Dodaj do ulubionych

radio Maryja

IP: *.umcs.lublin.pl 28.11.02, 14:20
www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,1170978.html
poczytajcie sobie- zyciorys sławnego ojca
niestety nie oglądałam tego kontrowersyjnego filmu Morawskiego- wczoraj
dopiero usłyszałam jakie poruszenie wywołał, dlatego dziś chcę się dowiedzieć
co to był za film??
Obserwuj wątek
    • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 15:40
      jezeli o. r. przegra, jego zyciorys bedzie ksiazkowym przykladem korupcji.
      jezeli wygra - podrecznikowym przykladem radzenia sobie z przeciwnosciami.

rzymianie mowili: vae victis! (biada zwyciezonym!) i konsekwentnie stosowali to
      do wszystkich, rowniez do siebie.
    • michal_el Re: radio Maryja 28.11.02, 23:02
      ZLIKWIDOWAĆ RADIO MARYJA!!!
      • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 23:08
        michal_el napisał:

> ZLIKWIDOWAĆ RADIO MARYJA!!!
        >

ciiii!, bo uslysza i jutro bedziesz bohaterem "rozmow skonczonych"
        czy "niedokonczonych"! ;-)
        • michal_el Re: radio Maryja 28.11.02, 23:21
          Gość portalu: apv napisał(a):

> michal_el napisał:
          >
          > > ZLIKWIDOWAĆ RADIO MARYJA!!!
          > >
          >
          > ciiii!, bo uslysza i jutro bedziesz bohaterem "rozmow skonczonych"
          > czy "niedokonczonych"! ;-)

Księża robia rózne przekręty, jak np ten w Elblągu, nie spłacanie kredytu, na
          szczęście sąd zadecydował, że muszą zapłacić, ale tak naprawdę i tak to wierni
          sfinansują z ofiar na tacę:)
          I jak tu chodzić do koćioła?.
          • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 23:31
            michal_el napisał:

> I jak tu chodzić do koscioła?.
            >

bardzo prosto: wyjsc z domu, wejsc do kosciola i nie zwracac uwagi na
            plebanie! ;-)

wiecej halasu robi jedno drzewo, ktore upada, niz sto, ktore rosna. mysle, ze z
            xiezmi jest podobnie: jeden nabroi i smrod ciagnie sie latami, a podejrzenie
            pada na wszystkich. inaczej wszystko to dawno juz by sie r........o. ale to moj
            osobisty poglad, nie musisz go podzielac. ja tam mam dobre doswiadczenia w tym
            wzgledzie, a o tym, co sie dzieje w kosciele, dowiaduje sie nie z gazet, ale w
            kosciele, jako uczestnik.

choc podczas ogloszen i ja ziewam... ;-) (nikt nie jest doskonaly, ja taki nie
            jestem ani od innych nie zadam doskonalosci, jedynie uczciwosci, poczynajac od
            siebie. to chyba jeszcze nie jest fundamentalizm, co?) ;-)
            • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 29.11.02, 12:09
              tylko jeszcze sobie odpowiedz uzytkowniku "michal_el" dlaczego ten kosciol,
              wiec ci wszyscy bosowie chierachowie i tak dalej ochraniaja tych przekretow,
              tych przestepcow???
              bo ja nie potrafie tego zrozumiec - instytucja ktora stoi na strazy moralnosci,
              dobra, dlaczego sama w sobie nie jest moralna i dobra???

kosciol wymaga od wiernych - a czego kosciol wymaga od siebie? czyzby tylko
              pieniedzy?
            • anna1000 Re: radio Maryja 29.11.02, 14:09

> michal_el napisał:
              >
              > > I jak tu chodzić do koscioła?.
              > >
              >
              > bardzo prosto: wyjsc z domu, wejsc do kosciola i nie zwracac uwagi na
              > plebanie! ;-)
              >
              > wiecej halasu robi jedno drzewo, ktore upada, niz sto, ktore rosna. mysle, ze
              z
              >
              > xiezmi jest podobnie: jeden nabroi i smrod ciagnie sie latami, a podejrzenie
              > pada na wszystkich. inaczej wszystko to dawno juz by sie r........o. ale to
              moj
              >
              > osobisty poglad, nie musisz go podzielac. ja tam mam dobre doswiadczenia w
              tym
              > wzgledzie, a o tym, co sie dzieje w kosciele, dowiaduje sie nie z gazet, ale
              w
              > kosciele, jako uczestnik.
              >
              > choc podczas ogloszen i ja ziewam... ;-) (nikt nie jest doskonaly, ja taki
              nie
              > jestem ani od innych nie zadam doskonalosci, jedynie uczciwosci, poczynajac
              od
              > siebie. to chyba jeszcze nie jest fundamentalizm, co?) ;-)

mam i dobre i złe przeżycia związane z kontaktami z księżmi- nie uogólniam, tak
              jak w polityce soą księza *księza* i księża *nieuczciwi* (czarne owce)
              ale jeśli chodzi o radio maryja to tu nie jest problemem o.r. tylko rzesza jego
              odbiorców- za przeproszeniem pustaków, których niektóre zachowani9a są
              niechrześcijańskie- huligańskie- jak właśnie straszenie posłów, dzwonienie do
              nich w nocy (do tych którzy głosowałi za aborcją)- i do tego namawia ksiądz??
              zyjemy w wolnym kraju i kazdy ma prawo do swoich poglądów- zarówno ta rzesza
              pustaków jak i posłowie popierający aborcję, ale zadna strona nie ma prawa
              straszyć drugiej.
              martwi mnie to, że ludzie są tak bezmyślni i tak ślepi- że ślepo słuchają ojca,
              nie mają własnego zdania, co o. mówi to wykonują posłusznie-
              • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 29.11.02, 14:29
                anna1000 napisała:

> mam i dobre i złe przeżycia związane z kontaktami z księżmi- nie uogólniam,
                tak
                >
                > jak w polityce soą księza *księza* i księża *nieuczciwi* (czarne owce)
                > ale jeśli chodzi o radio maryja to tu nie jest problemem o.r. tylko rzesza
                jego
                >
                > odbiorców- za przeproszeniem pustaków, których niektóre zachowani9a są
                > niechrześcijańskie- huligańskie- jak właśnie straszenie posłów, dzwonienie do
                > nich w nocy (do tych którzy głosowałi za aborcją)- i do tego namawia ksiądz??
                > zyjemy w wolnym kraju i kazdy ma prawo do swoich poglądów- zarówno ta rzesza
                > pustaków jak i posłowie popierający aborcję, ale zadna strona nie ma prawa
                > straszyć drugiej.
                > martwi mnie to, że ludzie są tak bezmyślni i tak ślepi- że ślepo słuchają
                ojca,
                >
                > nie mają własnego zdania, co o. mówi to wykonują posłusznie-

i wlasnie o to mi chodzi - odbiorca programu sa ludzie starsi, nauczeni
                dokladnie tego co przez cale zycie wpajal im kosciol. nauczeni sa wiary i
                posluszenstwa - pozbawieni nie bojmy sie tego powiedziec wlasnego ego.

jestem przekonany ze na pytanie dlaczego to robia - odpowiedz sprowadzi sie
                zawsze do tego ze to radio, ze to o.R. - a nie ze oni tak mysla.

IMHO w tej chwili ci ludzie sa poprostu manipulowani. a przygotowywani byli do
                tego cale zycie.
                • anna1000 Re: radio Maryja 29.11.02, 17:34
                  Gość portalu: judasz napisał(a):

>
                  > i wlasnie o to mi chodzi - odbiorca programu sa ludzie starsi, nauczeni
                  > dokladnie tego co przez cale zycie wpajal im kosciol. nauczeni sa wiary i
                  > posluszenstwa - pozbawieni nie bojmy sie tego powiedziec wlasnego ego.
                  >
                  > jestem przekonany ze na pytanie dlaczego to robia - odpowiedz sprowadzi sie
                  > zawsze do tego ze to radio, ze to o.R. - a nie ze oni tak mysla.
                  >
                  > IMHO w tej chwili ci ludzie sa poprostu manipulowani. a przygotowywani byli
                  do
                  > tego cale zycie.

a ja inaczej to sobie tłumaczę- może zbyt abstrakcyjnie, ale łączę to z
                  komunizmem- wtedy też człowiek nie miał własnego zdaniz, tylko opinię dyktowała
                  partia- szczególnie jeśli chodzi o pustaków- człowiek wychowany, wzrastający w
                  tak chorym systemie nie umie już sam myśleć i szuka sobie *autorytetów* a jaki
                  autorytet może znależć pustak???
                  jak czytaliście ten artykuł to są tam też odnośniki
                  www1.gazeta.pl/kraj/1,34317,1170851.html
                  kim jest słuchacz radia maryja- poczytajcie
                  • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 07:32
                    anna1000 napisała:

> a ja inaczej to sobie tłumaczę- może zbyt abstrakcyjnie, ale łączę to z
                    > komunizmem- wtedy też człowiek nie miał własnego zdaniz, tylko opinię
                    dyktowała
                    >
                    > partia- szczególnie jeśli chodzi o pustaków- człowiek wychowany, wzrastający
                    w
                    > tak chorym systemie nie umie już sam myśleć i szuka sobie *autorytetów* a
                    jaki
                    > autorytet może znależć pustak???
                    > jak czytaliście ten artykuł to są tam też odnośniki
                    > <a
                    href="http://www1.gazeta.pl/kraj/1,34317,1170851.html"target="_blank">www1.g
                    > azeta.pl/kraj/1,34317,1170851.html</a>
                    > kim jest słuchacz radia maryja- poczytajcie

wlasnie tak wychowuje sobie kosciol wiernych - tak samo jak robil to komunizm.
                    i nawet, zdecydowanie to powiem, takimi samymi metodami. mial niestety duzo
                    wiecej czasu na budowanie tej potegi.

a teraz jak odpowiedziec na slowa "jeden jedyny jest prawdziwy, a wszystko inne
                    jest nieprawdziwe, i wszystko jemu powinno byc ulegle" ???
                    czyli wracamy do baaaardzo starej maksymy "wszyscy sa rowni, ale niektorzy sa
                    rowniejsi".
                    • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 12:34

>
                      > wlasnie tak wychowuje sobie kosciol wiernych - tak samo jak robil to
                      komunizm.
                      > i nawet, zdecydowanie to powiem, takimi samymi metodami. mial niestety duzo
                      > wiecej czasu na budowanie tej potegi.
                      >
                      > a teraz jak odpowiedziec na slowa "jeden jedyny jest prawdziwy, a wszystko
                      inne
                      >
                      > jest nieprawdziwe, i wszystko jemu powinno byc ulegle" ???
                      > czyli wracamy do baaaardzo starej maksymy "wszyscy sa rowni, ale niektorzy sa
                      > rowniejsi".

do takich uogólnień bym się nie posunęła ( tym bardziej że moje porównanie
                      zastosowałam tylko i wyłącznie do radia maryja), na marginesie Kościół (uzywasz
                      takiego sformułowania) to nie sam kler

radio maryja to sekciarze, którzy nawet sobie z tego nie zdają sprawy
                      • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 12:50
                        a ja sie posune do takich stwierdzen.
                        mowiac kosciol - mam na mysli instytucje, jej wladze i cala ta machine
                        zarzadzana przez watykan.

wracajac jednak do sekciarstwa - jaka, tan na prawde, jest definicja sekty? czy
                        te slowo nie jest naduzywane czasami?
                        • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 13:39
                          sekta- w chrześcijaństwie termin pejoratywny, stosowany w odniesieniu do grupy
                          rel., która oddzieliła się od macierzystego Kościoła dla zaznaczenia swojej
                          odrębności w kwestiach doktryny, liturgii czy organizacji kośc., tworząc nową
                          wspólnotę wyznaniową;

z encyklopedii wirtualnej Polski

encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=sekta
                          swo.pwn.pl/haslo.php?id=24726
                          sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56085
                          i tu pod 2 znajduje się określenie najlepiej opisujące na jakiej podstawie
                          określiłam radio maryja jako sektę

• Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 14:05
                            zdecydowanie nie podoba mi sie tutaj subiektywnosc tego okreslenia.
                            ciezko jest wiec obiektywnie nazwac cos sekta.

najbardziej niepokojace jest wlasnie to pejoratywne nacechowanie tego terminu.
                            dlaczego jesli ktos chce oddzielic sie od glownego nurtu kosciola nalezy mu sie
                            pejoratywny epitet???? znowu "rowni i rowniejsi"?

to taka tylko dywagacja dotyczaca okreslenia sekta - nie ma nic wspolnego
                            z "fanami" (slowo wziete przeciez od fanatykow) radia M.
                            ja zostane przy swojej wersji - oni sa manipulowani.

<<swoja droga idac tokiem myslenia "sekty" to juz sam o.R. i jego radio
                            zasluguja na miano sekty. skoro wiec sa dalecy glownemu nurtowi kosciola - to
                            dlaczego ten kosciol popiera te sekte????>>
                            • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 14:14
                              ja nie neguję tego, że są manipulowani- są i to bardzo, ale tylko przez 1
                              osobę - ojca
                              czy to oznacza, że nie są odpowiedziałni za swe czyny??? za telefony z
                              pogróżkami do posłów??
                              w niedziele na polsacie oglądałam chyba skrót wydarzeń z tygodnia i była
                              poruszana kwestia radia maryja, narrator opowiadał, że dziennikarze polsatu
                              chcieli uzyskać wywiad z ojcem Rydzykiem, ale niestety bramy radia, były dla
                              nich zmknięte, ale udało im się przeprowadzić wywiad z pracownikami radia i tu
                              najazd kamerą na dziadka wychodzącego z radia i wymachującego laską w kierunku
                              kamery ze słowami "ja ci po łbie zaraz dam"- czy coś w ten deseń...

tak zachowuje się człowiek, który przed momentem obcował z księżmi,
                              ojcami...poniekąd z Bogiem???
                              • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 14:21
                                niestety nie odpowiadaja :(
                                trudno mi to wytlumaczyc - ale jedyna wina lezy po stronie "manipulujacego", od
                                czlowieka ktory trzyma "ster" w swoich rekach.

IMHO do tych ludzi nie mozna miec zadnych pretensji.

wpojono w nich pewne zachowania i pewne "kody - informacje" - postepuja w
                                pewnych "plaszczyznach" swojego zycia dokladnie jak zaprogramowane maszyny.
                                za taki stan rzeczy odpowiada nietylko o.R.
                              • michal_el ŻYCIE POZA GROBOWE 02.12.02, 14:22
                                Oglądaliście wczoraj program NIE DO WIARY na TVNie?
                                Pokazywali jak ludzie kontaktują się ze swoimi bliskim, którzy zmarli,
                                wystarczy zadać pytanie i mieć włączony dyktafon prze 60 sekund, i później
                                odtworzyć i możemy usłyszeć głos tej osoby (pora dnia nie istotna).
                                W tamtym świecie ludzie żyją na siedmiu poziomach (jak na Ziemi niski, średni,
                                wysoki - chyba stan zamożności), wierzą w jednego Boga, jeśli ktoś był zły na
                                ziemi na początku staje przed "ekranem" i ukazują się wszytskie jego złe
                                uczynki razem z ich skutkami. Ciekawe czy to prawda?
                                • Gość: judasz Re: ŻYCIE POZA GROBOWE IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 14:27
                                  chcesz sobie robic jaja - to sobie zaloz nowy watek.
                                  moze jakies "archiwum x"

co ma zycie pozagrobowe do radia maryja?
                                  jaki tu jest spojnik w tym temacie???
                                  • michal_el Re: ŻYCIE POZA GROBOWE 02.12.02, 14:29

> chcesz sobie robic jaja - to sobie zaloz nowy watek.
                                    > moze jakies "archiwum x"
                                    >
                                    > co ma zycie pozagrobowe do radia maryja?
                                    > jaki tu jest spojnik w tym temacie???

A co ma piernik do wiatraka?
                                    Dałem nowy wątek w wątku:)))) Taka jest tego logika:)
                                    Dla mnie radio maryja to takie same jaja, jak to, ale zastanawiam się nad
                                    kupnem dyktafonu.
                                    • Gość: anna Re: ŻYCIE POZA GROBOWE IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 14:36
                                      umieram...ale ze śmiechu- ze mną się nie dogadasz przez ten dyktafon
                                      ale jaja
                                      :))))))))))))))))))))))))))))
                                      • michal_el Re: ŻYCIE POZA GROBOWE 02.12.02, 14:39
                                        Gość portalu: anna napisał(a):

> umieram...ale ze śmiechu- ze mną się nie dogadasz przez ten dyktafon
                                        > ale jaja
                                        > :))))))))))))))))))))))))))))

Z tobą opczywiście , że nie:)

O BOŻE!!Jedbnak planujesz samobójstwo w najbliższym czasie
                            • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 14:25

> <<swoja droga idac tokiem myslenia "sekty" to juz sam o.R. i jego radio
                              > zasluguja na miano sekty. skoro wiec sa dalecy glownemu nurtowi kosciola - to
                              > dlaczego ten kosciol popiera te sekte????>>

nie chcę nawet tego wiedzieć- boją się pewnie rozłamu, ale im szybciej podjęta
                              zostanie ostateczna decyzja tym lepiej- albo czekają aż dyktator zejdzie (ile
                              on ma lat??)
                              • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 14:32

> Gość portalu: judasz napisał(a):
                                >
                                > > <<swoja droga idac tokiem myslenia "sekty" to juz sam o.R. i jego ra
                                > dio
                                > > zasluguja na miano sekty. skoro wiec sa dalecy glownemu nurtowi kosciola -
                                > to
                                > > dlaczego ten kosciol popiera te sekte????>>
                                >
                                > nie chcę nawet tego wiedzieć- boją się pewnie rozłamu, ale im szybciej
                                podjęta
                                > zostanie ostateczna decyzja tym lepiej- albo czekają aż dyktator zejdzie (ile
                                > on ma lat??)

anno> ty chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego jak kosciol moglby szybko
                                zamknac ta rozglosnie, a o.R. wyslac do jakiegos zamknietego zakonu. w kosciele
                                rygor i dyscyplina sa wieksze niz w jednostkach marines. ale wroc do artykulu a
                                szczegolnie do akapitow o przeplywie pieniadza - spora jego czesc zasila
                                wlasnie kosciol.

wiec ujme to malo poetycko - tylko kura znoszace zlote jajka moze bezkarnie
                                srac we wlasne gniazdo. cecha to bardzo instytucjonalna - gdzie tutaj jest
                                miejsce na posluge, na oddanie wierze, i inne takie tam?
                                • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 14:44

>
                                  > anno> ty chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego jak kosciol moglby szybko
                                  > zamknac ta rozglosnie, a o.R. wyslac do jakiegos zamknietego zakonu. w
                                  kosciele
                                  >
                                  > rygor i dyscyplina sa wieksze niz w jednostkach marines. ale wroc do artykulu
                                  a
                                  >
                                  > szczegolnie do akapitow o przeplywie pieniadza - spora jego czesc zasila
                                  > wlasnie kosciol.
                                  >
                                  > wiec ujme to malo poetycko - tylko kura znoszace zlote jajka moze bezkarnie
                                  > srac we wlasne gniazdo. cecha to bardzo instytucjonalna - gdzie tutaj jest
                                  > miejsce na posluge, na oddanie wierze, i inne takie tam?

ślicznie poprowadziłeś tę dyskusję, i wszystkim udowodniłeś założone wcześniej
                                  cele - że kler to... i jeszcze to...
                                  wracamy do początku- nie wszyscy księża to czarne owce
                                  • michal_el Re: radio Maryja 02.12.02, 14:51

> wracamy do początku- nie wszyscy księża to czarne owce

Znam takich osobiście.
                                    • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 14:55
                                      ja tylko o takich słyszałam, ale nie wiem czy uznanie, że tacy istnieją (czarne
                                      owce) ma oznaczać, że cały kler jest zły?? można tak uogólniać???
                                  • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 14:54
                                    droga aniu> ja nic nie mam do ksiezy.
                                    wielu z nich to wspaniale osobowiosci i wogole osoby.
                                    patrz ks. Tischner na przyklad.
                                    to co mam dla takich ludzi to ogromny szacunek.

ja swoje zdanie kieruje w kierunku kosciola jako instytucji - nie osob. ale
                                    instytucja to nie tylko bydynki, majatek, strategia, itd. to takze tzw.
                                    establiszment.

tak wiec cokolwiek tutaj mowie nie jest to wymierzone w zadna grupe ksiezy i
                                    zadnego ksiedza pojedynczo.
                                    • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 03.12.02, 08:52
                                      czy jako establishment mam rozumieć
                                      dictionary.reference.com/search?q=establishment
                                      określenie 3a lub 4a??

to już nie umiem Ci nic powiedzieć, bo z tym można się albo zgadzać, albo nie i
                                      tyle...
                                      • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 11:42
                                        judasz jest swietnym rozmowca... gratulacje! raz wypomina "zamordyzm" iscie
                                        komunistyczny rzekomo panujacy w kosciele, raz apeluje o zamkniecie radio
                                        maryja.

cecha demokracji jest wielosc roznorodnych glosow, ktore sie w niej odnajduja.

parlamentarzysta bedzie i p. miller i p. mazowiecki i p. i. lepper (=pan idiota
                                        lepper). wszyscy oni pelnic beda mandat poselski, wybrani w sposob
                                        demokratyczny. jaki uzytek robimy z demokracji my sami: to juz oddzielny
                                        problem; z ich tezami nie musimy sie zgadzac, wszyscy oni sa jednak skladowymi
                                        wielobarwnej palety demokracji.

z innej beczki: jeden pije kawe, inny herbate, jeszcze inny wylacznie piwo. nie
                                        obcina sie glow za gusty!

tymczasem w kosciele musi panowac "zamordyzm" i spiew "jednym glosem". i jest
                                        to postulat... judasza. tak, judasza, choc nie wyrazony wprost. wedlug judasza
                                        najlepszym lekiem na radio maryja jest jego zamkniecie.

tedy wszedie pluralizm a w kosciele "zamordyzm"? i to postulowany przez...?

otoz nie, moj drogi. tak jak slusznie napisales, jest w nim kilku xiezy do
                                        rzeczy, np. x. tischner. i jest to twoj subiektywny wybor, do ktorego masz
                                        prawo. innemu pasowal bedzie bp pieronek, innemu o. rydzyk.

i to jest roznorodnosc, ktora nie psuje kosciola. sam uwazam sie za katolika i
                                        gdyby nie wyborcza, nie wiedzialbym "z czym to sie je", to cale radio maryja.
                                        nie naleze do jego "adresatow. nie zajmuje sie tym, co mowi, o czym nadaje. nie
                                        przypominam sobie, bym kiedykowiek je sluchal (wiadomosci o nim czerpie
                                        wylacznie z prasy). a mimo to zyje i mam sie dobrze. i - podkreslam - mam sie
                                        za katolika.

podobnie jak ci ktorzy czerpia swe informacje z rozglosni radio maryja - oni
                                        tez uwazaja sie za katolikow. a ci, ktorzy tego radia nie sluchaja,
                                        wola "tygodnik powszechny" - oni tez uwazaja sie za katolikow. i ci, ktorym
                                        odpowiadala "tv plus" - i oni maja sie za katolikow. nawet gowniarz, ktory
                                        biega po ulicy i rzuca najokropniejsze obelgi za xiedzem, i on czuje sie
                                        wierzacym, a przyjdzie czas, ze nie bedzie wyobrazal sobie wlasnego pogrzebu,
                                        jak tylko "z xiedzem". a jak nie on, to jego rodzina. i on rowniez - to nie
                                        zart - jest katolikiem, choc niejednemu z xiezy, ktorych znam, juz na sama mysl
                                        o tym pekaja wrzody na zoladku.;)

odpowiada ci "wyborcza"? kupuj ja! odpowiada "rzeczpospolita"? pytaj o nia w
                                        kiosku! chcesz sluchac "radio maryja"? nic prostszego, kup radio! nie odpowiada
                                        ci? zmien kanal!

ale balgam cie, nie pieprz banialuk, ktorymi popisales sie powyzej!

i jeszcze jedno, by bylo jasne: ten post nie odnosi sie do "radio maryja", bo
                                        go nie slucham i uwazam, ze jest brdzo, bardzo wiele osob, ktore tego radio
                                        nigdy nie slyszalo na uszy. albo robilo to bardzo sporadycznie i zaprzestalo,
                                        gdy zorientowali sie, ze to nie dla nich. chodzi mi tylko o styl dyskusji i
                                        poruszane w nim tresci: przez judasza bardzo powierzchownie, wrecz
                                        tendencyjnie. przypomina to - per analogiam - zartobliwy komentarz francuza, w
                                        ktoryms z watkow: o czymkolwiek nie mowic na elblaskim forum, i tak skonczy sie
                                        na tramwajach. podobnie i z toba, o czymkolwiek nie dyskutowac, i tak skonczy
                                        sie wytoczeniem dzial przeciwko "instytucji", ktora jest kosciol. wciaz ten sam
                                        proch, te same dziala, te same pociski, te same emocje...

• Gość: apv ups! IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 11:50
                                          chyba sie zaangazowalem... ;)))

musze sie nieco wyluzowac! a moze by tak "radio maryja"? ;))))
                                          • anna1000 Re: ups! 03.12.02, 12:12
                                            czytałam to z otwartą buzią ;))
                                            :)))))))))))))))))))))))

• Gość: apv Re: ups! IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 12:40
                                              anna1000 napisała:

> czytałam to z otwartą buzią ;))
                                              > :)))))))))))))))))))))))
                                              >

a ja z przerazeniem ;))) bo piszac, mam przed soba male okienko, i nie
                                              myslalem, ze tyle tego wyjdzie! przy tym jeszcze raz podkreslam: to
                                              tylko "wniosek w kwestii formalnej" (ta formula zrobila kariere w sejmie
                                              pierwszej kadencji:), bo samego radio nie mam ochoty sluchac i niech mi nikt
                                              nie mowi, ze to zagrozenie na skale ogolnonarodowa!

naszym glownym atutem jest komercja (o ironio losu!!!): dobre - to sie dobrze
                                              sprzeda, niedobre - to upadnie. ale po co przydawac im sluchaczy poprzez tak
                                              nieumiejetnie przeprowadzona nagonke?!

pozdr!
                                        • Gość: judasz Re: radio Maryja IP: *.gda.supermedia.pl 03.12.02, 15:01
                                          tymczasem w kosciele musi panowac "zamordyzm" i spiew "jednym glosem". i jest
                                          to postulat... judasza. tak, judasza, choc nie wyrazony wprost. wedlug judasza
                                          ajlepszym lekiem na radio maryja jest jego zamkniecie.

kontra wypowiedz:

otoz nie, moj drogi. tak jak slusznie napisales, jest w nim kilku xiezy do
                                          rzeczy, np. x. tischner. i jest to twoj subiektywny wybor, do ktorego masz
                                          prawo. innemu pasowal bedzie bp pieronek, innemu o. rydzyk.

--------------------------------------

pierwsza twoja wypowiedz w swietle tej drugiej jest takze tylko i wylacznie
                                          twoimi subiektywnymi wnioskami ktore wysnules z moich wypowiedzi. podkresle
                                          subiektywnymi. owszem nie jestem doskonalym w slowie i czasem nie uda mi sie
                                          doskonale wyrazic moich mysli. jednak ani przez chwile nie myslalem i nie
                                          chcialem by radio m. zostalo zamkniete. nie do tego zmierzam. nie to napisalem.

czym jest demokracja - doskonale sobie zdaje z tego sprawe. wiem jakie sa jaj
                                          zalety ale i wady. jednak demokracji nie ma wtedy kiedy ktos nas oszukuje. tym
                                          bardziej jest to naganne kiedy ktos robi to swiadomie, z premedytacja. i
                                          zwyklym jest to, ze robi tak dla wlasnego zysku.

to jest wlasnie cel mojej wypowiedzi - ze kosciol, instytucja i jej wladze
                                          swiadomie, ze ujme to bardzo delikatnie, dalecy sa od prawdy. oczywiscie robia
                                          to dla wlasnego zysku.

chcialbym bardziej abys nastepnym razem opieral sie na tym co jest napisane
                                          przeze mnie - a nie na tym jakie ty wyciagniesz z tego wnioski, z reszta
                                          subiektywne. jesli cos jest niejasne ja chetnie to rozjasnie - ale tylko to co
                                          ja napisalem a nie to czego sie domyslasz z mojej wypowiedzi. przyznam sie do
                                          swoich niedoskonalosci zawsze i chetnie jesli tylko beda tego jakies podstawy.

jeszcze jedno na koniec:
                                          "ale balgam cie, nie pieprz banialuk, ktorymi popisales sie powyzej!"
                                          przykro mi ale nawet nie wiem co jest tymi banialukami - co za tym idzie nie
                                          mam sznsy na obrone przed tym twoim argumentem - tak wiec to jest przyklad
                                          bardzo inteligentnej (w naprawde pozytywnym znaczeniu) dyskusji. swiadomie, a
                                          moze nie swiadomie uzyles tej manipulacji - szkoda - na prawde chcialbym moc
                                          obronic sie przed tym zarzutem.

pozdrawiam

ps. nie traktuje tej dyskusji ani osobiscie ani jako rywalizacje. trudno cos
                                          takiego przekazac w pismie - ale poprostu lubie luzno podyskutowac. lubie
                                          zatanowic sie nad argumentami i kontr argumentami i obrac swoje stanowisko.
                                          moze nie uwiezycie ale ja tez potrafie przekonac sie do innego zdania - jesli
                                          tylko jego poparcie mnie przekona.
                                          jeszcze raz pozdrawiam z przymrozeniem oka.
                                          • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 15:07

> lubie luzno podyskutowac.

jesli tak, to przepraszam. z tym samym przymrozeniem oka. ;)
    • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 03.12.02, 13:44
      a tu mam nowy artykuł dotyczący radia maryja

www.wprost.pl/ar/?O=36681
      • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 03.12.02, 13:54

> a tu mam nowy artykuł dotyczący radia maryja
        >
        > <a href="http://www.wprost.pl/ar/?O=36681"target="_blank">www.wprost.pl/ar/?
        O=3
        > 6681</a>

poczytajcie, bo jest tam o Elblągu
        • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 14:13

> Gość portalu: anna napisał(a):
          >
          > > a tu mam nowy artykuł dotyczący radia maryja
          > >
          > > <a href="http://www.wprost.pl/ar/?O=36681"target="_blank">www.wprost
          > .pl/ar/?
          > O=3
          > > 6681</a>
          >
          > poczytajcie, bo jest tam o Elblągu

jak sie do tego dobrac?
        • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 14:17

>
          > >
          > .pl/ar/?
          > O=3
          > > 6681</a>
          >
          > poczytajcie, bo jest tam o Elblągu

to ten sam artykul! a ja myslalem, ze inny i wojowalem z komputerem, by mi go
          otworzyl;)))))))))))))
      • Gość: apv Re: radio Maryja IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 14:12

> a tu mam nowy artykuł dotyczący radia maryja
        >
        > <a href="http://www.wprost.pl/ar/?O=36681"target="_blank">www.wprost.pl/ar/?
        O=3
        > 6681</a>

ciekawe, bardzo ciekawe.

(osobiscie jednak nie moge doczekac sie tryumfalistycznego posta jonasza z
        wykrzyknieniem: "a nie mowilem! wszyscy sa tacy sami!" czy cos w tym rodzaju:)

a co do artykulu, swego czasu obserwowalem zazarta dyskusje wokol konkordatu. w
        artykule jest stwierdzenie: "Sankcjonuje je zresztą konkordat głoszący, że
        państwo i Kościół są "niezależne i autonomiczne", co de facto oznacza, że
        Kościół w niewielkim stopniu podlega powszechnemu ustawodawstwu." dobrze
        pamietam, ze strona "czarna" pragnela wpisu "autonomiczne", a strona "czerwona"
        upierala sie przy dodatku "niezalezne".

niby nic, a jednak zelazna logika jezyka...

usmialem sie do lez przy frasunkach kosciola anglikanskiego, co zrobic z domem
        towarowym, ktory nie przynosi zyskow w niedziele? ;))))

kosciol nie ma ani glowy ani mandatu, by zajmowac sie gospodarka. jednak -
        nawiazujac do tematu - z tego, co wyczytalem w prasie, radio m. utrzymuje sie z
        datkow wiernych (zatem juz raz opodatkowanych, zasada unikania "podwojnego
        opodatkowania"); i chocby mercedes ojca r. (czy cokolwiek innego, co go wozi)
        mial zlote klamki, to w mysl prawa polskiego jego radio nie jest instytucja
        komercyjna (=nie placi podatkow).

dura lex sed lex!

jest to kolejny wniosek "w kwestii formalnej": nie mozna oskarzac o nieplacenie
        podatkow kogos, kto jest z nich zwolniony. jezeli to zwolnienie jest krzywdzace
        dla panstwa (co trudno wykazac odnosnie samego radio: sprzecznosc "podwojnego
        opodatkowania"), to nalezy wziac za pyski tych, ktorzy takie prawo ustanowili.

czy kolega judasz napisze, ze prawodawca dzialal pod dyktando kosciola? bravo!,
        bravo!: w takim przypadku gratuluje inwencji!

;)
        • Gość: anna Re: radio Maryja IP: *.umcs.lublin.pl 04.12.02, 08:25
          ten artykuł wyjaśnia pewne animozje dotyczące zgadkowości faktu niepłacenia
          podatku przez radio maryja...tu jest pies pogrzebany...
        • zeta_e Re: radio Maryja 05.12.02, 23:03

>
          > >
          > .pl/ar/?
          > O=3
          > > 6681</a>
          >
          > ciekawe, bardzo ciekawe.
          >
          > (osobiscie jednak nie moge doczekac sie tryumfalistycznego posta jonasza z
          > wykrzyknieniem: "a nie mowilem! wszyscy sa tacy sami!" czy cos w tym rodzaju:)
          >
          > a co do artykulu, swego czasu obserwowalem zazarta dyskusje wokol konkordatu.
          w
          >
          > artykule jest stwierdzenie: "Sankcjonuje je zresztą konkordat głoszący, że
          > państwo i Kościół są "niezależne i autonomiczne", co de facto oznacza, że
          > Kościół w niewielkim stopniu podlega powszechnemu ustawodawstwu." dobrze
          > pamietam, ze strona "czarna" pragnela wpisu "autonomiczne", a
          strona "czerwona"
          >
          > upierala sie przy dodatku "niezalezne".
          >
          > niby nic, a jednak zelazna logika jezyka...
          >
          > usmialem sie do lez przy frasunkach kosciola anglikanskiego, co zrobic z
          domem
          > towarowym, ktory nie przynosi zyskow w niedziele? ;))))
          >
          > kosciol nie ma ani glowy ani mandatu, by zajmowac sie gospodarka. jednak -
          > nawiazujac do tematu - z tego, co wyczytalem w prasie, radio m. utrzymuje sie
          z
          >
          > datkow wiernych (zatem juz raz opodatkowanych, zasada unikania "podwojnego
          > opodatkowania"); i chocby mercedes ojca r. (czy cokolwiek innego, co go wozi)
          > mial zlote klamki, to w mysl prawa polskiego jego radio nie jest instytucja
          > komercyjna (=nie placi podatkow).

co do zasady unikania podwójnego opodatkowania to w tym kraju różnie bywa np.
          opodatkowane dochody z lokat bankowych tzw. belkowe :(( i tak samo można
          opodatkować dochody z tych zainwestowanych datków wiernych np. złote klamki w
          mercedesie ojca Rydzyka :))- żart oczywiście

> dura lex sed lex!
          i jeszcze jedno - nie bardzo mi to tutaj pasuje (odnośnie podatków) "surowe
          prawo ale prawo" powinno być raczej głupie prawo ale prawo :))) zresztą takich
          paradoksów, nonsensów w polskim prawie i przepisach jest b. dużo no ale bez
          takich ogródków przedstawiciele jednej z najstarszych profesji, jeśli nie
          najstarszej (niektórzy się spierają kto był pierwszy dz...ka czy prawnik :0),
          by głodem przymierali ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka