Dodaj do ulubionych

Park technologiczny i nowa nitka trakcji - START!

27.03.06, 23:29
W końcu coś się ruszyło jeśli chodzi o te spore inwestycje.
Nie będę wklejał tu całego artykułu, bo wszystko jest pod linkiem
www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=17460&id_dz=2
Powiedzcie co o tym myślicie?
Mi się podoba, ale wszyscy wiemy, ze plany planami a realizacja nie zawsze
przebiega wg planów :]
Obserwuj wątek
    • francuz_el Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 28.03.06, 00:45
      Śpiewka stara jak świat, zainteresowanie inwestorów po prostu ogromne, jak
      zwykle. Tylko że jakoś nie mogą dotrzeć do Elbląga, ale grunt że się non-stop
      zbliżają. Nawet nie chce mi się wyobrażać jak daleko musieli być przed budową:
      1) Portu Morskiego
      2) Trasy Unii Europejskiej
      3) węzła Elbląg-Wschód
      4) uliczek na Starym Mieście
      5) krytego lodowiska
      Już sobie za to wyobrażam, jak się do nas zbliżą Ci inwestorzy zaraz po budowaniu:
      1) drogi na Modrzewinę
      2) Parku Naukowo-Technologicznego
      3) 15 km tras tramwajowych
      4) Obwodnicy Wschodniej
      5) Obwodnicy wzdłuż S7
      6) hali widowiskowo-sportowej
      7) portu lotniczego
      Będą dosłownie na wyciągnięcie ręki, szkoda tylko że będę już wtedy na
      emeryturze, a w Elblągu jak bezrobocie było wysokie, tak będzie.

Taki jest mój komentarz, optymistyczny do bólu, bo przecież równie dobrze mogę
      nie doczekać się sfinalizowania tych wszystkich inwestycji.
      • Gość: Hiszpan_El O Francuzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:23
        Zmienia sie punkt widzenia Francuza od miejsca siedzenia.
      • the_jazz Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 28.03.06, 14:55
        Ja myślę, że Słonina ma jakąś wizję i chce ją doprowadzić do końca. Może to
        wlasnie lepiej, ze nie porywa sie od razu z motyka na slonce tylko chce najpierw
        zrobic grunt pod interesy. Jesli przez to inwestycje odwleka sie w Elblagu, ale
        pozniej pojawia sie ze wzmozona iloscia, to jestem jak najbardziej za. Mam
        wrazenie, ze niektórzy chcieliby wszystko na raz. Wielu po dokonaniu nowego
        podzialu administracyjnego mowilo, ze Elblag teraz zgnije bo zostal pozbawiony
        swojej strefy wplywów i wojewódzkosci, ale jak widac wcale tak nie jest. Wrecz
        przeciwnie, od osob, ktore przyjezdzaja do Elblaga slusze ostatnio bardzo wiele
        pozytywnych - zeby nie powiedziel zachwycajacych - opinii na temat naszego
        miasta. Miejsca pracy? Owszem to sprawa najwazniejsz, ale mysle, ze lepiej
        jeszcze chwile poczekac i zrobic to na o wiele wieksza skale niz zadowalac sie
        jakims minimalnym redukowaniem bezrobocia (czesto falszywym).
        Za czasow Sloniny w Elblagu duzo sie poprawilo i w ogole wiele sie tutaj robi.
        Kazdy to dostrzega no chyba, ze ktos naprawde nie chce.
        • Gość: alfik Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.elb.vectranet.pl 28.03.06, 16:44
          Niezadowoleni są przewaznie ludzie bez pracy,swoja drogą Slonina ,jeżeli ma
          szczere intencje i jakaś konkretna wizję Elbląga,to niech ja przedstawi,czarno
          na bialym,niech zejdzie z oblokow i realnie spojrzy na nasze miasto .
          • Gość: Lehman Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 18:29
            No i nie zadowolony jest caly samorzad , bo wlasnie konczy im sie praca
        • Gość: Sekretario Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 18:28
          Na pol roku przed wybiorami to każdy ma wizje...wytrwac...
          Kadencje towarzyszom czasowo skonczyszom.
          Po prostu nie da sie juz zdonzyc..
        • francuz_el Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 29.03.06, 00:03
          Fałszywe redukowanie bezrobocia ma miejsce teraz, po prostu ludzie wyjeżdżają za
          granicę niewymeldowując się stąd. Można mieć jakąś wizję, ale nie może ona trwać
          latami bez żadnego efektu...
          • the_jazz Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 29.03.06, 01:41
            No to powiedz kogo byś widzial na jego miejscu? Kto dalby nam gwarancje, ze
            lepiej sie spisze i zrobi wiecej dla naszego miasta niz Slonina? Pewnie wskazesz
            któregos z PIS-owców :P
            • francuz_el Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 29.03.06, 09:51
              Nie sztuka wydawać dużo pieniędzy i to w dodatku nieswoich. Sztuka wykorzystać
              je tak, aby służyły jakiemuś celowi. Patrząc na te wszystkie inwestycje, które
              zostały dokonane za rządów H.Słoniny, najważniejszy cel, czyli zmniejszenie
              bezrobocia, nie został osiągnięty. Cały czas są tylko plany, plany, plany. Przez
              to popyt wewnętrzny jest słaby, niewiele jest wszelkich usług, poza oczywiście
              bankami oferującymi kredyty. W Elblągu nie ma nawet gdzie pójść do bardziej
              pożądnej restauracji. Wszystko dlatego, że nie ma na to zapotrzebowania. Kto
              byłby najlepszym kandydatem na prezydenta miasta? Pewnie szef PAIiIZ-u ;-)
              • Gość: Hiszpan_El Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:01
                Punkt widzenia Francuza zmienia się drastycznie od punktu siedzenia.
              • Gość: Hiszpan_El Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:03
                > W Elblągu nie ma nawet gdzie pójść do bardziej
                > pożądnej restauracji

NIE ZGODZĘ SIĘ Z TYM!

Punkt widzenia Francuza zmienia się.
                • francuz_el Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 30.03.06, 22:58
                  Hiszpan, wymień mi w takim razie te restauracje, na palcach jednej ręki można
                  policzyć. Mój punkt widzenia nie zmienia się. Wszystko przychodzi, kiedy ma się
                  porównanie z innymi miejscami, nawet miastami podobnej wielkości.
                  Ja o Elblągu zawsze myślałem, myślę i będę myślał jak najlepiej, ale jest sporo
                  rzeczy, których albo nie ma, albo trzeba je zmienić. Nie mów, że tego nie
                  widzisz, bo dobrze wiem, że widzisz.
                  • the_jazz Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 31.03.06, 02:54
                    Słowiańska, Rattanowa, Pod Aniołami, Mandaryn, Casablanka, Wędrowiec, Vivaldi,
                    Elzam, Admirał, Kaverna... to tylko te pod moimi oknami. Mysle, ze nie jest tak
                    zle Francuz. Choc przyznaje, ze w tej kwestii od przybytku glowa nie boli i
                    zawsze mogloby byc wiecej.
                    • francuz_el Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST 31.03.06, 09:58
                      Nie chodzi mi o ilość, ale o jakość, różnorodność kuchni etc. Brakuje kuchni
                      alternatywnej do istniejących, lokali z pomysłem, fantazją, po prostu dobrym,
                      nieznanym wcześniej jedzeniem. Wystarczy zresztą popatrzeć ile się w ciągu
                      ostatnich lat zmieniło w naszej gastronomii. Powstały Figaro, restauracja w
                      Hotelu Młyn i Wędrowiec. O ile w tej pierwszej jeszcze na początku było naprawdę
                      przyjemnie, później przyszedł kucharz, który już chyba zdążył się zahaczyć we
                      wszystkich elbląskich lokalach i wszystko zaczęło smakować podobnie, czyli
                      beznadziejnie. O Hotelu Młyn już lepiej nawet nie wspominać, byłem tam raz i od
                      razu wiedziałem, że ostatni...
                      Oczywiście nie ma co porównywać Elbląga z Warszawą, gdzie na jednej ulicy jest
                      lepsza oferta, jak u nas w całym mieście, ale np.: w takim Olsztynie jest o
                      niebo lepiej. Nie chodzi tutaj zresztą o same restauracje, bo przecież wieczorem
                      pobawić się też nie ma za bardzo gdzie, 2 lokale na Starym Mieście, Srebrna
                      Wyspa w sezonie i cokolwiek dalej wymienić trudno. Podobnie jest z całym
                      sektorem, nazwijmy to, usług. Smutne to ale niestety prawdziwe.
                      Mnie cieszy wiele rzeczy, które się dzieją w Elblągu, ale nadal do zrobienia
                      jest dużo, naprawdę dużo. Tutaj chyba nie ma z czym się nie zgadzać.
    • Gość: Jena Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 18:23
      Tak , podniecenie sięgło sufitu...

Nie przywaliło Ci czasem troche we głowe ?
      • Gość: alfik Re: Park technologiczny i nowa nitka trakcji - ST IP: *.elb.vectranet.pl 01.04.06, 18:55
        Prawde mowiąc ,nie wiem co ma byc w tym parku technologicznym,sam prezio nie ma
        o tym zielonego pojęcia,moze pieczarkarnia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka