Dodaj do ulubionych

liczba miejsc w samochodzie

21.08.09, 21:45
mam pytanie. mam auto zarejestrowane na 4 osoby. co się stanie jeśli policja
zatrzyma mnie gdy będzie w aucie 5 osób? dostanę jakiś mandat punkty ? ile ?
Obserwuj wątek
    • dominik_wus Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 21:59
      Patrz - ustawa prawo o ruchu drogowym + rozporzadzenia o mandatach
      karnych i punktach.

A na marginesie.... po co Ci taka wiedza? Nie lepiej obrocic dwa
      razy, albo jechac 2 autami? Wiesz o tym, ze im wiecej osob, to w
      razie wypadku wasze szanse spadaja na łeb na szyję?
      • looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:05
        z czystej ciekawości nie raz słyszałem opowieści ile to osób w aucie na raz ktoś
        nie wiózł jak z dyskoteki jechał i ciekawi mnie jaka za to jest kara. czy czym
        więcej osób więcej punktów większy mandat. no i może i mnie się kiedyś w
        przyszłości to przyda. będę wiedział czy warto ryzykować
      • Gość: :) Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.alfanet24.pl 22.08.09, 05:10
        ):)
    • Gość: odp Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 22:00
      to chyba będzie to
      Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami - art.97 k.w. art.45 ust.2pkt.3
      p.r.d.
      karane 1 punktem karnym :)
      • Gość: odp Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 22:10
        a mandat jest w wysokości 100 zł
        • xyz.9 Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:13
          tylko 100 zl? Powinno byc nin. 300 za kazdą osobe! W Polsce mandaty
          powinny byc uzaleznione od pensji.
          • looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:16
            ta od pensji... a jak jedzie bezrobotny albo synuś tatusiowym autem ?
            • xyz.9 Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:18
              No to tu pojawia sie problem. Jednak wiem, ze w krajach
              skandynawskim funkcjonuje taki system z powodzeniem. Jeden placi 100
              jednostek za przekroczenie predkosci o XX, a drugi co wiecej zarabia
              za taką samą predkosc juz 10 000 jednostek. :)
              • looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:21
                wiem też o tym słyszałem. to jest dobre ale w sumie nie do końca. wiesz jak jest
                u nas wszystko na żonę zapisze sam biedny bezrobotny będzie dostawał mandaciki
                po 50 zł
    • krataa Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:39
      - Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie
      rejestracyjnym pojazdu 100zł
      rejestracyjnym pojazdu 0 pkt karnych.
      pozdrawiam:)
      • looooooook Re: liczba miejsc w samochodzie 21.08.09, 22:43
        dzięki
        pozdrawiam
      • Gość: :) Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 04:07

Re: liczba miejsc w samochodzie
        krataa 21.08.09, 22:39 Odpowiedz
        rejestracyjnym pojazdu 100zł
        rejestracyjnym pojazdu 0 pkt karnych.
        pozdrawiam:)
        <<<<.
        Nie tylko 100zł mandatu.Teraz przewinienia się sumuje więc dojdzie do tego
        mandat za niezapięcie pasów przez 5 osobę(płaci pasażer i osobno ,dodatkowo
        kierowca)dalej brak podstawowego wyposażenia jakim jest 5 pas
        bezpieczeństwa.Mogą też dojść opłaty za zasłania widoczności,lusterek i też za
        tonaż(kg) ponadnormatywny osób.:)
    • Gość: adf Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 23:07
      Ciekawe
      • Gość: Tomek Re: liczba miejsc w samochodzie IP: *.gre.pl 22.08.09, 23:51
        Spora szansa jest, że nawet się nie doliczą ile jedzie osób. No chyba, że
        Maluchem upchniecie 5 osób i będzie to komicznie wyglądało. 5 zamiast 4 da się
        bez problemu, gorzej 6 zamiast 5. Tu już chętniej zatrzymają do rutynowej
        kontroli i każą jednemu wracać na piechotkę.

Pamiętaj jednak, że jak coś jest stworzone na konkretną ilość osób widocznie w
        takiej formie jest bezpieczne. Nie mówię, że będzie wypadek - ale jeśli... To co
        wtedy? Problemy mogą być poważniejsze niż ewentualny mandat 100 złotowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka