Dodaj do ulubionych

Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego

30.05.09, 18:09
Wpadł mi do głowy dziś taki pomysł, co można byłoby zrobić z Pl. Biegańskiego,
żeby nie wyglądał jak patelnia i aby zachęcić ludzi do wizyty w Alejach.
Można byłoby zbudować na nim dwie równoległe pergole (wzdłuż Alei), które
byłyby obsadzone dzikim winem, bluszczem itp., do tego dołączyć przy jednej z
nich jakąś małą fontannę (w stylu dziewczynki z gołębiami) a do drugiej
wmontować przeszkloną kawiarnio-lodziarnię w której byłoby można kupić prasę.

Ratusz

*** FONTANNA ***

####################
###### DEPTAK ######
####################

*** Kawiarnia ***
*** + ***
*** kiosk ***

Kościół
św. Jakuba

Obserwuj wątek
    • anula.c Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego 30.05.09, 18:20
      Poprawiony projekt bo poprzedni coś się rozjechał

…………………………..Ratusz

…….……….…………......***
      ….…………………***……..….***
      ..…..………….***…FONTANNA….***
      ….……….***……………………………....***
      ..........***................................................................***
      ……………………………………………………
      ………………####################
      ……………...###### DEPTAK ######
      ...……………#####################
      …………………………………………………….
      …………………………………………………….
      ……***************************************
      ………***…..……KAWIARNIA……..…….***
      …………….***…..………+…..…….….***
      ………………….***..…PRASA......***
      ……………………....***………***
      …………………………….***

…………………………..Kościół
      …………………………..św. Jakuba

• Gość: xx Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego IP: *.icis.pcz.pl 30.05.09, 18:48
        Mysle ze te elementy powinny byc na Placu.

Jest ladny, szczegolnie taki bedzie po modernizacji, i MUSI zyc.
        • Gość: jasiu... A ja proponuję basen! IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.09, 20:34
          A czemu nie?

W Paryżu na bulwarach Sekwany wysypuje się latem piach, by umożliwić ludziom
          plażowanie. W Częstochowie ludzie są spragnieni aquaparku, poza tym rzeczywiście
          Częstochowa nie obfituje w obiekty, w których można byłoby się zamoczyć. Stąd
          moja propozycja - basen, a przez jego środek wykonany ze szkła most, tak by po
          nim mogły przejść pielgrzymki.

Ze szkła matowego, wszak w pielgrzymkach są zakonnice. Trzeba wyeliminować
          kąpiącym możliwość spoglądania przez most w górę.

Zamiast fontanny basen, chętnie z jakąś rzeką (jak w aquaparkach), czy może z
          jakąś zjeżdżalnią. Bywa bezpłatne lodowisko w tym miejscu, na pewno i bezpłatny
          basen mógłby się sprawdzić!

I byłoby to jedno z najbardziej gwarnych miejsc w Częstochowie. Poza tym basen
          wyklucza pustynię, więc może o to chodzi? W każdym razie obiecać przed nowymi
          wyborami wszystko można, basen też!
          • Gość: devil Re: A ja proponuję basen! IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 20:50
            Oj jasiu...Gdybyś napisał że basen w kształcie
            Naszego-Najukochańszego-Papieża-Polaka-Ojca-Świętego-Jana-Pawła-2-Santo-Subito
            to może p.Leśnikowski szepnął by słówko swojemu podwładnemu i pomysł miałby
            szansę realizacji a tak... Marzenia...
          • Gość: eve_line1 Re: A ja proponuję basen! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 10:46
            Jasiu... napisał: "Bywa bezpłatne lodowisko w tym miejscu, na pewno i bezpłatny
            basen mógłby się sprawdzić!"
            Świetny pomysł z kategorii - jak by tu jeszcze umilić (czytaj: utrudnić) życie
            mieszkańcom śródmieścia. Dawno się tak nie uśmiałam. Powinieneś zostać honorowym
            doradcą prezydenta ds. zagospodarowania przestrzennego :)
      • Gość: Gowny architekt Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 20:11
        Z przykrością zawiadamiam, iż projekt nie zyskał akceptacji. W przedstawionym
        projekcie brakuje pomnika, który zgodnie z wcześniejszymi założeniami, powinien
        znajdować się na środku tejże "patelni". Ponadto, jak uzgodniono, po zachodniej
        stronie placu powinna znajdować się bramka poboru opłat od pielgrzymów. Opłaty
        muszą niezwłocznie trafiać do "najwyższego kierownictwa", dlatego też konieczne
        jest połączenie z klasztorem. Proszę uwzględnić ww elementy w ewentualnej
        trzeciej wersji projektu.
        • Gość: xx Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego IP: *.icis.pcz.pl 30.05.09, 20:15
          Pomnik juz jest - Pilsudskiego :)
        • anula.c Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego 30.05.09, 20:19
          "Bramkę poboru opłat" proponuję zainstalować na Pl. Daszyńskiego w okolicy pomnika.
    • Gość: sly Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego IP: *.159.15.11.static.crowley.pl 30.05.09, 20:56
      a może cosna wzór szklanej piramidy jak przed Luwrem:)
      • Gość: tooto Re: Zagospodarowanie Pl. Biegańskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:11
        Moze lepiej zamiast PIŁSUDSKIEGO zrobic pomnik naszggo pierwszego
        PRZEORA
    • anula.c Czyżby skończyły się Wam pomysły? 30.05.09, 23:00
      Czyżby skończyły się Wam pomysły jak można zagospodarować stary, poczciwy Plac
      Biegańskiego?
      Piszcie może ktoś z Urzędu Miasta przeczyta...
      • dyziek_o Re: Czyżby skończyły się Wam pomysły? 31.05.09, 07:40
        Droga "anulu", - jak Ty sobie to wyobrażasz?! Na głównym ciągu pielgrzymek
        jakieś głupoty ???
        Jak chcesz pogodzić nagłośnienie Aleji przez radio FIAT z muzyką puszczaną
        ewentualnie w Twoim "oszklonym lokalu"?!
        Jak zapatrujesz się na sytuację /to przykład/ - siedzisz z facetem
        przy lampce czegoś szlachetnego, gość Ci się akurat oświadcza.
        A tu nagle ryk! - Dżezus is man!!! Nastrój diabli biorą, Ty nie dosłyszałaś, czy
        On właściwie będzie Cię kochał.......etc,etc.
        Ja bym nie ryzykował wizyty w takim miejscu tym bardziej, że jestem ateistą
        i antyklerykałem a przecież jeśli do kawiarni ludziska nie będą przychodzić to
        biznes plan można sobie wsadzić
        a knajpę trza zlikwidować ponieważ czasy gdy lokale nie musiały przynosić
        dochodu już minęły. Czyżbyś tego nie zauważyła?
        Jeszcze bardziej poronionym pomysłem jest pomysł z basenem czy z
        aquaparkiem w ciągu pielgrzymkowym, jakim są Aleje.
        Pielgrzymi mają zapychać z kasą do klasztoru a jeśli na trasie ich
        przemarszu postawisz zaporę / nie bójmy się użyć tego słowa /
        jeszcze może się zdarzyć, że któryś miast na mszy - wyląduje na
        zjeżdżalni a kasiorę zamiast na tacy zostawi w kawiarni.
        Już tu gdzieś pisałem, co może zmienić wizerunek naszego
        miasta. Bez tych zmian wybij sobie z głowy /im szybciej, tym lepiej/
        jakiekolwiek zmiany na lepsze.
        Pozdrawiam,
        Dyzio.
        • Gość: dakota Re: Czyżby skończyły się Wam pomysły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:12
          Już widzę, jaką furorę robi na świecie kraul przy akompaniamencie
          mszy św.
          • Gość: jasiu... Re: Czyżby skończyły się Wam pomysły? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.09, 10:24
            A co ci się w moim pomyśle nie podoba. Jest to trochę sztuki (rodzaj fontanny,
            do której ludzie mogliby wejść), miejsce pożądane przez mieszkańców (woda,
            rozrywka, rekreacja), miejsce wspaniale komponujące się z otoczeniem, miejsce
            niezwykłe (basenu w centralnym punkcie miasta nie znajdziemy w żadnym chyba
            mieście na świecie).

Ja uważam, że może jest to propozycja rewolucyjna, ale kiedyś, ktoś stwierdził,
            że skończmy z tradycyjnymi świątyniami z małymi okienkami. Zróbmy coś, czego do
            tej pory nikt nie zrobił. I tak umarł styl romański i narodził się gotyk.

Basen w centralnym punkcie miasta. Powrót do klasycznych zasad - termy na
            agorze. Prezydent, który nie ma niczego do ukrycia (w kąpielówkach). Woda, która
            łączy mieszkańców. To trzeba poczuć, to jest sztuka XIX wieku, to trzeba być
            prawdziwym artystą, żeby zrozumieć wszystkie aspekty rozwiązania.

A poza tym jakie to praktyczne, wokół ławki, chłód od wody, możliwość urządzenia
            np. chrztu dla religii, w których chrzest jest wykonywany przez zanurzenia.
            Częstochowa baptysterium świata! Oczywiście woda w basenie mogłaby być ozonowana
            ale i święcona!

Uważam, że mam rację proponując ten projekt. Wiem, maluczcy go nie zrozumieją,
            ale cóż, jeśli komuś Bozia nie dała szerokich horyzontów, to nie może mieć o to
            do Bozi pretensji. Ja uważam, że na Bieganie tylko basen.
            • Gość: W Re: Czyżby skończyły się Wam pomysły? IP: *.st.vc.shawcable.net 31.05.09, 10:37
              Oj! Jasiu! Jasiu! Ales sie rozdokazywal.
              A ja kiedys skromnie proponowalem, zeby przywrocic zielen z czasow
              przedWankowych i wykoncypowac "klaskana" fotanne na wzor
              warszawskiej.
              Ale pal diabli co wymysla, byle WRESZCIE chodniki byly ROWNE!!!!
              Ja wiem, ze to sie trudno uklada taki rowny chodnik, ale ...probowac
              trzeba:)
              • dyziek_o Re: Czyżby skończyły się Wam pomysły? 31.05.09, 14:35
                Ależ drogi "Jasiu", - niepotrzebnie się dąsasz na nas którzy nie popieramy
                Twojego pomysłu.
                Może ujmę to inaczej; - pierwszy dam Ci kreskę gdy będziesz kandydował na
                stanowisko Prezydenta Częstochowy a w swoim exposee
                obiecasz, że w Alejach wybudujesz basen z aquaparkiem i to nawet z przystanią
                dla statków białej floty.
                Tylko, że na takie pomysły nikt w tym mieście nie wyrazi zgody.
                Natychmiast bowiem pójdzie hyr po kościołach, że usiłujesz zablokować wiernym
                dostęp do klasztoru choć oczywiście będzie istniało sto innych możliwości, by
                tam dotrzeć. Klechy błyskawicznie zorganizuję akcję przy pomocy swojego
                żelaznego elektoratu /stare
                babki oraz paru dziadków / którzy Cię rozszarpią na strzępy. W imię
                miłosierdzia bożego i dla Twojego dobra oczywiście.
                A sam wiesz, że z tego typu elektoratem nawet komuchy nie zadzierali. No bo
                jak tu użyć pały w stosunku do osiemdziesięcioletniej baby.
                Tylko dla tego uważamy Twój pomysł za nierealny.
                Pozdrawiam,
                Dyzio.
        • anula.c Zrelaksujmy Częstochowę... 01.06.09, 21:27
          Drodzy częstochowianie a może powinniśmy zapoczątkować akcję dotyczącą
          likwidacji przymusowego odsłuchiwania transmisji klasztornych.
          Myślę, że przymusowe uczestnictwo w tym co dzieje się na Jasnej Górze nie jest
          miłe nawet osobom wierzącym i praktykującym, bowiem trudno oddać szacunek
          obrzędom swej wiary gdy "leci Msza" na alejach a my akurat zakupy robimy, czy
          też uczestniczymy w bardzo towarzyskim spotkaniu albo odbywamy romantyczny
          spacer itp. ...
          Proponuję zastąpić przymusowe nabożeństwa MUZYKĄ RELAKSACYJNĄ...
          Co Wy na to?
          • Gość: ja Re: Zrelaksujmy Częstochowę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:11
            Nawet nie próbuj - nie uda się
            • dyziek_o Re: Zrelaksujmy Częstochowę... 02.06.09, 08:26
              Oczywiście masz moje poparcie. Ale jak napisał " ja", najpierw
              wybory do Unii. Unia musi wprowadzić przymusowe rozgraniczenie
              państwa od kościoła. Wtedy należy w Polsce wybrać ludzi którym na sercu leży
              dobro kraju a nie Watykanu czy ojca dyrektora.
              Następnie w Częstochowie wybrać władze w/g tego samego klucza co
              wcześniej opisałem.
              Dopiero wtedy będą jakiekolwiek szanse na działania o których marzy jasiu i
              paru jemu podobnych.
              Pozdrawiam,
              Dyzio.
              • qmar Re: Zrelaksujmy Częstochowę... 02.06.09, 10:25
                a do tego czasu na placu można wykopać wielką, symboliczną dziurę...
                • dyziek_o Re: Zrelaksujmy Częstochowę... 02.06.09, 20:45
                  i w tą dziurę nas......ć!
                  Dyzio.
                  • Gość: jasiu... Re: Zrelaksujmy Częstochowę... IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.09, 21:15
                    Ja po prostu im więcej widzę, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że
                    Częstochowa jest jedynym i specyficznym miastem w całej Europie, a może i na
                    całym świecie.

