nitka111 17.01.04, 17:17 Mój synek nie chce myć zębów, to co do niedawna było przyjemnością od pewnego czasu stało się karą. Ciągle toczymy o mycie zębów wojny. Jak to zmienić? Jak go przekonać? Aha Bartuś ma 2 lata! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
knabi-ann Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 17.01.04, 17:25 2 lata to wiek przekory, pewnie mu minie ) Na moje córeczki podziałała bajka o wilczku, który nie chciał myć zębów ( chyba jest na eDziecku) i potem dzięcioł musiał mu reperować te ząbki dziobem... Teraz (młodsza ma 3,5 roku) wystarczy powiedzieć:- nie chcesz myć? trudno, to twoje zabki, ciebie będzie bolało, nie mnie - albo podobnie i zawsze działa Są też inne sposoby, np. wybór szczoteczki (u nas - elektryczna czy zwykła, czyli konik czy pingwinek) Życzę wytrwałości - ANN Odpowiedz Link Zgłoś
madziabem Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 17.01.04, 20:16 Z moją córcią(2 lata)też prowadziłam wojny o mycie ząbków,odkąd mamy szczoteczkę z wizerunkiem KUBUSIA PUCHATKA (to ulubiona postać Klaudusi)niema problemów,a może spróbuj zmienić pastę ,ta której używacie może być poprostu niesmaczna,my z polecenia pani stomatolog zmieniłyśmy na ELMEX i tez działa (poprzednio używałyśmy BOBINI)może i Tobie sie uda,powodzenia Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
natamiki Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 18.01.04, 20:22 myję razem z dziećmi małego (2 lata) stawiam na taborecie przy umywalce i się wygłupiamy. Nie przesadzaj jak nie wymyje jeden dzień. Możesz mu dawać szczoteczkę kiedy się kąpie niech sobie póżniej pluje do wanny z kubeczka do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
marcys_ma Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 19.01.04, 09:00 Nam pomógł wiersz Jana Brzechwy "Natka-szczerbatka" plus piosenka o szczotce i paście. Teraz sami domagają się łazienkowego programu artystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
chloe1971 Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 20.01.04, 15:33 z własnego doświadczenia: nie oszczędzaj na pastach i szczoteczkach, niech dziecko ma kilka past w różnych smakach (może wreszcie trafi na taką, która mu podejdzie) i kilka szczoteczek (mój synek zaczął regularnie myć ząbki, odkąd kupiłam mu elektryczną - to nie jest duży wydatek) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: MYCIE ZĄBKÓW !!!!! 21.01.04, 00:38 Nadmiar szczoteczek jest tak sobie skuteczny.... jako okrutna dentystka- sadystka tak stawiam sprawę moim dzieciom: 1. mycie zębów, tak jak podróżowanie w foteliku samochodowym, nie podlega negocjacjom. Jeśli nie chcesz po dobroci, to umyję ci zęby siłą, ale umyte mieć musisz! Z reguły nie muszę uciekać się do przemocy fizycznej , bo: 2. Co jakiś czas robię dzieciom prezenty: z oprawą, jakby to była nie wiadomo jaka niespodzianka wręczam upominek: albo nowa pasta, albo szczoteczka (dzieci zużywają je w zdumiewającym tempie: po 3-4 tygodniach szczoteczki są rozgryzione na miazgę). Pasty i szczoteczki się rotują: zawsze inna pasta (bo niespodzianka! Takiej jeszcze nie miałeś!), a szczoteczka na przemian: jak się znudzi elektryczna (jednorazówka), to kupuję kolorową, ręczną. Gdy ta się zużyje, znowu elektryczna. Moje dzieci dają się nabierać na te prezenty i przez kilka dni nie muszę specjalnie zachęcać do czyszczenia zębów!Poza tym też śpiewamy, ale dzieci (mimo sporych niekonsekwencji wychowawczych z mojej strony ) wiedzą, że przynajmniej w tym względzie będę nieugięta, więc nie walczą, bo wiedzą, że i tak przegrają pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś