looooooook 21.08.09, 21:45 mam pytanie. mam auto zarejestrowane na 4 osoby. co się stanie jeśli policja zatrzyma mnie gdy będzie w aucie 5 osób? dostanę jakiś mandat punkty ? ile ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominik_wus Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 21:59 Patrz - ustawa prawo o ruchu drogowym + rozporzadzenia o mandatach karnych i punktach. A na marginesie.... po co Ci taka wiedza? Nie lepiej obrocic dwa razy, albo jechac 2 autami? Wiesz o tym, ze im wiecej osob, to w razie wypadku wasze szanse spadaja na łeb na szyję? Odpowiedz Link Zgłoś
looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:05 z czystej ciekawości nie raz słyszałem opowieści ile to osób w aucie na raz ktoś nie wiózł jak z dyskoteki jechał i ciekawi mnie jaka za to jest kara. czy czym więcej osób więcej punktów większy mandat. no i może i mnie się kiedyś w przyszłości to przyda. będę wiedział czy warto ryzykować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 22:00 to chyba będzie to Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami - art.97 k.w. art.45 ust.2pkt.3 p.r.d. karane 1 punktem karnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 22:10 a mandat jest w wysokości 100 zł Odpowiedz Link Zgłoś
xyz.9 Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:13 tylko 100 zl? Powinno byc nin. 300 za kazdą osobe! W Polsce mandaty powinny byc uzaleznione od pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:16 ta od pensji... a jak jedzie bezrobotny albo synuś tatusiowym autem ? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz.9 Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:18 No to tu pojawia sie problem. Jednak wiem, ze w krajach skandynawskim funkcjonuje taki system z powodzeniem. Jeden placi 100 jednostek za przekroczenie predkosci o XX, a drugi co wiecej zarabia za taką samą predkosc juz 10 000 jednostek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:21 wiem też o tym słyszałem. to jest dobre ale w sumie nie do końca. wiesz jak jest u nas wszystko na żonę zapisze sam biedny bezrobotny będzie dostawał mandaciki po 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
krataa Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:39 - Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu 100zł - Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu 0 pkt karnych. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 04:07 Re: liczba miejsc w samochodzie krataa 21.08.09, 22:39 Odpowiedz - Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu 100zł - Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu 0 pkt karnych. pozdrawiam:) <<<<. Nie tylko 100zł mandatu.Teraz przewinienia się sumuje więc dojdzie do tego mandat za niezapięcie pasów przez 5 osobę(płaci pasażer i osobno ,dodatkowo kierowca)dalej brak podstawowego wyposażenia jakim jest 5 pas bezpieczeństwa.Mogą też dojść opłaty za zasłania widoczności,lusterek i też za tonaż(kg) ponadnormatywny osób.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adf Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 23:07 Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.gre.pl 22.08.09, 23:51 Spora szansa jest, że nawet się nie doliczą ile jedzie osób. No chyba, że Maluchem upchniecie 5 osób i będzie to komicznie wyglądało. 5 zamiast 4 da się bez problemu, gorzej 6 zamiast 5. Tu już chętniej zatrzymają do rutynowej kontroli i każą jednemu wracać na piechotkę. Pamiętaj jednak, że jak coś jest stworzone na konkretną ilość osób widocznie w takiej formie jest bezpieczne. Nie mówię, że będzie wypadek - ale jeśli... To co wtedy? Problemy mogą być poważniejsze niż ewentualny mandat 100 złotowy. Odpowiedz Link Zgłoś