W żadnym z barbarzyńskich miast (tam gdzie nie mówią po polsku), jakie udało mi
                    się zobaczyć nie spotkałem zielonej ścieżki rowerowej. W żadnym nie spotkałem
                    się z opinią, by asfalt był brzydki. Wszędzie władze, czasem wręcz
                    ekstrawagancko, starają się miasta ukolorować, wyposażyć w wiele wesołych,
                    barwnych elementów. Zmieniające się kolorowe oświetlenie czasem bardzo
                    zabytkowych budowli, bajkowe fontanny, na każdym kroku gra barw i kształtów.
                    Może właśnie dlatego, jeśli z Częstochowy wyjadę od razu dopada mnie dobry humor.

Pamiętacie tzw. pomarańczową alternatywę i jej krasnale? Pamiętacie hasło "nie
                    ma wolności bez krasnoludków". Pamiętacie w jaki sposób Frydrych walczył z
                    ogólnym zniechęceniem, sztampą, przerysowanym patosem? Właśnie taki ktoś, jak
                    "major" jest dziś bardzo Częstochowie potrzebny. Ktoś, kto ideę publicznego,
                    otwartego dla wszystkich basenu w centralnym miejscu miasta zrozumie i będzie
                    twierdził, że taki basen, w tym akurat miejscu jest bardzo, ale to bardzo
                    potrzebny! Więcej jaja, więcej surrealizmu, mniej krawatów zawiązanych na
                    nieświeżej koszuli.

Bo w basenie można i się zrelaksować, i się ochrzcić, i od trudów codziennych
                    spoconą koszulę, pod ten szary krawat uprać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka