Dodaj do ulubionych

Drapanie do uszkach

09.02.04, 15:17
Witam wszystkich! Ostatnio zaczęłąm się zastanawiać czy to na pewno normalne u
mojego dziecka że tak często chwyta się za uszka a raczej je drapie. Moja
córcia ma 5 miesięcy i robi to 1. przy karmieniu i 2. przy zasypianiu. Często
kończy się to poważnym zadrapaniem chociaż pilnujemy by nie miała nieobciętych
paznokci. Czy może wasze dzieci też się zachowywały podobnie czy powinnam
pędzić do laryngologa! Z góry dziękuję za każdą odpowiedź! Renata
Obserwuj wątek
    • dosiamamafilipa Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 15:35
      witam
      moj maly tez tak robil zapytalismy znajoma psycholog i jest to jak najbardziej
      normalne takie powtarzane ruchy uspokajaja dziecko. Moj synek tez tak robil
      zanim nie odkryl ze ja tez mam np. nos lub ucho teraz cwiczy na mnie ssajac
      cyca gladzi mnie po nosie uchu lub czym popadnie wczesniej jak nie siegal robil
      to na sobie ja nie moglam kontrolowac czy mocno to robi czy slabo a czesto byly
      potem slady. Wyrosnie z tego jak zacznie wieksza uwage skupiac na swiecie ja
      otaczajacym.
      pzdr.
      dorota
      • bulion3 Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 15:52
        Witaj,
        Często przyczyną drapania sie po uszkach, chwytanie, czy szarpanie uszkiem jest
        objawem towarzyszącym ząbkowaniu dzieciątka. Ból z dziąsełka promieniuje na
        ucho. Sprawdź, czy dziecinka niema opuchniętego dziąsełko od strony ucha, za
        które się szarpie. Tak było u mojej dziecinki. 5 m-cy - to okres, kiedy mniej
        więcej zaczynają wychpdzić ząbki.
        Na Twoim miejscu pokazałabym jednak dziecko lekarzowi, który ewentualnie
        wyeliminuje zapalenie ucha.

Pozdrawiam

Ula i Oliwia /1.01.03/
    • lilu_g Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 15:49
      Hej! Ja osobiście nie mam takich "kłopotów", ale mam znajomą, której pierwsze
      dziecko, chłopczyk bardzo lubił taką formę czułości. Gdy zasypiał potrzebował
      głaskania uszu, tyle że nie swoich tylko mamy wink hihihi... gdy urodził się ich
      drugi syn, okazało się że potrzebuje i lubi to samo. To może było troche
      męczące, ale za to jaki bliski (i słodki) kontakt między mamą a dzieckiem wink
      Pozdrawiam
      Lilu
      • mamamajki Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 17:38
        myślę,że Twoja córeczka odkryła swoje uszko i dlatego tak je dotyka - za
        tydzień może odkryc język i będzie wciąż go wystawiała lub zwijała w rulonik
        (tak okresowo robiła moja Maja)
        nie pisałaś,że córcia jest płaczliwa i rozdrazniona więc najpewniej nie jest to
        zapalenie ucha śr. choć u niemowlaków ze względu na krótką trąbkę częściej może
        występować
        możesz powiedzieć lekarzowi rodzinnemu przy okazji wizyty(szczepienia)ale nie
        martw się,to jest fascynacja ciałem
        napisałaś też że przy usypianiu to wystepuje - moja Maja jak usypia stuka
        zawsze tą samą nogą - inne dzieci mają przytulanki inne jakieś husteczki,które
        tarmoszą- ot taki rytuał
        Głowa do góry
        Pozdrawiam serdecznie
        Asia mama Mai
        • paliwo15 Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 21:00
          Dzięki dziewczyny na odzew. Fajnie że można na was zawsze liczyć. Pozdrawiam
          wszystkich jeszcze raz! Renata
          • zuzka71 Re: Drapanie do uszkach 09.02.04, 22:58

--a moj 14miesieczny synek dalej drapie, ciagnie sie za uszy. bylo i jest
            zabkowanie, nie bylo nigdy problemow z uszami. bardzo za to lubi jak jak go
            glaszcze, lekko uciskam uszko i nie tylko zreszta. najczesciej zreszta lapie za
            uszy jak jest spiacy. ten typ tak ma. choc nigdy nie zaszkodzi upewnic sie u
            lekarza. pozdrawiam.
            zuzka
    • fobosek Re: Drapanie do uszkach 10.02.04, 21:31
      Witam! Mój synuś ma 5 miesięcy i zachowuje się zupełnie tak samo. Wiem, że to
      nprmalne, trzeba tylko pilnować paznokietków, aby się za mocno nie podrapał.
      Nasze dzieciaczki wyrosną z tego, a więc głowa do góry. Mój maluszek teraz
      podczas karmienia zaczyna glaskać także mnie. To bardzo przyjemne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka