Dodaj do ulubionych

Mam zbyt grzeczne dziecko

• easy321 Re: Mam zbyt grzeczne dziecko 11.02.10, 00:21
      Ja tez mam za grzeczne dziecko.Sama tak corke z mezem wychowalam, i rodzi sie problem.Nie potrafi oddac w przedszkolu, gdy kolega ja bije i szarpie.Sama obserwowalam jak zaczepiala ja, szarpala i bila mlodsza kolezanka...corka plakala, a ja nie wiedzialam co zrobic.W koncu powiedzialam jej na boku, zeby nastepnym razem takze uderzyla tamta w brzuch z calej sily (jak tamta ja).Ale corka nie potrafi, nawet jezeli jest glowe wyzsza i z pewnoscia bardziej wysportowana, dalaby spokojnie rade ja pokonac w walce po prostu nie umie.Jedyne co zauwazylam to ze po kolejnym ataku, ajko ofiara, podeszla d tamtej, i wsiekla zaciskajac piastki powiedziala "bo ci oddam".Nie ingerowalam, choc chcialam bardzo zeby tez ja z calej sily strzelila w pysk.Czasem mam sama ochote przylac takiemu dzieciakowi, wrecz tak mocno zeby tez czul jak to jest, tak samo po twarzy wytrzaskac, bo sqama sobie w kasze dmuchac nie dam.Ale mala nie umie, i szkoda mi jej.W przedszkolu sie skarzy pani, jak juz dostanie, ale nie odda.Martwie sie co bedzie dalej, niebawem idzie do szkoly- ja jej mowie BIJ i ODDAJ a ona nic...sama mam lac te dzieci????
      • easy321 Re: Mam zbyt grzeczne dziecko 11.02.10, 00:29
        aha, dodam ze corka nie jest zahukana, niesmiala nic z tych rzeczy-jest poprostu spokojna, bardziej wrazliwa, rozwinieta emocjonalnie od rowiesnikow.nie jest tak ze zachecam ja do bicia dzieci bez przyczyny, ale szlag trafia mnie gdy przychodzi podarapana, z rozwalonym butem, bo kolega jej zepsul a ona nie umiala zareagowac,z ruszajacym sie bolacym zebem, bo jej przywalil w buzioe...corka bawi sie z chlopakami w przedszkolu i niezle dokazuje, ale nigdy sama nie zaczepia, wiem bo obserwuje...i nie slysze skarg na nia.Zawsze slysze, ze hubert znow ja uderzyl, kamil szarpnal za wlosy,szkoda mi jej bo ja jestem zupelnym przeciwienstwem smile nie umialabym dac sobie tak dmuchac w kasze, ale nie wiem jak ja przekonac do samoobrony.Dajcie przepis smile)
    • tapatik Re: Mam zbyt grzeczne dziecko 11.02.10, 11:03
      syla_77 napisała:

> Kurczę, mnóstwo pracy włożyłam w to, żeby dobrze wychować córkę - konsekwencją
      > tego jest, że w przedszkolu nie bije, nie szczypie, nie drapie, jest
      > posłuszna, wykonuje wszystkie polecenia, nie grymasi przy jedzeniu itp.

Jest posłuszna... czyli wychowałaś osobę wykonującą polecenia innych. Taką
      współczesną niewolnicę.
      Jesteś pewna, że to dobrze?
    • mhr-cs Re: Mam zbyt grzeczne dziecko 12.02.10, 10:31
      syla_77 napisała:

> Dokładnie takie zdanie usłyszałam dziś od pani w przedszkolu.
      > Kurczę, mnóstwo pracy włożyłam w to, żeby dobrze wychować córkę -
      konsekwencją
      > tego jest, że w przedszkolu nie bije, nie szczypie, nie drapie,
      jest
      > posłuszna, wykonuje wszystkie polecenia, nie grymasi przy jedzeniu
      itp. a
      > teraz... no właśnie... teraz mam ogromne wątpliwości, bo
      jednocześnie jest
      > bardzo wrażliwa i każdą przykrość przeżywa dwa razy mocniej niż
      inni i chyba
      > za bardzo nie umie się bronić. Co robić? Jak ją tego nauczyć,
      jednocześnie nie
      > ucząc agresji?

grzczne i niesmiale?
      bedac 3lata z moja corka w domu
      tez ja tak uczylam
      ze grzecznosc i smialosc
      tylko razem dziala,
      bo smialosc powiedzenia
      komus prawdy jest najwazniejsze
      oczywiscie razem z grzecznoscia,

• wejscie.smoka Re: Mam zbyt grzeczne dziecko 12.02.10, 20:03
      Matki z własnymi kompleksami, takie które w swoim mniemaniu są takimi ciapami
      większą uwagę zwracają na to, żeby dziecko było przebojowe, zaradne, wygadane i
      miało wielu przyjaciół. Zatruwają takim, wcale nie jakimś upośledzonym
      społecznie, dzieciom życie mając pretensje o coś co zazwyczaj jest kwestią
      temperamentu. I minęłoby samo lub przy rozsądnej pomocy/wsparciu rodziców.

To taka uwaga na temat dwóch czy trzech postów z tego topiku. Piszę tak pod
      rozwagę, żeby zastanowić się najpierw nad sobą.

Znam kilka takich mamusiek niestety co same nie są specjalnie przebojowe i
      ośmieszają własne dzieci w towarzystwie pretensjami, że dziecko jest "pierdoła".
      I widać, że dzieciak bardziej przebojowy od tego nie jest...

• sonic84 brak tolerancji 13.02.10, 14:57
        Sądząc z opisu twoje dziecko jest zupełnie normalne.Być może w mniemaniu
        przedszkolanek,często prostych kobiecin z marnym przygotowaniem pedagogicznym i
        bez podstaw znajomości psychologii rozwojowej dziecko,które nie zachowuje się
        jak niekontaktowy nadpobudliwy debil (taki obraz być może wyniosły z rodzinnego
        podwórka) zakrawa już o poważny odchyłek od normy.Być może dziecko jest bardziej
        introwertyczne,lepiej rozwinięte intelektualnie (i tym samym szybciej
        przyswajające i stosujące normy obowiązujące dorosłych).Może jest już po trochu
        małym indywidualistą a przedszkolna grupa rówieśnicza mu nie leży bo.. i tu jest
        wiele bo-dzieci mają inny niż on temperament albo kiepsko komunikują się
        werbalnie co twojemu dziecku może przeszkadzać w bardziej wyszukanych
        zabawach.Ja porozmawiałabym z przedszkolanką i wytłumaczyłabym jej że zdrowe i
        poprawnie społecznie funkcjonujące dziecko to niekoniecznie takie,które biega z
        obłędem w oczach i śliną cieknącą z ust,brudzi się wszystkim i nie potrafi
        skoncentrować na jednej czynności dłużej niż 2 minuty.
        Ja też byłam bardzo spokojnym,ułożonym i introwertycznym dzieckiem co nie
        pozbawiło mnie w życiu dorosłym dużej siły przebicia i zdolności przywódczych smile.
        • sonic84 P.S 13.02.10, 15:05
          I nie zmieniaj córki smile bo jej obecny temperament niewiele może mieć wspólnego z
          tym,jaki będzie posiadać w wieku dorosłym.
          • mhr-cs Re: P.S 13.02.10, 18:36
            masz racje w wieku doroslym
            ma 13 lat,
            stracila ojca dzisiaj
            i jej reakcja na to,
            najpierw nic,zart czy co
            po godzinie zrozumiala
            szok,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka