Dodaj do ulubionych

sześciolatek w szkole

25.10.09, 17:55
Zastanawiam się czy nie posłać synka do 1 klasy pomijając zerówkę, teraz
chodzi do przedszkola (5 latki), w zasadzie byłam zdecydowana , synek nie
wykazuje nawet szczątkowego i naciąganego adhd winkczyli siedzenie na lekcji nie
powinno być problemem. Widziałam zeszyty i podręczniki syna sąsiadki -
pierwszoklasisty i zgłupiałam ; ledwo połowa października a tam przerobionych
sporo liter, matematyka na której są początki działań, dokładnie się nie
wczytywałam ale mam wrażenie że to jakieś szaleństwo i byłoby to za trudne dla
mojego dziecka, do tego inne przedmioty. Córka znajomej, uczęszczająca do
innej szkoły (program wesoła szkoła) zapoznała się z do tej pory literką A i
O, we wrześniu dzieci uczyły się tylko szlaczków. Dopadły mnie straszne
wątpliwości, czy macie jakieś doświadczenia ? poproszę o opinie osoby mające
sześciolatki w 1 klasie lub mające kontakt z takimi sześciolatkami.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: sześciolatek w szkole 26.10.09, 14:09
      Podnoszę do góry.
      Też mam 5 latka i podobne dylematy wink
      • vriola Re: sześciolatek w szkole 27.10.09, 10:43
        Mój sześciolatek poszedł od września do zerówki w szkole. Deyzję moją podjęłam
        na podstawie rozmów z dyrektorem. W tym roku zalecał on pójście do szkoły 6
        latkom, które znają literki umieją je napisać choćby drukowanymi są w miarę
        sprawne manualnie. Mój synek nie umie pisać nie lubi prac plastycznych jest
        bardzo wrażliwy i nadwyraz ambitny(kazda nie udana rzecz jak np zapinanie kurtki
        w przedszkolu jest dla niego wieeelką klęską którą długo przeżywa)no i raczej
        mało sprawny manualnie. Z tego względu zdecydowaliśmy się na zerówkę. Jeśli
        chodzi o program to... jest podobny więc dzieci które idą do zerówki będą
        przerabiały to samo co potem w pierwszej klasie, niema nauki pisania tylko
        "cwiczenie reki" poznawanie literek i cyfr. Do tej pory poznali 3 cyfry i 4
        literki, tworzą zbiory np warzywa, owoce, poznali figury geometryczne, dni
        tygodnia itp. Podobno to samo tylko trochę rozszerzone jest w programie
        pierwszej klasy. (program jest taki ale chyba wymagają więcej pewnie zależy jaka
        szkoła)
        Syn znajomych też 6 lat (nie chodził wcześniej do przdszkola,nie piszący ani nie
        czytający poszedł do 1 klasy i jest mu ponoś ciężko, nie może załapać o co
        chodzi, ponoć chcą go przenieść)
        Myśle ze wybór trzeba dostosować do dziecka są dzieci które od małego uwielbiają
        prace plastyczne mają wspaniale wykształcone rączki do pisania, chodziły do
        przdszkola i nudziłoby je przerabianie 2x tego samego. W takim przypadku polecam
        szkołe. Mojemu dziecku chciałam po prostu zaoszczędzić stresu bo u niego lepiej
        jak robi coś 2 razy niż jak sobie nie radzi wtedy baaardzo to przezywa. Mam
        nadzieję że choć trochę pomogłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka