman Z całym szacunkiem 26.05.09, 11:33 To nie było dzieco, więc jak można mówić o pogrzebie? Odpowiedz Link Zgłoś
roza_77 Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 12:16 przeżyliśmy stratę dwójki dzieci i wiemy jakie to uczucie; nie walczyliśmy o dokumenty, ale z prawnego punktu widzenia lekarz może domniemać płeć dziecka; należy się zasiłek pogrzebowy i macierzyński po stracie bez względu na wiek ciąży; na stronie dlaczego.pl mozna dokładnie sprawdzić obowiązujące przepisy; tylko trzeba znaleźć siły na walkę Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier . 26.05.09, 13:11 Ciąża się stała w tym kraju kartą przetargową dla kobiet ,które zachodzą w ciążę tylko po to,by utrzymać się w pracy z której już powinny być zwolnione-tu pracodawca ma związane ręce lub wyłudzić kasę. Etatyzm kwitnie,ale to nikomu niczego dobrego nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: . IP: *.rev.km-net.pl 27.05.09, 21:49 A wyobraź sobie, że prawo w Polsce jest tak skonstruowane, że pozwala pracodawcy zwolnić po kilku latach pracy kobietę w ciąży do 3 miesiąca, pozwala pozostawić ją w ciąży bez środków do życia, bez możliwości zatrudnienia, bez prawa do urlopu i zasiłku macierzyńskiego a w dniu porodu także bez prawa do ubezpieczenia zdrowotnego. I to jest ta druga strona zachodzenia w ciążę żeby "wyłudzić kasę" Pani Jola prawnie jest w sytuacji korzystniejszej. Ale nie chciałabym sprawdzać jak ma fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 13:12 Rozumiem, ze poronienie to ogromna tragedia. dlatego w glowie mi sie nie miesci wykozystywac ja aby naciagnac panstwo na zasilek. Zasilek pogrzebowy na pogrzeb ktory sie nie odbedzie? Maciezyski? Ja rozumiem opieke psychologiczna i badania. A tymczasem ktos sobie po prostu szopke urzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 13:27 ooo pomoc psychologiczna: tego bardzo mi brakowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Re: Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 14:31 W artykule wyraźnie jest napisane, że Pani płacze, bo nie przysługują jej żadne świadczenia..... to jest straszne straszne straszne.... Mam nadzieję, że to dziennikarz tak przedstawił sprawę, a nie, że kobieta rozpacza nad świadczeniami, zamiast nad swoim dzieckiem.... Strata dziecka jest na pewno potwornością, z tym zgodzi się każdy; kobiecie należy się wówczas pomoc, opieka, rozmowa, czas, by dojść do siebie. Ale wykłócanie się o NIE należne jednak świadczenia? to jest obrzydliwe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Mnie się zdaje, że pani Jola IP: *.aster.pl 26.05.09, 18:21 z bzykania i stosowania pigułki poronnej zrobić sobie chce sposób na życie. Oby mnie na ulicy nie zdybała. Odpowiedz Link Zgłoś
janpol20 Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 17:27 oni wiedzą co robią na wszystko przyjdzie czas i pora to trudne ja wiem ale następna ciąża jest lekarstwem na zbolałą duszę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
candyca Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 26.05.09, 17:34 Co za pomysl by chciec zasilek pogrzebowy na czlowieka,ktorego nie ma???? Ludzie to juz nie wiedza jak pieniadze wyludzic... Odpowiedz Link Zgłoś
kubonita Dobrze, że nie starali się o becikowe... 26.05.09, 19:27 Dobrze, że nie starali się o becikowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Dobrze, że nie starali się o becikowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 09:59 Może zabrzmi to brutalnie, ale tacy rodzice nie powinni mieć dzieci.Interesuje ich kasa to niech ją robią ,dzieci będą im tylko w tym przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
marriu Nie ma ciała dziecka, nie ma zasiłku 29.05.09, 09:24 Niedawno z Żoną przeżyliśmy przedwczesny poród martwego dziecka. N własny koszt wyprawiliśmy normalny pogrzeb naszej córce i z wyjątkiem głupiego uśmieszku pracownika firmy pogrzebowej, z żadnej innej strony nie spotkaliśmy się z jakąkolwiek nienormalną reakcją. Autor artykułu chyba do końca nie skonsultował różnicy pomiędzy PORONIENIEM a PRZEDWCZESNYM PORODEM. Różnica polega na tym, że w pierwszym przypadku dziecko rodzi się martwe, w drugim żywe. Na dzisiejszym etapie możliwości medycyny nie jest praktycznie możliwe, by młodsze niż 24-tygodniowe dziecko przeżyło przedwczesny poród. Należy pamiętać, że KAŻDE PORONIENIE wygląda podobnie, z tą różnicą, że im później tym bardziej wygląda to na normalny poród. W 24 tygodniu ciąży Żona urodziła martwe dziecko, miała wcześniej skurcze, miała pokarm, ma obecnie wszelkie "objawy" poporodowe. O tym wszyscy zapominają. Osoby piszące o wyłudzeniu pieniędzy odsyłam do przepisów, bowiem tam to jest uregulowane. Moim zdaniem każde dziecko - narodzone czy nie w chwili poczęcia staje się człowiekiem. Nie chodzi nawet o przekonania religijne. Przecież w 9. miesiącu ciązy człowiek się nie rodzi z powietrza, prawda??? ponadto - dla wiadomości laików: dziecko kształtuje się przez pierwsze 3 miesiące ciąży - przez kolejne tylko rośnie na wielkość... Odpowiedz Link Zgłoś