Dodaj do ulubionych

MYCIE ZĄBKÓW !!!!!

17.01.04, 17:17
Mój synek nie chce myć zębów, to co do niedawna było przyjemnością od
pewnego czasu stało się karą. Ciągle toczymy o mycie zębów wojny.
Jak to zmienić?
Jak go przekonać?
Aha Bartuś ma 2 lata!
Obserwuj wątek
    • knabi-ann Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 17.01.04, 17:25
      2 lata to wiek przekory, pewnie mu minie smile) Na moje córeczki podziałała bajka
      o wilczku, który nie chciał myć zębów ( chyba jest na eDziecku) i potem
      dzięcioł musiał mu reperować te ząbki dziobem... Teraz (młodsza ma 3,5 roku)
      wystarczy powiedzieć:- nie chcesz myć? trudno, to twoje zabki, ciebie będzie
      bolało, nie mnie - albo podobnie i zawsze działa smile Są też inne sposoby, np.
      wybór szczoteczki (u nas - elektryczna czy zwykła, czyli konik czy pingwinek)
      Życzę wytrwałości - ANN
      • madziabem Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 17.01.04, 20:16
        Z moją córcią(2 lata)też prowadziłam wojny o mycie ząbków,odkąd mamy
        szczoteczkę z wizerunkiem KUBUSIA PUCHATKA (to ulubiona postać Klaudusi)niema
        problemów,a może spróbuj zmienić pastę ,ta której używacie może być poprostu
        niesmaczna,my z polecenia pani stomatolog zmieniłyśmy na ELMEX i tez działa
        (poprzednio używałyśmy BOBINI)może i Tobie sie uda,powodzenia Magda.
      • natamiki Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 18.01.04, 20:22
        myję razem z dziećmi małego (2 lata) stawiam na taborecie przy umywalce i się
        wygłupiamy. Nie przesadzaj jak nie wymyje jeden dzień. Możesz mu dawać
        szczoteczkę kiedy się kąpie niech sobie póżniej pluje do wanny z kubeczka do
        płukania.
    • marcys_ma Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 19.01.04, 09:00
      Nam pomógł wiersz Jana Brzechwy "Natka-szczerbatka" plus piosenka o szczotce i
      paście. Teraz sami domagają się łazienkowego programu artystycznego smile
      • chloe1971 Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 20.01.04, 15:33
        z własnego doświadczenia: nie oszczędzaj na pastach i szczoteczkach, niech
        dziecko ma kilka past w różnych smakach (może wreszcie trafi na taką, która mu
        podejdzie) i kilka szczoteczek (mój synek zaczął regularnie myć ząbki, odkąd
        kupiłam mu elektryczną - to nie jest duży wydatek)
        • mruwa9 Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 21.01.04, 00:38
          Nadmiar szczoteczek jest tak sobie skuteczny.... jako okrutna dentystka-
          sadystka tak stawiam sprawę moim dzieciom:
          1. mycie zębów, tak jak podróżowanie w foteliku samochodowym, nie podlega
          negocjacjom. Jeśli nie chcesz po dobroci, to umyję ci zęby siłą, ale umyte mieć
          musisz!
          Z reguły nie muszę uciekać się do przemocy fizycznej wink, bo:
          2. Co jakiś czas robię dzieciom prezenty: z oprawą, jakby to była nie wiadomo
          jaka niespodzianka wręczam upominek: albo nowa pasta, albo szczoteczka (dzieci
          zużywają je w zdumiewającym tempie: po 3-4 tygodniach szczoteczki są
          rozgryzione na miazgę). Pasty i szczoteczki się rotują: zawsze inna pasta (bo
          niespodzianka! Takiej jeszcze nie miałeś!), a szczoteczka na przemian: jak się
          znudzi elektryczna (jednorazówka), to kupuję kolorową, ręczną. Gdy ta się
          zużyje, znowu elektryczna. Moje dzieci dają się nabierać na te prezenty i przez
          kilka dni nie muszę specjalnie zachęcać do czyszczenia zębów!Poza tym też
          śpiewamy, ale dzieci (mimo sporych niekonsekwencji wychowawczych z mojej
          strony sad ) wiedzą, że przynajmniej w tym względzie będę nieugięta, więc nie
          walczą, bo wiedzą, że i tak przegrają wink
          pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka