bernardyn70 09.06.09, 11:43 Czy ktoś zna koszty podłączenia domu jednorodzinnego go kanalizacji miejskiej, Wodociągi nie wykonują takich prac nawet odpłatnie, na własną rękę trzeba szukać wykonawcy, a może wprowadzono mnie w błąd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Re: Podłączenie do kanalizacji miejskiej jaki kos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 11:54 nie da sie okreslic kosztow ot tak. Zalezy od sytuacji lokalnej. Moze byc 3000 zl, a moze byc 20000 zl. Na poczatek mapa do celow projektowych - 400 zl (choc tu w miescie chca nie wiedziec czemu wiecej) + projekt 600 zl (choc tu w miescie chca nie wiedziec czemu nawet 2x tyle). Dopiero potem wykonawca moze wejsc i okreslic ile. Wszystko zalezy od tego czy musisz przejsc pod droga i jaka to droga, czy mozna przewiertem, czy trzeba ryc asfalt. Czy po drodze nie trzeba przelozyc innej infrastruktury, jak masz wyjscie do kanalizacji w domu (poziom i poziom kanalu). Zbyt duzo niewiadomych jak na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernardyn70 Re: Podłączenie do kanalizacji miejskiej jaki kos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:23 widzę,że masz rozeznanie, może masz namiary na kogoś kto się takimi pracami zajmuje? tola 70@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: Podłączenie do kanalizacji miejskiej jaki kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 07:58 Za takie kwoty to mam opłatę za szmbo na wiele lat . A na wsi w ogóle by tego nie robili ( szambo na pole ) , gdyby wójt nie zachęcał finansowo do podłączenia się . W Częstochowie wolą raczej zdzierać skórę z mieszkańca . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kata Wodociągom nic sie nie opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 08:56 Jeżeli tylko istnieje kanalizacja w miejscowości to powinno się robić wszystko, zeby ludzie się podłączali zamiast wypuszczać ścieki do ziemi (bo nawet w nowobudowanych domach szamba są 'nieszczelne') a tymczasem jest zupełnie odwrotnie. Same utrudnienia, w ogóle wodociągi to skostniały relikt PRLu. Enionowi, gazowni się opłaca ciągnąc swoje media do nowych domów a wodociągom nie :( Z tego co wiem łatwiej podłaczyć się do kanalizacji w gminach niż w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sli Re: Wodociągom nic sie nie opłaca IP: *.com.pl 27.07.09, 11:25 Jeżeli jest kanał w ulicy to jest obowiązek podłączenia się do niego. Na razie jest to okres przejściowy_kilka lat, natomiast później będą wysokie kary za niepodłączenie się. Już straż miejska sprawdza w niektórych rejonach. Robiłem kanał 2_lata temu, koszt 7 tyś. zł., projekt miałem swój, długość łącza ok. 25 m. Firmy nie kwapią się z robotą kanałów-czekają na odpowiedni moment, a wtedy będą odpowiednie ceny i ostra panika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kata Re: Wodociągom nic sie nie opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 14:45 Na ulicy, na której mam działkę jest kanalizacja, ale do nowych działek jeszcze niezabudowanych (m.in. mojej) to odległość od ok. 100 do 300 m. Koszt samodzielnego dociągnięcia kanalizacji byłby pewnie spory wiec przy nowych domach zapewne powstaną szamba :( Czy ktoś się orientuje czy są jakies mozliwości dofinansowania 'podciągnięcia' kanalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś