rybusie 01.10.09, 18:30 Mam pytanie do mam dzieci w podobnym wieku-Jak u was wyglada rysowanie waszych dzieci??Co potrafja narysowac??Z jaka dokładnoscia rysują i koloruja obrazki??Pytam bo boje sie ze moja córeczka w tym temacie jest sporo do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika1310 Re: rysowanie 3,5 latków 01.10.09, 21:54 moj ma co prawda 3 lata ale babrze kredką wszystko na jeden kolor, chwyta kredke cala dlonia, po zabazgraniu calosci koniec. Cala ksiazeczke zalatwia w 5 min Odpowiedz Link Zgłoś
set_ka1 Re: rysowanie 3,5 latków 01.10.09, 22:04 Moj syn tez tak robil hehehe cala strona w jednym kolorze. Teraz jest troche lepiej. Kolorowanki juz ma opanowane. Wyjezdza sporadycznie. Tylko jest klopot z samodzielnym rysowaniem. Probujemy z mezem go zachecac, ale on nie umie, brzydko rysuje itd. Trzymanie poprawne kredki trwalo tydzien - ale juz byl tak wsciekly ze jak zwracalam mu uwage rzucal kredkami i tak sie dziwie ze po tych przejsciach chcial dalej rysowac. Ale talent minimalny jego prace wisialy na tablicy w przedszkolu az trzy razy przez caly rok. Chociaz mam troche zal o to do przedszkolanek, bo nie kazde dziecko musi byc od razu Picasso (a on ciagle pyta czy jego rysunek wisi) Nie zniechecac sie i trenowac to nasze motto Odpowiedz Link Zgłoś
nika-2006 Re: rysowanie 3,5 latków 01.10.09, 21:56 Mój ma też 3,5 roku. Nie wiem, czy Ci pomogę, ale mój mały potrafi narysować twarz z wszystkimi jej elementami, względnie postać ludzką. Najczęściej jednak lubi na kartce rysować kreski, kropki, zawijasy Odpowiedz Link Zgłoś
rybusie Re: rysowanie 3,5 latków 02.10.09, 00:10 moja córeczka do przedszkola nie chodzi więc uczę ją sama i nie mam porównania z pracami innych dzieci.jeśli chodzi o malowanie to szybko ja nudzi i ona przeciwnie często zmienia kolorymaluje w miarę ładnie tzn czasem wychodzi za linie ale kolorowanie jest w miare ok.Tylko jesli chodzi o rysowanie jest kiepskoUmie narysowac domek z oknami,dachem drzwiami i kominem,grzybka,drzewko,słonko i chmurke i tu już praktycznie koniecboję sie że to za mało i że jest w tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: rysowanie 3,5 latków 02.10.09, 03:27 Moja 4-latka jakies pol roku temu umiala narysowac glowonoga z jakimis tam detalami typu kolczyki czy wlosy na nogach. Procz tego rysowala jakies tajemnicze zawijasy w ktorych widziala bardzo konkretne rzeczy. Kolorowanie - niedokladnie i zazwyczaj jednym kolorem. W ktoryms momencie zaczela wypelniac dokladnie (w sensie zapelniac cala powierzchnie do kolorowania) ale mocno poza liniami i robila to malo chetnie. Od jakiegos pol roku nie rysuje ani nie maluje nic, nie ma na to najmniejszej ochoty. Do glowy by mi nie przyszlo sie tym przejmowac, porownywac czy ja do czegos zmuszac. Teraz ma inne zajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: rysowanie 3,5 latków 02.10.09, 03:57 Moja 3,5 latka rysuje najchętniej ludziki - naszą rodzinę, czyli mama, tata i ona. Ludziki mają głowy z oczami, nosami włosami itp, do tego spore okrągłe brzuszki obowiązkowo z pępkiem i nogi i ręce w postaci kresek , do tego palce, buty. Chętnie tworzy własne obrazki - chmurki, kwiaty, domek, trawa, płotek - całkiem fajnie jej to wychodzi. Koloruje bardzo dokładnie i precyzyjnie, chociaż często wszystko jednym kolorem albo wręcz przeciwnie - tęczowo (np. kwiatek ma każdy płatek inny, drzewo jest w kolorowe paski) Ale jeszcze 2 m-ce temu jedyne co rysowała to były zygzaki, kolorowanki raczej pomazane kilkoma mazańcami i tyle. Dopiero niedawno odkryła pasję malowania i rysowania (w sumie chyba dzięki mojej pomocy bo ja uwielbiam rysować, kolorować i patrzyła jak można zrobić ładny obrazek jeśli poświęci się mu czas - a ona jest perfekcjonistka więc jak już się zabrała za rysowanie to na całego ) Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 z malowania.... 02.10.09, 07:55 ... to mojego syna najbardziej interesuje mieszanie kolorów w wodzie więc darowaliśmy sobie. Nie zauważyłem, żeby z tego powodu był do tyłu albo źle się rozwijał. Widać nie ma ochoty rysować ani malować. Jeżeli siadaliśmy do malowania bądź rysowania to kończyło się na tym, że on kazał sobie narysować/ namalować pociąg bądź dinozaura a sam w tym czasie zajmował się niszczeniem kredek bądź farb. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: rysowanie 3,5 latków 02.10.09, 08:11 Moja córka ładnie maluje,jakoś szybko zaczęła.Tu są rysunki jak miała 2,5 roku(teraz ma 3 latka i też nie chodzi do przedszkola) Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: rysowanie 3,5 latków 02.10.09, 09:06 O, moja podobnie rysowała w podobnym wieku Teraz rysuje tak: Podpisy jej ręką Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: rysunki mojej wówczas trzylatki 03.10.09, 21:29 Ola ma 3,5 roku i napewno rysuje lepiej niz mama bardzo fajna bajka zachecajaca do nauki rysowania to "lulus" Ola dzieki niej pieknie rysuje auto i konia www.allegro.pl/item760445277_lulus_rysuje_samochod_12_historyjek.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: rysowanie 3,5 latków 04.10.09, 08:39 Moja właśnie gdzieś w tym wieku z niepokojącego mnie już bazgrania na oślep (kółka, mazy, bardzo nieliczne głowonogi) z dnia nadzień przeskoczyła do rysowania kwiatków, piesków, itd. Niektóre dzieci się rozwijają skokowo. Odpowiedz Link Zgłoś
chlumy Re: rysowanie 3,5 latków 04.10.09, 15:04 Myślę, że wszystko jest w normie. Jedne dzieci rysują lepiej w tym wieku inne nie. Jedyne co powinno niepokoić z punktu widzenia psychologicznego jest to jeśli dziecko nie zmiania kolorów kredek i zamazuje kartkę/obrazek na jeden kolor i w dodatku ciemny. Odpowiedz Link Zgłoś