Dodaj do ulubionych

Kupki żólte ze śluzem

IP: *.dynamic.mm.pl 13.07.11, 14:16
Pewnie temat pojawił się już nie raz, ale zaczynam się martwić już. Moja mała ma 4,5 miesiąca. Piersią była karmiona tylko do 2 m-ca życia, a i tak w tym czasie była dokarmiana sztucznie. Jedna Pani doktor kazała całkowicie odstawić pierś gdyż stwierdziła, że chcę zamożyć dziecko i kazała podawać Bebilon Comfort. Mleko to piła chyba do ok 3,5 m-ca. Po pewnym czasie na policzkach zrobiła się szorstka skóra i krosteczki. No i kupa była coraz bardziej brzydka i zielona ( chociaż 2 pediatrów mówiło że zielona kupa jest ok). W końcu obecna moja pediatra kazała spróbować podać jej bebilon pepti ( podejrzewa skaze). Wydaje mi się że na początku z kupkami było ok, nie zwracałam uwagi na śluz bo cieszyłam się że są żólte. Teraz z kupami jest różnie. Są żólte, jednego dnia jest jedna bardziej papkowata i bez śluzu, a w inne dni są 4 bardziej rzadkie z grudkami i śluzem niestety. Do tej pory jeszcze się zastanawiałam czy to na pewno śluz a nie ciągnąca kupa, ale chyba jednak to śluz. Nie bardzo wiem co mam teraz robić, bo wszędzie czytam, że śluz w kuce to nie jest dobre. Nie jest w każdej kupce, ale jest. Bardzo mnie to martwi. Córcia jest raczej spokojna, śmieje się gaworzy, raczej nie sprawia jej problemów robienie kupy, i zazwyczaj wiadomo kiedy zrobiła bo jest charakterystyczny "pryk", (ale nie zawsze, wtedy kiedy jest bardziej papkowata tego nie ma)...Już zaczynam popadać w depresję z tego powodu i ciągle oglądam pieluchę wzdłuż i wszerz... Co powinnam teraz zrobić? Zmienić mleko? Boje sie że teraz NUtramigenu nie będzie chciała pić, podobno ochydny ( a pepti ładnie mi je, może posiew kału?? Na wadze raczej przybiera dobrze...JUż nie wiem co mam o tym mysleć:( Proszę o rady!
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: Kupki żólte ze śluzem 13.07.11, 23:41
      nie ma wskazan do stosowania Nutramigenu; sluzem prosze sie az tak nie przejmowac, moze probiotyk na tydzien-dwa?
      • wiola.jedrasiak Re: Kupki żólte ze śluzem 14.07.11, 01:49
        dziękuje za odpowiedź, a jaki najlepiej wybrać?
        • bastka79 Re: Kupki żólte ze śluzem 15.07.11, 12:42
          wiola.jedrasiak napisała:

> dziękuje za odpowiedź, a jaki najlepiej wybrać?

nam pomógł dicoflor 30 w saszetkach ( wyszedł nowy w kropelkach ale nie próbowałam ) , wcześniej stosowaliśmy lacidobaby ale nie widziałam poprawy .
          • Gość: Wiola Re: Kupki żólte ze śluzem IP: *.dynamic.mm.pl 15.07.11, 13:55
            nam też pani doktor to kazała brać na razie przez ok 2 tygodni. A po jakim czasie przyniósł poprawę??Ile braliście?
    • k.plata-nazar Re: Kupki żólte ze śluzem 16.07.11, 00:10
      posiew kalu mozna zrobic; ale moze warto wykonac bad ogólne kalu, kał na krew utajoną;
      jak przybiera na wadze?
      nie ma wskazan do Nutramigenu
      • Gość: Wiola Re: Kupki żólte ze śluzem IP: *.dynamic.mm.pl 16.07.11, 09:46
        A do czego służy to badanie kału na krew utajoną? Czy jest jakieś badanie które może stwierdzić nietolerancję laktozy???Bo czytałam że takie kupy mogą to oznaczać?
        Wg centylów do tej pory dobrze przybywała na wadze. Jak miała 3,5 m-ca ważyła 6200, teraz pewnie ponad 7. Urodziła się z wagą 3170 a ze szpitala wyszła z wagą 2880. We wtorek mamy szczepienie, ale ze względu na kupy nie dam jej chyba zaszczepić to ją zważą. teraz bierze Dicoflor30 ale dopiero drugi dzień
        • marchewka1984 Re: Kupki żólte ze śluzem 16.07.11, 14:22
          Jeśli to nietolerancja laktozy to moja córcia na to dostaje kropelki Delicol - jest to enzym laktaza który pomaga rozkładać cukier mleczny.
          • Gość: Wiola Re: Kupki żólte ze śluzem IP: *.dynamic.mm.pl 16.07.11, 15:49
            a po czym zdiagnozowaliście nietolerancję laktozy?
            • marchewka1984 Re: Kupki żólte ze śluzem 17.07.11, 22:06
              U nas były zielone kupy i śluz z tym, że ja karmiłam piersią i odstawienie samego nabiału nie pomogło. Kupy poprawiły się dopiero po podaniu delicolu. Aczkolwiek teraz też nie są idealne, ale to pewnie przez to, że widocznie w jakiś pokarmach przemycam Młodej pochodne mleka(parówki, pasztety etc..)
              Myślę, że możesz spróbować podać delicol - są to kropelki na kolkę niemowlęcą, nie powinny zaszkodzić, a może pomogą.
        • k.plata-nazar Re: Kupki żólte ze śluzem 18.07.11, 00:20
          badanie ogólne kalu (pH i ciala redukujące)- badanie dodatkowe u dzieci z podejrzeniem nietolerancji laktozy
          • Gość: Wiolka Re: Kupki żólte ze śluzem IP: *.dynamic.mm.pl 26.07.11, 22:47
            Witam,
            odebrałam wyniki posiewu kału małej, ale jakieś dziwne są. I jak dla mnie mało w nich informacji itp.

Przesyłam poniżej.

Posiew kału w kierunku grzybów(drożdzopodobnych)

wynik ujemny

Posiew ogólny kału - a prosiłam o posiew mikrobiologiczny(więc nie nie wiem czyto to samo - ale w tym labolatorium to jakieś drętwe te kobiety były)

Posiew wkierunku Salmonella/Shigella - ujemny
            Escherichia coli - obecna
            Badanie w kierunku Enteropagotenna Escherichia coli - nie zlecono

I tyle...w sumie...

Zrobiłam też badanie ogólne kału ale tam też za dużo nie ma
            Barwa = jasno-zółta
            Odczyn - zasadowy
            Spoistość - luźna
            Ziarna skrobi - nieobecne
            Włókna mięsne - niobecne
            Włókna roślinne - nieobecne
            Tłuszcz = nieobecne