best-agulina 13.01.10, 13:29 Drogie mamy. Zastanawiam się nad nauką siusiania do sedesu mojego dziecka ma 1,5 roku, ale nie wiem czy zacząć teraz czy może poczekac do lata... Z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maafii Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 13:49 dziecko małe, pogoda wredna.Zdecydowanie poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 13:51 Ja bym poczekała do lata, bo o ile w domu pewnie masz dość ciepło nawet na chodzenie z gołą pupą, to np. na spacerze, kiedy tak małe dziecko nie jest w stanie długo utrzymać np. moczu, może być problem z doniesieniem zawartości pęcherza do toalety, a rozbierać dziecko z warstw kurtek, rajstop, spodni, kombinezonów, kocyków itp. na mrozie nie jest fajne. Latem wystarczy ściągnąć w razie potrzeby gatki w ustronnym miejscu i już. To samo w razie wpadki - jak dziecko posiusia majtki na dworzu latem - nie ma problemu z przebraniem go w zapasowe ciuchy, a zimą to też jest problem. A z kolei zakłądanie pieluszki na wyjścia podczas kiedy w domu chodzi bez pieluszki - to mieszanie w głowie, IMO dziecko ma mieć jasność, alb może w dowolnym momencie sikać albo ma wołać. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 15:40 Poczekać do lata przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 15:57 a co Ty z ta nauka sikania?Dziecko ma byc do tego gotowe a jak bedzie to da Ci o tym znac samo wolajac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Czy odpieluchowywać? 14.01.10, 10:41 mw144 napisała: > Poczekać do lata przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 15:57 Możesz spróbować teraz.Jak będziesz widziała że dzieć nie kuma,załóż pampka i poczekaj miesiąc czy dwa,po czym znowu spróbuj odpieluchować.Ja też pierwszą próbę podjęłam jak mały miał 1,5 roku (w grudniu,rok temu) ale nie kumał i kolejny raz spróbowałam w lutym- ale nadal bez skutku.W kwietniu (jak mały miał 22m) zdjęłam mu pieluszkę,wytłumaczyłam co i jak i zakumał od razu.Przez tydzień było po 1 wpadce dziennie (jak przeoczyłam "sygnał"że chce siku).Potem wołał i wpadek nie było.Przyszedł jego czas i tyle.Ale jakieś dwa tygodnie przed tą trzecią próbą odpieluchowania jak jeszcze chodził w pampku) zauważyłam że mały czasem chwyta się w kroku,po czym patrzy tak jakby mu coś po nogach leciało,chyba wtedy zaczynał łączyć fakt parcie na pęcherz=siku. Odpowiedz Link Zgłoś
black-mama Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 16:04 Ja mama dziecia w tym samym wieku i czekam do lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ola11mar Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 21:11 Moja córka ma tyle samo lat i ja zaczynam w następnym tygodniu próbę pozbycia się pieluchy. Tyle,że młoda od 4 dni woła siusiu po tym jak zrobi, więc chyba zaczyna coś kumać. Dzisiaj nawet cztery razy udała mi się złapać siki po tym jak zawołała "si". Uważam, że nic na tym nie tracę (trochę więcej prania). Nie załapię spróbuje na wiosnę.Jeśli tylko masz ochotę podjąć to ryzyko, to czemu nie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Czy odpieluchowywać? 13.01.10, 22:34 W domu jest ciepło, nie ma na co czekać. Na spacer się nakłada tzw. pieluchę awaryjną- dzieci to rozumieją, zresztą na noc też. Odpowiedz Link Zgłoś
lamowata Re: Czy odpieluchowywać? 14.01.10, 10:15 Mój jeszcze półtora roku nie ma, ale do lata nie czekamy - jak dotąd młody woła na co 3 sikanie i na każdego kupola, tak więc nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Czy odpieluchowywać? 14.01.10, 10:39 całkiem niedawno zakładałam podobny wątek, mój syn 2lata 3msc, kupe ładnie robi na sedes od pół roku, a sika w pieluchy, chce go już odpieluchowac i dziewczyny słusznie poradziły mi żebym poprostu zdięła pampersa, już 3dni się uczymy i dzie nam całkiem nieźle mieliśmy dopiero 2 wpadki poza tym łdnie woła. Nie czekaj do lata, pampki zakładaj tylo na spacer i na noc. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: Czy odpieluchowywać? 16.01.10, 21:56 półtoraroczne dziecko, dokładnie 11 dni temu odpieluchowałam, było kilka wpadek znzcazy z 7 chyba:0 kupa zawsze w nocniku, siku czasem poleciało z tym, że ona wcześniej siadała po spaniu i przed kąpielą, a jak zaczęła kojarzyć znaczy mówić sisi i robiła kupę to dla mnie było jasne że wie o co chodzi i zdjęłam pieluchę. Dziś kolejny dzień suchutki więc się cieszę. w domu mam ciepło mała chodzi w majteczkacjh i cienkich spodenkach, więc w razie co zmiany mało powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
frida_a Re: Czy odpieluchowywać? 16.01.10, 22:13 Witam , My czekamy do lata . Latem /wiosną łatwiej "złapać" w razie czego dziecko ma mniej na sobie . Odpowiedz Link Zgłoś
iwonan11 Re: Czy odpieluchowywać? 19.01.10, 11:07 Ja jestem w trakcie odpieluchowywania i wg mnie katastrofa. Młoda skończone 20 miesięcy, od trzech tygodni chodzi bez pampersa i nie wiem czy to jest normalne, ale w ciągu minuty tak, tak, minuty a nie godziny potrafi przesikać 4 pary majteczek. Zastanawiam się czy to normalne. Ja ją przebiorę, nie zdążę wyjść z pokoju a ona już posikana. Nie wiem co robić. Nie nadążam już z przebieraniem i praniem. Cały czas chodzi i mówi fe fe, a ja za każdym razem ją sadzam i nic. I tak jak pisałam wyżej potrafi kilkanaście razy zawołać w ciągu dosłownie kilku minut. Nie wiem, czy dać sobie spokój i zaczekać jeszcze chwilę, to moje pierwsze doświadczenia z odpieluchowywaniem więc proszę doświadczone mamusie o rady. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 iwonan11 20.01.10, 08:59 ja bym na Twoim miejscu chyba się jeszcze wstrzymała. raz że dziecko ciągle łazi i woła, dwa, że wcale nie musi jeszcze kojarzyć, że jak chce sie siku to ma usiąść na nocnik/sedes. Lekarze mówią, że około 2 r.ż dziecko łapie o co chodzi. Oczywiście jedne wcześniej inne później jak z każdą normą. Ewentualnie wysadzałabym tak jak ja-chyba wyżej już napisałam- chodziła w pampersie i wysadzałam przed kąpielą i po spaniu zawsze, potem jak zaczęła mówić, że chce wysadzałam zawsze bez względu czy zrobiła czy nie. I potrwało to trochę. I jak juz zaczęła wołać tak, że pampers był suchy ewentualnie trochę nasikany, zdjęłam całkiem. Ale zawsze na trochę możesz odstawić całkowite zdjęcie pampersa, choćby na kilka tygodni, sadzając tak jak napisałam, ściagasz pampka sadzasz, zakładasz Odpowiedz Link Zgłoś
iwonan11 Re: iwonan11 20.01.10, 13:29 Dziękuję za podpowiedź. Też mi się wydaje, że mała jeszcze nie bardzo kojarzy o co chodzi. Może odczekam chwilę i znowu za jakiś czas zaczniemy. Aczkolwiek dzisiaj mnie zaskoczyła, tzn. woła i trzyma się w kroczku, no to na nocniczek, troszkę nasiusiała a resztę oczywiście w majtusie. Więc zdjęłam jej, żeby założyć suche, patrzę ona zagląda sobie wiadomo gdzie i za chwilę siada na nocnik i zrobiła siusiu) Ucieszyłam się, ale po założeniu nowych spodni dokończyła całkowicie rozpoczętą czynność już nie wołając. Co zauważyłam, zawsze jak nasikała do nocniczka szłyśmy do łazienki i wylewała siusiu do toalety. I ona tak woła co chwilkę, nasika parę kropelek i chce już do łazienki. Jej się to podoba, więc dzisiaj tłumaczyłam że jak będzie dużo to dopiero wtedy. Wierzę, że z czasem załapie o co chodzi, tylko ja też jestem chyba mało cierpliwa i chciałabym żeby już umiała, ale tak nie można, wszystko w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Czy odpieluchowywać? 19.01.10, 13:09 A dlaczego nie może przyzwyczajać się powoli do tego, że można zacząć korzystać z toalety. Posiadanie pieluchy na tyłku nie przeszkadza w udaniu się do toalety. Jeśli dzieciak czuje parcie na pęcherz to spokojnie może iść do łazienki. Mama pomoże. Odpieluchowywanie półtoraroczniaka to nigdy nie jest odpieluchowanie permanentne - i tak dla bezpieczeństwa pampka zakłada się na zimowy spacer i do spania. Pora roku oczywiście jest istotna jeśli chcemy odpieluchować także na spacerze. Tak więc jeśli młode gotowe - można w każdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś