Dodaj do ulubionych

MPK stawia na mercedesy

08.07.09, 21:45
Już w trakcie przetargu MPK zmieniło nieco specyfikację, dzięki czemu pasażerowie nie będą musieli się męczyć w tzw. saunobusach, czyli pojazdach z malutkimi lufcikami. Zamiast nich odsuwana będzie większa połać okna.

patrzcie państwo co za luksus - otwierane okna, no i po co komu klimatyzacja?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.rev.inds.pl 08.07.09, 22:27
      Dobrze, że przegubowe autobusy beda niskopodlogowe bo ostatnie
      zakupy wysykopodlogowych Conecto przez MPK bylo cofaniem sie w
      rozwoju.
      • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 22:48
        Ciekawe czy ktokolwiek inny startował do przetargu, czy też widząc że nie ma to
        najmniejszego sensu konkurencja po prostu odpuściła :)
      • kicikici41 Re: MPK stawia na mercedesy 08.07.09, 23:04
        te 10 cm to wielki krok dla ludzkości
    • donald-marzy Re: MPK stawia na mercedesy 08.07.09, 23:27
      mnie tam jako wiernemu pasażerowi publicznego transportu mercedesy odpowiadają
      ze względu na komfort, wygodę, estetykę i prestiż... poza tym firma mercedes
      sprawdza się od lat także w przewozach taxi... któż z nas mając do wyboru na
      postoju 10-letniego poloneza lub 25-letniego mercedesa W124 wybierze tego
      pierwszego... podobna sytuacja może być za kilka lat z dylematem między
      solarisem urbino i mercedesem citaro
      • Gość: gd Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 07:58
        prestiz w autobusie?
    • Gość: Mr. T MPK stawia na mercedesy IP: *.net.stream.pl 08.07.09, 23:39
      Bardzo lubię te autobusy Mercedesa, głównie za wygodę i fajną jazdą. Jazda nimi
      to sama przyjemność. Jedynie wkurza w nich dźwiek przy zamykaniu drzwi. Wywalić
      i sprzedać wiochą stare Ikarusy pożytku z nimi nie ma a tylko zanieczyszczają
      środowisko. Nowym Mercedesom mówię stanowczo TAK! I w ogóle ładnie to wygląda
      jak jadą takie Merchy DK1 przynajmniej nasze miasto może się z tej strony
      zaprezentować.
      • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 08:57
        Myślę, że z punktu widzenia pasażera nie ma dużej różnicy pod względem marki
        autobusu jakim mają jeździć. Rzeczy istotne dla pasażerów określane są w
        przetargu i każdy producent po prostu się do nich dostosuje (chyba, że wymaga
        się takiego absurdu jak dzielona przednia szyba).

Ładny wygląd mają wszystkie współcześnie produkowane auta i solarisy czy MANy
        będą się prezentowały równie dobrze jak mercedesy (rzecz gustu i malowania).

W zasadzie nie ma to dla mnie jakiegoś specjalnego znaczenia, ale wolałbym żeby
        jednak nasze MPK kupowało polskie autobusy (powód myślę, że oczywisty?)
    • vanryber MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 06:50
      kolejne autobusy bez klimy :( naprawde fantastycznie!!!jest sie z czego
      cieszyc.....
      • Gość: kiler Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.apus-net.pl 09.07.09, 08:04
        i tak najlepszy jest jelcz m 11
    • Gość: znawca Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 08:03
      Z klimatyzacją bywa różnie. W gorące dni, kiedy w autobusie
      klimatyzowanym jest dużo chłodniej, łatwo się przeziębić. W kilku
      miastach jeździłem takimi autobusami i przyznam, że w naszym
      klimacie (umiarkowanym przejściowym), klimatyzacja jest trochę
      przerostem formy nad treścią. A duże, przesuwane okna nie tylko będą
      chłodziły wnętrze podczas jazdy, ale i zapewnią znacznie lepszą
      cyrkulację powietrza, czego w autobusach klimatyzowanych brakuje.
      • Gość: xx Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.icis.pcz.pl 09.07.09, 10:35
        Tez jestem ostrozny jesli chodzi o klimatyzacje - ja staram sie jej unikac gdzie
        tylko sie da, jesli tylko mozna wytrzymac.
      • Gość: tt Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.chello.pl 10.07.09, 22:53
        Nie, z klimatyzacją nie bywa różnie. Z klimatyzacją zawsze jest tak samo! Mieszkam na codzień w innym mieście gdzie część autobusów posiada klimatyzację. Różnica między klimatyzowanymi i nieklimatyzowanymi autobusami to niebo a ziemia! Różnica jest kolosalna, a wygoda podróżowania klimatyzowanym autobusem - bezcenna! I jak niby jest możliwość przeziębienia się? Przecież w klimatyzowanych autobusach nie panuje chłód, nie jest zimno... W nich jest normalnie, nie jest gorąco tylko tak neutralnie, a ponadto: nie jest duszno. Nawet w zapchanym autobusie jest czym oddychać. Co do powietrza to jego cyrkulacja jest wystarczająca - nie udusisz się...
        A to że okna są fajne - no fajne są jak się głowe wyjmie jak pies i tak jedzie - wtedy może i jest chłodno...
    • Gość: nowe?? Re: MPK stawia na mercedesy IP: 188.33.14.* 09.07.09, 09:02
      beda to nowe autobusy czy jak poprzednie uzytkowane na niemieckich
      lotniskach??
      • Gość: alfa Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.143.lesio.net 09.07.09, 09:10
        Nowe. I tez niemam nić przeciwko Mecedesowi rozumiem tez potrzebe
        ujednolicenia taboru nie mniej też wolałbym aby wygrała Polska
        firma. W czasach kryzysu tzw. liklany patriotyzm czyli w takim
        wypadku kupowanie sprzetu produkowanego we wąsnym kraju jest jak
        najbardziej potrzebną rzeczą.
        • uri8ld Re: MPK stawia na mercedesy 12.07.09, 13:51
          Może jednak postawić na to co Polskie? Solaris ma klase dużo się ostatnio o nim
          mówi. Wygląd wewnętrzny ma o niebo lepszy jak te mercedesy... W Solarisach da
          się poczuć jak w limuzynie, te srebrne malowanie. Ja bym wolał jednak Solarisy...
          • Gość: Lechu Re: MPK stawia na mercedesy IP: 193.138.241.* 12.07.09, 14:31
            Jak pan L. przejdzie do solarisa to będą solarisy. Dla mnie może
            jednak zostać w mercedesie, są lepsze niż solarki.
            • driver_20 Re: MPK stawia na mercedesy 12.07.09, 18:12
              An powiedz mi w czym dokładnie Mercedes jest lepszy od Solarisa?
              • Gość: Lechu Re: MPK stawia na mercedesy IP: 193.138.241.* 12.07.09, 19:31
                Kwestia gustu - ktoś w solarisie czuje się jak w limuzynie, mi się
                nie podoba.
                • driver_20 Re: MPK stawia na mercedesy 12.07.09, 19:48
                  Czyli Solaris wcale nie jet gorszy od Mercedesa.Ba jest on nawet lepszy od niego
                  choć by przez to że ma maksymalną szerokość przejścia między siedzeniami.To
                  tylko Tobie się on nie podoba co wcale nie oznacza ze jest on gorszy od Mercedesa.
      • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 09:19
        A które konkretnie były użytkowane na niemieckich lotniskach?
        • bonzo1 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 10:35
          Pewnie chodzi o krótkie 2 drzwiowe Many zakupione jako używki.
        • Gość: nowe?? Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 13:47
          te w których nie mozna okien otworzyc przystosowane były na porty
          lotnicze
      • Gość: xx Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.icis.pcz.pl 09.07.09, 10:33
        Wszystkie Mercedesy, ktore jezdza w MPK, byly kupowane jako NOWE.
    • por1 MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 09:34
      Nowe autobusy sa konieczne, szkoda ,ze to nie Solarisy. Nie
      sądzę ,zeby były droższe od merców. My czujemy sie tak jakos
      niedowartosciowani, musi byc mercedes , albo bmw.....
      • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 11:40
        Z tego co wiem to wcale nie musi być mercedes, tylko musi być autobus kupiony od
        niejakiego pana L.

Te 9 solarisów które mamy też były kupione od niego?
        • bonzo1 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 11:54
          Evobus sprzedaje Mercedesy i Setry także raczej Solarów nie
          będzie ...
          • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 12:14
            Wiem, ale pytam o te solarisy które już mamy - czy p. L. nie pracował u solarisa
            kiedy je kupowaliśmy?
            • bonzo1 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 12:27
              Mr L. był po Ikarusie w Volvo, Manie i teraz Mercedes
              • pecett Re: MPK stawia na mercedesy 11.07.09, 22:01
                Mr. L ?? A co to za tajemnica ?? Pan Laszlo zawsze Czestochowie autobusy
                opylal.... Zmieni prace to w Czwie tez marka sie zmieni pewnie ;)
        • Gość: p Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 13:57
          Nie, ale Solarisy były kupione za kadencji innego prezesa.
          • Gość: vox populi Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.chello.pl 09.07.09, 15:01
            bez obrazy, ale solarisy to oprócz wyglądu nie jest szczyt nowoczesności i
            niezawodności, za kilka lat może być z nimi problem... a kwestia kupować w
            kryzysie polskie??? z pewnością Niemcy ostatnio więcej od nas kupili samochodów
            niż my od nich... a i tak myślę że nam się odwdzięczą na przykład przyjeżdżając
            jako turyści...
            • Gość: alfa Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.143.lesio.net 09.07.09, 15:07
              Gość portalu: vox populi napisał(a):

> bez obrazy, ale solarisy to oprócz wyglądu nie jest szczyt
              nowoczesności i
              > niezawodności, za kilka lat może być z nimi problem

Ciekawostka. To jak wytłumaczysz fakt iż nie tak dawno MPK Berlin
              zakupiło dość sporo Solarisów? A chyba nie twierdzisz iż Niemcy nie
              szanują pieniędzy lub iż Niemcy kupili by badziewie?
              • Gość: vox populi Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.chello.pl 09.07.09, 21:00
                no więc skoro oni kupują od nas solarisy, to my w ramach współpracy
                dobrosąsiedzkiej możemy od nich kupić parę sztuk mercedesów... i tak bilans
                korzystniej wypadnie po stronie Polski... czy naprawdę wszyscy muszą jeździć
                solarisami... czy wszyscy muszą mieć konto w mBanku, bo tanio??? ja wolę konto w
                NobleBanku... ja jestem zadowolony z mercedesa... ciekawe czy któryś z jaśnie
                wypowiadających się forumowiczów w ogóle korzysta z częstochowskiego publicznego
                transportu???
              • krzysp2508 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 21:52
                Nie wspomnę że wysyłali solarki do Dubaju :)
            • Gość: Harry_man Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 16:39
              Ale w czym konkretnie solarisy odstają od konkurencji?
            • driver_20 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 17:56
              Już ktoś przede mną przytoczył argument o Berlinie.Ale nie tylko stolica Niemiec
              ale wile innych miast w Niemczech Austrii i innych państwach kupiło sporo
              Solarisów.Po za tym z punktu widzenia pasażera są one dużo lepsze od merców
              ponieważ posiadają dużo szersze przejścia między siedzeniami przez co wymiana
              pasażerów jest dużo szybsza i nie panuje ścisk w autobusach.

Zauważyłem że Polacy mają jakiś dziwny kompleks że co nasze to złe.A jeśli
              chodzi o autobusy to produkujemy całkiem niezłe pojazdy.I nie tylko Solarisy ale
              Autosany które są eksportowane do Szwecji.A nikt mi nie wmówi że Szwedzi mając
              własne konstrukcje,dbając o bezpieczeństwo i komfort podróżnych będą kupować
              Polskie Autosany.Tak samo jest z Solarisem Niemcy tyle lat kupowali Mercedesy i
              Many zamiast autobusów Renault czy Scania lub Volvo i nagle mieli by zacząć
              kupować gorszego Solarisa?
              • Gość: Lechu Re: MPK stawia na mercedesy IP: 193.138.241.* 09.07.09, 21:45
                Akurat ja, jako pasażer, wolę mercedesy. Solarisy wg mnie mają
                beznadziejny układ siedzeń.
                • driver_20 Re: MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 23:19
                  To ciekawe co piszesz bo mnie się wydaje że i Solaris i Mercedes mają prawie
                  identyczne rozlokowane foteli.
    • basiecza50 MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 18:08
      Obawiam się,że znów robi się medialny szum nt.kupna nowych
      autobusów, a potem się okaże,że ....... zostaną wypożyczone innym
      miastom. W Częstochowie aż wstyd, aby jeździły stare, zdemolowane,
      nie przystosowane dla starszych schorowanych ludzi autobusy.Pięknie
      się pisze,a rzeczywistość jest wręcz okrutna. Takiego starego taboru
      nie spotyka się w innych miastach. A nasze chciało za wszelką cenę
      stać się na nowo miastem wojewódzkim!! Z czym do gości.... jak się
      potocznie mówi.?! MPK niech te stare strupy,do których nie można
      wejść, ani z nich wyjść zezłomuje, bo naszemu społeczeństwu chyba
      należy się szacunek. My nie jesteśmy bydłem, bo nawet zwierzęta mają
      prawa do odpowiedniego transportu. Tak,że chwalić się należy nie z
      haseł, reklam ale z konkretnych czynów.....
    • Gość: mpk MPK stawia na mercedesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 21:25
      Czy w warunkach przetargu znowu była "szyba przednia dzielona" ?
      Oj nie ważne czy dzielona ,ważne jak sie dzieli.
      • bonzo1 Re: MPK stawia na mercedesy 10.07.09, 07:40
        W przetargu była wymagana szyba przednia pełna z wydzielonym
        wyświetlaczem
    • sceptyk2009 MPK stawia na mercedesy 09.07.09, 23:44
      I co z tego,że MPK kupiło nowe mercedesy,skoro jak tylko minie okres gwarancyjny czy ochronny(jak zwał,tak zwał),wszystkie autobusy będą oblepione reklamami jak wozy cyrkowe,szyby zaklejone jak w pojazdach przy wysyłce na wschód(daleki,oj daleki...).Gdzie barwy regionalne wzorem Krakowa,Wrocławia(niebieskie)czy Poznania(zielone)?
      A kierowcy dalej będą jeździć ubrani jak przebierańcy,porozbierani "do rosołu"-może wreszcie kierownictwo MPK pomyślałoby o jednolitym,odpowiednim na wszystkie pory roku ubiorze swoich pracowników wzorem innych miast,na które to rozwiązania działania komunikacji miejskiej tak chętnie powołuje się sam PREZES MPK-nie chodzi o to,by kierowca-motorniczy jeździł cały dzień "pod krawatem",ale by swoim wyglądem godnie reprezentował miasto,w końcu to chyba jest funkcjonariusz publiczny podlegający szczególnej ochronie prawnej.
      Wiem,że to jest ciężka praca za kółkiem,że będą głosy sprzeciwu,że gorąco,duszno w kabinie,ale czy w innych miastach Polski kierowcy nie jeżdżą w takich samych autobusach jak w Częstochowie,w takich samych warunkach pogodowych?
      A finanse?Skoro gdzie indziej zakłady komunikacyjne mogą wygospodarować środki na jednolity ubiór pracowników,to dlaczego nie można tego zrobić w Częstochowie?
      "Skoro są pieniądze na konia,to i na bat się znajdą"-jak mówi porzekadło.
      A może są całkiem inne powody niechęci do wprowadzenia opisywanych propozycji?
      Ale to już inna historia...
      • Gość: xx Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.icis.pcz.pl 10.07.09, 09:22
        Na szczescie Mercedesy sie nie okleja - to udalo sie wywalczyc. A
        barwy w jakich jezzda sa fajne - wlasnie firmowe.

Co do stroju kierowcow - masz absolutna racje.
        • sceptyk2009 Re: MPK stawia na mercedesy 10.07.09, 22:24
          Ciekawy jestem,jak długo nowe "mercedesy" nie będą w barwach wozów cyrkowych-upłynie gwarancja,rękojmia itd.jak pisałem poprzednio i wróci samowolka.A barwy powinny być nie "firmowe" ale charakterystyczne dla danego miasta.
          Jeśli chodzi o kolorystykę "mercedesów" to jest właśnie nawiązanie do tradycji;w końcu odrestaurowany "ikarus 280"(?) o nr bocznym 288 jest właśnie w tym kolorze-nieistotne jest czy góra i dół autobusu są czerwone a środek biały czy też odwrotnie.
          A tak na marginesie- po kilkudniowych deszczach na odnowionym ledwo co "ikarusie" już pojawiły się rdzawe zacieki.Co z jakością wykonanych prac renowacyjnych?
    • Gość: marc MPK stawia na mercedesy IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.09, 12:05
      noi myslicie ze merce sa takie dobre.Przypomnijcie sobie wypadek w alejach co autobus sam ruszył dobrze ze kierowca zatrzymał sie na słupie.Moim zdaniem mercedesy sa o dupe potrzaskac w kwesti bezpieczenstwa juz wole starego jelcza czy ikarusa bo tam jestem pewien ze nie pujdzie elektronika.Według mnie MPK powinno kupic solarisy albo many z dużaymi otworami w szybach.I pozatym to co polskie jest najlepsze .
    • Gość: stary bolec Re: MPK stawia na mercedesy IP: *.privacyfoundation.de 11.07.09, 12:06
      moderatorzy!!!!!!
      nie potraficie skasować tych wypocin
      a skasowaliście wątek gdy forumowiczka prosiła o pmoc w odnalezieniu
      psiaków ,zarchiwizowaliście dzięki trollom
      "dojrzali jak wino"
      macie już wakacje?
      ruszcie te tyłki
      Wielką jest mądrością umieć znosić głupotę innych -Pitagoras
    • Gość: piorun51 [...] IP: 85.125.223.* 12.07.09, 14:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka